PDA

View Full Version : SPK nin Küçük Yatırımcıyı Koruduğuna İnanıyormusunuz ? Anket

calvinklein
18-03-2010, 10:04
Arkadaşlar spk nin bu zamana kadar aldığı kararlarda biz küçük yatırıcımları koruduğuna inanıyormusunuz.

Konu anket şeklindedir.İnsanların gözünde spk nasıl bir durumda araştırma için açılmış bir konudur

adorable
18-03-2010, 10:07
uzak ara fark olucak bence görelim bakalım güzel bi anket olacak

imparatar
18-03-2010, 10:14
bencede farklı bir HAYIR çıkacak bu anketten.

cups08
18-03-2010, 10:40
Güzel konuya değinmişsin, kağıtları balon yaparken müdahele yok, açığa stış yapıp iki günde kağıdın değerini üçte birine düşürünce yine müdahele yok.

Sırf bu sebepten insanlar borsayı yatırım aracı değil kumar olarak görüyorlar!!!

EXREN
18-03-2010, 10:43
Konya TOPİC yapıştırdım. anket çağrısını

madencix
18-03-2010, 10:45
tüm topiklere yapıştırmak lazım aslında...
çıkan sonuç SPK ya kapak olacaktır...

calvinklein
18-03-2010, 10:47
Konya TOPİC yapıştırdım. anket çağrısını

tüm topiklere yapıştırmak lazım aslında...
çıkan sonuç SPK ya kapak olacaktır...

evet arkadaşlar bütün yatırımcı arkadaşlarımız bu ankete katılmalı. doğru biz küçüğüz küçük yatırımcıyız ama birleşince toplu karar alınca baya bi fazla oluyoruz

özür
18-03-2010, 10:55
korusaydi BORSA olurmuydu borsanin amacida zaten budur ky yi yolmak

calvinklein
arkadaşlar hisselerinizi takip ettiğiniz topic lerde bu konunun linkini paylaşırsanız sevinirim.ne kadar çok kişi ankete katılırsa o kadar iyidir

madencix
aslında CNBC E de gün içinde canlı yayında ANKET yaptırmak gerek...

Düzgün
18-03-2010, 10:57
KY düşmanı, Patron dostu SPK.

madencix
18-03-2010, 11:00
GSRAY-ASLAN ve AFYON da yatırımcıyı koruyan SPK...her ne hikmetse PKENT de yatırımcıyı korumuyor????
sebep ne olabilir ki????

livingston
18-03-2010, 11:01
sadece SPK değil... devletin denetleme diye bir derdi yok :)

madencix
18-03-2010, 11:05
brüt takas uygulaması uyguladığı tüm hisselerede KY hep kaybetti...hesap kitap biliyorlardır herhalde...
baksınlar-ölçsünler-biçsinler bakalım...
aldıkları maaşı hakediyorlar mı?

ben hakkımı helal etmiyorum SPK ya....

c_sinoplu
18-03-2010, 11:06
GSRAY-ASLAN ve AFYON da yatırımcıyı koruyan SPK...her ne hikmetse PKENT de yatırımcıyı korumuyor????
sebep ne olabilir ki????

Ben afyon senedindeyim tşk ederiz spk bizi zararar sokarak korudu.Zaten spk ky nin para kazanmasını istemez taban taban giden kağıtlarda nereye bakıyo bu spk anlamıyorum.

EXREN
18-03-2010, 11:09
kutpo martı migros thy ttkom ucak unyec afyon altın tupras bagfs bshev adel metro.
Davet yolladım tek tek .

madencix
18-03-2010, 11:09
brüt takas uygulamasından beri İMKB işlem hacmindeki düşüş gözle görülür şekilde hissediliyor...
işlem hacminin düşmesi aracı kurum ve çalışanlarının işsiz kalmasına sebep olacak...
allah kolaylık versin diyelim....
SPK iş yoğunluğundan bahsetmiş ya; az iş yapalım diye şu ana kadar yapmadıkları tek şey tahta kapatmak...yakında onuda yapmaya başlarlar.

ayhan53
18-03-2010, 11:10
72 inci golü ben attım şeref sayısını kim attı onlarda:)

calvinklein
18-03-2010, 11:11
kutpo martı migros thy ttkom ucak unyec afyon altın tupras bagfs bshev adel metro.
Davet yolladım tek tek .

teşekkürler

madencix
18-03-2010, 11:11
bu anketten çıkan sonucu SPK başkanına göndereceğim....Çok ciddiyim....

blmm
18-03-2010, 11:12
72 inci golü ben attım şeref sayısını kim attı onlarda:)

74'e benden, anket açma fikiri iyi olmuş.

caylak442
18-03-2010, 11:13

buradaki oy veren arkadasları ayrıca spk@spk.gov.tr ye protesto maili atmaya davet ediyorum. acık acık maduriyetinizi soyleyin. dikkate almayacaklarına eminim ama gene de kişisel tepkimizi ortaya koymuş oluruz.

doctorre
18-03-2010, 11:15
Evet diyen arkadaşa sesleniyorum. Oyunuzun neden evet olduğunu şu cahil kulunuza anlatırmısınız.

madencix
18-03-2010, 11:20
Evet diyen arkadaşa sesleniyorum. Oyunuzun neden evet olduğunu şu cahil kulunuza anlatırmısınız.

onlar VOB da işlem yapan arkadaşlardır...

mehmet34
18-03-2010, 11:39

gönder hocam konyada tam budadılar bizi bir ay bi hisse düşermi ya 4 taban falan oldu
hatta başkana bu linkide gönder

HARADA
18-03-2010, 11:43
evet hayır dışında kısmen diye bir şık daha olsa iyidi.. bence kısmen koruyor.. yeterli değil tabiki ama eskiye görede daha iyi.. daha da ileri gideyim spk küçük yatırımcıyı korumak zorunda olduğunu biliyor.. bunu yeteri kadar yapamıyor olabilir ama küçük yatırımcıları kaçırması yada onların birikimlerinin yabancıların eline geçip ortadan kaybolmasının ceremesini hatırı sayılır bi şekilde çektiğini düşünüyorum.. daha çok şirketi imkb ye çekmekteki amaçta tabiki daha çok yatırımcı çekme isteğiyle paralel.. ama şu var küçük yatırımcı kendini koruyormu ???.. önce küçük yatırımcı kendini korumalı.. halk pazarı mantığıyla alım satım yapanlar beni kimse korumadı deme hakkına ne kadar sahiptir bunu göz önünde bulundurmak gerekir..

sniper63
18-03-2010, 11:48
yapılan bir çok uygulamadan daha hala evet koruyor diyen varsa o şahsın iyi niyetlı olduğuna inanmam....içi boş batık şirketler sebepsiz yerde 1 ayda 3-4 kat prim yapar ,halka arz olur ama 1 ayda yarı yarın düşer ama gsray gibi hisse yüzde 20 prim yapınca T2 uygulaması yapılır buna objektif biri evet diyemez...saygılarımla...

sakarca
18-03-2010, 11:49
HAYIR..yüz kere yine hayır.bence kararları hep siyasi...yabncıda stopaj yok yerli malında herşey var...kardeşim maaş veriyolar vergi..bankaya yatırıyon vergi..borsaua yatırıyon vergi..alış veriş vergi..yazacak çok şey varda.....görüntü yok.mikrofon kimdeyse o çalıp o söylüyor..kim dinler güççüğü...
İYİ BİR BAŞLIK OLMUŞ ELİNİZE SAĞLIK...

sniper63
18-03-2010, 11:52

muhakkak göndermelisiniz ki böyle bir sitenin sonucunun bu yükseklikteki hayır oyunun birilerini durup düşündürmeli ya biz gerçekten yanlış yapıyoruz dedirttirmeli ve hatta sadece spk ya degil başbakanlıga bile göndertmek lazım bu kurumlar kimsenin tekelinde degil vatandaşların üstünde hiç bir kurum yoktur her şey halk içinse bu sonuçtan birileri gerekli uyarıları alması lazımdır....

sakarca
18-03-2010, 11:58
yukarda yazdık ama eğri oturup doğru konuşmak gerekirse eskiye göre spk olayları ve şikayetleri sanki daha çabuk müdahele ediyor gibi..

CycLone
18-03-2010, 12:02
yukarda yazdık ama eğri oturup doğru konuşmak gerekirse eskiye göre spk olayları ve şikayetleri sanki daha çabuk müdahele ediyor gibi..

yafff ne müdahalesi !!! 100 lerce manüpülasyon yapan adamları 100 lira cezayla dışarı salıyorlar.. bu yönetimle bu olaylar hiç bir zaman bitmeyecek kazıyğı yiyen ky olacak..
bu değişmez kuraldır!!! spk malı üstüne kitlemek için müdahale ediyor hangi ky korunmuş. eğri oturdum eğri konuştum.

HARADA
18-03-2010, 12:02

bende hayır diyenlerin özellikle keskin bi şekilde hayır diyenleri anlamakta zorlanıyorum.. paranızı korumadığınızı düşündüğünüz bi sisteme neden koyuyorlar.. arabanızı güvenmediğiniz bir yere kapıları açık anahtarı üstünde park edip 1 ay tatile çıkarmısınız.. ama paranızı güvenmediğini bir yere koyup 1 ay bekliyorsanız o zaman hayır diyenler kumar oynadıklarını düşünerek bu işe giriyorlar.. bence herkes sistemi sorgulamadan önce kendisini sorgulamalı.. evet illaki sistemin eksikleri var.. bunu görmemek komik olur.. ama hiç birşeyde yapılmıyor bizi kafaya alıp elimizdeki avucumuzdaki soyuyorlar diye düşünenler varsa onları bu sistemde tutan şey nedir.. bende bunu merak ediyorum..

EXREN
18-03-2010, 12:05
asels banvt bfren akenr pkart deniz.

benden bu kadar ceza almayalım sonra....

cups08
18-03-2010, 12:08
evet hayır dışında kısmen diye bir şık daha olsa iyidi.. bence kısmen koruyor.. yeterli değil tabiki ama eskiye görede daha iyi.. daha da ileri gideyim spk küçük yatırımcıyı korumak zorunda olduğunu biliyor.. bunu yeteri kadar yapamıyor olabilir ama küçük yatırımcıları kaçırması yada onların birikimlerinin yabancıların eline geçip ortadan kaybolmasının ceremesini hatırı sayılır bi şekilde çektiğini düşünüyorum.. daha çok şirketi imkb ye çekmekteki amaçta tabiki daha çok yatırımcı çekme isteğiyle paralel.. ama şu var küçük yatırımcı kendini koruyormu ???.. önce küçük yatırımcı kendini korumalı.. halk pazarı mantığıyla alım satım yapanlar beni kimse korumadı deme hakkına ne kadar sahiptir bunu göz önünde bulundurmak gerekir..

Yanlışın var. Küçük yatırımcı kendini koruyabilecek olsa küçük yatırımcı olmaz. Kanunlar zayıfları korumak içindir. Güçlü olan kendini zaten korur! Biz, iyi kötü kurulan tezgahların farkına varıyoruz. Ama borsada yatırım yapıp iyi gelir elde ediym diye evini arabasını satıp buralarda kaybedenler var. Resmi kurumlarsa bu insanları kendi kaderlerine terkediyorlar!

sakarca
18-03-2010, 12:14
özür.. ama borsada para kazanmak için evini arabasını satıp yatırım yapan aklında zoru vardır ...çoook özür..karantisi olmayan biyere ev satılıp yatırım yapılırmı.onon yerine küçük bir iş yeri aç..kendini geçindir..yani bi ev nerden baksan 80-100 bin arası çok güzel bi sermaye...AÇ GÖZLÜ OLAMAMAK,SADECE BEN DEMEMEK LAZIM..SAYGILAR.AGA

calvinklein
18-03-2010, 12:18
özür.. ama borsada para kazanmak için evini arabasını satıp yatırım yapan aklında zoru vardır ...çoook özür..karantisi olmayan biyere ev satılıp yatırım yapılırmı.onon yerine küçük bir iş yeri aç..kendini geçindir..yani bi ev nerden baksan 80-100 bin arası çok güzel bi sermaye...AÇ GÖZLÜ OLAMAMAK,SADECE BEN DEMEMEK LAZIM..SAYGILAR.AGA

borsada yapılan yatırım şirketin size vereceği temettü yada bedelsiz hisseler için yapılır.trade için gidip evini arabasını satıp hisse alınıyorsa o zaman sorunlu olan karşı taraftır.

ozlhrk
18-03-2010, 12:20
arkadaşlar spk ne oluyor yaaaaa ky yi mi koruyormuş acaba ya bende diyordum kendi kendime mutlaka bir kurum olmalı by yi aman ky koruyan neyse spk sen bilirsin işini

nakila
18-03-2010, 12:21
Hisseler çıkarken(insanlar para kazanırken) özel durum var mı diye sorguya çeken SPK; Neden hisseler düşerken(insanlar, özellikle KY kaybederken) aynı sorgulamayı yapmıyor?

Yoksa hisselerin normalde çıkması normal değil de; düşmesi mi normal?

Cevabını bilen yazsın lütfen.

cups08
18-03-2010, 12:28
özür.. ama borsada para kazanmak için evini arabasını satıp yatırım yapan aklında zoru vardır

Konu biraz dağıldı ama hayır yoktur. 5 sene önce 30.000 TL'ye satılan bir araba parasıyla GARAN hissesi alanın şu an 120.000 civarında parası vardır. 5 sene önce 100.000 TL'ye ev alan adam şu anda o evi aynı paraya satamaz. Kira getirisiyle beraber belki aynı paraya gelir. Bidon kağıtlar hariç özellikle 30'dan uzun vadeli alım yapanlar kazanırlar.

Aklından zoru olan dediğin bidon kağıda girip bilgisizliğinden spec tuzağına düşen yatırımcı. Tuzağa düşüyor çünkü cahil cesareti var, tuzağa düşüyor çünkü tuzağa düşmesine göz yumuluyor.

sakarca
18-03-2010, 12:30
BU GÜN AL YARIN YÜKSELİR SATARIM DÜŞÜNCESİ İNSANLARI ELBETTEKİ ZARARA UĞRATIYOR.ELBETTEKİ BU DÜZENE KARŞI OLAN LARDAN BİRİYİM..SPK ÇOK ÇOOOOK BÜYÜK YANLIŞLAR YAPIYOR.SANKİ KENDİ ÜLKESİNİN İNSANLARINA SERT BAKIYOR.FAAKAAATTT.DEDİM YA EĞRİ OTURUP DOĞRU KONUŞALIM..KİM PARASINI ALAMAYACAK BİRİNE BORÇ VERİRKİ.YATIRIM İÇİN KULAKTAN DUYMA HABERLERE GÖRE YATIRIM YAPMAMAK LAZIM...SPK YANLIŞ...EEEE.ARACI KURUMLARA HİÇ Mİ İŞ DÜŞMÜYOR..YATIRIMCIYI ÖZELLİKLE KÜÇÜK YATIRIMCIYI BİLGİLENDİRMEK AÇISINDAN...ACABA SPK BU ARACI KURUMLARIN İŞLEMLERİNİ VE TAVSİYELERİNİ DAHA SIKI KONTROL EDEMEZMİ...accık acı oluyor ama iş spk dan önce aracı kurumlara düşmez mi.onlar için önemli olan işlem yapılsın küçük yatırımcı al desin alınsın.sat desin satılsın.nasıl olsa her iki türlüde aracı kurum kazanır..yazacak çooook şeyler var ...anket konusunda ben hayır dedim.yukarda da yazdım.ama ihaleyi bir kişinin üstünde döndürmemek lazım.işte bu konularda spk işe davet ediyorum..

kartun1
18-03-2010, 12:33
hatırlıyorum bu spekülatif olaylar fazlalaşınca
ntv idi sanırım oraya biri çıktı, dediki kaç sefer söyledik bu iş böyle olmaz diye SPK ya dedi
önlem alın diyoruz almıyorlar dedi
bir iki kere bunlara şöyle şöyle yapacaksın dedi, bak bakalım bir daha aynı hareketleri yapabiliyorlar mı?
o adamın öyle konuşmasından sonra, bazı önlemler alınmaya başlandı spekülatif tahtalarda

yas3gk
18-03-2010, 12:34
Hisseler çıkarken(insanlar para kazanırken) özel durum var mı diye sorguya çeken SPK; Neden hisseler düşerken(insanlar, özellikle KY kaybederken) aynı sorgulamayı yapmıyor?

Yoksa hisselerin normalde çıkması normal değil de; düşmesi mi normal?

Cevabını bilen yazsın lütfen.

belkim şöyledir malumunuz güzel ülkemizde yandaş medya,yandaş işadamı,yandaş spor klupleri vs vs. belkide bunlarda spk yandaşlarıdır,olmazmı olurrr nede olsa burası bizim ülkemiz her an her şey olabilir.

calvinklein
18-03-2010, 12:36
Cumhuriyette devletin görevi yandaşları zenginleri para babalarını güçlüleri korumak değil halkını zayıf olanı korumaktır.Ama ne yazıkki korunmuyoruz :(

hakbil
18-03-2010, 12:37
Devlet ve devletin çıkardığı kanunlar güçsüz çoğunluğu, güçlüye karşı korumak içindir. Bizi mağara devrinden ayıran budur.

Bu kanunlarda yıllar içinde ihtiyaçlar doğrultusunda, tartışmalar sonucu doğru aranarak belirlenir.

Zaman içinde yeni ihtiyaçlar doğar ve kanunlar gelişir, değişir.

Yeni ihtiyaçlar ortaya konmazsa, kanun yapıcıların bu ihtiyaçlardan haberi olmaz.

Yeni ihtiyaçları ortaya koymanın yöntemide bu tür şeylerdir.
Mesela anket, mesela spk ya iletilen rahatsızlıklar, mesela medyaya yansıyan zarar gören kişilerin şikayetleri.
Bu ve benzer şekillerde kanun yapıcıların olaylardan haberi olur. Yoksa yüksek maaş ve primle rahat içinde oturan yöneticilerin, zarar gören kişilerin farkında olmasını bekleyemezsin. farketmemişse farketmesini sağlayacaksın.

Zarar görüyosan borsaya girme sözü tamamen cehalet ürünüdür.
O zaman siyasetçiyi beğenmiyosan ülkeyi terket gibi bi mantık doğarki, her dönem farklı görüşteki siyasetçiler başa geçtiğine göre, ülkede deliler haricinde kimsenin kalmamış olması gerekir.

Patronu beğenmiyosan şirkette çalışma...
Anneni beğenmiyosan evi terket...
Çocuklarını beğenmiyosan tekmeyi vur gönder...

Yada daha doğrusunu bulabilmek için konuş tartış, şikayet ve isteklerini belirt...

KY yi manipulasyonlardan SPK nın koruyamadığı ortada.
manipulasyon tespitmi edildi. Bunu aradan yıllar geçtikten sonra yayınlıyorlar ve şu kişilerin borsada işlem yapmaları yasaklandı, mahkemeye verip paranızı alın deniyor.
Bu manipulasyondan diyelimki 10 tane büyük yatırımcı(by) 1000 tanede KY zarar gördü.
BY ler zaten geniş olanaklara sahip olduğu için kendi avukatlarına yetki verip kafalarını yormadan paralarını geri almak için uğraşabilirler.
Ama KYler... her biri üçer beşerbin kaybetmiş... avukata gitse zaten avukat bi o kadar parayı KY den söğüşleyecek. Üstelik zararını geri alabileceğide meçhul. Zaten KYlerin hepsi istanbulda oturmuyor, diğer illerdeki avukatlar ilgilenmiyor bile, ben nasıl bulacam bu adamların hacizlik mallarını diyor.
Hali ile KY lerin hiçbiri zararını geri almak için teşebbüs etmiyor... belki bi kaç istisna vardır...

Halbuki spk manipulasyonu tespit ettiğinde, kimlerin zarar gördüğü aracı kurumların listesinde var zaten... toplam ne kadar zarar ettiğide belli..
spk nın bi sürü maaşlı avukatı yokmu var...
Bu avukatlar haciz yolu ile manipulatörlerden alabildiklerini alırlar. Sonra aracı kurum listelerine göre zarar edenlere dağıtırlar...
Manipulatörde bi daha borsaya uğramaz...

