View Full Version : Formula-1 2005
Arkadaşlar,
Bildiğiniz gibi Formula 1 gelecek yıl ülkemizde de başlayacak...F1 in 2005 geçici takvimi açıklandı ve İstanbul 19 yarışın 13. sü olarak görünmekte...Eğer bir değişiklik olmazsa 31 TEMMUZ 2005 F1 İstanbulda olacak...
F1 Istanbul Yarış Pisti ve Tesisleri Projesi'ne ait resmi proje sitesi:
http://www.formula1-istanbul.com
Oldukça iyi hazırlanmış bir site...Gelişmeleri siteden takip edebilirsiniz...
Kolay gelsin...
Not: Kısmet olursa oğlumla ilk yarışa gitmeyi istiyoruz...Aslında Hisse net F1 sevenler olarak birarada yarışı izlesek ne hoş olurdu diye de insan düşünüyor... :p
casaubon
03-09-2004, 10:42
ben yerimizi ayırdım. eğer orası rampa değil ise geçişlerin çok olduğu bir viraj olacak.
http://img.photobucket.com/albums/v454/sarkun/form.png
H.ömer iren
03-09-2004, 11:28
ferrariye bir kac rakip ciksa...
su williams takımının aracı bozulmadan yarısı bıtırebılse...
F1 cok daha zevklı olur kanaatimce...
hakkinen
03-09-2004, 11:49
Sayin sarkun tesekkur ederim beni resminize dahil ettiginiz icin :)
Eee biz birakinca pistler Schumi'ye kaldi... Lakin veliahtim Raikkonen
seneye bunun bir caresine bakacaktir. :D
Aklımızın bir köşesinde orda yapımı sürdüğü vardı, bu kadar yaklaştığını öğrendik. Keşke biraz daha çekişmeli bir dönemde olsaydı.. Belki seneye öyle olur.
teşşekkürler sayın shibumi
İncelediğim kadarıyla pistin mimarı ,diğer pistlerin en güzel veya en can alıcı noktalarını istanbul pistine taşımaya çalışmış.Örneğin ilk bakışta Sepang(malezya-en sevdiğim pisttir) da ki U dönüşe yakın viraj ve arkasından uzun bir düzlük (hız hız hız ) ,ve ya Spa pistindeki yokuş yukarı düzlük ilk gözüme çarpan benzerlikler.Bu pist çok zevkli bir pist olacak.. :D
İncelediğim kadarıyla pistin mimarı ,diğer pistlerin en güzel veya en can alıcı noktalarını istanbul pistine taşımaya çalışmış.Örneğin ilk bakışta Sepang(malezya-en sevdiğim pisttir) da ki U dönüşe yakın viraj ve arkasından uzun bir düzlük (hız hız hız ) ,ve ya Spa pistindeki yokuş yukarı düzlük ilk gözüme çarpan benzerlikler.Bu pist çok zevkli bir pist olacak.. :D
Diğer şasi ve motor firmaları Ferrari' nin yakınına yaklaşamaz veya FIA yeni kararlar almazsa (mesela yarış 1.sinin bir sonraki yarışa sonuncu başlaması gibi...:) pist mükemmelde olsa yarışa ilgi azalır.
Umarım yakın zamanda takımlar denk olur ve yıllardır takip ettiğim F1' e bende geri dönüş yaparım yoksa yarışlar bu seneki gibi olursa tadı tuzu kalmaz.
Selamlar
Haklısın ctitiz , :D
Pistimiz mükemmel olsa bile şu Şumayer den bıktık be yahu.
Tek umudum emekliye ayrılması.
Ve ya Türkiye de yarışırsa ,altına gene Fıat Palıo verelim ,belki o zaman denge sağlanmış olur ne dersin?? :D :D
arkadaşlar ben bar honda izleyicisiyim ...jenson button çok iyi bir pilot ancak bar honda dan ayrılıyor yıl sonu,bende artık ferrariye rakip çıksn diyorum ki zevki sefamız artsın bir zamanlar renault vardı efsane şimdi ferrari bundan sonra ise toyota ve honda olacaklar sırasıyle williams ve mercedes bir türlü aşamıyorlar sorunlarını...önümüzdeki yıllar honda ve toyota yani japonların olacak diyorum..
hoşçakalın
KALENDER
05-09-2004, 04:48
Haklısın ctitiz , :D
Pistimiz mükemmel olsa bile şu Şumayer den bıktık be yahu.
Tek umudum emekliye ayrılması.
Ve ya Türkiye de yarışırsa ,altına gene Fıat Palıo verelim ,belki o zaman denge sağlanmış olur ne dersin?? :D :D
öyle golaycılık yok annadınmı
neymiş maykıl yarışı bırakçak bizde zevk alacaz annadınmı , böle yapmak yerine yeni maykıllar yetişmesi lazım
ha onungibisi yetişmiyorsa o zaman şu andaki yaşayan ve yarışan efsane pilotun önünde saygıyla eğilmek lazım anadınmı
kalender kendi adına , yarışırken onu ne gadar çok görürsem o gadarda mutlu olurum annadınmı
amma şunuda sölim ikimzin altına da flaş versinler onu temde e5 de manyağa
çevirmezsem banada dörtnala kalender demesinler annadınmı
o kadarrrr
İtalya da Ferrari dublesini yaptı...
Spin atıp 12.liğe düşüp 2. liğe yükselen Schumi cidden büyük yetenek...
Bir sonraki yarış 26 eylülde Şangay da...Yarış sabaha karşı yayınlanacak sanıyorum NTV den...
İlgilenenlere duyurulur...
31 Temmuzda buluşuyoruz.... :cool:
seyrettim bir daha seyretmeyeceğim bıktım sonucu belli yarışlardan.ferrari F1 i öldürdü........................
hakkinen
12-09-2004, 21:49
Raikkonen bu sene 8. defa mekanik arıza sonucu aracını garaja cekmek zorunda kaldı. Eger durum bu sekilde olmasaydi o zaman gorurduk Schumi'nin
ne kadar yetenekli oldugunu... :rolleyes:
seyrettim bir daha seyretmeyeceğim bıktım sonucu belli yarışlardan.ferrari F1 i öldürdü........................
1996-97 sezonuydu galiba, J.Villeneuve (Williams 'da) ile Şumi (yine Ferrari' de) son yarışa (yanlış hatırlamıyorsam Suzaka daydı ) burun buruna girdiler. Şumi' nin dünya şampiyonluğu için tek şansı vardı; J.Villeneuve ' ün puan almaması ve aynı zamanda kendisinin 1.olabilmesi. Yarış sonucu Şumi 1' inci J.Villeneuve yarış dışı(puansız).
Son turlara girerken Şumi J.Villeneuve ' ü bilerek oyun dışı (kaza ile) bırakmıştı:)
Fakat FIA bunu yemedi ve o sen dünya şampiyonu J.Villeneuve oldu, Şumi' nin tüm sezonda aldığı puanları sildi.
Yukarıda yazdığım yarışı izlerken heyecen tavandı, şimdi mi bugünkü yarışı yine izlemedim 15 gün sonrakini yine izlemeyeceğim:)
McLaren 'li Hakinen strese fazla dayanamadı ve F1' e ara verdiğini ilan etti birdaha ortalarda gözükmedi.
Keşke Ayrton Senna ile Michael Schumacher' i aynı yarışta izleyebilseydim.
Selamlar.
senna her zaman bir numaraydı........................Hakinen bırakınca pistler ayakkabıcıya kaldı......................
hakkinen
12-09-2004, 23:49
evet ben de Hakkinen'den once Senna'yi tutardim. Ama ne yazik ki kendisi San Marino pistinde hayata gozlerini yumdu :( Simdi ise varim yogum Raikkonen...
montoya sato batın(nasıl yazılıyordu) truli ve ortağı hepsi olur yeterki ayakkabıcı olmasın.....................
montoya sato batın(nasıl yazılıyordu) truli ve ortağı hepsi olur yeterki ayakkabıcı olmasın.....................
Olsun olsun... :rolleyes:
Olmasın ,olmasın :rolleyes:
İSTANBUL'DA YAPILACAK FORMULA 1 YARIŞLARIN BİLETLERİ, YARIN BAŞLAYACAK CNR AUTOSHOW FUARI'NDA SATIŞA SUNULACAK
18 KASIM 2004 İST- İstanbul'da 21 Ağustos 2005
tarihinde yapılacak Formula 1 yarışlarının biletleri, yarın başlayacak
CNR Autoshow Fuarı'nda satışa çıkarılacak.
İstanbul Tuzla'da inşaatı halen sürmekte olan İstanbul Otodrom
Pisti'nde 21 Ağustos 2005 tarihinde düzenlenecek büyük organizasyonun
ilk biletleri, Yeşilköy'de gerçekleştirilecek CNR Autoshow Fuarı'nda
yer alacak Motor Sporları ve Organizasyon AŞ standından temin
edilebilecek.
Bu arada, Formula 1 Türkiye'nin ilk biletlerine sahip olmak
isteyenlerin fuar süresince biletleri indirimli alabilecekleri
bildirildi.
F1 nihayet başladı.
Sezonun ilk yarışı Avustralya'da yapıldı ve sürpriz bir birinci çıktı.
1-Gıancarlo Fısıchella-Renault
2-Rubens Barrıchello -Ferrarı
3-Fernando Alonso -Renault
Renault ,bu sezon iddaalı olduğunu kanıtladı.
Son yılların sürekli şampiyonu Schumacher ise ,Heıdfeld ile çarpışarak yarışı yarım bıraktı.Şahsen Heidfeld'e teşekkür ediyorum.F1 artık daha heyecanlı olsun ,hep Şumi ,hep Şumi sıkmıştı.... :D
alanso dan bu sene ümitliyim........................
ulusoy35
06-03-2005, 20:27
yuru be şumı bı dahakı sefere. ıstanbula sakla kendını .....
alanso dan bu sene ümitliyim........................
Katılıyorum.Aslında geçen seneki gibi Trulli ile birlikte olsalardı ,bence daha iyi olurdu ama neyse Fısıchella'da birincilikle başladı :)
Hakanen bu topiği ilk açan olduğuna göre Şu formula istanbul için bir ön organize yapsanda biletleri alsak çadır kuracağımız bir yer olsun toplanalım forumdaş tekerlek kafalı lar olarak pehh.bir daha rastlamaz valla bu fırsat bir öncülük etsen .
Hakanen bu topiği ilk açan olduğuna göre Şu formula istanbul için bir ön organize yapsanda biletleri alsak çadır kuracağımız bir yer olsun toplanalım forumdaş tekerlek kafalı lar olarak pehh.bir daha rastlamaz valla bu fırsat bir öncülük etsen .
Keşke İstanbul'da olsaydım ,organizasyon mesele değildi.Ama Mersin'de yim :)
Gerçi yarışlara gelme olasılığım %90 ama ,büyük konuşmamak lazım :roll:
Sevgili Kentuf ,organizasyon işini İstanbul'dan bir arkadaş daha sağlıklı yapar sanırım...Bu arada 200 küsür bin biletin ,20 bini satıldı bile ,haberiniz ola...
son_azrail
06-03-2005, 22:27
schumi.....formulayı bıraksın kocaelispora forvet alacam...
Gelebilecek olanalar burada belirtirseler eğer bir şekil yapalim ve gidelim ben kesin gideceğim .
malezya da şumi napar sayın forumdaşlarım???
malezya da şumi napar sayın forumdaşlarım???
Kaza yapar gene :D :D
Gelebilecek olanalar burada belirtirseler eğer bir şekil yapalim ve gidelim ben kesin gideceğim .
+1.
hakkinen
19-03-2005, 23:36
Mika Hakkinen`den sonra desteklemeye basladigim Kimi Raikkonen`e bu seneki yarislarinda basarilar diliyorum. Bu sene diyorum zira Mika Hakkinen bu, belli olmaz belki seneye tekrar geri doner :) Donmese de oglu Hugo Hakkinen`i yarislara hazirlayacaktir... :)
şumi nal toplamaya devam..............................
Malezya sonucu
1-Alonso -Renault
2-Trulli -Toyota
3-Heıdfeld-BMW Wıllıams
(Eğer Fısıchella ,Weber ile toslaşmayıp ,yarışa devam edebilseydi belki de Renault duble yapacaktı.Ama görünen o ki bu yıl Renault ,çok büyük bir aksilik olmazsa ,şampiyon olacak gibi.Bzıları henüz erken diyebilir ama ,görünen köy kılavuz istemez :)
Pilotlar Sıralaması:
1 - F. ALONSO Renault 16
2 - G. FISICHELLA Renault 10
3 - J. TRULLI Toyota 8
4-D. COULTHARD Red Bull 8
5-J. MONTOYA McLaren Mercedes 8
6-R. BARRICHELLO Ferrari 8
7 - N. HEIDFELD BMW Williams 6
8 - M. WEBBER BMW Williams 4
9-R. SCHUMACHER Toyota 4
10- C. KLIEN Red Bull 3
11 - M. SCHUMACHER Ferrari 2
12 - K. RAIKKONEN McLaren Mercedes 1
Markalar Sıralaması:
1 Renault 26
2 Toyota 12
3 Red Bull 11
4 BMW Williams 10
5 - Ferrari 10
6 - McLaren Mercedes 9
alonso be alır demişiz..................hem genç hemde yakışıklı............şumi bu sene veda eder.............................
alonso be alır demişiz..................hem genç hemde yakışıklı............şumi bu sene veda eder.............................
burada da yarıssın da bir gorelım sonra veda etsın..
olmazsa f1 i bıraktıktan sonra bizim filme de konuk oyuncu olarak davet ederiz..bir araba sahnesini oynar..
gercekten bu sene ferrari ve shumi nasıl durdurulur diyorlardı bakalım yenı ferrari onumuzdeki yarısda piste cıkacakmı..denemeleri shumı ve baricello yaparsa sanırım bir sonrakı yarısda pistte olacakmıs..
bekleyelım..
ben hala shumı ve ferrariciyim..
Sezonun üçüncü ve Avrupa'ya geçişten önceki son yarışı olan Bahreyn Grand Prix'sinin programı açıklandı.
FIA tarafından yayınlanan resmi program ile, Bahreyn'de haftasonu boyunca hava durumu ile pist hakkında kısa bilgiler de aşağıda yer almaktadır.
