View Full Version : KOZAL Koza Altın İşletmeleri A.Ş
Pages :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
voice of the MK
15-02-2010, 13:42
kim alıcı 10000 10000
Kagit iyi ama yine de dikkatli olmak lazim.
Ozellikle uzun vade hesabinin ve ne zaman alinip ne zaman satilacaginin iyi belirlenmesi lazim.
Altinin onsu bugunlerde 1100-1200 dolar arasinda hareekt ediyor.
Sirketin maliyeti bir ons icin 300-400 dolar arasinda imis yanlis hatirlamiyorsam.
Peki altin eski fiyatlarina donerse ki bu 400 dolar da olabilir, o zaman hala daha karli olacak mi?
Alin fiyatlari dusunce bu kagit kac para edecek?
Topragin altindaki rezervlere mi fiyat bicecegiz, elimizin altindakilere mi?
Iste bunlar cok onemli ve herksin kendi basina cevaplamasi gereken sorular.
Ozellikle (altin fiyati x cikarilan altin)-maliyet =kagidin fiyati olacak sekilde bir degerlendirme yapmak daha gercekci olur diye dusunuyorum. Bu da zamana bagli bir fonksiyon.
Bu konularin haricinde baska konular da var.
O baska konulardan dolayi su anda alim icin beklemedeyim.
voice of the MK
15-02-2010, 13:57
küresel kriz bitmediğisürece altın güvenli liman.1100-1200 üstünede çıkabilir.hindistan düğün sezonu açılacak yakında.
voice of the MK
15-02-2010, 14:12
kozada derinlik lütfen
cash_is_king
15-02-2010, 14:31
Önceki sayfalara bakmadım, daha önce gönderildiyse kusura bakmayın..
Aydın Doğan'a şapka çıkartırım!
Yiğit Bulut yazdı
15.02.2010 13:02
SON dönemin en çok tartışılan “medya başlığı”: Akın İpek, Aydın Doğan‘dan
“Star, Vatan ve Milliyet’i alacak mı?”
Alır mı, almaz mı bilemem, bugünlere gelen bir işadamı olarak “düşünecek, tartacak bakacak ve mutlaka kendisi için” en doğru kararı verecek...
Yalnız bildiğim hatta “amatör yatırımcıların haklarını koruma kavramı”
içinde bakınca çok iyi bilerek sorguladığım bir detay var; Halka, “altın şirketini”
satarak daha doğrusu onlara gelin bu işe “ortak olun” diyerek paralarını alan Akın İpek, götürüp bu parayı “düzenli geliri olmayan, geçmişten getirdiği borç yükü ağır olan ve en önemlisi üzerinde satın alınacak demirbaşı bile çok sınırlı” olan bu medya şirketlerine yatıracak mı? Daha önce devlet kredisiyle “medya patronu” olanlar kervanında “halkın parasıyla sahipliğini genleştiren” olarak yerini alacak mı?
Sevgili dostlar, Akın İpek kendi parasını istediği gibi harcayabilir, kimse ağzını
açamaz. Ama siz “halktan para toplayıp, bu parayı; kâğıt üzerinde gelir-gideri
açısından işlemesi mümkün olmayan bir plan dahilinde” bazı yerlere yatırmaya kalkarsanız, o zaman sorarım, sormak zorundayım...
Bu arada bir not düşeyim; İpek‘in bu şirketleri 400 milyon doların biraz üstünde bir rakama alacağı-aldığı konuşuluyor. Bunun anlamı çok açık; bu alımın, ortak olanlar yani vatandaş açısından “kabul edilebilir” olması için, şirketlerin yıllık ortalama 40 milyon dolar kâr etmeleri gerekli. Dikkat edin; ciro değil “kâr” diyorum. Ek bir not daha; İpek de halka arz yaparak 400 milyon dolar üstünde bir para topladı.
Sevgili dostlar, başladığım gibi bitireyim; eğer Doğan “söz konusu” şirketleri, “bu fiyattan” İpek‘e satmayı başarırsa, onu ikna eder ve “bu mala bu parayı alırsa”, tek kelimeyle şunu söyleyebilirim; Helal olsun!
Son söz: Bu satışı bu şartlarda yapar ve alıcıyı ikna ederse çok samimi söylüyorum, Aydın Doğan‘a şapkamı çıkaracağım.
Not: Bu arada Akın İpek‘e de bir hatırlatma; halka arz parası, “devlet
bankasından kredi alıp medya satın alanların” kullandıkları kaynaktan bile
değerlidir! O parada “emek ve gözyaşı” vardır, çok iyi kullanılması gerekir!
sabır_kaldıysa
15-02-2010, 14:49
Sessizliği mi kaldı endeks düşünce 3 misli düşüyor,endeks çıkınca da düşüyor... 2 eşşek ölü gibiydi yeni gelen de doğarken ölmüş gibi.bugün biraz daha aldım maliyeti düşürmek için... Umarım pişman olmam.
34.50 nin altına vermıyolar, 34.50 degüçlü alım var.
kriz olmadıgı süre de 34.50 den asagı vermeyecekler . kısa vadede 36 orta 38 gibi destekler
kriz olmadıgı süre de 34.50 den asagı vermeyecekler . kısa vadede 36 orta 38 gibi destekler
Kim vermiyor?
Kriz oldugunda altin artmadi mi? Kriz biterse altin fiyatlari buraya demir mi atacak?
Yani soylediklerinizle su ana kadar gerceklesenler uyumsuz.
Kisa vadede hangi teknik veri olustu ki 36-38 desteklerinden bahsediyorsunuz?
Uc gunluk kagidin hangi verisiyle tekni analiz yapilir?
Lutfen duygusal davranmayalim.
Kozanin temel analizi ile ilgili olumlu olumsuz dusunceleriniz varsa onlari yazsaniz daha iyi olmaz mi?
Kim vermiyor?
Kriz oldugunda altin artmadi mi? Kriz biterse altin fiyatlari buraya demir mi atacak?
Yani soylediklerinizle su ana kadar gerceklesenler uyumsuz.
Kisa vadede hangi teknik veri olustu ki 36-38 desteklerinden bahsediyorsunuz?
Uc gunluk kagidin hangi verisiyle tekni analiz yapilir?
Lutfen duygusal davranmayalim.
Kozanin temel analizi ile ilgili olumlu olumsuz dusunceleriniz varsa onlari yazsaniz daha iyi olmaz mi?
teknik verilerin tabiki olusmadıgı herkesce maalum zaten sahsi kanaatim ve ön yarılarım ile tahminden ibarettir söylediklerim.bunun altına yatırım tavsiyesi degildir gibi banel likleri eklemek istemem artık . forma giren ve borsayı takip eden herkesce belli durum.
34.50nin altina verdiler. Nolcak simdi?
Yeni bir kriz mi cikti, yoksa kriz son mu buldu?
Simdi sizin soylediginiz 36-38 rakamlarina nasil inanalim veya yorum yapalim?
O yuzden temel analizin calisacagi baslangic safhasinda oldugumuzu ve kuresel verilerin iyi analiz edilmesi ve buna Turkiye'nin kendine ozel durumlarinin eklenmesi gerektigini dusunuyorum.
Ki bu ozel durumlara secimi de dahil etmekte buyuk fayda var.
Su ana kadar hicbir yorumcu arkadasimiz bu konudan bahsetmiyor.
Secimin etkileri borsaya olumlu mu yoksa olumsuz mu yansir?
Kozal her iki durumda hangi fiyatlari gorur?
Ne zaman bu fiyatlara (dusus veya artis) yonunde ulasir?
Bu pencelerden bakmak daha dogru olmaz mi?
nacizane kanaatim
kozadda ve ipmatta halka açılışı takiben yaklaşık 5 ay sonra gibi ciddi bir bedelsiz vermişlerdi
halka açılıç haziran 2000 bedelsiz kasım 2000
benzer bir tavır burdada bekliyorum:):):)
bunun içiin önemlş nedenler olduğunu da düşünüyorum
afyonlu03
15-02-2010, 17:51
60 milyon ana sermayeli bir şirketin, 12 aylık kârı 155 milyon lira. Bugün haberlerde Koç holdingin bilançosunun açıklandığı net kârının 244 miyon lira olduğu açıklandı. Şimdi soruyorum: Koç holding gibi bir şirketin bilançosundaki kârı 244 milyon ise 60 milyonluk sermayeli bir şirketin 155 milyon liralık net kârı yüksek değilmi. Bir de son aylarda artan altın fiyatlarındaki artışın Nisan ayına yansıyacak bilançoya yansıması durumunda şirketin durumu ne olur?
Şirketin normal değerinden fazla olduğuna bende katılıyorum. Ancak kimse bu malı bize zorla vermedi. Biz talip olduk.
Bugün borsada normal sermayesinin çok üzerinde işlem gören kağıtlar var (mesela Nettur, Altınyunus Çeşme gibi)
Koza altın halka arzda, psikolojik olarak şirketinin değerini yüksek göstermiş olabilir. Bundaki amacı uluslarası platformdaki şirketin mali durumu olabilir. Bu kağıt yıllardan beri borsanın en itibarlı kağıtlarından birisidir. Zira uzun vadede yatırımcısına hep kâr ettirmiştir. Şimdi kağıtı alanlar, kağıdın yükselmemesinden şikayetçiler. O zaman sormadan edemiyorum. Beyefendi siz yatırımcımısınız yoksa günlükçümüsünüz. Önce bunu netleştirelim.
Bence adamlar gerçek yatırımcılarla, günlükçüleri ve oyuncuları ayıklıyorlar. Kağıdın sahibi hiçbir zaman kağıdının itibarının düşmesine izin vermez. Kağıdı yukarı gidecek diye alanlar, beklentileri gerçekleşmeyince zararın neresinden dönülürse kârdır diyerek, kağıttan çıkıyor olabilirler.
Benim arkadaşlara her zamanki tavsiyem uzun vadede düşünüp sabır etmek olduklarıdır.
(yatırım tavsiyesi değildir)
Aldığından dolayı pişman olmak için oldukça erken
çok büyük zararda şimdilik yazmadı almak:) veya satma:aww:k isteyene fırsat veriyor maaliyeti düşürme:yes: imkanı bile verdiği söylenebilir.
neticey-i kelam ağlamak için erken:cry::cry::cry:
keşke 36,80 arz yerine ilk gün 33 den alsaydım 35 den satar kar da ederdim bir daha arza girmeyecem ik gün tabana alış gircem
Kozal balonu da patladı. zararımı realize ettim kaçtım. birazını cuma 36 dan kurtardım. birazını da 34.75 ten bu gün.. 46!!?? olunca alacam ben tekrar.
YTD.
hakan00057
15-02-2010, 20:26
60 milyon ana sermayeli bir şirketin, 12 aylık kârı 155 milyon lira. Bugün haberlerde Koç holdingin bilançosunun açıklandığı net kârının 244 miyon lira olduğu açıklandı. Şimdi soruyorum: Koç holding gibi bir şirketin bilançosundaki kârı 244 milyon ise 60 milyonluk sermayeli bir şirketin 155 milyon liralık net kârı yüksek değilmi. Bir de son aylarda artan altın fiyatlarındaki artışın Nisan ayına yansıyacak bilançoya yansıması durumunda şirketin durumu ne olur?
Şirketin normal değerinden fazla olduğuna bende katılıyorum. Ancak kimse bu malı bize zorla vermedi. Biz talip olduk.
Bugün borsada normal sermayesinin çok üzerinde işlem gören kağıtlar var (mesela Nettur, Altınyunus Çeşme gibi)
Koza altın halka arzda, psikolojik olarak şirketinin değerini yüksek göstermiş olabilir. Bundaki amacı uluslarası platformdaki şirketin mali durumu olabilir. Bu kağıt yıllardan beri borsanın en itibarlı kağıtlarından birisidir. Zira uzun vadede yatırımcısına hep kâr ettirmiştir. Şimdi kağıtı alanlar, kağıdın yükselmemesinden şikayetçiler. O zaman sormadan edemiyorum. Beyefendi siz yatırımcımısınız yoksa günlükçümüsünüz. Önce bunu netleştirelim.
Bence adamlar gerçek yatırımcılarla, günlükçüleri ve oyuncuları ayıklıyorlar. Kağıdın sahibi hiçbir zaman kağıdının itibarının düşmesine izin vermez. Kağıdı yukarı gidecek diye alanlar, beklentileri gerçekleşmeyince zararın neresinden dönülürse kârdır diyerek, kağıttan çıkıyor olabilirler.
Benim arkadaşlara her zamanki tavsiyem uzun vadede düşünüp sabır etmek olduklarıdır.
(yatırım tavsiyesi değildir)
Sermaye konusu ile ilgili ayrıntılı yazımı 21. sayfada yazmışdım. Kısaca tekrar edeyim.Bu firmanın sermayesi 60 M ise neden % 30 unu halka 1 Milyar TL sattılar. Yada neden biz sermayesi 60 M olan bir firmaya 2 Milyar TL üzerinden ortak olduk. 2 Milyar değer biçilen bir firmanın yıllık karı 150 Milyon ise bu % 7 yapar. sizce az değilmi. Bankaya koysa bu kadar zaten almazmı, neden bu kadar rizikoya girsin:) Sonuçda bu kağıdın temel analize göre değeri 25 TL dir. 36.8 Tl ye millete sattılar. Eğer değerinin altına verselerdi zaten yabancılar yada bıyıklı yabancılar KY ye bırakmazdı. Onun için yalan yanlış veriler ile milletin kafasını karıştırmayın lütfen. Eğer İş yatırımın elindeki destekleme parası biterse o zaman bakın siz gümbürtüye. İnşallah bir kriz falan çıkmazda kağıt gerçek değerine inmez.Ky lerde zarar etmeden kurtulurlar. İnşallah da kar ederler. Birde koç holding ile bu kağıdın karşılaştırmayın lütfen. O zaman bende Koç holding hissesi 4,6 TL bunun % 15 i kadar ama aynı karı ediyor derim. :)
beklememek gerekli bu hissede dönüşü hızlı olacak
ozberehu
15-02-2010, 20:59
bazen likit kalmak gerekir...
makro verilere odaklanmak gerekir...
yunanistan hadidesi ve nisan mayis aylarindaki borc odemesi euro/dolar paritersinde 1.37 altinda baski yaratir hizli bir kirilma olursa borsalar coker...asagiya derin bosluklu bir cekilme olabilir....
bu sirket altin sirketi oldugu icin buna orta vadede etkisi mutlaka olur pozitif...
ancak o gunler bunlar degil bu zamanlar degil...
filler tepismek uzereyken dikkatli olmak gerekir...
Sermaye konusu ile ilgili ayrıntılı yazımı 21. sayfada yazmışdım. Kısaca tekrar edeyim.Bu firmanın sermayesi 60 M ise neden % 30 unu halka 1 Milyar TL sattılar. Yada neden biz sermayesi 60 M olan bir firmaya 2 Milyar TL üzerinden ortak olduk. 2 Milyar değer biçilen bir firmanın yıllık karı 150 Milyon ise bu % 7 yapar. sizce az değilmi. Bankaya koysa bu kadar zaten almazmı, neden bu kadar rizikoya girsin:) Sonuçda bu kağıdın temel analize göre değeri 25 TL dir. 36.8 Tl ye millete sattılar. Eğer değerinin altına verselerdi zaten yabancılar yada bıyıklı yabancılar KY ye bırakmazdı. Onun için yalan yanlış veriler ile milletin kafasını karıştırmayın lütfen. Eğer İş yatırımın elindeki destekleme parası biterse o zaman bakın siz gümbürtüye. İnşallah bir kriz falan çıkmazda kağıt gerçek değerine inmez.Ky lerde zarar etmeden kurtulurlar. İnşallah da kar ederler. Birde koç holding ile bu kağıdın karşılaştırmayın lütfen. O zaman bende Koç holding hissesi 4,6 TL bunun % 15 i kadar ama aynı karı ediyor derim. :)
evet malesef durum aslında cok net gorunuyor biraz bilgisi olan için... yavaş yavaş 25 li seviyelere incektir kağıt..belkide daha asagılara piyasnın gidişatına gore....
katılıyorum bir günde kazanılmaz beklersen kazanırsın
afyonlu03
15-02-2010, 23:51
Sayın Hakan00057 değerlendirmesine katılmamak elde değil. Yaptığı açıklamalar gerçekçi. Ama şunu da unutmayalım. Bizler bu kağıdı alırken değerinin çok üstünde olduğunu bilerek aldık. Şimdi 36.80'den ky satan şirket yetkilileri 25 seviyelere inmesine göz yumarlar m? Zaten bu konuda Sn. Yiğit BULUT'un değerlendirmesine katılmamak elde değil. Eğer bugün 36.80'dan malı alanlar, ellerindeki malı sermayeninde alt bir fiyatla satmadıklarına göre satanlar kim? Tabiiki beklentisi olanlar, beklenen gerçekleşmediği için malını zararına da olsa verecektir. Belkide kağıdın 25 seviyelerine geleceğine düşünerek, yakın planda bilanço beklentisi olan kağıtlara girerek en az bir %25-30 getiri sağladıktan sonra daha da aşağılara gelen Kozal'ı almayı düşünebilirler.
Ama şu bir gerçek ki ben kısa vade de değil uzun vadede bu kağıdı aldım. Hem şunu da unutmayalım, üçlü ortaklığın lokomotif kağıdı Kozal'dır. İpmat ve Koza Metal'in yukarı seviyelere gidebilmesi için önce bu kağıdın gitmesi gerekir. Eğer bu kağıt gitmeden diğer kağıtlar yukarı bir seyir izlerse bu spek. bir hareket olur. O yüzden herkese sabır diyorum. (Ytd)
hakan00057
16-02-2010, 07:04
hakan00057'nin yaptığı yorum bana göre çok saçma.. herkesin yorumuna saygımız sonsuz..şimdi bu kağıdı satanlar düşmesini isteyecek..satmayanlar da artmasını isteyecek malum.. ancak bu kağıdın ederi 25tl dir dersen ben sana sorarım bana birtane grafik bir tane grafik göster..3günlük kağıdın neyini analiz ettin.. ben 20 yıllık ekonomistim..defter değeri üzerinden fiyatlandırma yapıldığını ömrümde görmedim borsada..reel piyasalarda bile mümkün değil bu söylediğiniz şey.. lütfen biraz mantıklı şeylerden bahsedelim arkadaşlar.. fikirlere eleştiriler olur ama fikirlere kimse karışamaz muhakkak..şunu unutmayın küçük yatırımcı bu forumu çok takip ediyor..yazdıklarınızın sorumluluğu var..böyle yapmayın..ben 46 tl olur derken teknik analize göre konuşamıyorum çünkü henüz bir teknik yok şuan ortada..halka arz fiyatına geleceğine inanıyorum her ne kadar pahalı olarak halka arz edilmiş olsa da son 1.5 yılın en kötü zamanında borsaya açıldığını unutmamak lazım..25 tl yi konuşursanız bunu da konuşalım derim o zaman..
Değerli 20 yıllık Ekonomist bey, analizler sadece grafikler le olmaz. Temel analiz diye birşey vardır.:) Genelde firmalar bununla uzun vade için değerlendirilir.Ayrıca ben defter değerine göre eleştirirken
, defter değerine göre 150 M kar hesaplayanları eleştirdim:) Dedim ki defter değerine göre değil , şuanki aldığımız hissenin fiyatına göre hesaplayın.
Kolay gelsin.
Arkadaşlar bir hata yaptık halka arza katıldık. Hata olduğunu ilk seansta taban yapmasından anlıyoruz. bu bir vakaadır. Lütfen kimse aksini iddaa etmesin. Ben de aldım külliyen zarar yazdım. Bu noktadan sonra görüşlerim şöyle:
1. Halka arzdan alanlar 36,8'de çok mutsuz bir şekilde bekliyor. Demekki o noktada inanılmaz kuveetli bir direnç var. kısa vadede geçilmesi çok zor. çoğu KY 36-36,75 seviyesinde bile zarırını minimize edip kol kesecektir.
2. Halka arz sırasından herkesin aklında ve fikrinde olan THY'yi 5,05'ten alabilirdik, Şimdi 5,45. Alternatif maliyet yükseliyor.
3. Zararı realize etmenin anlamı yok ama parada bağlanmış oldu.
4. 36,8 maliyetle ya seve seve bekliycez ya da ... bekliycez.
5. Bundan sonra halka arz mı ASLA... Bu yıl halka arz katılacak yatırımcı bulabilirler mi?
Sonuç: Kısa vadede halka arz fiyatına yaklaşabileceğini zannetmiyorum ama yaklaşsın diye dua ediyorum.
nacizane kanaatim
kozadda ve ipmatta halka açılışı takiben yaklaşık 5 ay sonra gibi ciddi bir bedelsiz vermişlerdi
halka açılıç haziran 2000 bedelsiz kasım 2000
benzer bir tavır burdada bekliyorum:):):)
Kesinlikle doğru bir tespit. İpek Matbaa'da Koza Davetiye'de yüksek fiyatlarla halka açılıp, bedelsiz vermişlerdi.
Ayrıca Koza Altın halka arızndan gelen paranın önce ATP İnşaat'ın sonra da İpmat ve Kozaa'nın bedelsiz
verebileceğini düşünüyorum.
hakan00057
16-02-2010, 08:43
Arkadaşlar bir hata yaptık halka arza katıldık. Hata olduğunu ilk seansta taban yapmasından anlıyoruz. bu bir vakaadır. Lütfen kimse aksini iddaa etmesin. Ben de aldım külliyen zarar yazdım. Bu noktadan sonra görüşlerim şöyle:
1. Halka arzdan alanlar 36,8'de çok mutsuz bir şekilde bekliyor. Demekki o noktada inanılmaz kuveetli bir direnç var. kısa vadede geçilmesi çok zor. çoğu KY 36-36,75 seviyesinde bile zarırını minimize edip kol kesecektir.
2. Halka arz sırasından herkesin aklında ve fikrinde olan THY'yi 5,05'ten alabilirdik, Şimdi 5,45. Alternatif maliyet yükseliyor.
3. Zararı realize etmenin anlamı yok ama parada bağlanmış oldu.
4. 36,8 maliyetle ya seve seve bekliycez ya da ... bekliycez.
5. Bundan sonra halka arz mı ASLA... Bu yıl halka arz katılacak yatırımcı bulabilirler mi?
Sonuç: Kısa vadede halka arz fiyatına yaklaşabileceğini zannetmiyorum ama yaklaşsın diye dua ediyorum.
Size tamamen katılıyorum.
Bu uzun süredir yapılan ilk ve büyük halka arz olduğu için birazda mecburen kağıda destek atıyorlar. ( Bence SPK nın baskısıda vardır)
Eğer gerçekten bu adamlar kağıtlarına güvenselerdi. O zaman fiyata garanti verirlerdi yada kağıdı 37 ye çekip isteyen satsın derlerdi.
Ama Ülkemizde herşey olabilir, bakın Beşiktaş 15 lere çıktı. Mantıken kağıdın 15 lerden almak demek 100 senelik karı beklemek gibiydi ama oldu.
Bu kağıt pahalı bunu herkes biliyor ama uzun vadede altın değer kazanmaya başladığında medya "işde şimdi altın çıkaranlar yaşadı" gibi başlık atmaya başladığında ( biliyoruzki medya da bunlarda artık) millet gaza gelip kağıda yüklenebilir. O zaman işin rengi değişir.
Ama bu zaman için mantıklı alım fiyatı 25 ( lütfen kimse 25 yazdım diye bana hakaret etmesin, kağıdı yükseltecek olanlar yani BY ler benim yazıma bakıp da alım satım yapmıyorlar:) ) . İnşallah birşeyler olurda kağıt yükselir. alanlarda kar edip çıkarlar.
Son olarak ; biliyoruzki bu firmalar parti bağlantılı firmalar, iki gün sonra hükümet değişirse , bu sefer diğer hükümetlerde bunlara yüklenmeye başlarsa ( vergi denetimi v.b., yada sen bu firmayı 2004 de 40 M aldın ne yaptında 5 senede 2Milyar a saattın ( 20 misli) ) o zamanda biz gideriz kazma kürek altın ararız.:)
shadowcem
16-02-2010, 08:44
Arkadaşlar tabirimi mazur görün ama adamın anasını ağlatır bunlar,hangi hisseleri çile çektirmeden yukarı çıkmışki?hangi hissesinde bedelli arttırımlarla ortaklarından para almamış ki? Servetlerinin bir çoğunuda borsadan elde etmişlerdir anlayana...
iş her ne kadar ilk gün almış ise de
dün ve bugün satıclıı gözüküyor
kağıt üzerinde buralarda baskı kuruyor
bu ise fiyat istikrarı....
turkapil
16-02-2010, 09:19
Katılıyorum, adamlar fiyat istikrarı yapacaz diye kağıdın yükselmesine de izin vermiyor. Tabi insanlara kazık atarak elde ettikleri nakit parayı neden harcasınlar ki?
hakan00057
16-02-2010, 09:21
İş yatırımın satmasının sebebi ; kağıt çıktığından beri fiyatı düşmesin diye destekleme alımı yaptılar bu da 100 M dan fazla bir rakkam. Şimdi bunu yerine koymaya çalışıyor. Ne kadar koyarsa ilerideki fiyat düşüş lerinde bunu kullanacaktır. Eğer fiyatın yukarı çıkmasına izin verirse bu sefer diğer satıcılar yani halka arz fiyarından alanlar devreye girip satacaktır. Yani milletin eline senedi kitlediler şimdi onların çıkarmasını engellemeye çalışıyorlar. Bu arada da kendi yaptıkları destekleri yerine koyuyorlar. Eğer büyük bir yatırımcı devreye girerse yada İş yatırım desteklemenin büyük bir kısmını yerine koyarsa o zaman çıkışa geçer.
hakana katılıyorum.
ama ağırıma giden ne biliyormusunuz, hani biz KY'yiz bir hata yaptık girdik bu işe, İŞ yatırım gibi bir kurum nasıl böyle bir söğüşleme operasyonuna katılıyor...ağırıma giden bu
hakan00057
16-02-2010, 09:33
hakana katılıyorum.
ama ağırıma giden ne biliyormusunuz, hani biz KY'yiz bir hata yaptık girdik bu işe, İŞ yatırım gibi bir kurum nasıl böyle bir söğüşleme operasyonuna katılıyor...ağırıma giden bu
Ben analiz yaptım, fiyat pahalı geldi. Danışmanın dediği şuydu İş yatırım işini sağlam yapar ve yatırımcıyı kazıklamaz. :( Bende inanın İş yatırımın nasıl bu işe bulaşdığını merak ediyorum ve üzülüyorum. Bence adını lekeledi.
Ben analiz yaptım, fiyat pahalı geldi. Danışmanın dediği şuydu İş yatırım işini sağlam yapar ve yatırımcıyı kazıklamaz. :( Bende inanın İş yatırımın nasıl bu işe bulaşdığını merak ediyorum ve üzülüyorum. Bence adını lekeledi.
takaslarıda incelemek lazım yabancılarda bir hayli almış görünüyor
İŞ yatırımın fiyat garanti fonu taahhüt süresi bitince gör cübbüşü :)
hakan00057
16-02-2010, 11:02
12 itibari ile alımın % 84 'ü iş yatırımdan( o kadar ah aldıki demek :) ). 37 de 300 B satıcı var. bakalım oraya gelecekmi.( alacaklarmı)
ahcaglar
16-02-2010, 11:05
derinliği olan var mı acaba?
38 e kadar ne kadar mal var satışta?
hakan00057
16-02-2010, 11:08
Bunların yatacak yeri yok. İyi bakıyorum 37 ye kadar çıkardılar. 37 de kendileri yazmışlar satış. Sonra basdılar yukardan millete.
voice of the MK
16-02-2010, 11:12
iyi boşaldılar heryer koza oldu.
turkapil
16-02-2010, 11:13
37'de 20 milyonluk falan satış var, diğer kademelerde 3'er 5'er milyonluk, ama alış kademeleri çok zayıf. Geri dönerse hızlı düşebilir.
voice of the MK
16-02-2010, 11:13
halka arz mı yapıyor bunlar ikincil olarak.