Ama spk bunu yapacağına ne yapıyor... sadece seyrediyor... ne zamandır seyrediyor... on yıllardır...

camell
18-03-2010, 12:40
herzaman kağıdı son alan ky dir. dolayısı ile bir kağıdın tahtası kapanıyorsa,son alan yanmış demektir....
tıpki bizim aslanda yandığımız gibi....
normalde kağıt düşşe kol keser zararın bir yerinden dönersin.ama tahta kapanınca kağıt otomatikmen 2 taban yapıyor ve toplam % 20, hiç satma imkanı bulamadan zarar ediyorsun...sorumlusu kim????
aslan mı? hayır
tabiki spk.........

sakarca
18-03-2010, 12:46
sayın nakila kardeşim. gruplar oluşmuş..al-gülüm ver-gülüm olacak.herkes birbirini kollarken,biri diyoki bana göre bu işin kaymanı ben yiyim. hisse tam yükselişe başlıyo kademe kademe çıkıyo hop bi tavan grup noluyo yav diyo hemen spk iş başı nereye gidiyon beni aramadın gitçem diye diyo.hoopp aldıklarını geri veriyo..al kardeşi madem sen istiyon senin olsun.bi daha senden habersiz bişey almam abi...tabi bunun adı şirketin ne gibi bir hesabı varda yükseliyo...oluyo.işte burda küçükler dökülüyo,kaybediyo.çünkü hisse hareketine bşladığınde buhesa bın başın da sorulması lazım gelirken spk işini yapıyor gibi para babalarının kaymak yimelerine müsade etmiş oluyo.amaaaaa...işini de yapmış oluyo kardeşiiim.( yavf bi ceza da biz yemeyiz demi)

cups08
18-03-2010, 13:03
BU GÜN AL YARIN YÜKSELİR SATARIM DÜŞÜNCESİ İNSANLARI ELBETTEKİ ZARARA UĞRATIYOR.ELBETTEKİ SPK YANLIŞ...EEEE.ARACI KURUMLARA HİÇ Mİ İŞ DÜŞMÜYOR..YATIRIMCIYI ÖZELLİKLE KÜÇÜK YATIRIMCIYI BİLGİLENDİRMEK AÇISINDAN...

Bu konuda haklısın aracı kurumlar da sadece aldıkları komisyonlarla ilgileniyorlar. İşe yeni girenleri borsadaki tuzaklar hakkında uyaran yok. Borsadaki tehlikelerle ilgili örnekler içeren üç-beş sayfalık bir yazı verseler birçok yeni yatırımcı bu spec tuzaklarına düşmez. Ama anket aracı kurumların yetersizliği için değil, SPK için açılmış. Onların sorumluluğu daha fazla.

slazanger
18-03-2010, 13:22
kesinlikle spk nın ky yi koruduğuna inanmıyorum.

diyarbekirli
18-03-2010, 13:35
spk kendini korur.............. gerisi teferuattır

dandanakan
18-03-2010, 13:36
arkadaşlar 2 aydır televizyonlarda yorum yapan yatırım uzmanlarının hepsi piyasanın yönü aşağı diye takmış durumdaydılar su 2 güne kadar, bu yorumlarında piyasada pisokolojik baskı oluşturduğu düşüncesindeyim..

kartun1
18-03-2010, 16:05
arkadaşlar 2 aydır televizyonlarda yorum yapan yatırım uzmanlarının hepsi piyasanın yönü aşağı diye takmış durumdaydılar su 2 güne kadar, bu yorumlarında piyasada pisokolojik baskı oluşturduğu düşüncesindeyim..

onlar düşecek diyorsa, kesin yükselecektir
aynı hareketi çok iyi hatırlıyorum endeks 18 binde iken yapmışlardı
ondan sonra endeks hoop 30 bin oldu
kendisi mal toplamak için tv ye çıkıp düşecek düşecek diye yaygara koparıyor
hisselerin düşmeye yakınkende bağırırlar, borsa fırlayacak diye

HaYaBuSa
18-03-2010, 16:18
spk malesef küçük yatırımcının sömürülmesine müsade ediyor.belki 10 larca mail attım kanıtları ile koskoca holdink patronları 10 larca farkı hesaplara ,virman yolu ile hisseleri satış göstererek belli bir kademe arasına küçük yatırımcıyı sıkıştırmış.mesela 80 maliyetle bir hisse aldık hisseyi hemen 2 milyon satış gösterip bir başka hesaba virmanlıyarak fiyatını 77 lere düşüp 76 ya 1 milyon lot satış koyarak 77 ve 78 de başka hesaplardan alış girerek ,hissede olan ky ler ile haksız ve kanunsuz baskılar kurmakta,ky nin elini kolunu bağlamakta.ya hisseyi satarsın yada daha aşşağıya çekerim tehditi ile hisse fiyatlarını baskı altına alıyor ve ky nin her zamn zarar ederek satmasını sağlıyor.bu virman olayı bir an evvel kalkmalı.bu patronların hangi aracı kurumlarda hangi bankalarda kaç adet hesapları var incelenmeli.23 bin endeks de borsaya girmiş bir kişi olarak 53 bin endeksde ben eğer halen zararda isem .spk ya ne gerek var.yazdığım maıller neden sonuç vermez.ille bizde taraf gazetesine ilanmı verelim.birileri harekete geçsin diye.

cups08
18-03-2010, 16:32
spk malesef küçük yatırımcının sömürülmesine müsade ediyor.belki 10 larca mail attım kanıtları ile koskoca holdink patronları 10 larca farkı hesaplara ,virman yolu ile hisseleri satış göstererek belli bir kademe arasına küçük yatırımcıyı sıkıştırmış.

Üstadım çok güzel özetlemişsin tebrik ederim. Sürekli olarak doldur boşalt yapıyorlar ve her zaman için ters köşe. Kimsenin bu adamlara dur diyeceği yok. Biz de gemisini kurtaran kaptanı oynuyoruz mecburen.

hido
18-03-2010, 16:36
SPK kendi kafasına uygun hayali işler yapıyor..
Başkanıda mevzuattan yakınıp bol bol konuşuyor..
Küçük yatırımcıyı koruyan yok.Yol gösteren yok..
Hisse düşerken özel durum açıklaması yok..

HALKBANK gibi derin bir hissede borsa %10 yükseldiği dönemde halkabank %15 düşmüştür,yasal olmayan açığa satış yapılıyor araştırıllsın diye mail gönderdim.
Bana klişe bir cevap geldi.''Gerek Borsa gerek Biz zaten piyasayı sürekli gözlemliyoruz''..v.s

Bu arada anket sahibi arkadaş anket sonucunu göndermişken bu topiğin linkinide ver de yazılanları belki okurlar..
Pek sallayacaklarını sanmam ama gene de biz doğru bildiğimizi yapalım..

pazar
18-03-2010, 16:47
kesinlikle anket sonucları ve bu yorumlar spk ya mail le gönderilmelidir
benim rengim hayır ¿

CycLone
18-03-2010, 16:59
tahtayı akşam kitle sabah sabah tabandan açtır.
ha sokaktaki bir serseri gece paranı almış gaspetmiş yada bu farkı var mı?
şu t+2 olayına ne demeli büyüklerin elinde çok miktarda mal var birinden alır diğerinden satar ama aynı gün alan ky mal 2 gün kitli kalır..
umarım gün gelir o kurumunun başındakiler teker teker yargılanır... demokrasi diyorlar ya hadin buradan başlıyalım. %97 memnun değil.

EXREN
18-03-2010, 17:10
Sayın Üyeler lütfen Bu anket URL sini herkez topic ine yapıştırsın bunu tüm forma yayalım. Bu anketin sonucunu ve yorumları SPK başkanına göndereceğiz.

Birlik olma zamanı......

http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=43692&page=6

metafor
18-03-2010, 18:12
bu anketi düzenleyen arkadaşlara teşekkür ederim son derece önemli bi konuya parmak basmışlar böyle bir anket oldugunu ışıklar topiginden okudum tüm topiklerede yapıştırılmalı ısamb yıllardır bedelli sermaye arttırımını yapar sayısını unuttuk paronun ele yatırımcının cebinden hiç çıkmıyo her sene rutin hale geldi birde sermaye azaltımıyla çifte kavrulmuş yaptı daha 6 ay olmadan yeniden bedelli ben spk ya mail atıp şikayete bulunmaktan bıktım onlarda izin vermeden bıkmadı hele bi lioys olayı varki bedelli arttırım izni çıkıyor iki ay geçmeden hisse tarihe karışıyo kapandıktan sonra tonlarca yag ortadan kayboluyo hiç önlem yok birde boryad için topik düzenleyin ne yaparlar hiç ky faydaları dokunmuşmu bilelim bu anketi spk mutlaka görmeli derim tekrar tebrik ediyorum saygılar sunuyorum ky birlik olup bir yaptırım gücü oluşturmalı

calvinklein
18-03-2010, 18:44
bu anketi düzenleyen arkadaşlara teşekkür ederim son derece önemli bi konuya parmak basmışlar böyle bir anket oldugunu ışıklar topiginden okudum tüm topiklerede yapıştırılmalı ısamb yıllardır bedelli sermaye arttırımını yapar sayısını unuttuk paronun ele yatırımcının cebinden hiç çıkmıyo her sene rutin hale geldi birde sermaye azaltımıyla çifte kavrulmuş yaptı daha 6 ay olmadan yeniden bedelli ben spk ya mail atıp şikayete bulunmaktan bıktım onlarda izin vermeden bıkmadı hele bi lioys olayı varki bedelli arttırım izni çıkıyor iki ay geçmeden hisse tarihe karışıyo kapandıktan sonra tonlarca yag ortadan kayboluyo hiç önlem yok birde boryad için topik düzenleyin ne yaparlar hiç ky faydaları dokunmuşmu bilelim bu anketi spk mutlaka görmeli derim tekrar tebrik ediyorum saygılar sunuyorum ky birlik olup bir yaptırım gücü oluşturmalı

bende sizin gibi düşündüğüm için bu topiği açtım.

arkadaşlar spk olayı abarttı.işine gelen büyükleri koruyor(çoğunlukla) işine gelmeyenleri yaptığı manüpülasyından 3-5 yıl sonra cezalandırıyor.tabi iş işten geçtikden sonra.

halodayı
18-03-2010, 19:04
Sayın calvinklein arkadaşım çok teşekkür ederim.Şu sitede uzun zamandır açılan en yararlı topik olmuş sizi kutlarım.
Spk bizi koruyormu ? Konusuna gelince . Diğer arkadaşlarımın bu konuya cevap aramak için google den mecnur çolak haberlerini araştırsınlar.Kendi bilgimle söyleyim bu vatandaşın kaç kere ceza aldığını inanın sayamadım.Ve bildiğim kadarıyla hala spekliğe devam ediyor.Son 16 yılda defalarca işlem yasağı geldi .Spk ne yaptı kocaman bir hiç ufak cezalarla geçiştirdi bu durumu.Halbuki ömür boyu yasakla bakalım ondan sonra iyi bir para cezası baklım kimse yanaşabiliyor mu? ama onların en iyi bildiği iş hareket edemiyeceklerini bildikleri için(ky'nin) t-2 uygulamasını getirmek.Madem bu uygulamayı getireceksin bütün aracı kurumlarına uygulat.İsim vermek istemiyorum bir hissede ben bunu uygularken arkadaşımın aracı kurumu t-2 uygulamasını yapmıyordu.Spk sen bunu bile tespit edemezsen kimi nasıl koruyacaksın.Yakaladığın maniple işlemlerde neden ky lere ödeme yaptırmıyorsun.Aslında çok kolay yapacakları işleri bile yapmıyorlar (az önce arkadaşımın birisi de belirtmişti bu konuyu.) sonuca gelirsek bu topiği eğer okutabilirsek belkide birşey öğrenirler birşey yapmasalar bile en azından biraz rahatsız olurlar .............HERKESE İYİ AKŞAMLAR

kikirik
18-03-2010, 19:31
SPK mı? KYY'yi korumak mı?

koca bir HAAAYYYYIIIIRRRRR !!!!!

danger35
18-03-2010, 19:45
Bir H@YIR da benden. Bu cevabım için onlarca neden sayabilirim ama konuyu dağıtmak istemiyorum. H@YIR

mtnyvz
18-03-2010, 19:51
Deveyi diken, insanı sevenden vazgeçilmez. Bkz. buradaki herkes sövse de, küfretse de borsa oynuyor :)

Önce aynaya baksak daha iyi olacak sanki. Biz tuzaklara basmadan hedefine gitmeye çalışan yalnız kurt olarak görelim kendimizi, diğeri de apache helikopterle bizi avlamayı beklemeyen avcı.
Sizce hangimizin şansı daha yüksek?

Ben SPK tarafında değilim yanlış anlaşılmasın aksine son zamanlarda borsadan canım yandı ama avlandıysan durup düşüneceksin.

jentz
18-03-2010, 19:57
herkesin yorumu ve dusuncesi farklı olabilir....ama bu ulkede gercekten spk kucuk yatırımcıyı koruyoırsa yada vazgectim korumayı, buyuk babaların nasıl kolaydan para kazandıklarını yani ky çarptığını gormek duymak bilmek istiyorsa dunku bakambalaj tahtasındaki hareketleri bir incelesin kafi....
cezada vermesin...ama bir incelesin.ben burdayım desin....adamlar kendi hisselerini sermaye artırım kararı acıkladıktan sonra tepeden ky mal basıyor.hangı dunya ulkesinde olur bu....3. dunya ulkesinde olur....ama ordada spk dye kukla yoktur...bizdeki tarfik memuru gb.gel gec....halka arz yap...yapma dur...
önümüzdeki halka arzlar bu mantıkla nasıl yapılacak.kaçı basarılı olacak....hiç dusunen var mı....dun bakabtan hisse alanlar feryat figan ediyor....deprem yeri gb...Ben gelmedim tufaya...ama ky lar ne olacak.kım koruyacak hakkını....ben yinede spk nın işlemleri takip eden kuruluna bireysel olarak basvuru yapacam....en azaından boylesi işlemlerden para kazanalar haram paralarının bir kısmını avukatlarıyla paylassınnnnn

wero62
18-03-2010, 19:57
vatana millete hayırlı oysun reyimi kullandım.Umarım spk baskanı bu anketi görür(gerçi görsede birsey yapacağını sanmıyorum)

TOPTANCI
18-03-2010, 20:10
Bizim korunmaya ihtiyacımızmı var . onları Allah korusun

cengci
18-03-2010, 20:17
bencede hayır başarılar dilerim

gaysarorak
18-03-2010, 20:26
Yeterince Küçüğüm, yeterince de yatırımcıyım...

Ama ömrüm, kendimi SPK ve SİPEK ten korumaya çalışmakla geçiyor ...

teacher63
18-03-2010, 20:37
dünyanın en pahalı benzinini kullanıyorum.
dünyanın en pahalı internetini kullanıyorum.
dünyanın en pahalı sigarasını içiyorum.
kullanmadığım ev telefonuna her ay tıkır tıkır para ödüyorum.
cep telefonum hakkaten "cep" telefonu. eviriyorlar çeviriyorlar her türlü yoluyorlar.
elektrik faturamdaki vergileri hesaplıyayım dedim. içinden çıkamadım.
arabama yılda iki kez kucak dolusu vergi ödüyorum.
bu ülkede bırakın küçük yatırımcıyı, vatandaşın hakkını arayan bir kurum kalmış mı. ondan haber verin.

işçi74
18-03-2010, 20:40
dünyanın en pahalı benzinini kullanıyorum.
dünyanın en pahalı internetini kullanıyorum.
dünyanın en pahalı sigarasını içiyorum.
kullanmadığım ev telefonuna her ay tıkır tıkır para ödüyorum.
cep telefonum hakkaten "cep" telefonu. eviriyorlar çeviriyorlar her türlü yoluyorlar.
elektrik faturamdaki vergileri hesaplıyayım dedim. içinden çıkamadım.
arabama yılda iki kez kucak dolusu vergi ödüyorum.
bu ülkede bırakın küçük yatırımcıyı, vatandaşın hakkını arayan bir kurum kalmış mı. ondan haber verin.

aynen tek kelimeyle vatandaşş ama verği verği en can alıcısı zati

SLX
18-03-2010, 20:40
bol miktarda yeşil gönderdikten;ankete de hayır bastıktan sonra...

şunu sorayım,kağıdı giderken spk ya mail atarak :

- kardeşim bu kağıt niye gidiyor diye soran bir ky varsa,bu topik görevini yerine getirmiş olacaktır.

beş yılda dolar bazında 30 a katlamış kağıdı alanın,
hizmetli maaşıyla kredi çekerek binlerce lira zarar edenin, elektrik su faturasını ödeyemeyecek duruma düşenin,
hastane çıkışında cebinde taksi parası kalmayanın

günahı spk dan fazla değil midir?

burada bu işleri yapmış yüzlerce yatırımcı (!?) bulursunuz.

snoop35
18-03-2010, 20:41
SPK kurumunun umrunda mı küçük yatırımcı, geçiniz bunları. son zamanlarda bazı tahtaları kapatıp brüt takas uygulamasına geçerek binlerce küçük yatırımcıyı mağdur ettiler.

calvinklein
18-03-2010, 20:45
SPK kurumunun umrunda mı küçük yatırımcı, geçiniz bunları. son zamanlarda bazı tahtaları kapatıp brüt takas uygulamasına geçerek binlerce küçük yatırımcıyı mağdur ettiler.

onlardan biride benim aslan da yakalandım :)

o karardan sonra kağıtta işlem olmadan hergün düştü.çünki kimse alıp satamıyor 2 gün

işçi74
18-03-2010, 20:47
Kurum olarak sağlam neresi varki ?

kokuşmuş sistemde ky ya kol kanat gerecek ha

aro
18-03-2010, 20:51
Sn. calvinklein, bu topiği açmanız hakikaten çok iyi olmuş. Teşekkürler. Ben derim ki, topiği klasik oflama puflama şikayetlerle ve "ben de! ben de!" tipi gereksiz yazılarla doldurmasak. Onun yerine mevcut hataları ve yapılabilecekleri -bilhassa- üstadlar yazsalar. Topik daha bugün açılmış, hepsini okumadan bir şey yazmayayım dedim ama çoğunlukla mızmız ve bıdıbıdı okumak için yarım saat harcadım. Kimseye sitem etmiyorum ama arkadaşlar bu çok önemli bir konu. Bu işi düzgün ele alabilirsek gerçekten sistemi iyileştirmek adına bir katkımız olabilir. Topiği mümkün olduğunca gürültüden uzak ve yapıcı bilgilerin, tekliflerin vs. kümelendiği bir ortam haline getirelim derim.

Bakın bu sitede çok değerli üstadlar var. Bir çoğu bu işler nasıl dönüyor, spekler ve manipülatörler hangi yöntemleri nasıl kullanıyor, sistemin hangi açıklarından faydalanıyor, engellemek için optimum taktikler nasıl olabilir... gibi konularda bilgilerini paylaşabilirler. Sonuçta ortaya sistemin (SPK'nın) düzeltmesi gereken yanlışları ve eklemesi gereken ekstra tedbirleri hakkında maddeler halinde "iş listesi" çıkabilir. Bu iş listesini SPK'nın gözüne gözüne dürtükleyebiliriz. Elimizde net somut "YAP" ve "YAPMA"lar listesi varsa SPK üzerinde çok daha kolay baskı unsuru oluşturabiliriz.

Ne olur kimse kendi işine geldiği şekilde şikayet etmesin. ABC hissesi giderken SPK sormuyor da, XYZ geri giderken niye soruyor... vs gibi. Bence mühim olan SPK'nın sağa sola koşturup yangın söndürmesi değil, sistemi patlak vermeyecek şekilde kurmasıdır. Sağı solu patlak bir sistemin çıkarttığı yangınlara koştursa ne olur, koşturmasa ne olur. Sistemdeki ve kurallardaki hataları yazalım, nasıl düzeltilebileceği üzerine kafa patlatalım, üstadlar yol göstersin, biz de SPK'ya anca öyle baskı kurabiliriz. Yoksa mızmız şikayetlerle SPK değil, medya bile kaale almaz bizi.