1 Nisan Cuma
11:00-12:00 - Serbest Antrenman Turları 1
14:00-15:00 - Serbest Antrenman Turları 2
2 Nisan Cumartesi
09:00-09:45 - Serbest Antrenman Turları 3
10:15-11:00 - Serbest Antrenman Turları 4
13:00 - Sıralama Turları 1
FIA Basın Toplantısı - Sıralama Turlarının en hızlı ilk 3 pilotu
3 Nisan Pazar
10:30 - Sırlama Turları 2
14:30 - YARIŞ
FIA Basın Toplantısı - Yarış sonrası, Podyumdaki 3 pilot
Hava Durumu:
Bahreyn GP'sinin yapılacağı Shakir Pistinde havanın genellikle güneşli ve sıcak geçmesi bekleniyor. Cuma günü için yapılan tahminler, havanın açık, hafif rüzgarlı ve güneşli, ısının ise 29C olacağını belirtiyor. Cumartesi günüyse parçalı bulutlu bir hava ile 32C sıcaklık bekleniyor. Yarış günü hava sıcaklığının 28C, havanın ise açık az bulutlu olacağı öngörülüyor. Kum fırtınasının beklenmediği Bahreyn'de 3 gün boyunca rüzgarın ortalama 22 km/st hızla eseceği bildiriliyor.
Kısa Pist bilgileri:
Başkent Manama'nın yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Shakir Pisti toplam 5,417 km uzunluğunda. Pazar günkü yarış 57 tur üzerinden yapılacak ve toplam yarış mesafesinin 308.769 km olması bekleniyor. Pistin tur rekoru ise 1dk 30.252sn (2004) ile Michael Schumacher'e (Ferrari) ait.
Sezonun üçüncü ve Avrupa'ya geçişten önceki son yarışı olan Bahreyn Grand Prix'sinin programı açıklandı.
Kısa Pist bilgileri:
Başkent Manama'nın yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Shakir Pisti toplam 5,417 km uzunluğunda. Pazar günkü yarış 57 tur üzerinden yapılacak ve toplam yarış mesafesinin 308.769 km olması bekleniyor. Pistin tur rekoru ise 1dk 30.252sn (2004) ile Michael Schumacher'e (Ferrari) ait.
Schumi' yi tek geçiyorum, son iki yarışın acısını çıkaracaktır.
Selamlar
Bence Renault lardan biri kazanacaktır. :)
Bahreyn'in Shakir Pistinde bugün yapılan ilk sıralama turlarını 1dk 30 sn'nin altına inebilen iki pilottan biri olan Fernando Alonso kazandı.
Malezya'daki podyumun bir benzeri Bahreyn'de de yaşandı ve iki eski takım arkadaşı, Alonso ve Trulli ilk iki sırayı aldı. M. Schumacher'in yeni F2005'iyle ciddi bir performans artışı gösterdiği seansta üçüncü olması dikkat çekiciydi. Sıralama turlarının "uzman" pilotu Jarno Trulli'nin ikinci sırayı alması Toyota takımını sevince boğdu.
Sabahki serbest turlarda vites kutusu sorunu yaşayan Rubens Barrichello, kutunun tamir edilmesiyle ancak 15'inci sırayı alabildi. Williams'da ise Nick Heidfeld yine takım arkadaşı Mark Webber'i geride bıraktı ve 4'üncü sırayı aldı.
Shakir Pistinde hava sıcaklığı müthişti: 42C. Pist zemini ısısı ise 54C idi. Ancak takımların yine tek tesellisi, Bahreyn'de rutubetin çok az olması. Pilotların bu çok sıcak hava koşullarında yarınki 2 saatlik yarışta ciddi sıvı ihtiyaçları olacağı belirtildi.
Geçici sıralama turları sonucu:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1'29"848 - 217.0 km/st
2. J. Trulli (Toyota) - M + 0'00"145
3. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0'00"389
4. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 0'00"542
5. G. Fisichella (Renault) - M + 0'00"597
6. M. Webber (Williams BMW) - M + 0'00"744
7. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'00"746
8. C. Klien (RedBull Cosworth) - M + 0'00"798
9. P. de la Rosa (McLaren Mercedes) - M + 0'00"877
10. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 0'01"085
11. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'01"104
12. J. Button (BAR Honda) - M + 0'01"109
13. T. Sato (BAR Honda) - M + 0'01"265
14. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 0'01"363
15. R. Barrichello (Ferrari) - B + 0'01"978
16. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 0'02"470
17. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 0'03"342
18. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 0'03"576
19. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 0'04"157
20. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 0'05"000
Renault'nun İspanyol yıldızı Fernando Alonso, kariyerinin 3'üncü, sezonun da 2'inci zaferini Sahkir Pistinde son derece rahat bir şekilde kazandı.
Renault pilotu, dün ve bugün önde tamamladığı her iki sıralama turundan sonra yarış birinciliğini de kaptırmadı. Pole Pozisyonunda başladığı yarışın ilk bölümlerinde Ferrari Pilotu Michael Schumacher ile çekişen ve birinciliği korumasını bilen Alonso, yarış liderliğini sadece bir kez, o da pit alanına girdiğinde Toyota'dan Jarno Trulli'ye kaptırdı. Micheal Schumacher'in F2005'i ile doğrudan garaja girerek yarışı terkettiği 12'inci turdan sonra önü açılan ve rahatlayan Jarno Trulli de Toyota'nın peşpeşe ikinci kez podyum ikinciliği kazanmasını sağlarken, Alonso-Trulli ikilisi geçen yılki takım arkadaşlıklarından güzel örnekler verdiler. Podyuma 3'üncü olarak çıkan McLaren'in Finli pilotu Kimi Raikkonen, liderin tam 32 saniye gerisinden finişi geçti. Startta de la Rosa'nın arkasında başlamasına karşın iyi bir performans sergileyen Raikkonen, bu yıl ilk kez podyumla tanıştı.
Ancak, bugünkü yarışın gerçek "kahramanı", "günün adamı", Juan Pablo Montoya'nın yerini alan McLaren'in 4'üncü pilotu Pedro de la Rosa idi. İspanyol pilotun Mark Webber ile yaklaşık 10 tur süren kıran kırana mücadelesi görmeye değerdi. De la Rosa yarışın en hızlı turunu da yaparak başarısını daha da arttırdı. Bahreyn GP'sinde dünden bu yana Barrichello ile kabus yaşayan Ferrari, bugün de Michael Schumacher ile hüsrana uğradı. Otoriteler, F2005 konusunda Ferrari'nin çok aceleci davrandığı görüşünde birleştiler.
BAR Honda'da sorunlar Bahreyn'de de sürdü ve her iki pilot da finiş göremedi. Avustralya'da zafere ulaşan Renault pilotu Giancarlo Fisichella Malezya'dan sonra Bahreyn'de de finiş göremedi. Williams'ın "hızlı Nick" lakaplı Alman pilotu Nick Heidfeld de BMW motorunun azizliğine uğradı.
Bugünkü yarışın en hızlı turuna ise "günün adamı", McLaren'den Pedro de la Rosa 43'üncü turda 1dk 31.447sn ile imza attı.
Bahreyn GP'sinin sonucu:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1st 29dk 18"531 - 207.1 km/h - 10 puan
2. J. Trulli (Toyota) - M + 0'13"409 - 8 puan
3. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'32"063 - 6 puan
4. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'53"272- 5 puan
5. P. de la Rosa (McLaren Mercedes) - M + 1'04"988 - 4 puan
6. M. Webber (Williams BMW) - M + 1'14"701 - 3 puan
7. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 1 tur - 2 puan
8. D. Coulthard (Red Bull Cosworth) - M + 1 tur - 1 puan
9. R. Barrichello (Ferrari) - B + 1 tur
10. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 2 tur
11. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 3 tur
12. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 3 tur
13. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 4 tur
Yarış dışı kalanlar:
14. J. Button (BAR Honda) - M - 56'ıncı tur - Debriyaj
15. T. Sato (BAR Honda) - M - 27'inci tur - Frenler
16. N. Heidfeld (Williams BMW) - M - 25'inci tur - Motor
17. M. Schumacher (Ferrari) - B - 12'inci tur - Hidrolik
18. G. Fisichella (Renault) - M - 4'üncü tur - Mekanik
19. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B - 4'üncü tur - Elektrik
20. C. Klien (Red Bull Cosworth) - M - 1'inci tur - Elektronik
Bence Renault lardan biri kazanacaktır. :)
tebrikler... Schumi sadece biraz hareketlendi:) Umarım İstanbul' a kadar kopma olmaz ve keyifle motor gürültülerine boğuluruz.
Selamlar
Pilotlar Klasmanı
Pilot Ülke Puan
1 Fernardo Alonso İspanya 26
2 Jarno Trulli İtalya 16
3 Giancarlo Fisichella İtalya 10
4 David Coulthard İngiltere 9
5 Ralf Schumacher Almanya 9
6 Juan Pablo Montoya Kolombiya 8
7 Rubens Barichello Brezilya 8
8 Kimi Raikkonen Finlandiya 7
9 Mark Webber Avustralya 7
10 Nick Heidfeld Almanya 6
11 Pedro de la Rosa İspanya 4
12 Christian Klien Avusturya 3
13 Michael Schumacher Almanya 2
14 Felipe Massa Brezilya 2
15 Narain Karkhiteyan Hindistan -
16 Tiago Monteiro Portekiz -
17 Patrick Friesacher Avusturya -
18 Jenson Button İngiltere -
19 Jacques Villeneuve Kanada -
20 Christijan Albers Hollanda -
21 Takuma Sato Japonya -
Markalar Klasmanı
Takım Motor Puan
1 Renault Renault 36
2 Toyota Toyota 25
3 McLaren Cosworth 19
4 Williams BMW 13
5 Red Bull Mercedes 12
6 Ferrari Ferrari 10
7 Sauber Petronas 2
8 BAR Honda -
9 Jordan Toyota -
10 Minardi Cosworth -
Bu yıl 23'üncüsü gerçekleştirilecek olan San Marino Grand Prix'sine ev sahipliği yapacak Imola Pisti'nin tarihi M.Ö. 80 yılına dek uzanıyor.
Imola halkının hız ve yarışmaya olan tutkusu Roma devrinde başlar. M.Ö. 80'de o zamanki adı Cornelli Forum olan Imola'nın en merkezi yerinde bir anfitiyatro inşa edildi ve burada "chariot" adı verilen 2 tekerlekli at arabalarıyla heyecanlı yarışlar yapılmaya başlandı.
Bugünkü pistin temelleri ise 1940'lı yıllara dayanıyor. Savaş sonrası zayıflayan ekonomiyi güçlendirmek amacıyla inşasına başlanan Imola'da yol yapımı büyük önem kazandı. Bugünkü pisti oluşturan güzergahın büyük bir kısmı da o zamanlarda yapılan yollardı. Imola'ya asıl yatırım ise, piste bugün adını veren Enzo ve Dino Ferrari kardeşler tarafından 1952'de başlatıldı.
1950'de resmiyet kazanan Formula 1 yarışı ise buraya ilk kez 1980'de geldi. O yıl yapılan yarışı Brezilyalı Nelson Piquet, Brabham BT49 (Ford 3.0 V8) otomobiliyle kazandı.
Imola’nın “Enzo e Dino Ferrari Pisti” 4.920 kilometre uzunluğunda olup, yarış 62 tur üzerinden yapılacak. Pistteki “En Hızlı Tur Zamanı” rekoru Michael Schumacher’e (Ferrari) ait: 1dk 21.091sn (2002).
İstanbul pistinin ismi Speedpark oldu
Türkiye’de yapılacak Formula 1 yarışları için hazırlanan İstanbul Otodrom Pisti’nin ismi değiştirildi.
Imola'da bugün yapılan serbest antreman turlarında gülen taraf McLaren Mercedes ve test pilotları Pedro De La Rosa oldu. İlk serbest antreman turunu 1dk 21.060sn ile lider bitiren De La Rosa, ikinci seansta da performansıyla dikkat çekti ve en iyi tur zamanına da imza atarak 1dk 20.484sn ile seansın lideri oldu.
Antreman turları yarışa dair sadece küçük ipuçları veriyor olsa da, McLaren Mercedes takımı, arkasında Renault ve Toyota'nın yakın takibiyle iddialı başladı haftasonuna.
alonso istanbulda sultanahmette şov yapcekmiş
izleriz be alonso seni mi kıracazzzzzzzzzz
Yarın yapılacak San Marino GP'si öncesi, Imola pistinde bugün yapılan birinci sıralama turlarında, McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen 1dk 19.886sn'lik derecesiyle günün en iyi derecesini elde etti. Onu, Renault pilotu ve klasman lideri Fernando Alonso, sadece saniyenin binde 3'ü kadar gerisinde kalarak izledi.
Performansı merakla beklenen Ferrari'nin rekortmen pilotu Michael Schumacher de yarınki yarış öncesi umut verecek bir dereceyle 3. sırayı aldı.
İlk sıralama turları sonrasında ilk 6 pilot şöyle sıralandı:
1. K.Raikkonen / McLaren / 1dk 19.886sn
2. F.Alonso / Renault / + 0'00"003
3. M.Schumacher / Ferrari / + 0'00"374
4. M.Webber / Williams / + 0'00"556
5. J.Button / BAR / + 0'00"578
6. J.Trulli / Toyota / + 0'00"606
Pazar 2.sıralama turları Cnntürk saat [11.00]
Pazar yarış Cnntürk saat [15.30]
Son 14 turu, Fernando Alonso ile Michael Schumacher arasında inanılmaz bir mücadeleye sahne olan San Marino Grand Prix'sini hata yapmayan İspanyol Pilot tam 0.217sn farkla önde bitirdi ve zaferi kazandı.
Formula 1 severlerin son yıllarda pek görmeye alışkın olmadıkları bir son bölüme sahne olan San Marino GP'sinin kahramanı Michael Schumacher oldu. Alman Pilot sabahki sıralama turlarında yaptığı vahim hatayı yarışa 14'üncü sıradan başlayarak ödedi, ancak mükemmel bir performansla damalı bayrağı liderin sadece 0.2 saniye arkasında görmeyi başardı.
Bugünkü yarışa Pole Pozisyonunda başlayan ve ilk turlarda müthiş bir hızla arayı açan McLaren Pilotu Kimi Raikkonen, 8'inci turda aniden yavaşladı ve yaklaşık 3.5 saniye arkasından gelen Alonso kendisini geçti. Pit alanına dönen Finli Pilot doğrudan garaja girdi. Raikkonen'in mekanik bir sorun yaşadığı, ancak daha sonra bunun şanzuman milinin arızası olduğu belirtildi. Raikkonen'in garajda sinir içersinde direksiyonu fırlattığı belirtildi.