Deneyimli
16-02-2010, 11:16
Buyrun derinlik:
http://img168.imageshack.us/img168/3856/bfren01.png
ahcaglar
16-02-2010, 11:30
Buyrun derinlik: Sol alttaki forum itibarina ekleye basarsaniz sevinirim :D
http://img168.imageshack.us/img168/3856/bfren01.png
saolasın...
Deneyimli
16-02-2010, 11:31
Rica ederim. Bu da son halidir.
http://img222.imageshack.us/img222/3856/bfren01.png
bukadar cok satis var ise bu hisse nasil oluyorda yukseliyor?
bizi aydinlatin lutfen...
tskler
bir de yukselir mi bugun????? nereleri gorur???
tskler
dün yazmıştım beklemek gerek yine beklemek lazım diyorum
starsailer
16-02-2010, 12:12
fiyat istikrarı bu demek zaten... aşırı artışlar ve aşırı düşüşlere müdahale ediyor akla iş.. fiyat oturduktan sonrasına bakmak lazım.. yanei tabiiki beklemek gerek.. gel gel falan şu aşamada doğru yaklaşım olmaz. alan olunca veriyor ak iş.. satan oluncada alıyor. onları aşan alımlar başlarsa yükselir.. ama önce bir fiyat istikrarının sağlanması lazım.. sanırım altın fiyatlarını yada toplanan parayla yapılacak yatırımın açıklanmasını beklemek gerekecek
lmparator
16-02-2010, 12:13
burdaki felaket telları ne oldu yok oldunuz birden...şimdi halka arz fiyatını gosterdıler..riski goze almayan zararsız çıkabildi...ky için hiç bir sorun kalmadı...kimse kazıklanmadı...37,00 gordukten sonra halka arza katılıp satmayan varsa sonra cıkıp da bu hisseye kufreden bundan sonra susacak...
burda bazı felaket tellarını dikkate almayın..kozaa-ipmat ve şimdi kozal..bu hisse topıklerınde farklı nicklerle bu tip ınsanları sıklıkla gorursunuz..kozaa ve ipmat topıgını takip edenler bilir..ünsala vardi...hısse 0,9 lardan 4 lere cıktı adam hala felaket tellagı yapıyordu..paketleyecekler,satın cıkın,satıs fırsatı,şelale düşüşü başladı v.b ifadeler...bu tip ınsanlar hep vardı bu topıklerde..kozalda dikkatımı ceken hakan nickli arkadas oldu..bır de zorro..bunlar hep olumsuzluk pompalıyor...hisse alım satımlarınızda bu tip ınsanları asla kale almayın...
anadolu yatırımın bu hısselerle ılgılı teknık acıklamasını okumanızı tavsıye ederım..bu hafta içinde ilk hedef 38,80.. ikinci hedef 40,50..bu hafta üçüzlerin haftası olacagını düşünüyorum...anadolu yatırım bu hisselerle ilgili teknık acıklama yaptıgında hep yukarı atak yapmıştır..bu da ayrı bı dip not...
herkese bol kazanclı gunler diliyorum..
Millete sunu yapin, bunu yapin demek ne kadar seviyesizliktir be yaaaa...
Yani "millet ne yapacagini bilmiyor da bi sen mi biliyorsun baslarina gecmis koyun gibi gutmeye kalkiyorsun" diye sorarlar adama.:clown:
Koza ve Kozal'da alim icin uygun sartlarin olusmasini bekliyorum, bu fiyatlardan uzun vadeli alim yapmam mumkun degil.
Diger sartlar da olustugunda alim yapmak bir kac bilgisayar tusu hareketine kaliyor.
Nasil "malinizi kaptirmayin" diyenler varsa "satsaniz bile bu fiyattan almam" diyenlerin de olmasi iyi bir sey.
Borsa alici ile saticinin bulustugu pazar degil mi?
Yoksa borsa hep alicilarin hergun almasina dayanan bir pazar mi?
Deneyimli
16-02-2010, 14:02
Yeni goruntumuz.
http://img194.imageshack.us/img194/3856/bfren01.png
voice of the MK
16-02-2010, 14:20
para giriş çıkışı görebilen var mı
Deneyimli
16-02-2010, 14:41
Guncel derinlik:
http://img211.imageshack.us/img211/3856/bfren01.png
Deneyimli
16-02-2010, 14:41
para giriş çıkışı görebilen var mı
Net(5): 203,109 lot
voice of the MK
16-02-2010, 14:52
alıyorlar mı boşaltıyorlar mı yorum lütfen.
Arkadaşlar şimdiye kadarki tecrübemle sabit olmak üzere, ne zaman bi hisseden çıkmışsam o hisse en az 1 tavan yapmıştır. Dün de ben bu hisseden çıktığıma göre gerisini siz düşünün.
hakan00057
16-02-2010, 15:02
şimdi burada endişelenicek birşey mi var ben anlamıyorum..hisse 3.iş gününde halka arz fiyatına geldi.. hala birileri çıkmış thyden bahsediyor falanca alternatif maliyetten bahsediyor..ne gerek var bunlara..borsada fırsatlar bitermi.. önümüzdeki 3 günde kozal'ın tavan yapmayacağını kim söyleyebilir kesin olarak.. işte bu yüzden yaptığımız yorumların bir sorumluluğu var..bu hisse 25 tl olur ederi orası diyebilmeniz için realistic olmak lazım birazcık..bende diyorumki bu hisse 46 olur.. biride çıkar derki bu hisse 100 olur.. o yüzden makul yorumları makul zamanlarda yapmak gerekiyor..
Ben artık size pes diyorum. Ya yazdığımı okumuyorsunuz yada anlamıyorsunuz. Ben 25 olacak demedim. Bu senedin hakkı 25 dedim. Sonra Beşiktaş dan örnek verdim. Millet 100 senelik karı karşılık 15 TL den aldılar dedim. hem Allah aşkına. 36.8 den aldığınız kağıt 37 yi gördü görmedi. Fırsat maliyetinide koyarsanız hala zararda kağıt ne konuşuyorsunuz anlamadım.
Son on defa yazıyorum bu kağıt iyi kağıt olsaydı BY ler bunu size bırakmazdı.
Tekrar ediyorum inşallah kağıt çıkarda millet satar ve zarar etmez.
Burada millete gaz vermek yerine gerçekleri yazıyoruz.
hakan00057
16-02-2010, 15:09
burdaki felaket telları ne oldu yok oldunuz birden...şimdi halka arz fiyatını gosterdıler..riski goze almayan zararsız çıkabildi...ky için hiç bir sorun kalmadı...kimse kazıklanmadı...37,00 gordukten sonra halka arza katılıp satmayan varsa sonra cıkıp da bu hisseye kufreden bundan sonra susacak...
burda bazı felaket tellarını dikkate almayın..kozaa-ipmat ve şimdi kozal..bu hisse topıklerınde farklı nicklerle bu tip ınsanları sıklıkla gorursunuz..kozaa ve ipmat topıgını takip edenler bilir..ünsala vardi...hısse 0,9 lardan 4 lere cıktı adam hala felaket tellagı yapıyordu..paketleyecekler,satın cıkın,satıs fırsatı,şelale düşüşü başladı v.b ifadeler...bu tip ınsanlar hep vardı bu topıklerde..kozalda dikkatımı ceken hakan nickli arkadas oldu..bır de zorro..bunlar hep olumsuzluk pompalıyor...hisse alım satımlarınızda bu tip ınsanları asla kale almayın...
anadolu yatırımın bu hısselerle ılgılı teknık acıklamasını okumanızı tavsıye ederım..bu hafta içinde ilk hedef 38,80.. ikinci hedef 40,50..bu hafta üçüzlerin haftası olacagını düşünüyorum...anadolu yatırım bu hisselerle ilgili teknık acıklama yaptıgında hep yukarı atak yapmıştır..bu da ayrı bı dip not...
herkese bol kazanclı gunler diliyorum..
Bir pes de size. Aldığınız kağıt daha alış fiyatına gelmedi. Sizin için de tekrar edeyim. Bu kağıdın hakkı 25 TL. istyen 25 olursa kağıt oradan alır isteyen halka ar edilen fiyatın altından alır ( şu anda 35) yani % 5 daha ucuz.% 5 de 6 aylık banka faizi demek.Eğer bu kağıt hakkı olan br fiyattan çıksaydı zaten BY ler size bunu kaptırmazdı. İnşallah kağıt 40,5 değil 100 olur. Milletde kar eder. Daha ben ne diyeyim.
herkes hakani elestiriyor,o da onlara cevap yestistiriyor....anladik hakan bey 25 tl.baska yazacak birseyiniz yokmu...
siz 1 sene sonra ugrayin buraya....biz zaten 25 tl olunca size mesaj atar,bilgilendiririz.
hakan00057
16-02-2010, 15:19
herkes hakani elestiriyor,o da onlara cevap yestistiriyor....anladik hakan bey 25 tl.baska yazacak birseyiniz yokmu...
siz 1 sene sonra ugrayin buraya....biz zaten 25 tl olunca size mesaj atar,bilgilendiririz.
Valla çok var vede yazdım. Ama anlayana .:)
Son defa yazayımda çıkayım artık. Bende aldım biraz ama 33 den buda % 10 arz fiyatının altına. 36 dan da sattım. Bundan sonra 30 dan alacağım. Hesap kitap bilmeden burada gaz verenler olduğu müddetce...
Deneyimli
16-02-2010, 15:21
Guncel derinlik:
PGC=192,167 lot artida.
http://img502.imageshack.us/img502/8996/bfren01n.png
iyide hakan bey,millete ders verir gibi 25 tl dir diye dovunup duruyorsunuz,ama gidip 33 den alip 36 dan satiyorsunuz..30tl olursa yine alacagim diyorsunuz..simdi bu ne perhiz bu ne lahana tursusu..
siz heralde gunlukcusunuz,vur kac taktigi,corba parasi hesabi yani.gunlukcusunuz ama millete orta vadede ders veriyonuz...olmadi simdi...
TEK gerçek zararda olduğumdur...
deneyimli tşkler arada bi güncel derinlik gönderirsen sevinirim
hakan00057
16-02-2010, 15:37
iyide hakan bey,millete ders verir gibi 25 tl dir diye dovunup duruyorsunuz,ama gidip 33 den alip 36 dan satiyorsunuz..30tl olursa yine alacagim diyorsunuz..simdi bu ne perhiz bu ne lahana tursusu..
siz heralde gunlukcusunuz,vur kac taktigi,corba parasi hesabi yani.gunlukcusunuz ama millete orta vadede ders veriyonuz...olmadi simdi...
Yok değilim Sn. Petibor. Genelde 6 aylık girerim. Sadece bu istisana oldu. Baktım taban oldu , daha ilk günden daha aşağıya veremeyeceklerini düşünerek bir kaç bin lot aldım ( ayrıntılı yazımı dün yazdım neden ilk zamanları aşağıya gidemeyeceğini ve 37 nin üstüne çıkamayacağını ( örneğin dün dedimki bu kağıt bir müddet 10 dak. grafiğe göre 37 nin üstüne çıkmaz)). Çünkü uzun zamandır ilk halka arz olduğu için SPK nın daha aşağısına izin vermeyeceğini ( baskı kurarak) düşündüm. Zaten bunlarıda yazdım. İnanın felaket tellalı da değilim. istermiyim insanların zarar etmesini. Sadece Temel analize göre düşüncelerimi yazdım. İnsanlar da yazdıklarımı okumadan beni felaket tellalı diye nitelendirmelerine üzüldüm.
pitt1984
16-02-2010, 15:48
Herşey yatırım dersi hocasının "finansal yatırımda en iyi kazanabileceğiniz yer IPO (initial public offering) yani Halka arzdır" demesiyle başladı. O zamana kadar borsaya hiç bulaşmamış, bütün birikimlerini ya dolar olarak tutan ya da kazancı garanti olan B tipi likit fona yatırmış birisiydim. Yatırım dersi hocasının halka arzların en kazançlı finansal yatırımlar olduğunu ispat edercesine halka arz konusunu anlatması sonucu gözlerim parlayarak bütün birikimimi ilk halka arza açılacak olan firmaya yatırmaya karar verdim.
Nasip..! Halka açılacak ilk firma KOZAL oldu. Kanaltürk ekranlarında Telegol'ü seyrederken KOZAL'ın halka açılacağı reklamları bende büyük bir sevinç yaratmıştı. 1 koyup 1 den büyük bir rakam alabilecektirm. Bu rakam belki 1.2, belki 1.5, belki de 2-3 olcaktı.
Ertesi gün büyük bir iş başarıcakmışcasına bankaya gittim ve yatırım hesabı açılması talimatı verdim. Yatırım hesabım iki gün sonra yani KOZAL'ın son talep toplama gününde açılabildi. Bütün açgözlülüğümle 30 bin tl paramı KOZAL' a yatırdım. 3-4 gün sonra 26,5 bin tl lik talebimin olumlu karşılandığını öğrendim. Sözde 36.80 aldığım 713 adet hisse, KOZAL'ın ikincil piyasaya girdiği yani işlem görmeye başadığı gün 45-46 lara hatta daha da yukarılara çıkacaktı.
Büyük gün geldi (12.02.2010) 33 tl lerde açılan KOZAL hep düşüyordu. Zararım daha ilk günde 2,5 bin tl den fazlaydı. Neredeyse her 30 saniye de bir KOZAL'ın fiyatına bakıyordum. Azıcık yükselişler bile bana kendimi kandırmam için moral veriyordu. Forumlardaki KOZAL ile ilgili yorumları okudukça hem kendime balıklama daldığım için kızıyor hem de fiyatların düşük olmasına sövüyordum.
Bu mesajı yazdığımda (16.02.2010) KOZAL'ın fiyatı 35.5 tl. Gelecek için ne olur bilinmez. Ama bu iş bana bi daha enine boyuna düşünmeden hiç birlşeye açgözlülük yaparak balıklama dalmamayı öğretti. Bu arada yatırım dersinde hocanın neden halka arzlar en kazançlı finansal yatırımlardır konusunu aşağıda size özet olarak geçiyorum. Lütfen kimse yatırım tavsiyesi olarak almasın..
"IPO lar yani halka arzlar en kazançı finansal yatırımlardır. Çünkü, halka arzlarda halka açılmak isteyen şirket bir yatırım bankacılığı önderlğinde kurulmuş olan konsorsyumun birçok işlemleri sonucunda mümkün olan en düşük hisse bedeliyle halka açılır. Neden mümkün olan en düşün hisse bedeli ile açılır? Çünkü, şirketi halka açan yatırım bankaları yurtdışından ve yurtiçinden bu şirketin hisseleri için fiyat toplarken hem hisselerin elde kalmaması hem de mevut müşterilere para kazandırarak yeni halka açılışlarda bu müşterilere tekrar tekrar başka halka arzlar satabilmek için. Unutmayın, bir firma ömründe bir kere halka açılır ama müşteri (yerli alıcılar, yabancı büyük alıcılar) her daim alcıdır. Diğer bir deyişle, şirketi halka açan yatırım bankaları ile halka açılan şirketin işi sadece bir keredir. Ama alıcılar özellikle büyük alıcılar her daim bu yatırım bankalarının müşteridir. Hal böyle oluncada yatırım bankaları halka açılan firmayı değil müşterileri yani alıcıları memnun edecektir."
Dersin devamında ise Japan tren yollarının halka açılması gibi birkaç örnekten sonra bu halka arz işine kafam iyice yatmıştı. Nitekim bütün parayı da KOZAL halka arzına gömdük. Şimdi ise beklemekten yada zarar ederek satmaktan başka birşey gelmiyor insanın aklına.
hakan00057
16-02-2010, 15:55
Sn. pitt1984 , yatırım hocasının dediği doğru" IPO lar yani halka arzlar en kazançı finansal yatırımlardır. Çünkü, halka arzlarda halka açılmak isteyen şirket bir yatırım bankacılığı önderlğinde kurulmuş olan konsorsyumun birçok işlemleri sonucunda mümkün olan en düşük hisse bedeliyle halka açılır" Ama bu istisna oldu. Uygun fiyattan vermedikleri için anca % 80 nini satabildiler. Çoğunuda kendileri aldı.
Zaten benim kızgınlığımda yatırım firmalarına, bile bile insanı dolandırdılar.Bizde burada birbirimize kızıyoruz:)
Gelelim size, canınızı sıkmayın, bence bir müddet aşağıya salmayacaklar/salamayacaklar. inşallah endeks yükselirde alıcı gelir sizde satarsınız.
pitt1984
16-02-2010, 16:02
iyi dilekleriniz için teşekkür ederim hakan bey. inşallah zarar etmeden bu işten sıyrılırız.
dünkü tahminlerimi bildirmistim 36.00 - arkasında da 38.00 diye bazı arkadaşlar teknik verlirden bahsettiler bunlar sadece sahsi kanatimdir.artış düşse bile devam edecektir,
evet hakan bey dogru soyledi simdi,kimseye kizmayalim...pitt1984 hocasindan aldigi ders de dogrudur amma velakin burasi turkiye..heralde bunu avrupada yapamazlar,yaparlarsada hesabini sorarlar diye dusunuyorum.peki biz kime kizacagiz,spk diye bir kurum var ise niye yabanciya ucuzdan veriyorlar hisseyi...niye yerli yatirimci zarar ettiriliyor?? cevabini bilen varsa soylesin lutfen...kime sikayet edecegiz yada kimi kime sikayet edebiliriz,,,yazik gunah milletin gunahina giriyorlar..
ben de yatırım hocanın dediği İŞ yatırım var dedim bu işin içinde, sağlamdır dedim, iyidir dedim... mümkün olan en iyi fiyatla çıkar dedim... dürüst iş olur dedim... ama %10 tabanla açıldı ve öylede devam edecek gibi...
hakan00057
16-02-2010, 17:36
Arkadaşlar, Sn. pitt1984 ün dediği bir şeyi atlamışım oda:"Neredeyse her 30 saniye de bir KOZAL'ın fiyatına bakıyordum" .
Arkadaşımız yaptığı bu davranışı eminim % 90 nımız yapıyordur.
Bu hareket bizleri hem manen hemde madden bitirir. Şimdi sizlere bu konudaki deneyimlerimi aktarmak isterim. Eğer yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.
Bunları yazarken yaklaşık 10 senelik Borsa tecrübesi ,aldığım eğitimler ve okuduğum kitaplar ışığında yazıyorum.
Borsa da kazanmak % 20 bilgi ise % 80 pisikolojidir. Yani ne kadar duyarsız olursak o kadar başarılı olabiliriz.
Bir kağıt aldıkdan sonra devamlı ekrana bakmak bizleri birçok hataya sürükler. Örneğin bakkalsak devamlı ekrana baktığımızda hem işlem yapma isteği içimizde uyanacak hemde gelen müşterilerle ilgilenemeyeceğimiz için müşterimizi küstüreceğiz. Mühendis sek de, dikkatimizi veremeyeceğimiz için yalnışlar yapacağız. Eğer birde senedimiz düşüyorsa o zaman da başımıza, karnımıza ağrılar girecektir.
Bunlardan kurtulma yolları vardır.
Nasıl bir ev aldığımızda hergün sitelere girip evimiz kaç oldu diye bakmıyorsak burada aynısını yapmalıyız.
gelelim güncel örnek olan KOZAL 'a
Bu senedi 36,8 den aldık. Şimdi biliyoruzki bu senedi pahalı aldık. Zararına da satmak istemiyoruz. Yapacağımız durum eğer kaçdan satarsak pişman olmayız durumudur.
Örneğin 38 diyelim. Hergün kağıt için 38 den sat talimatı vereceğiz ve ekrana bakmayacağız.
Akşam arzu ederseniz bakabilirsiniz.
Eğer kağıt 38 'i görüp geri geldiyse ne mutlu bize. Zarar etmeden çıkmış olduk.
Ama kağıt 38'i gördükden sonra 40 ları görürsede üzülmeyeceğiz.
Diyeceğizki "zaten bu kağıdın değeri "x" di ben kurtulduğuma sevindim" Bundan sonrası başkalarına nasip olsun.
Asla ama asla bir müddet bu kağıda da bakmayın. Yoksa 45 falan olursa keşke satmasaydımlara başlayıp tekrar girerebiliriz.
Örneğin bu kağıt bugün 37 leri gördü. Eminim % 99 umuz keşke satsaydım diyordur.
Yukarıda dediklerimi 37 den yapsaydık. Durumumuz farklı olurdu.
Herkeze bol şanslar.
Unutmayın! Para bizim ve asla sağlığımızı bozmasına izin vermeyin.
KARADAĞLI
16-02-2010, 18:05
46 dan halka arz oldu acılış 36 oldu ..
bu kağıt 46 yı görür mü?
yoksa bu aralarda 2 ilei 1i geri 2geri 1 ileri hareket mi yapar?
46'yı görür belki dahada fazlasını..ama zaman ve sabır sabır sabır..
35.75 ten sattım. zarar ettim yani. 30-33 lerden alabilirim fikri vardı. ne dersiniz. sizce mümkün mü?
teşekkürler ama tahminim bu kağıt birazda altın fiyatlarına göre hareket edecek...
hakan00057
16-02-2010, 20:33
teşekkürler ama tahminim bu kağıt birazda altın fiyatlarına göre hareket edecek...
Büyük ihtimalle bende öyle düşünüyorum. Sonuçda işleri altın çıkarmak. Altın ın değeri artarsa bunları çıkaracağı altınında otomatikman artar.
( Bu arada bundan önceki kavga yazılarımız topik den çıkmış, iyide olmuş. Zaten yakışmıyordu)
bugün ilk defa kağıtla tanışma fırsatım oldu.gözlemlediğim kadarı ile arkadaşlar şu an borsanın en büyük spekleri tarafından tahtaya yön veriliyor.ben bunu daha önceleri ihlas halka açılırken görmüştüm.bu adamlar para kaybetmekten korkmazlar.ümitlerin bittiği noktada hareket başlatırlar.çok dikkatli olmakta fayda var.vezir ve rezil bu tahtada olunabilir.
blue_3451
17-02-2010, 00:46
Arkadaşlar kozal yatırımcılarını tebrik ederim. Umarım kazanırsınız. Geçenlerde ben de ranlo nun halka arzına katılayım dedim ,araştırdım baktım türkcell ve doğuş oto nun arzlarını okuduktan sonra cesaret edemedim .kozalın ilk işlem gününde açılışta taban olması bana'' eyvah yine aynı senaryo mu?'' dedirtti ama şükür bugün gördüm toparlanmış , . Yalnız açılışta taban olmasına bir anlam veremedim. Panik yapanlar sattı diyorlar. Panikle manikle olmaz bu iş .panik yapacak adam akıbetini huyunu suyunu bilmediği kağıda o fiyatı vermez. Yakınlarda türkiye gazetesi arz olacak bakalım enver ne kadar yolacak? Arkadaşlar burasının türkiye olduğunu lütfen akıllarınızdan çıkarmayın.saygılar
y.t.d.
JoNaThAn
17-02-2010, 03:34
Arkadaşlar kozal yatırımcılarını tebrik ederim. Umarım kazanırsınız. Geçenlerde ben de ranlo nun halka arzına katılayım dedim ,araştırdım baktım türkcell ve doğuş oto nun arzlarını okuduktan sonra cesaret edemedim .kozalın ilk işlem gününde açılışta taban olması bana'' eyvah yine aynı senaryo mu?'' dedirtti ama şükür bugün gördüm toparlanmış , . Yalnız açılışta taban olmasına bir anlam veremedim. Panik yapanlar sattı diyorlar. Panikle manikle olmaz bu iş .panik yapacak adam akıbetini huyunu suyunu bilmediği kağıda o fiyatı vermez. Yakınlarda türkiye gazetesi arz olacak bakalım enver ne kadar yolacak? Arkadaşlar burasının türkiye olduğunu lütfen akıllarınızdan çıkarmayın.saygılar
y.t.d.
Türkiye Gazetesinin konusu olunca, bir web sayfasını açıp bakayım dedim de.. Artık son zamanlarda iletişim-haber alma-bilgi ağının internet ağırlıklı olduğunu düşünürsek; Türkiye Gazetesinin sitesine göz kararı bir fiyat biçtim.. Bence kesinlikle 2-3 milyon dolardan fazla edecek bir kuruluş değil. TGRT veya başka yayın organları üzerinde iştirak ediyorsa bilemem; ama kendi başına o kadar etmemeli..
Yine de ne yapmaya çalışacaklardır.. En azından 15-20 milyon liralık bir ödenmiş sermaye üzerinden 2-3 lira fiyat aralığından talep toplayacaklardır.. Çok talep gelir mi; bilmem.. Bence gelmez.. Sırf bu nedenle kağıdı belki de 1 ay tavandan çözmeyeceklerdir :) İş sıradışılık değil mi.. Normalde ne olması gerekir peki? 20 milyon dolaylarında bir ödenmiş sermaye ile girişirlerse bu halka arza, 0.2'den açılması gerekir.. Konusu olana kadar o gazetenin varlığını bile unutmuştum açıkçası..
Kai durumu farklı.. Siyasi bakımdan herangi bir sorun çıkmadığı sürece, bana kalırsa yabancıların gözdesi olmaya kesinlikle aday.. Hem de bankalardan bile önce gelerek.. Ne kriz söker, ne reel sektör durgunluğu, ne resesyon.. Üretim devam etsin yeter; altın bu.. Hmm.. Uçarı bir senaryo olur ama; olur ki yönetim değişir.. Birileri gelir ve o ruhsatları kim verdi sana bakalım der.. İşin rengi o zaman değişir.. O da şuan uzak bir ihtimal.. Mevcut konjonktürde yola devam.
Türkiye Gazetesinin konusu olunca, bir web sayfasını açıp bakayım dedim de.. Artık son zamanlarda iletişim-haber alma-bilgi ağının internet ağırlıklı olduğunu düşünürsek; Türkiye Gazetesinin sitesine göz kararı bir fiyat biçtim.. Bence kesinlikle 2-3 milyon dolardan fazla edecek bir kuruluş değil. TGRT veya başka yayın organları üzerinde iştirak ediyorsa bilemem; ama kendi başına o kadar etmemeli..
Yine de ne yapmaya çalışacaklardır.. En azından 15-20 milyon liralık bir ödenmiş sermaye üzerinden 2-3 lira fiyat aralığından talep toplayacaklardır.. Çok talep gelir mi; bilmem.. Bence gelmez.. Sırf bu nedenle kağıdı belki de 1 ay tavandan çözmeyeceklerdir :) İş sıradışılık değil mi.. Normalde ne olması gerekir peki? 20 milyon dolaylarında bir ödenmiş sermaye ile girişirlerse bu halka arza, 0.2'den açılması gerekir.. Konusu olana kadar o gazetenin varlığını bile unutmuştum açıkçası..
Kai durumu farklı.. Siyasi bakımdan herangi bir sorun çıkmadığı sürece, bana kalırsa yabancıların gözdesi olmaya kesinlikle aday.. Hem de bankalardan bile önce gelerek.. Ne kriz söker, ne reel sektör durgunluğu, ne resesyon.. Üretim devam etsin yeter; altın bu.. Hmm.. Uçarı bir senaryo olur ama; olur ki yönetim değişir.. Birileri gelir ve o ruhsatları kim verdi sana bakalım der.. İşin rengi o zaman değişir.. O da şuan uzak bir ihtimal.. Mevcut konjonktürde yola devam.
bizde ozamana kadar satmış oluruz, hükümete yakın şirketlerin iktidardaki siyasi parti değiştiği zaman yok olmaları çok doğal olacaktır. bu gerçeği göz önünde bulundurmalıyız ama daha erken.
Deneyimli
17-02-2010, 09:08
Derinlik bilginiz:
http://img687.imageshack.us/img687/3856/bfren01.png
Ne bicim fiyat istikrariymis bu ya...
Diger kagitlar %4 artiyor, hacimleri guzellesti, Kozal sersemledi.
Fiyati halka arz icin yuksek tutulmus demek ki.
Keske daha dusuk fiyatlardan acilsaydi veya fiyat serbest talep toplansa ve ona gore satis yapilsaydi.
Ac gozluluk derim ben buna, kaymagin birazini da halka arza katilanlara biraksaydiniz, hepsini almak zorunda miydiniz?
Nedense ky aldi mi o kagit iflah olmuyor.
Disaridan adamakilli yabanci bulamayinca sonuc bu demek.
