View Full Version : Digital Kameradan görüntü aktarımı
İlgili arkadaşların dikkatine
Sony DCR-TRV33
MiniDV Handycam Camcorder
aldım fakat CD-R ımı tanımıyor...ve sony nin orjinal programındada ayrıca tanıtma gibi bilgilerdirmelerini bulamadım...bilgisi olan arkadaşlarımın yardımını bekliyorum....
Bilgisayarım XP ve hem CD okuyucu hemde CD-R mevcut...
çok az anlarım bu aletlerden ama derdinizide tam olarak anlatamıyorsunuz gibi bir hisse kapıldım.
türkçe bir şey bulamadım bir incelemesi var mesela.
http://www.camcorderinfo.com/content/sony-dcr-trv33-camcorder-review.htm
kayıt ettiğiniz görüntüleri bilgisayara aktarmayı başardınız mı?
bundan sonra ki adımda cd ye yazmada mı sorun var?
old-bear
06-03-2004, 23:03
Sn. Doktor,
Ayni dertten ben de müzdaribim. Sony programı tanıdığını zannediyorum. Benimki direkt yakma yapmaya çalıştı ama biraz kayıt yapar gibi yaptı ama tanımadığını belirtmedi.Ayrıca tanıması durumunda 1 saatlik çekimi direkt cd'ye aktarma süresi 3 saat tutuyormuş. En iyisi görüntüyü PC'ye transfer ettikten sonra, CD yak komutu+Gözat+Seç yaptıktan sonra kaydetmek, çok daha hızlı CD yakabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum.
Saygılar. :cool:
Sevgili Fatih her halde arkadaşın açıklamalarından derdimi anlamışsındır...kaydı direk cd ye atmak istiyorum ama cd yazıcısını tanımıyor...
Sevgili Old bende dediğin gibi yapmayı düşünüyorum zaten ama bi alet aldık tüm fonksiyonlarını bir çalıştıralım istedim...teşekkürler... :)
Bu arada görüntüyü aktarabiliyorum bilgisayara...98 de düzgün aktarım olmuyor XP de ise sorunum kalmamıştı....
...Ciddi bir şekilde zaman harcadığım bilgilerimi buraya aktarmak istedim...inşallah ilgilenen arkadaşlar faydalanabilirler...
Öncelikle SONY DCR-TRV33 kullandığımı belirteyim....görüntü kaitesinden şu an için memnun değilim ama aktarımda kalite ayarlaması problemi yaşıyor olabilirim(bunun üzerine tavsiyelerinizi beklerim...problemim görüntüyü bilgisayara aktarırken kaliteyi kaybetmem anlayacağınız cam gibi değil her nedense)....fotoğraf kalitesi nispeten daha iyi...
Aktarım için orjinal sonynin programını kullanıyorum
mageMixer Ver.1.5 for Sony
MPEG olarak aktarılan görüntüleri yine aynı programla birleştiriyorum...ilk problem burada ortaya çıkıyor...öncelikle aktardığınız görüntüleri birleştirmeden asla silmeyin yada başka bir yere aktarmayın...yoksa program tekrar bunu bulamıyor(yada henüz ben daha keşfetmedim)
tabi aktarım mpeg formatında olduğu için yaklaşık 1-1.5 saatlik bir görüntü 2-3 GB gibi ciddi bir yer işgal ediyor...dolayısı ile bunu ya avi yada cd formatına çevirerek küçültebiliriz....normalde bu programın direk cd yapma özelliği varmış ama ben onuda henüz çalıştıramadım...dolayısı ile avi yada cd yapamak için
AVSVideoConverter 2.4
programı kullanıyorum....şayet cd yapacaksam
MPEG1,1150 kbps,25 fps,352*288(VCD PAL)
olarak çeviriyorum...va CDR programı olarakta
WinOnCD 5 Power Edition
ile interactive VideoCD özelliğini kullanarak CD haline getiriyorum....Bu programın diğer dosyaları cd formatına çevirme özelliği olmasına rağmen hep problem yaşadım...dolayısı ile belkide tek elde yapılabilcek tüm bunları bu yöntemlerle sorunlarımı halledebildim...