Imola'da öne çıkan ve sürpriz yapan isimler de vardı. Bunların başında Sauber'den Jacques Villeneuve geliyordu. Kanadalı 6'ıncı sırayı alarak ilk puanlarını kazandı. McLaren'in pistteki tek pilotu Alexander Wurz da başarılı olanlardan biriydi ve çok değerli 5 puanı 4'üncü sırayı alarak kazandı. BAR'ın yükselen performansına orantılı olarak Takuma Sato da 5'inciliği alarak takımına değerli 4 puanı kazandırdı. Toyota pilotları Jarno Trulli ve Ralf Schumacher ise son puanalrı kazandılar. Yarışın hayal kırıklığı yaşayan takımı ise Williams oldu. Ön sıralardan start alan Mark Webber sonuçta takım arkadaşı Nick Heidfeld'e geçildi ve 9 ile 10'uncu sıraları aldılar. Kariyerinin ilk yarışında Red Bull'un genç yeteneği Vitantonio Liuzzi de David Coulthard'ı geçmeyi başardı. Toyota yine 4 otomobille finiş gören motor üreticisi olarak zirveye oturdu.
Yarıştan sonra yapılan resmi FIA Basın Toplantısında Alonso, aradaki puan farkına karşın ikinciliğe kesinlikle razı olmayacağını ve bu nedenle tempoyu bilinçli olarak kontrol edip önündekilere tur bindirmek için yaklaşmak istemediğini ve Schumacher'i arkasında tutmayı başardığını söyledi. Michael Schumacher ise Imola'da podyuma çıkmasına karşın sabah yaptığı hataya çok yandığını belirtti. Yarışın üçüncüsü Jenson Button ise nihayet podyuma çıktığına sevindiğini ve bu temposunu bundan böyle sürdürmeye kararlı olduğunu kaydetti.
Imola'da yarışın en hızlı tur zamanı da 48'inci turda 1dk 21.858sn ile Michael Schumacher'in oldu.
San Marino GP'sinin sonucu:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1st 27dk 41.921sn - 209.1 km/st - 10 puan
2. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0:02.015 - 8 puan
3. J. Button (BAR Honda) - M + 0:10.481 - 6 puan
4. A. Wurz (McLaren Mercedes) - M + 0:27.554 - 5 puan
5. T. Sato (BAR Honda) - M + 0:34.783 - 4 puan
6. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 1:04.442 - 3 puan
7. J. Trulli (Toyota) - M + 1:10.258 - 2 puan
8. R. Schumacher (Trulli) - M + 1:10.841 - 1 puan
9. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 1:11.282
10. M. Webber (Williams BMW) - M + 1:23.297
11. V. Liuzzi (Red Bull Cosworth) - M + 1:23.764
12. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 1 tur
13. D. Coulthard (Red Bull Cosworth) - M + 1 tur
14. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 1 tur
15. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 2 tur
Yarış dışı kalanlar:
16. C. Albers (Minardi Cosworth) - B - 23. tur - Mekanik
17. R. Barrichello (Ferrari) - B - 18. tur - Elektrik
18. K. Raikkonen(McLaren Mercedes) - M - 8. tur - Mekanik
19. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B - 8. tur - Mekanik
20. G. Fisichella (Renault) - M - 5. tur - Süspansiyon/Kaza
PİLOTLAR PUAN DURUMU
1- F.Alonso 36
2- J.Trulli 18
3- G.Fisichella 10
4- M.Schumacher 10
5- R.Schumacher 10
6- D.Coulthard 9
TAKIMLAR PUAN DURUMU
1- Renault 46
2- Toyota 28
3- McLaren Mercedes 24
4- Ferrari 18
5- BMW-Williams 13
San Marino GP'sinin sonucu:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1st 27dk 41.921sn - 209.1 km/st - 10 puan
2. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0:02.015 - 8 puan
3. J. Button (BAR Honda) - M + 0:10.481 - 6 puan
4. A. Wurz (McLaren Mercedes) - M + 0:27.554 - 5 puan
5. T. Sato (BAR Honda) - M + 0:34.783 - 4 puan
6. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 1:04.442 - 3 puan
7. J. Trulli (Toyota) - M + 1:10.258 - 2 puan
8. R. Schumacher (Trulli) - M + 1:10.841 - 1 puan
9. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 1:11.282
10. M. Webber (Williams BMW) - M + 1:23.297
11. V. Liuzzi (Red Bull Cosworth) - M + 1:23.764
12. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 1 tur
13. D. Coulthard (Red Bull Cosworth) - M + 1 tur
14. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 1 tur
15. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 2 tur
Yarış dışı kalanlar:
16. C. Albers (Minardi Cosworth) - B - 23. tur - Mekanik
17. R. Barrichello (Ferrari) - B - 18. tur - Elektrik
18. K. Raikkonen(McLaren Mercedes) - M - 8. tur - Mekanik
19. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B - 8. tur - Mekanik
20. G. Fisichella (Renault) - M - 5. tur - Süspansiyon/Kaza
Uzun süredir bulamadığım keyfi bu koşuda yakaladım. Alonso 100 koşuda elde edemeyeceği bir tecrübeyi kazanmıştır sanırım, Schumi son turlarda bir sağ bir sol aynasına görüntü verdi ama Alonso' da iyi kapandı.
Hoşgeldin Ferrari.
Selamlar
Alonso sayesinde F 1 renklendi..................
San Marino GP'sini 8'inci bitiren Toyota Pilotu Ralf Schumacher'in kazandığı 1 puan, pit alanındaki kural dışı hareketi nedeniyle Imola'daki hakem heyeti tarafından silindi.
Ralf'in silinen puanı ise, yarışı 9'uncu olarak bitiren Williams Pilotu Nick Heidfeld'e yazıldı. Hakem heyeti'nin bu kararı almasına neden olan olayın ise, Ralf'in ikinci pit molasından güvenliği sağlamadan serbest bırakıldığı gerekçesiyle alındığı, dolayısıyla Alman Pilotun yarışı bitirme süresine 25 saniye eklendiği ve böylece puanını kaybettiği belirtildi.
Toyota takımı hemen hakem heyetine başvurdu ve kararın geri alınmasını talep etti. Bu konuda hakem heyetinin henüz Ralf ve Toyota lehine herhangi bir karar değişikliği olmadı.
Matchbox
26-04-2005, 09:39
Renault sıkı makina yapmış...helal olsun...
Bu yıl 35'incisi yapılacak olan, 2005 sezonunun beşinci yarışı olan İspanya Grand Prix'sinin programı açıklandı.
Catalunya Pistinde ilki yağmurlu bir havada yapılan Grand Prix'yi 29 Eylül 1991'de Williams-Renault ile Nigel Mansell kazanmıştı. İspanya GP'si bugüne kadar değişik pistlerde yapıldı. Bu pistler; Pedralbes, Jarama, Montjuich ve Jerez'di. Catalunya'da ise peşpeşe 14 GP yer aldı.
FIA tarafından yayınlanan resmi program ile, Barselona'da haftasonu boyunca hava durumu ve pist hakkında kısa bilgiler de aşağıda yer almaktadır.
5 Mayıs Perşembe
15:00 - FIA Basın Toplantısı 1 - C. Albers (Minardi), F. Alonso (Renault), F. Massa (Sauber), T. Monteiro (Jordan) ve K. Raikkonen (McLaren)
6 Mayıs Cuma
12:00-13:00 - Serbest Antrenman Turları 1
15:00-16:00 - Serbest Antrenman Turları 2
16:00 - FIA Basın Toplantısı 2 - Max Mosley (FIA Başkanı)
7 Mayıs Cumartesi
10:00-10:45 - Serbest Antrenman Turları 3
11:15-12:00 - Serbest Antrenman Turları 4
14:00 - Sıralama Turları 1
16:00 - FIA Basın Toplantısı 3 - Sıralama Turlarının en hızlı ilk 3 pilotu
8 Mayıs Pazar
11:00 - Sırlama Turları 2
15:00 - YARIŞ
FIA Basın Toplantısı 4 - Yarış sonrası, Podyumdaki 3 pilot
Hava Durumu:
İspanya Grand Prix'sinin yapılacağı Barselona'da bu haftasonu havanın açık olması bekleniyor. Cuma günü için yapılan tahminler, havanın parçalı bulutlu, ısının ise 18C ve hafif rüzgarlı olacağını belirtiyor. Cumartesi günü yine kapalı bir hava ve 19C dolaylarında sıcaklık bekleniyor. Yarış günü (Pazar) hava sıcaklığının yine 19C, havanın ise parçalı bulutlu olacağı öngörülüyor. İspanya meteoroloji yetkilileri haftasonunda Barselona'da yağmur yağmayacağını tahmin ediyor.
Kısa Pist bilgileri:
İspanya'nın kuzeydoğusunda ve Katalan Bölgesinde bulunan Barselona'nın Circuit de Catalunya Pisti toplam 4,627 km uzunluğundadır. Pazar günkü yarış 66 tur üzerinden yapılacak ve toplam yarış mesafesinin ise 305.256 km olması bekleniyor. Catalunya Pistinin tur rekoru geçen yıl 1dk 17.450sn ile Pole Pozisyonunu kazanan Michael Schumacher'e (Ferrari) ait. Pistin yarış içindeki En Hızlı Tur Zamanı ise yine Michael Schumacher tarafından geçen yıl elde edildi: 1dk 15.022sn. 2004 sezonunda yapılan yarışı Michael Schumacher 1 st 27dk 32.841sn sürede ve ortalama 209.2 km/st hızla kazandı
yahu istanbul kadrosu belli mi .çadır kuracakmıyız .
kuralım valla....................
F1'de BAR-Honda'ya ağır ceza!
Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun BAR-Honda takımıyla ilgili yaptığı itirazı değerlendiren Uluslararası Temyiz Mahkemesi, BAR-Honda'nın 2 yarıştan men edilmesine karar verdi.
Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan temyiz mahkemesi, FIA'nın yaptığı itirazı değerlendirerek, BAR-Honda takımının bu hafta sonu yapılacak İspanya Grand Prix'si ve 22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Monaco Grand Prix'lerinden men edilmesine karar verdi.
Bugün toplanan temyiz mahkemesi üyeleri, FIA'nın kural ihlali nedeniyle BAR-Honda'nın bu sezonki tüm yarışlardan men edilmesi ve yaklaşık 1 milyon Avro'luk para cezası verilmesi isteğini yerinde bulmayarak, takımı sadece 2 yarış ve Jenson Button'un San Marino'da kazandığı 6, ve takımın diğer pilotu Takuma Sato'nun ise 4 puanının silinmesini uygun buldu.
San Marino Grand Prix'sinden sonra aracın ağırlığından ve yedek depo kullandığından şüphe edilen BAR-Honda takımının İngiliz pilotu Button'un aracını inceleyen teknik ekipler, araçla ilgili "temiz" raporu vermişler ve üçüncülüğünü onaylamışlardı.
San Marino'daki Imola pistinde takımlarına sezonun ilk puanını kazandıran Jenson Button ve Takuma Sato'nun kazandığı 10 puanın silinmesi üzerine BAR-Honda markalar klasmanında gerilere düştü.
Öte yandan FIA Başkanı Max Mosley, temyiz mahkemesinin kararının açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, verilen cezayı az bulduklarını belirtirken, BAR-Honda takımı yetkilileri teknik olarak herhangi bir yanlışlarının olmadığını ifade ettiler.
İspanya GP'sinin bugünkü ilk sıralama turları sonucu:
1. J. Trulli (Toyota) - M - 1'14"795 - 223.0 km/st
2. F. Alonso (Renault) - M - + 0'00"016
3. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'00"024
4. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'00"075
5. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 0'00"243
6. M. Webber (Williams BMW) - M + 0'00"247
7. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0'00"603
8. G. Fisichella (Renault) - M + 0'00"806
9. R. Barrichello (Ferrari) - B + 0'00"951
10. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 0'01"000
11. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 0'01"068
12. J. P. Montoya (McLaren Mercedes) - M + 0'01"107
13. V. Liuzzi (RedBull Cosworth) - M + 0'01"493
14. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 0'01"999
15. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 0'03"762
16. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 0'04"245
17. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 0'04"768
18. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 0'05"511
TV YAYINI -CNNTÜRK
08 Mayıs Pazar 10.50 İkinci Sıralama Turları Canlı
08 Mayıs Pazar 14.05 DAMALI BAYRAK Canlı
08 Mayıs Pazar 14.50 İSPANYA GRAND PRIX Canlı
İspanya Grand Prix'sinin sonucu:
1. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M - 1:27:16.830 - 10 puan
2. F. Alonso (Renault) - M + 27.652 - 8 puan
3. J. Trulli (Toyota) - M + 45.947 - 6 puan
4. R. Schumacher (Toyota) - M + 46.719 - 5 puan
5. G. Fisichella (Renault) - M + 57.936 - 4 puan
6. M. Webber (Williams BMW) - M + 1:08.542 - 3 puan
7. J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M + 1 tur - 2 puan
8. D. Coulthard (Red Bull Cosworth) - M + 1 tur - 1 puan
10. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 1 tur
11. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 3 tur
12. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 3 tur
13. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 3 tur
Yarış dışı kalanlar:
14. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M - 51'inci tur - Mekanik
15. M. Schumacher (Ferrari) - B - 46'ıncı tur - Lastik
16. C. Albers (Minardi Cosworth) - B - 19'uncu tur - Mekanik
17. P. Friescacher ( Minardi Cosworth) - B - 11'inci tur - Spin
18. V. Liuzzi (Red Bull Cosworth) - M - 9'uncu tur - Spin
PİLOTLAR SIRALAMASI
1 Fernando Alonso 44
2 Jarno Trulli 26
3 Kimi Raikkonen 17
4 Giancarlo Fisichella 14
5 Ralf Schumacher 14
6 Mark Webber 12
MARKALAR SIRALAMASI
1 Renault 58
2 Toyota 40
3 McLaren/Mercedes 37
4 Williams BMW 21
5 Ferrari 18
6 RedBull Racing 14
Sonunda Raikonen'i tepede gorebildik....
Montoya bu sene ıyı olur,olgunlaşır diyordum,tık yok daha.
Formula 1'de gözler, Monaco Prensliği'nin dar ve kıvrımlı yollarında bu hafta sonu yapılacak takvimin en "sıradışı" yarışına çevrildi. İlk beş yarışın hepsinden puan çıkaran tek pilot olan Fernando Alonso ve takımı Renault'nun domine ettiği sezonda hâlâ herkes sezona çok kötü başlayan Ferrari'nin ne yapacağını merakla bekliyor. Geçen ekimdeki Japonya GP'sinden bu yana altı yarıştır kazanamayan Ferrari, eğer Monaco'da da başarılı olamazsa, Michael Schumacher'in 1996'da takıma gelişinden bu yana en kötü derecesini yapacak. İtalyan takımında Monaco yarışı adeta gurur meselesi durumuna geldi. 2004'te lider durumdayken Montoya'nın çarpması sonucu yarışı terk eden Schumi de 1994 - 2001 arasında beş kez kazandığı ancak sonrasında zirveye çıkamadığı Monaco için bu kez hem bu pistte, hem de en kötü sezonunda şeytanın bacağını kırmayı hedefliyor. Barcelona'da Raikkonen ile gülen McLaren, iki pilotuyla puan alan takımlardan Toyota ve aerodinamik yeniliklerle Monaco'ya gelen Renault da yarış öncesi umut dolu. Monaco GP'sinde bugünkü iki antrenman turunun ardından 21 Mayıs'ta iki antrenman seansı ve ardından TSİ 14.00'te de ilk sıralama koşulacak. 22 Mayıs'ta ise 11.00'de ikinci sıralama, 15.00'te ise büyük yarış yapılacak.
