View Full Version : Chi parla Italiano?
N28aichi
28-09-2004, 09:46
Evet Forumda olan arkadaslar benim dil konusuna merakimi anlamistir sanirim. Bu aralar 20 yasinda iken kararlastirdigim ama vakit nakit tembellik vs bilimum nedenlerden dolayi gerceklestiremedigim hayattaki hedeflerimden bir tanesi olan; Turkce dahil 5 dili cok iyi konusmak idealimi gerceklestirmek icin Italyanca ogrenmek ile baslamak istiyorum. Su an bildigim diller olarak cok ileri duzeyde Japonca ve ortanin biraz alti Ingilizce. Siralamasi ruh halime bagli olarak degisecegini saniyorum ama eger uygun olursa ayni anda Italyanca ve Rusca'ya da egilmek, bu konulardada kendimi gelistirmek istiyorum. Malum sinirlar kalkacak insanlar daha cok iletisicek daha cok gezecekler.Bu tabiiki kisinin hedefleri idealleri ile degiskendir ama en az 2 dil bilmek gerekecek.Tabii ki Ingilizce dunyanin buyuk bir kesimi tarafindan biliniyor ama eger mal satacaksaniz is yapacaksaniz mali satacaginiz isi yapacaginiz ulkenin dili ile calismaniz basarinin anahtaridir. Gerci benim dile merakim ticaretten ziyade o dilin insanlari ile konusmak kulturlerini ogrenmek ve yeni dunyalari kesfetmek. Biraz uzun bir yol. Belki kimilerinize sacma gelebilir ama bir fantazi ve benim icin cok onemli. Bu yuzden genis bir topluluk olan Hisse net ailemizde bu dilleri bilen ki oncelikle benim ilgilendigim Italyanca ve Rusca dillerinde bilgi alisverisi yapabilecegim uyelerimizle konusmak onerilerini dinlemek isterim.Yardimlarinizi eger bu iki dilden birini biliyorsaniz kullandiginiz kaynaklari calisma yontemlerinizi buradan paylasmazmisiniz? Bu hem benim icin hemde forumda kendini gelistirmek isteyen kisiler icin iyi bir referans olabilir. Simdiden tesekkur ederim.
N28aichi
28-09-2004, 11:30
Konuylailgili oldugunu dusundugum icin bu makaleyi buraya kopyaladim. Sn Abbas Guclu'nun Milliyetteki kosesinden (http://www.milliyet.com.tr/2004/09/28/yazar/guclu.html) alinmistir.
-----------------------------------------------------------
İkinci yabancı dil ne olsun?
İkinci bir dil, artık olmazsa olmaz hale geldi. Tüm dünyada bu boşluğu büyük ölçüde İngilizce dolduruyor. Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca hemen ardından geliyor.
Giderek yıldızı parlayan diller ise Japonca ve Çince. Çin'in hızlı gelişim süreci ve süper güç adayları içerisinde en güçlü konumda oluşu, Çinceye olan ilgiyi daha da artırıyor.
Rusça, önceki yıllardaki cazibesini kaybetse de yine de ilgi odağı. Çok yakın komşuluk bağlarımız bulunmasına rağmen Arapçaya olan ilgi neredeyse yok gibi.
Bu çerçeveden bakıldığında, Türkiye'nin belirli bir yabancı dil politikasının var olduğunu söylemek fazla iyimserlik olur.
Yabancı dilde şu anda tek dillilik hakim. İngilizce'nin dışında neredeyse ikinci bir dil yok gibi. Oysa AB'yi ciddi anlamda düşünen Türkiye'nin, okullarda, İngilizcenin yanı sıra diğer Avrupa dillerine de öncelik vermesi kaçınılmaz. Çünkü AB'nin bu konuda katı kuralları var.
On binlerce Almanca, Fransızca öğretmeni işsiz geziyor. Bu alanlara öğretmen yetiştiren bölümlerin çoğu da kapandı. Oysa, biraz olsun İngilizce inadından vazgeçip Almanca ve Fransızcaya da önem verilse, sonuç çok daha farklı olur.
