PDA

View Full Version : rica olunur

özgün
10-10-2007, 17:28
arkadaşlar biri bana rica etsem "rica olunur" ne demek olduğunu açıklayabilir mi?

rica etmek ile rica olunur'un arasındaki fark nedir?

PARK
10-10-2007, 17:35
Sevgili özgün birisi bana ''rica olunur'' dediğinde ben onu emir olarak algılıyorum...

''Rica etmek'' daha sıcak ve samimi...

özgün
10-10-2007, 17:40
rica olunur demek rica olunmak gibi geliyor bana. rica olunmak'ta biraz saçma duruyor sanki. yanlış mı düşünüyorum acaba

selçuk efendi
10-10-2007, 18:04
Yanlış bir kullanım olsa gerek...

Rica: Dileyiş, dileme, dilek
Rica etmek: dilemek

TDK böyle diyor. Rica olmak diye bir kullanımımız yok ki bunun bir de geçişsizi olsun.

balaban
10-10-2007, 23:20
Rica ederimi kendi yazdığınız dilekçe... vs.de kullanırsınız.
rica olunur daha çok duyurularda kullanılır.

Von
10-10-2007, 23:24
Rica ederimi kendi yazdığınız dilekçe... vs.de kullanırsınız.
rica olunur daha çok duyurularda kullanılır.

Aynen öle :super:

selçuk efendi
28-05-2008, 22:56
Geçenlerde İngilizce'deki edilgen yapıyı anlatırken aklıma gelmişti. Operate ameliyat etmek demek, be operated ameliyat edilmek; aynı manada ameliyat olmak şeklinde de Türkçe'ye çevrilebiliyor. "Göz ameliyatı xxx hastanesinde olunur" gibi kullanılabilir ama düşününce acayip bir kullanım aslında:) Mantığını düşününce kafa karıştırıcı...

Achiles
28-05-2008, 23:38
2007 de açılmış bir topiği, Sn Selçuk Efendi sayesinde fark ettim. Yanlış bir kullanım yok bence.

Galiba şöyle;

1-Makam, mevki, memuriyet ya da yaşça büyük olan, küçük olana rica eder. Aslında buyurur. Yani yaptırım içerir, emrin diplomatik telaffuzu, ya da devlet ağzı..

2-Rica olunur ise, aslında bildik anlamıyla rica ederim demektir, ama yukarıdaki ilk anlamından farklı olsun diye, bu şekilde bir farklı söyleyiş yaratılır. Yani ben rica etmiyorum, -size buyurmuyorum, ama katılmanızı rica ediyorum anlamları var.

3-Bir diğeri eşit seviyedekiler de hem ilk anlamında gibi rica ederim -buyruk, derken hem de biraz yumuşatmak için, olunur derler.

4-Büyük makamlarda, bu tip işleri özel kalemler, genel sekreterler, makam sahibi adına kaleme alırken de bu ağızı kullanır.

5-Dilekçede Rica Ederim demek kabalıktır. Arz Ederim ya da Bilgilerinize Sunarım demek daha doğrudur.

Mesela,

Örnek 1,

Müdürlere,
Yarın saat 14:00 de tüm müdürlerin katılımıyla büyük salonda bir toplantı yapılacaktır. Rica ederim.

İmza Genel Müdür..

Örnek 2

Sn Genel Müdür,
Yarın saat 14:00 de tüm müdürler büyük salonda ''X'' müdüre sürpriz bir doğum günü partisi düzenleyeceklerdir. Katılmanız tüm ekip tarafından içtenlikle rica olunur.

İmza Parti Tertip Komitesi

Örnek 3

Sn X Firması Genel Müdürüne,
Sektörün sorunlarıyla ilgili müşteşarlıkla görüşmek maksadıyla, ön hazırlık yapmak üzere, Y Hoteli toplantı salonunda saat 14:00 de icra edilecek toplantıya katılımınız rica olunur.

Z Firması Genel Müdürü Özel Kalemi,

C.ÜNLÜ
29-05-2008, 00:21
Rica olunur..
Sekreterya söylemidir.Benim adıma rica ediniz gibi...

reha kaya
29-05-2008, 01:11
İkinci şahısların, üçüncü şahıslara yarı emir ve bildirme şeklidir.

Gelin l.n buraya veya bu heri.fler holdingin önüne park yapmasınlar yerine, kullanılan bir deyimdir. Anlayan anlar, anlamayan gider hesabı.