View Full Version : elektronik sigara yorumları
arkadaşlar .son günlerde ortaya çıkan elektronik sigara kullanan arkadaşlardan yorum alabilir miyiz?
Kartuşun içerisinde ne olduğunu bildikten sonra iyi bir yöntem, 11 mg'lık olanını denemiştim sigara değiştirme hissi dışında pek fark yoktu.
Sigarayı bırakmanın en kolay ve rahat yolu yardımcı faktörlerden uzak direk nikotini kesmek.
2 gün zorluğunuz var sonra inanın beklediğinize pişman olacaksınız.Bu iş zannettiğinizden çok kolay.
ilk 24 saatteki hislerin tamamı 2 günde hemen hemen hiç kalmıyor.
__________________________________________________ _____________________
Sigara içmek, tiryakilik değil adi bir bağımlılıktır.
ÖZDOĞAN77
01-12-2007, 12:55
En iyisi tamamen bırakmak,beyninizde bitirin,irade ve hırsla yapamayacağı şey yoktur insanoğlunun.
Yaratıcı,tüm canlılarda olmayan,sadece insanlara haiz,akıl denen bir değer bahşetmiş,değerlendiriniz lütfen...:wink:
Bkz:Sigara'nın zararları ve olumsuz etkileri
http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=13604
Elektronik sigaralar yasaklandı!
Hong Kong’taki bir firma tarafından üretilen ve hem nikotin bağımlılığından kurtulmanın yolu olarak, hem de “her yerde içebilirsinizö reklamıyla piyasaya sürülen elektronik sigara Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, duman yerine su buharı çıkaran, içine yerleştirilen nikotin kartuşu yoluyla kullanan kişiye sigara içmiş hissi veren elektronik sigaraların, yüksek dozda nikotin alma nedeniyle bağımlılık riskini arttırdığı vurgulandı. Elektronik sigaranın sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle, Bakanlığın İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu’nca yasaklanmasına karar verildiği bildirildi.
"NORMAL SİGARA GİBİ ZARARLI"
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, elektronik sigara ve kartuşlardaki nikotinin, normal sigaradaki gibi başta kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve erken doğum gibi birçok hastalığa etken olduğunu bildirdi.
Tokaç, AA muhabirine Sağlık Bakanlığının nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlarını yasaklama kararını değerlendirdi.
Sigaraya bağlı ortaya çıkabilen kanser hastalığına katranın neden olduğunu ifade eden Tokaç, "Bu ürünlerde katran olmadığı için kansere doğrudan bir etkisi olmayabilir ancak diğer hastalıklar için etki gücü aynı" dedi.
Bu ürünlerin reklamlarda "tamamen zararsız" olarak sunulduğuna dikkati çeken Tokaç, şunları kaydetti:
"Kartuşlarda doz ayarlaması var fakat tam bir doz ayarlamasının yapılabilmesi mümkün değil. Bu nedenle de tüketiciye sunulduğu gibi ’tamamen zararsız’ ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Keyif verici ve bağımlılık yapıcı bir özelliği olan nikotin bu ürünlerde de mevcuttur ve sağlığa ciddi derecede zarar vermektedir." "Tamamen zararsız" şeklindeki reklamların, kişiler üzerinde psikolojik bir rahatlama yapacağı için elektronik sigara ve kartuşların daha fazla kullanılabileceğine işaret eden Tokaç, ürünlerin bu şekilde teşhir edilmelerinin tamamen yanlış olduğunu ifade etti.
Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından "izin" alınarak satılmadığını bildiren Tokaç, "Bir firma bize müracaat etti fakat izin vermedik.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığına da bu ürünlerin ve reklamlarının yasaklanması için yazı gönderdik" diye konuştu.
"DAVRANIŞ BİÇİMLERİ TERK EDİLMELİ"
Ulusal Tütün Kontrol Programı Bilimsel Koordinatörü ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir de Sağlık Bakanlığının, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların yasaklanmasına ilişkin aldığı kararın, birey ve toplum sağlığı açısından son derece sevindirici olduğunu söyledi.
Ciddi sağlık sorunlarının ardındaki en önemli nedenlerden birinin sigara alışkanlığı olduğunu ifade eden Bilir, sigara ile mücadelede bu ve benzeri adımların çok önemli olduğunu dile getirdi.
Sigara ile mücadelenin "nikotin bağımlılığı ve davranış biçimi" olarak iki ana başlıkta toplandığını belirten Bilir, "Elektronik sigaralarda hem nikotin bağımlılığı hem de davranış biçimi mevcut. Tüketici, az sigara içtiğini ve kendisine daha az zarar verdiğini düşünerek hem nikotin almaya hem de sigara içmede keyif verici davranışları yapmaya devam ediyor" diye konuştu.
