View Full Version : rica olunur
arkadaşlar biri bana rica etsem "rica olunur" ne demek olduğunu açıklayabilir mi?
rica etmek ile rica olunur'un arasındaki fark nedir?
Sevgili özgün birisi bana ''rica olunur'' dediğinde ben onu emir olarak algılıyorum...
''Rica etmek'' daha sıcak ve samimi...
rica olunur demek rica olunmak gibi geliyor bana. rica olunmak'ta biraz saçma duruyor sanki. yanlış mı düşünüyorum acaba
selçuk efendi
10-10-2007, 18:04
Yanlış bir kullanım olsa gerek...
Rica: Dileyiş, dileme, dilek
Rica etmek: dilemek
TDK böyle diyor. Rica olmak diye bir kullanımımız yok ki bunun bir de geçişsizi olsun.
Rica ederimi kendi yazdığınız dilekçe... vs.de kullanırsınız.
rica olunur daha çok duyurularda kullanılır.
Rica ederimi kendi yazdığınız dilekçe... vs.de kullanırsınız.
rica olunur daha çok duyurularda kullanılır.
Aynen öle :super:
selçuk efendi
28-05-2008, 22:56
Geçenlerde İngilizce'deki edilgen yapıyı anlatırken aklıma gelmişti. Operate ameliyat etmek demek, be operated ameliyat edilmek; aynı manada ameliyat olmak şeklinde de Türkçe'ye çevrilebiliyor. "Göz ameliyatı xxx hastanesinde olunur" gibi kullanılabilir ama düşününce acayip bir kullanım aslında:) Mantığını düşününce kafa karıştırıcı...
2007 de açılmış bir topiği, Sn Selçuk Efendi sayesinde fark ettim. Yanlış bir kullanım yok bence.
Galiba şöyle;
1-Makam, mevki, memuriyet ya da yaşça büyük olan, küçük olana rica eder. Aslında buyurur. Yani yaptırım içerir, emrin diplomatik telaffuzu, ya da devlet ağzı..
2-Rica olunur ise, aslında bildik anlamıyla rica ederim demektir, ama yukarıdaki ilk anlamından farklı olsun diye, bu şekilde bir farklı söyleyiş yaratılır. Yani ben rica etmiyorum, -size buyurmuyorum, ama katılmanızı rica ediyorum anlamları var.
3-Bir diğeri eşit seviyedekiler de hem ilk anlamında gibi rica ederim -buyruk, derken hem de biraz yumuşatmak için, olunur derler.
4-Büyük makamlarda, bu tip işleri özel kalemler, genel sekreterler, makam sahibi adına kaleme alırken de bu ağızı kullanır.
5-Dilekçede Rica Ederim demek kabalıktır. Arz Ederim ya da Bilgilerinize Sunarım demek daha doğrudur.
Mesela,
Örnek 1,
Müdürlere,
Yarın saat 14:00 de tüm müdürlerin katılımıyla büyük salonda bir toplantı yapılacaktır. Rica ederim.
İmza Genel Müdür..
Örnek 2
Sn Genel Müdür,
Yarın saat 14:00 de tüm müdürler büyük salonda ''X'' müdüre sürpriz bir doğum günü partisi düzenleyeceklerdir. Katılmanız tüm ekip tarafından içtenlikle rica olunur.
İmza Parti Tertip Komitesi
Örnek 3
Sn X Firması Genel Müdürüne,
Sektörün sorunlarıyla ilgili müşteşarlıkla görüşmek maksadıyla, ön hazırlık yapmak üzere, Y Hoteli toplantı salonunda saat 14:00 de icra edilecek toplantıya katılımınız rica olunur.
Z Firması Genel Müdürü Özel Kalemi,
Rica olunur..
Sekreterya söylemidir.Benim adıma rica ediniz gibi...
reha kaya
29-05-2008, 01:11
İkinci şahısların, üçüncü şahıslara yarı emir ve bildirme şeklidir.
Gelin l.n buraya veya bu heri.fler holdingin önüne park yapmasınlar yerine, kullanılan bir deyimdir. Anlayan anlar, anlamayan gider hesabı.