Onemli kagitlarin yesillendigi, iyi arttigi gun talihsiz bir hacim ve dusus.
Fiyat istikrarini daha kac gun saglayacaklarmis bilen var mi?
Boyle saylayacaklarina saglamasinlar kagit kendi fiyatini bulsun daha iyi.
Milleti oyaliyorlar...
Böyle halka arz haram olsun
voice of the MK
17-02-2010, 12:53
ilyas ta aynı kozal gibi bugün.bomba
Deneyimli
17-02-2010, 15:03
Teb kaldirdi:
http://img442.imageshack.us/img442/3856/bfren01.png
37,00 yi gecmesi azım güçlü desdek tüm satımlar 37 de
Arslan demirci
17-02-2010, 16:00
Koskoca altın şirketi ama karlılık oranı kerevitaşın yarısı kadar.........2009 yılı karlarını dağıtacak olsalar hisse başı koza 2,60 civarında kar payı verebilirken ................kerevitaş 5,20 tl verebilir hisse başı.....................yazık yani.......
37,00 yi gecmesi azım güçlü desdek tüm satımlar 37 de
CELENM8 haklısında kısa vadede 37'i geçmesi için ne Fiyat istikrar fonu yeter ne de başka bir fon... Dikkat ederseniz 37 seviyesindeki satıcılar mutsuz ve halka arzdan canı yanan 36,8 maliyeti olan sade vatandaş...
millet biran önce bu söğüşleme operasyonundan yakasını sıyırmak istiyor. ama canigönülden 37-39 bandına gelmesini çok isterim boğazıma kadar maldayım
nedense herkes 37 den satış veriyo fono gerek yok aralarda fazla satış yok 37m piskolojik sadece kucuklerde cok sabırsızlar hemen cıksın istiyolar
NET Alıcılar: Deutche : 497 Bin Lot
Credit S : 190 bin lot
YKY : 161 Bin lot
NET Satıcılar: Fİnans: 211 Bin Lot
: Metro: 91 BinLot
: İş : 91 Bin Lot
hakan00057
17-02-2010, 17:16
Koskoca altın şirketi ama karlılık oranı kerevitaşın yarısı kadar.........2009 yılı karlarını dağıtacak olsalar hisse başı koza 2,60 civarında kar payı verebilirken ................kerevitaş 5,20 tl verebilir hisse başı.....................yazık yani.......
Sn. Arslan bey, bu senet hakkında olumsuz yorumda bulunurken lütfen dikkat edin. Ben 3 gündür düşüncelerimi paylaşmaya çalışdım. Dün akşam uğramadığım hakaret küfür kalmadı. Ne adiliğim kaldı , ne ezikliğim. Özellikle İmparator ve Economist isimli şahıslar her türlü hakaret ettiler. Sağolsun forum yönetimi bunları sildi.Yazdıklarım içerisinden cümleleri cımbızla çekip hakaret ettiler. Örneğin bu kağıt bir süre 10 dak. grafiklerde 37 yi sebeplerini yazarak geçemez dedim, ( bana değdiya 37 'ye sus ezik herif dediler, ky ye satış fırsatı verdiler dediler) . Bu senedin şu anki şartlara göre ( temel analiz) değeri 25 dedim. Sonra kısa vadede neden 33 den aldığımı yazdım. Ne kadar yalancısın dediler. Lafın arasında şu miktar aldım dedim., bu kadar paran olsa burada ne işin olur ... dediler:)
Ama en doğru lafı sağolsun bir arkadaşımız söyledi " bizler burada senet hakkında magazin yapmaya, dedikodu yapmaya buradayız" dedi. Kendisine katılıyorum.
Gelelim düşünceme. ( Bu şahsi düşüncemdir lütfen hakaret etmeyiniz-özel mesajdanda küfür etmeyiniz) Bu senet 12' sinde işlem görmeye başladığında bu yana endeks % 3,5 civarında arttı. Senet ise % 2 civarında düştü. Yani makas % 5,5 civarı oldu.
Endeks bu şekilde artmaya devam ederse ve makas % 10 'u geçmeye başladığı vakit , Halka arzda bulunanlar isdemeden de olsa 37 yi geçmeleri gerekecek( çünkü alıcı olarak şu sıralar sadece kendileri varlar-bakınız net alıma % 50 si ak ve iş yatırım) çünkü daha fazla SPK nın baskısına dayanamazlar. Onun için ben arkadaşlarımızın fazla stress yapmalarının gereksiz olduğunu düşünüyorum ( yapan varsa). Bakarsınız baskı artarda yarın bir 37-38 i gösterirler. ( Ama endeks düşerse o zaman bahaneleri hazır olur maalesef)
Ayrıca burası Türkiye ,beş para etmeyen senetler nasıl oluyorsa değerlerinin 5-10 misline alıcı buluyor. Bu senetde neden artmasın. ( Bu kağıt için beş para etmez demedim yalnış anlaşılmasın-bu notları mecbur düşüyorum çünkü az hakaret etsin arkadaşlar)
:)
Sonuç olarak bu kağıt hakında kısa ve uzun vadede olumluyum.( orta vadede olumsuzum , çünkü bir aşağı yapacaklar oda orta vadede olur gibi 3-4 ay civarı-inşallah yanılırım tabii)
Sn. Arslan bey, bu senet hakkında olumsuz yorumda bulunurken lütfen dikkat edin. Ben 3 gündür düşüncelerimi paylaşmaya çalışdım. Dün akşam uğramadığım hakaret küfür kalmadı. Ne adiliğim kaldı , ne ezikliğim. Özellikle İmparator ve Economist isimli şahıslar her türlü hakaret ettiler. Sağolsun forum yönetimi bunları sildi.Yazdıklarım içerisinden cümleleri cımbızla çekip hakaret ettiler. Örneğin bu kağıt bir süre 10 dak. grafiklerde 37 yi sebeplerini yazarak geçemez dedim, ( bana değdiya 37 'ye sus ezik herif dediler, ky ye satış fırsatı verdiler dediler) . Bu senedin şu anki şartlara göre ( temel analiz) değeri 25 dedim. Sonra kısa vadede neden 33 den aldığımı yazdım. Ne kadar yalancısın dediler. Lafın arasında şu miktar aldım dedim., bu kadar paran olsa burada ne işin olur ... dediler:)
Ama en doğru lafı sağolsun bir arkadaşımız söyledi " bizler burada senet hakkında magazin yapmaya, dedikodu yapmaya buradayız" dedi. Kendisine katılıyorum.
Gelelim düşünceme. ( Bu şahsi düşüncemdir lütfen hakaret etmeyiniz-özel mesajdanda küfür etmeyiniz) Bu senet 12' sinde işlem görmeye başladığında bu yana endeks % 3,5 civarında arttı. Senet ise % 2 civarında düştü. Yani makas % 5,5 civarı oldu.
Endeks bu şekilde artmaya devam ederse ve makas % 10 'u geçmeye başladığı vakit , Halka arzda bulunanlar isdemeden de olsa 37 yi geçmeleri gerekecek( çünkü alıcı olarak şu sıralar sadece kendileri varlar-bakınız net alıma % 50 si ak ve iş yatırım) çünkü daha fazla SPK nın baskısına dayanamazlar. Onun için ben arkadaşlarımızın fazla stress yapmalarının gereksiz olduğunu düşünüyorum ( yapan varsa). Bakarsınız baskı artarda yarın bir 37-38 i gösterirler. ( Ama endeks düşerse o zaman bahaneleri hazır olur maalesef)
Ayrıca burası Türkiye ,beş para etmeyen senetler nasıl oluyorsa değerlerinin 5-10 misline alıcı buluyor. Bu senetde neden artmasın. ( Bu kağıt için beş para etmez demedim yalnış anlaşılmasın-bu notları mecbur düşüyorum çünkü az hakaret etsin arkadaşlar)
:)
Sonuç olarak bu kağıt hakında kısa ve uzun vadede olumluyum.( orta vadede olumsuzum , çünkü bir aşağı yapacaklar oda orta vadede olur gibi 3-4 ay civarı-inşallah yanılırım tabii)
İyi akşamlar,
analizine saygı duyuyorum. eğri oturalım doğru konuşalım. hangi hisse gerçek değerinde di mi? biz beklentileri satın aldık. Ben ayrıca bu halka arzda Pricewaterhouse coopers denetim raporuna ve iş yatırımın yüklenici olmasına güvendim de girdim.
ama iş yatırım olmasa bu kağıt dediğin gibi 25'in bile altına düşer ama buna başta iş yatırım (her ne kadar bu halkarz ile adını lekelesede) izin vermez. bizim güvencemiz iş yatırımdır daha doğrusu İş Bankası yönetimidir.
ilk başlarda panik olmadım değil nerden bulaştım bu işe dedim paşa gibi THY almştım 4,95'ten. 5,20'den sattımda girdim halkaarza ama kağıt kendini toparlıyor, bu hafta bir tavan yapar diye düşünüyorum.
Saygılarımla
ahcaglar
17-02-2010, 20:45
NET Alıcılar: Deutche : 497 Bin Lot
Credit S : 190 bin lot
YKY : 161 Bin lot
NET Satıcılar: Fİnans: 211 Bin Lot
: Metro: 91 BinLot
: İş : 91 Bin Lot
hocam yanlış mı anlıyorum bilemedim ancak
bugün deutche hiç almadı malı, sen nerden baktın da 497 bin yazdın ?
diğer yazdıklarını da teğit edemedim ne yazıkki
ahcaglar
17-02-2010, 20:45
şimdi dostlar diğer hikayeye gelince,
benim düşünccem şu ki yabancılar iskontolu alınca satışa geçtiler hemen, düşünsenize nerde 4 günde %20 net kar??
doğal olarak ta tahtanın abileri bu malları böyle deve gibi satamazsınız bu tahta sahipli demek için açılışta tabana kuvvet dediler ve alttan sattırdılar.
takaslara bakarsanız demek istediğimi analayacaksınız. şimdi ne yapıyorlar gene satıyorlar yabancılar ancak efendi gibi öle hurrrraaaaa satış yok.
diğer taraftan bu abiler eğer derlerse satan yabancılara yukardan bu malı vermezsek bize de tahta abileri demesinler, bu tahtayı kaldırabilirler.
şimdi gelelim analizlere, yeni doğmuş çocuğun teknik analizi olacağına inanmıyorum ama temel analizde, bu kağıdın vizyonu var bence, öle alalede değil...
f/k pahallı demek çokta bana uygun değil, imkb deki diğer hisselere iyi bakalım.
sonuç: bir allah bir tahta abileri bilir ne olcağını...
yukarıda yazmış olduğum hikaye sadece bir hayal ürünüdür, al-sat-tut tavsiyesi değildir.
hocam yanlış mı anlıyorum bilemedim ancak
bugün deutche hiç almadı malı, sen nerden baktın da 497 bin yazdın ?
diğer yazdıklarını da teğit edemedim ne yazıkki
bunda bir hata var haklısın kusura bakmayın.
bugun bı hareket beklıyorum 37 den satışı fazla girmeseler hısse gidecek ama herkes 37 den satış verıyo ayrıc dow 10300nun ustunde guzel bi haber
Gecen gunku Anadolu Yatirim Raporu soyle idi ;
RAPOR-KOZA ALTIN TEKNİK ANALİZİ(ANADOLU YATIRIM)
Anadolu Yatırım ( www.anadoluyatirim.com.tr ) Tarafından
Hazırlanan Teknik Analiz Raporu:
"HALKA ARZ SONRASI OLUSAN SEANS ICI 20 DAKIKALIK GRAFIKLERDE,
SUREC TEKNİK OLARAK POZİTİF BİR FORMASYON OLAN, SIMETRIK UCGEN
OLUSUMUNU GOSTERMEKTEDIR.
SON 3 GUNDE OLUŞAN 20 DAKİKALIK GRAFIKLERDE OLUMLU YONDE GELİŞEN
DARALMANIN, ÖNÜMÜZDEKİ 24 SAAT İÇİNDE BANT HAREKETİNİ MİNİMUMA
İNDİRMESİ İLE BERABER, GRAFİK’İN OLUŞUMU İTİBARİYLE 34.75 SEVİYESİNİ
GEÇMESİ GEREKİR.
BÖYLE BİR TABLODA İSE POZİTİF BİR KIRILMA İLE SÜRECİ
BAŞLATABİLECEĞİNİ VE ILK ADIMDA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TEPKİ YÜKSELİŞİ
İLE 36.00 ILK ADIM HEDEF OLMAK ÜZERE, HAREKETİ BAŞLATABİLECEĞİNİ
SÖYLEYEBİLİRİZ.
FORMASYONYUN OLUŞAM BANT ARALIĞINA VE ÖZELLİĞİNE BAKTIĞIMIZDA İSE
36.00-36.80 GEÇİLMESİ İLE İIKINCI ADIMDA 38.80 VE BUYUK ADIM FORMASYON
HEDEFİ OLARAK İSE 40.50 FORMASYON HEDEF OLARAK GELİŞEBİLİR."
Dedikleri gibi oldugu soylenebilir. Insallah devami da ayni sekilde gelir.
Bol Kazanclar. YTD.
Dunku Anadolu Yatirim Raporu soyle idi ;
"HALKA ARZ SONRASI OLUSAN SEANS ICI 20 DAKIKALIK GRAFIKLERDE,
SUREC TEKNİK OLARAK POZİTİF BİR FORMASYON OLAN, SIMETRIK UCGEN
OLUSUMUNU GOSTERMEKTEDIR.
DARALMANIN, ÖNÜMÜZDEKİ 24 SAAT İÇİNDE BANT HAREKETİNİ MİNİMUMA
İNDİRMESİ İLE BERABER, GRAFİK’İN OLUŞUMU İTİBARİYLE 34.75 SEVİYESİNİ
GEÇMESİ GEREKİR.
BÖYLE BİR TABLODA İSE POZİTİF BİR KIRILMA İLE SÜRECİ
BAŞLATABİLECEĞİNİ VE ILK ADIMDA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TEPKİ YÜKSELİŞİ
İLE 36.00 ILK ADIM HEDEF OLMAK ÜZERE, HAREKETİ BAŞLATABİLECEĞİNİ
SÖYLEYEBİLİRİZ.
FORMASYONYUN OLUŞAM BANT ARALIĞINA VE ÖZELLİĞİNE BAKTIĞIMIZDA İSE
36.00-36.80 GEÇİLMESİ İLE İIKINCI ADIMDA 38.80 VE BUYUK ADIM FORMASYON
HEDEFİ OLARAK İSE 40.50 FORMASYON HEDEF OLARAK GELİŞEBİLİR."
Dedikleri gibi oldugu soylenebilir. Insallah devami da ayni sekilde gelir.
Bol Kazanclar. YTD.
herkese günaydın arkadaşlar,
İnşallah arkadaşımızın gönderdiği gibi olur
YORUM-ALTIN PİYASASI
Bir döviz bürosu yetkilisi, sistemin sabah saat 08,00 da 1103,06
kapanışıyla bir BEKLE sinyali ürettiğini belirtti.
Yetkili, sistem göstergeleri tek tek incelendiğinde piyasanın
dünkü sert düşüşten sonra güç kaybetmediğinin görüldüğüne dikkat
çekerek, "Bununla birlikte 1098 ve 1101,72 seviyesi üzerinde kalan bir
piyasada alımların devam etmesi olasıdır" dedi.
Yetkili şu şekilde konuştu:
"1 Nolu gösterge düşüşte olduğundan piyasanın yatay trendde
olduğunu tespit ediyoruz.
2 Nolu göstergeyi trend yapan piyasalarda kullandığımızdan dolayı
devre dışı.
3 Nolu gösterge piyasa yönünün yukarı olduğunu göstermektedir.
4 Nolu gösterge aşırı satım bölgesinde heran AL sinyali üretebilir.
5 nolu gösterge destek hattı üzerinde olmasından dolayı piyasanın
güçlü olduğunu göstermektedir."
Alintidir.
ilk dakikalarda tutunamadı 35,25 şuan.
Valla tum borsa kan renginde neredeyse, ekran kirmizidan gecilmiyor.
Derinlik olan var mi? Tesekkurler.
derinlik gönderen olursa sevinirim tekrar toparlanmaya başladı
yeshil tırtıl
18-02-2010, 11:55
toparlanmak?
bu hacimle?
ben de hayal kuruyorum ama böyle değil.
bi çıksa da ben de kaçıp kurtulsam...
toparlanmak?
bu hacimle?
ben de hayal kuruyorum ama böyle değil.
bi çıksa da ben de kaçıp kurtulsam...
future piyasaları toparlandı. 2 seans imkb açısından farklı olabilir ama bizim bu kağıdı bilemem ne yapar.
dünkü seviyesinde olması aslında fena değil, bu FİF (Fiyat istikrar Fonu) kağıdı mehter takımı gibi 2 ileri 1 geri şeklinde fiyatlandırıcak sanırım.
yeshil tırtıl
18-02-2010, 12:07
hacim düşük olduğu sürece fiyat istikrarı sağlamak kolay. yüklü alım veya satımlar gelmediği sürece 1 ay böyle gidebilir. ümidim en azından uzun soluklu olmasa da bir kez yukarı hareket deneyebileceği yönünde. kozaa yı sadece seyrediyor olmak zor. bir de maliyeti kurtaramayınca işler daha da zorlaşıyor. fakat yukarı hareket gerçekleşmeden aşağıya sert bir hareket olacağını da pek sanmıyorum. kriz vb. nedenlerle bahane bulup salması dışında ciddi düşüş beklemiyorum. orta vadede ise düşeceği kanaatindeyim. uzun vadeli bir hisse. en azından oturması, piyasaya yayılması ve maliyetlerin dengelenmesi gerekiyor. söylentilere göre 20 maliyetli hisseler sahiplerinde olduğu sürece uzun soluklu bir yükseliş olacağını düşünmüyorum.
önümüzdeki hafta yükseliş trendi içinde olacağı kanaatindeyim...
yükseliş mi? güldürmeyin beni.. içerde taşlı sopalı kavga var bide yükseliş mi bekliyosunuz.. hahay güliyim bari..
bişeyler olacak gibi ne dersiniz, 36dan alım yaptılar ama bişey olmaz 35 seviyesinde kalıcak bu kağıt
JonDowes
18-02-2010, 14:28
Altin basliginda cokca yazdigim icin burayi da takip edecegim. Kozal yatirimcilarina bol sanslar.
Simdiye kadar ABD'deki altin madenlerinin hisselerini izliyorduk artik bizim de tek isi altin olan hissemiz oldu. Yurtdisindaki madencilerin hisse fiyatlari yillardir belli bir duzene oturmustur, sistemik olarak altin fiyatinin kaldiracli hali seklinde islem gorur. Kozal gibi cok yeni bir kagitta bunu hemen beklemek mantikli olmaz sanirim. Halka arzinin ustunden en azindan 1 yil gecmeli ve yillik bilancosu, kar/zarari, ve bunlardan hesaplanacak rasyolari ortaya cikmali diye dusunuyorum. O zamana kadar cok fazla spekulasyona acik olacak; cok kazanan ve cok kaybeden KYler olacak. bu da basligi gerecek bir durum tabi. Surayi hepi topu 30-50 kisi okuyacak, forumda yorum yazip da hisse fiyati degistirilmesi imkansiz; bu yuzden karsilikli fikir alisverisi yapilmasi ve kavga-patirtidan kacinilmasi taraftariyim. kisisel zararlarin nedeni forumda yazilan agresif yorumlar veya yanlis iddialar olmaz. her koyun kendi bacagindan...
hakan00057
18-02-2010, 16:04
Bugün yine maalesef alıcılar AK ile İş yatırım. Eğer bu alışlar destekleme fonundansa kötü. İkisi yaklaşık net alımın %73 ünü yapmışlar. Buda 5M gibi rakkama tekabül ediyor.Yani henüz alıcılar pek yok gibi.
Ama bugün arkadaşlar eklemişler foruma, İş yatırım yakında yükseleceğine dair yorumlarda/öneride bulumuş. Bu bence en iyi haber...Normalde piyasaya arz edenler yorumlarda pek bulunmazlar. Ama bu sefer bulunduğuna göre yapacaklar elleri mahkum. Tabii endeks tepe takla olmazsa.
Deneyimli
18-02-2010, 16:20
Derinlik bilgimiz:
http://img96.imageshack.us/img96/3856/bfren01.png
iş yatırım yine iş başında toplama yapıyo
Bugün yine maalesef alıcılar AK ile İş yatırım. Eğer bu alışlar destekleme fonundansa kötü. İkisi yaklaşık net alımın %73 ünü yapmışlar. Buda 5M gibi rakkama tekabül ediyor.Yani henüz alıcılar pek yok gibi.
Ama bugün arkadaşlar eklemişler foruma, İş yatırım yakında yükseleceğine dair yorumlarda/öneride bulumuş. Bu bence en iyi haber...Normalde piyasaya arz edenler yorumlarda pek bulunmazlar. Ama bu sefer bulunduğuna göre yapacaklar elleri mahkum. Tabii endeks tepe takla olmazsa.
hakan kardeş, iş yatırımın önerisini nerde okudun.
linkini yollarsan bi inceleyelim.
şimdiden teşekkürler.
yükseliş mi? güldürmeyin beni.. içerde taşlı sopalı kavga var bide yükseliş mi bekliyosunuz.. hahay güliyim bari..
arkadaşım herkes kendi beklentileri dahilinde hareket eder.benimde beklentim budur.sen kendi kendine gülmeye devam et...
hakan00057
18-02-2010, 16:41
hakan kardeş, iş yatırımın önerisini nerde okudun.
linkini yollarsan bi inceleyelim.
şimdiden teşekkürler.
Öneri derken, sizin bugün eklediğiniz iş yatırımın yazısını kast ettim.
be n de kozaal yatırımcısıyım fakat yatırım yaptığım için bu şeklide konuşmuyorum, muhtemelen önümüzdeki hafta çok ağır çalkantılar olmazsa 38 ardından da 40 tl. yi deneyecek diye düşünüyorum.şahsi kanaat ve fikirlerim bu şekilde
saygılar
be n de kozaal yatırımcısıyım fakat yatırım yaptığım için bu şeklide konuşmuyorum, muhtemelen önümüzdeki hafta çok ağır çalkantılar olmazsa 38 ardından da 40 tl. yi deneyecek diye düşünüyorum.şahsi kanaat ve fikirlerim bu şekilde
saygılar
inşallah:he:
katılıyorum bugun artıda kapatması yarın ve sonrası için umut verici panik yaptırıp ky ların elindeki kağıtları topladılar.
Kaç gündür yorum yapmadan izleyeyim diyorum ama yazmadan edemeyeceğim... Dün bir bugün iki ne yaptınız allah aşkına? yok kandırılmışız, yok iş yatırım almış, yok içi boşalmış... Tüm karamsarlar sanki burda toplanmış! Ya arkadaşlar yıllarca ipmatı kozayı taşıyan bu altın işi olmadımı? şimdi onları kat kat yapan kozaldayız, altın işindeyiz, bizmi zarar yazıcaz?
lmparator
18-02-2010, 23:40
bugun takasları inceledim...ilginç bı durum vardı..deutsche kozaadan yaklasık 2 milyonun uzerınde mal çıkmış..ve kozal dan 2 mılyon lotun uzerınde mal almış...
teknikte ancak 5 dk.lık grafik şimdilik incelenebiliyor...orda 35.25 ve 36.25 arasında yatay bandda hareket ediyor..35.25 de coklu dip goruntusu var...kırılma hangı yonde olursa hareket ivmelenecektir...bu durumda 36.25 ın kırılması temennimiz ve anadolu yatırımın analızını aklımızın bi köşesinde tutalım...ilk hedef 38.80...sonrası 40.50...yarın yatay bı endexte 38.8 denemesini temenni ediyorum...37 de ciddi mal yığılması olacak..orayı kaldıracak ii bi babayiğit lazım..:)
Herkese günaydın,
FED faizleri dün gece yükseltmiş bu durumda İMKB ve Altın düşecektir. Zaten futures piyasaları -89 puan ayrıca siyasi karışıklık ta var. inşallah yüksek çaplı düşüş olmaz
Herkese günaydın,
FED faizleri dün gece yükseltmiş bu durumda İMKB ve Altın düşecektir. Zaten futures piyasaları -89 puan ayrıca siyasi karışıklık ta var. inşallah yüksek çaplı düşüş olmaz
50000 binin altına sarkacak gibi...
gunaydin,
fed arttirmis ama para politikamizda bir degisiklik yok diyor!!!!!
bence endeks avrupaya paralel hareket eder,nacizane gorusum...
toparladı kendini bizim kağıt. kim alıyor görebilen var mı?
gicik oluyorum bu borsaya ben yahu...
"KOZAAL HIZLI YÜKSELİŞ SONRASI DİNLENME SÜRECİNİN SONUNA GELİYOR.
HALKA ARZ SONRASI OLUSAN SEANS ICI 20 DAKIKALIK GRAFIKLERDE, SUREC
TEKNİK OLARAK POZİTİF BİR FORMASYON OLAN, SIMETRIK UCGEN OLUSUMUNU
GOSTERİYORDU VE ILK ADIM HEDEFİ OLAR VERDİĞİMİZ 36.000 DENEMESİ
GERÇEKLEŞTİ VE GÜN İÇİNDE YÜZDE +8.5 SEVİYESİNE KADAR YÜKSELDİ.
DARALMANIN, ÖNÜMÜZDEKİ 24 SAAT İÇİNDE YİNE 37.000 VE ÜZERİNİ DENEME
İSTEĞİ OLABİLİR. BÖYLE BİR SÜREÇTE İLK ADIMDA 38.000 IKINCI ADIM
HAREKETİ OLACAKTIR.
AYNI ZAMANDA DÜNYA ALTIN FİYATLARINDAKİ GÜÇLENME İŞTAHI
DEVAMETTİĞİ MÜDDETÇE Kİ ONS ALTINDA HEDEF 1.125 GEÇİLMESİ İLE TEKRAR
1.150 VE BUYUK ADIMDA 1.2000 OLACAĞINI TAHMİNETMEKTEYİZ. SÜREÇ BÖYLE
OLMASI HİSSEYİ OLUMLU ETKİLEYECEKTİR.
POZİTİF BİR KIRILMA İLE İKİNCİ ADIM SÜRECİ BAŞLATABİLECEĞİNİ VE
38.000 ILK ADIMDA ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TREND YÜKSELİŞİ İLE 40.00 ILK
BUYUK ADIM HEDEF OLMAK ÜZERE, HAREKETİ BAŞLATABİLECEĞİNİ
SÖYLEYEBİLİRİZ.
ZARARKES 34.00
ZAMAN STOP ARALIĞI 1 İLE 5 SEANS"
YORUM-BORSA'DA 2.SEANS
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ilk seansta yurtdışı
piyasaların etkisiyle izlenen satıcılı seyir ikinci yarıda S&P'nin
not artırımı haberiyle yerini alışlara bıraktı.
Açılışta gelen satışlarla 51298 puana kadar düşüş kaydeden İMKB
100 Endeksi, tepki alımları ile toparlanarak 52000 bölgesine yöneldi
ve 51700-52000 aralığında yatay seyir izledi.
İkinci yarıda 52000 üzerinde kalma çabasına giren İMKB 100
Endeksi, S&P'nin Türkiye'nin notunu artırdığına ilişkin haberin
etkisiyle yönünü yukarı çevirdi ve 53000 seviyesine kadar yükseldi.
Dün ABD borsaları işsizlik maaşı başvuruları ve ÜFE verilerinin
olumsuz gelmesine karşın, Philadelphia FED endeksi ve CB öncü ekonomik
göstergeler endeksinin olumlu algılanmasının etkisiyle yükseldi.
ABD borsalarının kapanışının ardından FED'in acil krediler için
bankalara uyguladığı iskonto faizini yükselttiğini açıklaması ardından,
Asya piyasaları ve vadeli ABD endekslerinde önemli düşüşler yaşandı.
FED'in gevşek para politikasından geri dönüş yaptığına yönelik
algılama oluşması, bankaların yeni likitide için piyasalara yönelmesi
ile faizlerde artışa olacağına yönelik tedirginlik, yurtdışı piyasalarda
olduğu gibi yurtiçinde de düşüş yaşanmasına neden oldu.