Ulead Videostudio isimli programı kullanın Sayın izmirDR..
Programı edindikten sonra buraya yazıp haber verin. İnce ayarlar ve püf noktları hakkında size detaylı bilgi vereyim.
Bende de aynı kamera var. MegaMixer programıyla bilgisayara görüntü aktardığımda, kalite son derece düşüktü. Halbuki, kamerayı direkt televizyona bağlayınca çok net görüntü vardı. Bilgisayar konusunda 'derin' bir arkadaşa danıştım. Tavsiyeleri şunlar oldu:
1. USB bağlantısı yerine Fire Wire kullan.
2. MegaMixer programı yaramaz. Başka bir program, mesela Powerdirector Pro kullan.
Kendisi bana örnek bir DVD yaptı. Görüntü son derece güzel...
Ben de farklı bir öneri de bulunayım...Eğer bilgisayarınızda tv kart var ise, windvr programını kullanarak çok kaliteli capture yapmanız mümkün...Bir de Avermedia tv kartlarının yeni modellerinde kullanılan software intervideo tarafından yapılmış ve oldukça iyi...
omer guclu
14-07-2004, 10:34
Bu, yanlislikla gonderilmis bir bos mesajdir, sayin yonetici den silmesini istirham edebilir miyim? Tesekkur eder ozur dilerim.
omer guclu
14-07-2004, 10:39
Heh heh heeee... Iste cidden "tecrubeli uye" hatta "forum yazari" bilem olabilecegim bir konu nihayet cikti. Sayin ve cok deger verdigim beyefendi insan IzmirDR: Lutfen sorun bana anlatayim size..
Allah'im yuzlerce dolar ve saat harcayarak gercekten emek sarfettigim su goruntu aktarma, aktarilan goruntuyu MPEG yapma, MPEG leri edit etme ve nihayetinde VCD yapma islerinde edindigim degerli bilgileri bir "ogretmen" olarak aktarabilecegim cok elit insanlarla ayni gruba dahil ettigin icin sana milyonlarca sukurler olsun.
Serin serin sevgiler herkese :)
Heh heh heeee... Iste cidden "tecrubeli uye" hatta "forum yazari" bilem olabilecegim bir konu nihayet cikti. Sayin ve cok deger verdigim beyefendi insan IzmirDR: Lutfen sorun bana anlatayim size..
Allah'im yuzlerce dolar ve saat harcayarak gercekten emek sarfettigim su goruntu aktarma, aktarilan goruntuyu MPEG yapma, MPEG leri edit etme ve nihayetinde VCD yapma islerinde edindigim degerli bilgileri bir "ogretmen" olarak aktarabilecegim cok elit insanlarla ayni gruba dahil ettigin icin sana milyonlarca sukurler olsun.
Serin serin sevgiler herkese :)
Görüntü aktartımında USB yerine FIRE WIRE kullanımı bana mantıklı geldi...siz ne önerirsiniz..
Ulead Videostudio programını kurdum fakat ses aktarımı olmuyor biraz kurcalamam gerekiyor...görüntü kalitesini bundada beğenmedim...bir FIRE WIRE şart herhalde.. :confused:
omer guclu
14-07-2004, 13:52
Sevgili IzmirDR, ben yukarida birdenbire, fazla mutevazi olmayan bir dille yazdigimi farkettim, bu tip bir insan degilimdir, oncelikle ozur dilerim :)
1394 Fire wire karti girisinden alacaginiz capture'lar elbette ki cok daha verimli, net olacaktir, sizteminizin USB'si 1.1, kameranizin ki 2.0 olabilir... Yalniz benim anladigim kadariyla, sizin "flu" goruntu sikayetiniz capture girisiyle degil, capture type'i ile ilgili.. Yani siz direk MPEG1 formatinda capture yapiyorsunuz. Bir degerli dostum, yukarida TV goruntusunun cok daha net oldugundan soz etmis, tabii net olur, cunku o bir AVI goruntusu. Siz de once AVI seklinde aktaracaksiniz, sonra MPEG1'e cevireceksiniz, ama her hâlukarda MPEG yapar yapmaz goruntunuz eskisinden daha "blurred" olacak.. Dert etmeyiniz. Sonucta profesyonel software ve sistemler kullanmiyorsunuz. Ben de size nacizane " Ulead Media Studio Pro 7.0" veya " Adobe Premier Pro 7.0" onerecegim. Programi calistirmak biraz zaman alacak ama sizin benden cok daha cabuk kavrayacaginizdan eminim.