Sigarayla mücadelede, sigara içmeye yönelik davranış biçimlerinin terk edilmesinin çok önemli bir adım olduğunu anlatan Bilir, "Oysa bu ürünlerle kişi yine sigarayı eline alıyor, yakıyor, sigaradan duman çıkıyor, parmaklarının arasında tutuyor, içiyor. Bunlar ona sigaradan aldığı keyfi vermeye devam ediyor. Bu davranış biçimlerine nikotin alımının da eklenmesiyle sigarayı bırakmayla mücadele zorlaşıyor" dedi.
Bu ve benzeri ürünlerin sigarayı bırakmaya bir etkisinin olmadığına işaret eden Bilir, nikotin alışkanlığı olan kişinin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu oranda nikotin almaya devam ettiğini söyledi. "Light sigaralar da olduğu gibi kişi, günlük ihtiyaç duyduğu nikotini alabilmek için diğer sigaralardan 4 tane içiyorsa bu sefer light olan sigaralardan daha fazla tüketmeye başlıyor" diyen Prof. Dr. Nazmi Bilir, aynı şeyin nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlar için de geçerli olduğunu bildirdi.
Bakanlıklarımız görevlerinin başında olsa da bu iş onlara biraz karışık(!) gelmiş anlaşılan.Verilen demeçlere bakarsanız aslında ne anlatılmak isteniliyor görmek zor değil.
Sağlık:" Denetim yetkisi bize verilmeli." diyebildiğine göre bu sözlerden bizim anladığımız şu olmalıdır;
İthal edilirken en başta her ne hikmetse insan sağlığını ilgilendirecek bir konu olmadığı düşünülerek Sağlık Bakanlığı denetimi dışında tutulmuş..
(Benzer örnekleri bildiğim için beni artık şaşırtmadığını söylemeliyim,bunun işe yarayan bir taktik olduğunu bilin yeter.)
Sanayi Bakanlığına, işin elektronik cihaz ve gerek reklam boyutuyla ilgili olması ve gerekse tüketici hakları ile ilgili denetim sorumlulukları olduğu hatırlatılmaya kalktığında ise...
Sanayi:" Konu bizimle ilgili değil." demiş.
'Böcek ilacı maddesi' olarak gümrüklerden giriş yaptığı belirlenen ve nikotin gibi kimyasallar içeren ürün kartuşundaki kimyasal maddeler nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yetkili olabileceği düşünülmüştü..
Tarım: "Uzaktan yakından ilgimiz yok.Hangi bakanlıkla ilgili olduğunu da bilmiyoruz.."yanıtını vermiş.İkinci cümlenin hedef saptırmak için kasıtlı söylendiğine ilişkin yorumlara saygı duyarım.:)
Hal böyle olunca Sağlık Bakanlığı yeni muhatap arayışına girmiş. Bakanlık yetkilileri "Gümrüğe de soruyoruz. Sonuçta nikotin bulunuyor. Kiminle bağlantılı olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz" diye konuşmuş.:he:
Bundan sonraki aşamada Türkiye'de elektronik sigara kartuşları üretimi yapacak bir fabrika kuruluncaya kadar bu konuda mevzuat boşluğu olduğu bahanesi öne sürülmelidir.:)
Sonra da "mevzuat uygun hale getirildi" denir ve "sadece sigara tiryakilerinin doktora danışarak kullanmasının uygun olduğu aksi takdirde vs. vs. .."gibi bir uyarı yazısıyla iş tatlıya bağlanır.
Zaten sigarayı bıraktırma konusunda Dünya Sağlık Örgütü(WHO) de elektronik sigarayı onaylamıştır ve Danimarka,Hollanda, Belçika, Almanya gibi AB ülkelerinde de kullanılmaktadır.
Öyleyse aslında yasağa gerek de yoktur.