Monaco Grand Prix'i gerçekten şehirle iç içe oluşu kıvrımlı dar yollarıyla izlenmeye değer. Güzel bir yarış olacak.
Monaco GP - Birinci Sıralama
1 Kimi Raikkonen, McLaren, 1:13.644
2 Fernando Alonso, Renault, 1:14.125
3 Mark Webber, Williams, 1:14.584
4 Giancarlo Fisichella, Renault, 1:14.783
5 Juan Pablo Montoya, McLaren, 1:14.858
6 Nick Heidfeld, Williams, 1:15.128
7 Jarno Trulli, Toyota, 1:15.189
8 David Coulthard, Red Bull, 1:15.329
9 Jacques Villeneuve, Sauber, 1:15.921
10 Rubens Barrichello, Ferrari, 1:16.142
11 Michael Schumacher, Ferrari, 1:16.186
12 Felipe Massa, Sauber, 1.16.218
13 Vitantonio Liuzzi, Red Bull, 1:16.817
14 Patrick Friesacher, Minardi, 1:18.574
15 Christijan Albers, Minardi, 1:19.229
16 Tiago Monteiro, Jordan, 1:19.408
17 Narain Karthikeyan, Jordan, 1:19.474
Ralf Schumacher, Toyota, kaza geçirdi
Montoya ,kazaya neden olduğu için son sırada başlayacak.
TV YAYINI -CNNTÜRK
22 Mayıs Pazar 10.50 İkinci Sıralama Turları Canlı
22 Mayıs Pazar 14.50 MONACO GRAND PRIX Canlı
MONACO GP SONUÇLARI
1 Kimi Raikkonen McLaren/Mercedes Michelin 1st 45' 15'' 556 0
2 Nick Heidfeld Williams BMW Michelin + 0' 13'' 877 0
3 Mark Webber Williams BMW Michelin + 0' 18'' 484 0
4 Fernando Alonso Renault Michelin + 0' 36'' 487 0
5 Juan Pablo Montoya McLaren/Mercedes Michelin + 0' 36'' 647 0
6 Ralf Schumacher Toyota Michelin + 0' 37'' 177 0
7 Michael Schumacher Ferrari Bridgestone + 0' 37'' 223 0
8 Rubens Barrichello Ferrari Bridgestone + 0' 37'' 570 0
9 Felipe Massa Sauber/Petronas Bridgestone + 1 tur 0
10 Jarno Trulli Toyota Michelin + 1 tur 0
11 Jacques Villeneuve Sauber/Petronas Bridgestone + 1 tur 0
12 Giancarlo Fisichella Renault Michelin + 1 tur 0
13 Tiago Monteiro Jordan/Toyota Bridgestone + 3 tur 0
14 Christijan Albers Minardi/Cosworth Bridgestone + 5 tur 0
rezil shumi ya
artık schumacher devri kapandı artık kimi var yürü be kimi kim tutar seni :D
Sıra Pilot Puan
1 Fernando Alonso 49
2 Kimi Raikkonen 27
3 Jarno Trulli 26
4 Mark Webber 18
5 Nick Heidfeld 17
6 Ralf Schumacher 17
Sıra Takım Puan
1 Renault 63
2 McLaren/Mercedes 51
3 Toyota 43
4 Williams BMW 35
5 Ferrari 21
6 RedBull Racing 14
Avrupa Grand Prix'si bu hafta sonu !
Formula 1'de sezonun 7. yarışı olan Avrupa Grand Prix'si bu hafta sonu yapılacak.
Almanya'nın Nüerburgring kentinde düzenlenecek Avrupa Grand Prix'si, yarınki antrenman turlarıyla start alırken, 28 Mayıs Cumartesi günü koşulacak sıralama turları ve 29 Mayıs'ta yapılacak yarışlarla son bulacak.
Toplam uzunluğu 5 bin 148 metre uzunluğundaki Nüerburgring Pisti'nde koşulacak sezonun 7. ayağında, pilotlar 60 tur üzerinden düzenlenen 308.863 kilometre uzunluğundaki yarışı ilk sırada tamamlamaya çalışacaklar.
Avrupa Grand Prix'sinde 4 kez şampiyon olan ve son şampiyonluğunu geçen yıl elde eden Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher, 1.29.468 ile pist rekorunu elinde bulunduruyor.
Sezonun en iddialı pilotları arasında yer alan, son 3 Grand Prix'de pole pozisyonunu kapan ve 2 birincilik çıkaran McLaren-Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen, bu hafta sonu da podyumun en güçlü adayları arasında yer alıyor.
Sezona çok iyi başlayan Renault'un genç İspanyol pilotu Fernando Alonso ise Monaco Grand Prix'sinde çıkamadığı kürsüye Nüerburgring'de çıkmayı amaçlarken, sürücüler klasmanında 1. sıradaki yerini de yitirmek istemiyor.
CNNTÜRK YAYINI
28 Mayıs Cumartesi 13.50 Sıralama Turları Canlı
29 Mayıs Pazar 14.50 AVRUPA GRAND PRIX Canlı
1. heidfeld oldu heleal walla
Avrupa Grand Prix'sinin yeni formatta yapılan sıralama turlarında en iyi dereceyi yapan BMW Williams Pilotu Nick Heidfeld, yarınki yarışa Pole Pozisyonundan başlama hakkını kazandı.
Williams Pilotu kariyerinin ilk Pole Pozisyonunu hatasız bir sürüşle 1dk 30.081sn ile kazanırken, McLaren'den Kimi Raikkonen 0.116 saniye gerisinden ikinci, Williams'dan Mark Webber ise 0.287 saniye arkadan üçüncü sırayı aldılar. Uzun bir süre geçici Pole Pozisyonunu elinde tutan Toyota Pilotu, "Sıralama Turları Canavarı" lakaplı Jarno Trulli son bölümde geçildi ve dördüncü sırada kaldı. Monako'da ikinci olarak podyuma çıkan Nick Heidfeld, kendi evindeki bu yarışta da kariyerinin ilk zaferini kazanmak istediğini söyledi.
Yarınki yarışın startında Webber'in arkasında olan Trulli, Montoya, Alonso ve Barrichello arasında, start düzlüğünde ilginç bir mücadele yaşanması bekleniyor. Bugünkü sıralama turlarında Ralf Schumacher sekizinci sırayı alırken kendisini Giancarlo Fisichella ile Michael Schumacher izledi. 5 haftalık bir aradan sonra pistlere geri dönen BAR Honda takımı pilotlarından Jenson Button 13, Takuma Sato ise 16'ıncı sırada kaldılar. BAR pilotlarının motor konusunda zorlandıkları göze çarptı.
Nurburgring'de seans boyunca hava beklenenden çok sıcaktı ve ısı 31C dereceydi. Meteoroloji yetkilileri yarın da benzer bir hava olacağını, ancak az da olsa gökgürültülü sağnak yağış olasılığının gözardı edilmemesi gerektiğini belirttiler.
Sıralama Turlarının resmi olmayan sonucu:
1. N. Heidfeld (Williams BMW) - M - 1'30"081 - 206.0 km/st
2. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'00"116
3. M. Webber (Williams BMW) - M + 0'00"287
4. J. Trulli (Toyota) - M + 0'00"619
5. J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M + 0'00"809
6. F. Alonso (Renault) - M + 0'00"975
7. R. Barrichello (Ferrari) - B + 0'01"168
8. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'01"311
9. G. Fisichella (Renault) - M + 0'01"485
10. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0'01"504
11. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 0'02"124
12. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 0'02"472
13. J. Button (BAR Honda) - M + 0'02"513
14. V. Liuzzi (RedBull Cosworth) - M + 0'02"561
15. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 0'02"810
16. T. Sato (BAR Honda) - M + 0'02"845
17. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 0'04"966
18. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 0'05"873
19. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 0'06"111
20. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 0'06"158
Son turda böyle şanssızlık olurmu ya.3 km daha ıdare etse Raıkonen bu sezon super zevklı gececekti.
emre emre
29-05-2005, 17:44
bugun süper ötesiydi yarış gerçekten
turkishwarrior
29-05-2005, 18:35
:vurkafa: izleyemedim malesef...
Avrupa Grand Prix sonuçları
1 Fernando Alonso, Renault, 1:31:46.648
2 Nick Heidfeld, Williams, + 16.5 saniye
3 Rubens Barrichello, Ferrari, + 18.5 sn
4 David Coulthard, Red Bull, + 31.5 sn
5 Michael Schumacher, Ferrari, + 50.4 sn
6 Giancarlo Fisichella, Renault, + 51.9 sn
7 Juan Pablo Montoya, McLaren, + 58.1 sn
8 Jarno Trulli, Toyota, +71.0 sn
9 Vitantonio Liuzzi, Red Bull, + 71.5 sn
10 Jenson Button, BAR, +95.7 sn
11. Kimi Raikkonen, McLaren, 1 tur kala
12 Takuma Sato, BAR , + 1 tur
13 Jacques Villeneuve, Sauber, + 1 tur
14 Felipe Massa, Sauber, + 1 tur
15 Tiago Monteiro, Jordan, + 1 tur
16 Narain Karthikeyan, Jordan, + 1 tur
17 Christijan Albers, Minardi, + 2 tur
18 Patrick Friesacher, Minardi, + 3 tur
b. Ralf Schumacher, Toyota, 26 tur
b. Mark Webber, Williams, 59 tur
ferrariden nefret ederdim nihayet bu yıl yüzüm gülüyor, markada mclaren, pilotta montoya
Raikkonen icin buyuk sanssizlik.... Amortisorler dayanamadi. 5km.cik Ama yarisi birakmaz daha cok var.
heidfeld çok büyük bir şansı tepti.... pole da başlayıp iyi götürebilirdi...
alonso yu tek geçerim bu sene................
alonso yu tek geçerim bu sene................
aynen.
2005 sezonunun geride kalan 7 yarışı değerlendirildiğine, "dayanıklılık" konusunda McLaren'in önde olduğu görülüyor.
Kimi Raikkonen her ne kadar Avrupa Grand Prix'sini talihsiz bir şekilde kapatmış olsa da, McLaren "dayanıklılık"ta rekor bir farkla önde bulunuyor. Her yarışa takımların 2 otomobille katıldığı gözönüne alındığında, McLaren bugüne kadar aldığı 14 starttan 13'ünde finiş gördü ve bunlardan 11'ini de puan alarak tamamladı. Her iki klasmanda da lider olan Renault ise, dayanıklılık konusunda McLaren, Toyota ve Sauber'in ardından 4'üncü durumda bulunuyor.
Kanada GP'si Programı
Montreal'deki yarışla birlikte, 12 Haziran'da Amerika kıtasına geçecek olan Formula 1'de 2005 sezonunun 8'inci yarışı olan Kanada Grand Prix'sinin programı açıklandı.
Bu yıl 37'incisi yapılacak olan Kanada GP'si ilk kez 1967 yılında Mosport Park Pistinde yapıldı ve yarışı Jack Brabham, Brabham BT24/Repco 3.0-V8 otomobiliyle kazandı. 1968 ve 1970 yıllarında iki kez kullanılan Mont-Tremblant Pistinden sonra tekrar Mosport'a geçildi ve nihayet 1978'de Gilles Villeneuves Pistinin yapımı tamamlanarak Kanada GP'si buraya taşındı. Kanada GP'si bu geçen süre içersinde sadece bir kez, 1987'de, organizasyon komitesi ile Formula 1 organizasyonu arasındaki anlaşmazlık nedeniyle takvimden çıkartılması sonucu yapılmadı. Gilles Villeneuve Pisti, St Laurence Adası üzerinde 1967 Expo için yapay olarak düzenlenen Notre Dame Adası üzerindeki yolların birleştirilmesiyle inşa edildi. Aynı mekanda 1968 Olimpiyat Oyunları da yapılmıştı. 1978'de bu pistte ilk kez yapılan Kanada GP'sini ülkenin milli kahramanı olan ve piste adını veren (1987), Jacques Villeneuve'ün babası Gilles Villeneuve, Ferrari 312T3 otomobiliyle kazanmıştı.
FIA tarafından yayınlanan resmi program ile, Montreal'de haftasonu boyunca hava durumu ve pist hakkında kısa bilgiler aşağıda yer almaktadır.
9 Haziran Perşembe
20:00 - FIA Basın Toplantısı 1
10 Haziran Cuma
18:00-19:00 - Serbest Antrenman Turları 1
21:00-22:00 - Serbest Antrenman Turları 2
23:00 - FIA Basın Toplantısı 2
11 Haziran Cumartesi
16:00-16:45 - Serbest Antrenman Turları 3
17:15-18:00 - Serbest Antrenman Turları 4
20:00 - Sıralama Turları
21:00 - FIA Basın Toplantısı 3 - Sıralama Turlarının en hızlı ilk 3 pilotu
12 Haziran Pazar
20:00 - YARIŞ
FIA Basın Toplantısı 4 - Yarış sonrası, Podyumdaki 3 pilot
Hava Durumu:
Kanada Grand Prix'sinin yapılacağı Montreal'de bu haftasonu havanın önceleri açık ve parçalı bulutlu, Cumartesi akşamı gök gürültülü yağmurlu geçmesi bekleniyor. Perşembe günü parçalı bulutlu bir hava ile 25C sıcaklık beklenirken, serbest antrenman turlarının yapılacağı Cuma günü kısmen bulutlu ve 26C sıcaklık tahmin ediliyor. Cuma gecesi ise yağmur olasılığı bulunuyor. Sıralama turlarının yapılacağı Cumartesi ise Montreal'de kapalı bir hava ve 27C sıcaklık bekleniyor. Cumartesi gecesi gök gürültülü sağanak yağış bekleyen yerel meteoroloji yetkilileri ısının 19C'ye düşmesini, Pazar günü ise parçalı bulutlu bir hava ve 27C sıcaklık tahmin ediyorlar. Meteoroloji, Pazar günü yağmur olasılığının gözardı edilmemesi gerektiğini de kaydediyor.