Avrupa borsalarının olumsuz açılışın ardından tepki hareketi
ile karşılaşması ve FED'in attığı adımın aslında ekonominin doğru
yolda bulunduğu yönünde bir işaret olarak algılanması yurtiçinde
de bir miktar toparlanmaya yol açarken, not artırımı haberi alımların
hızlanmasına sebep oldu.
Yurtdışı piyasaların yakından takip eden İMKB'de, yurtiçinde ise
yargı krizi ile ilgili gelişmeleri izliyor.
Bir aracı kurum yetkilisi, İMKB'nin bugün oldukça dalgalı bir
gün yaşadığını belirtti.
Yetkili, sabah daha çok yurtdışı piyasaların olumsuz etkisinin
görüldüğüne işaret ederek, "FED'in iskonto faizlerinde gerçekleştirdiği
ayarlamasının baskısıyla güne başladık" diye konuştu.
Yetkili, ikinci yarıda S&P'den gelen not artırımının İMKB'yi
olumluya çevirdiğini belirterek, endeksin yeniden artıya döndüğünü
ve piyasanın tekrar 53000 seviyesine doğru hareketlendiğini bildirdi.
Teknik anlamda 53000 puanı kritik bir nokta olarak izlediklerinin
altını çizen yetkili, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Piyasanın satış baskısından kurtulabilmesi için 53000 seviyesinin
aşılması önemli olacak. Bu bölge aşılırsa önümüzdeki günler için daha
olumlu olabiliriz. Bu durumda endeksin 55000-56000 bandına gitme
olasılığı doğacak. Bunda daha çok yurtdışı taraftaki hareketlerin
belirleyici olacağını düşünüyoruz. Yurtdışında toparlanma eğilimi
başlarsa biz de 53000 üzerine çıkabiliriz.
S&P not artırım haberini pozitif yönde değerlendiriyoruz. Ancak
bu haber uzun zamandır bekleniyordu. Türkiye'nin rating
kuruluşlarındaki notu 'yatırım yapılabilir ülke' statüsünün altında.
Bu da bu aşamada S&P not artırımının etkisinin sınırlı kalacağını
gösteriyor. Biz daha çok yine yurtdışı piyasaları izleyeceğiz. Ancak
tabi ileride ekonomide iyileşmenin sürmesi, yeni not artırımlarını
gündeme getirebilir. Bu biraz zaman alacak gibi görünüyor. İleride
Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir ülke' statüsüne yükselmesi,
yatırımcıların Türkiye'ye bakışında da önemli bir değişiklik yapacaktır.
Bu yöndeki beklentilerin güçlenmesi ve Türkiye'nin notunun 'yatırım
yapılabilir ülke' statüsüne çıkması için biraz daha zaman gerekiyor.
Ayırca ekonomik göstergelerde iyileşmelerin de sürmesi lazım.
Piyasa yine IMF haberlerine karşı duyarlı olmaya devam edecektir.
Bu konudaki gelişmeler de önemli olacaktır.
Bugün ABD enflasyon datası da kötü gelmedi. S&P'nin de desteğiyle
günü yukarıda kapatacağız gibi görünüyor. Gelen hafta yine daha
çok dışarıya bağlı hareketlerin süreceğini tahmin ediyoruz."
36,25te güçlü direnç mi oluştu, bir türlü orayı geçemedik 2 gündür. haftaya 37'yi geçersek otobana çıkarız :)
kırdı kırdı :):):)
Yürü be yürü hadi... 36,75....
son dakıkalarda yıne atakata
bugun takasları inceledim...ilginç bı durum vardı..deutsche kozaadan yaklasık 2 milyonun uzerınde mal çıkmış..ve kozal dan 2 mılyon lotun uzerınde mal almış...
teknikte ancak 5 dk.lık grafik şimdilik incelenebiliyor...orda 35.25 ve 36.25 arasında yatay bandda hareket ediyor..35.25 de coklu dip goruntusu var...kırılma hangı yonde olursa hareket ivmelenecektir...bu durumda 36.25 ın kırılması temennimiz ve anadolu yatırımın analızını aklımızın bi köşesinde tutalım...ilk hedef 38.80...sonrası 40.50...yarın yatay bı endexte 38.8 denemesini temenni ediyorum...37 de ciddi mal yığılması olacak..orayı kaldıracak ii bi babayiğit lazım..:)
üstad fikirlerini paylaşmamak mümkün değil aynı yorumları yaklaşık 3-4 gün önce şahsi kanaatim olarak bildirdiğimde geçmişi olmayan bi kağıt hakkında nasıl yorum yaparsın diyen arkadaşlarımın 6.hisleri ile kendilerini başbaşa bırakıyorum.borsa işi biraz da 6. his olsa gerek diye düşünüyorum.
tüm forumcu kardeşlerime saygılar
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Doğan Grubu ile Koza Grubu arasında yapılan pazarlıklar sona erdi. Koza Grubu, Star TV, Milliyet ve Vatan gazetelerini almaktan vazgeçti. Cafesiyaset'in haberine göre, Koza Grubu yaptığı incelemelerin ardından Star TV, Milliyet ve Vatan gazetelerinin alımından vazgeçti.
Gerekçe olarak, bu yayın kuruluşlarının zararda olduğu gösterildi ve ticari olarak 'ölü' yatırım olduğu gösterildi. Bu medya kuruluşlarının alımından kesin olarak vazgeçildi.
POSTA TARTIŞMASI
Koza Grubu son dakikaya kadar satışla ilgilendi. Koza Altın'ın halka arzından elde edilen 600 milyon dolarlık gelirin bu alıma hazırlık olarak yapıldığı öne sürüldü.
Ne var ki görüşmeler, son günlerde bir çıkmazın içerisine sürüklendi. Akın İpek'in yakın çalışma arkadaşları, Doğan Grubu ile yapılan pazarlıkların doğru bir zeminde gitmediğini ve zamana yayılarak yayın kuruluşlarının sorunları ile birlikte devredilmesine çalışıldığını telkin etmeye başladı.
Koza Grubu'nun isteksizleşmeye başladığını gören Doğan yönetimi, pazarlık yapılan rakamın içine Posta gazetesini de ilave ettiler.
Başta mutabakatla belirlenen sorunların tamamen çözülmemesi üzerine Koza Grubu ipleri kopardı. Satıştan dün itibariyle tamamen çekildi. Çekilme gerekçesini "şirketlerin sürekli zararda" olmasını gösterdi.
Öte yandan, Doğan Grubu'na yakınlığı ile bilinen Süperpoligon isimli medya sitesi, Koza Grubu'nun pazarlık edilen rakamın içinde Posta gazetesinin de istendiği bilgisini yaydı. Cafesiyaset'in elde ettiği bilgilere göre ise bu bilgi bütünüyle hedef saptırmaktan ibaret.
Kimi çevrelere göre ise Doğan Grubu, Maliye ile olan sorunlarını çözme yolunda bir ışık gördü ve bundan dolayı satışı bilerek yokuşa sürdü. Bu iddia doğru ise Doğan Grubu, 4.5 milyar lirayı bulan ceza konusunda Maliye Bakanlığı ile 1 milyar liralık bir ceza ile kurtulmuş olacak.
Doğan Grubu'nun görüşmelerini yürüten aynı zamanda Hürriyet'in de yazarı olan Prof. Şükrü Kızılot, Aydın Doğan'a umutlu gelişmelerden söz ediyor ve zaman kazanmasını telkin ediyordu.
Koza Grubu'nun konuya ilişkin olarak pazartesi günü açıklama yapması bekleniyor.
bu olumlumu olumsuz gelişmemi paraı ne yapacaklar şimdi denildiği gibi enerjıyemı atılacak
cordial e teşekkürler
gelişmelerden vermiş olduğunuz bilgiler için.
ama bu durum koza altını nasıl etkiyleyecek su an için kestirmek mümkün değil.
sizce nasıl olur. pazartesi artı da mı eksi de mi açar .
ben ce yatay devam diyorum.
Açılış hayal kırıklığı oldu yine
Hisse takasta Deutsche gozukmuyor. %12'si onlardaydi, ciktilar mi Kozal'dan? Simdi Citibank Yabanci %13 leri gecmis.
bekle bekle nereye kadar bekliyecegiz??? kent gida hergun tavan yapiyor,bu yerinde sayiyor,petkimde oyle olu topragi serpilmis ustune...
cuma günü biraz umutlandırsa da bugun fiyat istirar fonuna rağmen aldığı kaleleri teslim etti. 12 marta kadar bu böyle devam eder sanırım. 37'den satış imkanı versin hemen çıkıcam...
kapanışda baya ciddi verdiler ya kim alıyo kim veriyo bu kadar lotu ben anlamıyom.yakında sert bi hareket olur ama artık aşağı mı olur yukarımı olur bilmiyom valla.
KARADAĞLI
22-02-2010, 23:30
kapanışda baya ciddi verdiler ya kim alıyo kim veriyo bu kadar lotu ben anlamıyom.yakında sert bi hareket olur ama artık aşağı mı olur yukarımı olur bilmiyom valla.
iç siyaset dalgalı geçerse düşüş olur...
-------------------
AL-SAT-TUT TAVSİYESİ DEĞİLDİR.....
yok yaa bu kağıt adam olmıcak aldığım seviyeye gelmedi daha ,biraz üstüne çıksalar verip kurtulcam. alternatif kağıdım kent vardı almadık deli gibi ....
arif mu kardes kent diyorsun ama kentin forumda yazilanlara iyi bak ve sayfalari kontrol et ve ona gore yatirimini yap derim,ytd degildir...
yok yaa bu kağıt adam olmıcak aldığım seviyeye gelmedi daha ,biraz üstüne çıksalar verip kurtulcam. alternatif kağıdım kent vardı almadık deli gibi ....
ilk halka arzda epey bu forumda yazar vardi simdi ise galiba pek kimse kalmadi??? ilginc...
Dogru, pek kimse kalmadi. Cogu cikti anlasilan.
Bende Kozal'a girecegim diye elimdeki Ayfon yeni'leri 92'den satmistim, Afyony 184 oldu biz hala burada surunmeye devam. Akilsiz kafam benim demekten baska bir sey gelmiyor aklima.
Yazık olmus sana uzuldum kardes,,,
afyonda beklentımı vardı kı yuzde yuz arttı?
Sag olasin. Sinir krizleri geciriyorum baktikca. Afyon %2400 bedelsiz sermaye arttisi yapti ve Ayfon Y olrak cikti. Onumuzde ki ay da eski ile yeni birlesecek. Aradaki farki azaltiyorlar.
Yazık olmus sana uzuldum kardes,,,
afyonda beklentımı vardı kı yuzde yuz arttı?
Bende afyon yenıye baktımda,cok yukseldıgını falan soyluyorlar??? Aradakı fark cok fazla degıl mı nereye kadar kapanabılır hem kapanma mecbur mudur,pek bılmıyorumda ondan soruyorum.
sag olasin. Sinir krizleri geciriyorum baktikca. Afyon %2400 bedelsiz sermaye arttisi yapti ve ayfon y olrak cikti. Onumuzde ki ay da eski ile yeni birlesecek. Aradaki farki azaltiyorlar.
Benım elımde petkım var tam 14 sene oldu....zararımı sen dusun...kıytırık hısseler $300 kar yapıyorlar koskaca sırket surunuyor.
Bu akcansa ya gırıs olablırmıs sen ne dusunuyorsun akcansa ıcın???
Bu akcansa ya gırıs olablırmıs sen ne dusunuyorsun akcansa ıcın???
yazıklarınızı gülümseyerek okuyorum. Kozal'dan hayır gelmiyeceği belli olunca başka hisseleri konuşmak gayet doğal :)
şaka bir yana 3 haftadır kağıt elimizde alternatif maliyetinde likit fon üzerinden hesaplanması ve maliyetlere eklenmesi lazım
RAPOR-İPEK MATBAACILIK VE KOZA MADENCİLİK TEKNİK ANALİZİ(ANADOLU YATIRIM)
"IPMAT: İKİNCİ DEFA AYNI BÖLGEDE VE TEKRAR TEPKI GELEBILIR.
IPMAT 24 IS GUNUNDE YUZDE -26 GERILEMIS DURUMDA
UZUN VADELI HAREKETLI ORTALAMA OLAN 100 GUNLUK BUGUN 3.12
SEVIYESINDE KUVVETLI DESTEK
IPMAT ALIS RISKINE GIRILEBILECEK SEVIYEDE
HAFTA ICINDE ILK ADIMDA 3.34 VE ARDINDAN
TEKRAR 3.56 DENEMEK ISTEYEBİLİR.
ZARARKES 2,85
ZAMAN STOP ARALIĞI 1-6 SEANS
KOZAA
SERT TEPKİ YÜKSELİŞİ GELEBİLİR.
ZIRVEDEN ITIBAREN YUZDE -29 GERILEDI.
KOZAA ALIS RISKINE GIRILEBILECEK SEVIYEDE
HAFTA ICINDE ILK ADIMDA 4.38 VE ARDINDAN
4.50 DENEMEK ISTEYECEKTIR.
ZARAR KES 4.00
ZAMAN STOP ARALIĞI 1-6 SEANS "
koza altın dan bi haber yokmu????
ninova12
23-02-2010, 23:00
Benım elımde petkım var tam 14 sene oldu....zararımı sen dusun...kıytırık hısseler $300 kar yapıyorlar koskaca sırket surunuyor.
Bir ömür gibi kaçtan almıştın dostum?
Bende afyon yenıye baktımda,cok yukseldıgını falan soyluyorlar??? Aradakı fark cok fazla degıl mı nereye kadar kapanabılır hem kapanma mecbur mudur,pek bılmıyorumda ondan soruyorum.
Aradaki fark fazla olmasina fazla ama Afyon hisseside 60'lardan 870 gordu sermaye arttirimi ile. Eski ve yeni arasindaki farkin kapanmasi diye bir gerek yok. Birlesme ortalama fiyat uzerinden degerlendirilecek.
Dun bu konuda mesaj yazinca, az da olsa afyony aldim tavan fiyattan (184), simdi 214.
Sanirim bizde Kozal'da bir 14 sene bekleyecegiz bir seyler olmasi icin :)
YTD
KOZAL'IN performansı çok kötü arkasında Green Shoes olmasına rağmen böyle ise... 2 haftasonra bizi çok ağlatacağa benziyor...
adamı zengin ettik... biz sürünüyoruz
34.50'den ciktim. Is Yatirim kazansin, sinir hastasi olmaktan iyidir. Hepinize bol kazanclar.
YTD
tabanamı gidiyoruz ne oldu yine
hakan00057
24-02-2010, 09:46
Evet arkadaşlar, iş yatırım yaklaşık 3.2 M lot almış buda 120M Tl ye tekabül ediyor. 100+30=130 M destekleme parası bitti sayılır. Eğer bir numara olmazsa... O zaman burada millete gaz verip bana küfür ve hakaret eden terbiyesizleri görmek isterim. ( inşallah yanılırımda millet zarar etmez)
arkadaşlar maalesef Dolandırıldık...
herkese geçmiş olsun
hakan00057
24-02-2010, 09:54
herkese geçmiş olsun
Arkadaşım burada yazılanları pozitif anlamda değerlendiren , şahsileştirmeyen nadir üyelerdensin. İnşallah çok zarar etmeden çıkarsın.
Arkadaşım burada yazılanları pozitif anlamda değerlendiren , şahsileştirmeyen nadir üyelerdensin. İnşallah çok zarar etmeden çıkarsın.
inşallah hepimiz öyle olur 36,8 maliyetliler derneği mi kursak :)
Halka açılış fiyatından düşünüldüğünde taban yapmış durumunda
BaTiRiMCi
24-02-2010, 16:01
inşallah hepimiz öyle olur 36,8 maliyetliler derneği mi kursak :)
"(Sahte) Yeşil sermaye tarafından dolandırılanlar" derneği var zaten yenisini kurmayın gelin bize üye olun yeter. :)
KARADAĞLI
24-02-2010, 23:50
Kozaal
-------
halka yeni açılıdın kendini tanıtmak için, reklam için ,kent gibi tavan tavan gideceğine
tabela şirket gibi davranıyorsun.
bilmece gibisin seni çözemedik..
yükselirsen deva
yoksa bendende
yarın veda
----------------------------------
36-8 lerden
-----------------------------------
AL-SAT-TUT TAVSİYESİ DEĞİLDİR...
Tüm kağıtlar tepki verdi. bir tek kozal vermedi.
Endeks, inerken en başta çıkarken en sonda.... sonda bile değil yine düşüşte
kritik zirve yi bekliyor.
olumlu haber gelirse gider..
sefamolsun
25-02-2010, 14:29
Bugunki düşüşe direnmesi ilginç. Demek ki kısa vadede bir hareket yapabilir. Mesela kapanışa doğru endekste bir toparlanma olursa. 34,5 gibi kapatır.
bence satacak kağıt kalmadı... İş ve 36,8 maliyetliler vermedikçe düşmez inşallah...
sefamolsun
25-02-2010, 16:54
EFG nin 135000 lot alışı var. Yabancı ile genelde çalışır. 33,5 ortalama ile almış. buraları destek yapar gibi geliyor.
lmparator
26-02-2010, 00:05
Evet arkadaşlar, iş yatırım yaklaşık 3.2 M lot almış buda 120M Tl ye tekabül ediyor. 100+30=130 M destekleme parası bitti sayılır. Eğer bir numara olmazsa... O zaman burada millete gaz verip bana küfür ve hakaret eden terbiyesizleri görmek isterim. ( inşallah yanılırımda millet zarar etmez)
kimsenin millete gaz verdiği yok...kimse kimseye zorla mal aldırmıyor...takmışsın kafayı destekleme parasına...endeks 52 bınlerde halka arz edildi..o gun taban yaptı fiyat 33.00....bugun endex 48 bınlerde fiyat 34.00....kozaa o gun 4.38 di...bugun 3.64...rakamlar bıze neyi gosterıyor...demekki kozal pahalı değilmiş kozaa pahalıymış...benım hedef fıyatım 40 tl idi...endex düştükce hedef fiyatım artıyor...şimdi 45 tl...bu grubun hisselerinde alım yapıyosanız en azından orta vade düşünecekiniz...kısa vadede kaybedersınız..profosyonel yatırımcı olmanız lazım kısa vade için...bugun senın gunun sen konuşacaksın...ama ben burdayım....çıkışa gectıgı zaman da benım gıbıler konuşacak...ama emin ol o gun sen olmayacaksın burda....çünkü ben senın gıbıleri biliyorum....
herkese geçmiş olsun
sevgili arkadasım...kozal halka arz fiyatını gordu...guvenmıyorsan bu hısseye o gun çıkacaktın...yok o gun satmadıysan bugun susacaksın...
lmparator
26-02-2010, 00:09
bı de bunu altına yazmışsın ya....senın amacın panik oluşturmak ve millete zararına mal sattırmak...
sende kozal hissesi var mı????
sevgili arkadasım...kozal halka arz fiyatını gordu...guvenmıyorsan bu hısseye o gun çıkacaktın...yok o gun satmadıysan bugun susacaksın...
İmparator kardeş,
1. koza halka arz fiyatını görmedi. alış fiyatı : 36,75 oldu kaldıki ben 36,8'de aldım ayrıca buna satış komisyonunu ekleyince 36,878 maliyetim oluyor. her halde bunu anlayacak kadar anlıyorsundur bu işlerden ama sana açıklama yapmak gereğini duydum yinede.
2. Burda nezaman hangi yorumu yapacağımı sana soracak değilim. Ben senin yorumlarını okuyup düşünemediğim bişey mi söylüyor acaba diyip, yararlanmaya çalışıyorum.
3. normalde halka arzlar oluşabilecek en düşük fiyattan halka arz olunur bu durum genel finans ilkelerine aykırıdır. bu nedenle dolandırıldık yorumu yaptım.
4. Burada herkes birbirinin yaptığı yorumlarla kağıt satmayacak ya da almayacak kadar analitiktir.
5. Ben long pozisyondayım.
bırakın millet özgürce konuşsun.
Saygılarımla
Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin hisse senetleri 26.02.2010 tarihinden itibaren, "İMKB Hisse Senetleri Endeksleri Temel Kuralları"nın 5.4. maddesi gereğince İMKB Tüm, İMKB Tüm-100 ve İMKB Sınai endeksleri kapsamına "İMKB Şehir Endeksleri Temel Kuralları"nın V. maddesi gereğince İMKB İzmir endeksi kapsamına dahil edilecek olup, endekslerin hesaplanmasında şirketin sermayesi 60.000.000 TL, M.K.K. saklama oranı ise %26 olarak dikkate alınacaktır.
lmparator
26-02-2010, 08:58
İmparator kardeş,
1. koza halka arz fiyatını görmedi. alış fiyatı : 36,75 oldu kaldıki ben 36,8'de aldım ayrıca buna satış komisyonunu ekleyince 36,878 maliyetim oluyor. her halde bunu anlayacak kadar anlıyorsundur bu işlerden ama sana açıklama yapmak gereğini duydum yinede.
2. Burda nezaman hangi yorumu yapacağımı sana soracak değilim. Ben senin yorumlarını okuyup düşünemediğim bişey mi söylüyor acaba diyip, yararlanmaya çalışıyorum.
3. normalde halka arzlar oluşabilecek en düşük fiyattan halka arz olunur bu durum genel finans ilkelerine aykırıdır. bu nedenle dolandırıldık yorumu yaptım.
4. Burada herkes birbirinin yaptığı yorumlarla kağıt satmayacak ya da almayacak kadar analitiktir.
5. Ben long pozisyondayım.
bırakın millet özgürce konuşsun.
Saygılarımla
hisse alıs fiyatı 36.75 gordu...sen dolandırıldıgını düşündüysen o zaman satacaktın bu hisseyi...kalkıp kusurat hesabı yapmanın bı anlamı yok...
şimdi sen bu hisse halka arz olunca tavan fiyat 46 dan yazılmadın mı????bu durumda hesap kıtap yapıp bu fıyata razı olmadın mı???ama hisseyi 36.80 den aldın ve yıne de begenmıyosun...isteselerdi herkese 46 tavan fiyattan rahatlıkla verebilirlerdi...bugun de 33 lerde beklerdık...ustelık hıc bır hısse halka arz fiyatını gostermek zorunda değildir...
hakan00057
26-02-2010, 09:02
Economist ve imparatar beyfendiler. Bırakında insanlar hür olrak istediklerini yazsınlar. Lütfen insanları küçük düşürecek yazılarda yazmayın. Buranın seviyesi düşüyor.
hisse alıs fiyatı 36.75 gordu...sen dolandırıldıgını düşündüysen o zaman satacaktın bu hisseyi...kalkıp kusurat hesabı yapmanın bı anlamı yok...
şimdi sen bu hisse halka arz olunca tavan fiyat 46 dan yazılmadın mı????bu durumda hesap kıtap yapıp bu fıyata razı olmadın mı???ama hisseyi 36.80 den aldın ve yıne de begenmıyosun...isteselerdi herkese 46 tavan fiyattan rahatlıkla verebilirlerdi...bugun de 33 lerde beklerdık...ustelık hıc bır hısse halka arz fiyatını gostermek zorunda değildir...
hiç bir hisse hakla arz fiyatını göstermek zorunda diildir diye yazmışsın :):) yani alıcaz ve aynen zarar yazacaz öylemi :) hocam sen kozal'ın yönetimindesin herhalde...
ESKİ HABER AMA ÖZET BİLGİ İÇİN OKUMAK LAZIM :
Saat 09.45
İMKB Başkanı bir ekonomi kanalında canlı yayında konuşuyor.
Halka arzın önemini ve Koza Altın halka arzını anlatıyor.
O an gong sesi duyuldu.
Sonra bir alkış sesi.
İMKB Başkanı bir an Amerikan borsasındaki işlemleri anımsadı ve gülümsedi.
Oysa olayın aslı bir dakika sonra ortaya çıktı.
Büyük umutlarla halka açılan Koza Altın daha ilk dakikada taban olmuştu.
Koza taban oldu.
Herkes birbirine sordu durdu.
İyi de bu koza altın neden taban oldu.
Borsanın duayenleri bıyık altı gülümsemeye devam ettiler: Bu fiyattan satarlar tabii ki! Kardalar.
İyi de 38.800 liradan halka açılan bir hisse senedinde 33 maliyet kimde var ki bu fiyattan hoyratça satış yapıyorlar. Bazı internet sitelerinde iskontolu satış haberi çıktı.
Nedir bu iskontolu satış?
Türkçesi şu: 10 liradan halka açılacak bir malı sen 6 liradan satarsın aradaki 4 liralık farkı alan adama verirsin. Geçmişti İMKB'de bu yöntem çok kullanıldı.
Koza Altın'da da kullanıldı mı?
Bunu kimse bilemez. İki kişinin arasındaki pazarlığı bilmek mümkün degil.
Ancak bu halka arzda kafaları karıştıran en önemli soru şu oldu: 38.80 den mal alan kişiler neden tabana mal verdiler?
İŞ YATIRIM ALDI
Tahtada cuma günkü işlemleri incelediğimizde İş yatırım tabanlardan mal aldığını görüyoruz.2 milyon lotun üzerinde alım yaptı. Satış yapan ise ilk 3 kurum yurtdışından. Bu satışı kim ne için yaptı bilinemez. Ancak bilinen bir gerçek var ki, Koza Altın halka arzı daha uzun bir süre konuşulacak.
afyonlu03
26-02-2010, 11:16
Teşekkürler Sayın Bareco, bizde bu kağıda güvendik aldık. Ama zararda olduğumuz için bir türlü çıkamıyoruz. Şimdi bazıları bıyık altından gülerek kağıdın daha da aşağılara gelmesini bekliyorlar. Şu bir aylık green s.... bilmem denilen garanti olayını burada olmadığı topicte söylenilmişti. Şimdi bir ay sonra kağıdın daha da aşağıya geleceğini düşünen ky bu sıkıntılı günlerde kağıtan çıkıyor olabilirler. Şimdi sormadan edemiyorum Sayın Akın İpek ve şahsınızda Kozal yönetimi, böyle bir duruma nasıl göz yumacakmısınız?
lmparator
26-02-2010, 12:45
hiç bir hisse hakla arz fiyatını göstermek zorunda diildir diye yazmışsın :):) yani alıcaz ve aynen zarar yazacaz öylemi :) hocam sen kozal'ın yönetimindesin herhalde...
kardeşim silah zoruyla sana hisse mi verdiler...senın aklın çalışmıyo mu??? hisse normal fiyatta mı yoksa pahalı mı yoksa ucuz mu??? bunun hesabını sen yapacan ve ona gore alacaksın...bana gore fiyat normal fiyatta arz edildi..buna ınandıgım için arza katıldım...yok sen kazıklandıgına inanıyosan ne duruyosun o zaman satsaydın ya 36,75 den...senin elinde hisse varsa niye surekli kozalı kötülüyosun anlamıyorum...
yaptıgın cok mantıksızca...fıyat pahalı ve dolandırıldık dıyosun ama ısrarla arza katılıyosun ve yıne ısrarla kagıdı taşıyosun ( hisse fıyatı 36,75 i gordugu zaman satmadıgına gore taşıyosun)...yaptıgın eylem ile sözlerin arasında buyuk bı tutarsızlık var...oyleyse sende bi numara var!!!!!!
lmparator
26-02-2010, 12:48
ESKİ HABER AMA ÖZET BİLGİ İÇİN OKUMAK LAZIM :
Saat 09.45
İMKB Başkanı bir ekonomi kanalında canlı yayında konuşuyor.
Halka arzın önemini ve Koza Altın halka arzını anlatıyor.
O an gong sesi duyuldu.
Sonra bir alkış sesi.
İMKB Başkanı bir an Amerikan borsasındaki işlemleri anımsadı ve gülümsedi.
Oysa olayın aslı bir dakika sonra ortaya çıktı.
Büyük umutlarla halka açılan Koza Altın daha ilk dakikada taban olmuştu.
Koza taban oldu.
Herkes birbirine sordu durdu.
İyi de bu koza altın neden taban oldu.
Borsanın duayenleri bıyık altı gülümsemeye devam ettiler: Bu fiyattan satarlar tabii ki! Kardalar.