Mevzuatımızın esnekliğine hayran olmamak elde değil canım.:yes:O,bu güne kadar çözmek istediği her sorunu çözebilmiş olmakla ne kadar gururlansa azdır.
sevgiler.
atahan111
17-03-2008, 13:35
E sigaranın yasaklanışı tamamen birtakım çevrelerin bir oyunu.Yılbaşında e pipo alarak kullanmaya başladım.Kesinlikle söylüyorum çok memnun kaldım,kül yok,çakmak arama derdi yok,kötü koku yok.Hoş aromalı sıvılar var.Günde bir paket sıgara içen biri idim,20 yıl içtim.Yılbaşından beri tek bir paket sıgara dahi almadım,e pipo içiyorum,sigara gibi sonuna kadar bitirmek zorunda değilim,iki nefes çekiyorum bana yetiyor,en azından sigarayı bırakmanın gerginliği yok üzerimde,nefesim açıldı,nefes alırken ortaya çıkan tiz sesler kayboldu .Derin nefes aldığımda sırtım ağrıyordu,şimdi ağrılar kayboldu,aldığım nefesin tadına varıyorum.Etraf rahatsız olmuyor,gerçek sigara içildiğinde artık benide rahatsız etmeye başladı.Sadece benim düşüncelerim,sıgarayı bırakmak isteyen arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim.Bu arada yasaklandığı için nikotin sıvısı bulamıyorum,birkaç tane normal sıgara içtim ve hiç hoşuma gitmedi ,içeceğim normal her sigaranın günahı bunu yasaklayanlarındır.Bu ürünün zararı olmadığına dair şöyle basit bir test yaptım,büyük bir cam bardağın içine e pipodan çektiğim birkaç nefes dumanı doldurup ters çevirerek dumanı hapsettim.5 dakika sonra camın içersinde hiç duman görünmüyordu ve bardağın çeperleri tertemiz idi.Tüm bunları yazmamın nedeni e pipo kullanan biri olarak memnuniyetimi belirtmek ve sigara içen vatandaşlarımızın sigarayı kolayca bırakmalarına yardım etmek,yaşam kalitelerini artırmalarını sağlamak.Kamu yararı açısından düşüncelerimi yazmayı zorunluluk hissettim...
atahan111
17-03-2008, 14:13
Zararlı olduğu kesinlikle ispatlanmış ,herkesin zararlı olduğunu bildiği sigara yasak değil ama Dünya sağlık örgütünün de sıgarayı bırakmaya yardımcı olarak onayladığı e sigarayı bizim çok bilmiş sağlık bakanlığı yasakladı.Sağlık bakanlığında sağlıklı düşünen birileri kalmamış demek,tam bize göre bir yasaklama...Yada birileri buradaki ticari rantın farkına vardı,tezgahı hazırlıyorlar.Tezgah kurulsun,yasak kalkar,hatta büyük bir reklam kampanyası dahi başlar.
atahan111
19-03-2008, 09:59
Elektronik sigarayı Türkiyeye getiren RUYAN adlı firma bu ürünleri piyasaya fahiş fiyatlarla sunmuş ve büyük gelir elde etmiştir.Örneğin 45 dolar olan pipoyu , malı 1 milyar civarında bir fiyatla Türkiyede satmıştır.Zamanla Çindeki alternatif firmalar online alışveriş imkanı ile bu ürünleri kendi sitelerinden pazarlamaya başlamış (örneğin E pipo yu 45 dolara artı 20 dolar kargo ücretiyle )kapıya kadar göndermişlerdir.Bu ürünlerin Türkiyeye çok daha ucuz bir fiyattan Türkiyeye girmesinden büyük ölçüde rahatsız olan İthalatçı firma bir şekilde bazı çevreleri kışkırtarak bu ürünü yasaklatmıştır,Sağlık bakanlığıda buna çanak tutmuştur yada ağızlara parmak bal çalınmıştır.Ve böylece Türkiyeye oldukça ucuz bir fiyata getirebilecek bu ürünler engellenmiş,Türk halkının menfaatleri, birtakım ticari vurgunlara kurban edilmiştir.Benim görüşümdür.
XTRADERX
18-08-2008, 10:31
Mâlûm, sigara pek çok hastalığa yol açıyor, ama bunlar içinde en önemlisi akciğer kanseri. Çünkü, bu hastalığın teşhisi çoğu zaman gecikiyor ve ölümcül olma ihtimali de bu yüzden oldukça yüksek. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim küçükusta, Mynet okurları için yazdı.
Akciğer kanseri hangi belirtilerle ortaya çıkıyor, erken belirtisi var mı, ne zaman doktora başvurmalı?
Akciğer kanserinin en önemli özelliği, hastalık için tipik ve erken bir belirtinin olmamasıdır. Hastaları doktora götüren kanama, ağrı, nefes darlığı, ses kısıklığı… gibi şikayetler ilerlemiş evrede ortaya çıkmaktadır. Bazı hastaların tanı konduğunda hiçbir yakınması da olmayabilir. Bunlar, başka bir sebeple çekilen akciğer röntgeninde saptanan bulgularla tanı konan hastalardır.