Lütfen piyasanın kurdu üstadlardan yardım rica ediyorum. Sistemin tüm açıklarını ortaya koymalarını ve nasıl kapatılabileceği hakkında tavsiyelerine ihtiyacımız var.

Geçmişte METRO topiğinde bir yazı yazmıştım (şimdi topik arşivlenmiş). İşin kolayına kaçıp onu aşağıya kopyaladım. Benim piyasa tecrübem 1 sene falan. Acemiyim yani. Ama ben bile bozuk bir iki noktayı yakalayabilmişim. Bilenler kim bilir neler yakalıyordur.

METRO (arşiv) 26-01-2010 23:37 mesaj #7576 ::

Manipülasyona karşı önlem almak da SPK istedikten sonra o kadar kolay ki. Ama önce SPK'nın niyetinin üzüm yemek olması lazım. Aksi takdirde böyle para g/ç gibi takas gibi istenilen renge boyanabilen aldatıcı göstergelerle tahmin yürütmeye çalışırız.

* Takasbank neden belli bir sermayenin üzerindeki yatırımcıları hesap numarası bazında takibe imkan vermez?
* Neden belli limitlerin ötesindeki alım veya satımlara, aksi yönde emir girilmesi için minimum süre koymaz? Mesela 1mio üzerindeki alışlar 1 aydan önce satılamaz, 10 mio için 2 ay, 100 mio için 3 ay (ve tersi) gibi.
* Vazgeçtim minimum süreden, neden aynı Takasbank hesap numarasından (aracı kurumdan bağımsız) aynı gün içinde aynı hisseye hem alış hem satış girmesini yasaklamaz?
* Vazgeçtim aynı günden, neden aynı *anda* alış ve satışa emir yazılmasını yasaklamaz?

Yeter ki niyet üzüm yemek olsun...

kumbar
18-03-2010, 20:53
bazı ülkelerde "her kurum parası olanı kollar ve korur"bu ülkede yaşayan her vatandaş bazı ülkeleri bilir...

SLX
18-03-2010, 21:00
bir üstteki 89 numaralı mesaja karşılık..
Vazgeçtim minimum süreden, neden aynı Takasbank hesap numarasından (aracı kurumdan bağımsız) aynı gün içinde aynı hisseye hem alış hem satış girmesini yasaklamaz?
* Vazgeçtim aynı günden, neden aynı *anda* alış ve satışa emir yazılmasını yasaklamaz?

denilmiş. burasını anlayamadım.niçin yasaklansın ki...

benim yöntemlerimden biridir bu. atıyorum fiyat 1,65 ...
1,63/62/61 otomatik alış , 68/69/70/71 satışı yazarım. gelen gelir giden gider. gelirse ucuza aldım diye, giderse yukardan verdim diye sevinirim.
bize her gün bayram.. :)

666
18-03-2010, 21:11
paronun ele yatırımcının cebinden hiç çıkmıyo her sene rutin hale geldi

Katilmak zorunda degilsiniz bedelliye. Bedelli veren firmalarin hisselerini almayin siz de. Bunlar aniden patir kutur aciklamiyorlar bedellileri. Mali durumu zorda olan sirketler genelde bedelli acikliyor ya da buyume surecine girmek uzere olanlar. Zorla mi aldiriyorlar bunlari?

Tupras ya da Enka alip da bedelli veren mi oldu sanki? Almaz ki yatirimci agir agir, hantal hantal giden Enka'yi ya da Tupu. Ona 3 gunde %500 yapacak kagit gereklidir. Ama bilmez ki Enka 15 senede 110 kat artmistir.

hele bi lioys olayı varki bedelli arttırım izni çıkıyor iki ay geçmeden hisse tarihe karışıyo kapandıktan sonra tonlarca yag ortadan kayboluyo

SPK'nin gorevi degil insanlarin depolarindaki yaglari kontrol etmek. Bagimsiz yeminli mali musavirlerin. Gidip onlari dava edin. SPK'nin Lio'da yaptigi dogrudur. Hisseyi kapatarak sirketin basindaki uckagitcilarin 20 milyon lot daha piyasaya pompalamalarini onlemistir.

aro
18-03-2010, 21:20
bir üstteki 89 numaralı mesaja karşılık..
*Vazgeçtim minimum süreden, neden aynı Takasbank hesap numarasından (aracı kurumdan bağımsız) aynı gün içinde aynı hisseye hem alış hem satış girmesini yasaklamaz?
* Vazgeçtim aynı günden, neden aynı *anda* alış ve satışa emir yazılmasını yasaklamaz?[/I]

denilmiş. burasını anlayamadım.niçin yasaklansın ki...Manipülatörlerin / tahta sahiplerinin tahtayı istediği gibi aşağı veya yukarı çekmek için kullandıkları bir yöntemdir bu. Bu konuda eski üç yazımı buldum, kopyalıyorum.

TIRE (arşiv) 10-12-2009 mesaj #7896

Benim görüşüm şöyle: Büyük lotları spek hem alış hem satış tarafına yazıyor. Tahtayı yukarı çekmek istediği zaman kendinden alıyor, aşağı çekmek istediği zaman kendine satıyor. Adam kademelerdeki kendi emirleriyle sazanların emirlerini iyi takip ediyor. Tahtayı bir tarafa çekmek istediği zaman, o tarafta sazan emirlerinin çok az olduğu zamanı kolluyor. Sonuçta çok az net alış veya satış yaparak tahtayı oynatıyor. Daha sonra da boşalttığı kademeye sazanlar doluştukça satıyor. Yani mal veriyor. Bunun tersi hareketi de mal toplamak için yapıyor.

Gün içinde bu hareketi 1-5 kademe arasında defalarca yaparak iyi para tırtıklıyorlar. Ama haftalık bazda mal mı veriliyor yoksa mal mı toplanıyor, onu analiz etmek için daha ince elemek lazım bence.

Bir de merak ediyorum. Bir tahtaya 2 spek girer ve hedefleri birbirine ters olursa n'olur acıbağa?...

TIRE (arşiv) 08-01-2010 mesaj #11964

O zaman para çıkışı olurdu.

Bu arada bazı arkadaşların düştüğü bir yanılgı var. PY maliyetine ve hacim yüksekliğine bakıyorlar. Ben sağ cebimden sol cebime hisse aktarıyotsam, kaç milyon lotu kaç paradan aktardığımın önemi sıfırdır. Sıfıra sıfır elde var sıfır. Bu yüksek hacim içinde KY'nin göze hiç görünmeyen 3-5 kuruşu vardır ki, PY açısından o mühimdir. Adam 300 milyonu bir cebinden diğerine aktarırken, arada birkaç milyonu sana bana yıkıyorsa (veya elinden alıyorsa) pratikteki net işlem hacmi işte odur.

Herkes takasları takip ediyor, spekler de bunu biliyor. Doğal olarak iyi gizleniyorlar. Ortada dönen malın % kaçı spekin, % kaçı KY'nin? Bunu biz tahmin ediyoruz ama spek *biliyor*.

Hacim ve fiyat aldatmasın.

TIRE 09-02-2010 mesaj #254

Arkadaşlar gün içi trade yapmıyorsanız kademelere lotlara alıcı satıcılara bakmamanızı öneriyorum. Perde önünde kıyamet kopsa da, perde arkasında hacmin %90'ı alan aynı satan aynı. KY'den 5-10 lira çarpabilmek için 90-95 liralık karagöz hacıvat oynanıyor. Alan da spek, satan da spek. Düşük lotlara bakmayın. Onlar da karagöz hacıvat'ın bir parçası. İçinde her bileşenden bolca bulunan bir aşure yapacan ki, at iziyle it izi birbirine karışsın, kim ne yapıyor, kim ky kim by anlaşılamasın. Kanmayın spekülatif kağıtlarda lotlara, alıcı-satıcılara, hacimlere, grafiklere. Spek tahtayı ve grafiği kendi eliyle "çiziyor". Flama gösterip gidecek beklentisiyle atlayan ky'ye mal mı yıkılacak? İstediğin türden flamanın alası çizilir. OBO gösterip kaçan ky'den mal mı toplanacak? Emrin olur. Simetrik OBO mu istersin, asimetrik mi olsun? Gün içi mal mı yıkılacak? Satışa yazdığının 5 katı alışa yaz, atlayan ky'ye yık malı. Mal mı toplanacak? Tam tersini yap. Nasıl olsa alış da spekin, satış da spekin.

Tahtanın içerdiği mesajı çözebilecek usta bir günlükçü değilseniz (ben değilim) boşuna derinliğe falan bakmamanızı öneririm. Feci yanıltabilir.

İşte bunları engellemek için aynı anda hem alışa hem satışa emir yazmak yasaklanmalı bence. Ayrıca bir kişi üzerindeki portföy hacmi arttıkça alış-satış arasına giderek artan bir minimum süre konulmalı diye düşünüyorum. Bir yerde okuduğum kadarıyla ABD'de de böyle bir kural varmış (başkasının yoğurt yeme şekli bize örnek teşkil etmez gerçi ama, ben de bağımsız düşünerek aynı neticeye vardım).

666
18-03-2010, 21:21
* Takasbank neden belli bir sermayenin üzerindeki yatırımcıları hesap numarası bazında takibe imkan vermez?

Hitlerin devrinde degiliz.

* Neden belli limitlerin ötesindeki alım veya satımlara, aksi yönde emir girilmesi için minimum süre koymaz? Mesela 1mio üzerindeki alışlar 1 aydan önce satılamaz, 10 mio için 2 ay, 100 mio için 3 ay (ve tersi) gibi.

Serbest piyasa burasi dostum -- diktatorluk degil. Para benim, istedigim gibi alir satarim.

* Vazgeçtim minimum süreden, neden aynı Takasbank hesap numarasından (aracı kurumdan bağımsız) aynı gün içinde aynı hisseye hem alış hem satış girmesini yasaklamaz?

Komik seyler bunlar. Gidin Arabin casinolara yatirilmis sukuklarini alin, kendi aranizda alip satin. 3 ay bekleyin, falan filan, vesaire. Hatta gazoz kapaklari toplayin, misket alip satin, monopoly oynayin. Borsayi da borsacilara birakin.

Bu borsada da herseyi duymak mumkun herhalde.

guven55
18-03-2010, 21:33
yatırımcı neye yatırım yapyığını bilmeli
şirketleri iyi tanımalı
borsanın uzun vadeli yatırım yeri olduğunu iyice anlamalı
kısa vadede lazım olacak parası ile borsaya yatırım yapmamalı
borsadaki şirketlerin karlılık durumlarını iyi bilmeli kar marjı yüksek hisselere yatırım yapmalı
spk borsaya kote olan şirketleri değerinden çok pahalıya satılmasına göz yumuyor. işte örnekleri koza altın FK 20 İLE borsaya alınıyor
kaznçının 20 katına satılmasına göz yumuyor. ama galatasaray hissesini şirkete FK 1 DEN GERİ TOPLAMASINA VE HİSSENİN HAREKETLERİNİ KISIKLAYOR. SPK AÇIKCA BORSAYA YATIRIM YAPAN İNSANLARI APTAL YERİNE KOYMAKTADIR. HANİ BORSADAKİ HİSSELER İSTEDİĞİ GİBİ PİRİM YAPAR AMA GEL GÖRKİ BORSADA PAHALIDAN KOTE OLMUŞ BİR HİSSE 50 TL DEN 20 TLEYE DÜŞÜYOR DÜŞERKEN HİÇ SORGU SUAL YOK ALAN YATIRIMCI ZARARA UĞRAYOR BUNA SEVİNİYOR. AMA AYNI HİSSE PİRİM YAPMAYA BAŞLAYINCA SANKİ 50 TL DEN KOTE OLMAMIŞ GİBİ HIZLI 30 A ÇIKSA HEMEN SORGUYA CEKİYOR . İŞTE TEKNİK BİLANÇOSUNA GÖRE
GS HİSSESİNDE MANİPÜLASYONU YÖNETİMLE SPK YAPMIŞTIR. ŞİRKETİN AYNI SEKTÖRDEKİ HİSSELERE GÖRE BASKIYLA ÇOK UCUZ FİATTA TUTULMAKTADIR. SPK YA SUNU SORMAK LAZIM GS BU HALİYLE BU MALİ TABLOLARIYLA BORSAYA KOTE OLUYOR OLSA YATIRIMCIYA KAÇ LİRADAN SATMALARINA İZİN VERİRDİ BENCE EN AZ 750 00 TL DEN BORSADA İŞLEM GÖRMEYE İZİN VERİRDİ İŞTE SPK BORSA YATIRIMCISINI YOLUNACAK KAZ GİBİ HER GELENE YOLDURUYOR. BEN ŞUNU DERİM YATIRIMCI BİLMEDİĞİ ANLAMADIĞI BORSA İLE UĞRAŞMAMALI BİLEREK YAPMALI YATIRIMINI

aro
18-03-2010, 21:39
Hitlerin devrinde degiliz...O zaman aracı kurum bazında da takibe imkan vermesinler? Zaten bir manipülatör yerli ve yabancı 20 aracı kurumdan iş yapıyor. Takasları istediği renge boyayabiliyor. Dahası KY'yi aldatmak için bunu bir araç olarak bile kullanabiliyor. Aracı kurum takibine izin verip, öte yandan hesap numarası bazında takibe imkan vermemek bence son derece samimiyetsiz bir uygulama. Ya hiç yapmasınlar, veya -amaçları üzüm yemekse- düzgün yapsınlar bence.

Diğer yorumlarınız için: Sn. SLX'e verdiğim cevaplar diğer yorumlarınıza da cevap niteliği taşıyor.

666
18-03-2010, 21:39
Tam bam telinden vurmussun SLX dostum.

Simdi insanlar saniyor ki burasi borsa, hisseler inip cikamaz. Cikan hisseye hemen yasak gelecek.

'Arcelik niye 2'den 5'e gitti iki haftada, onlara niye yasak gelmedi de benim ikinci seans %20 tavan olan, sonra %15 eksiye gecen ve ayni seans icerisinde %10 yukaridan kapatan Besiktas'ima yasak geldi' diye hayiflanir dururlar, SPK'yi vatan haini ilan ederler.

Arcelik super otesi bir kar acikladi. Haliyle de hareketini yapti yukselerek. Kimin itirazi olacak ki buna?

Ama ayni seans icerisinde emme basma tulumba gibi +20, -15, +10 yapan, bul karayi al paraya donen bir hisseye yaptirim gelmesinden dogal ne olabilir? SPK de elindeki yetkiler cercevesinde teminatli hisseler listesinden cikardi, kredili, aciga alis satisi onlemis oldu.

Aynaya da bakmak gerekli arada sirada.

Benden bir Evet. Ortasi olsaydi onu verebilirdim, cunku su Mubarek kardesleri kolluyorlar, o kadar operasonlarina bir ceza vermediler. Siyasi oldugunu dusunuyorum bunun.

bol miktarda yeşil gönderdikten;ankete de hayır bastıktan sonra...

şunu sorayım,kağıdı giderken spk ya mail atarak :

- kardeşim bu kağıt niye gidiyor diye soran bir ky varsa,bu topik görevini yerine getirmiş olacaktır.

beş yılda dolar bazında 30 a katlamış kağıdı alanın,
hizmetli maaşıyla kredi çekerek binlerce lira zarar edenin, elektrik su faturasını ödeyemeyecek duruma düşenin,
hastane çıkışında cebinde taksi parası kalmayanın

günahı spk dan fazla değil midir?

burada bu işleri yapmış yüzlerce yatırımcı (!?) bulursunuz.

666
18-03-2010, 21:42
O zaman aracı kurum bazında da takibe imkan vermesinler? Zaten bir manipülatör yerli ve yabancı 20 aracı kurumdan iş yapıyor. Takasları istediği renge boyayabiliyor.

Dostum bunlar borsanin guzelligi -- herkesi her zaman terse yatirmak. Oyle tek bir gosterge yok borsada para kazandiracak. Gercek yatirimciyi bunlar ilgilendirmez. Bunlar kisa vadecilerin dikkata aldigi ve onlari yaniltabilecek nitelikteki gostergeler.

karti
18-03-2010, 21:47
SPK Başkanı'nın ocak ayının sonunda Vatan Gazetesi'nde yayınlanan röportajı:

http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=SPK_Baskanindan_tartisilacak_ sozler&tarih=18.03.2010&Newsid=284494&Categoryid=2

Yüzde beş SPK için yeterliymiş, bina yaptırmaları gerekiyormuş.

666
18-03-2010, 21:47
Sapla samani karistirmayin lutfen. Daha kimse SPK'nin gorev kapsamini bilmiyor. Halka arzlari SPK yapmiyor.

Hisseyi 58'den kote eden sirket ve halka arzi yapan konsorsiyumdur. Bizim Menkul Degerler. Holdinglerin ortalamasi 0.6 iken, Koc Holding daha 6 ay once 0.4'ten islem gorurken 1.8'den acilan sirketi alan kulahini onune koysun dusunsun ben ne yapmisim diye. Bakkaldan domates alinirken bile daha fazla ozen gosteriliyor.

spk borsaya kote olan şirketleri değerinden çok pahalıya satılmasına göz yumuyor. işte örnekleri koza altın FK 20 İLE borsaya alınıyor
kaznçının 20 katına satılmasına göz yumuyor. ama galatasaray hissesini şirkete FK 1 DEN GERİ TOPLAMASINA VE HİSSENİN HAREKETLERİNİ KISIKLAYOR. SPK AÇIKCA BORSAYA YATIRIM YAPAN İNSANLARI APTAL YERİNE KOYMAKTADIR. HANİ BORSADAKİ HİSSELER İSTEDİĞİ GİBİ PİRİM YAPAR AMA GEL GÖRKİ BORSADA PAHALIDAN KOTE OLMUŞ BİR HİSSE 50 TL DEN 20 TLEYE DÜŞÜYOR DÜŞERKEN HİÇ SORGU SUAL YOK ALAN YATIRIMCI ZARARA UĞRAYOR BUNA SEVİNİYOR. AMA AYNI HİSSE PİRİM YAPMAYA BAŞLAYINCA SANKİ 50 TL DEN KOTE OLMAMIŞ GİBİ HIZLI 30 A ÇIKSA HEMEN SORGUYA CEKİYOR . İŞTE TEKNİK BİLANÇOSUNA GÖRE
GS HİSSESİNDE MANİPÜLASYONU YÖNETİMLE SPK YAPMIŞTIR. ŞİRKETİN AYNI SEKTÖRDEKİ HİSSELERE GÖRE BASKIYLA ÇOK UCUZ FİATTA TUTULMAKTADIR. SPK YA SUNU SORMAK LAZIM GS BU HALİYLE BU MALİ TABLOLARIYLA BORSAYA KOTE OLUYOR OLSA YATIRIMCIYA KAÇ LİRADAN SATMALARINA İZİN VERİRDİ BENCE EN AZ 750 00 TL DEN BORSADA İŞLEM GÖRMEYE İZİN VERİRDİ İŞTE SPK BORSA YATIRIMCISINI YOLUNACAK KAZ GİBİ HER GELENE YOLDURUYOR. BEN ŞUNU DERİM YATIRIMCI BİLMEDİĞİ ANLAMADIĞI BORSA İLE UĞRAŞMAMALI BİLEREK YAPMALI YATIRIMINI

roark
18-03-2010, 22:17
Kapalı tahtaları hatırlatmak lazım SPK'ya...Güzel anket...Emeği geçenlerin ellerine sağlık...

Trade Shark
18-03-2010, 22:29
IMKB-VOB-DOW JONES VE DİĞERLERİ.....

hepsi bir oyun üstüne kuruldur
bunlar kocaman bir legal casinodur....
SPK,BANKALAR,SEC,FED...ve benzerleri kasa görevi görür
Hedge fonlar,BY ler ise kartları dağıtan krupiyerlerden farkı yoktur.....