İyi de 38.800 liradan halka açılan bir hisse senedinde 33 maliyet kimde var ki bu fiyattan hoyratça satış yapıyorlar. Bazı internet sitelerinde iskontolu satış haberi çıktı.
Nedir bu iskontolu satış?
Türkçesi şu: 10 liradan halka açılacak bir malı sen 6 liradan satarsın aradaki 4 liralık farkı alan adama verirsin. Geçmişti İMKB'de bu yöntem çok kullanıldı.
Koza Altın'da da kullanıldı mı?
Bunu kimse bilemez. İki kişinin arasındaki pazarlığı bilmek mümkün degil.
Ancak bu halka arzda kafaları karıştıran en önemli soru şu oldu: 38.80 den mal alan kişiler neden tabana mal verdiler?
İŞ YATIRIM ALDI
Tahtada cuma günkü işlemleri incelediğimizde İş yatırım tabanlardan mal aldığını görüyoruz.2 milyon lotun üzerinde alım yaptı. Satış yapan ise ilk 3 kurum yurtdışından. Bu satışı kim ne için yaptı bilinemez. Ancak bilinen bir gerçek var ki, Koza Altın halka arzı daha uzun bir süre konuşulacak.
ne kadar cahilce bi cumle...taban oldugu gün satışlar açığa yapıldı...bunu herkes biliyor...bı de senın gıbı yaygara koparanlar yuzunden bazı ky ler zararına sattı...
lmparator
26-02-2010, 12:53
Economist ve imparatar beyfendiler. Bırakında insanlar hür olrak istediklerini yazsınlar. Lütfen insanları küçük düşürecek yazılarda yazmayın. Buranın seviyesi düşüyor.
hakan soruma cevap vermedin...tekrar soruyorum...halka arza katıldın mı? ya da elinde hisse var mı??
hakan00057
26-02-2010, 13:48
hakan soruma cevap vermedin...tekrar soruyorum...halka arza katıldın mı? ya da elinde hisse var mı??
Halka arza tabii katılmadım. 25 Tl değer biçtiğim bir arza neden katılayım. Ama ilk gün 33 den alıp 36 dan sattım. Çünkü hisse ne kadar beş para etmesede belirli bir fiyatın altına inmeyeceğine bir sre emindim. Şu anda elimde yok.
sefamolsun
26-02-2010, 17:11
Bence boşuna yazıp yer işgal ediyorsunuz. Her açışımda yeni bir haber yada yorum gelmiş mi diye bakıyorum, gereksiz atışmalar buluyorum. Bunlar bizi aşar. Burada amaç para kazanmak. Yararlı şeyler yazın ki faydanız olsun.
Bugun deuche satmiş. Ancak şunu unutmamak lazım. Altın yukselıyor. kısa zamanda 1200 dolar diyenler var. uzun vadede 2000 dolar diyen de. Şimdi pahalı olabilir. Ancak altın yukseldikçe kozal da yukselecektir. Yabancılar temettuye bayılırlar. bayağıda uzun vade severler. yılda 3 lira temettu verse, bu yıllık % 10 demektır.10 yılda hisse bedavaya gelir.Bu gun hangi banka % 10 faiz verir ki. Kısa vadede pahalı olabilir. Biraz uzun vade düşünün.
Bana göre buralardan aşağıya gelmez. önumuzdeki hafta iç siyaset biraz durulursa. 40 liranın üzerine atacaktır.
Bunlar benim görüşümdür. kimseyi bağlama:yes::yes::yes:z.
arkadaşlar iyi akşamlar burdaki yorumları okudum bayağı ateşli yazılar yazmışsınız.bende otokar hissesi var inanın 6 yıldır tek lot alıp satmadım mal gibi bekledim ve bekliyorum.yani benim elimde bu kağıt 24 liradan 6 liraya düştü malumunuz şimdi 16.60 diyeceğim tüm kağıtlarda spek var.görüyorsunuz on kuruş etmeyen kağıtlar tavan tavan gidiyor ama ben 6 yılda bu kağıtta 6 yılda 1 kere tavan gördüm oda tutmadı.tutturmuşlar bir tank bekle babam bekle ama şunu anladım burda bekleyen değil alıp satan marj yapan kazanıyor tavsiyem ben gibi bir kağıda sahiplenmeyin.yok uzun düşünüyorsanız halka açıklığı yüzde 50 ve hersene bölünme yapan istikrarlı kağıt alın.böyle otokar.parsan karsan nuh çim vs vs gibi kağıtlardan veya benzerlerinden alın satın tutmayın ,koza altına inanıyorsan tut.inanmıyorsan sat.yeterki saglığınızı bozmayın 3 kuruşluk kağıtlar için.imkb las vegas gibi zaten.sağlıcakla kalın.bol kazançlar.
Halka arza tabii katılmadım. 25 Tl değer biçtiğim bir arza neden katılayım. Ama ilk gün 33 den alıp 36 dan sattım. Çünkü hisse ne kadar beş para etmesede belirli bir fiyatın altına inmeyeceğine bir sre emindim. Şu anda elimde yok.
Benim okudugum kadariyla hissenin deger analize gore olmasi gereken fiyat 15 TL civarinda. haa hisse duser cikar o baska. borsada kagidi yuksek fiyata piyasaya surmek yatirimciyi zarar ugratmak dogru davranis degil.bence.
arkadaşlar beklentilerimizden çok somut bilileri paylaşalım
herkez bir beklentiyle kağıt alır zaten
önemli olan beklentilerin ne derece gerçek olduğu...
Arkadaşlar Asya piyasalarında maden sektörü şirketlerinde hızlı alımlar yaşanmış.
Bloomberg HT 9:03
Yorumum:
bu durum KOZAL'ı da yükseltebilir. (Yatırım Tavsiyesi Değildir.)
afyonlu03
01-03-2010, 20:09
Son günlerde altın fiyatlarındaki artış ile bugün işlem hacmindeki azalış kağıdın yönünü yukarılara doğru çevirebilir. Herhalde artık elindeki malı satmak isteyen satmış, diğer beklentisi olanlar kalmış olabilir.
Kozaa iki gündür güzel prim yaptı ama Kozal takıldı...
Kozal'ı da etkiler umarım
Halka arz`da bir hissenin arz degerinin az mi cok mu oldugunu nasil anlayacagimizi veya nasil hesaplanacagini bilmiyoruz. Adi ustunde `Halka ARZ` .. profesyonellere arz degil ! Calistigim bankalarda cok ovduler iyi olur bizde aldik. Bi gaza geldik Faiz bisey getirmiyor o getirmiyor bu getirmiyor. Bi kumar oynadik ama ben bu kadarinida beklemiyordum. Acildigin an taban yapar mi yahu? ki ilk gun bakmadim bile tahtaya ertesi gun arkadasim ariyor senin kagit su oldu bu oldu.. Benim umurumda degil 1 sene beklerim ama yapilan uygulama beni ve bircok kisiyi `halka arz`dan soguttu.. Benden paso..
bol kazanclar...
Halka arz`da bir hissenin arz degerinin az mi cok mu oldugunu nasil anlayacagimizi veya nasil hesaplanacagini bilmiyoruz. Adi ustunde `Halka ARZ` .. profesyonellere arz degil ! Calistigim bankalarda cok ovduler iyi olur bizde aldik. Bi gaza geldik Faiz bisey getirmiyor o getirmiyor bu getirmiyor. Bi kumar oynadik ama ben bu kadarinida beklemiyordum. Acildigin an taban yapar mi yahu? ki ilk gun bakmadim bile tahtaya ertesi gun arkadasim ariyor senin kagit su oldu bu oldu.. Benim umurumda degil 1 sene beklerim ama yapilan uygulama beni ve bircok kisiyi `halka arz`dan soguttu.. Benden paso..
bol kazanclar...
halka arz dedin mi ilk önceakla gelen %10 luk bir kar ardından da hafif artıslar bu güne kadar her aldığım hisse de bu şekilde oldu . taki bu ş......siz kağıdı alana kadar dedğine katılıyorum. böyle halka arz tr de görülmedi
ben 33.50 den zararla ciktim,baska kagida girdim,bekle bekle nereye kadar dimi?
HİSSESİ OLANLARIN OKUYUP, AKILLARININ BİR KÖŞESİNE YAZMASI GEREKİYOR.
Altın Nasıl Kazandırır? Koza Altın Kaç Para Eder? Koza Altın Altını Nerede Buldu? - Tahir Öngür
Koza Altın hisselerinin halka arzı için talep toplanmaya başlanıyor. Bu işe en sıcak bakan çevrelerde bile bir kuşku var; ekonomi gazeteleri garip başlıklar atıyor.
Bu haberlerden birinden, SPK’nın da konuya değgin bazı kuşkularının olduğu anlaşılıyor:
“Soru:Koza Altın'ın halka arzında herhangi bir risk var mı?
Cevap: SPK, Koza Altın'ın kurul kaydına alınma talebini koşullu kabul etti. Söz konusu koşullar yatırımcının şirketin riskini bilmesini temin etmekle ilgili bulunuyor. SPK, şirketin faaliyetleriyle ilgili risklerin, şirketin karşı karşıya olduğu önemli dava olup olmadığı hususunun,SRK Consulting'in hazırlamış olduğu rapordaki kaynak miktarının kesin olmadığı ve çıkarma maliyetinin saklı olduğu hususunun halka arzla ilgili izahnamede yer olmasını istedi.
SPK'nın 2010/4 Sayılı Haftalık Bülteni'nde yer alan karar aşağıda:
Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin, payları Kurulumuz kaydında bulunmayan ve halka kapalı olan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. (Şirket)’nin mevcut ortakları tarafından halka arz edilecek olan ek satış hakkı dahil 20.700.000,- TL nominal değerli hisselerin Kurulumuz kaydına alınması talebinin;
a) Şirket’in faaliyetlerini yürütürken karşılaşabileceği risklere ilişkin bilgilerin,
b) İMKB Kotasyon Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesinin (h) ve (k) bendlerinde aranan şartları sağlayıp sağlamadığının tespiti için DLO Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan 18.01.2010 tarihli hukuk raporunun,
c) Şirket uhdesinde yer alan ve Şirket ile üçüncü şahıslar arasında yapılan sözleşmelerden kaynaklanan lisanslara ilişkin bilgilerin,
d) SRK Consulting Inc. tarafından hazırlanan raporda belirtilen kaynak miktarının kesin olmadığı, altın fiyatlarındaki oynaklık ve yeni sondajlarla değişebileceği ile bu kaynak miktarının çıkarılma maliyetinin saklı olduğu hususlarına ilişkin bilgilerin,
e) Şirket aleyhine açılan idari davalara ilişkin bilgilerin,
f) İMKB görüşünün,
halka arza ilişkin izahnamede yer alması suretiyle olumlu karşılanmasına karar verilmiştir.”
Bundan bir kaç gün önce basında bir başka sorunun yanıtı aşağıdaki şekilde irdeleniyordu.
“Soru:Koza Altın'ın yüzde kaçı halka arz edilecek?
Cevap: Koza Altın'ın sermayesinin yüzde 34,5'i halka arz edilecek. Konuyla ilgili Ekonomist Dergisi'nde yer alan haber:
Halka arz olacak Koza Altın'ın hisseleri için fiyat aralığı 36.80-46.00 TL olarak belirlendi. Buna göre şirket, 1.S milyar dolar ile 2 milyar dolar aralığında değerlendi. Halka arz 3-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Halka açıklık oranının yüzde 34.5'e ulaşacağı öngörülen Koza Altın'ın, İMKB-30 listesine girmesi bekleniyor.
Halka açık olan Koza Madencilik'in dolaylı bağlı ortaklığı Koza Altın İşletmeleri'nin halka arzı, uzun zamandır piyasalarda beklenen bir gelişmeydi. Koza Madencilik, 60 milyon lira olan sermayesinin ek satış hakkı dahil, toplam yüzde 34.50'sine tekabül eden toplam 20 milyon 700 bin lira nominal değerdeki payını, ortak satışı ile halka arz edecek.
Halka arz, fiyat aralığı ile talep toplama yöntemiyle yapılacak. Halka arz edilecek hisseler için fiyat aralığı ise 36.80-46.00 TL olarak belirlendi. Buna göre şirket, 1.5 milyar dolar ile 2 milyar dolar aralığında değerlendi.
Koza Altın, uluslararası piyasalarda işlem gören benzer şirketlere göre konumlandırıldı. FD/Rezerv çarpanı değerlendirilirken, şirketin rezerv miktarının kaynak miktarına oranı, uluslararası şirketlerle kıyaslandığında düşük kaldığının göz önünde bulundurulmasına dikkat çekiliyor. Önümüzdeki dönem içerisinde şirketin kaynak miktarının daha yüksek bir kısmının rezerve dönüşmesi bekleniyor.
60 milyon TL ödenmiş sermayesi olan şirketin halka arzı, tamamen ortak satışı şeklinde yapılacak. Halka arzda, 18 milyon TL nominal değerdeki hisse senedine ek olarak bunun yüzde 15'ine denk gelen 2.7 milyon TL nominal değerde ek satış yapılacak. Böylece halka açıklık oranı yüzde 34.5'e ulaşacak.
Halka arzda hisselerin yüzde 68'inin yurt dışı-yurt dışı kurumsal; yüzde 32'sinin yurt içi, yüzde 2'inin yurt içi kurumsal, yüzde 30'unun yurt içi bireysel yatırımcılara satılması planlanıyor. Fiyatın 46.00 TL'den gerçekleşmesi halinde 440 milyon dolarlık yabancılara satış gerçekleşmesi bekleniyor. Halka arz gelirinin tamamını elde edecek ortaklar, ATP İnşaat ve tamamı İpek Ailesi'ne ait Koza İpek Holding şirketleri, bu fonu, medya ya da enerji sektöründeki yatırımları için kullanmayı planlıyorlar.”
Bir başka haber yazı ise, 21 Ocak 2010 tarihli ve Zeynep Alkış imzalı:
“Koza Halka Arzda Maden Buldu
Koza grubu, 2005’te çevre sorunlarıyla uğraşan Normandy’den 44.5 milyon dolara aldığı Bergama altın şirketini hisse başına 36.80 lira ile 46 lira aralığında halka arz ediyor. Şirketin 36.80 liradan piyasa değeri 2 milyar 208 milyon lirayı (1.520 milyon dolar), 46 liradan ise piyasa değeri 2 milyar 760 milyon lirayı (1.900 milyon dolar) buluyor.
Şirketin 2009 yıl sonu itibariyle üretimde 4, ileri geliştirme safhasında (Kaymaz-Çukuralan) 2, ön fizibilite aşamasında 1 (Mollakara-Diyadin) olmak üzere 7 madeni var.
Şirketin 2009 Eylül itibariyle altın üretimi 55 bin ons, 506 arama ve 20 işletme lisansı bulunuyor.
Şirketin 11 Kasım’da SRK Consulting isimli danışmanlık şirketine hazırlattığı rapora göre, toplam kaynağı 30 Eylül 2009 itibariyle 8.1 milyon onsa ulaştı. Şirketin 2007 yılındaki rezervinin 2.6 milyon ons olduğu göz önüne alındığında artışın hızlı olduğu görülmekte.
Koza Altın, ilk olarak Mart 2005 tarihinde Normandy’nin Ovacık’ta (Bergama) bulunan maden ocağını, Normandy hisseleri için 40 milyon dolar, Normandy’nin iştiraki Mastra’nın hisseleri için 4.5 milyon dolar olmak üzere toplam 44.5 milyon dolara aldı.
Normandy ile yapılan anlaşmaya göre, 20 milyon dolar peşin, 24.5 milyon dolar ise 10 taksitte ödendi. Koza Altın başta Ovacık olmak üzere 2005’te Çukuralan, Gelintepe, Narlıca madenleriyle birlikte faaliyetlerini sürdürdü. Yine 2005’te Mastra Maden’in (Torul) geri kalan yüzde 50’sinin Dedeman grubundan alınmasıyla faaliyetleri hız kazandı. 2006 yılında Küçükdere, Çoraklık, Kaymaz madenleri ilave edildi. 2007’de Mastra maden geliştirme çalışmaları sürdü. 2008 yılında Mastra tesislerinin inşaatı devam ederken Newmont’tan bazı maden varlıkları satın alındı (Diyadin Bölgesi-Mollakara). 2009 yılında ise Mastra’da (Torul) üretime başlandı. Gicik’te maden geliştirme ve üretim çalışmaları başladı.”
Halka arzda kilit rolü yabancı(!) yatırımcıların(!) oynayacağı anlaşılıyor. Bir başka haber,
“Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin halka arzında hisselerin; %68’inin Yurtdışı (JP Morgan ve Goldman Sachs tarafından) yurtdışı kurumsal, % 32’sinin yurtiçi (İşyatırım ve Akyatırım liderliğinde Gedik Yatırım dahil diğer aracı kurumlar tarafından) %2’inin yurtiçi kurumsal, %30’unun yurtiçi bireysel yatırımcılara satılacak.
Halka arz büyüklüğü 520 milyon dolar ile 650 milyon dolar arasında değişecektir.
Fiyatın 46.00 TL’den gerçekleşmesi halinde 440 milyon dolarlık yabancılara satış gerçekleşecektir.
Halka arz gelirinin tamamını elde edecek ortaklar ATP İnşaat ve tamamı İpek Ailesi’ne ait Koza İpek Holding şirketleri, bu fonu medya ya da enerji
sektöründeki yatırımları için kullanmayı planlamaktadır.
2007 ve 2008 yıllarında sırasıyla 172 milyon TL ve 196 milyon TL ciro elde eden Koza Altın’ın aynı yıllar itibariyle net esas faaliyet kârı yine sırasıyla 86 milyon TL ve 99 milyon TL’dir. Bu yükselişe paralel olarak, 2007 yılında 74 milyon TL olarak gerçekleşen net dönem kârı, 2008’de 80 milyon TL’ye yükselmiştir. Şirketin geçen yılın üçüncü çeyreği itibariyle elde ettiği ciro ve net esas faaliyet kârı ise sırasıyla 221 milyon
TL ve 90 milyon TL’dir.
Vatan Gazetesi’nde yayınlanan bir başka yazıda da ilginç bilgiler var.
“Koza Altın’ın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, “Satışa yurtdışında aracılık edecek JP Morgan ile Goldman Sachs’ın ve yurtiçinde aracılık edecek İş Yatırım ile Ak Yatırım’ın çok da zorlanmayacağını düşünüyoruz.
Düşük bir üretim maliyeti var. Ons başına 310 dolarlık çıkarma maliyeti, dünyadaki altın üreticileri arasında Koza Altın’ı yüzde 25’lik en düşük maliyete sahip ilk dilime sokuyor.
Koza Altın 1 ton kayadan yaklaşık 6.9 gram altın çıkarıyor. Madencilik literatüründe bu tenör oranını gösteriyor. 6.9’luk oran oldukça yüksek bir oran. Kıyaslama yapmak gerekirse Uşak’ta faaliyet gösteren diğer altın üreticisinin tenör oranı yüzde 2.5’lerde. Yani 1 ton kayadan 2.5 gram altın çıkarabiliyor. Nitekim bu tenör oranı altın çıkartma maliyetini de belirliyor. Koza Altın’da 310 dolar olan 1 onsun maliyeti, Uşak’taki diğer madende 420-450 dolar arasında oluyor.
Şirketin 2009 yılı 9 aylık verilerine göre 111.8 milyon TL vergi öncesi kârı var. Şirketin 9 aylık faaliyet kârı 111.5 milyon TL, net dönem kârı ise 90 milyon TL seviyesinde.
Şirket 2009 yılını yaklaşık 230 bin ons’un üzerinde altın üretimi ile kapatacak. Bunun 140 bin onsu Ovacık, 90 bin ons’u ise Gümüşhane’deki madenden üretilecek.
Koza Altın’ın şu an için JORC yani Joint ore Reserves Commitee saptamalarına göre rezervi 1.9 milyon ons altın. Fiyatlama da bu rezerve göre yapılmış vaziyette. Ancak JORC raporunda sahip olunan kaynak toplamı 8.1 milyon ons olarak gösteriliyor.
Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, “Herkesin elinde ruhsat var. Ancak madeni bulmak, geliştirmek, ekonomiye kazandırmak ayrı bir güç gerektiriyor. En az 15 milyon dolar arama, 40 milyon dolar da altın bulunan sahada yatırım maliyeti var. Koza Altın’da bu güç olduğu için Gümüşhane çok hızlı üretime geçti. Şimdi yakın zamanda da Eskişehir madeni devreye giriyor” diyor. Öğüt’ün verdiği bilgiye göre, Eskişehir madeninden de yılda 12 bin onsluk altın çıkacak.
Hayri Öğüt, şirketi 20 milyon dolar peşin vererek 2005 yılında 44.5 milyon dolara satın aldıklarını ve 2 milyar dolarlık bir değer yarattıklarını vurgulayarak, “Koza Altın’ın sahibi Akın İpek bu yatırım ile büyük bir başarı öyküsüne imza atmıştır. O tarihte Koza Altın’ın yapısı 1 faaliyette olmayan maden, 4 proje ve 14 lisans idi. Bugün ise faaliyette 4 maden, 2 ileri geliştirme ve 1 ön fizibilite projesi, 18 arama projesi, 506 arama lisansı ile rezervlerine yaklaşık 2.4 milyon ons ekleyen Koza Altın bu değeri bulmuştur” dedi.”
Daha fazla haber peşinde koşmaya gerek yok.
Her şey o kadar açık ki.
Örneğin, kendi verdikleri bilgiye göre 2009 yılında 230.000 ons altın üretecekler. Yine kendi verdikleri bilgiye göre altının onsunu 310 dolara mal ediyorlar. Altının onsunun spot satış değeri şu anda (03.02.2010 saat 9.46’da) 1121,50 dolar. İsviçrede’ki Metalor’a bu fiyattan satıldığında kazanacakları para ons başına 811,5 dolar ve 230.000 ons altın için bütün 2009 yılında kazanmış olabilecekleri para da 186.645.000 dolar; yani, 276.000.000 TL. AŞ ya; çeşitli indirimlerden yararlansa da vergisini %30’a düşürse net kazancı 193.000.000 TL olacak.
Yaklaşık 600.000.000 dolarlık pay alacak olan yatırımcılar da payları oranında (%34,5!) 67.000.000 TL temettü alabilecekler. Koza Altın, 2010’da da 2009’daki kadar altın üretebilse, bugünkü spot fiyattan satsa, maliyeti dedikleri gibi düşük(!) olsa, vergisini yeterince indirebilse, bugünkü halka arzdan pay senedi alacak olanlar bir yılda yatırımlarına %11 kazandırmış olacaklar.
Ne duruyorsunuz?
Haydi altına hücum.
Elbette bunlar işin görünen yanı.
SPK’ya göre şirketin işlerini her zaman yaptırttığı G. Afrika Cumhuriyeti’nde kurulu şirketin hesapladığı “kaynak” miktarının kesin olmadığı, bunun çıkarılma maliyetlerinin de belirsiz ve değişebilir olduğu, vb gerçeklerin halk tarafından bilinmesini koşul koymuş.
Üstelik halka sunulan şirket, Koza Altın borsaya kayıtlı değil. Ortakları pay satıyor. Sermayesi de SPK’ya göre yalnızca 20.700.000 TL(nominal).
SPK şirketle ilgili davaların da halka arz izahnamesinde yer almasını istemiş. Durup dururken yapmadığı kuşkusuz, bunları.
Neden?
Bu sorunun yanıtı şirketin akıl almaz üretim politikasında yatıyor. Şirketin tek bir altın işleme tesisi var. Bergama, Ovacık’taki. Buradaki rezervi tükendi. Ama, bütün öteki maden işletmelerinden çıkardığı cevheri gemi ve kamyonlarla buraya taşıyıp, Ovacık’taki tesisinde işliyor. Bu nedenle, işletmeye aldığı her maden yatağının en zengin bölümlerini çıkarıp, yataktaki altın cevherinin büyük bölümünü bir daha yararlanılamaz biçimde orada bırakıyor. Elbette o zaman, kendi söylemleriyle tonunda 6,9 gram altın olan cevheri taşıyabilecek. Genel Müdür Yardımcı’sının kıyaslama yaptığı Uşak’taki işletmede, onun dediği gibi 2,5 gr/ton değil, 1,29 gr/ton’luk cevher çıkarılıyor ve yine de 232 tonluk rezervin ancak 98 tonluk bölümünden yararlanılabilecek. Üstelik tam da o cevherin özelliklerine göre tasarlanmış ve orada yapılmış olan tesiste işlenerek. Ama, tonunda 6,9 gram altın olan cevher kamyonla taşındığı Ovacık’ta yalnızca Ovacık cevherinin özelliklerine göre tasarlanmış olan bir işletmede işlenecek ve burada da önemli kayıplar olacak. O yüzden de maliyetleri ons başına 310 dolara çıkacak. O da doğru ise. Çünkü, Genel Müdür Yardımcısı’nın Uşak için verdiği 420-450 dolar maliyet te gerçek dışı. O işletmenin maliyeti 290 USD/ons!
Dünyada Koza Altın’ın yaptığını yapan başka bir şirket yok. Hiçbir işletmeci çeşitli yataklardan çıkarılan altın cevherini bir işletmede işlemiyor. Çünkü, altının değerini biliyorlar. Sonuna kadar üretmeleri gerekiyor. Koza Altın altının değerini bilmez mi? Bilir de, bu cevherler onun değil ki. Devlet’in. Anayasa’ya göre de, Maden Yasası’na göre de bu böyle. Bu ruhsatlar onlara kiralık olarak verilmiş. Çıkarsınlar ve bir Devlet Hakkı ödesinler diye. İşletme projelerini ilgili kamu kurumuna verip onay alıyor ve işletmeleri de denetleniyor, sözde. Kamunun bu kaynağının böyle telef edilmesine nasıl göz yumulduğu ayrı bir soru. O sorunun yanıtı da şu olmalı: “Halka arz gelirinin tamamını elde edecek ortaklar, ATP İnşaat ve tamamı İpek Ailesi'ne ait Koza İpek Holding şirketleri, bu fonu, medya ya da enerji sektöründeki yatırımları için kullanmayı planlıyorlar.” Yakında Star TV’den de darbe planlarını izleyebileceğiz, demek ki.
Şirketin rezerv miktarının kaynak miktarına oranı, uluslararası şirketlerle kıyaslandığında düşük kaldığının göz önünde bulundurulmasına dikkat çekilişi de ayrı bir konu.
Maden yataklarında varlığı belirlenen çıkarılabilir metal miktarına kaynak (resource) denir. Üstelik bu da derlenen bilgilerin güvenilirliğine göre görünür, olası ve gizil diye sınıflandırılır. Ama, bu kaynağın o günkü ekonomik koşullar altında ekonomik olarak kazançlı bir biçimde çıkarılabilir metal miktarına rezerv (reserve) denir. Bu da, derlenen bilgilerin güvenilirliğine göre görünür, olası ve gizil diye sınıflandırılır.
Bugün durum ne? Koza Altın çok çalışıyormuş, çok atakmış ve şirketi aldığından bu yana cevher kaynaklarını nerede ise 4 katına çıkarmış. Tamam da, kendi deyişlerine göre dünyada en ucuza altın mal eden bir kuruluş idilerse ve SPK’nın tespitine göre de kaynağın rezerve dönüştürme olasılığı konusunda hazırlattıkları rapordaki bilgiler kesin değilse, bundan sonra çok büyük olasılıkla altını daha da pahalıya mal etmeleri çok olası. Nasıl olmasın ki, cevheri binlerce kamyona yükleyip onlarca kilometre taşıma cinliğini yapıyorlar. Böyle de yapacakları yeni işletmelerinin ÇED Raporlarından anlaşılıyor. Demek ki, maliyetleri düşmeyecek. Belki de oldukça artacak.
Öte yandan, altın borsasındaki köpüğün fazla sürmeyeceğine ilişkin çok ciddi yorumlar da var. Kısa bir süre sonra altın fiyatının yeniden düşüşe geçmesi durumunda da gelirleri azalacak.
Demek ki, çok büyük olasılıkla bugün halka arzdan pay almak için talepte bulunacak olanların önümüzdeki yıllardaki kazançları, yukarıda öngörülen %11’den az olacak.