Ses aktarimi olmuyor demissiniz, saniyorum, audio ayarlari yapmadan capture yapmaya calsitiniz, lutfen bir daha gozden geciriniz. Once programin sol ustunde bir "new project" dugmesi var ona tikladiginizda acilacak olan pencerede, PAL DV AVI'yi secin ve OK deyin. Bu ayar sizin capture'larinizin hangi formatta olacagini saptayacaktir. Bu sekilde ses problemi olacagini sanmiyorum. Bir de Ulead kac sifir actiniz, lutfen onu da yazar misiniz? Birazdan kayinpederimi Dr.a goturmek icin evden cikacagim, gelir gelmez bu topic'i acip nacizane sizlere cevap vermeye calisacagim.Keske ayni sehirde olsaydik, vallahi bizzat gelir yardim ederdim, herkesin zevk aldigi bir konu var iste :)))
Sevgilerimle..
Firewire bağlantıda ses aktarımı sorunsuz olması lazım. Programı açtıktan sonra Capture bölümüne geçtiğinizde format kısmından DVD PAL seçmelisiniz. O zaman görüntü kalitesi çok doyurucu olacaktır. Bir de File menüsü altındaki Preferences kısmından ayarlara girin tam yeri aklımda değil ama kalite ayarı vardı. Good-Best şeklinde olması lazım. Onu da Best yapın.
Capture kısmında MPEG ayarlarının yapıldığı bir bölüm var ayrıca. Oraya daldığınızda bir ayar daha göreceksiniz. Kaliteye direkt etki eden bir ayar. İşlemcinizin hızına göre programın kullanacağı kalite seviyesini seçebiliyorsunuz.
Bitmiş bir çalışmayı Çıkışa yollarken başta Capture alanında seçtiğiniz format ne ise sonra da aynı şeyi seçin. Mesela Capture için VCD PAL seçilmişse VCD PAL ile son çıktı almalısınız. Örneğin VCD kaydedip, DVD çıktı almak yanlış olur.
Ulead VideosStudio başlangıçta hem karışık hem de basit gelebilir. Biraz melez bir programdır. Ancak başlangıç seviyesindeki kişiler için bulunmaz nimet gibidir.
Bundan başka Pinnacle'ın Studio programı var ama tavsiye etmem. Çok hantal bir program ve render dediğimiz son hesaplama çıktılarında garip bir bulanıklık etkisi var. Sahip olduğu encoder motoru MPEG görüntülere bir miktar bulanıklık ekleyerek kendi kusurlarını kapatmaya çalışıyor.
Adobe Premiere var ki muhteşemdir. Ancak kesinlikle yeni başlayanlara göre değil. Azmederseniz çok başarılı montajlar ve çıktılar üretebileceğiniz kaliteli bir orta-üst seviye programdır.
Edius isimli bir başka program ise sırf MPEG-DV AVI işleme üzerine kurulu. Bu program Premiere'den daha iyi. Programın mantığı AVID'i andırıyor. Encoder süper. Ne de olsa arkasında Canopus gibi işinin ehli bir firma var. Her ne kadar şart olmasa da EDIUS ile tam verim alabilmek için Canopus'un DV serisi kartlarından birine sahip olmakta yarar var. Mesela RT serisi kartlar ile bu program uçuyor. Üst-uca hitap eden bir yazılımdır yani.
Yine Ulead'dan MediaStudio Pro var. Ulead VideoStudio'nun abisi olur. Premiere ile AVID arası karışık arabirimli bir programdır. Büyük potansiyeli olmasına rağmen kullanım kolaylığı taşımayan bir programdır. MPEG ile sorunsuz montaj yapar.