Şu an yeterince İngilizce öğretmeni olmadığı için zaten İngilizceyi öğretemiyoruz. Ya da yarım yamalak öğretiyoruz. Bu yüzden, dersler boş geçeceğine ya da kendileri bile yeterince İngilizce bilmeyen farklı branşlardan öğretmenler bu derse gireceğine, diğer yabancı dillere ağırlık versek çok daha iyi olmaz mı?
Almanca ve Fransızca öğretmeni konusunda zaten bir sıkıntı söz konusu değil. Rusça konusunda da bir zorlanma olacağını sanmıyorum. Çünkü Rusça bilen on binlerce üniversite mezunumuz var. Özellikle Bulgaristan'dan zorunlu göçle gelip daha sonra üniversiteyi bitiren binlerce genç var. Ayrıca öğretmen kökenli olup da öğretmenliğe atanan soydaş sayısı da bir hayli fazla.
Japonca konusunda da mezun sayısı giderek artıyor. Okullara seçmeli Japonca dersinin konulması halinde, üniversitelerin bu alana ilgisi daha da artacaktır.
Tek sorun Çince de çıkabilir gibi gözükse de öğretmenlik formasyonu olan Çinli bulmak hiç zor olmasa gerek...
Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin ve dünyanın 20 - 30 yıllık geleceğine bakarak hiç zaman kaybetmeden yeni bir yabancı dil politikası oluşturmalıdır.
İngilizcenin yanı sıra diğer dillerin de önünü açmalı ve bu yöndeki kültürel etkinlikleri artırmalıdır.
Özetin özeti: Globalleşen dünyada ticaretten kültüre, spordan turizme kadar hemen her konuda yabancı dilin önemi giderek artıyor. Bir yabancının Türkçe konuşması nasıl hoşumuza gidiyor ve işlerimizi nasıl kolaylaştırıyorsa, öğreneceğimiz her yabancı dil de bize yeni ufuklar açacaktır. Müfredat yenileme çalışmalarının gerçekleştiği şu günlerde umarız yabancı dil konusuna da gereken önem verilir.
N28aichi
29-09-2004, 15:57
Kimse ikinci bir dil yada bir yabanci dile calismiyor mu bu forumda? Hadi arkadaslar yokmu hic fikri olan?
N28aichi
29-09-2004, 16:02
Hadi iki olduk! Yokmu baska kimse? Bu arada Sn zltcla Sizin italyancaniz var mi?
Come stai?
Felice di conoscerla... :)
N28aichi
29-09-2004, 16:07
non ce male! E tu?
Mi scusi, Scusa(malum borsa :p )
Buono :)
N28aichi
29-09-2004, 16:20
Come Lei parla italiano? (ehe benim pil bukadar nasil deniyordu ?)
Ve huzurlarınızda MİNAAAAA.
Ti amo.
Çinkuanto çinko çente.
Kome stai.?
Molto bene Grazsia. :) :) :)
Övünmek gibi olmasın ama Türkçe'yi ana dilim gibi çok iyi konuşurum,okurum ve yazarım,yazarım,yazarım........................
N28aichi
29-09-2004, 18:40
Evet arkadaslar, hos geldiniz ama neden bos geldiniz? :p Dokun bakalim eteginizdeki taslari da onerilerinizi, dil ogrenirken kullandiginiz yontemlerinizi gorelim. :)
İngilizce bilen biri Italya da bayaği eğleniyor. Hiç bir kelime bilmese bile.
Lokantaya gidince garson gelip finisto? Diye birşey söylüyor gülme tutup yes finisto diye cevap veriyorsunuz.. Veya trende birine terminal i soracak olunca olsa olsa bunlar buna termini der diye Termini? deyince gösteriyorlar.
kazancli
24-01-2005, 01:07
salı günü italyanca sınavım var :)
kazancli
24-01-2005, 01:12
3.5 dil oldu kaldı 1.5:) boşnakcayıda yarım sayalım olsun 4:)
kazancli
24-01-2005, 01:13
ıo parlo italiano:)
posso parlare unpo italiano !
bende meraktan 3 ay kadar italyanca kursununa gitmiştim . bu sayfayı görünce iştahım kabardı. kendimce hergün 1 kelime ezberlesem 1 yılda rahatça biter diyordum ama pratik olmayınca zorr .
ben uluslararsı çalışıyorum ve italyanca selam serdiğim italyan bile ingilizce cevap veriyor maalesef :)
Ha birde Rus ve Romenler var , onlarda Tükçe karşılık veriyorlar !