Oyunun kazanmakmı?
Her zaman Kasa kazanır..
devam etmek için jeton atınız....:):)

ferrdi
18-03-2010, 22:33
anket sonucu ky nın spk guvenı yok denılcek kadar az

yas3gk
18-03-2010, 22:45
anket sonucu ky nın spk guvenı yok denılcek kadar az

bak arkadaşım ya anket oylamasına bakmadın yada laf olsun diye konuştun herhalde SPK ya güven yok, belediye hoparlörinden anonsmu lazım anlamak için şu an için %95.87 dünyanın her yerinde güven YOK demektir...,

JAN72
18-03-2010, 22:48
borsada , hemen hemen herşey ky karşıtıdır, çünkü , makro sürekli mikrodan çektiği partiküllerle büyüme sistemi üzerine kuruludur, haa ky nin yapacağı bunun farkına varıp, kendisi için hazırlanmış sistemi çözüp , o sistemle korole şekilde hareket etme, ve dezavantaj olacak şeyleri empatileyip avantaj şekline çevirmesidir,
iki örnek verecek olursuk;
1= afyon y, 82 lirada falan, arşivime bakabilirsiniz, benim yazdığım şu, bu seviyelerden alınıp 200 liradan satılabilir..(adamların bize 200 liradan pazarlayacağı hisseyi zamanında alıp, 2 atında verme, dezavantajı avantaja cevirme)
2= gsray hissesinde 206 liradan aldığım kağıdı, adnan polatın pres yapıp tahtayı bir saat kapattırmasına rağmen, bunu ciddiye almayıp 220 lerden vermeyip, sonra 183 liradan zar zor verme,
aslında iki olaydada ky nin dezavantajına kurgulanmış bir senaryo var, ama birinde zamanında ve doğru düşünceyle büyük kazanç var, diğerinde ise durumu kabullenmeyip , yapılan zarar var,
sonuç olarak, spk sıda diğer kurum kuruluşlarıda hep ky nın söğüşlenmesi üzerine kuruludur, çünkü bahsettiğimiz kapitalizm sistemi içindeki öğeler.. kapitalizimdede herşey=büyükpara..

aro
18-03-2010, 23:10
...sonuç olarak, spk sıda diğer kurum kuruluşlarıda hep ky nın söğüşlenmesi üzerine kuruludur, çünkü bahsettiğimiz kapitalizm sistemi içindeki öğeler.. kapitalizimdede herşey=büyükpara..Mevcut durum bu olabilir, ama bunu kabullenmek boyun eğiciliktir. Sistemi biçimlendiren bir etken olmaktansa, edilgenliği kabullenmektir. Belki siz de edilgenliği kabullenmiyorsunuzdur ama, "zaten bu işler böyledir" ima eden bir yaklaşım sezinledim. Kitlelerin edilgenliği kabullendiği hiç bir yerde sistem düzgün olamaz, daima küçük bir aristokrasinin eline geçer ve işte şu an içinde bulunduğumuz durum oluşur. Düzgün sistemleri incelersek, hepsinin arkasında o sistemin yönettiği kitlelerin devasa emeklerini -daha önemlisi bilinçli emeklerini- görürüz.

Çok kişi "düzgün" ülkelere, ekonomilere bakıp ah çeker, hayıflanır, "zaten biz..." ile başlayan cümleler kurar, ama o sistemlerin sunduğu nimetlerin arkasındaki tonlarca teri görmek istemez. Zordur çünki. Düzgün bir borsa mı istiyoruz, emek verip ter dökeceğiz. Başka bir ifadeyle, layık olduğumuz bir sisteme sahip olacağız.

ayhan53
18-03-2010, 23:12
Cevaplar: 109
İzlenme: 3,543
herkes dertliymiş bir günde iyi iş yaptı

Kemal abi
18-03-2010, 23:32
Spk da akrabası olan 15 kisiden fazladır diye dusunuyorum...

Red Kit
19-03-2010, 00:06
Topiğe geldim ve biraz sağını solunu düzelttim.

Yazarken kanunlar karşısında hem kendinizi hem de siteyi zor duruma sokabilecek ifadelerden kaçınmanızı öneririm.

Herkese iyi geceler. :)

JAN72
19-03-2010, 00:18
Mevcut durum bu olabilir, ama bunu kabullenmek boyun eğiciliktir. Sistemi biçimlendiren bir etken olmaktansa, edilgenliği kabullenmektir. Belki siz de edilgenliği kabullenmiyorsunuzdur ama, "zaten bu işler böyledir" ima eden bir yaklaşım sezinledim. Kitlelerin edilgenliği kabullendiği hiç bir yerde sistem düzgün olamaz, daima küçük bir aristokrasinin eline geçer ve işte şu an içinde bulunduğumuz durum oluşur. Düzgün sistemleri incelersek, hepsinin arkasında o sistemin yönettiği kitlelerin devasa emeklerini -daha önemlisi bilinçli emeklerini- görürüz.

Çok kişi "düzgün" ülkelere, ekonomilere bakıp ah çeker, hayıflanır, "zaten biz..." ile başlayan cümleler kurar, ama o sistemlerin sunduğu nimetlerin arkasındaki tonlarca teri görmek istemez. Zordur çünki. Düzgün bir borsa mı istiyoruz, emek verip ter dökeceğiz. Başka bir ifadeyle, layık olduğumuz bir sisteme sahip olacağız.

insaf dostum, yazımda o kaadr örnek verdim, boyun eğmeme hatta sisteme kontra bi yaklaşımla kendi lehimize çevirebilineceğini yazmışım, ama borsa emek yeri değildir, kapitalism de tamamiyle duygusuz ve kazanç üzerine kurulu bi sistemdir bunuda kabul edip ona göre hareket etmek gerekir bence

ATTİLA HAN
19-03-2010, 00:23
Sigaranın üstünde sağlığa zararlıdır diye uyarı var...Bu örnekten yola çıkıyorum...

İMKB'deki hisselerin üzerinde oynanan her türlü stratejinin direk hedefi

insanın bütün ruh sağlığına, sinir sistemine,her türlü duygudan yoksun ince ince tasarlanan

saldırılardan ibaret...Özellikle seyreden için geçerli olan bu döngü MUBAH görülmekte...

P.Y/S.P.K/Ekonomi kanalları ve onların uzmanları/vb/ tam bir ... ne iseler...

Acaba şöyle bir araştırılsa ne kadar yatırımcı birbirinden ağır hastalıklara yakalanmakta??

Stres ve sinir herşeyi tetikliyor sonuçta...aile içi huzursuzluktan intaharlara kadar giden bir yol...

S.P.K başkanı denilen ZAT, televizyonlarda boy gösterip,gülerek imkb'yi övmeden evvel,

Yani HALKI imkb'ye davet etmeden evvel uyarmalı!!!sigara paketinin üstünde yazdığı gibi

sağlığa zararlıdır diye...

Çünkü borsa demek sinir sisteminizin üstüne oynamak demek olduğunu itiraf etmeli,

Çelik gibi sinire sahip olup,midenizin kolay kolay bulanmaması gerektiğini söylemeli,

4.50'lik bir hissenin 0.35 kuruşa kadar düşürüldüğü bir döngü olduğundan bahsetmeli,

Hisse gitmek istemedikten sonra/düğmeye basılmadıktan hiç bir kuvvetin

hisseyi yukarı çıkartamayacağından bahsetmeli,

Eğer hisse yukarı çıkarsa da ben sorarım ne oluyor ulan!!açıklanmadık bir özel durum mu var deyip

hissenin önünü kestiğinden bahsetmeli,

K.Y'yi darphane gibi kullanmak bazı şirketlerin vizyonudur diyebilmeli,

Medya yoluyla şirketin patronu ,şöyle büyüyecez , böyle büyüyecez dedikten sonra
Hisseyi alanlara WELCOME TO HELL denileceğinden bahsetmeli,

İMKB'ye çağırılan K.Y'nin yatırıcı uzmancıklarından tavsiyeler eşliğinde hisse satın alınması

söyleniyor LAKİN aynı zatların bağlı olduğu kurumlar kendi sitelerinde

xxx hisse %80 iskontalı ilanı verdikten sonra,aynı hisse için ilk önce kendilerinin satışa geçtiğinden

bahsetmeli,

CNBC-E'ye çıkan eli cebinde otoritecikler endeks 45.000 bine düşecek dendikten hemen sonra

endeks'in 54.000'lere çıkabileceğinden bahsetmeli ,

Temettüyü serbest bıraktık çünkü,şirketin zararına ortak olmanızı fakat net-karına ortak olmanızı

istemiyoruz diyebilmeli,

Medyamızda öyle uzmanlarımız varkı endeks 21.000'ne düştüğünde

örnek;garanti bankası 1.60...örnek;vakıfbank;1.01 örnek;arçelik 1.38'e düştüğünde

aman hisselerden uzak durun dendiğini,

eee haliyle bizimde o vakit HALKI İMKB'ye davet edemiyeceğimizi,

ancak hisse üçe beşe katlansın o vakit davet edebileceğimizi belirtsin,

Ben yazmaktan yoruldum,

Kalın Sağlıcakla
.

ale joe
19-03-2010, 00:30
Dostum bunlar borsanin guzelligi -- herkesi her zaman terse yatirmak. Oyle tek bir gosterge yok borsada para kazandiracak. Gercek yatirimciyi bunlar ilgilendirmez. Bunlar kisa vadecilerin dikkata aldigi ve onlari yaniltabilecek nitelikteki gostergeler.
arkadaşım söylediklerinin çoguna katılıyorum...ama....bu seneye kadar uygulanan guzel bir kural vardı ..onu da kaldırdılar ya artık bu kuruma hiçbir güvenım kalmadı....o kuralda şuydu alış ve satış emirlerinde aynı aracı kurum varsa verilen emirdeki miktarın yarısı aynı aracı kuruma digeryarısıda ondan sonra emir veren aracı kuruma gidiyordu ..ve böylece kendin çal kendin oyna düzeni sekteye ugruyordu...bu sayede ben bile çogu zaman çok mal alıp satmışımdır...yanı sen söyle bu kural neden kaldırılmıştır...ben burda iyi niyet sezmiyorum

yilmaz04
19-03-2010, 00:39
Sn Atilla Han bu yazınızın üstüne söylenebilecek bir şey yok. Teşekkürler.

julia.luthor
19-03-2010, 07:16
Sigaranın üstünde sağlığa zararlıdır diye uyarı var...Bu örnekten yola çıkıyorum...

İMKB'deki hisselerin üzerinde oynanan her türlü stratejinin direk hedefi

insanın bütün ruh sağlığına, sinir sistemine,her türlü duygudan yoksun ince ince tasarlanan

saldırılardan ibaret...Özellikle seyreden için geçerli olan bu döngü MUBAH görülmekte...

P.Y/S.P.K/Ekonomi kanalları ve onların uzmanları/vb/ tam bir ... ne iseler...

Acaba şöyle bir araştırılsa ne kadar yatırımcı birbirinden ağır hastalıklara yakalanmakta??

Stres ve sinir herşeyi tetikliyor sonuçta...aile içi huzursuzluktan intaharlara kadar giden bir yol...

S.P.K başkanı denilen ZAT, televizyonlarda boy gösterip,gülerek imkb'yi övmeden evvel,

Yani HALKI imkb'ye davet etmeden evvel uyarmalı!!!sigara paketinin üstünde yazdığı gibi

sağlığa zararlıdır diye...

Çünkü borsa demek sinir sisteminizin üstüne oynamak demek olduğunu itiraf etmeli,

Çelik gibi sinire sahip olup,midenizin kolay kolay bulanmaması gerektiğini söylemeli,

4.50'lik bir hissenin 0.35 kuruşa kadar düşürüldüğü bir döngü olduğundan bahsetmeli,

Hisse gitmek istemedikten sonra/düğmeye basılmadıktan hiç bir kuvvetin

hisseyi yukarı çıkartamayacağından bahsetmeli,

Eğer hisse yukarı çıkarsa da ben sorarım ne oluyor ulan!!açıklanmadık bir özel durum mu var deyip

hissenin önünü kestiğinden bahsetmeli,

K.Y'yi darphane gibi kullanmak bazı şirketlerin vizyonudur diyebilmeli,

Medya yoluyla şirketin patronu ,şöyle büyüyecez , böyle büyüyecez dedikten sonra
Hisseyi alanlara WELCOME TO HELL denileceğinden bahsetmeli,

İMKB'ye çağırılan K.Y'nin yatırıcı uzmancıklarından tavsiyeler eşliğinde hisse satın alınması

söyleniyor LAKİN aynı zatların bağlı olduğu kurumlar kendi sitelerinde

xxx hisse %80 iskontalı ilanı verdikten sonra,aynı hisse için ilk önce kendilerinin satışa geçtiğinden

bahsetmeli,

CNBC-E'ye çıkan eli cebinde otoritecikler endeks 45.000 bine düşecek dendikten hemen sonra

endeks'in 54.000'lere çıkabileceğinden bahsetmeli ,

Temettüyü serbest bıraktık çünkü,şirketin zararına ortak olmanızı fakat net-karına ortak olmanızı

istemiyoruz diyebilmeli,

Medyamızda öyle uzmanlarımız varkı endeks 21.000'ne düştüğünde

örnek;garanti bankası 1.60...örnek;vakıfbank;1.01 örnek;arçelik 1.38'e düştüğünde

aman hisselerden uzak durun dendiğini,

eee haliyle bizimde o vakit HALKI İMKB'ye davet edemiyeceğimizi,

ancak hisse üçe beşe katlansın o vakit davet edebileceğimizi belirtsin,

Ben yazmaktan yoruldum,

Kalın Sağlıcakla
.

bolda alındım diğerlerine katılıyorum.kendisi iyi bir akademisyen ve iyi niyetli bir insandır.fakat yapabilecekleri çok sınırlı.ve gülmesi yapısında olan bir şey.yoksa ohhh ne güzel kandırıyorum demiyor,iyi hocadır vedat hoca zaten borsaya çok bulaşmayın der.

EXREN
19-03-2010, 09:07
sayın calvinklein nasıl gidiyor
dün en az 60 hiseye yapıştırdım anket çağrısını

krokodil
19-03-2010, 10:04
bu dünyanın adaleti bu kadardır...kokmuş etin başında çaresizce tuzluğa uzanan kalabalıklar iğrenç bir kokuyla kusmaktadır..eğer spk mpk tmk omk şumeka küçük yatırmcıyı koruyup kolluyorlarsa bende napolyonun basen beziyim...

calvinklein
19-03-2010, 10:33
spk ya gönderdim mail.bakalım sallayacaklarmı bizi

hakbil
19-03-2010, 10:45
Sorunu iletmek yetmez çözümede katkıda bulunalım diyen arkadaşa katılıyorum. SPK ya mail ile ilettiğim ve çözüm için fikir olabilecek 2 önerimi yazmak istiyorum.

Birincisi ; Manipulasyon kanunlarda suçtur buna kimsenin itirazı yoktur. Yanlız manipulatörü yakalayınca düzgün ceza verilmediği için manipulatör borsada işlemlerine devam ediyor. Halbuki okkalı ceza verilse, ne bideha borsaya uğrar, nede başkaları manipulasyona cesaret edebilir.
SPK manipulasyonu tespit ettiğinde, aracı kurumlardan zarar görenlerin listesini alsın ve onlar adına manipulatörden haciz işlemini gerçekleştirerek zarar görenlere dağıtsın. SPK nın bu iş için yeterli kaynağı ve olanağı mevcut. Binlerce KY nin avukat ve haciz peşinde koşmasını beklemesin, şu anki uygulama bu ve hiç kimse haciz peşinde koşmadığı için manipulatörün yanına kâr kalıyor.

İkincisi : Patronun imkb deki işlemlerine sınırlama getirilsin. Patron borsada işlem yapan hem ky hemde BY lere karşı her zaman avantajlıdır. Şirket hakkındaki herşeyi önceden bilir. Gidişattan haberlidir, ortaklığa veya şirketi satmaya niyeti varsa bunu kendisinden başka kimse bilmez, yeni bir karar almışsa bunuda kendisinden başka kimse bilmez. Patron her halukarda diğerlerine karşı avantajlıdır. Patronun serbestçe kendi tahtasında oynaması haksız rekabettir. Bu sebeple patron işlemlerine sınırlama getirilmelidir. Örneğin hangi kurumda ne kadar senedi var bu herkesçe bilinmelidir. Patronlar mal çıkacakları zaman imkb ye şirketle ilgili bir haber gönderip senet hareketlendiğinde yüklü mal satarak tahtayı bozabilmekteler. Patron satışı olduğu içinde diğer by ler dahil herkes tahtadan kaçmaktadır, çünki kimse patron ile baş edemez. Bundan dolayı patronun bir gün içindeki toplam kendi senetinden satışlarına sınırlama getirilmelidir. Örneğin toplam elindeki senedin %5 i gibi, alt rakam ve üst rakamda konulabilir.

Bu topikte SPK yı savunalarda olabilir. Bu normal ve olmalıdırda. Ancak bunu avukatlık mertebesine taşımak arkasında ne yattığını düşünmemize sebep oluyor. SPk iyidir de bir kez fikrini belirt, avukatlığa soyunmuşsan ard niyet aramamızda normaldir. Neticede burada canı yananlar hak aramaya çalışıyor.

SPK dan istekler şartlara uygun olmalı.
Borsa hakemide olan bir er meydanıdır ve bu er meydanına çıktı isek kaybetmeyide göze almışızdır demektir. Kaybettiğimizde şikayet edemeyiz. Borsanın kuralları içinde spekulasyon normaldir ve olmalıdır. Biz ancak adalet bozulduğunda hak arayabiliriz.

Biz KY ler olarak Büyük yatırımcıların ve spekülatörlerin gücünü bilerek borsaya giriyoruz. Bunu baştan kabul ediyoruz. Adam çok güçlü beni ezdi diye şikayet edebiliriz. Bu şekilde şikayet edersek hem iş sulanır hemde spk şikayeti ciddiye almaz. O zaman er meydanına çıkmasaydın der. Ancak ne zaman şikayet edebiliriz ve haklı oluruz.

Bunu örnekle anlatmaya çalışayım.

Biz ringe çıktık ve 60 kiloyuz. yani KY yi temsil ediyoruz.
Karşımızda rakip boksör var ve 100 kilo. Buda Büyük yatırımcı ve spekülatörleri ayrıca büyük spekülatör olan patronu temsil ediyor.
Birde hakem var. SPK da hakemi temsil ediyor.

Ben 60 kilom ile ringe çıktı isem, yani borsaya girdi isem, baştan 100 kiloluk boksörle yani spekülatörlerle kapışmayı kabul etmişim demektir. Ringde 100 kiloluk yumruk yedim diye yani zarar ettim diye şikayet edemem. Etsemde kimse kaale almaz.

Spekülatörler maçı kazanmak için her türlü yasal numarayı yapabilirler. Bu normaldir ve olmalıdırda. Sağ gösterip sol vurabilir, kelebek gibi dans edebilir, sersemlemiş gibi yapıp atağa geçebilir. KY olarak ben baştan bunları kabul ederek ringe çıkmışım.

Ben ne zaman şikayet edebilirim. Hakem ne zaman beni ciddiye alır.
Eğer rakibim eldivenin içine taş koymuşsa, o zaman şikayetçi olabilirim. Yani manipulasyon.
Ringin kenarına geldiğimde rakibin antrenörüde yumruk atıyorsa, yada bizzat hakem tarafındanda yumruk yiyorsam o zaman şikayetçi olabilirim. Yani patron işlemleri ve spknın göz yumduğu durumlar.

Her şeyden şikayetçi olamayız, o zaman haksız duruma düşeriz. yanlızca haksız rekabet kuralları oluşmuşsa, yada ceza, ceza değilse şikayetçi olabiliriz. Manipulatörlere verilen ceza aslında ceza değildir. Ayrıca patronlarla olan rekabetde adil değildir...
Hepimize bol şans...

ATTİLA HAN
19-03-2010, 10:52
bolda alındım diğerlerine katılıyorum.kendisi iyi bir akademisyen ve iyi niyetli bir insandır.fakat yapabilecekleri çok sınırlı.ve gülmesi yapısında olan bir şey.yoksa ohhh ne güzel kandırıyorum demiyor,iyi hocadır vedat hoca zaten borsaya çok bulaşmayın der.