Sn.Kahin, Adobe Premiere'de sadece Firewire ile kameradan aktarma mumkun sanirim, USB ile aktarim secenegi mevcut degil diye biliyorum, dogru mu?
Sayın empee3..
Premiere ile USB'den aktarım yapan herhangi bir cihazla hiç çalışmadım. Böyle bir şeyi deneme fırsatım da olmadı. Ancak kendisini sisteme Capture Device ya Görüntüleme Aygıtı olarak tanıtan her kartta bu işlemin yapılabilmesi gerekir. Mesela bir Webcam ile denenebilir. Sizin için yarın bir deneme yapabilirim. Kardeşimde bir USB Webcam var. USB bir kameranın Premiere ile uygunluğunu test etmemi isterseniz buraya not bırakın.
Ben genellikle Pinnacle DV500 ve Canopus DV Storm II ile çalışıyorum. Bir de ara sıra emektar makinelerimizden birinde duran Miro DC30plus isimli analog bir kartımıza işim düşer. O da MJPEG tabanlı hardware encoder/decoderli bir kart..
Yazılım olarak çoğunlukla 3dsMAX, Premiere, EDIUS, After Effects kullanıyorum. Bunlarla orta-üst TV reklam, film, klip ve jenerikleri yapıyorum.
Digital olan kartlarımızda Firewire, Composite, SVideo bağlantıları var sadece. Bir süre sonra Component çıkışlı kartlara geçeceğim. Çalıştığım kartlarla da bugüne kadar hiç sorun yaşamadım.
Ulead VideoStudio 7 tavsiyeniz üzerine kurdum....ama FIRE WIRE almam gerekecek hemen....yarın tatilimin ikinci yarısı başlıyor...dönüşte sistemim hazır olur herhal...
FIRE WIRE iki farklı parça olarak gördüm...biri direk pc ye mont ediliyor diğeri dış parça olarak takılıyor herhalde...bu konuda bilgi ve tavsi verebilecek olan varmı?
http://www.turanli.com.tr/resm/urunresm/bilionton/1394PCI.jpg
IEEE 1394 PCI INTERFACE ADAPTER
1394 PCI
Fire-wire / 1394 / iLink
400Mbps transfer hizi
Supports 100/200/400 Mb/sec
6-pin'den 4-pin'e iLink™/1394 kablo
Video Capture yazilim CD'si
PCIBus-to-1394 Interface
http://www.turanli.com.tr/resm/urunresm/bilionton/1394CardBus.gif
IEEE 1394 CARDBUS INTERFACE ADAPTER
CBUSB2N-B
Fire-wire / 1394 / iLink
400Mbps transfer hýzý
Supports 100/200/400 Mb/sec
6-pin'den 4-pin'e iLink™/1394 kablo
Video Capture yazýlým CD'si
CardBus-to-1394 Interface
izmirDR, bu arada sunu da belirteyim, USB 2.0 ile IEEE1394 arasinda transfer hizi olarak bir fark yok denecek kadar azdir. USB 1.1'in transfer hizi IEEE1394'e gore cok dusuktur. Firewire karti almadan once bilgisayarinizda USB 2.0 portu olup olmadigini arastir istersen.
KOlay gelsin.
kamera almaktan vazgeçtim ya okurken bile yazdıklarınız yoruyor bir de kamera alıp bu işlere girmek mahveder adamı size kolay gelsin............................................ .
en iyisi fotoğraf çekmek aktarımı en kolay
kamera almaktan vazgeçtim ya okurken bile yazdıklarınız yoruyor bir de kamera alıp bu işlere girmek mahveder adamı size kolay gelsin............................................ .
Valla goruntu aktarimi da uzun suren bir islemdir; onun da nedeni kamera kasedinden goruntu ve ses bilgisinin kapsamli olmasindandir. Ornegin 10 dakikalik bir filmin, ham olarak dosya ebati yaklasik 4 GB tir !
helal speyko......................
en iyisi ne yapın derim biliyormusunuz takın kamerayı televizyona izleyin uğraşmayın aktarım la felan