Kısa Pist bilgileri:
Kanada'nın Montreal kentinde St. Laurence Nehri üzerinde yapay olarak yapılan Notre Dame Adasında yer alan Gilles Villeneuve Pistinin uzunluğu 4,361 kilometredir. Pazar günkü yarış 70 tur üzerinden yapılacak ve toplam yarış mesafesinin ise 305.270 kilometre olması bekleniyor. Pistin tur rekoru 1dk 13.622sn ile Rubens Barrichello'ya (Ferrari) ait. 2004 sezonunda yapılan yarışı Michael Schumacher (Ferrari) 1 st 28dk 24.803sn sürede ve ortalama 207.2 km/st hızla kazandı. Geçen yılki yarışta Rubens Barrichello (Ferrari) ikinci olurken, üçüncülüğü de Jenson Button (BAR) aldı. Yine geçen yılki yarışta Pole Pozisyonunu 1dk 12.275sn ile Ralf Schumacher (Williams) kazanırken, Jenson Button (BAR) ikinci, Jarno Trulli (Renault) üçüncü sırayı almıştı.
Gayrettepe de bir mercedes bayinde c serisi mercedes alana
2 adet formula 1 yarışı bileti veriyorlar
böylede komik bir durum :)
Gayrettepe de bir mercedes bayinde c serisi mercedes alana
2 adet formula 1 yarışı bileti veriyorlar
böylede komik bir durum :)
mersedesi alan biletin kralını alır
mersedesi alan biletin kralını alır
yalnız yeni mercedes in direksiyonu çok ilginç
kelebek şeklinde, yarış arabası gibi yapmışlar...
Sıralama turlarının sonuçları:
1. J. Button (BAR Honda) - M - 1'15"217 - 208.7 km/st
2. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0'00"258
3. F. Alonso (Renault) - M + 0'00"344
4. G. Fisichella (Renault) - M + 0'00"360
5. J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M + 0'00"452
6. T. Sato (BAR Honda) - M + 0'00"512
7. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'00"706
8. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 0'00"899
9. J. Trulli (Toyota) - M + 0'00"984
10. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'01"145
11. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 0'01"444
12. D. Coulthard (Red Bull Cosworth) - M + 0'01"673
13. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 0'01"864
14. M. Webber (Williams BMW) - M + 0'02"532
15. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 0'02"997
16. C. Klien (Red Bull Cosworth) - M + 0'03"032
17. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 0'03"447
18. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 0'03"817
19. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 0'04"357
20. R. Barrichello (Ferrari) - B - Hızlı tur atmadı
Yaklasik 30 tur kaldi. Sonunda Mc Laren'leri ilk iki sirada gorebildik. Guzel yaris oluyor....
1.KIMI
2.ŞUMİ
3.RUBİ :p
Renault'lar yarışdışı kalınca ,benim için yarışta bitmişti ama sonuna kadar heyecan devam etti...
formula 1 bu sene daha bi keyifli oldu dii mii? bence oyle siz ne düşünüyorsunuz?
abd sıralama bugunmuydu.raıkonen alırsa cok zevklı gecer kalan yarıslar.
ABD Grand Prix - Sıralama turları
1 Jarno Trulli, Toyota, 1:10.625
2 Kimi Raikkonen, McLaren, 1:10.694
3 Jenson Button, BAR, 1:11.277
4 Giancarlo Fisichella, Renault, 1:11.290
5 Michael Schumacher, Ferrari, 1:11.369
6 Fernando Alonso, Renault, 1:11.380
7 Rubens Barrichello, Ferrari, 1:11.431
8 Takuma Sato, BAR, 1:11.497
9 Mark Webber, Williams, 1:11.527
10 Felipe Massa, Sauber, 1:11.555
11 Juan Pablo Montoya, McLaren, 1:11.681
12 Jacques Villeneuve, Sauber, 1:11.691
13 Ricardo Zonta, Toyota, 1.11.754
14 Christian Klien, Red Bull, 1:12.132
15 Nick Heidfeld, Williams, 1:12.430
16 David Coulthard, Red Bull, 1:12.682
17 Tiago Monterio, Jordan, 1:13.462
18 Christijan Albers, Minardi, 1:13.632
19 Narain Karthikeyan, Jordan, 1:13.776
20 Patrick Friesacher, Minardi, 1:14.494
bu sıralamay gore yarın bır aksılık olmassa raınkonen alıcak yarısı ve ayrı bır heyecan getırecek formulaya.Ah 2 yarıs once son turda lastık fırlamasaydı en az Ispanyol kadar sansı olurdu ama formula ıste teknolojı yarısı.Bu arada Istanbula yarısa gelecek arkadas varmı.
Alonso favorim.
Montoya'yı tutmam ,ama sürpriz yapabilir.Serbest antreman turlarında harika idi...
Trulli ilk sırada başlayacak ama muhtemelen yarışı bitiremez...
Alonso 1.olamazsa ,Raikonen olur....
Ferrari ,bu lastiklerle bu pistte ne yapabilir ki ?İşi çok zor...
Alonso favorim.
Montoya'yı tutmam ,ama sürpriz yapabilir.Serbest antreman turlarında harika idi...
Trulli ilk sırada başlayacak ama muhtemelen yarışı bitiremez...
Alonso 1.olamazsa ,Raikonen olur....
Ferrari ,bu lastiklerle bu pistte ne yapabilir ki ?İşi çok zor...
aynen katılıyorum...................iyi yarış seyredeceğiz gibi...............
SON DAKİKA!
Michelin kullanıcısı 7 takım, Fransız üreticisin acil durumlarda kullanılan spesifikasyonunu kullanmalarına izin verilmediği takdirde A.B.D. GP'sinden çekilecekleri tehdidinde bulundu. Sıralama turlarından hemen sonra McLaren, Williams, Renault, BAR, Red Bull, Sauber ve Toyota'dan yapılan ortak açıklama ile TSİ ile 21:00'de başlaması gereken yarış tehlikeye girdi.
Bu arada, Michelin yetkilileri Barselona için tasarlanmış olan lastiklerin Indianağolis'e doğru yola çıkarılmış olduğunu açıkladılar. Amerika'da takımların kullanımına sunulan 2 ayrı spesifikasyondaki lastiğin de sorunlarının giderilmemesi üzerine Michelin'in bu yola başvurduğu belirtildi. Michelin'i bu konuda sonuna kadar desteklediklerini açıklayan Renault Patronu Flavio Briatore, FIA'nın yeni lastiklere izin vermemesi halinde toplu olarak yarıştan çekileceklerini kaydetti. Kurallara göre, 7 takımın Michelin'in yeni spesifikasyonunu kullanabilmeleri için başta FIA olmak üzere, Bridgestone kullanıcıları Ferrari, Jordan ve Minardi'nin de onayları gerekiyor. Bu onayın henüz alınmadığına değinen Briatore, pilotların can güvenliklerinin önde geldiğini, dolayısıyla yarınki yarıştan çekileceklerini söyledi.
FIA kuralları gereği bir yarışa 12'den daha az otomobilin katılımı söz konusu olduğunda o GP iptal edilebiliyor. Ancak böyle bir kararın alınması Formula 1 için gerek itibar ve imaj, asıl önemlisi mali açıdan çok büyük bir darbe olabilir.
Vede cekildiler. Iyi oldu ama ... Safety yoksa yarista yok.... Ferrari tek basina yarissin. 9 takim ortak karar almisken birtek onlar karsi cikmisti.....
yahu bu nasıl iş şaka gibi valla...
ama ilk sırada kırmızıları gormek de hiç fena degil.. ama yarıs tam olsaydı daha guzel olurdu o da ayrı...
rezil bir yarış oldu............zaten seyretmedim.............
rezil bir yarış oldu............zaten seyretmedim.............
Bu sonuç İstanbul için iyi oldu... Araçlar buraya gelene kadar yularıda ne kadar az kopma olursa o kadar heyecanlı bir yarış izleriz...
Son söz: Demekki lastikler Bridgestone (umarım doğru yazmışımdır) olmalıymış:)
Selamlar
Son söz: Demekki lastikler Bridgestone (umarım doğru yazmışımdır) olmalıymış:)
Selamlar
Hayır dostum yanılıyorsun :)
Takımların çoğu Mıchelin kullanıyor.Bu sezon Brıdgestone'un çıkardığı problemler daha fazla.
Son yarışta durum şu:
Indıanapolis pisti Formula araçlarına göre yapılmış bir pist değil.Özellikle 3.sektör deki büyük viraj ,hayati öneme sahip.Bu virajda ,geçen sene Ralf kaza yaparak sakatlandı ve 6 ay yarışamadı...
Mıchelin diyor ki:
Bu viraj çok tehlikeli ,ben sürücülerin hayatı konusunda garanti veremem ,dolayısıyla bu virajı güvenli hale getirmeniz lazım diyor.Burada Bridgestone'dan beklenen ,Mıchelin'e destek vermesiydi.Çünkü aynı durum onlar için de geçerliydi.Hatta bu sezon Brıdgestone kullanan Ferrari ,sezon boyu lastiklerden şikayet edip durdu.Ama Bridgestone öyle yapmadı ,tam anlamıyla rakibini satarak yarışa devam etti.
Yoksa Bridgestone iyi falan değil.En azından Mıchelin'den iyi değil...
O ne yarıştı öyle........
Ben bile 98 renault arabamla yarışsam kesin puan alacaktım :)
formula 1 acaip karıştı kendini aştı delirdi ne oluyor boyle yav...nba de boyle oldu...
Fransa - Magny Cours
CNNTÜRK
02 Temmuz Cumartesi 13.50 Sıralama Turları Canlı
03 Temmuz Pazar 14.50 FRANSA GRAND PRIX Canlı
Fransa Grand Prix'sinin Pole Pozisyonu, 1dk 14.412sn ile Renault Pilotu Fernando Alonso'nun oldu.
Indianapolis'te yarışa katılmayan 14 pilotun önce çıktığı seansta, A.B.D. GP'sinin Pole Ppozisyonu sahibi Toyota'dan Jarno Trulli, Alonso'nun 0.1 saniye gerisinden 2'inci olurken, McLaren Pilotu Kimi Raikkonen 3'üncü olduğu sıralama turlarından sonra, dün motorunun patlamasıyla yaşadığı şanssızlık sonucu kurallar gereği 10 sıra geriden start alacak. Raikkonen yarınki Grid'de 13'üncü sırada yer alacak. Böylece seansı 4'üncü tamamlayan Ferrari Pilotu Michael Schumacher, Grid'de 1 sıra yükselerek, 3'üncü cepten start alacak.
Williams'ın yeni aerodinamik paketine uyumu zaman alacağa benziyor. Tempolarını bir türlü yükseltemeyen Mark Webber 13, Nick Heidfeld ise 14'üncü sırada kaldılar. Red Bull pilotları da Williams'ı izledi.
Sıralama turlarında alınan sonuçlar şu şekilde:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1'14"412 - 213.4 km/st
2. J. Trulli (Toyota) - M + 0'00"109
3. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'00.147
4. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0'00"160
5. T. Sato (BAR Honda) - M + 0'00"243
6. R. Barrichello (Ferrari) - B + 0'00"420
7. G. Fisichella (Renault) - M + 0'00"475
8. J. Button (BAR Honda) - M + 0'00"639
9. J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M + 0'00"757
10. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 0'01"154
11. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 0'01"287
12. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'01"359
13. M. Webber (Williams BMW) - M + 0'01"473
14. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 0'01"795
15. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 0'02"022
16. C. Klien (RedBull Cosworth) - M + 0'02"135
17. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 0'03"445
18. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 0'03"548
19. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 0'03"635
20. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 0'03"923
Fransa GP'sinin sonuçları:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1st 31dk 22.233sn - 203.0 km/st - 10 puan
2. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'11"805 - 8 puan
3. M. Schumacher (Ferrari) - B + 1'21"974 - 6 puan
4. J. Button (BAR Honda) - M + 1 tur - 5 puan
5. J. Trulli (Toyota) - M + 1 tur - 4 puan
6. G. Fisichella (Renault) - M + 1 tur - 3 puan
7. R. Schumacher (Toyota) - M + 1 tur - 2 puan
8. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 1 tur - 1 puan
10. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 1 tur
11. T. Sato (BAR Honda) - M + 1 tur
12. M. Webber (Williams BMW) - M + 2 tur
13. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 3 tur
14. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 4 tur
15. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 4 tur
Yarış dışı kalanlar:
J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M - 47'inci tur - Mekanik
C. Albers (Minardi Cosworth) - B - 37'inci tur - Kaza
P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B - 33'üncü tur - Lastik
F. Massa (Sauber Petronas) - M - 30'uncu tur - Motor
C. Klien (RedBull Cosworth) - M - 1'inci tur - Mekanik
Pilotlar puan durumu
F.Alonso............69
K.Raikkonen........45
M.Schumacher....40
J.Trulli...............31
R.Barrichello.......29
N.Heidfeld..........25
Takımlar puan durumu
Renault...............89
McLaren...............71
Ferrari..................69
Toyota.................53
Williams................47
Red Bull................22
Alonso artık lıderlığı kaybetmez bence.Benım adamım Kımı ıçın kırılma noktası 2 tur kala lastığının fırladığı yarıştı.Bu arada İstanbuldaki yarışta ucuz trıbunun (40 ytl cıvarıymış galıba)yerını fılan bılen varmı.Çokmu uzak.Saygılar.
Trulli efendi ilk 10-15 turu 1:18 küsürlerle dönmesesydi!!! Alonso efendi yarışta yine birinci gelirmiydi acaba ???
Gene yarisin en iyisi 13. basladigi yarisi 2. bitiren Raikkonen ve tabiki 2 pitstoptaktigini uygulatan Mc Laren takimi idi.
İngiltere Gp si
Sıralama turlarının sonucu:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1'19"905 - 232.0 km/st - PP
2. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'00"027 (12. sırada başlayacak)
3. J. Button (BAR Honda) - M + 0'00"302
4. J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M + 0'00"477
5. J. Trulli (Toyota) - M + 0'00"372
6. R. Barrichello (Ferrari) - B + 0'01"001
7. G. Fisichella (Renault) - M + 0'01"105
8. T. Sato (BAR Honda) - M + 0'01"209
9. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'01"286
10. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0'01"370
11. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 0'01"447
12. M. Webber (Williams BMW) - M + 0'02"092
13. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 0'02"203
14. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 0'02"212
15. C. Klien (RedBull Cosworth) - M + 0'02"302
16. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 0'02"590
17. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B + 0'03"678
18. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 0'04"671
19. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 0'05"661
20. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B - Hızlı tur atmadı
Matematikçi
09-07-2005, 23:47
Raikkonen tavan yapar...