Olsun, serbest Pazar, korumalı Borsa yok mu? Bunu sezdiğinizde hisselerinizi satarsınız. Hayır kazın ayağı öyle değil. Başkaları sizden aptal değil ki, başkaları da satmaya kalkar. “Tahta”ya yazılır bunlar. Sonra da, alıcı beklenir. Fiyatlar baş aşağı düşer. 35 TL’ye aldığınız payı, hadi ölçülü olalım, 15 TL’ye satınca sevinirsiniz. Çok kişi de “Boğa Borsası”nı, “Ayı Borsası”nı o zaman iyice öğrenir.
Star TV ekonomi editörleri bunları size ekrandan ne güzel anlatır o zaman. Ekranın altından geçen fiyat haberlerini izlemekten gözleriniz şaşılaşır.
afyonlu03
04-03-2010, 21:10
Arkadaşlar işlem hacmi bir hayli azaldı. Kağıttan beklentisi kalmayanlar yavaş yavaş satışa geçtiler. Şimdi bazı akbabalar kağıdın 12 Mart'tan sonra 25'li hatta 15'li seviyelere geleceğini düşünerek bekleyişe geçtiler. Şimdi sizlere tavsiyem lütfen biraz uzun vadeli dünüp sabretmeniz. Ellerinizdeki malları bunlara kaptırmayın. Nisan ayından sonra üç aylık bilançolar gelmeye başlayacak. Geçen yılda artan altın fiyatları ve şirketin yüklü miktarda kâr beklentisi nazara alındığında, bu değer beklentinin çok altında kalacaktır.
Bugün borsada reel değerin çok üzerinde hisseler var. Kozaa'nın ilk arzda olduğu gibi 5 ay sonra bölünebilir. Zira hisse değeri ne kadar küçük olursa işlem hacminin o kadar arttığı bir gerçektir. Hele altın işi yapan firmanın bunu gözardı etmemesi de ayrı bir realitedir. Herkese bol kazançlar. (Yatırım tavsiyesi değildir)
afyonlu03
05-03-2010, 22:17
Endeks yukarı, ikizler yukarı, Kozal ise duruyor. Bu ne iş anlamadım. Yahu bari kağıdı %5 bir pirim yaptırında içimize biraz su serpin. Diğer kağıtlar ortalama %10'la gidiyorlar. Kağıt hep 33,75-34,25 bandında gidip geliyor. Bir kademe yukarı gitmiyor. 34,50 hiç görmedi. Korkum odur ki ayın 12'sinden sonra kağıdı aşağıya salacaklar. Ama ne yapalım. Zararı azaltalım deyip alttan alalım dersek, alacak paramız yok. Galiba tek çare var bekleyip kağıdı unutup uykuya yatmak.
Arkadaşlar işlem hacmi bir hayli azaldı. Kağıttan beklentisi kalmayanlar yavaş yavaş satışa geçtiler. Şimdi bazı akbabalar kağıdın 12 Mart'tan sonra 25'li hatta 15'li seviyelere geleceğini düşünerek bekleyişe geçtiler. Şimdi sizlere tavsiyem lütfen biraz uzun vadeli dünüp sabretmeniz. Ellerinizdeki malları bunlara kaptırmayın. Nisan ayından sonra üç aylık bilançolar gelmeye başlayacak. Geçen yılda artan altın fiyatları ve şirketin yüklü miktarda kâr beklentisi nazara alındığında, bu değer beklentinin çok altında kalacaktır.
Bugün borsada reel değerin çok üzerinde hisseler var. Kozaa'nın ilk arzda olduğu gibi 5 ay sonra bölünebilir. Zira hisse değeri ne kadar küçük olursa işlem hacminin o kadar arttığı bir gerçektir. Hele altın işi yapan firmanın bunu gözardı etmemesi de ayrı bir realitedir. Herkese bol kazançlar. (Yatırım tavsiyesi değildir)
arkadaşlar lütfen böyle yapmayın sizin elinizde bu kadıtdan olması . bu kagıdın cok iyi oldugu anlamına gelmez. bu tür yorumları kasıtlı yapmıyorsanız ne ala . kücük yatırımcının zararında olmayın.
bu hısse cok ıyı olabılır. buna dıyecek bır şeyım yok . ancak benım ıhtırazım fiatına 34 lü fiatlar bu hısse ıcın cok yüksek . cok ama cok ucuk
adamlar resmen kucuk yatırımcıyı kandırdı. kendileride başarılı olamadı . halka arzın cogunu yıne kendılerı aldı. yabancılara kacda satıldıgı bellı degıl. yabancı demişken . şubat ayı ıcerısınde yabacıların sattıgı kagıtlar sırası ıle iş-kozal-ereglı böylece gıdıyor. iş den sonra en fazla kozal satmışlar. halka arz fiatının aldından aldılar . sonra satıp gıttıler. borsa dada yabancıların sattıgını yıne gurup fiat istikrarı adı altında aldılar.
gurup bu arzdan yeterınce para alamıyınca medya işinden vaz gectiler.
kücük yatırımcı arkadaş yok uzun vadede ıyı dır. altın gıbısı yoktur . ldiyenlerı iyi analiz edin. hıseyı araştırın malı yapısı nedır .sahıplerı kımlerdir.
siyasi duruşları nedir. yanı kısacası fiatı olması gereken yere gelene kadar uzak durun. olması gereken yere pıyasa koşularında zahten gelecektır. zararın neresınden dönülürse kar oldugunu unutmayalım.
benın düşüncelerımdır. kımseyı baglamaz al/ sat / karıştır anlamına gelmez.
afyonlu03
06-03-2010, 13:43
arkadaşlar lütfen böyle yapmayın sizin elinizde bu kadıtdan olması . bu kagıdın cok iyi oldugu anlamına gelmez. bu tür yorumları kasıtlı yapmıyorsanız ne ala . kücük yatırımcının zararında olmayın.
bu hısse cok ıyı olabılır. buna dıyecek bır şeyım yok . ancak benım ıhtırazım fiatına 34 lü fiatlar bu hısse ıcın cok yüksek . cok ama cok ucuk
adamlar resmen kucuk yatırımcıyı kandırdı. kendileride başarılı olamadı . halka arzın cogunu yıne kendılerı aldı. yabancılara kacda satıldıgı bellı degıl. yabancı demişken . şubat ayı ıcerısınde yabacıların sattıgı kagıtlar sırası ıle iş-kozal-ereglı böylece gıdıyor. iş den sonra en fazla kozal satmışlar. halka arz fiatının aldından aldılar . sonra satıp gıttıler. borsa dada yabancıların sattıgını yıne gurup fiat istikrarı adı altında aldılar.
gurup bu arzdan yeterınce para alamıyınca medya işinden vaz gectiler.
kücük yatırımcı arkadaş yok uzun vadede ıyı dır. altın gıbısı yoktur . ldiyenlerı iyi analiz edin. hıseyı araştırın malı yapısı nedır .sahıplerı kımlerdir.
siyasi duruşları nedir. yanı kısacası fiatı olması gereken yere gelene kadar uzak durun. olması gereken yere pıyasa koşularında zahten gelecektır. zararın neresınden dönülürse kar oldugunu unutmayalım.
benın düşüncelerımdır. kımseyı baglamaz al/ sat / karıştır anlamına gelmez.
Sayın Kavak63 eleştirilerinizde biraz olsun haklısınız. Ama şunu da unutmamak gerekir. Eğer sizde kağıtta iseniz, halka arzda şirket yetkilileri insafsız olsalardı kağıdı en üst seviye olan 46'dan verebilirlerdi. Öyle yapmayıp tabana yakın fiyattan verdiler. Halka arzdan toplanan 600 milyon dolar, İpmat veya Kozaa'nın kasasına girip girmeyeceği, Kozal'ın durumunun ne olacağı belli değil, şirketten bir açıklama gelmedi. Basın işinden vazgeçtilermi, enerji sektörüne gireceklermi vs. vs. yakın planda bir açıklama gelebilir.
Biz buradan kimseye şirket çok iyi, kağıt ucuz, beklentisi yüksek gibi manüple şeyler söylemiyoruz. Bu kağıdın kardeşleri olan ikizler yukarı gittiği halde, bu kağıdın hala çakılı olması ve ğeri gelmesini bir türlü akıl erdiremiyorum. Gerçi sizin açıklamalarınızı durumu özetliyor. Bu açıdan teşekkür ederim. Ama bizimde beklemekten başka bir çaremiz yok.
cüneythoca
07-03-2010, 06:01
Endeks yukarı, ikizler yukarı, Kozal ise duruyor. Bu ne iş anlamadım. Yahu bari kağıdı %5 bir pirim yaptırında içimize biraz su serpin. Diğer kağıtlar ortalama %10'la gidiyorlar. Kağıt hep 33,75-34,25 bandında gidip geliyor. Bir kademe yukarı gitmiyor. 34,50 hiç görmedi. Korkum odur ki ayın 12'sinden sonra kağıdı aşağıya salacaklar. Ama ne yapalım. Zararı azaltalım deyip alttan alalım dersek, alacak paramız yok. Galiba tek çare var bekleyip kağıdı unutup uykuya yatmak.
uykuya yatmak yapacağınız en son iş olmalı...bana göre 3 aylıklar beklenmeli ve eğer ordan beklenen kar gelmezse zarar ne kadar büyük olursa olsun satışa geçilmelidir....kalan parayla bir süre beklenilip kağıt taban oluşumunu tamamladığında aktif olarak alıma geçilmelidir....şimdi ne oldu?elinizde çok daha fazla lot oldu ve her yukarı hareketi size şimdikinden daha fazla kazandırdı....zaten borsada altın kural ya paranı çoğaltacaksın ya da aynı paraya lot sayısını......ytd
Ben bunca yıl borsadayım böyle yorumları anlayamadım gitti. Normal hayatta da aynı değil midir? Bir şirkete ortak olacaksan incelersin araştırırsın karlılığına inanırsan ve senin kriterlerine uygunsa ortak olursun. Eğer borsayı yatırım olarak görüyorsan . Yok kısa vadede köşeyi döneyim diye düşünüyorsan bu biraz kumara dönüşür ki kumarhaneler bu iş için daha uygundur. Bu yazdıklarım alıntı yaptığım arkadaş için değildir. genel olarak yazdım.
halka arz dedin mi ilk önceakla gelen %10 luk bir kar ardından da hafif artıslar bu güne kadar her aldığım hisse de bu şekilde oldu . taki bu ş......siz kağıdı alana kadar dedğine katılıyorum. böyle halka arz tr de görülmedi
sefamolsun
07-03-2010, 14:38
Daha önce 2 halka arza katılmıştım. ve ikisinda de 1 er lot gelmişti. Bu küskünlüğüm yuzunden koza altının halka arzına katılmadım. iyiki de katılmamişım. biraz daha aşağıdan alma fırsatını buldum. Ben aslında günlük alıp satmayı seven biriyim. Ancak bu fikim yavaş yavaş değişti. Artık uzun vadeci olmaya karar verdim. Borsa il açıldığında örneğin iş c alsaydım, Bugun 1 e 1000 yada 1500 kazanmıştım. Bu örnekleri pekçok şirket için söylemek mumkun. Koza altın da aynı şekilde olacaktır.
ilk gunde bu gune kadar iş bankası 3138101 lot alım yapmış ve bubu karşılığında 109717738 lira ödemiştir. Şirketin fiyat istkrarını sağlamak adına alım yaptığını hepimiz biliyoruz. Bunun için 149360000 lira ayırdığını ilan da etmiştir. iş bankasında ki bu alımların hepsini şirket yaptıysa bile yaklaşık 40000000 lira daha alım yapma hakkı vardır. bu bir....
İkincisi şirkette kar etmek isteyecektir. Bunun içinde bu aldıklarını daha aşağılardan satamaz. Bu yüzden fiyatı yukarılara ekmek zorundasır. Hemde bayağı yukarılara. Çünki bu kadar kağıt kolay satılmaz. Bunun için ne yapabilir. Mesela borsaya bir haber göndere bilir. Ne olabilir. Yeni altın madeni lisansı alabilir, altın buldum diyebilir.... Ama bence sermaye artışı yapabilir. Diğer şirketlerinde yaptığı gibi.
Koza 4 ay ipek 2 ay sonra sırası ile %285 ve % 350 bedelsiz sermaye artışı yapmıştır. Aynı şeyin tekrarlanması olasıdır. Tarih tekerrürden ibarettir.
Bunlar olmasa bile hiç sermaye artışı yapmasa bile temettüler 7-8 yılda bu fiyatlara gelecektir. Tabi bu koşullar devam ederse.
Sabırlı olun arkadaşlar. Şöyle düşünün. Bir arsa aldınız. ve imar geçmesini bekliyorsunuz. İmar geçince 5 - 6 daireniz olacak.
oooopppssss!!!! böyle arz nasıl tr de görülmedi? demekki takip etmiyorsun ben takip etmediğim halde(telekom ve vesbe nin) de bu şekilde olduğunu biliyorum.daha halka arz olalı kaç ay oldu da ne bekliyorsun?tavan üstüne tavan mı bekliyorsun? ki böyle olması için talebin 10 kat fazla gelmesi gerekir bunun sonucunda da senin talepte bulunduğun hisse adedinin 10 da birini alırdın..
madem yatırım yapıyosun bekleyeceksin yada hiç girmeyecektin..
bu hisseyi alan sadece siz değilsiniz...bir sürü kurumsal şirket var.2 gün sonra satarım mantığıyla girdiyseniz kusura bakmayın!!! 2 sene bekleyin..ben tekfen de 3 sene bekledim bu yıl bozdurdum..düştüğü zaman asla küfür etmedim..
(hisse düştüğünde şirket için ne kadar da çamur atılıyor ne küfürler ediliyor..yapmayın!! ya satın yada usulca oturun...)
afyonlu03
07-03-2010, 17:38
uykuya yatmak yapacağınız en son iş olmalı...bana göre 3 aylıklar beklenmeli ve eğer ordan beklenen kar gelmezse zarar ne kadar büyük olursa olsun satışa geçilmelidir....kalan parayla bir süre beklenilip kağıt taban oluşumunu tamamladığında aktif olarak alıma geçilmelidir....şimdi ne oldu?elinizde çok daha fazla lot oldu ve her yukarı hareketi size şimdikinden daha fazla kazandırdı....zaten borsada altın kural ya paranı çoğaltacaksın ya da aynı paraya lot sayısını......ytd
Sayın Cüneyt Hoca son cümleniz, bence borsanın altın kurallarından biri. Artık bu sitede yazanlar arttığına göre artık kağıtta güzel günlerin yakın olduğu kanaatini uyandırdı.
imparator.
08-03-2010, 00:07
KÜÇÜK ALTIN 100 LİRAYA KOŞUYOR
22 ayar bilezik fiyatları 56,50 lira, çeyreğin fiyatı ise 94,50 lira oldu. Kuyumcular çeyreğin 100 lirayı aşmasından korkuyor.
Altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda yeniden yükselişe geçerek ons fiyatının son iki hafta içerisinde 1080 dolardan, 1145 dolara yükseldiği bildirildi. Altın fiyatlarının yükselmesinin ardından 22 ayar bilezik fiyatlarının 56,60 lira, çeyreğin fiyatının ise 94,50 lira olduğu belirtildi.
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altının her zaman iyi bir yatırım aracı olduğunu belirterek, son iki
hafta içerisinde yeniden yükselişe geçmesinin bu durumu kanıtladığını söyledi. 14 Şubat Sevgililer Günü'nün ardından altında hiç beklemedikleri bir yükseliş yaşanmaya başladığını ifade eden Başman, şöyle konuştu:
“İki hafta önce uluslararası piyasalarda ons fiyatı 1080 dolar altın fiyatları 1145 dolara kadar çıktı. Bu artışa hiç kimse bir yorum getiremiyor. Çünkü kimse yükseleceğini ummuyordu. Onsunun 950 dolara gerilemesini beklerken fiyatlar uçtu. Önümüzdeki süreçte de fiyatlar yükselebilir de, inebilir de” dedi.
ÇEYREĞİN FİYATI 94,50 LİRA OLDU
Başman, Türkiye'de de daha önce gramı 50,70 lira olan işlenmiş 22 ayar bileziğin fiyatının artarak 56,50 liraya, 84 liraya kadar gerileyen çeyreğin fiyatının da 94,50 liraya kadar çıktığını kaydetti.
Başman, “Uluslararası borsalarda artışın devam etmesi durumunda 22 ayar bileziğin gram fiyatı 60 liraya çıkabilir, çeyreğin fiyatı ise 100 lirayı aşabilir” dedi.
Fiyatların artmasının kuyumcularda altın satışların durma noktasına getirdiğin ifade eden Başman, şunları kaydetti:
“14 Şubat Sevgililer Günü'nden bu yana satış yapamaz olduk. Yükseliş nedeniyle vatandaşlar altın alma talebini durdurdu. Son günlerde ne altın alan ne de satan var. Tek umudumuz fiyatların düşmesi ve vatandaşın yeniden alım yapması.”
07 Mart 2010 Pazar Saat: 16:04
http://www.borsagundem.com/haber/oku/hissepiyasa/16753/kucuk_altin_100_liraya_kosuyor
ALTINA YATIRIM İÇİN UYGUN ZAMAN MI?
Altın fiyatları son bir ayda 68 dolar birden artarak 1.131 dolara yükseldi. Uzmanlara göre altın ikinci dalgayla 1.300 dolara koşuyor
Uzmanlar altının yeniden yükselişe geçmesini trend değişikliği olarak yorumluyor. Bloomberg’in anketine katılan 22 analiste göre altın fiyatları 1.300 dolara yükselecek.
Uluslararası piyasalarda Aralık 2009’da ons fiyatı 1.226 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan, sonrasında da hızlı düşen altın fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Altının yeniden yükselişe geçmesini trend
değişikliği olarak yorumlayan uzmanlar, altın fiyatlarında ikinci yükseliş
dalgasının başladığını belirtiyor. Geçen hafta Bloomberg tarafından 22 analist ile yapılan ankette de, analistlerin tahminlerinin ortalaması altın fiyatlarının 1.300 dolara çıkacağına işaret ediyor. Altının ons fiyatı önceki gün 1.138 doları aşarak altı haftanın en yükseğine ulaştı. 8 Şubat’ta 1.063 dolara kadar gerileyen altın, cuma kapanışta 1.131 dolardan işlem görürken o tarihten bu yana yüzde 6.5, bir başka ifade ile 68 dolar yükselmiş oldu.
IMF’NİN SATIŞ AÇIKLAMASI BİLE FRENLEMEDİ
Altın fiyatlarındaki yükselişte Çin Merkez Bankası’nın rezervlerini artıracağını açıklamasının yanı sıra, para sihirbazı lakaplı George Soros ve ünlü yatırımcı Marck Faber’in altına yatırım yaptıklarını açıklamalarının etkili olduğu öyleniyor. Merkez bankalarının altın talebinin yeniden canlanmasının yanı sıra, para birimlerinin istikrarsız seyrinden dolayı hanehalkının da yatırım için yeniden altına yönelmesi, son dönemde fiyatları istikrarlı bir şekilde yükseltiyor.
Altın fiyatlarının yeniden yükseliş trendine girdiğini kaydeden analistler, geçtiğimiz haftalarda IMF’nin 200 ton altın satacağını açıklamasının bile fiyatlarda son dönemde yaşanan istikrarlı yükselişi önleyemediğini kaydediyor. IMF’nin 2009 sonunda 400 tonluk altın satışları o dönemde fiyatları düşürmüştü.
07 Mart 2010 Pazar Saat: 11:21
bugun için, Altın fiyatlarındaki artış ile beraber bir miktar prim yapar diye düşündüm ancak yapamadı. birinci seansa göre, ikinci seanstaki düşük işlem hacmi de çok ilginç.
12 martta taban yapar mı? bu konuda fikri olan var mı?
oooopppssss!!!! böyle arz nasıl tr de görülmedi? demekki takip etmiyorsun ben takip etmediğim halde(telekom ve vesbe nin) de bu şekilde olduğunu biliyorum.daha halka arz olalı kaç ay oldu da ne bekliyorsun?tavan üstüne tavan mı bekliyorsun? ki böyle olması için talebin 10 kat fazla gelmesi gerekir bunun sonucunda da senin talepte bulunduğun hisse adedinin 10 da birini alırdın..
madem yatırım yapıyosun bekleyeceksin yada hiç girmeyecektin..
bu hisseyi alan sadece siz değilsiniz...bir sürü kurumsal şirket var.2 gün sonra satarım mantığıyla girdiyseniz kusura bakmayın!!! 2 sene bekleyin..ben tekfen de 3 sene bekledim bu yıl bozdurdum..düştüğü zaman asla küfür etmedim..
(hisse düştüğünde şirket için ne kadar da çamur atılıyor ne küfürler ediliyor..yapmayın!! ya satın yada usulca oturun...)
ben daha önce de halka arzlara çok katıldım ve hiç bu gün ekadar zarar ettiğim ihatılamıyorum.bu kağıdın %100 ünü de arz sahiplerine vermesinden zaten belli idi. tabiki kimse zarar için kağıt almaz ben alıp arzın ardın dan satmayı düşündüğüm için aldım. zaten aracılarda o şekilde yapmadılarmı ? alıp aynı gün tabandan satış yaptılar . bu güne kadar bu tür bir olay olmadı, oldu ise de hatırlamıyorum ben ilk arz günü taban olsun , hatırlamıyorum, yanlışsam düzeltin . ama tabiki zararına satış yapmayı düşünmediğim için bekleyeceğim. sorun yok.ama şirket arz sahiplerine yanlış yapmıştır.bunu bilesiniz..
Alemi_Cihan
09-03-2010, 07:48
REFERANS GAZETESININ HABERINE GORE; ISTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI'NDA
(IMKB) 12 SUBAT'TA ISLEM GORMEYE BASLAYAN VE HALKA ARZ FIYATININ USTUNDE
KAPANIS YAPMAMASINA RAGMEN, YABANCI YATIRIMCILARIN SUBAT AYINDA 2.7 MILYON ADET
NET SATIS GERCEKLESTIRDIGI KOZA ALTIN, PIYASADA GUNDEME GELEN SENARYOLARIN
HICBIRINDE YER ALMADIGINI ACIKLADI. HALKA ARZDA YERLI VE YABANCI YATIRIMCIYA
AYRI FIYATTAN SATIS YAPMANIN MUMKUN OLMADIGINI BELIRTEN KOZA ALTIN GENEL MUDUR
YARDIMCISI HAYRI OGUT, FIYAT STABILIZASYONU ICIN DE KONSORSIYUM LIDERI IS
YATIRIM'A TOPLAM 140 MILYON LIRA TUTARINDA KAYNAK AKTARDIKLARININ ALTINI CIZDI.
FIYAT ISTIKRARI DOGRULTUSUNDA ALINAN HISSELERIN HALKA ARZ FIYATI OLAN 36.8
LIRAYA GELMEDEN SATILMASININ MUMKUN OLMADIGINI IFADE EDEN OGUT, HALKA ARZDA
HISSE ALAN KOZA MADENCILIK VE IPEK MATBAACILIK'IN DA BU HISSELERI 1 YIL ICIN
SATAMAYACAGINI SOYLEDI.
HISSEDE GERCEKLESEN SATISLARIN VE FIYAT DUSUSUNUN
KENDILERI ILE ILGILI OLMADIGINI KAYDEDEN OGUT, SIRKET OLARAK URETIMLERINI VE
CALISMALARINI SURDURDUKLERINI VURGULADI. CEVREYE VE INSANA SAYGI ANLAYISINDA
CALISTIKLARINI BELIRTEN OGUT,
-------------------
Bergama da beyaz tavşan.
Sevsinler seni tEKİN & aKIN yAVŞAN..
Çekmecenizde kaç adet olumsuz, kaç adet olumlu haber saklıyosunuz. Senaryolarınız ne?. Küçük yatırımcı nabzını hangi kandırmacalarla ölçüyosunuz....
Daha sayıyım mı;?
Külahıma anlatın siz bunları.
Ha birde sizin bu üçkağıt işlerinize cevaz veren amerikadaki cemaat güdüğü varya?. Ona da benden selam söyleyin, bu tür münafık ticaretini cehennemde hiç affetmiyolarmış. CAYIR CAYIR hemde.. Anlayan anlasın..
KOZA: YABANCI SATIŞIYLA İLGİMİZ YOK-REFERANS
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 12 Şubat'ta işlem
görmeye başlayan ve halka arz fiyatının üstünde kapanış yapmamasına
rağmen, yabancı yatırımcıların şubat ayında 2.7 milyon adet net satış
gerçekleştirdiği Koza Altın, piyasada gündeme gelen senaryoların
hiçbirinde yer almadığını açıkladı. Halka arzda yerli ve yabancı
yatırımcıya ayrı fiyattan satış yapmanın mümkün olmadığını belirten
Koza Altın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, fiyat stabilizasyonu
için de konsorsiyum lideri İş Yatırım'a toplam 140 milyon lira
tutarında kaynak aktardıklarının altını çizdi. Fiyat istikrarı
doğrultusunda alınan hisselerin halka arz fiyatı olan 36.8 liraya
gelmeden satılmasının mümkün olmadığını ifade eden Öğüt, halka arzda
hisse alan Koza Madencilik ve İpek Matbaacılık'ın da bu hisseleri 1
yıl için satamayacağını söyledi.
Referans Gazetesinin haberine göre, Hissede gerçekleşen satışların
ve fiyat düşüşünün kendileri ile ilgili olmadığını kaydeden Öğüt,
şirket olarak üretimlerini ve çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.
Çevreye ve insana saygı anlayışında çalıştıklarını belirten Öğüt,
aramalara ayırdıkları bütçeleri artırdıklarını kaydetti. Hissedeki
düşüşün Koza'nın yapısından ve yaptığı işten kaynaklanmadığına dikkat
çeken Öğüt, "Şirketin kaynakları sağlam. Kaynakların güvenilirliği
uluslararası bazda en güçlü denetim firmalarına yaptırılıyor" dedi.
Hissedeki düşüşün yurtdışı piyalarla ilgili olduğunu ve yabancıların
zararına sattıklarını ifade eden Öğüt, ayrıca Koza Grubu olarak tüm
siyasi yapıya eşit mesafede olduklarını söyledi. Şirket olarak
yatırımcıları önemsediklerinin altını çizen Öğüt, "Kimsenin zarar
etmesini istemeyiz. Yatırımcının güvenini kaybedecek bir senaryoda
olmamız söz konusu değil" diye konuştu.
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=137592&KTG_KOD=411
Foreks Haber Merkezi
(09/03/2010 - 07:05:31)
[QUOTE=bareco;4139476]KOZA: YABANCI SATIŞIYLA İLGİMİZ YOK-REFERANS
Referans Gazetesinin haberine göre, Hissede gerçekleşen satışların
ve fiyat düşüşünün kendileri ile ilgili olmadığını kaydeden Öğüt,
şirket olarak üretimlerini ve çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.
Çevreye ve insana saygı anlayışında çalıştıklarını belirten Öğüt,
aramalara ayırdıkları bütçeleri artırdıklarını kaydetti. Hissedeki
düşüşün Koza'nın yapısından ve yaptığı işten kaynaklanmadığına dikkat
çeken Öğüt, "Şirketin kaynakları sağlam. Kaynakların güvenilirliği
uluslararası bazda en güçlü denetim firmalarına yaptırılıyor" dedi.
Hissedeki düşüşün yurtdışı piyalarla ilgili olduğunu ve yabancıların
zararına sattıklarını ifade eden Öğüt,
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=137592&KTG_KOD=411
[QUOTE]
hissenin ve altının yurtdışı performansı sizi doğrulamıyor. üzgünüm.
İttifak holding gibi rezil bir halka arzdır bu, kategorisi de odur.
Telekom, vestel bunlar guzide şirketlerdir.