Yakın çevresine borsadan uzak durun diyebilir,,,Lakin medya'da 1.5 milyon kayıtlı yatırımcı olduğunu

bu yatırımcıların çok çok azının şu anda borsada olduğunu ve geri dönüşü beklediği ifade ediyor,

Sizce çelişki yok mu ortada,,o yatırımcıların , çok canının yakıldığı bir gerçek değilmidir?..

Bolda alındığınızı söylemişsiniz,o vakit ben de size bir bold daha söyliyeyim belki buna da alınırsınız...

Borsanın bu vahşi düzeninden BABALARINI kaybetmiş, çocukların ,eşlerin yanına götüreyim ,

SPK başkanına ZAT denildi , diye ALINDIĞINIZI söyleyin...

Hatta birde onların görüşlerini alın aynı zamanda ki ,

bakalım o alındığınız ZAT kelimesini'' mum ''ile arar duruma gelip gelmediğinizi görün...
Ateşin düştüğü yeri değil , herkesi yaktığını anladığımız vakit bir yerlere gelebileceğimize inanıyorum..

Ülkemizin Muz Cumhiriyeti olmaktan çıkarmak adına, Ortada konunun uzmanı olduğunu söylediğimiz

kişilerin öngördükleri ile gerçekleşenler arasında UÇURUMLAR kadar fark var ise,biraz düşünmekte fayda var..

Bir şekilde bu çarpık düzen sorgulanmalı , gerçekler masaya yatırılıp , hatalar kabul edilmeli...

Eğer hata yok dersek , o vakit düzeltilecek birşey de olmaz....

Örnek ; Ben borsadaki düzen/düzülen sisteminde bile bile yer alıyorum çünkü BAĞIMLIYIM..

Bunun bilinciyle yetkililer bu düzeni daha ADALETLİ bir durama getirebilirler...

Örnek ; Ben sigara kullanıyorum BAĞIMLIYIM , hem çevreme hem kendime zarar veriyorum....

Bunun bilinciylede kendime bu konuda çeki düzen vermeye çalışıyorum...

İnsan evine misafir çağırdığı vakit , evinin tozunu alır/evini siler süpürür temizler değilmi?

İMKB'ye HALK çağrılmadan evvel, kendine çeki düzen vermeli,

Bütün bunları yapmadan Biz borsamıza 1000 yeni şirket açıcaz buyrun gelin denmemeli...

HALKIMIZIN ''HİÇ BİRŞEYDEN ANLAMAZ'' YERİNE KONDUĞU YETTİ ARTIK,

HALK İLE OYNAMANIN,HEMDE ZİL TAKIP OYNAMANIN YANLIŞ OLDUĞUNU ANLAŞILMALI,

KONUŞAN,HAKKINI ARAYAN İNSANIMIZI DA SUSTURMAYA ÇALIŞMAYALIM ,

ÜLKEMİZ BORSA'SINDA HERŞEY MUBAH`TIRI KIRALIM ARTIK...
.
NOT; bu döngüdeki çarpıklıkları dile getirirken amacım sadece bir kişiyi suçlamak değil , genel olarak yanlışlıkları bir şekilde dile getirmeye çalıştım....
Gerçek yaşanmışlıklardan , olmuş , bitmişlerden ve bitmemişlerden bahsetmeye çalıştım..
KALIN SAĞLICAKLA..
.

666
19-03-2010, 11:28
Birincisi SPK manipulasyonu tespit ettiğinde, aracı kurumlardan zarar görenlerin listesini alsın ve onlar adına manipulatörden haciz işlemini gerçekleştirerek zarar görenlere dağıtsın.

Peki o sirada benim kazandigim ne olacak? Manipule edenler zaten neyin ne oldugunu biliyor, hesaplarinda gun sonuna hisse tasimiyorlar. SPK gelip benim kazanclarimi alip kaybedenlere mi dagitacak? Bu hissede manipulasyon olmussun, sen kazanmissin, kazancini Robin Hood gibi kaybedenlere dagitacagiz mi diyecek?

Herkes agliyor sizliyor da gidip Is Bankasi ya da Tupras alan kim kaybetmis uzun surede? Bir cevap gelmedi buna. Kaybedenler odevlerini yapmayanlar, gozunu para hirsi buruyenler, gunluk tavanlari delenler, %30, %50 artarak gidenlerin pesinde olanlar. Sonra da SPK baba gelsin bizi kurtarsin.

Baska yerde yazilmisti, buraya aktarmak uygun.

Bu sistem bu calismasini yapmayanlar uzerine kurulu zaten. Geliyor gozu kapali hisse aliyor insanlar casinodan chip alir gibi.

Sen bir disci olacaksin diyelim. Gidip bunun senelerce ogretimini gorur, 4 sene yuksek okuluna gider, sonra bir yerde stajyer olarak baslamaz misin ta ki belli bir seviyeye gelene kadar?

Yoksa direk bir klinik acip insanlarin agzina kerpetenle gire cika mi ogrenmeye calisirsin? Boyle yaptin diyelim. 10 kisi sesini cikarmadi. Kan revan icerisinde biraktigin biri cekip bosaltmaz mi sarjoru ustune gunun birinde?

Burasi hic degisik degil. Calismayana kazanc yok. Comeze kazanc yok. Diyelim ki oldu sans eseri ondan bundan duydun birseyler kazandin. 5 sefer kazanirsin, ters bir hisseye yakalanirsin kapitali sifirlarsin. Isi bilmiyorsan araci kurumunu arayacaksin, yatirim danismanligi anlasmasini imzalayacaksin. Birakacaksin kapitalini onlar yonetsinler.

Cin olmadan adam carpmaya kalkmayacaksin. %1'in kazanacagi, %99'un kaybedecegi istatisligi uzerinden yola cikarsan... O %1'lik kisma girmenin ne kadar zor oldugunu unutmayacaksin.

O kadar yazildi cizildi anlatildi burada. Insanlar tembellikten acip 30 sayfa yaziyi okuyamiyor neyin ne oldugunu anlamak icin hisse almadan once. Pissin agzima dussun kilimi kipirdatmadan. Iste borsanin hedefledigi kisiler de bunlar zaten. Bilmeden oraya buraya saldiranlar. Oyuncular, direktor, sahne degissin hic farketmez. Oyunu da bilmeye gerek yok. Cunku sonu hep ayni bu tezgahlarin. Bu filmi milyon kere gorduk.

Ve maalesef... Bu film hic bitmez. Hep devam eder yeni oyuncularla, direktorle, sahneyle. Cunku bu odevini yapmayip borsadan batanlarin yerine hep yeni batacak olanlar gelir. Insanin tabiati.

Sonra gunay kecisi SPK. Aynaya bakan yok tabi.

ATTİLA HAN
19-03-2010, 11:57
Peki o sirada benim kazandigim ne olacak? Manipule edenler zaten neyin ne oldugunu biliyor, hesaplarinda gun sonuna hisse tasimiyorlar. SPK gelip benim kazanclarimi alip kaybedenlere mi dagitacak? Bu hissede manipulasyon olmussun, sen kazanmissin, kazancini Robin Hood gibi kaybedenlere dagitacagiz mi diyecek?

Herkes agliyor sizliyor da gidip Is Bankasi ya da Tupras alan kim kaybetmis uzun surede? Bir cevap gelmedi buna. Kaybedenler odevlerini yapmayanlar, gozunu para hirsi buruyenler, gunluk tavanlari delenler, %30, %50 artarak gidenlerin pesinde olanlar. Sonra da SPK baba gelsin bizi kurtarsin.

Baska yerde yazilmisti, buraya aktarmak uygun.

Bu sistem bu calismasini yapmayanlar uzerine kurulu zaten. Geliyor gozu kapali hisse aliyor insanlar casinodan chip alir gibi.

Sen bir disci olacaksin diyelim. Gidip bunun senelerce ogretimini gorur, 4 sene yuksek okuluna gider, sonra bir yerde stajyer olarak baslamaz misin ta ki belli bir seviyeye gelene kadar?

Yoksa direk bir klinik acip insanlarin agzina kerpetenle gire cika mi ogrenmeye calisirsin? Boyle yaptin diyelim. 10 kisi sesini cikarmadi. Kan revan icerisinde biraktigin biri cekip bosaltmaz mi sarjoru ustune gunun birinde?

Burasi hic degisik degil. Calismayana kazanc yok. Comeze kazanc yok. Diyelim ki oldu sans eseri ondan bundan duydun birseyler kazandin. 5 sefer kazanirsin, ters bir hisseye yakalanirsin kapitali sifirlarsin. Isi bilmiyorsan araci kurumunu arayacaksin, yatirim danismanligi anlasmasini imzalayacaksin. Birakacaksin kapitalini onlar yonetsinler.

Cin olmadan adam carpmaya kalkmayacaksin. %1'in kazanacagi, %99'un kaybedecegi istatisligi uzerinden yola cikarsan... O %1'lik kisma girmenin ne kadar zor oldugunu unutmayacaksin.

O kadar yazildi cizildi anlatildi burada. Insanlar tembellikten acip 30 sayfa yaziyi okuyamiyor neyin ne oldugunu anlamak icin hisse almadan once. Pissin agzima dussun kilimi kipirdatmadan. Iste borsanin hedefledigi kisiler de bunlar zaten. Bilmeden oraya buraya saldiranlar. Oyuncular, direktor, sahne degissin hic farketmez. Oyunu da bilmeye gerek yok. Cunku sonu hep ayni bu tezgahlarin. Bu filmi milyon kere gorduk.

Ve maalesef... Bu film hic bitmez. Hep devam eder yeni oyuncularla, direktorle, sahneyle. Cunku bu odevini yapmayip borsadan batanlarin yerine hep yeni batacak olanlar gelir. Insanin tabiati.

Sonra gunay kecisi SPK. Aynaya bakan yok tabi.

Sizin anlattığınız gibi son derece dikkat isteyen bir yer,

Medyada niçin yeni yeni yatırımcılar aranıyor??

Farzı misal vatandaş güvendi hisse aldı...ne yaptı hata yaptı çünkü güvenmiş oldu....

Ne yapmalıydı güvenmemeliydi,öyle ya zaten sorunumuz da güven sorunu değil...(Sizin dediğiniz gibi ARMUT PİŞ AĞZIMA DÜŞ'müş GALİBA??)

Sorunumuz PARA değilmi? Paranın olduğu yerde neler olur ?neler olmaz?

Aynen sizin yapmış olduğunuz açıklamalırın aynısını;

SPK BAŞKANINDAN MEDYA YOLUYLA HALKA DUYURMASINI CANI GÖNÜLDEN İSTERİM, KELİMESİ KELİMESİNE...

Yeter ki şehir şehir dolaşıp sürekli olumlu tarafları konuşulmasın,

Yan tesirleride, konuşulup açıklansın...

Madem burası bir ARENA bir savaşçının eline Kılıç , öbür savaşçının eline de makineli tüfek verilmesin...
.
.

julia.luthor
19-03-2010, 13:16
Yakın çevresine borsadan uzak durun diyebilir,,,Lakin medya'da 1.5 milyon kayıtlı yatırımcı olduğunu

bu yatırımcıların çok çok azının şu anda borsada olduğunu ve geri dönüşü beklediği ifade ediyor,

Sizce çelişki yok mu ortada,,o yatırımcıların , çok canının yakıldığı bir gerçek değilmidir?..

Bolda alındığınızı söylemişsiniz,o vakit ben de size bir bold daha söyliyeyim belki buna da alınırsınız...

Borsanın bu vahşi düzeninden BABALARINI kaybetmiş, çocukların ,eşlerin yanına götüreyim ,

SPK başkanına ZAT denildi , diye ALINDIĞINIZI söyleyin...

Hatta birde onların görüşlerini alın aynı zamanda ki ,

bakalım o alındığınız ZAT kelimesini'' mum ''ile arar duruma gelip gelmediğinizi görün...
Ateşin düştüğü yeri değil , herkesi yaktığını anladığımız vakit bir yerlere gelebileceğimize inanıyorum..
.

kırmızı için:

yakın çevresinde değilim fiii zamanında bir iki ders almış idik,herkese bunu söyler kendisi,yeter ki konu açılsın.

ikincisi maalesef aldığım duyumlara da dayanarak kurum içinde tonlarca sorun çözmeye çalışmakta ve bunları bile zor zar yapabilmekte.

bence spk başkanın da sınırını bilip daha üst mercilere de bunu bildirmek daha iyi olur.

yine de düşüncelerimiz aynı,ama daha görevine bile neredeyse yeni başlamış çok iyi niyetli bir insana bu kadar yüklenilmesi pek hoş değil,sınırımız notta belirlenenle kalsa bence hem daha yapıcı hem de daha mantıklı olur.

Page_down
19-03-2010, 13:30
Merril Linc, Credit Suisse ve Citi menkul gibi yabancı kurumlardan imkb-30 senelerinde 43-750-1200 lot gibi rakamlarla aynı anda alım veya satım yaparak vobda manipülasyon yapıyorlar. Kaç kez şikayet ettim hiç ilgilenen olmadı.
Ya rüşvet alınıyor. ya da rüşvet alınıyor.

Hemde ülkesindeki küçük yatırımcıyı gavur kurumlara yem olarak sunuyor..

julia.luthor
19-03-2010, 14:12
spk,imkb de çalışanların işlem yapması yasak diye biliyorum.

böyle bir durum varsa yetkili mercilere şikayetimi esirgemem.

hem oyunu yöneteceksiniz hem de işlem yapacaksınız olmaz.

not bunu burdaki herhangi bir arkadaş için yazmış değilim,ama daha burdan balık koktuysa halimiz yaman.

BUSHIDO
19-03-2010, 15:50
Hayir, inanmiyorum.

cans
19-03-2010, 15:59
Elbette koruyor.

666
19-03-2010, 16:02
Iste sorun burda. Hem bilmiyoruz, hem de biliyor zannediyoruz baskalarini sucluyoruz. SPK gibi kurumlarda gorev alanlar senelerini borsada gecirmis insanlardir cogunlukla. Neyin ne oldugunu senden benden iyi bilirler.

Yabanci aracilarin porftoy sepetleri var. Adam 100 bin lot Garanti almaz bazen. Banka sepetini yapmistir 100 bin liralik, dagilimini da atiyorum:

%40 Garanti
%30 Is Bankasi
%15 Vakifbank
%15 Yapi Kredi

Adam 100 bin liralik alis verir (atiyorum), bu portfoye gore de:

3492 lot Garanti
1738 lot Is Bankasi
1104 lot Vakifbank
1123 lot Yapi Kredi

aktiften alinir ayni anda.

Biz de neyin ne oldugunu bilmeden ya sifreli islem yapiyorlar, ya da onun bunun manipulasyonunu yapiyorlar diye yorum getiririz.

Merril Linc, Credit Suisse ve Citi menkul gibi yabancı kurumlardan imkb-30 senelerinde 43-750-1200 lot gibi rakamlarla aynı anda alım veya satım yaparak vobda manipülasyon yapıyorlar. Kaç kez şikayet ettim hiç ilgilenen olmadı.

Serenler
19-03-2010, 16:20
Şu ana kadar düşüncem belli olmasına rağmen oy kullanmamıştım.
Şimdi oy kullandım ve oylama sonucundaki tüm küsüratlar sıfırlandı :)

*

Evet
17 4.00%
*

Hayır
408 96.00%

cans
19-03-2010, 16:24

XU030 hisselerini eşit miktarda alıyorlar, vob'da ise + makas ile short poz. açılıyor. Makas kapandığında tüm pozisyonlar kapatılıyor alın size risksiz kazanç. Sizde yapabilirsiniz bu arbitrajdır. Manipülasyon değil. :)

Neden tek hisse almıyorlar? Çünkü hisseler tek başına endeks'den ayrışabilir. Sepet olunca sorun olmaz...

Neden aynı anda alıyorlar? Keyifleri bilir. :) 3 gün araylamı alsınlar..

kartun1
19-03-2010, 17:43
belki de
kötü insan değilim
borsa kötülerin yeri
kişiliğime ters
borsada başkasının parasını cebine indiriyorsun ya
belki de vicdanıma sığmıyor başkasının parasını cebinden almak
film lerde derler mesela
niye bu çocuğu kandırdın gibi
adamda der biz ticaret yaptık
alan razı satan razı
çıkışan kişi der vay vicdansız dolandırdın çocuğu he

içimden geçenleri paylaşmak istedim

şef
19-03-2010, 19:18
spk olsun vob başkanlığı olsun, imkb başkanlığı olsun, olaylara asla ky açısından bakmazlar. o yüzden piyasalarımıza halkın bakışı soğuktur. by ve özellikle yabancılara sevimli gözükmek için ellerinden ne gelirse yaparlar. 25 senelik bir borsacı olmama ragmen kimseye borsayı, vob u tavsiye etmem. çocuklarımın gelecekte asla işlem yapmasını istemem. bunları borsada iyi para kazanmış biri olarak yazıyorum. çünkü öyle bir ülkede yaşıyoruzki, bu ülke kendi vatandaşlarına stopaj uyguluyor, yabancılara yok. vob da ky nin yabancıları tek takip etme aracı elinden alınıyor, vob da aldıkları pozisyonları başka yerlere virmanlamaları serbest hale getirildi. yakında hisse senedi kademeleri yarıya düşürülüyor. bu ky nin isteğimidir? yoksa ky komisyondan dolayı tek kademeye işlem yapamasın diyemidir?

HaYaBuSa
19-03-2010, 20:22
ben demokratik hakkımı kullanmak ve spk yı kınamak istiyorum''.spk seni kınıyorum.''

666
19-03-2010, 21:19
yakında hisse senedi kademeleri yarıya düşürülüyor. bu ky nin isteğimidir? yoksa ky komisyondan dolayı tek kademeye işlem yapamasın diyemidir?

Bu olumlu birsey ama. Daha once de kademeler arasinda bazi hisselerde %2.5, nominalin altinda ise %7.5 fark oluyordu fark oluyordu. Adam sabahin korunde hem alimi hem satisi dolduruyor, kazancini sikisan hisseden cikariyordu islem yapmadan aylarca.

SPK'nin kademeleri indirme karari tam tersine KY'yi korumak icin yapilmis bir islemdir.

Likiditenin saglanmasi, spekulasyonlarin azalmasi, herkese alim satim imkani verilebilmesi icin yapilanlar dogru. Ama maalesef yaranamiyorlar iste ne yapsalar.

SLX
19-03-2010, 21:21
belki de
kötü insan değilim
borsa kötülerin yeri
kişiliğime ters
borsada başkasının parasını cebine indiriyorsun ya
belki de vicdanıma sığmıyor başkasının parasını cebinden almak
film lerde derler mesela
niye bu çocuğu kandırdın gibi
adamda der biz ticaret yaptık
alan razı satan razı
çıkışan kişi der vay vicdansız dolandırdın çocuğu he

içimden geçenleri paylaşmak istedim

2000 yılının yazında bir arkadaş 100,000 dolara bir daire almıştı. 1 yıl sonra aynı daire 40,000 dolar etmiyordu bile...
şimdi ben evin karşısındaki daireyi alsam birinin cebine elimi atmış mı oluyorum?

2002 yılında aldığım arabanın değeri bırakiniz artmak azaldı bile. ettiğim masraf arabanın değerinden fazla. vergi/ kasko cabası.

neden yapıldığını bilemeyeceğim,dohol de aylardır 31,285 lot ve 15,642 lotlar ile işlemler yapılıyor.
petkmde 970 idi sonraları 797 ve iki katı binlerce işlem olmuştu.

dyhol de 1,17 de 17, 41 ve 500 lotlar yüzlerce kez ve sırayla satıldı.

er76014560
19-03-2010, 21:37
Niye korusun ki?

Las Vegasta kumarhaneye girenlere zarar sigortası mı yapıyorlar?

KY uzn vadeye oynamak zorundadır. Kumarbaz değil YATIRIMCI olmalıdır. Ama günlük
pala ile sid.k yarıştırırsa; üç kuruşla günlük beş lira ciro yaparsa ee herhalde palanın sid.ğinde boğulur.

666
19-03-2010, 21:53
XU030 hisselerini eşit miktarda alıyorlar

Dostum burada ufak bir duzeltme getireyim. Yapilan sepete gore hisselerin agirligini kendileri belirliyorlar. Default birakip her hisseye esit miktarda da ayirabilirler tabi (30 sepeti).