Akciğer kanserinin belirtileri, tümörün yerleşim yerine ve hastalığın yaygınlığına bağlı olarak değişir. Bazı hastalar, tümörün kendisinin değil de, sıçramasının neden olduğu belirtilerle doktora baş vurabilirler.
Uzun süren öksürük önemli
Öksürük, pek çok akciğer ve hatta akciğer dışı hastalığın bir belirtisidir. Üstelik, bu kişiler sigara da içtikleri için öksürük üzerinde hiç durmazlar. Onlar için bu sigara içen insanlarda kaçınılmaz olan ‘sigara öksürüğü' dür. Oysa, 1-2 haftadan fazla süren ve tedaviye cevap vermeyen öksürük mutlaka üzerinde durulması ve araştırılması gereken bir belirtidir. Sigara öksürüğü diye masum bir öksürük yoktur.
Öksürük, daha çok kanserin büyük bronşlarda olduğu hastalarda görülür. Bu, kuru ve inatçı bir öksürük olabileceği gibi, bazen balgamla birlikte ya da kanlı da olabilir.
Uzun süreden beri öksürükleri olan ve artık buna alışan sigara tiryakilerinde, öksürük karakterinde değişme, mesela öksürüğün artması, daha uzun sürmesi, geceleri hastayı uyandırması… de kanseri düşündürmelidir.
Öksürük bronşlarda bir enfeksiyon olduğu zaman sarı, yeşil veya kanlı balgamla birlikte olur. Bronşlarında kanser olan hastalarda enfeksiyonlar çok sık görülür. Bu nedenle, bronşit şikayetleri artan ya da zatürree olan sigara tiryakilerinde hastalık tedaviye cevap vermiş olsa bile akciğer kanseri araştırılmalıdır.
Göğüs ağrısı geç bir belirti
Göğüs ağrısı da akciğer kanserinin sık rastlanan belirtilerindendir ve genellikle ilerlemiş kanserin işaretidir.
Akciğer kanserlerinde çeşitli sebeplerle ve çok değişik niteliklerde ağrılar görülür.
Özellikle akciğerlerin tepe kısmından kaynaklanan kanserlerin ilk ve en önemli belirtisi şiddetli omuz, kol ve sırt ağrılarıdır. Bu hastalarda öksürük, balgam, kanama, nefes darlığı gibi diğer şikayetler çoğu zaman olmadığı için, ağrı daha çok romatizmal bir hastalıkla ilgili sanılır.
Bazı hastalarda, akciğer zarı da hastalığa katılmışsa, göğüs duvarı üzerinde derin nefes almakla, öksürürken, gülerken bıçak batması şeklinde bir ağrı olur.
Akciğerler arasındaki lenf düğümlerinin büyümüş olduğu hastalarda ise çok keskin olmayan künt ağrılar vardır.
Akciğer kanserlilerde, hastaları çok rahatsız eden, kıvrandıran ve ağrı kesicilere cevap vermeyen ağrılar da olabilir. Bu ağrılar, genellikle kanserin kemiklere ve sinirlere yayılmış olduğunun işaretidir ve göğüs duvarında olabileceği gibi, kollarda, bacaklarda, belde ya da vücudun başka yerlerinde de olabilir.
Nefes darlığı kanser belirtisi olabilir
Nefes darlığı da akciğer kanserinde sık görülen bir belirtidir, ancak bu da erken bir belirti değildir. Nefes darlığı doğrudan kanserle ilgili olabileceği gibi, bu hastalarda sık görülen kronik bronşit, amfizem, zatürree, amboli… gibi hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir.
Akciğer kanserine bağlı nefes darlığının sebebi tümörün bronşu tıkaması ya da akciğer içinde yayılması ve çok yer işgal etmesi olabilir. Bazı hastalarda akciğer zarları arasında sıvı toplanması da nefes darlığına yol açar.
Hırıltılı solunum, astım, kronik bronşit gibi hastalıklarda daha çok rastlanırsa da, akciğer kanserinin bir belirtisi olabilir.
İştahsızlık, halsizlik ve kilo kaybı… gibi belirtiler, hastalığın geç döneminde, kanser ilerlediğinde ortaya çıkar. Kilo kaybının fazla olması, ilerlemiş hastalık belirtisidir ve bu hastalar genellikle tedaviye iyi cevap vermezler.
Akciğer kanseri komşuluk yoluyla ya da lenf düğümlerini büyüterek çeşitli belirtilere neden olur. Bunlar da hep ilerlemiş hastalık belirtileridir. Ses kısıklığı, hıçkırık, yutma güçlüğü, kol ağrısı, yüzde ve göğsün üst kısımlarında kızarma ve şişmeler, boyun damarlarının genişlemesi… gibi.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.