Daha önce 2 halka arza katılmıştım. ve ikisinda de 1 er lot gelmişti. Bu küskünlüğüm yuzunden koza altının halka arzına katılmadım. iyiki de katılmamişım. biraz daha aşağıdan alma fırsatını buldum. Ben aslında günlük alıp satmayı seven biriyim. Ancak bu fikim yavaş yavaş değişti. Artık uzun vadeci olmaya karar verdim. Borsa il açıldığında örneğin iş c alsaydım, Bugun 1 e 1000 yada 1500 kazanmıştım. Bu örnekleri pekçok şirket için söylemek mumkun. Koza altın da aynı şekilde olacaktır.
ilk gunde bu gune kadar iş bankası 3138101 lot alım yapmış ve bubu karşılığında 109717738 lira ödemiştir. Şirketin fiyat istkrarını sağlamak adına alım yaptığını hepimiz biliyoruz. Bunun için 149360000 lira ayırdığını ilan da etmiştir. iş bankasında ki bu alımların hepsini şirket yaptıysa bile yaklaşık 40000000 lira daha alım yapma hakkı vardır. bu bir....
İkincisi şirkette kar etmek isteyecektir. Bunun içinde bu aldıklarını daha aşağılardan satamaz. Bu yüzden fiyatı yukarılara ekmek zorundasır. Hemde bayağı yukarılara. Çünki bu kadar kağıt kolay satılmaz. Bunun için ne yapabilir. Mesela borsaya bir haber göndere bilir. Ne olabilir. Yeni altın madeni lisansı alabilir, altın buldum diyebilir.... Ama bence sermaye artışı yapabilir. Diğer şirketlerinde yaptığı gibi.
Koza 4 ay ipek 2 ay sonra sırası ile %285 ve % 350 bedelsiz sermaye artışı yapmıştır. Aynı şeyin tekrarlanması olasıdır. Tarih tekerrürden ibarettir.
Bunlar olmasa bile hiç sermaye artışı yapmasa bile temettüler 7-8 yılda bu fiyatlara gelecektir. Tabi bu koşullar devam ederse.
Sabırlı olun arkadaşlar. Şöyle düşünün. Bir arsa aldınız. ve imar geçmesini bekliyorsunuz. İmar geçince 5 - 6 daireniz olacak.
borsada uzun vade'de güşünülmesi gerektigi fikrinize katılıyorum. ancak hısse ile ilgli fikirlerinizin hiç birine katılmıyorum. tamamen yanlış yorum yaptıgınızı degerlendiriyorum. keşke alımı fiat ıstıkrarı sona erdıkden sonra düşünseydiniz.
sadece temettü konusun acıklayayım 2009 yılı karı 150,000,000 cıvarı böl sermayeye / 60,000,000 = hısse başi kar 2,50 tl bu rakam en ıyı ihtimle
yıllar ıcerısındede benzer karlar gelecektır bunun ustu cok zor. 34,00/2,50=. 13,yıl 6 ay eder . karını tamamını temmettü vermesi kanunen ımkansız.
buradan imar gecse faydası olmaz nedenın buraların sadece bellı bır süre kullanım hakları var . toprak devletın. daha uzun yazmak ısterdım ama herkez kendisi icin en dogru kararı yıne kendisi verir.
kendi fikrimdir al/ sat/ karıştır anlamına gelmez
kücük yatırımcı arkadaş .kozal ahkında kendi kararını kendin ver. ucuyor. ucacak. holadı zıpladı. şu olacak bu olacaga bakma .
ben bu kagıdı uzakdan sevıyorum. ve memnunum. daha önceleri yakındanda sevmiştim. durumunu detaylı ögrenınce uzakdan sevmeye karar verdim. her şey gönlünüzce olsun.
kücük yatırımcı arkadaş .kozal ahkında kendi kararını kendin ver. Ucuyor. Ucacak. Holadı zıpladı. şu olacak bu olacaga bakma .
Ben bu kagıdı uzakdan sevıyorum. Ve memnunum. Daha önceleri yakındanda sevmiştim. Durumunu detaylı ögrenınce uzakdan sevmeye karar verdim. Her şey gönlünüzce olsun.
durumunda ne var bildiğiniz bir sey varsa paylasın lütfen
kücük yatırımcı arkadaş .kozal ahkında kendi kararını kendin ver. Ucuyor. Ucacak. Holadı zıpladı. şu olacak bu olacaga bakma .
Ben bu kagıdı uzakdan sevıyorum. Ve memnunum. Daha önceleri yakındanda sevmiştim. Durumunu detaylı ögrenınce uzakdan sevmeye karar verdim. Her şey gönlünüzce olsun.
durumunda ne var bildiğiniz bir sey varsa paylasın lütfen
Kavak63 bence de ortaya bişey söyledin açıklaman lazım... önemli bir konu zaten zarardayız...
sefamolsun
10-03-2010, 14:09
Sayın kavak63.
Siz uzaktan sevmeğe devam edin. Nedenini açıklamadığınız sürece, size kimse inanmaz. Yazıma verdiğiniz cevaba gelince; Hiç bir şirketin karı sabit sermayeye göre aynı kalmaz. Normal piyasa koşullarında hep artar. Tabi arada bir azalması olasıdır. Neden artar. Çünki bu ülkede gelişmiş ülkelere kıyasla daha fazla bir enflasyon vardır. Bizdeki enflasyonda gerçek enflasyon olmasa bile yınede yuksektir. Dolayısıyla karlarda giderek artar. Örnek afyon çimento. Sermayesi sabit kalmıştır ve 1997 den itibaren 79 lira temettu vermiştir. Acaba afyon çimento kaçtan halka arz olmuştur? 79 000 000 eski tl değil herhalde. Ben 10 yıldan bahsediyorum. bu gun için pahalı diyenler olabilir. 10 yıl sonrası için bence ucuz. Bir kaç gun sonra kim haklı belli olacak. 12 marttan sonra herşey ortaya çıkacak.
Yalnız Bir aylık surade işlemler ağırlıklı olarak 33,5- 34,5 arası gerçekleşti. Yanı yapılan maliyetler buralarda oluştu. 12 sinden sonra aşağılara gitse bile kısa surede yukarı çıkacaktır. Kaldıkı şirket fiyat istikrarı için aldığı hisseleri 1 yıl sure ile satamayacağını bildirmiştir. Ben orta ve uzun vadede yon yukarı diyorum.
eflanili__
10-03-2010, 16:01
Arkdaşlar lar karamsarlık vermek gibi olmasın ama 1 ayda fiyat iskrarına rağmen kafayı kaldıramamışsa kağıt 12 mart tan sonra adresi belli
afyonlu03
10-03-2010, 16:59
Ne zamandan beri 33.75 seviyesini göstermiyorlardı. Çok şükür bugün bu seviyeleride gördük. Kağıdın 12 Mart'ta aşağı gelecek olduğu ne zamandan beri söyleniyor. Ama şu da bir gerçek ki son günlerde işlem hacmi bir hayli azaldı. Kağıdı 33.25 seviyelerinden aşağıya bırakmıyorlar. Halka arzdan sonra beklenti gerçekleşmeyince yabancıların çoğu, siyasi ortamı da değerlendirerek kağıttan çıktılar. Şimdi bizler arzdan aldığımızı malı zararına vermeyeceğimize göre geriye kredili iş yapanlar veya para ihtiyacı olanlar satış yapacaklardır. Şirket halka arzdan gelen 600 milyonu ne yapacakları konusunda bir açıklama yapmadı.
Bu tür şirketler herşeyden önce itibarlarına özen göstermek zorundadırlar. Zaten borsadaki lotlarda, şirketi beheri (itibari) değerini gösteren hisselerdir. Bu nedenle şirket yetkilisi Hayri ÖĞÜTÇÜ sorumluluklarının gereği açıklama yaptı. Borsada hep beklentisinin dışında hareket ettiği zaman para kazanılır. Şimdi 12 Mart'tan sonra alım bekleyenlere, bu fırsat tanınırsa beklenti doğrultusuna hareket edilmiş olur, bu da şirketin itibari değerini sarsar. Emin olun içimdeki bir ses şirketin elindeki kaynakları da kullanarak kağıdın 33.25 seviyelerinden daha da aşağılara gelmelerine müsade etmeyeceklerdir. Zaten şimdiden karalama politikalarının başladığı bir ortamda buna izin vermeyeceklerdir. İnşaallah bizim tahmin ettiğimiz gibi olurda, ky yatırımcı arkadaşlarımız zarar etmiş olmazlar. (YTD.)
Ne zamandan beri 33.75 seviyesini göstermiyorlardı. Çok şükür bugün bu seviyeleride gördük. Kağıdın 12 Mart'ta aşağı gelecek olduğu ne zamandan beri söyleniyor. Ama şu da bir gerçek ki son günlerde işlem hacmi bir hayli azaldı. Kağıdı 33.25 seviyelerinden aşağıya bırakmıyorlar. Halka arzdan sonra beklenti gerçekleşmeyince yabancıların çoğu, siyasi ortamı da değerlendirerek kağıttan çıktılar. Şimdi bizler arzdan aldığımızı malı zararına vermeyeceğimize göre geriye kredili iş yapanlar veya para ihtiyacı olanlar satış yapacaklardır. Şirket halka arzdan gelen 600 milyonu ne yapacakları konusunda bir açıklama yapmadı.
Bu tür şirketler herşeyden önce itibarlarına özen göstermek zorundadırlar. Zaten borsadaki lotlarda, şirketi beheri (itibari) değerini gösteren hisselerdir. Bu nedenle şirket yetkilisi Hayri ÖĞÜTÇÜ sorumluluklarının gereği açıklama yaptı. Borsada hep beklentisinin dışında hareket ettiği zaman para kazanılır. Şimdi 12 Mart'tan sonra alım bekleyenlere, bu fırsat tanınırsa beklenti doğrultusuna hareket edilmiş olur, bu da şirketin itibari değerini sarsar. Emin olun içimdeki bir ses şirketin elindeki kaynakları da kullanarak kağıdın 33.25 seviyelerinden daha da aşağılara gelmelerine müsade etmeyeceklerdir. Zaten şimdiden karalama politikalarının başladığı bir ortamda buna izin vermeyeceklerdir. İnşaallah bizim tahmin ettiğimiz gibi olurda, ky yatırımcı arkadaşlarımız zarar etmiş olmazlar. (YTD.)
afyonlu "ya katılıyorum kaldıki iş bankasının maliyeti 36.00 ve üstünde kısa vade düşünenler... sabredemeyenler varsa çıksın sayfa kirliliği yapmasın lütfen ben 40 - 50 arası hedef koydum buralara gelecektir.mutlaka ama eksik olan sadece zaman
Kavak63 bence de ortaya bişey söyledin açıklaman lazım... önemli bir konu zaten zarardayız...
arkadaşlar ben bu hısseye kötü, yaramaz demedim. demeyede hakım yok. ben sadece her söylenene inanma dedim. benim bu hısseyı uzakdan sevmeye ıten nedenleri sıralarsak.
1), FİATI fiatı cok ama cok ucuk .. nedenleri.
a) fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı talepının % 95 degılde % 1 karşilanırdı. yanı arz fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı ancak 1 lot alabılıdi.
b) fiatı uygun olsaydı yabacı yatırımcıya % 70 ayrılmıştı arz sonrası % 40 verilebildigini acıkladılar. ne kadarı dogru . yabancılara iskonto yapıldımı bılmıyoruz. yabacı hıssenın mali yapılarını cok iyi ıncelemiştir.
c) fiatı uygun olsaydı harka arz da % 30 ileve ek satiş hakkını kullanırlardı . talep yetersiz gelince yapamadılar.
d) fiatı uygun olsaydı harzın tamanını yapardı . yapamadı resmı olarak % 12 sını ıpmat ve kozaa aldırdılar.
e) fiatı uygun olsaydı fiat istikrarı ıcın ayrılan paraya ikinci gün yeni ekleme yapmazlardı.
f) halka arz silküleri incerseniz hıssenın kendını kac yılda amotı edecegını görürsünüz.
e) sahıplerının ıktıdarla ilşileri cok iyi . ilerde ikdidar degişirse durumları degışe bilir.
g) fiatı uygun olsaydı acıldıgı gün taban olmazı.
KISACASI HISSE IYI AMA FİATİ COK COK COK COK COK YUKSEK / HATTA UCUK.
KENDİ YORUMUMDUR AL/ SAT ANLAMINA GELMEZ
arkadaşlar ben bu hısseye kötü, yaramaz demedim. demeyede hakım yok. ben sadece her söylenene inanma dedim. benim bu hısseyı uzakdan sevmeye ıten nedenleri sıralarsak.
a) fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı talepının % 95 degılde % 1 karşilanırdı. yanı arz fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı ancak 1 lot alabılıdi.
b) fiatı uygun olsaydı yabacı yatırımcıya % 70 ayrılmıştı arz sonrası % 40 verilebildigini acıkladılar. ne kadarı dogru . yabancılara iskonto yapıldımı bılmıyoruz. yabacı hıssenın mali yapılarını cok iyi ıncelemiştir.
c) fiatı uygun olsaydı harka arz da % 30 ileve ek satiş hakkını kullanırlardı . talep yetersiz gelince yapamadılar.
d) fiatı uygun olsaydı harzın tamanını yapardı . yapamadı resmı olarak % 12 sını ıpmat ve kozaa aldırdılar.
e) fiatı uygun olsaydı fiat istikrarı ıcın ayrılan paraya ikinci gün yeni ekleme yapmazlardı.
f) halka arz silküleri incerseniz hıssenın kendını kac yılda amotı edecegını görürsünüz.
e) sahıplerının ıktıdarla ilşileri cok iyi . ilerde ikdidar degişirse durumları degışe bilir.
haklısında bu halka arzı İş Yatırım organize etti. Sadece Kozal'a ve sahiplerine güvenerek bu işe girmek akıl karı değildir. Ben İş yatırımın küçük yatırımcıyı akbabalardan korur zannetmiştim. yanılmışım...
haklısında bu halka arzı İş Yatırım organize etti. Sadece Kozal'a ve sahiplerine güvenerek bu işe girmek akıl karı değildir. Ben İş yatırımın küçük yatırımcıyı akbabalardan korur zannetmiştim. yanılmışım...
hepimiz yanıldık maalesef kardeşip beklemekten başka çare yok
bu 12 mart olayı nedir onuda anlamış değilim ???
TAZE RAPOR:
"ÇİFT DİP YAPMAK ÜZERE
ZIRVEDEN ITIBAREN YUZDE – 7 GERIDE.
GERİLEME SONRASI DİP BÖLGEDE GÜÇLÜ SEYRETMESİ NEDENİ İLE
ALIS RISKINE GIRILEBILECEK SEVIYEDE
HAFTA ICINDE ILK ADIMDA 35.00 VE ARDINDAN 36.75 FORMASYON
HEDEFİNE KADAR TEPKI VEREBILIR.
ZARARKES 31.75
ZAMAN STOP ARALIĞI 1-3 SEANS
NOT Tepki yükselişi trendin tersine oluşan reaksiyonlar olması
sebebi ile risk seven yatırımcılar için veya çok kısa süreçte trade
etmek isyteyen yatırımcı profiline hitapetmektedir.Tabiki aynı zamanda
tepki sonrası süreç biraz daha az risk seven yatırımcıların tepki
sonrası süreçte piyasalara girmeleri hakknda daha net resmi
görmelerini sağlayacağı için tepki sonrası fiyatlamalar bu yatırımcı
profili için daha güvenli olacaktır"
KOZA ALTIN ŞİRKETİNDE TOPLU İŞ GÖRÜŞMELERİ ANLAŞMAYLA SONUÇLANDI
İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Ovacık köyü
yakınlarındaki Koza Altın Madeni Şirketi ile Türkiye Maden-İş Sendikası arasında
yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.
Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Sekreteri Recep Kılıç, AA
muhabirine, Koza Altın Madeni işletmesinde çalışan sendika üyesi 390 işçiyi
kapsayan toplu iş sözleşmesi için bir süredir devam eden görüşmelerin anlaşmayla
sonuçlandığını söyledi.
Recep Kılıç, şöyle devam etti:
''Koza Altın şirketinde bin liranın altında maaş alan işçilerin
maaşlarına 2010 yılı için yüzde 15, bin liranın üzerindekilere yüzde 10, iki bin
liranın üzerindekilere yüzde 9 zam yapılacak. 2011 yılının ilk 6 ayında tüm
işçilerin maaşlarına yüzde 5, ikinci 6 ayı için de yüzde 5 zam uygulanacak.''
İşçilere ayrıca 2 ton kömür yardımı yapılacağını bildiren Kılıç, yapılan
eğitim yardımı ve bireysel emeklililik katkı paylarının da artırıldığını ifade
etti.
Koza Altın Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt de yaptığı
açıklamada, madencilik çalışmalarıyla AB Komisyonunca Avrupa ülkelerine örnek
gösterilen Koza Altın şirketinin, işçisine ve emeğe gösterdiği saygıyla da
Türkiye ve dünyaya örnek olduğunu belirterek, ''Anlaşma iki taraf için de hayırlı
uğurlu olsun'' dedi
koza altın şirketinde toplu iş görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı
koza altın şirketi genel müdür yardımcısı hayri öğüt de yaptığı
açıklamada, madencilik çalışmalarıyla ab komisyonunca avrupa ülkelerine örnek
gösterilen koza altın şirketinin, işçisine ve emeğe gösterdiği saygıyla da
türkiye ve dünyaya örnek olduğunu belirterek, ''anlaşma iki taraf için de hayırlı
uğurlu olsun'' dedi
birde hepnizin maaşını parasını veren biz yatırımcılarını düşünsen fena olmaz
arkadaşlar nerelerdesiniz, biraz katkıda bulunun lütfen yorumlarınızı bekliyoruz...
bugun son 20 dkda umut verici bir atak yaptı. anadolu yatırımın analizi doğrumu çıkıyor acaba...?
hakan00057
11-03-2010, 18:32
Benim bu kağıt hakkındaki düşüncelerimi bu forumu takip edenler zaten biliyorlar.Bu arkadaşında benim geçmişde yazdıklarımı özetlemiş.
Fakat benim eklemek istediğim, altının artması demek bu kağıdında hemen tepki vermesini gerektirmez. Kağıt zaten olması gereken değere göre % 40 pahalı arz edildi ( bazısına göre %100 ) Önce bu değeri bulması lazım. Basit bir mantıkla altın önce bir % 40 artacak ondan sonra bu kağıt bence harektlenir.( yani yabancılara göre değerini bir bulsun, sonra onlar almaya başlarlar).
Bazı arkadaşlarda 33 civarından işlemler olduğunu ve maliyetin bu rakkamlar etrafında olduğu konusunu belirtmişler. Sonuçda bizler bu hisseleri kimin aldığını bilmiyoruz. Belki kendileri satıp kendileri alıyorlardır... Bir arkadaşımızda Afyon ile kıyaslamış... Doğrudur ama burada kimse 10 sene beklemek istemez...
Benim bu kağıt hakkındaki düşüncelerimi bu forumu takip edenler zaten biliyorlar.Bu arkadaşında benim geçmişde yazdıklarımı özetlemiş.
Fakat benim eklemek istediğim, altının artması demek bu kağıdında hemen tepki vermesini gerektirmez. Kağıt zaten olması gereken değere göre % 40 pahalı arz edildi ( bazısına göre %100 ) Önce bu değeri bulması lazım. Basit bir mantıkla altın önce bir % 40 artacak ondan sonra bu kağıt bence harektlenir.( yani yabancılara göre değerini bir bulsun, sonra onlar almaya başlarlar).
Bazı arkadaşlarda 33 civarından işlemler olduğunu ve maliyetin bu rakkamlar etrafında olduğu konusunu belirtmişler. Sonuçda bizler bu hisseleri kimin aldığını bilmiyoruz. Belki kendileri satıp kendileri alıyorlardır... Bir arkadaşımızda Afyon ile kıyaslamış... Doğrudur ama burada kimse 10 sene beklemek istemez...
arkadaşım borsa da hiç bir değerin kendi konusu ile değerlenmediği aşıkardır. yani altın fiyatlarının kozaal ile bir alakası olmadığı açık , netekim bu gün altın %2 civarınad değer kaybetmesine rağmen kozaal % 3 e yakın değer kazandı, bu da bunun bir delili olsa gerek, borsada en küçük bir beklenti ve söylentiler hisseye kazandırıyor veya kaybettiriyor. bunun için size katılmıyorum.
haa şöyle derseniz ki diyorsunuz hisse nin değeri genele göre yüksek amenna bişey demem , onu da şirket sahipleri kendi kağıtlarını aşağılara vermek istemezler şeklinde cevaplarım. her şirket sahibi kağıdının spek i diri bence bu kağıttan ileriye yönelik ümitvarım, şahsi kanaatim.saygılar
gogomania
11-03-2010, 21:49
ipek ailesinden ve kataküllelerinden canı yanmış birisi olarak derim ki bu pisliklerin herhangibir kağıdından uzak durunuz. tecrübe sabittir. yalan haberler bile yayınlattılar. her türlü alavere dalavere yaparlar. umarım ky zarar görmez ve çakallar hakettiklerini fazlası ile bulurlar...
ipek ailesinden ve kataküllelerinden canı yanmış birisi olarak derim ki bu pisliklerin herhangibir kağıdından uzak durunuz. tecrübe sabittir. yalan haberler bile yayınlattılar. her türlü alavere dalavere yaparlar. umarım ky zarar görmez ve çakallar hakettiklerini fazlası ile bulurlar...
nedir mevzu biraz açar mısın? biz yeniyiz ama seni anlayabiliyorum ne tür katakulli yaptılar...
Ben 2004 yılından bu yana kozad ve kozaa taşırım böyle bir zarar çekmedim . Aksine hatırısayılır karlar ettim. Satış zamanlamasını daha iyi yapabilseydim karım çok daha fazla olacaktı. Ama kağıda eski fayatlarla 20 li rakamlardan girdinse senin için üzgünüm. Kozal henüz yeni daha bilemiyoruz. İnanan bekler. Şirkete inanmayan güvenmeyen hiç girmez. Ama gelip te burda beddua da okumaz.
sayın arifmu ; ( yani altın fiyatlarının kozaal ile bir alakası olmadığı açık ) ifadenız tamamen yanliş . şirket altın cıkarıyor ve satıyor işi bu. aldıgımız hısseler hakında bilgimiz olmadıgı sürece yabancılar ve yerli spk hep kazanır , biz küçük yatırımcı hep kaybederiz.
tekrar ediyorum şirket ve faliyet konusu iyi olabilir ama fiatı cok ama cok yüksek . göz var nızam var.
1) malesef halka arzda işyatırım ky ters köşe yaptı. ( nedenını bılmıyorum. vardır bır cıkarı )
2) şirket halka arzda ky ters köşe yaptı. ( ne kadar pahalıya satarsa o kadar kar edecektı patron ettide. satılmayan elde kalan hisseleri ceplerınden almadılar. satılamayan hısselerı halka acık olan ıpmat ve kozaa aldırdılar.)
3) türk medyası halka arzda ky ters köşe yaptı ( türk basın ve yayın tekelini elınde tutan medya . arzdan ne kadar cok para kazanırlarsa milliyet. strar. tv o kadar cok para verırler dıye düşündü.)
4) halka arz başarısız olunca yeterli para olmadı ve mılliyet . star vt. alınımı yapılamadı.
5) SPK nun nasıl duyarsız kaldıgını anlayamadım ama o siyasi olması gerekli diye düşünüyorum.
kendi fikrimdir al/ sat anlamına gelmez. yukarıdakı bazı yorumları okuyunca yazma geregı duydum
sayın arifmu ; ( yani altın fiyatlarının kozaal ile bir alakası olmadığı açık ) ifadenız tamamen yanliş . şirket altın cıkarıyor ve satıyor işi bu. aldıgımız hısseler hakında bilgimiz olmadıgı sürece yabancılar ve yerli spk hep kazanır , biz küçük yatırımcı hep kaybederiz.
tekrar ediyorum şirket ve faliyet konusu iyi olabilir ama fiatı cok ama cok yüksek . göz var nızam var.
1) malesef halka arzda işyatırım ky ters köşe yaptı. ( nedenını bılmıyorum. vardır bır cıkarı )
2) şirket halka arzda ky ters köşe yaptı. ( ne kadar pahalıya satarsa o kadar kar edecektı patron ettide. satılmayan elde kalan hisseleri ceplerınden almadılar. satılamayan hısselerı halka acık olan ıpmat ve kozaa aldırdılar.)
3) türk medyası halka arzda ky ters köşe yaptı ( türk basın ve yayın tekelini elınde tutan medya . arzdan ne kadar cok para kazanırlarsa milliyet. strar. tv o kadar cok para verırler dıye düşündü.)
4) halka arz başarısız olunca yeterli para olmadı ve mılliyet . star vt. alınımı yapılamadı.
5) SPK nun nasıl duyarsız kaldıgını anlayamadım ama o siyasi olması gerekli diye düşünüyorum.
kendi fikrimdir al/ sat anlamına gelmez. yukarıdakı bazı yorumları okuyunca yazma geregı duydum
anladım ve ben de katılıyorum senin fikirlerine birebir , bi dalavere ile elimize çaktılar kağıtları beklicez baska çaremiz yok ( kendi adıma konuşuyorum) benim sözden kastım altın ile paralel harekt etmeyen bir kağıt bu , onu söylemek istedim.
hakan00057
11-03-2010, 23:52
anladım ve ben de katılıyorum senin fikirlerine birebir , bi dalavere ile elimize çaktılar kağıtları beklicez baska çaremiz yok ( kendi adıma konuşuyorum) benim sözden kastım altın ile paralel harekt etmeyen bir kağıt bu , onu söylemek istedim.
Kısa vadede altına paralel hareket etmeyebilir zaten etmeside beklenemez. Ama ana iştikal konusu "altın çıkarmak" olan bir firma mutlaka uzun vadede altın a paralel hareket etmeli. Burada ki mesele ne zaman ve hangi değerden itibaren hareket etmeli...Bende diyorum ki, kağıt pahalı , altın belirli bir seviye ye ulaşıncaya kadar düzgün bir tepki vermesi zor. Ancak altın belirli bir rakkama ulaşınca paralel tepki vermeye başlar. ( tabii uzun vadede)
hakan00057
11-03-2010, 23:55
Kısa vadede altına paralel hareket etmeyebilir zaten etmeside beklenemez. Ama ana iştikal konusu "altın çıkarmak" olan bir firma mutlaka uzun vadede altın a paralel hareket etmeli. Burada ki mesele ne zaman ve hangi değerden itibaren hareket etmeli...Bende diyorum ki, kağıt pahalı , altın belirli bir seviye ye ulaşıncaya kadar düzgün bir tepki vermesi zor. Ancak altın belirli bir rakkama ulaşınca paralel tepki vermeye başlar. ( tabii uzun vadede)
Hep kötü haber verecek değilizya:) ( lütfen dikkat : vereceği tepkinin sınırını arz fiyatı olarak vermişler)
KOZAAL.
ÇİFT DİP YAPMAK ÜZERE
ZIRVEDEN ITIBAREN YUZDE – 7 GERIDE.
GERİLEME SONRASI DİP BÖLGEDE GÜÇLÜ SEYRETMESİ NEDENİ İLE
ALIS RISKINE GIRILEBILECEK SEVIYEDE
HAFTA ICINDE ILK ADIMDA 35.00 VE ARDINDAN 36.75 FORMASYON HEDEFİNE KADAR TEPKI VEREBILIR.