Bir ornegini vermistim eskiden. Meblaglara bakarsaniz sepet dagitilmis 30 hisselere ve bazi hisselerin agirliklari var portfoyde [hisselerin endeks uzerindeki agirligindan bagimsiz olarak].

Bu konu hakkinda yeni bir konu acmak gerek. Cunku son zamanlarda devamli burdaki olay sifreleme falan diye yanlis anlasiliyor. Vaktim oldugunda elimdeki resimleri derleyip, endeks uzerinde agirliklari cikarip acacagim bir tane. Ben sahsen hisselerin endeks agirligina gore default bir 30 sepeti, her hisseye esit miktarda 30 sepeti veya bazi sektorlerden secilen hisselerin sepetini gordum.

http://somebody.net/userupload/thyao_credit2.jpg

şef
19-03-2010, 22:29
Bu olumlu birsey ama. Daha once de kademeler arasinda bazi hisselerde %2.5, nominalin altinda ise %7.5 fark oluyordu fark oluyordu. Adam sabahin korunde hem alimi hem satisi dolduruyor, kazancini sikisan hisseden cikariyordu islem yapmadan aylarca.

SPK'nin kademeleri indirme karari tam tersine KY'yi korumak icin yapilmis bir islemdir.

Likiditenin saglanmasi, spekulasyonlarin azalmasi, herkese alim satim imkani verilebilmesi icin yapilanlar dogru. Ama maalesef yaranamiyorlar iste ne yapsalar.
Kusura bakma, spk da falan mı çalışıyorsun? çünkü yazdıklarının hiçbir manası yok. sadece kafa karıştırmak için yazılmış sanki. kademenin yarıya düşürülmesi ile nasıl spekülasyon önlenecek açıklayabilirmisin? şuan zaten nominalin altında değişen birşey yok, %7.5 devam yani. adam yine kademenin altını üstünü doldurmayacakmı? karı % 2.5 dan 1.25 e mi düşecek? aylarca işlem yapmayan hisse hangi hissedir? böyle aylarca işlem yapmayan hissede ne işiniz var(belki 3-5 hisse vardır). bu kesinlikle aracı kurumların ve by nin talebidir. by esas şimdi tek kademeye oynayacak. çünkü onun komisyon oranı düşük olduğundan tek kademe onda kar bırakırken, ky nin komisyon oranı , tek kademeye oynama şansını yok edecektir.
yeni gelecek bir yenilikte verilen emrin tahtadan silinmesidir. tamamen spekülasyona yönelik olan bu girişimde herhalde ky nin faydasınadır. biz keriz olduğumuzdan faydamıza yapılanları anlayamıyoruz. spk bize yaranamaz...

Cezve
19-03-2010, 22:43
Kusura bakma, spk da falan mı çalışıyorsun? çünkü yazdıklarının hiçbir manası yok. sadece kafa karıştırmak için yazılmış sanki. kademenin yarıya düşürülmesi ile nasıl spekülasyon önlenecek açıklayabilirmisin? şuan zaten nominalin altında değişen birşey yok, %7.5 devam yani. adam yine kademenin altını üstünü doldurmayacakmı? karı % 2.5 dan 1.25 e mi düşecek? aylarca işlem yapmayan hisse hangi hissedir? böyle aylarca işlem yapmayan hissede ne işiniz var(belki 3-5 hisse vardır). bu kesinlikle aracı kurumların ve by nin talebidir. by esas şimdi tek kademeye oynayacak. çünkü onun komisyon oranı düşük olduğundan tek kademe onda kar bırakırken, ky nin komisyon oranı , tek kademeye oynama şansını yok edecektir.
yeni gelecek bir yenilikte verilen emrin tahtadan silinmesidir. tamamen spekülasyona yönelik olan bu girişimde herhalde ky nin faydasınadır. biz keriz olduğumuzdan faydamıza yapılanları anlayamıyoruz. spk bize yaranamaz...

Zaten büyükler planlarını günler,haftalar hatta aylar öncesinden yapıyorlar...Zaten ters bir durumda da,daha önceden haber alma şansları var.Seans içinde fikirlerini değiştirip,sileceklerini zannetmiyorum...Ha tahta,kademe analizi yapınca alıcı/satıcı dengesinde bozulma mı görülecek??? Ben şahsen,kaç defa milyon lotların anında tahtada alınarak insanların terse getirildiğini gördüm...O yüzden,derinlik bile kullanmamaya gayret gösteriyorum.Bu yüzden,bu iş yararsa bize yarar.Terso bir durumda kaçış fırsatı sağlar...666'yı tanırım.Uzun vadecidir ve teknik kullanır.Birazda kısa vadeye bildiğim kadarıyla karşıdır...Zaten her kısa vadeli al/sat yapan bir yerlerde bir şey bırakır...Bırakmayan varsa da ,şimdiye çoktan hesabı milyonları aşmıştır.Kısa vadeli al/sat ile uğraşanları,kimse korumak zorunda değil...

Fark burada...Sen kısa vadeli gözlüklerle bakıyorsun,o uzun vadeli gözlüklerle...Adam daha önceki mesajında enka 10 küsür yılda 115 kat arttı dedi...Sen neyi dediğini anlayamadın...

ABD'de bir büro kadar küçük yerden bu işler yapılıyor.Bizde,SPK'dakiler pasife yazılanları bile görüyorlar(kim ne yazmış).Bu bile yerine göre fazladan müdahale demektir...Zaten çok göze batan olayları inceliyorlar.Adam 155 bin tl ile % 8 çıkış yapan,bu ülkenin bilanço bakımından en dandik şirketinde 3 taban yiyor.Ondan sonra SPK'ya saydırıyor...

Her kurumun eksileri vardır.Ama insanlarda,yaptıkları hataları şöyle bir gözden geçirmeliler...

Mesela bendeniz,yaptığım hataları listeledim ve bilgisayarıma kaydettim.Kaç kişi bu işin muhasebesini,bu şekilde tutuyor...

Her neyse...İyi aşkamlar...

SLX
19-03-2010, 22:52
spk nın kimseyi korumasına da ihtiyaç yok aslında ...
şu forumda gezinen biri borsada bankalar kamular ve alarkolar dışında kağıt olmadığını da anlamış olmalıdır. hala anlayamadıysa,bunu sorumlusu da spk değildir. ( beni sorarsanız ne işin var doğan da diye cevabim yoktur. gidip de spk vb.. diye hüzünlenmem doğrusu )

zamannın banker skandalı ,bir bakanın yatırımcı kumar oynamıştır demesi ile patlak vermişti ve çok adamın parası buharlaşmıştı. ilgilenenler faize hücum filmini izleyerek konuya girebilirler. bence parasını finans piyasalarında " değerlendiren " her acemi her cumartesi oturup bu filmi izlemelidir. özellikle çelik kapı ve telefon sahnesini...

666
19-03-2010, 23:24
Ne kademeye oynayan kyden bahsediyorsun anlamak mumkun degil? Hem ky de, ona buna sizlan, hem de kademeye islem yap, cin olmadan adam carpmaya kalkis!!!

Casino mantigi degissin diyoruz gelmis kademeye islem yapamayacak ky diyorsun. Trader mi oldu yani borsanin b'sinden anlamayan ky iki gunde? Bu kural kynin kesinlikle yararinadir. Casino mentalitesi bir nebze azalacaktir.

Likiditenin artmasi, spekulasyonu azaltir, borsanin daha olgun olmasini saglar. Bu da ky'nin yararinadir.

Bilgisayar otomatik stoplarinin daha arz marja gelmesi saglanip kademelerin paldir kuldur gitmesi onlenir (yuzde olarak).

Nominalin alti simdi gelmeyecek, 3 kusurat gerektigi icin alt yapi calismalari bitince baslanacak.

Aylarca kademeye donen hisse sanki yok borsada. Glmde 1000-1025 arasinda aylarca giderdi. Kademesi %2.5. 30 hisselerini 10000-10250 arasina sikistirirlardi. Aylarca kimildamaz o kademeler. Alsan zarar yazarsin, satsan zarar yazarsin. Sadece o kademeye donduren kazanir, yani patron.

Emir silinmesi konusu... Daha bu konuda karara varilmadi. Bana gore mantiksiz ama yapiyorlarsa bir nedeni vardir, gelsin gorelim, sonra yorum yapariz.

666
19-03-2010, 23:55
Tiyatro dostumuzun postu sansurlendi herhalde de... Amerika gibi olmak icin cok ekmek yememiz gerekse de bizi Arap ulkelerinden kotu yapmayin. Bilancoya falan gerek yok orada adam kagit ustundeki sirketi arz ediyor milyar dolara.

Ingilizce. Ozetle 3 parca arsasindan baska hicbir seyi olmayan kagit uzerinde sirket 650 milyon dolara trade ediyormus Suudi borsasinda:

Some firms in Saudi Arabia present the second type of ghost shares, as there are several well-publicised cases of companies that exist on paper, but not much else. A case in point would be the firm known as Bishah Agricultural Development Company, which was suspended from trading in early 2007.

According to Tadawul, the official Saudi stock market website, Bishah, whose nominal value was SAR10, was trading at eight times its multiple and millions of riyals in value just one day prior to its suspension. What were these poor unfortunate investors (estimated at 10,000 people2) buying and selling, other than empty promises? Keep in mind that Bishah was valued by investors at US$120 million the day before its suspension and had nothing to its name except three derelict pieces of land “in a good location”.

In February 2006, Bishah, which reported impressive profits to the tune of SAR206,000 (US$55,000) and a turnover of SAR1 million in 2005, was valued by investors at a staggering SAR489 per share, giving this grand daddy of all fiascos an astronomical value of SAR2.5 billion (US$650 million).3 Fortunately, the Saudi Arabian Capital Market Authority was quick to react and intervened only one year later to suspend the stocks trading.4 These fantastical figures translate into a PE ratio of 13,000 (plus or minus one thousand), meaning that should you be a lucky investor in Bishah, you will be able to recoup your hard earned cash in the year 15,000 AD or so; a great stock for those of us looking for long-term investment opportunities.

julia.luthor
20-03-2010, 00:04

kırmızıya yürekten hak verdim,kim yazmış diye bakmam yazılara fakat kafam benim de karışıyor,mantık silsilesi kesinlikle yakalıyamıyorum ve cevap ararken kalıplar içinde patinaj çektiğimin farkına varıyorum,neyse çok da kafaya takılacak bir durum değil ama hakkınız var.

bolda gelince,dedikleriniz bence doğru.bu kademe olayı ky için pek de hareket alanı bırakmayacaktır.daha çok al-sat'a girmek ancak aracıyı ihya eder.by için işler daha güzel.artık sıkıştırmak istedikleri kağıda nefes bile aldırmayabilirler,bilgi kümeleri ky hangi kademede daha çok dağılmış daha da net olacak,belki kademeleri çıkarken daha çok cephaneye ihtiyaçları olabilir ama bunu da dert etmezler.

kısaca,ky kaybeder,aracı daha çok kazanır,by ise bu oyunu daha rahat oynar sanırım.şahsen kimi zaman verdiğim komisyon gözüme çok batıyor,çok da fazla trade etmekten kaçınıyorum,sanırım kademeler daralınca daha da az trade ederim.

emir silinmesi çok kötü olur.

bir de kademe daralınca illaki likidite artacak diye bir koşul yok.mesela güniçi trade yapanlar,geniş kademeleri kullananlar alsat frekansları daha da artacağından daha az piyasaya girme yoluna gidebilirler,hele sıkışan bantlarda.sadece denge konusundan iyileşme yaşanması (o da fiyatı yüksek hisselerde) gerçekleşecektir.

saygılar

666
20-03-2010, 00:08
Enka demisiz.... 8 senede 25 kat artmis dolar bazli. Bu 8 senede ben trade ettim Enka'yi devamli. Ne kadar kazanmisim Enkadan? 4 kat.

Uzun lafin kisasi... Trade edenler ya isin profesyoneli olanlardir, ya da isi zevkine yapanlardir benim gibi. Bu acidan bakildiginda kademelerin azaltilmasi benim zararimadir. Gecen sefer azaltildiginda da zararimaydi. Isime gelmemesi borsamiz icin olumlu oldugu gorusumu degistirmeme engel degil.

kingrider
20-03-2010, 00:47
borsa kynın parasının elinden alınacağı bir yer gibi bir şey.afyonun,aslanın uzaya çıkartılacağını daha öncesinden biz bile duyduk.spk nın nasıl haberi olmuyor?aslında herşey ortada,sadece herşey ky,dan gizli.
açığa satışlar bu kadar serbest olmamalı,BÜYÜK YATIRIMCILAR KOLLEKTİF HAREKET EDİYORLAR, şirketlere ait haberler şirketlerden açıklama yapılmadan günler öncesinde alınıyor,sonrada ky ,ya mal peyderpey veriliyor.eee burası böle bir yer.
SPK ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR.burası türkiye.
ky da şunları yapmamalı bence ;
uzaya çıkmış hisselere koşmamalı.elindeki paranın da kıymetini bilmeli.
gün içi al-sat zor herkesin harcı değil.
hisseye saldırırcasına alımlar başladığı zaman satış zamanı yaklaşıyordur.
ky nın kaçarcasına yok pahasına sattığı yer alım için uygundur.

hakbil
20-03-2010, 14:14
yahu eleştirilerin spk ya iletilmesi, spk tarafından bu eleştirilerin incelenerek varsa haklı olanlarına göre kuralların yeniden düzenlenmesi. KY nin spk ya güvenini artırır. hatta şu sebeplerden dolayı haksızsınız bile denmesi spk ya güveni artırır, çünki söylenenleri dinliyorlar en azından diye bir düşünce oluşur. Sonuçta spk yücelir hiçbir şekilde zarar görmez. demokrasilerde işleyiş budur.

bi kaç arkadaş neden sanki kaybedecekleri bişeyler varmış gibi panik yaptılar anlaşılmıyor... aslında komik bir durum...
zaten mailler spk ya gitti. spk başkanıda HT de yaptığı söyleşide patron hareketlerinden rahatsız olduklarını iletti.
bu spk başkanını yüceltti, batırmadıki... daha iyiye gitmek için tartışma ortamı şarttır, herkes fikrini bir kez söyler işi savaşa dönüştürmek komedidir...

şimdi bu anlamsız yere spk avukatlığı yapan kişiler yüzünden eminim spk dan rahatsız olmayanlara spk itici gelmeye başlamıştır. itici gelenlerede dahada itici gelmiştir. çünki savunma tarzı çok itici.. spk bu adamlardan oluşuyorsa vay halimize... bu toplum kurallarından ve işleyişinden habersiz diplomasız avukatların spk ya zararı oluyor farkında değiller... Çünki spk lafı geçse bu çakma avukatlar aklımıza gelecek... halbuki mantıklı ve bilgili olduğu konuşmasından belli olan spk başkanıda aklımıza gelebilirdi.

neyse topik görevini yaptı, artık konuyu kapamalı... :)

kasved
20-03-2010, 19:32
..................... spk başkanıda HT de yaptığı söyleşide patron hareketlerinden rahatsız olduklarını iletti.
bu spk başkanını yüceltti, batırmadıki... ............... :)

Ekonomi

«Önceki Haber 30.01.2010 Cumartesi Sonraki Haber»

SPK Başkanı’ndan tartışılacak sözler
SPK Başkanı Vedat Akgiray, insider trading yaparak haksız kazanç sağlayan şirket patronlarını hakime savcıya yollayarak utandırmak istemediklerini, bununla ilgili yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, şirket içindeki gizli bilgiyi kullanıp hisse alım satımı yaparak manüple edenlere (insider trading) ekonomik ceza uygulanması için yeni kanun tasarısı taslağı hazırladıklarını söyledi. Gençliğinde bal ticareti yapıp, kahve çalıştırdığını, ABD’de döviz ticareti yaptığını anlatan Akgiray, önceki akşam Kayseri Sanayi Odası’nın toplantısına katıldı. Bir kişinin içinde yer aldığı şirkete ait özel bilgiyi kullanarak hisse satın almasının suç olduğunu anlatan Akgiray, bu suça ilişkin yeni yasa tasarısı hazırladıklarını, suçu işleyen kişiye para cezası verilmesini istediklerini vurguladı. Akgiray, şunları söyledi:“Özel bilgiyi kullanarak hisse alıp, fiyat arttığında bu hisseyi satmayı ahlaken ve kanunen kabul etmiyoruz. İyi veya kötü, önemli bilgiyi saklayarak bir iş yapmak, sonra da açıklamak, aldatmak oluyor. Suç saydığımız durumları artık mahkemeye, hakime, savcıya yollamadan halletmek istiyoruz. Örneğin, ‘Aldın, sattın ve 10 günde iyi para kazandın. Kazandığını bir zahmet şirkete iade et. Yüzde 5’ini de SPK’ya ver. İstanbul’da bina yapacağız, para lazım. Bununla ilgili yeni kanun tasarımız var. Ekonomik suçun cezası ekonomik olmalı. Kimsenin yüzünü kızartmaya gerek yok. Şirket sahiplerini, ufak tefek yanlışlıkları yüzünden deşifre edip, utandırmaya hiç hakkımız yok.”

Yorumsuz!!!:ayy:

aro
20-03-2010, 21:45
SPK'yı gerek suçlayan, gerekse savunan arkadaşlarda kendimce çok vahim bir önyargı/yanılgı görüyorum. Çoğunluk borsa'nın özünde bir kumarhane olduğunu baştan kabullenmiş, bu kumarın dürüstçe oynanıp oynanmadığı hakkında tartışıyorlar.

JAN72:: Kapitalizm doğru, vahşi kapitalizm yanlıştır. İkisi aynı şey değildir.

666:: Kumara çanak tutan uygulamalar "borsanın güzelliği" değildir ve özelliği olmamalıdır.

hakbil:: Borsa, kurtların kapıştığı bir "er meydanı" değildir/olmamalıdır. Sokaktaki vatandaşın yatırım yapabileceği bir platform olmalıdır. Tabii ki her türlü yatırım araç ve yöntemlerinde yanılma veya 12'den vurma ihtimalleri vardır. Ama yatırım ile kumar arasında uçurum var. Gayrimenkul piyasası er meydanı değil, kuyumculuk da değil, ne bileyim hurdacılık da değil. Bunlar ne kadar yatırım platformlarıysa, "bir şirkete ortak olmak" da aynı derecede er meydanı olmaktan çıkarılmalıdır. Hatta bahsettiğim iştigal alanları kendince uzmanlık ve tecrübe gerektirir, dolayısıyla bilmeyen birinin bu işlerden zarar etmesi büyük ihtimaldir. Oysa borsa, sokaktaki vatandaşı reel sektörle buluşturan bir platform olması hasebiyle öyle olmalıdır ki, bilgisiz bir insanı bile kötü niyetlilere karşı elden geldiğince koruyabilmelidir.

Şu işin bir ismini koyalım önce.

Öncelikle en temel şartı yerine getirip, borsanın cismi ne ise, isminin de o olması sağlanmalıdır. Kumarhaneyse "kumarhane", yatırımhaneyse "yatırımhane". Kumarhaneye "yatırımhane" tabelası asmak ve o şekilde lanse etmek, bu dolandırıcılık sisteminde suyun başı, ağacın kökü oluyor.

Şu bir gerçek ki, bir kumarbaz her ortamda, en masum ekonomik faaliyetlerde bile kendisine kumar oynama fırsatı yakalar. Kumarbazın kumar oynaması engellenemez. Benzer şekilde, yeterince bilinçli, irade sahibi ve kumara bulaşmamaya kararlı bir kişinin kumar platformunda dahi kumarsız iş yapması mümkün olabilir.

Sorun şurada: İyi niyetli ve cahil bir yatırımcı kumardan nasıl korunacak? Bugün borsada kumara bulaşmamayı becerebilmek -mümkün olsa dahi- gerçekten iyi bilgi, emek ve irade gerektiriyor. İki adet temel sorun var. Birincisi (en vahimi) kumar platformunun yatırım platformu olarak lanse edilmesi. İkincisi ise yatırım platformu olması gereken bir yerin kumar platformuna dönüşmüş olması.