;)
Baydisiplin
09-07-2005, 23:55
matematikçi sana özel mesaj gönderemiyorum. apoletlerinde gözükmüyor
alanso dan şaşmam
bu sefer McLaren 'lerin arasında kaldı, darısı önümüzdeki koşuya...
selamlar
İngiltere GP'sinin resmi olmayan sonucu:
1. J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M - 1st 24dk 29.588sn - 219.0 km/st - 10 puan
2. F. Alonso (Renault) - M + 0'02"739 - 8 puan
3. K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M + 0'14"436 - 6 puan
4. G. Fisichella (Renault) - M + 0'17"914 - 5 puan
5. J. Button (BAR Honda) - M + 0'40"264 - 4 puan
6. M. Schumacher (Ferrari) - B + 1'15"322 - 3 puan
7. R. Barrichello (Ferrari) - B + 1'16"567 - 2 puan
8. R. Schumacher (Toyota) - M + 1'19"212 - 1 puan
9. J. Trulli (Toyota) - M + 1'20"851
10. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 1 tur
11. M. Webber (Williams BMW) - M + 1 tur
12. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 1 tur
13. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 1 tur
14. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 1 tur
15. C. Klien (RedBull Cosworth) - M + 1 tur
16. T. Sato (BAR Honda) - M + 2 tur
17. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 2 tur
18. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 3 tur
19. P. Friesacher (Minardi Cosworth) - B + 4 tur
bu sefer McLaren 'lerin arasında kaldı, darısı önümüzdeki koşuya...
selamlar
alanso alır demedimmi
alanso alır demedimmi
Dedin, vardır bir bildiğin:)
Selamlar
Ooo F1 TopİĞİ GÖzÜmden KaÇmiŞ.
Benİm En SevdİĞİm SÜrÜcÜ Olan Montoya Bu Sezon İlk YariŞini Kazandi Haa. Ama Bu YaramazÇocukta İstİkrar Yok Maalesef.İlk F1 E GİrdİĞİnde Neydİ O Anİ Hareketler. Herkes İlgİyle İzlyordu Ve GeleceĞİn Şampİyonu Dİyordu.
Ama GeÇen Zamana Bakilinca İstİkrarsizlik Hakİm. Bu Sezon Mclarende Yenİ Bİr BaŞlangiÇ Bekledİk Ama Ne Gezeer. Acemİce Hareketler Gereksİz Hirs Ve Hatalar..peh.
Nedir bu trulli'den çektiğimiz....kim uydurmuşsa iyi uydurmuş adam hakkaten 'yürüyen engel'
nedır bu motordan çektiğimiz.2 yarıştır 10 araba gerıye atıyorlar,genede kürsüye çıkmayı başarıyor.Kımı yı çok seviyorum,adam çok sıradan biri gibi.En nefret ettiği şeyde garajda ünlülerle sohbet etmek zorunda kalmasıymış.
Yarın sıra kapmaca,öbür gün yarış var....vs..vs
Kimi 1.sırayı kaptı,
Button 2.sırayı
Alonso 3.sırayı.....
Almanya Grand Prix'sinin sonuçları:
1. F. Alonso (Renault) - M - 1st 26dk 28.599sn - 212.6 km/st - 10 puan
2. J.P. Montoya (McLaren Mercedes) - M + 0'22"569 - 8 puan
3. J. Button (BAR Honda) - M + 0'24"422 - 6 puan
4. G. Fisichella (Renault) - M + 0'50"587 - 5 puan
5. M. Schumacher (Ferrari) - B + 0'51"690 - 4 puan
6. R. Schumacher (Toyota) - M + 0'52"242 - 3 puan
7. D. Coulthard (RedBull Cosworth) - M + 0'52"700 - 2 puan
8. F. Massa (Sauber Petronas) - M + 0'56"570 - 1 puan
9. C. Klien (RedBull Cosworth) - M + 1'09"818
10. R. Barrichello (Ferrari) - B + 1 tur
11. N. Heidfeld (Williams BMW) - M + 1 tur
12. T. Sato (BAR Honda) - M + 1 tur
13. C. Albers (Minardi Cosworth) - B + 2 tur
14. J. Trulli (Toyota) - M + 3 tur
15. J. Villeneuve (Sauber Petronas) - M + 3 tur
16. N. Karthikeyan (Jordan Toyota) - B - 3 tur
17. T. Monteiro (Jordan Toyota) - B + 3 tur
18. R. Doornbos (Minardi Cosworth) - B + 4 tur
19. M. Webber (Williams BMW) - M + 12 tur
Yarışı tamamlayamayanlar:
K. Raikkonen (McLaren Mercedes) - M - 35'inci turda - Motor
koçum montoya. nasıl da solladı sumiyi pehhh.
BERLİN - Alman Bild Gazetesi, ilk kez İstanbul Park Pisti'nde 21 Ağustos Pazar günü yapılacak Formula 1 yarışını istatistiklere göre Ferrari ekibinin kazanacağını ileri sürdü.
Gazetenin internet sayfasında, ''İstatistiklere göre Türkiye'de Ferrari kazanacak'' başlığıyla verilen haberde, Formula 1 yarışlarının geçen yıllarda ilk kez yapıldığı pistlerde tüm yarışları Ferrari ekibinin kazandığına dikkat çekildi.
Malezya'da ilk kez 1999 yılında yapılan Grand Prix'yi, o dönem Michael Schumacher'in Ferrari'de takım arkadaşı olan Eddie Irvine'in kazandığı hatırlatılan haberde, 2000 yılında ilk kez ABD'nin Indianapolis kentinde düzenlenen Grand Prix'yi de Schumacher'in kazandığına ve takım arkadaşı Rubens Barrichello'nun da ikinci olduğuna işaret edildi.
Bahreyn'de ilk kez geçen yıl yapılan yarışı da aynı biçimde Schumacher'in kazandığı ve Rubens Barrichello'nun ikinci olduğu ifade edilen haberde, aynı yıl Şanghay'da ilk kez yapılan yarışı ise Barrichello'nun kazandığı, Schumacher'in ise ancak 12. olduğu hatırlatıldı.
Formula 1'de 7 kez dünya şampiyonluğu bulunan Schumacher'in, 2002 yılında Almanya'daki Hockenheim adlı pistin yeniden düzenlenmesinden sonra yapılan ilk yarışı da kazandığı kaydedildi.
Haberde ayrıca, Schumacher'in şimdiki takım arkadaşı Barrichello için İstanbul'daki yarışın Ferrari adına yarıştığı son yarışlarından biri olacağı, Barrichello'nun gelecek sezon BAR Honda ekibine geçeceğini resmen açıkladığı belirtildi.
A.A
ANKARA - Başbakanlık Basın Merkezi, Pazar günü yapılacak Formula-1 yarışları nedeniyle 07.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar gişelerinden geçişlerin ücretsiz yapılmasını öngören kararnamenin imzaya açıldığını bildirdi.
Başbakanlık Basın Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine bir kararname hazırlandığı ve 21 Ağustos Pazar günü yapılacak Formula-1 yarışları nedeniyle 07.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar gişelerinden geçişlerin ücretsiz yapılmasını öngören söz konusu kararnamenin imzaya açıldığı duyuruldu
17 Ağustos 2005 Çarşamba
A.A.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İkinci Başkanı Rıza Epikmen, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si nedeniyle İstanbul'da otellerin dolduğunu ve çok az yer kaldığını bildirdi.
Epikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si bilet satışlarının sürdüğünü belirterek, TÜRSAB olarak acenteler vasıtasıyla yurtdışında 9 bin bilet sattıklarını söyledi.
Yarışlarla ilgili her şeyin yolunda olduğunu ve rayına oturduğunu ifade eden Epikmen, şunları kaydetti:
''Oteller doldu, çok az otelde yer kaldı. Formula 1 Türkiye Grand Prix'si nedeniyle otelde yer olmadığı için grubunu Yalova'da yatıran olduğu gibi, yarış için gelip yer bulamadığı için Tekirdağ'da yatıranlar da var. Bu yarışın tanıtıma katkısı çok önemli. Önümüzdeki dönemde turizme artı etkisi olacaktır.
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için hiçbir tanıtım yapılmasa dahi, yayınlandığı gün dünyada 2 milyar kişi tarafından izlenecek. Bu da dolaylı olarak İstanbul ve Türkiye'nin adının televizyon ekranlarında yer almasını sağlayacak.''
17.08.2005
A.A.
Türkiye Grand Prix'i öncesinde dün İstanbul'a gelen BMW-Williams Takımı'nın Avustralyalı pilotu Mark Webber, Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Savaşları'nda ölen dedesinin mezarını aradı.
Webber, BMW-Williams Takımı'nın teknik ekibindeki arkadaşlarıyla geldiği Gelibolu Yarımadası'nda, ilk olarak Anzak Koyu'na gitti. Buradaki mezarlıkta dedesinin ismini bulamayan Webber, daha sonra Avustralya Mezarlığı'nın bulunduğu Lone Pine Anıtı'na geçerek, burada da bir süre mezar taşlarında dedesinin adını aradı ve mezarları kamerayla görüntüledi.
Dedesinin 1915 yılında Çanakkale'de er olarak savaştığını belirten Webber, ''Ben de F1 yarışları için geldiğim Türkiye'de ilk fırsatta dedemin savaştığı alanları ziyaret etmek istedim. Ancak buradaki mezarlarda dedemin ismine rastlayamadım. Yine de atalarımın savaştığı bölgeyi gezmek benim için çok önemliydi. Ziyaretim sırasında çok duygulu anlar yaşadım'' dedi.
A.A.
17.08.2005
Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1'i en çok kazanan pilot Alman Michael Schumacher oldu.
1950 yılından bu yana yapılan Formula 1'de Michael Schumacher, 7 kez mutlu sona ulaşıp zirveye yerleşirken, Arjantinli Juan Manuel Fangio 5 kezle en çok kazanan 2., 4 kez şampiyonluğa ulaşan Fransız Alain Prost ise 3. sırada yer alıyor.
Schumacher 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 ve 2004'te şampiyon olurken, Fangio 1951, 1954, 1955, 1956 ve 1957, Prost ise 1985, 1986, 1989 ve 1993'te birinci oldu.
-TAKIMLARDA FERRARİ-
Takımlar sıralamasında ise Ferrari elde ettiği 14 şampiyonlukla en çok şampiyon olan takım unvanını açık ara koruyor.
Formula 1'de Williams 9, McLaren ise 8 birincilikle Ferrari'yi izliyor.
-YILLAR, ŞAMPİYON PİLOTLAR VE TAKIMLAR-
Formula 1'de 1950'den bu yana şampiyonluğa ulaşan pilotlar, takımları ve takım şampiyonları şöyle:
Yıl Pilot Takım Şampiyon takım
---- ------------------ ---------- ---------------
1950 Nino Farina Alfa Romeo ---
1951 Juan Manuel Fangio Alfa Romeo ---
1952 Alberto Ascari Ferrari ---
1953 Alberto Ascari Ferrari ---
1954 Juan Manuel Fangio Mercedes ---
1955 Juan Manuel Fangio Mercedes ---
1956 Juan Manuel Fangio Ferrari ---
1957 Juan Manuel Fangio Maserati ---
1958 Mike Hawthorn Ferrari Vanwall
1959 Jack Brabham Cooper Cooper Climax
1960 Jack Brabham Cooper Cooper Climax
1961 Phill Hill Ferrari Ferrari
1962 Graham Hill BRM BRM
1963 Jim Clark Lotus Lotus Climax
1964 John Surtees Ferrari Ferrari
1965 Jim Clark Lotus Lotus Climax
1966 Jack Brabham Brabham Brabham Repco
1967 Denny Hulme Brabham Brabham Repco
1968 Graham Hill Lotus Lotus Ford
1969 Jackie Stewart Matra Matra
1970 Jochen Rindt Lotus Lotus Ford
1971 Jackie Stewart Tyrrell Tyrell Ford
1972 Emerson Fittipaldi Lotus Lotus Ford
1973 Jackie Stewart Tyrrell Lotus Ford
1974 Emerson Fittipaldi McLaren McLaren Ford
1975 Niki Lauda Ferrari Ferrari
1976 James Hunt McLaren Ferrari
1977 Niki Lauda Ferrari Ferrari
1978 Mario Andretti Lotus Lotus Ford
1979 Jody Scheckter Ferrari Ferrari
1980 Alan Jones Williams Williams Ford
1981 Nelson Piquet Brabham Williams Ford
1982 Keke Rosberg Williams Ferrari
1983 Nelson Piquet Brabham Ferrari
1984 Niki Lauda McLaren McLaren TAG
1985 Alain Prost McLaren McLaren TAG
1986 Alain Prost McLaren Williams Honda
1987 Nelson Piquet Williams Williams Honda
1988 Ayrton Senna McLaren McLaren Honda
1989 Alain Prost McLaren McLaren Honda
1990 Ayrton Senna McLaren McLaren Honda
1991 Ayrton Senna McLaren McLaren Honda
1992 Nigel Mansell Williams Williams Renault
1993 Alain Prost Williams Williams Renault
1994 Michael Schumacher Benetton Williams Renault
1995 Michael Schumacher Benetton Benetton Renault
1996 Damon Hill Williams Williams Renault
1997 Jacques Villeneuve Williams Williams Renault
1998 Mika Hakkinen McLaren McLaren Mercedes
1999 Mika Hakkinen McLaren Ferrari
2000 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
2001 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
2002 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
2003 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
2004 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
(Not: Takım sıralamaları 1958 yılına dek yapılmamıştır.)
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde yarışseverler, motorsporları teknolojisinin en üst düzeyde kullanıldığı araçları izleme fırsatı bulacaklar.
İstanbul'un 19-21 Ağustos tarihlerinde ev sahipliğini yapacağı yarışlarda kullanılan Formula 1 otomobillerinin 100 kilometre hıza ulaşmaları yaklaşık 3 saniyelik bir zaman dilimine sığarken, pistin durumuna göre seçilen değişik kanat grupları ve ayarlar nedeniyle hız limitleri ise değişebilmekte.
FIA'nın Formula 1 yarışları için belirlediği teknik kurallar çerçevesinde araçların motor hacimleri 3 bin cc.'yi geçemez, silindir sayısı 10 ile sınırlandırılmıştır ve her silindir de en fazla 5 valf bulundurabilir.
Araçlarda motorun beslenmesi için ekstra takviye sağlayan Supercharging ve Turbocharging sistemlerinin kullanımı F1'de yasaklı olurken, motor yapısı ise çelik ile dökme demirden yapılmak zorundadır.
Pistonlar, silindir başı ve silindir yataklarının yapay kimyasal bileşenlerden üretilmesinin yasak olduğu organizasyonda, araçların egzoz sisteminin uzunluğu da değişken olamaz.
-OTOMATİK VİTES YASAK-
F1'de araçlarda sadece ön tekerlerin direksiyona bağlı olma zorunluluğu bulunurken, otomatik vites kullanımı ise yasaktır.