ZARARKES 31.75
ZAMAN STOP ARALIĞI 1-3 SEANS
NOT; Tepki yükselişi trendin tersine oluşan reaksiyonlar olması sebebi ile risk seven yatırımcılar için veya çok kısa süreçte trade etmek isyteyen yatırımcı profiline hitapetmektedir.Tabiki aynı zamanda tepki sonrası süreç biraz daha az risk seven yatırımcıların tepki sonrası süreçte piyasalara girmeleri hakknda daha net resmi görmelerini sağlayacağı için tepki sonrası fiyatlamalar bu yatırımcı profili için daha güvenli olacaktır
ahcaglar
12-03-2010, 05:14
kozalı bir yana koyalım da ben bu hissenin topiğinde olduğu kadar spekülatif yazan insanların olduğu bir topic daha hayatımda görmedim. forumda kendini ispat etmemiş yeni üye olan veya yeni yazmaya başlayan pekçok kimse kesinlik belirterek görüş bildiriyor. görüş bildirenlerin birçoğunun elinde kozal olmadığına eminim. o kadar yanlış şeyler yazılıp çiziliyor ki anlamak anlamlandırmak mümkün değil. bu durum bizim gibi ekonomistlerin türkiyede belirttiği yeni bir kavramın sonucudur. nedir bu yeni kavram? 2008 yılı yatırımcıları. 2008 yılının sonu 2009 yılının başından itibaren türkiyede borsa yeni bir anlam kazandı. apartman görevlisinden tutun kenarda köşede 3-5 kuruş parası olan bile aman yükselecek para kazanacağız diye borsaya girdi. işin dahada ironik yanı 20 binlerden 55binlere gelen borsada bu arkadaşlar hep olumsuz kağıt seçip para kazanamadılar. forumda eskiden yazan profil ile şimdi yazan profil arasında o yüzden çok fark var.. ne demek istediğimi biraz açiyim;
..........
saygılar..
sevgili dostum,
öncelikle yazdıklarınızı okudum, birçoğuna katılmakla beraber farklı düşündüğümüz noktaların da olduğunu belirteyim.
bu tür forumlarda elbetteki yorum yapmak herkese açık, ancak tipik bir ky psikolojisidir hisse çıkarken ortam güllük gülistanlık, düşerken ise ciddi patırtı gürültü bazen kavga...
lazfı uzatmadan size 2 soru sormak istiyorum,
-bu halka arz sizce başarılı olmuş mudur? (yönetim kur. açısından)
-açılış sonrası başlayan satış baskısı ve taban, yukarıda bahsetmiş olduğunuz şirket profili ile ne kadar örtüşüyor?
Bu arada akıllarda soru kalmaması için belirteyim: hisseyi kısa pozisyonlarla trade edip zararımı çıkarmaya uğraşan bir yatırımcıyım.
herkese günaydın,
bugun ya da pazartesi büyük gün olacak, 12 Mart Hisse Fiyat Garanti Fonunun destekleme süresinin son günüdür.
hepimize hayırlı olur inşallah.
hakan00057
12-03-2010, 09:22
kozalı bir yana koyalım da ben bu hissenin topiğinde olduğu kadar spekülatif yazan insanların olduğu bir topic daha hayatımda görmedim. forumda kendini ispat etmemiş yeni üye olan veya yeni yazmaya başlayan pekçok kimse kesinlik belirterek görüş bildiriyor. görüş bildirenlerin birçoğunun elinde kozal olmadığına eminim. o kadar yanlış şeyler yazılıp çiziliyor ki anlamak anlamlandırmak mümkün değil. bu durum bizim gibi ekonomistlerin türkiyede belirttiği yeni bir kavramın sonucudur. nedir bu yeni kavram? 2008 yılı yatırımcıları. 2008 yılının sonu 2009 yılının başından itibaren türkiyede borsa yeni bir anlam kazandı. apartman görevlisinden tutun kenarda köşede 3-5 kuruş parası olan bile aman yükselecek para kazanacağız diye borsaya girdi. işin dahada ironik yanı 20 binlerden 55binlere gelen borsada bu arkadaşlar hep olumsuz kağıt seçip para kazanamadılar. forumda eskiden yazan profil ile şimdi yazan profil arasında o yüzden çok fark var.. ne demek istediğimi biraz açiyim;
1) iş yatırım küçük yatırımcıya kazık attı deniliyor. bu mümkün değil. burası bir savaş alanı falan değil. iş yatırım da bu savaştaki iyilerin yanında olan güçlü komutan değil. iş yatırım ticari bir kuruluştur. benim şuanda kendilerine hizmet verdiğim bir kuruluştur. bu forumdaki kimse iş yatırımı benim kadar iyi bilemez. iş yatırım kozalın halka arzında destek olacağız dedi. destek olma veya fiyat garantisi vermedi. arkadaşlar hiçbir yatırım kuruluşu halka arzda müşteri kazıklamaz. müşteri kazıklaması kendi aleyhinedir. nitekim iş yatırımın şuan itibariyle kozalda maliyeti 36.5 civarındadır ve ciddi olarak zarardadır. çünkü kozal halka açılırken iş yatırım anlaşma yaptı ve müşteri kaybetme gibi bir lüksü olamaz. türkiyenin en büyük aracı kurumu olması müşteri kaybetme lüksü olduğunu göstermez. eğer iş yatırım müşteriyi kazıklarsa başka bir arza ev sahipliği yaptığında elindeki hisseleri satıcak tek bir insan bile bulamaz. koskoca iş yatırım bir kozalın halka arzında 2 müşteri kazıklasa ne batar ne de çıkar.. zarar etmenin acısıyla yazılan şeylerden biri budur.
2)"fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı talepının % 95 degılde % 1 karşilanırdı. yanı arz fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı ancak 1 lot alabılıdi" demiş bir arkadaşımız. bu da "yanlış".. neden? her kişinin talebinin %10'unun karşılanıcağı varsayılıyordu. %1 diye bir rakam ortada bile olmadı hiçbir zaman. talebin bu kadar fazlasının karşılanmasının sebebi nedir biliyormusunuz? bu çok ender görülen bir durumdur halka arzlarda. hisse isterse 10 taban yapsın bakın ittihat holdinge halka arza katılanlara % kaç gelmiş diye bir sorun..%10 civarı geldi.. bunun onla alakası yok. düzeltme geliyor beklentisiyle arza katılanların büyük çoğunluğu cuma günü haftanın kapanışı olması itibariyle arzdan çekilmişlerdir. yani halka arzdan bu hisseyi alanlar arz öncesine göre çok şanslıdır. arz sonrası taban olup olamayacağını hiçkimse bilemez. ve uzun dönem alanlar için bu fiyat oldukça iyi bir fiyattır. çünkü talebin %10unun 46 fiyatından karşılanmasına okey vermişti herkes. bunu hatırlatırım. halka arz talebinden % kaç verileceği ne akın ipeğin ne de işbankasının kontrolündedir. bu tamamen serbest piyasa koşullarında değerlendirilir. yani tamamen duygusal bir savdır söylenen.. aslına bakarsanız arkadaşımın fiyatın pahalılığıyla ilgili söylediği herşey burada çürüyor. çünkü fiyatın pahalı olup olmamasının henüz bir teknikle ve defter değeriyle ölçülemez. halka arzda fiyatın oluşmasında ve insanların hisseleri almasındaki en büyük etken o dönem borsanın düşüşte olmasıdır hepsi bu.
3) diyorlarki halka arzda akın ipek kendisi almadı koza ve ipmata aldırdı.. koza ve ipmatın kime ait olduğunu bilmeyenler için google yardımcı olacaktır. herhangi bir şirketler gurubu sahibi asla kendi cebinden para çıkartıpta hisse almaz. alıyor diyenleri duyar gibiyim. ama burada bile bir bilgisizlik söz konusu. şirketlerin genel müdürleri ve ceo ları hisse alır şirket sahipleri halka arz esnasında hisse falan almaz. heleki koza ile ipmat 2009 yılı boyunca bu kadar kar ettikten sonra..bu karın bir kısmını kozala yatırması oldukça olağan birşeydir. koza ve ipmat zarar ederse akın ipek zarar eder bunu unutmayın ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım.
4) diyorlarki akın ipek milliyet ile star'ı alacaktı arz başarısız olunca alamadı..böyle bir resmi açıklama hiçbir zaman yapılmadı. forumdan foruma dolaşan kulaktan kulağa dolaşan ve birazda dyhol ve dohol yatırımcısının inanmak istediği koca bir dedikodudur. yabancı bunlara "gossip" der.. akın ipek şuan milliyetle starı çok rahat alabilecek güçtedir. ancak milliyet ile starın borçsuz halini!.. bu konuyla ilgili doğan topiğine yazı yazmıştım. değil akın ipek kralı gelse, mahkeme sonuçlanana kadar doğan gurubundan bırakın televizyon gazete almayı bir çöp tanesi bile alamaz. bir televizyonu gazeteyi veya ticari kuruluşu almak onun bedelini ödemek demek değildir. aktifi ve pasifiyle beraber almak demektir. sırf söylenen bu 2 yayın kurumunun vergi borcu 650 milyon doları geçmektedir. sokaktaki deli bile şu aşamada bunları alamaz.
5) diyorlarki kozal altın çıkarıyormuş ancak hisse altın fiyatlarına uygun hareket etmiyormuş.. yok arkadaşlar böyle birşey.. girdiğiniz yatırım yaptığınız şirketin daha yaptığı işi bilmiyorsunuz. borsada orta ve uzun vadeli yatırımcı olmak demek şirketin çaycısının ismine kadar bilmeyi gerektirir yoksa kazanç rüyadır.. hayaldir. kozal altın falan çıkarmıyor. kozal altın madeni şirketidir. ne yapar altın madeni bilirmisiniz? türkiyede ne kadar altın varki bu madenden bunun gibi koskoca firmalar kar edicekte yatırımcısına kar ettirecek. kozal ilk başta tesislerinde ham altını işleyen sektörlerin kullanabileceği hale getiren firmadır. yaptığı altın işinin belirli bir bölümünde de uygun arazilerden altın çıkarması ve böylece maliyet düşürmesi planlanmaktadır. yani altın fiyatlarının artışı kozalı direkt olarak zaten etkileyemez. altının kullanıma hazır hale getirilmesinde iş ve işgücü maliyetlerinin düşmesi kozalın fiyatını yukarı çeker.
6) görüyoruz ki medyanın gazlamasıyla ve kısa zamanda zengin olma hayalleriyle bir dünya yatırımcı buraya dolmuş halka arza katılmış.borsa da para kazanmak çocuk oyuncağı değildir. halka arz nedir? şartları getirisi ve götürüsü nedir? rehin hisse tutulması ne demektir? halka arzda maddi destek sağlanması ne demektir fiyat garantisi verilmesi ne demektir? bunları bilmeden yatırım yapmak; hiç kuşku yokki paranızı birilerinin cebine havale etmektir. bunlar küçük yatırımcı için birer ders olur umarım. birdaha halka arzlara katılırken bilinçli bir şekilde katılırlar. en güzel tecrübe yaşanan tecrübedir sevgili kardeşlerim..
kendi görüşüme gelince.. kozal türkiyenin borsaya açık ilk altın madeni şirketidir. sektöründe şuan tektir.. altın işlenmesi ham madde pazarlaması ve altın çıkartmak dünyadaki en karlı işlerden birisidir. sırf bu bile beni bu hissede yıllarca tutmaya yeter. hiç kuşku yok ki kozal sektörel açıdan borsadaki en karlı şirkettir. hem türkiyenin acı gerçeği reel sektör dışında hemde finans piyasaları çalkantılarından uzak bir hissedir. bu hissenin geleceği iyi olacaktır. bu hissenin kendine gelebilmesi için 365 gün geçmelidir. çünkü rehinde tutulan hisseler netliğe kavuşmadan serbestliğe kavuşmadan yapılacak her hareket öngörülemeyecek harekettir. sırf bu yüzden yıllardır yerlerinde sayan şirketler var.. örneğin kardemir. rehinli hisse çok tehlikelidir. bunun yanı sıra akın ipeğin çok ciddi bir likidi şuan kozalda beklemektedir iş yatırımın ve akın ipeğin bu hisseleri 36.8 in aşağısında satmalarını beklemek büyük bir hayalcilik olur. bu hisse arz fiyatını görmüştür. satmak isteyen o zaman neden satmadı diye sorarım size?.. burada yana yakıla sövmenin veya isyan etmenin bir anlamı yok. korkan arkadaşlar içinde söyliyim hisse tekrar arz fiyatını kuşkusuz görecektir.12 mart biran önce gelse de ak koyun kara koyun belli olsa. bu tarz fiyat desteklenmesi hep baskı yapmıştır hisse üzerinde.. baskı ortadan kalkacak. birçok insanın korktuğu gibi olmayacaktır bilhakis kalıcı hareketlere 12 martdan sonra başlayacaktır.
bu hisseyle ilgili tek olumsuz yan şudur.. islami birtakım gurupların veya daha muhafazakar kesimin sahibi olduğu kağıtlar bugüne kadar küçük yatırımcıya yar olmamıştır. ihlas,iheva,yimpaş,bim vs.. bunlar hep kendi içlerinde dönen hareketlerle paralar bir cepten diğerine girmiş ve çıkmıştır. yani yeşil sermaye küçük yatırımcıya yar olmamıştır. ancak ben bunun kozal için bir istisna oluşturacağını düşünüyorum. tabiiki bunda da diğer kağıtlarda olduğu gibi olursa çok da şaşırmam.
ancak son bir söz söylemek gerekirse asıl art niyetliler bu topicte yazan ne oldukları,nereden geldikleri,ekonomiyle ilgili altyapıları belli olmadan bir takım ahkam kesen insanlardır. bunlara itibar etmeyelim daha önceden de söyledim kötü olan ben oldum. amacım kimseyi suçlamak falan değil. ancak çok şaşırıyorum açıkcası ileti sayısı daha 50yi bulmamış insanlar sanki yıllardır borsanın ve hisse.net'in içerisindeymiş gibi yorumlarda bulunuyorlar. heleki böyle kaliteli bir platformda böyle spekülatif yazılara ilk defa rastlıyorum. eminim şurda halka arzdan beri elinde kağıt olan benle beraber bir elin parmağını aşmayacak insan ancak vardır. ben ne söylesem topicteki arkadaşlar beni kötüleyecektir. bu yazıyı yazmamın sebebi bu siteyi düzenli takip eden ancak üye olup yazmayan yatırımcıları bilgilendirmektir..
saygılar..
-Bu forumda hiç kimse kendini ispat etmeye mecbur değildir. Herkes bilgisini istediği gibi insanlara hakaret etmediği sürece serbestce açıklayabilir.Bunun eski üye veya yeni üye olmakla ilgisi yoktur.
Size gelince sizin ekonomist olduğunuzu düşünmüyorum.
Diğer cevaplar:
1- İş yatırımın zararda olduğunu düşünmüyorum. İş yatırım kağıt alıyorsa bunu destekleme parasından yapıyordur. Bu parada hisseyi arz edenden çıkar. Ki bana göre 25 lirayı bile zor bulan senedi insanlara 36 liradan satıp 34 den geri alıyorlarsa bu zarar değil kardır. Ve bu kar bir senelik faize eşittir.
2-Eğer bu kağıt değerinde arz edilseydi hepsi arz edilir ve yabancılar alırdı. Bu kağıt fahiş fiyattan arz edilmişdir.
3-Çok saçma cevap verme gereği hissetmiyorum:)
4-Yoksa siz bu konuda resmi bir açıklamama bekliyordunuz....Resmi bir açıklama yapılacağını düşünmek bence yeterince saçma...Malumun ilanına gerek yok...
5-Altın fiyatının artması tabiiki uzun vadede kozal ı etkiler. Altının birim fiyatı arttığında uzun vadede tabiiki karı artacaktır.Bugün 5 liradan sattığınız ürün yarın 10 lira olursa ve sizin maliyetleriniz aynıysa tabiiki karınız artar.( sabit ve diğer giderler aynı kalması şartıyla)
6-Konumuzla ilgisi yok. Laf olsun diye yazmışınız. Bir kısmına katılıyorum.
Sizin görüşleriniz.:
Firmanın tek olması veye olmaması buradaki konu değildir. Burada tartışılan kağıdın fahiş fiyattan halka satılmasıdır.
Olumsuz görüşünüze gelince:Tüm arz ettikleri kağıtlar Ky ye yar olmadı demissiniz. Kozal neden olsun:) Bu zaten bu kağıdı almamak için yeterli bir sebepdir.
Son satırınızı zaten cevapladım. İnsalara hakaret etmeyi bırakın.
hakan00057
12-03-2010, 09:28
herkese günaydın,
bugun ya da pazartesi büyük gün olacak, 12 Mart Hisse Fiyat Garanti Fonunun destekleme süresinin son günüdür.
hepimize hayırlı olur inşallah.
Büyük bir değişiklik olacağını zannetmiyorum.Birden kağıdı bırakmazlar... Önce "bak destekleme bitti, demek kağıt değerindeymiş" dedirtecekler. Yani bunlar işini bilir...Bakarsınız yukarı çekip gel gel de yapabilirler...Ama yavaş yavaş olacak...
keremusan
12-03-2010, 09:31
henüz yorum yapmak için erken belki ama, felaket tellallarının dillendirdiği kötü senaryo gerçekleşecek gibi durmuyor.
balıkadam
12-03-2010, 09:33
2)"fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı talepının % 95 degılde % 1 karşilanırdı. yanı arz fiatı uygun olsaydı kücük yatırımcı ancak 1 lot alabılıdi" demiş bir arkadaşımız. bu da "yanlış".. neden? her kişinin talebinin %10'unun karşılanıcağı varsayılıyordu. %1 diye bir rakam ortada bile olmadı hiçbir zaman. talebin bu kadar fazlasının karşılanmasının sebebi nedir biliyormusunuz? bu çok ender görülen bir durumdur halka arzlarda. hisse isterse 10 taban yapsın bakın ittihat holdinge halka arza katılanlara % kaç gelmiş diye bir sorun..%10 civarı geldi.. bunun onla alakası yok. düzeltme geliyor beklentisiyle arza katılanların büyük çoğunluğu cuma günü haftanın kapanışı olması itibariyle arzdan çekilmişlerdir. yani halka arzdan bu hisseyi alanlar arz öncesine göre çok şanslıdır. arz sonrası taban olup olamayacağını hiçkimse bilemez. ve uzun dönem alanlar için bu fiyat oldukça iyi bir fiyattır. çünkü talebin %10unun 46 fiyatından karşılanmasına okey vermişti herkes. bunu hatırlatırım. halka arz talebinden % kaç verileceği ne akın ipeğin ne de işbankasının kontrolündedir. bu tamamen serbest piyasa koşullarında değerlendirilir. yani tamamen duygusal bir savdır söylenen.. aslına bakarsanız arkadaşımın fiyatın pahalılığıyla ilgili söylediği herşey burada çürüyor. çünkü fiyatın pahalı olup olmamasının henüz bir teknikle ve defter değeriyle ölçülemez. halka arzda fiyatın oluşmasında ve insanların hisseleri almasındaki en büyük etken o dönem borsanın düşüşte olmasıdır hepsi bu.
3) diyorlarki halka arzda akın ipek kendisi almadı koza ve ipmata aldırdı.. koza ve ipmatın kime ait olduğunu bilmeyenler için google yardımcı olacaktır. herhangi bir şirketler gurubu sahibi asla kendi cebinden para çıkartıpta hisse almaz. alıyor diyenleri duyar gibiyim. ama burada bile bir bilgisizlik söz konusu. şirketlerin genel müdürleri ve ceo ları hisse alır şirket sahipleri halka arz esnasında hisse falan almaz. heleki koza ile ipmat 2009 yılı boyunca bu kadar kar ettikten sonra..bu karın bir kısmını kozala yatırması oldukça olağan birşeydir. koza ve ipmat zarar ederse akın ipek zarar eder bunu unutmayın ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım.
4) diyorlarki akın ipek milliyet ile star'ı alacaktı arz başarısız olunca alamadı..böyle bir resmi açıklama hiçbir zaman yapılmadı. forumdan foruma dolaşan kulaktan kulağa dolaşan ve birazda dyhol ve dohol yatırımcısının inanmak istediği koca bir dedikodudur. yabancı bunlara "gossip" der.. akın ipek şuan milliyetle starı çok rahat alabilecek güçtedir. ancak milliyet ile starın borçsuz halini!.. bu konuyla ilgili doğan topiğine yazı yazmıştım. değil akın ipek kralı gelse, mahkeme sonuçlanana kadar doğan gurubundan bırakın televizyon gazete almayı bir çöp tanesi bile alamaz. bir televizyonu gazeteyi veya ticari kuruluşu almak onun bedelini ödemek demek değildir. aktifi ve pasifiyle beraber almak demektir. sırf söylenen bu 2 yayın kurumunun vergi borcu 650 milyon doları geçmektedir. sokaktaki deli bile şu aşamada bunları alamaz.
5) diyorlarki kozal altın çıkarıyormuş ancak hisse altın fiyatlarına uygun hareket etmiyormuş.. yok arkadaşlar böyle birşey.. girdiğiniz yatırım yaptığınız şirketin daha yaptığı işi bilmiyorsunuz. borsada orta ve uzun vadeli yatırımcı olmak demek şirketin çaycısının ismine kadar bilmeyi gerektirir yoksa kazanç rüyadır.. hayaldir. kozal altın falan çıkarmıyor. kozal altın madeni şirketidir. ne yapar altın madeni bilirmisiniz? türkiyede ne kadar altın varki bu madenden bunun gibi koskoca firmalar kar edicekte yatırımcısına kar ettirecek. kozal ilk başta tesislerinde ham altını işleyen sektörlerin kullanabileceği hale getiren firmadır. yaptığı altın işinin belirli bir bölümünde de uygun arazilerden altın çıkarması ve böylece maliyet düşürmesi planlanmaktadır. yani altın fiyatlarının artışı kozalı direkt olarak zaten etkileyemez. altının kullanıma hazır hale getirilmesinde iş ve işgücü maliyetlerinin düşmesi kozalın fiyatını yukarı çeker.
6) görüyoruz ki medyanın gazlamasıyla ve kısa zamanda zengin olma hayalleriyle bir dünya yatırımcı buraya dolmuş halka arza katılmış.borsa da para kazanmak çocuk oyuncağı değildir. halka arz nedir? şartları getirisi ve götürüsü nedir? rehin hisse tutulması ne demektir? halka arzda maddi destek sağlanması ne demektir fiyat garantisi verilmesi ne demektir? bunları bilmeden yatırım yapmak; hiç kuşku yokki paranızı birilerinin cebine havale etmektir. bunlar küçük yatırımcı için birer ders olur umarım. birdaha halka arzlara katılırken bilinçli bir şekilde katılırlar. en güzel tecrübe yaşanan tecrübedir sevgili kardeşlerim..
kendi görüşüme gelince.. kozal türkiyenin borsaya açık ilk altın madeni şirketidir. sektöründe şuan tektir.. altın işlenmesi ham madde pazarlaması ve altın çıkartmak dünyadaki en karlı işlerden birisidir. sırf bu bile beni bu hissede yıllarca tutmaya yeter. hiç kuşku yok ki kozal sektörel açıdan borsadaki en karlı şirkettir. hem türkiyenin acı gerçeği reel sektör dışında hemde finans piyasaları çalkantılarından uzak bir hissedir. bu hissenin geleceği iyi olacaktır. bu hissenin kendine gelebilmesi için 365 gün geçmelidir. çünkü rehinde tutulan hisseler netliğe kavuşmadan serbestliğe kavuşmadan yapılacak her hareket öngörülemeyecek harekettir. sırf bu yüzden yıllardır yerlerinde sayan şirketler var.. örneğin kardemir. rehinli hisse çok tehlikelidir. bunun yanı sıra akın ipeğin çok ciddi bir likidi şuan kozalda beklemektedir iş yatırımın ve akın ipeğin bu hisseleri 36.8 in aşağısında satmalarını beklemek büyük bir hayalcilik olur. bu hisse arz fiyatını görmüştür. satmak isteyen o zaman neden satmadı diye sorarım size?.. burada yana yakıla sövmenin veya isyan etmenin bir anlamı yok. korkan arkadaşlar içinde söyliyim hisse tekrar arz fiyatını kuşkusuz görecektir.12 mart biran önce gelse de ak koyun kara koyun belli olsa. bu tarz fiyat desteklenmesi hep baskı yapmıştır hisse üzerinde.. baskı ortadan kalkacak. birçok insanın korktuğu gibi olmayacaktır bilhakis kalıcı hareketlere 12 martdan sonra başlayacaktır.
bu hisseyle ilgili tek olumsuz yan şudur.. islami birtakım gurupların veya daha muhafazakar kesimin sahibi olduğu kağıtlar bugüne kadar küçük yatırımcıya yar olmamıştır. ihlas,iheva,yimpaş,bim vs.. bunlar hep kendi içlerinde dönen hareketlerle paralar bir cepten diğerine girmiş ve çıkmıştır. yani yeşil sermaye küçük yatırımcıya yar olmamıştır. ancak ben bunun kozal için bir istisna oluşturacağını düşünüyorum. tabiiki bunda da diğer kağıtlarda olduğu gibi olursa çok da şaşırmam.
ancak son bir söz söylemek gerekirse asıl art niyetliler bu topicte yazan ne oldukları,nereden geldikleri,ekonomiyle ilgili altyapıları belli olmadan bir takım ahkam kesen insanlardır. bunlara itibar etmeyelim daha önceden de söyledim kötü olan ben oldum. amacım kimseyi suçlamak falan değil. ancak çok şaşırıyorum açıkcası ileti sayısı daha 50yi bulmamış insanlar sanki yıllardır borsanın ve hisse.net'in içerisindeymiş gibi yorumlarda bulunuyorlar. heleki böyle kaliteli bir platformda böyle spekülatif yazılara ilk defa rastlıyorum. eminim şurda halka arzdan beri elinde kağıt olan benle beraber bir elin parmağını aşmayacak insan ancak vardır. ben ne söylesem topicteki arkadaşlar beni kötüleyecektir. bu yazıyı yazmamın sebebi bu siteyi düzenli takip eden ancak üye olup yazmayan yatırımcıları bilgilendirmektir..
saygılar..
Dostum iyi güzel yazmışsında ittifak holding halka arz edilmedi. Zaten çok ortaklı bir şirketti. yani halka açıktı diyebiliriz. Sadece hisseleri borsaya kote edildi. Yani söylediğin gibi kimseye %10 gelmedi. Bunu ne için söylüyorum sana;
Burada yazı yazanları bigisiz olarak nitelendirmişsin. Bence sen önce vereceğin örneğin konusunu araştırıp doğru örnek verki konuya hakimiyetine herkes inansın.
SAYGILAR!!!
KOZAL'ın İMAJ OPERASYONU
KOZAL'ın kariyernet ve borsa forum siteleri de dahil olmak üzere bir çok mecrada yatırımcı nazarında olumlu imaj yaratma çabası içinde olduğunu görüyorum. KAriyer.netteki ilanlarına bakarmısınız. Burdakileri söylememe gerek yok.
Bunun için bu forumda bazı kişilerin hisseyi sürekli pompalarak hisse için olumlu imaj çizmeye çalışmasını da bu planın bir parçası olarak görüyorum.
Bu planın benim için bir sakıncası yok, portföyümde bulunuyor.
Yatırımcılar kimin ne olduğunu çok iyi biliyor... bilmese de bu halka arzla öğrendi maalesef...
balıkadam
12-03-2010, 10:24
Hemen bir düşüş beklemek anlamsız. Eğer birileri mal vermek isteseydi hazır iş destek atarken istediği kadar verebilirdi. Şimdi kime verecek o malları.
muahahaha 1 katirilyon kar bekleniyordu...146 trilyon geldi taban olur bence bugun :)) karını 2 ye katlamıs olacak seydeğil nasıl olurda 15 e felan katlamadı hayret bişi göçtükkk...
gogomania
12-03-2010, 13:53
Ben 2004 yılından bu yana kozad ve kozaa taşırım böyle bir zarar çekmedim . Aksine hatırısayılır karlar ettim. Satış zamanlamasını daha iyi yapabilseydim karım çok daha fazla olacaktı. Ama kağıda eski fayatlarla 20 li rakamlardan girdinse senin için üzgünüm. Kozal henüz yeni daha bilemiyoruz. İnanan bekler. Şirkete inanmayan güvenmeyen hiç girmez. Ama gelip te burda beddua da okumaz.
bu aileye ait kağıtlara yeni girmeyi düşünenlere benim öğüdüm bulaşmamaları. ne ky ile bir sorunum var ne de beddua derdim. kağıtta olanlara ne demişim? veya kar edebilene bir şey mi demişim? sadece sadece yeni girmeyi düşünen yönünü şimdilik başka kağıtlara çevirsin. hisse de olan ne yapacağını kendi bilir.
energy81
12-03-2010, 14:17
sermayesi 60 trilyon kar 150 trilyon...mecburen sermaye artırımına gidecek..bedelli olabilir...
sermayesi 60 trilyon kar 150 trilyon...mecburen sermaye artırımına gidecek..bedelli olabilir...
hisse başına 2,5 TL kar kar miktarı iyiyse neden düştü bu kağıt
energy81
12-03-2010, 14:52
hisse başına 2,5 TL kar kar miktarı iyiyse neden düştü bu kağıt
spekülatif kağıt başka ne olacak...