İnsan iradesi genelde zayıftır. Hırsları ve korkuları vardır. Bu yüzden kumar çoğu yerde ya yasak veya devlet kontrolündedir. Milli piyango da kumardır, ama kontrollüdür. Kimse piyango bileti alarak ömürlük birikimini bir çırpıda sıfırlayamaz. Kontrolsüz ve limitsiz kumar Las Vegas'ta. Orada kumarhaneden limuzin ile de çıkabilirsin, intihar edip tabutta da çıkabilirsin. Kimsenin de umurunda olmaz. Kontrol yok, limit yok, ama tabelası var! Las Vegas'ta kumarhaneye giren biri nereye girdiğini çok iyi bilir. Tabelası aldatmacasız konduğu takdirde kumarı tasvip ettiğim anlamı çıkmasın bundan. Kumar illettir ve %100 karşıyım. Ama kumarhaneye yatırımhane tabelası asmak... Buna artık diyecek söz bulamıyorum.

Sonuçta ülkemizde kontrollü/limitli ve kontrolsüz/limitsiz kumar oynama platformları mebzuldur. İsteyen piyango bileti alsın, isteyen at yarışı, forex veya VOB oynasın. (Bu arada VOB devlet onayı ile işletilen gerçek bir kontrolsüz/limitsiz Las Vegas'tır. Daha kötüsü, her türlü hile/hurda serbestisi de limitsiz/kontrolsüz olarak kumar masalarının sahiplerine (PY) terk edilmiştir. O yüzden VOB, Las Vegas'tan kötüdür. Ve bunun muhakkak herkese çok iyi duyurulması lazımdır. Bilmeyen insanlara vahşi/ölümcül kumarhaneleri masum yerler olarak tanıtmak çok büyük suçtur, devlet onayı ve desteğiyle işlenen bir katliamdır.)

Şu işin bir de cismini koyalım şimdi.

Buraya kadar, kumarhane ve yatırımhanelerin dürüstçe isminin konulmasından bahsettim. Şimdi gelelim borsanın kumarhane mi yoksa yatırımhane mi olması gerektiğine. Dediğim gibi ülkemizde kumar platformu çok. Oysa yatırım platformu çok az, ve borsa kişisel birikimlerle reel sektörü aracısız buluşturan mükemmel bir vasıta. Dolayısıyla bu platformu kumar oynamaya çanak tutmayacak hale getirmek lazım. Bu hem yatırımcıların, hem dürüst şirketlerin, hem de ülke ekonomisinin lehinedir. Amacı üzüm yemek olan herkesin lehinedir. Tabii ki kumarbazlar her ortamda kendine kumar fırsatı yakalar, ama diğerlerinin bundan korunması lazım. Öyle olmalı ki, borsada kumar oynayan biri bunu ancak aktif olarak bilerek ve isteyerek yapabilsin. Bilgisiz/iradesiz bir kişi rastgele yatırımlar bile yapsa kumardan %90 korunabilsin. Tabii ki %100 korumak mümkün olamaz ama elden geldiğince ortam bir "yatırımhane" olmalı.

Benim 1 sene evvel emtia ve borsaya ilgi duymaya başlamam, tamamen birikimlerimin korunması ve uzun vadeli çalıştırılması temelindedir. Yani uzun yatırımcı profiline sahibim. Borsa'da masumane yaptığım ilk "yatırım"ları şimdi hatırlıyorum da, tüylerim ürperiyor. Bir odada 300 pazarlama masası var, sadece onda biri yatırım aracı pazarlıyor, gerisi krupiyer! Ama bu oda bana yatırımhane olarak tanıtılmış ve ben de saf saf ya şundadır ya bunda diyorum... Embesil değilim çok şükür. Araştırma, okuma ve düşünme huyum var. Zamanla kendimi -hem bilgi hem psikolojik olarak- eğitiyorum. Ama şu an bile, 1 senedir harıl harıl okumama ve araştırmama rağmen, borsada kumara bulaşmamayı becerebilmek benim için hala emek gerektiriyor ve hala bir "psikolojik hüner" konumunda.

Sonuç olarak, borsada kumara bulaşmamayı becerebilmek bir "hüner" olmamalı. Tam tersine, borsada kumar oynamayı becerebilmek bir hüner olmalı. Ve borsayı şekillendiren kurallar, tamamen buna odaklanmış olmalı. "Burası serbest piyasa, para benim, ne istersem yaparım" diyenler, ve bu haklarını kumar oynama lehine kullanmak isteyenler ise forex, VOB vs. oynamalı. Yok ben illa borsada kumar oynamak istiyorum diyorlarsa, o zaman kumara geçit vermeyen bir yatırımhanede kumar oynayabilmek için çok hüner göstermeliler. Şu an durum bunun tam tersi.

Borasada tüm kurallar "yatırımcı" profili baz alınarak (herkesin yatırımcı olduğu varsayımıyla) konulmalı. Yatırımı teşvik edip, önünü açıp, koruyup/kollayıp, kolaylaştırıp, kumarı (manipülasyonu, spekülasyonu ve kısa vadeli al-satçılığı) caydırmalı, önünü kesmeli, zorlaştırmalı.

İleride çeşitli "borsa kuralları" önerilerim olacak. Bazıları bu önerilerimi despotluk, veya serbest piyasanın katli gibi değerlendirebilirler ama önerilerimin tamamı yukarıda bahsettiğim çerçeve içinde olacaktır ve öyle değerlendirilmelidir. Bu temel kıstaslarda anlaşamadığım bir kişiyle kural detaylarında anlaşabilmem zaten mümkün olamaz.

Mesela vaktiyle önerdiğim gibi aynı gün içinde (bilhassa aynı anda) hem alışa hem satışa emir yazamamak, portföy büyüklüğüyle orantılı olarak al-sat arasına giderek artan minimum süre koymak, vs. gibi. Ayrıca hakbil'in önerdiği caydırıcı cezaları da -hatta fazlasını- destekliyorum.

Emek vererek, önünü arkasını iyi düşünerek, tartıp biçerek kural önermek lazım. Bir öneride bulunurken bunun arkasındaki tüm mantığı, + ve - lerini analiz ederek sunmak lazım. Her öneri için bir "dosya" hazırlamak lazım = Zaman ve emek lazım. Şu an aklıma gelen ilave şeyler de var ama henüz iyice tartıp biçmedim. Mesela: Bir hisseyi gün boyunca sadece tek kademeden alışa veya satışa yazabilmek, verilen emri iptal edememek ve iyileştirememek, seans kavramını iptal etmek, sadece günlük emir girebilmek (yani tek hisse = tek kademeden alış veya satış şeklinde günlük tek emir), vs.

Tüm bu önerilerin özünde şu düşünce var: "Burası bir yatırımhanedir. Eğer yatırımcıysan bunlar zaten sana engel değil, hatta senin için konulmuş ve senin lehine olan kurallar. Yok eğer manipülatör/spek-patron/PY veya trader/kumarbaz isen, başka kapıya!"

Ve bilhassa altını çizmek istediğim iki ana hedefim şudur: İnsanların bilerek ve isteyerek kumar oynamasını engellemek değil, fakat reel sektöre can suyu veren bir platformda manipülatörlerin serbest piyasa şartlarını/dengelerini bozmalarını engellemek, ve iyi niyetli fakat cahil insanların bilinçsizce vahşi kumara sürüklenmelerini engellemek.

Bu kadar uzun tutacağını tahmin etmemiştim. Okuduğunuz için teşekkürler. :)

666
21-03-2010, 01:41
ve iyi niyetli fakat cahil insanların bilinçsizce vahşi kumara sürüklenmelerini engellemek.

Sagolasin emek vermissin, uzun yazmissin.

Bu yazdiklarin ancak Hitlerin Almanyasi'nda ya da Arabin emirliginde olacak seyler.

Hic bir tarafina katilmadigimi... ama ozellikle de alinti yaptigin tarafina katilmadigimi belirteyim. Bunun ingilizcesi: "YOU CAN'T CON AN HONEST MAN" dir...

Hani vardir ya su ebola monkeyciler... Nijerya 4-1-9 scami denilen... General Mohammed Abacha'nin bilmem ne bankasindaki 25 milyon dolarini senin hesabina aktarmak istemesi, bunun karsiliginda da senin hesabina 10 milyon dolari transfer edecegi... Bu adamlar bunu once telefonla yapiyorlardi, sonra faksa gectiler, simdi de internetten yapiyorlar. Devamli birilerinin paralari caliyorlar. Bu duzen devam edip gidiyor. Niye? Cunku insanin tabiatinda calismadan kazanmak... insanin tabiatinda acgozluluk. Havadan 10 milyon dolar gelecegini duyanin agzinin sulari akar. Bu insanlarin cahillikle, durustlukle veya hicbir insanlik degeriyle alakalari yoktur. Durust olan adam, ne kadar cahil olursa olsun, ben calismadim, bu 10 milyon dolari haketmedim der ve bu oyundan uzak durur. Bu yuzden bu ebola monkeyciler durust insanlari kandiramazlar. Durust insanlarin da onlardan korunmasina gerek yoktur, cunku bulasmazlar.

Tupe, Enka'ya veya herhangi bir 30 hissesine uzun vadeli yatirim yapan kim kaybetmis? Gelsin buraya yazsin biz de ogrenelim.

Kaybedenler hep 3 ayda 5 misli artmis hisselere, betasi 7-10 olanlara bulasanlar. Yani kaybetmeyi hakedenler cunku zar salliyorlar, kazanabilirlerdi de. Birakin bulasmayin. Ondan sonra gorursunuz manipule edilen hisse kaliyor mu ortada. AYNAAAA. Bakin su aynaya bir artik ya. Yatirim yapmak isteyenler aliyor endeks hissesini cekiliyorlar, kademe inmis cikmis onlari ilgilendirmiyor. Yok kademeye islem yapamayacakmis ky artik... Ne perhiz ne lahana tursusu.

Sen yeni bir sermaye piyasasi icat etmeye calisiyorsun... Kimsenin kaybetmeyecegi bir piyasa. Kim kazanacak peki kaybeden olmayinca?

Ayrica manipulasyon ile spekulasyon arasindaki farki, manipulatorle piyasa yapicisi arasindaki farki ogrenmek gerekli. Manipulasyon suc ve yasak. Spekulasyon ise borsanin isleyis tarzidir.

Eksiklikler tabi ki vardir, gideriliyor ve giderilecektir. Neremiz tam duzgun ki bu da duzgun olsun. ABD seviyesine ulasmamiz icin cok ekmek yememiz gerekiyor.

Begenmiyorsaniz hazine bonosu alin, ati binene kilici da kusanana birakin; asirlardir isleyen sistemi de tekrar icat etmeye kalkismayin derim.

HaYaBuSa
21-03-2010, 02:04
oy sonucuna bakacak olursak, türkiyedeki gelir adaletsizliğini ve sömüren gurubun, sömürülen guruba, sayısal azınlıkta olmasına rağmen, devlet desdeği ile, nasıl köleleştirdiğini göreceksiniz.biz şimdi 480 kişi olarak, 20 kişiye ve devlete çalışıyoruz.spk patronların bizleri soymasına göz yumarak düzenin işleyişini sağlıyor. bizler amistad filminde'ki bir avuç insanı sonu olmayan okyanusta taşımak için kürel çeken köleleriz.spk ve patronlarda biz kürek çelerken bize kırbaç vuran bir avuç sömürüyü temsil ediyor.

aro
21-03-2010, 03:07
Sagolasin emek vermissin, uzun yazmissin...Sen de sağol, yazımı dikkate almışsın. :)

Ama ne yazık ki ben de senin çoğu düşüncene katılmıyorum.

Önce katıldığım düşüncelerini söyleyeyim:

"You can't con an honest man." Dolayısıyla dolandırılan insanların çoğu hırsları ve güya "uyanık" oldukları için dolandırılan insanlardır ve bu yüzden dolandırılmayı -kısmen- hak etmişlerdir. "Kısmen", çünkü rolleri pasiftir. Dolandırıcının kendilerini tetiklemesiyle harekete geçmişlerdir veya dolandırıcının kendilerini yönetmesine izin vermişlerdir. Rolü aktif olan zaten dolandırıcının ta kendisidir.

30 hisselerine yatırım yapanların zarar etmedikleri, zarar edenlerin çoğunlukla riskli hisselere "oynadıkları" da doğru. Bozuk bir ortamda bozuk tercihler yaptıklarına, dolayısıyla hatanın en başta kendilerinde olduğuna da katılıyorum.

Katılmadıklarım:

Yeni bir sermaye piyasası icat etmeye çalışmam - buna katılmıyorum. Borsa denilen şey en ilk başta ne diye icat olundu? Zaman içinde borsaların (ABD ve diğerleri de dahil) dejenere olarak birer kumarhaneye dönüşmüş olmaları, dejenere bir sistemi haklı çıkarmıyor. Tamam, VOB'u ve diğer türev piyasaları anlarım. Onların kuruluş temelleri "bahis"e dayanıyor. Ama borsa niye var? Ben yeni bir piyasa icat etmeye çalışmıyorum. Dejenere olmuş bir piyasayı de-dejenere etmeye, orijinal haline, icat edilme amacına ve var oluş amacına uygun hale getirmeye çalışıyorum.

Aynı sebeple, spekülasyon borsanın bu günkü işleyiş tarzı olsa bile orijinal amacı değildir. Spekülasyon, borsaların dejenerasyonları sonucu ortaya çıkan bir "hastalık"tır.

Kazanan olması için kaybedenin de olması gerektiği (zero-sum game) fikrine katılmıyorum. Borsa halkın reel sektörle buluştuğu bir yerdir. Daha doğrusu taa ilk zamanlarında bunun için kurulmuştu ve öyleydi. Ne zaman ki borsalar dejenere olarak birer kumarhaneye dönüştüler, o zaman zero-sum game başladı. O zaman insanların gözü şirketlerin verimliliklerini değil, birbirlerinin ceplerindeki parayı görmeye başladı. O zaman insanlar yatırım yapmayı bırakıp "oynamaya" başladılar. Ben karlı bir şirkete ortak olarak paramı çalıştırmak istiyorsam, ve şirket de bu sayede en ucuz fonlamayı sağlıyorsa, bunun neresi "zero-sum game"? Bu her iki tarafın da kazandığı bir "win-win game"dir.

Atı binene, kılıcı kuşanana, borsayı da borsacılara bırakma fikrine katılmıyorum. Bu mantığın ana fikri şudur: Borsada ancak bu işin uzmanları ve spekülatörler yaşayabilir. Borsa sade halka göre değildir, "borsacı"lara göredir. Evet, dejenere olmuş, borsalıktan çıkmış bir borsada aynen öyledir. Ama buradaki yaklaşım hatası, deforme olmuş anormal bir borsayı "normal" kategorisine sokmaktadır. Yani ilk yazımda da belirttiğim gibi bu anomaliyi kanıksamış, kabullenmiş, ve hatta benimsemiş gördüm seni. Dolayısıyla anomalinin düzeltilerek borsanın orijinal "rayına oturtulmasını" anormal olarak nitelendiriyorsun.

Hepsinin temelinde anlaşamadığımız nokta ise şudur: Herhangi bir piyasa regüle edilebilir veya kanunsuzluğa terk edilebilir. Kimse kimsenin kafasına silah dayamadığına göre, regüle veya de-regüle bir piyasada insanlar kendi beyinleri ve serbest iradeleriyle karar verdiklerine göre, regülasyon çok da gerekli değil sonucu çıkıyor dediklerinden. Bırak borsayı dolandırıcılar ve manipülatörler bassın. Bırak insanları spekülasyona ve kumara teşvik etsinler. Bırak... Nasıl olsa borsa sadece borsacıların değil mi?

İyi de, o zaman BDDK'yı da kaldırsınlar, isteyen köşe başına birer banka açıversin. Nasıl olsa insanlar aptal değil ya, üstelik kimse kimseyi zorlamıyor da. Eğer ben bidon bir bankaya yüksek getirisi var diye tüm servetimi yatırırsam ve 2 ay sonra banka yerinde bakkal dükkanı açılmış görürsem bu benim hatamdır, aç gözlülüğümdür, cin olmadan şeytan çarpmaya kalkmamdır. Bana layıktır yani. O zaman şunu mu diyeceğiz? Atı binene kılıcı kuşanana, bankayı da "bankacılara" bırakın...

Hayır. Borsa "borsacıların" değildir. Daha doğrusu "borsacı" denilen tip, borsaların dejenerasyonunun bir ürünüdür. Borsa reel sektöründür ve halkındır. Veya öyle olmalıdır. Bunun için kurulmuştur ve var oluş amacı budur. Bahsettiğin "borsa" ve "borsacı" bir negatif mutasyonun ürünüdür.

julia.luthor
21-03-2010, 07:41
Ekonomi

«Önceki Haber 30.01.2010 Cumartesi Sonraki Haber»

SPK Başkanı’ndan tartışılacak sözler
SPK Başkanı Vedat Akgiray, insider trading yaparak haksız kazanç sağlayan şirket patronlarını hakime savcıya yollayarak utandırmak istemediklerini, bununla ilgili yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, şirket içindeki gizli bilgiyi kullanıp hisse alım satımı yaparak manüple edenlere (insider trading) ekonomik ceza uygulanması için yeni kanun tasarısı taslağı hazırladıklarını söyledi. Gençliğinde bal ticareti yapıp, kahve çalıştırdığını, ABD’de döviz ticareti yaptığını anlatan Akgiray, önceki akşam Kayseri Sanayi Odası’nın toplantısına katıldı. Bir kişinin içinde yer aldığı şirkete ait özel bilgiyi kullanarak hisse satın almasının suç olduğunu anlatan Akgiray, bu suça ilişkin yeni yasa tasarısı hazırladıklarını, suçu işleyen kişiye para cezası verilmesini istediklerini vurguladı. Akgiray, şunları söyledi:“Özel bilgiyi kullanarak hisse alıp, fiyat arttığında bu hisseyi satmayı ahlaken ve kanunen kabul etmiyoruz. İyi veya kötü, önemli bilgiyi saklayarak bir iş yapmak, sonra da açıklamak, aldatmak oluyor. Suç saydığımız durumları artık mahkemeye, hakime, savcıya yollamadan halletmek istiyoruz. Örneğin, ‘Aldın, sattın ve 10 günde iyi para kazandın. Kazandığını bir zahmet şirkete iade et. Yüzde 5’ini de SPK’ya ver. İstanbul’da bina yapacağız, para lazım. Bununla ilgili yeni kanun tasarımız var. Ekonomik suçun cezası ekonomik olmalı. Kimsenin yüzünü kızartmaya gerek yok. Şirket sahiplerini, ufak tefek yanlışlıkları yüzünden deşifre edip, utandırmaya hiç hakkımız yok.”

Yorumsuz!!!:ayy:

yeni halka arzların ve yeni kote olan hisselerin belli bir oranını kasaya atıyorlar zaten ne parası?ayrıca imkb çatır çatır para basıyor bundan da haberimiz var.yani bina yapıcaz para yok kötü olmuş eğer değerli hocam söylemişse.

bir de yüzünü kızartmamak iyi kaçmamış,dava açılsın ama kağıt üzerinde kalmasın açılan dava da kurallar uygulansın ki bir yere varalım yoksa açılan dava direkt kapatılıyor cezalar ve yetişmiş eleman azlığı yüzünden.cezalarda daha çok parasal olmalı ki bu isabetli bir karar.tekrarlayıp duranlara ağır cezalar verilmeli kanımca.

soner23
21-03-2010, 10:22
SPK'yı gerek suçlayan, gerekse savunan arkadaşlarda kendimce çok vahim bir önyargı/yanılgı görüyorum. Çoğunluk borsa'nın özünde bir kumarhane olduğunu baştan kabullenmiş, bu kumarın dürüstçe oynanıp oynanmadığı hakkında tartışıyorlar.

JAN72:: Kapitalizm doğru, vahşi kapitalizm yanlıştır. İkisi aynı şey değildir.