Otomatik vites kutusu kullanılamadığı için vites değişikliği yalnızca pilotlar tarafından yapılabilen araçlarda, vites sayısı ise en az 4, en fazla da 7 olarak belirlenmiştir ve tüm araçlarda geri vites bulunması da mecburidir.
Spin atmayı engelleyici herhangi bir sistemin kullanılamadığı araçlarda, çekiş kontrol sistemi ise 2001 yılı İspanya Grand Prix'sinden itibaren serbest bırakılmıştır.
-YARIŞ SÜRESİNCE LASTİKLER DEĞİŞTİRİLEMİYOR-
F1'de bu sezon uygulanmaya başlayan yeni kurallarla birlikte, yarış içinde olağanüstü haller dışında lastik değiştirilmesi yasaklandı.
Araçların yaklaşık 330 kilometre hıza kadar ulaştıkları yarışların en önemli unsuru olarak gösterilen lastiklerin, geride kalan sezonların aksine 2005 sezonunda istenildiği zaman değiştirilme uygulaması kaldırıldı ve ancak yarış sırasında sadece açık bir kusur veya hasarı varsa, ya da lastiğin durumunun tehlikeli sonuçlara yol açabileceği kanaatine varılırsa değiştirilebilme izni yer aldı. Lastik değişimi için pite girildiği zaman içerisinde de araçların yakıt ikmali yapması yasaklandı.
Ancak, yarış esnasında yağış olması durumunda ise bu kuralların aksine takımlar araçlarını pite çağırarak lastik değişimi yapabilmekte ve bu esnada yakıt ikmali de gerçekleştirebilmekte.
Araçlarda teker çapları 66 cm. ile sabitlenirken, jantlar metalden yapılmak zorunda, ön tekerlerin genişliği en fazla 33.5 en az 30.5, arka tekerlerin genişliği ise en fazla 38 en az da 36.5 olmalıdır.
-FREN SİSTEMLERİ ÇOK GÜÇLÜ-
Ulaştıkları yüksek hızlardan kısa süre içerisinde düşük hızlara inebilme kabiliyetine sahip F1 araçlarında oldukça güçlü fren sistemleri kullanılmakta.
Karbon balata ve karbon disk kullanımı nedeniyle çok kuvvetli frenlere sahip olan F1 araçlarında bu sistem, yaklaşık 700 derece sıcaklığa ulaştığında en yüksek performansı vermekte.
Diğer yandan, otomobilin fren sistemine yardımcı olan bir diğer etken de aerodinamik aksesuarlardır. Kanat gruplarının yere basma etkisinin yanı sıra bir de otomobilin frenleme etkisi bulunmakta. Bu sayede F1 otomobili, pilot ayağını gazdan çektiği anda hiç frene basmasa bile standart bir otomobilin frenine sonuna kadar basılmasına eşit bir frenlemeye uğrar. Söz konusu F1 aracının toplam fren gücü ise yer çekiminin 4 katı olarak kabul edilen 4G civarındadır.
Formula 1 araçlarında sadece hidrolik fren sistemi kullanılabilir ve iki tane hidrolik fren devresi bulundurulabilir. Tekerlerin fren esnasında kilitlenmesini engelleyen ABS ise yasaktır. Her tekerlekte en fazla 6 pistonlu fren kalibresi kullanılabilir ve bu diskin kalınlığı da en fazla 2.8 cm., dış çapı ise en fazla 27.8 cm. olabilir.
-ARAÇ AZAMİ AĞIRLIĞI 600 KG. İLE SINIRLI-
F1 yarışlarında kullanılan otomobillerin ortalama ağırlığı 550 kg. olarak gösterilirken, araçların azami ağırlığı ise tam teçhizatlı pilotla birlikte en fazla 600 kg. olmak zorundadır. Yapılan tetkiklerde araç ağırlığı 600 kg.'ın üzerinde çıkması durumunda ise spor komiserleri tarafından araç yarıştan ihraç edilir.
Aracın genişliği lastikler ve cantlar da dahil olmak üzere en fazla 180 cm., aracın uzunluğu en fazla 420 cm., yüksekliği en fazla 95 cm. ve iki tekerlek arası da en fazla 140 cm. olabilir.
Ayrıca, şasiye sabitlenmiş ve hava akımlarından hareket etmemesi zorunluluğu bulunan kanat sistemlerinde, arka kanat genişliği en fazla 100 cm., yüksekliği en fazla 30 cm. olabilir. Ön kanatlar ise 50 kg.'ı dayanıklılıkta olmalı ve en fazla 0.5 cm. esneyebilir.
-PİLOT GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA-
Formula 1 araçlarını kullanan pilotların güvenliği organizasyonun en önemli kısımlarından biri olarak dikkat çekerken, darbeleri emen arka çarpma modülleri 1997 sezonu başında her otomobil için zorunlu kılındı.
Ayrıca, her otomobilde olası bir kaza anında ve hemen öncesinde meydan gelen gelişmeleri, bilgileri kaydetmek üzere bir kaza bilgi kayıt cihazı (ADR) bulundurma zorunluluğu var.
Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1 yarışlarında, pilotlar kullanılan değişik renkteki bayraklarla uyarılıyor.
Damalı bayrak yarışın bittiğini belirtirken, kırmızı bayrak yarışın durdurulduğunu, siyah bayrak ise diskalifiye durumunu anlatıyor.
Formula 1'de kullanılan bayraklar ve anlamları şöyle:
Damalı bayrak: Yarışın sona erdiğini belirtir. İlk 3 araca sallanan bu bayrağı sadece yarış direktörü veya onun tayin edeceği kişi kullanabilir.
Sarı bayrak: Pistte tehlike var anlamına gelir. Pilot için bir tane sallanan bayrak ''yavaşla'', iki tane sallanan ise ''Her an durmaya hazır ol'' anlamındadır.
Kırmızı bayrak: Yarışın durdurulduğunu belirtir. Kaza sonucu pistte bir aracın kalmış olması veya yarışın devam etmesinin tehlikeli olduğunu anlatır. Pilotlar bu bayrağı gördüklerinde yavaş bir şekilde pite dönmek zorundadır.
Mavi bayrak: Hem tur bindirilen, hem de yarışan araçlara gösterilir. Tur bindirilecek aracın arkadan gelen araca yol vermesi şarttır.
Siyah-bayrak: Diskalifiye durumunu belirtir. Araç numarası ile birlikte kullanılır.
Yeşil bayrak: Bir önceki pozisyonda gösterilen herhangi bir renkteki işaret bayrağının artık devre dışı kaldığını belirtmek için kullanılır.
Sarı-kırmızı çizgili bayrak: Pistin kaygan olduğunu belirtir.
Siyah-beyaz bayrak: Sportmen olmayan bir davranış yapıldığını belirtir. Araç numarasıyla birlikte kullanılır ve diskalifiyeden önceki uyarıdır.
Ortası turuncu siyah-bayrak:Aracın mekanik bir problemi olduğunu ve hemen pit alanına girmesi gerektiğini anlatır.
Beyaz bayrak: Pistte yavaş hareket eden bir aracın olduğunu belirtir.
Pinky arkadasim gayet ozverili bir takip goruyor ve kutluyorum seni..
Koyu bir f1 izleyicisiyim. Turkiyeye gelmesi büyük bir olay bizim icin. Hem boyle bir organizasyonu gerceklestirmek hem de tanitimimiz icin cok gurur verici..
Insallah favori lotum montoya kazanir diyorum. :p
Zevkli bir yaris olur umarim. :)
Pinky arkadasim gayet ozverili bir takip goruyor ve kutluyorum seni..
Koyu bir f1 izleyicisiyim. Turkiyeye gelmesi büyük bir olay bizim icin. Hem boyle bir organizasyonu gerceklestirmek hem de tanitimimiz icin cok gurur verici..
Insallah favori lotum montoya kazanir diyorum. :p
Zevkli bir yaris olur umarim. :)
Sayın deep, ben bugüne kadar hiç formula 1 izlemedim. Atletizm ve Basketbol izleyicisiyim. Bu topic'e kimse yazmıyor,üzüldüm ve bilgi toplayarak katkıda bulunmak istedim. Sizin gibi ilgililer yazmaya başlarsa ben çekilebilirim. Lütfen bu önemli topiği boş bırakmıyalım.
İstanbul'da, 19-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ''Formula 1 Türkiye Grand Prix''ini izlemek için gelen yabancı turistlerin, İstanbul'daki otellerde yer bulamadıkları için yakın kentlerdeki otelleri doldurdukları bildirildi.
TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Formula 1'i izlemek isteyen turistlerin, İstanbul'daki konaklama sıkıntısı yüzünden dünden bu yana Bursa'ya gelmeye başladıklarını söyledi.
Arap turistlerin çoğunlukta olduğu yarışseverlerin Bursa'daki otelleri doldurduklarını ifade eden Erdem, şöyle konuştu:
''İstanbul'da konaklama sıkıntısı çeken yerli ve yabancı turistler yüzünden kentimizdeki 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerde, doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Şu an için otellerimizde hiç yer yok. Rezervasyonlar, 23 Ağustos'a kadar dolu. İstanbul'da yer bulamayanlar, Bursa'nın da aralarında bulunduğu yakın kentlere rağbet ediyor.''
Hasan Erdem, yarışseverlerin, Bursa'nın yanı sıra Yalova ve Bolu-Abant'taki otellere de büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
Katilim yuksek olursa tadi cikar aslinda...
BAR Honda'nın Japon pilotu Takuma Sato, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için İstanbul'a geldi.
Lufthansa Havayolları ile Münih üzerinden gelen Takumo Sato, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ''Türkiye'ye geldiğim için çok heyecanlıyım. Yeni yarışlara gitmek bana her zaman heyecan verir'' diye konuştu.
17.08.2005
İSTANBUL - Motor Sporları Organizasyonu (MSO) ve Biletix firması, 19-21 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Park Pisti'nde gerçekleştirilecek Türkiye Grand Prix biletlerine yüksek bir talep olduğunu açıklayarak, Formula 1 severleri son güne kalmadan biletlerini erken almaları konusunda uyardı.
Biletix Genel Müdürü Ali Abhary, 350 Avro değerindeki 3 günlük kombine Formula 1 biletlerinin ikinci el piyasasında ve internette 2 bin 500 Avro'ya satıldığına dikkat çekerek, talebin yüksek olduğu etkinliklerde bu durumun normal olduğunu söyledi.
Koç Bilgi Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ali Abhary yarışseverlerin hala satışta olan pek çok uygun koltuk için Biletix'i arayabileceklerini bildirdi.
Açıklamada, İstanbul Park'da 4 ayrı bilet gişesinin bulunacağını, tüm bu gişelerin yarışın olduğu hafta sonunda, cuma gününden pazar gününe kadar 07.30 ile 18.00 saatleri arasında açık olacağı kaydedildi.
Formula 1'in Türkiye ayağında uygulanacak kurallar açıklandı!!! :) :) :)
1-Türk pilotlar yarış araçlarının bagajlarında mangal bulundurmayacak.
2-Araçlarda teyp ve amfi teşkilatı varsa söktürülecek mini vantilatör,
kafasını sallayan köpek ve boş cd asılı pilotlar yarışa alınmayacak.
3-Araçlarının arkasında yazılı bulunan, "Canısı, Var Ya , Deli Yürek, Bir
Sana Doyamadım Bir De Sabah Uykusuna, Günahkar Sokakların Tövbekar Çocuğu
Muhittin, O Şimdi Asker" gibi ibareler acilen kazınacak.
4-Pit-Stop (tamir-bakım amaçlı kısa süreli mola) anında teknik ekipten,
"Usta gelmişken bi de karbüratöre bakıver" ya ada "Diferansiyelden alt
takımlara el atıver" gibi taleplerde bulunulmayacak.
5-Ülkemize gelen hiçbir yabancı pilotun arkasına yaklaşıp, "Usta kaç
yapıyo bu", "bizim Almanya'daki kayınçoda bunun aynısından vardı",
"Bunların ikinci elleri kaça gidiyo hoca" gibi sorular sorulmayacak...
6-Start verildiği anda arkadan "Daaaat" diye kornayla uyarı yapılmayacak.
7-Yarış esnasında yabancı pilotlarla çarpışmak suretiyle kaza yapan
pilotlarımızın, "Trafik gelmeden yerinden kıpırdatmam aracı" ya da "sana
sanayiden tanıdık bi ustanın kartını vereyim, git ona yaptır aracı
faturayı ben hallederim" gibi yaklaşımlar göstermelerine kat'i surette
izin verilmeyecek...
8-Marlboro ,Camel Winston gibi yabancı sigara reklamlar karşısında milli
menfaatler uyarınca, Tekel 2000, Uzun Samsun, Yeni Rakı, Altınbaş, Vefa
Bozacısı gibi reklamlar alınabilecek, ancak yarış sırasında kesinlikle
çay, sigara içilmeyecek...
9-Cam silici çocuklar pistten uzak tutulacak. Shumi'ye yanaşıp "Abi camın
kirlenmiş dur şunu pırıl pırıl yapayım, ne verirsen ver" diyen çocuklara
mani olunacak...
10-Yine startta bekleyen araçları trafik tıkalı diye zanneden sucu-kağıt
helvacı-simitçi gibi satıcıların araçların arasında pilotlara satış
yapması yasaklanacak...
11-Piste kat'i surette hız tümseği yapılmayacak...
12-Pistin civarında büyük-küçük baş hayvanların olası pilotların virajı
aldığında karşıya geçmesi engellenecek...
13-Pistin üzerindeki üst geçitler yıkılacak.
14-Seyircilerin olası bir kaza anında piste fırlayıp,
kazma-kürek-levyelerle pilotu, yaka paça aracından çıkarmaları
engellenecek... :) :) :)
Formula 1 Türkiye Grand Prix'inde dünyaca ünlü pilotlar yarın piste çıkacak.
Türkiye Grand Prix'inde Formula 1 pilotları, araçları ile 1. ve 2. antrenman turlarını yarın atacak. İstanbul Park Pisti'ndeki ilk antrenman turları saat 11.00 ile 12.00 arasında, ikinci antrenman turları ise 14.00 ile 15.00 saatleri arasında yapılacak.
20 Ağustos Cumartesi günü saat 09.00-09.45 saatleri arasında üçüncü, 10.15-11.00 saatleri arasında da dördüncü antrenman turlarını yapacak olan pilotlar, saat 13.00-14.00 arasında sıralama turlarına çıkacak. Yarış ise 21 Ağustos Pazar günü saat 15.00'te gerçekleştirilecek.
Bu arada, 3 gün sürecek organizasyonda GP2, Volkswagen Polo Ladies Cup ve Seat Cup sıralama turları ve yarışları da gerçekleştirilecek.
