View Full Version : Divance
“Ehl-i temkinem beni benzetme ey gül bülbüle/derde yok sabrı onun her lahza bin feryadı var
beyitlerinin manalarını bilenler varsa paylasırmı lutfen..
bir bilene sormak istiyorum.
trt2 de ıskender pala nın programında cıkıyor, program kacınca ıste boyle arastırıyoruz.İnsallah bir bilen cıkar .
gülün kafası karışmış herhalde karar veremiyor :)
aşıklardan biri (sabırlı,temkinli veya tecrübeli olan) diğerine (bülbül e) çamur atıyor.. :)
o (bülbül) sabırsızdır....aşk için zorluk (dert) çekemez, hababam zırlar, ağlar, feryad eder ..
gibi bir şeyler...
“Ehl-i temkinem beni benzetme ey gül bülbüle/derde yok sabrı onun her lahza bin feryadı var
trt2 de ıskender pala nın programında cıkıyor, program kacınca ıste boyle arastırıyoruz.İnsallah bir bilen cıkar .
Sevgiliye seseniş var bu beyitlerde.
Kendisini bir bülbül gibi görmemesini istiyor,gül olarak kabul ettiği sevgilisinden.Bu sevgi yüzünden öylesine deneyim kazanmış ki artık, sevgisine karşılık bulamaması onun sabrını bitirmiş ve naz çekemez duruma getirmiştir.Bundan böyle sevgisinden oluşan acılarını her an dile getiren olmuştur.(Bülbül güle daima aşk şarkıları söyleyendir.Oysa aşk şarkıları sona erdiğinden bülbül gibi de görülmek bitmiştir.)
*Fazla naz aşık usandırır* gibi bir anlam da çıkartabiliriz.
Gül gülse daim ağlasa bülbül aceb değül
Zira kimine ağla demişler kimine gül
(Gül gülse,bülbül sürekli ağlasa buna şaşılmaz ; çünkü birine ağla demişler birine gül)
Cihan-ara cihan içindedir arayı bilmezler
O mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler
(Dünyayı süsleyen dünya içindedir aramasını bilmezler , o balıklar ki deniz içindeler fakat denizi bilmezler)
Sevgiliye seseniş var bu beyitlerde.
Kendisini bir bülbül gibi görmemesini istiyor,gül olarak kabul ettiği sevgilisinden.Bu sevgi yüzünden öylesine deneyim kazanmış ki artık, sevgisine karşılık bulamaması onun sabrını bitirmiş ve naz çekemez duruma getirmiştir.Bundan böyle sevgisinden oluşan acılarını her an dile getiren olmuştur.(Bülbül güle daima aşk şarkıları söyleyendir.Oysa aşk şarkıları sona erdiğinden bülbül gibi de görülmek bitmiştir.)
*Fazla naz aşık usandırır* gibi bir anlam da çıkartabiliriz.
sn bi dunya tesekkur ederım cok. dıvance sıtesınde gezınırken gordum beyıtı manasını bilmıyordum ogrendım cok sagol.dıvan edebıyatından ayrıca hıc anlamam bu aralar bıraz ugrasmaya calısıyorum.saygılar..
Arızın yadıyla nem-nak olsa müjganım nola
Zayi olmaz gül temennasiyle vermek hare su
(<sevgilinin>yanağının hatrıyla kirpiklerim ıslansa bunda ne var.Gül dileğiyle dikene su vermek boşuna olmaz)
Güzeller mihriban olmaz demek yanlışdur ey Baki
Olur vallahi billahi heman yalvarı görsünler
(Ey Baki, güzeller sevgi ve merhamet göstermezler demek yanlıştır.Aşıklar biraz yalvarsınlar vallahi de billahi de gösterirler)
Bu şehr-i Sıtanbul ki bi-misl ü bahadır
Bir sengine yek-pare Acem mülki fedadır
(Bu İstanbul şehri öyle eşsiz ve öyle değerlidir ki bir taşına bütün İran ülkesi fedadır)
egedenizi
19-12-2006, 20:34
tuti mucizeyi güyem ne desem laf degil
ehli ile söyleşemem ayinesi saf degil
sayın burcay,
yukarıda sayın bidünya güzel şekilde yorumlamış.. bir yorum da bu fakirden..
Aşık, sevgilisine 'güçlüyüm' mesajı veriyor.. aceleci değilim..temkinliyim..divan edebiyatımızda gülün yani sevgilinin etrafında bülbül uçuşur yani aşık.. bülbül pervanedir.. döner durur hep gülün etrafında.. gülün dallarına konmaya görsün.. dikenleri öyle bir batar ki.. o acı ile aşık yani bülbül feryad ü figan eyleyerek uçar.. amma.. gülden ayrılamaz.. yine onun etrafında ahlanıp vahlayarak uçmaya devam eder.. ta ki yeni bir konma fırsatına dek..bülbül bir kenara çekilip beklemez.. o sabırsızdır..
amma diyor buradaki beyitte aşık.. ben sabırlıyım.. kararlıyım.. beni öyle etrafında pervane heyecanlı tez canlı bülbüle benzetme yanılırsın.. seni elde etmeye and içtim..diyor
aslında.. aşıkın bu kadar iddialı konuşmasına bakmayın.. blöf yapıyor..çünkü ne kadar celallenirse celallensin ya da ne kadar sabırlı olursa olsun aşıka düşen gülün etrafında pervane olmaklıktır..kaderi budur..