Bence yabancılara da biraz Tükçe öğretmek lazım.
Artık kendimi fazla kasmıyorum . ben bir dil öğrendim(ing) , herkes onu biliyor
bana da yetiyor
Gavarite pa-pyccku?
Ben rusçayı öğrenmeye 98 yılında Tömer'in İstanbul'daki kursunda başladım, daha sonra Özbekistan ve Rusya'da pratik yapma imkanı buldum.
Bence rusçayı öğrenmenin en iyi yolu, kurslardan ziyade bizzat bu ülkede yaşayıp, duymak, konuşmaktır. Zaten Rusyaya gittiğiniz zaman Rusçayı öğrenmemek gibi bir ihtimal olmuyor, çünkü Ruslar İngilizce bilseler dahi Rusça konuşurlar, sizin Rusça bilmediğinize ikna oluncaya kadar da Rusça konuşmaya devam ederler. Oysa ülkemizde yabancı bir turistle İngilizce konuşabilmek için halkımız can atar, yabancılarla İngilizce konuşmayı bir övünç kaynağı olarak görür. Rusya ile Türkiye arasındaki mantalite farkı da bu olsa gerek!!!
Rusça, Türkçe gibi eklemeli bir dil olduğu için İngilizce'ye göre çok daha zordur. Ama öğrenmesi zevkli bir dil olduğunu düşünüyorum. 95 yılında İtalyan Kültür'de İtalyanca öğrenmeye çalıştım ama 1 ay sonra kursu bıraktım, nedense İtalyanca ilgimi çekmedi. Bence, Rusça, İtalyancaya göre daha eğlenceli ve merak uyandıran bir dil.
Rusçanın alfabesinin farklı olması da çeşitli dezavantajlar yanında avantajlar da sağlar. Mesela askerde günlüğümü Kiril alfabesiyle Türkçe olarak yazıyordum:) Bir çeşit şifreli yazı gibi yani. Gerçi bu yüzden az daha başım belaya giriyordu ama neyse ki ucuz atlattım...
Ingilizceyi ogrenipte ikinci yabanci dil ogrenmek isteyenler, bosuna ispanyolca, italyanca, fransizca, almanca gibi birbirlerinin turevleri olan dillerle vakit kaybetmesinler :D Zaten iyi ingilizce bilen birisi italyanlada, fransizlada anlasir; ispanyolca ve almanca gazeteleri okur anlar... Bu dediklerime ''hadi ordan'' diyorsaniz, bu diller birbirlerinin ortak kultur bolgelerini kullanmaktadir bu bolgedeki dil savaslarinda da ingilizce galiptir dolayisiyla digerlerine fazlaca gerek yoktur diye karsilik veririm :D Bunun yaninda dunyada ikinci derecede gecerli, dahasi derin kulture sahip rusca, cince, japonca, arapca, korece gibi ayni zamanda alfabesi de farkli olan dilleri ogrenerek bulunmaz hint kumasi moduna girebilirsiniz...
Merhaba,
bakın eski başlıkları kurcalarken ne buldum.
Gerçi sayfalar dil çeşnisi zenginliğine oturmuş daha çok.
İtalyanca öğrenmeniin inceliklerinden taşmış.
Lisan-dil bilmenin yararları üzerine ben de çok düşünürüm. Yaşamsal ihtiyaçların dünya küresinde global alışverişlere yoğunlaşması, dünya halklarının iletişime öncelikler sıralamasında önemli pay ayırması bu konunun gereklerini yerine getirme çabalarını arttırdı.
Başlık sahibi arkadaşın italyanca ve diğer dillere olan ilgisinin halen ne düzeyde olduğunu merak ettim doğrusu.
Buralarda olduğunu sanıyorum.
Çalışmaları nasıl sonuçlara ulaşmış?
Umarım yılmamışsınızdır.