-3 GÜNLÜK PROGRAM-
İstanbul Park Pisti'nde 19-21 tarihlerindeki program şöyle:
19 Ağustos Cuma:
09.30-10.00: GP2 (Antrenman turları)
11.00-12.00: Formula 1 (Birinci antrenman turu)
12.30-13.00: VW Polo Ladies Cup (Antrenman turu)
14.00-15.00: Formula 1 (İkinci antrenman turu)
15.30-16.00: GP2 (Sıralama turu)
16.20-16.50: Seat Cup (Antrenman turu)
20 Ağustos Cumartesi:
09.00-09.45: Formula 1 (Üçüncü antrenman turu)
10.15-11.00: Formula 1 (Dördüncü antrenman turu)
13.00-14.00: Formula 1 (Sıralama turu)
14.45-15.45: GP2 (Yarış 34 tur)
16.15-16.45: VW Polo Ladies Cup (Sıralama turu)
17.15-17.45: Seat Cup (Sıralama turu)
21 Ağustos Pazar:
09.55-10.25 VW Polo Ladies Cup (Yarış 8 tur)
11.00-11.45 GP2 (Yarış 23 tur)
12.25-12.55 Seat Cup (Yarış 10 tur)
13.30 Formula 1 pilotlarının gösteri geçişi
13.45-14.15 Formula 1 Start diziliş tanıtımı,
pist aktivite ve gösterileri
15.00 Formula 1 (Grand Prix 58 tur)
18.08.2005
İSTANBUL - Dünyanın en büyük ve en pahalı spor organizasyonlarından biri olan Formula 1'de pilotlar yarışlar sırasında ortalama 2 kilo kaybediyor.
Pilotlar ayrıca sıcak bir pistte ortalama 1.5 litre sıvı kaybına uğruyor.
55 yıldır gerçekleştirilen Formula 1 yarışlarına ilişkin bazı ayrıntılar şöyle:
-Formula 1 araçlarının ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre ve bu hız ancak İtalya'nın Monza pistinde yapılabiliyor.
-Bir Grand Prix sırasında araçların fren diskleri ve pedalları bin derecelik ısıya ulaşabiliyor.
-Formula 1 araçları saatte 200 kilometre hıza ulaşma ve tekrar durma noktasına sadece 7 saniyede varabiliyor.
-Araçlar 200 kilometre hızdan durma noktasına 1.9 saniye içinde ulaşıyor.
-EN YAŞLI ŞAMPİYON-
-Yarışlar tarihinde en yaşlı şampiyon pilot 46 yaşında kupaya uzanan Arjantinli Juan Manuel Fangio oldu.
-En genç şampiyon pilot ise 25 yaşında şampiyonluğa ulaşan Brezilyalı Emerson Fittipaldi'ydi.
-Bugüne kadar yarış kazanan en genç pilot unvanını İspanyol Fernando Alonso, 22 yaşındayken elde etti. En yaşlı yarış kazanan pilot ise 53 yaşında kazandığı yarışla İtalyan Luigi Fagioli oldu.
-İngiliz Stirling Moss, kariyerinde en çok yarış kazanan pilot olmasına karşın hiç şampiyonluk alamayarak bu alanda bir ilke imza attı.
-Yarışlarda tüm zamanların en genç pilotu ise 19 yaşında pilot koltuğuna geçen Yeni Zelandalı Mike Thackwell.
-Brezilya'nın efsane pilotu Ayrton Senna, 65 yarışa ilk sırada (pole position) başlama hakkını elde ederek, bu alanda bir rekor kırdı. Schumacher, 64 kez ilk sırada başlama hakkı ile ikinci sırada yer aldı.
18 Ağustos 2005 Perşembe
İSTANBUL - 14. Grand Prix'i İstanbul'da yapılacak olan Formula 1'de geride kalan 13 yarış sonucunda pilotlarda Fernando Alonso, takımlarda ise Renault ilk sırada yer alıyor.
Bu sezon büyük bir çıkış yaşayan Renault'nun İspanyol pilotu Fernando Alonso, 13 yarış sonunda toplam 87 puana ulaşarak ilk sıraya yerleşirken, McLaren Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen 61 puanla 2., Ferrari'nin son dünya şampiyonu Alman pilotu Michael Schumacher ise 55 puanla 3. sırada bulunuyor.
-PİLOTLAR SIRALAMASI-
Formula 1'de bu sezon yapılan 13 yarış sonunda pilotlar sıralaması şöyle oluştu:
Sürücü Ülkesi Takım Puan
--------------- ------- ------- ----
1-Fernando Alonso İspanya Renault 87
2-Kimi Raikkonen Finlandiya McLaren-Mercedes 61
3-Michael Schumacher Almanya Ferrari 55
4-Jarno Truli İtalya Panasonic Toyota 36
5-Juan Pablo Montoya Kolombiya McLaren-Mercedes 34
6-Ralf Schumacher Almanya Panasonic Toyota 32
7-Rubens Barrichello Brezilya Ferrari 31
8-Giancarlo Fisichela İtalya Renault 30
9-Nick Heidfeld Almanya Williams-BMW 28
10-Mark Webber Avustralya Williams-BMW 24
11-Jenson Button İngiliz BAR-Honda 19
11-David Coulthard İngiliz Red Bull Racing 19
13-Felipe Massa Brezilya Sauber-Petronas 8
14-Tiago Monteiro Portekiz Jordan-Toyota 6
14-Alexander Wurz Avusturya McLaren Mercedes 6
14-Jacques Villeneuve Kanada Sauber Petronas 6
17-Narain Karthikeyan Hindistan Jordan-Toyota 5
18-Christijan Albers Hollanda Minardi-Cosworth 4
18-Pedro de la Rosa İspanya McLaren Mercedes 4
18-Christian Klien Avusturya Red Bull Racing 4
21-Patrick Friesacher Avusturya Minardi-Cosworth 3
22-Vitantonio Liuzzi İtalya Red Bull Racing 1
22-Takuma Sato Japonya BAR-Honda 1
-TAKIMLARDA RENAULT ÖNDE-
Takımlar sıralamasında Alonso ve Fisichella'dan oluşan Renault takımı 117 puanla ilk sırada yer alıyor.
13 yarış sonunda Renault'u 105 puanla McLaren-Mercedes, 86 puanla da Ferrari izliyor.
Formula 1'de 13 yarış sonunda takımlar sıralaması ise şöyle oluştu:
1- Renault (117 puan)
2- McLaren-Mercedes (105 puan)
3- Ferrari (86 puan)
4- Toyota (68 puan)
5- Williams-BMW (52 puan)
6- Red Bull Racing (24 puan)
7- BAR-Honda (20 puan)
8- Sauber-Petronas (14 puan)
9- Jordan-Toyota (11 puan)
10- Minardi-Cosworth (7 puan)
18 Ağustos 2005 Perşembe
İSTANBUL - Formula 1'de bu sezon yapılan 13 yarış sonucunda en çok pole pozisyonu kazanan isimler Renault pilotu Fernando Alonso ve McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen oldu.
Pilotlar sıralamasında ilk sırada yer alan Alonso ile ikinci durumda bulunan Raikkonen 4'er kez sıralama turlarında en iyi dereceyi yapıp yarışa ilk sıradan başladı.
Alonso, Malezya, Bahreyn, Fransa ve İngiltere, Raikkonen ise San Marino, İspanya, Monaco ve Almanya'da sıralama turlarının birincisi oldu.
İspanyol pilot Alonso, ilk sıradan başladığı 4 yarışın 3'ünde (Malezya-Bahreyn-Fransa) yarışı da kazanırken, İngiltere'de ise yarışta 2. sırada yer aldı.
Raikkonen ise sıralamalarda ilk sırayı aldığı İspanya ve Monaco Grand Prix'lerini kazanmayı başarırken, Almanya ve San Marino'da finiş göremedi.
Bu arada Renault pilotu Giancarlo Fisichella, Toyota pilotu Jarno Trulli, Williams BMW pilotu Nick Heidfeld, BAR Honda pilotu Jenson Button ve Ferrari pilotu Michael Schumacher de birer kez yarışlara ilk sıradan başlama başarısını gösterdi.
-13 YARIŞIN SIRALAMA TURLARI-
Formula 1'de geride kalan 13 yarışta sıralama turlarında ilk 3 şöyle oluştu.
Avustralya:
1- Giancarlo Fisichella (Renault)
2- Jarno Trulli (Toyota)
3- Mark Webber (Williams BMW)
Malezya:
1- Fernando Alonso (Renault)
2- Jarno Trulli (Toyota)
3- Giancarlo Fisichella (Renault)
Bahreyn:
2- Michael Schumacher (Ferrari)
3- Jarno Trulli (Toyota)
San Marino:
1- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
2- Fernando Alonso (Renault)
3- Jenson Button (BAR Honda)
İspanya:
2- Mark Webber (Williams BMW)
3- Fernando Alonso (Renault)
Monaco:
2- Fernando Alonso (Renault)
3- Mark Webber (Williams BMW)
Avrupa:
1- Nick Heidfeld (Williams BMW)
2- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
3- Mark Weber (Williams BMW)
Kanada:
1- Jenson Button (BAR Honda)
2- Michael Schumacher (Ferrari)
ABD:
1- Jarno Trulli (Toyota)
2- Kimi Raikonen (Mc Laren Mercedes)
Fransa:
2- Jarno Trulli (Toyota)
3- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
(Raikkonen ceza aldığı için yarışa 10 sıra geriden başladı. Bu
nedenle sıralama turlarında 4. olan Schumacher, yarışa 3. sıradan
başlayan isim oldu.
İngiltere:
2- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
(Raikkonen ceza aldığı için yarışa 10 sıra geriden başladı. Bu
nedenle sıralama turlarında 3. olan Button yarışa 2., Juan Pablo
Montoya ise 3. sıradan başlayan isimler oldu.)
Almanya:
2- Jenson Button (BAR Honda)
Macaristan:
1- Michael Schumacher (Ferrari)
2- Juan Pablo Montoya (McLaren Mercedes)
3- Jarno Trulli (Toyota)
18 Ağustos 2005 Perşembe
İSTANBUL - Formula 1 Türkiye Grand Prix'si nedeniyle dünyanın gözü 3 gün boyunca Türkiye'de olacak.
203 ülkeden naklen yayınlanacak Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışını toplam 2.2 milyar kişinin izlemesi bekleniyor.
Türkiye'nin 19-21 Ağustos tarihlerinde ilk kez ev sahipliği yapacağı organizasyon nedeniyle yurt dışından 40 ile 60 bin arasında turistin İstanbul'a gelmesi bekleniyor.
Yarış için İstanbul'a gelecek turistlerin Türkiye'ye 80 ile 120 milyon dolar arası döviz bırakacağı, yarışın TV'den naklen yayını nedeniyle reklam maliyetinin 3.7 milyar dolar olarak hesaplandığı bildirildi.
18 Ağustos 2005 Perşembe
İSTANBUL - Formula 1'de pilotlar sıralamasında birinci durumda bulunan Renault'nun İspanyol sürücüsü Fernando Alonso, geride kalan 13 yarışta 6 kez mutlu sona ulaşarak, en çok Grand Prix kazanan pilot oldu.
Sezonun flaş ismi Fernando Alonso, Malezya, Bahreyn, San Marino, Avrupa, Fransa ve Almanya Grand Prix'lerinde mutlu sona ulaştı. 87 puanla pilotlar sıralamasında birinci durumda bulunan Alonso, bu sezon 13 yarışın 11'inde finiş görürken, bunların 10'undan puan çıkardı. 11. olduğu Macaristan Grand Prix'i, finiş görüp puan alamadığı tek yarış olurken, Alonso ''Michelin'' lastikleri kullanan takımların katılmadığı, dolayısıyla kendisinin de yarışmadığı ABD Grand Prix'i dışında Kanada'da yarışı bitiremedi.
-RAIKONNEN 4 BİRİNCİLİK KAZANDI-
Alonso'nun en yakın rakibi McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen ise bu sezon 4 yarışta mutlu sona ulaştı.
Finli pilot İspanya, Monaco, Kanada ve Macaristan'da birinci olurken, Renault'un İtalyan pilotu Giancarlo Fisichella, Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher ve McLaren pilotu Kolombiyalı Juan Pablo Montoya da 1'er kez Grand Prix zaferi yaşadı.
-13 GRAND PRİX VE BİRİNCİLER-
Geride kalan 13 Grand Prix'de ilk sırayı alan pilotlar şunlar:
Grand Prix Kazanan Takımı Tur Zaman
---------- -------------------- ------- --- -----------
Avustralya Giancarlo Fisichella Renault 57 1:24:17.336
Malezya Fernando Alonso Renault 56 1:31:33.736
Bahreyn Fernando Alonso Renault 57 1:29:18.531
San Marino Fernando Alonso Renault 62 1:27:41.921
İspanya Kimi Raikkonen McLaren-M. 66 1:27:16.830
Monaco Kimi Raikkonen McLaren-M. 78 1:45:15.556
Avrupa Fernando Alonso Renault 59 1:31:46.648
Kanada Kimi Raikkonen McLaren-M. 70 1:32.09.290
ABD Michael Schumacher Ferrari 73 1:29:43.181
Fransa Fernando Alonso Renault 70 1:31:22.233
İngiltere Juan Pablo Montoya McLaren-M. 60 1:24:29.588
Almanya Fernando Alonso Renault 67 1:26:28.599
Macaristan Kimi Raikkonen McLaren-M. 70 1:37:25.552
18 Ağustos 2005 Perşembe
Formula 1'in Türkiye ayağında uygulanacak kurallar açıklandı!!! :) :) :)
1-Türk pilotlar yarış araçlarının bagajlarında mangal bulundurmayacak.
2-Araçlarda teyp ve amfi teşkilatı varsa söktürülecek mini vantilatör,
:) :)
:) Komikmiş
Formula 1'de sezonun 14. ayağı olan Türkiye Grand Prix'sine az bir zaman kala dünyanın en ünlü pilotları İstanbul Park Pisti ile ilgili görüşlerini açıkladılar.
Formula 1 tarihinde ilk kez bu yıl düzenlenecek olan Türkiye Grand Prix'sinin yapılacağı İstanbul Park Pisti'ni değerlendiren pilotlar, yeni pistin çok ilginç ve heyecanlı olacağı görüşünde birleştiler.
Bu sezon çıktığı yarışlardan 6'sını kazanmayı başaran ve sürücüler klasmanında 87 puanla liderliğini sürdüren Renault'un İspanyol pilotu Fernando Alonso, Türkiye'ye lider olarak gitmenin mutluluk verici olduğunu söyledi.
24 yaşındaki İspanyol pilot, son olarak Macaristan Grand Prix'sinde başarısız olmalarının Türkiye için bir ölçü olamayacağını belirterek