666:: Kumara çanak tutan uygulamalar "borsanın güzelliği" değildir ve özelliği olmamalıdır.

hakbil:: Borsa, kurtların kapıştığı bir "er meydanı" değildir/olmamalıdır. Sokaktaki vatandaşın yatırım yapabileceği bir platform olmalıdır. Tabii ki her türlü yatırım araç ve yöntemlerinde yanılma veya 12'den vurma ihtimalleri vardır. Ama yatırım ile kumar arasında uçurum var. Gayrimenkul piyasası er meydanı değil, kuyumculuk da değil, ne bileyim hurdacılık da değil. Bunlar ne kadar yatırım platformlarıysa, "bir şirkete ortak olmak" da aynı derecede er meydanı olmaktan çıkarılmalıdır. Hatta bahsettiğim iştigal alanları kendince uzmanlık ve tecrübe gerektirir, dolayısıyla bilmeyen birinin bu işlerden zarar etmesi büyük ihtimaldir. Oysa borsa, sokaktaki vatandaşı reel sektörle buluşturan bir platform olması hasebiyle öyle olmalıdır ki, bilgisiz bir insanı bile kötü niyetlilere karşı elden geldiğince koruyabilmelidir.

Şu işin bir ismini koyalım önce.

Öncelikle en temel şartı yerine getirip, borsanın cismi ne ise, isminin de o olması sağlanmalıdır. Kumarhaneyse "kumarhane", yatırımhaneyse "yatırımhane". Kumarhaneye "yatırımhane" tabelası asmak ve o şekilde lanse etmek, bu dolandırıcılık sisteminde suyun başı, ağacın kökü oluyor.

Şu bir gerçek ki, bir kumarbaz her ortamda, en masum ekonomik faaliyetlerde bile kendisine kumar oynama fırsatı yakalar. Kumarbazın kumar oynaması engellenemez. Benzer şekilde, yeterince bilinçli, irade sahibi ve kumara bulaşmamaya kararlı bir kişinin kumar platformunda dahi kumarsız iş yapması mümkün olabilir.

Sorun şurada: İyi niyetli ve cahil bir yatırımcı kumardan nasıl korunacak? Bugün borsada kumara bulaşmamayı becerebilmek -mümkün olsa dahi- gerçekten iyi bilgi, emek ve irade gerektiriyor. İki adet temel sorun var. Birincisi (en vahimi) kumar platformunun yatırım platformu olarak lanse edilmesi. İkincisi ise yatırım platformu olması gereken bir yerin kumar platformuna dönüşmüş olması.

İnsan iradesi genelde zayıftır. Hırsları ve korkuları vardır. Bu yüzden kumar çoğu yerde ya yasak veya devlet kontrolündedir. Milli piyango da kumardır, ama kontrollüdür. Kimse piyango bileti alarak ömürlük birikimini bir çırpıda sıfırlayamaz. Kontrolsüz ve limitsiz kumar Las Vegas'ta. Orada kumarhaneden limuzin ile de çıkabilirsin, intihar edip tabutta da çıkabilirsin. Kimsenin de umurunda olmaz. Kontrol yok, limit yok, ama tabelası var! Las Vegas'ta kumarhaneye giren biri nereye girdiğini çok iyi bilir. Tabelası aldatmacasız konduğu takdirde kumarı tasvip ettiğim anlamı çıkmasın bundan. Kumar illettir ve %100 karşıyım. Ama kumarhaneye yatırımhane tabelası asmak... Buna artık diyecek söz bulamıyorum.

Sonuçta ülkemizde kontrollü/limitli ve kontrolsüz/limitsiz kumar oynama platformları mebzuldur. İsteyen piyango bileti alsın, isteyen at yarışı, forex veya VOB oynasın. (Bu arada VOB devlet onayı ile işletilen gerçek bir kontrolsüz/limitsiz Las Vegas'tır. Daha kötüsü, her türlü hile/hurda serbestisi de limitsiz/kontrolsüz olarak kumar masalarının sahiplerine (PY) terk edilmiştir. O yüzden VOB, Las Vegas'tan kötüdür. Ve bunun muhakkak herkese çok iyi duyurulması lazımdır. Bilmeyen insanlara vahşi/ölümcül kumarhaneleri masum yerler olarak tanıtmak çok büyük suçtur, devlet onayı ve desteğiyle işlenen bir katliamdır.)

Şu işin bir de cismini koyalım şimdi.

Buraya kadar, kumarhane ve yatırımhanelerin dürüstçe isminin konulmasından bahsettim. Şimdi gelelim borsanın kumarhane mi yoksa yatırımhane mi olması gerektiğine. Dediğim gibi ülkemizde kumar platformu çok. Oysa yatırım platformu çok az, ve borsa kişisel birikimlerle reel sektörü aracısız buluşturan mükemmel bir vasıta. Dolayısıyla bu platformu kumar oynamaya çanak tutmayacak hale getirmek lazım. Bu hem yatırımcıların, hem dürüst şirketlerin, hem de ülke ekonomisinin lehinedir. Amacı üzüm yemek olan herkesin lehinedir. Tabii ki kumarbazlar her ortamda kendine kumar fırsatı yakalar, ama diğerlerinin bundan korunması lazım. Öyle olmalı ki, borsada kumar oynayan biri bunu ancak aktif olarak bilerek ve isteyerek yapabilsin. Bilgisiz/iradesiz bir kişi rastgele yatırımlar bile yapsa kumardan %90 korunabilsin. Tabii ki %100 korumak mümkün olamaz ama elden geldiğince ortam bir "yatırımhane" olmalı.

Benim 1 sene evvel emtia ve borsaya ilgi duymaya başlamam, tamamen birikimlerimin korunması ve uzun vadeli çalıştırılması temelindedir. Yani uzun yatırımcı profiline sahibim. Borsa'da masumane yaptığım ilk "yatırım"ları şimdi hatırlıyorum da, tüylerim ürperiyor. Bir odada 300 pazarlama masası var, sadece onda biri yatırım aracı pazarlıyor, gerisi krupiyer! Ama bu oda bana yatırımhane olarak tanıtılmış ve ben de saf saf ya şundadır ya bunda diyorum... Embesil değilim çok şükür. Araştırma, okuma ve düşünme huyum var. Zamanla kendimi -hem bilgi hem psikolojik olarak- eğitiyorum. Ama şu an bile, 1 senedir harıl harıl okumama ve araştırmama rağmen, borsada kumara bulaşmamayı becerebilmek benim için hala emek gerektiriyor ve hala bir "psikolojik hüner" konumunda.

Sonuç olarak, borsada kumara bulaşmamayı becerebilmek bir "hüner" olmamalı. Tam tersine, borsada kumar oynamayı becerebilmek bir hüner olmalı. Ve borsayı şekillendiren kurallar, tamamen buna odaklanmış olmalı. "Burası serbest piyasa, para benim, ne istersem yaparım" diyenler, ve bu haklarını kumar oynama lehine kullanmak isteyenler ise forex, VOB vs. oynamalı. Yok ben illa borsada kumar oynamak istiyorum diyorlarsa, o zaman kumara geçit vermeyen bir yatırımhanede kumar oynayabilmek için çok hüner göstermeliler. Şu an durum bunun tam tersi.

Borasada tüm kurallar "yatırımcı" profili baz alınarak (herkesin yatırımcı olduğu varsayımıyla) konulmalı. Yatırımı teşvik edip, önünü açıp, koruyup/kollayıp, kolaylaştırıp, kumarı (manipülasyonu, spekülasyonu ve kısa vadeli al-satçılığı) caydırmalı, önünü kesmeli, zorlaştırmalı.

İleride çeşitli "borsa kuralları" önerilerim olacak. Bazıları bu önerilerimi despotluk, veya serbest piyasanın katli gibi değerlendirebilirler ama önerilerimin tamamı yukarıda bahsettiğim çerçeve içinde olacaktır ve öyle değerlendirilmelidir. Bu temel kıstaslarda anlaşamadığım bir kişiyle kural detaylarında anlaşabilmem zaten mümkün olamaz.

Mesela vaktiyle önerdiğim gibi aynı gün içinde (bilhassa aynı anda) hem alışa hem satışa emir yazamamak, portföy büyüklüğüyle orantılı olarak al-sat arasına giderek artan minimum süre koymak, vs. gibi. Ayrıca hakbil'in önerdiği caydırıcı cezaları da -hatta fazlasını- destekliyorum.

Emek vererek, önünü arkasını iyi düşünerek, tartıp biçerek kural önermek lazım. Bir öneride bulunurken bunun arkasındaki tüm mantığı, + ve - lerini analiz ederek sunmak lazım. Her öneri için bir "dosya" hazırlamak lazım = Zaman ve emek lazım. Şu an aklıma gelen ilave şeyler de var ama henüz iyice tartıp biçmedim. Mesela: Bir hisseyi gün boyunca sadece tek kademeden alışa veya satışa yazabilmek, verilen emri iptal edememek ve iyileştirememek, seans kavramını iptal etmek, sadece günlük emir girebilmek (yani tek hisse = tek kademeden alış veya satış şeklinde günlük tek emir), vs.

Tüm bu önerilerin özünde şu düşünce var: "Burası bir yatırımhanedir. Eğer yatırımcıysan bunlar zaten sana engel değil, hatta senin için konulmuş ve senin lehine olan kurallar. Yok eğer manipülatör/spek-patron/PY veya trader/kumarbaz isen, başka kapıya!"

Ve bilhassa altını çizmek istediğim iki ana hedefim şudur: İnsanların bilerek ve isteyerek kumar oynamasını engellemek değil, fakat reel sektöre can suyu veren bir platformda manipülatörlerin serbest piyasa şartlarını/dengelerini bozmalarını engellemek, ve iyi niyetli fakat cahil insanların bilinçsizce vahşi kumara sürüklenmelerini engellemek.

Bu kadar uzun tutacağını tahmin etmemiştim. Okuduğunuz için teşekkürler. :) :cool: haklısın usta allah razı olsun her şey gölünce olsun borsa tüşünce herhangi bir hisse bir bakmışsın 15 kuruş düşüyor borsa aynı oğranda tekrar çıkınca kaybetdiğin 15 kuruş yerine geri gelmiyor bu nasıl küçük yatırımcıyı korumak resmen kumar birileri bunun önüne biran evel geçmesi lazım ky her dayim kaybediyor benim zararım hurgz büyük ama helal etmiyorum doğan grubuna saygılar ustacığım

hakbil
21-03-2010, 11:33
kasved ben bizzat haberi canlı dinledim. patron hareketlerinden rahatsızız dedi. Zaten senin astığın yazının temelindede patronlara karşı yaptırım uygulanmasından bahsediyor. Suç görmüşlerki ceza uygulamaya yelteniyorlar.
Benim söylediğime ters birşey değil tersine destekliyor. Bilmiyorum sen ne amaçla benim yazıya bağladın. Destek amacı ile ise tamamdır. yok karşı görüş diyorsan alakası yok, temelde destekliyor. Rahatsız edici yanları var sadece.

Senin astığın yazıda rahatsız edici olan, patronları korumaya yönelik biraz yalakaca kaleme alınmış seninde koyulaştırdığın paragraf. sanki bu spknın lafı değilde düzenlenmiş gibi. Resmi kurum başındaki bi adamın o lafları söylediğine inanmak zor ama astığın yazı güvenilir kaynaktansa doğrudur.

aro nun benim yazıları analizi fena değil ama ideallerle gerçekleri karıştırmış.
forumlarda yer alan yani bizler, yıl içinde az veya çok alıp satan tipleriz. Hali ile kısa orta vadeli alım satım yapıyorsan doğru ve aynlış hamlelerin olacaktır. Bir güreşçi ne kadar donanımlı ise, hazırlanmış çalışmışsa o kadar başarılı olur. Aynısı kısa orta vadeli oyuncular içinde geçerlidir. Donanımın ve hazırlığın yeterli ise aynen güreşçi gibi başarılı olur kar edersin. terside geçerli... amaaan neyse ya ne anlatıyorum... konu soğudu ve kimseye artık faydası olmayacak konuda yazmayı bırakıyorum... herkese bol şans dilerim... lütfen hakbil rumuzuna bu topikte atıfta bulunmayınız, bağlantı kurmayınız, rica ediyorum...

kasved
21-03-2010, 17:28
Ben SPK. azınlık ortaklarının haklarını koruduğu inancında değilim, Sayın Başkanının demecini sunma nedenim Borsalarda Manipilasyon, içerden öğrenenlerin ticaretine dünyada en ağır cezalar verilirken bizde elde edilen suç parasının belli bir yüzdesi adeta bahşiş gibi alınarak suçun affedilmesi düşüncesinin, denetleme organının başındaki bir kişiye yakışmadığını söylemek inancıyla belirttim.

En azından şunu söyleyeyim;

- Bu gün ulusal yayında olan iki kanalın patronuda borsada oyuncu, diğer bir haber kanalının patronun damadı borsada oyuncu, siz bunların şimdiye kadar ceza aldığını duydunumu ben hiç duymadım, neden ceza almıyorlar çünkü çok güçlüler. Siz şimdi vatandaş olarak bu oyuncularla SPK önünde benzer olayda benzer yaptırım uygulamasınamı sahip olduğunuz düşüncesindesiniz?

-Son borsa düşüşünde borsadaki hisse ederi 1.000 TL. altına düşen şirketlerde patronlara, azınlık ortakları aleyhine şirket bünyesindeki bedelsiz fonları önce ortaklara dağıttırılmadan sermaye artırım izinleri daha önceden halka arz edilen değerlerin çok altında hisselerin büyük ellerde toplanmasına neden olunmuştur. Bu konuda Vestel topiğinde geçmiş en son sermaye artırımı izninin SPK.dan çıkmadan önce bir yazım vardı linkini verecektim maalesef bulamadım.

- Halka arzlardaki değerleme kıstaslarının belli olmaması açık deyişle yatırımcının keklenmesi, BORYAD'ın en son halka arz edilen altın firmasının borsada işlem gördüğü gün içler acısı ağlanacak halimize güzel basın açıklaması vardı.

-Kapanan tahtalardaki sorunlar.

-Sportif şirketlerdeki yatırımcıların temettülerinin gaspının seyredilmesi.

-Halka açık şirketlerle ilgili hertürlü transfer fiyatlamalarının alengirli yalangirli opersayonlarla karlarının ve varlık değerlerinin halka kapalı veya patronun daha çok hisseyi topladığı şirketlere aktarılması. vs. vs. vs.

SPK. tek ciddiye aldığı yatırımcı kitlesi var ülkemizde o da yabancı fonlar, eğer yatırım yaptığınız şirkette gerçek anlamda patron alengiri dışında yabancı fona varsa haklarınız konusunda biraz daha iyimser olabilirsiniz.

Bilançoları denetlenen şirketler iflas etmeden bir gecede tüm imtiyaz hakları elinden alındı, veya şimdiye kadar denetimden geçen bilançolara göre sorun olmayan bankalara bir gecede el kondu. Peki nerede burada sorumluluk, eğer siz denetim görevinizi tam anlamıyla yapmayıp yatırımcının birikimlerini batırıldı ise neden ve niçin bir gecede tüm bilgilere hazi oldunuz?

O kadar çok sorun varki, onun için yatırım yapmayı düşünen bir kişi 10 sefer düşünecek, 100 sefer araştıracak, elli tane soru soracak hertürlü düzenbazlığın dödüğü ortamda sadece ve sadece kendisine güvencek.

Çünkü bu sistemde azınlık hissedarlarının hakkını koruma gibi hiç bir çaba yok, varsa yoksa arz seferberliği ve yeni arzları artırma isteği. Beyler siz arz seferberliği yapmak istiyorsunuzda arzı karşılayacak memlekette ne keriz kaldı nede vatandaş, en son altın külçeli reklamlı arz bile İMKB.de cilalı gong vuruşuna rağmen fiyaskoyla neticelendi.

Hani bi reklam vardı ne diyordu; müşterimin güvenini kaybedeceğime paramı kaybetmem daha iyidir, çünkü kaybedilen para bir gün kazanılır fakat güveni kaybetinizmi birdaha müşteriyi geriye kazanamassınız.

seyis
21-03-2010, 18:10
Hiçbir kurum kimseyi korumaz ve koruyamaz. İlgili mevzuatı ve hukuksal düzenlemeleri yapmaktır onların görevi. Bu düzenlemeler asla mükemmel olmaz ve olamaz da zaten. Eksiklikler her zaman olacaktır, zaman içerisinde de bu eksikler giderilecek, giderilmeye çalışılacaktır.
Birinin birisini koruması gerekiyor ise; "kişi kendisini kendinden korumalıdır".
Gerisi, sonu gelmeyen tartışmalar ve zaman kayıplarından başka bir işe yaramaz.
Mağduriyetlerin ortaya çıkmasındaki temel güdü; "kişisel hırs, açgözlülük ve bunların kabullenilmeyişine sebebiyet veren ilgili alandaki cehalettir".
Tüm manüplasyon, mağduriyet, haksız kazanç ve hırsızlıklar bu eksikliklerin ustaca kullanılması sonucu ortaya çıkar.
Yoksa değildir asla; tüm bunların müsebbibi yetersiz denetim ve mevzuat boşlukları. Bunların hiç payı yoktur demek de tabii ki haksızlık olur fakat temel faktör; hırs, cehalet ve akranlarının önüne geçme gayretinin birileri tarafından ustaca sömürülmesi ve bu sayede semirilmesidir.
Herhangi bir alandaki denetim mekanizması: en kötü şartta dahi o alanda bulunan genel çoğunluğun menfaatini korumaktadır zaten (eksikliklerinde hemfikir olduğumuz hallerde bile bu böyledir).
Fakat işin içine kısa vadecilik, gayretsiz kazanç, kolay yoldan para kazanmaya ortak olabilme ve bu sayede akranlarının önüne geçebilme hırsı ve en önemlisi de tüm bunları besleyen cehalet eklenince; sonucunda ortaya çıkacak mağduriyetten, kişiyi hiçbir kimse ve hiçbir kurum koruyamaz.
Kişilerin en büyük düşmanları; yine kendileri ve sahip oldukları zaaflarıdır. Aslında zaaf dememek daha doğru olur. Mağduriyet ortaya çıkınca zaaf diye adlandırılır bu güdüler. İlgili manüplasyondan kazançlı çıkabilirse kendi zeka ve becerisinin eseri sayacağı bir zafer elde edebilme güdüsüdür bu.
Kazançlı çıkarsa kendi becerisine atfedeceğiz. Zararlı çıkarsa, kabahati manüplatöre ve mevzuat koyucuya yükleyeceğiz.
Maalesef böyle bir şey yok ve olmamalı da.
Yüksek faiz umudu ile saçma-sapan vaatleri olan bankalara git. Alabildiğin süre yüksek faizden nemalan. Bu bankaların başına bir şey gelince de; dön devlete ve denetim mekanizmalarına, mağduriyetimi karşıla de!
Borsada ki durumun da bundan zerre farkı yok. Tek fark manüplasyonların daha kısa sürede realize ediliyor olması ve sonucun erken ortaya çıkmasıdır.
Öncelikle; herkes kendini, kendisinden ve zaaflarından koruyacak, gerisi boş.

Esen kalın.

yilmaz04
21-03-2010, 19:58
Sn 666 hisse senedi piyasaları hakkında eksik bilgi sahibi olduğuzu şu cümlenizden anlıyorum. Demişssinizki " kaybeden olmayınca kim kazanacak " . Hisse senedi borsaları iç içe geçmiş iki tür piyasadan oluşmaktadır. 1- temettü geliri elde etmek amacıyla yapılan uzun vadeli yatırım piyasası 2- kısa süreli alım/satım yapanların oluşturduğu spekülatif piyasa. Aslında hisse senedi piyasalarının amacı birinci gruba hizmet etmekti ama sonraları spekülatif işlemlerede izin verildi. SPK başkanınında konuşmalarında dediği gibi, ölçülü spekülasyona izin verilmekte, manipilasyonun ise kesinlikle yasaklandığı, bu kuralın da günümüz hisse borsalarının özünü oluşturduğu bilinmektedir. Birinci grupta, yatırım yapılan şirketin dağıttığı temettü kadar yatırımcının cebine para girmektedir ve bu paranın kaynağı şirket geliridir. İkinci grup piyasalarda ise spekülatörlerin kazandığı yada kaybattiği paralar sizin tanımınıza uymaktadır. Dikkatinizi çekmek istedim, gerçi üyeliğimiz 6 aydan az ama, kusurumuza bakma artık.

aro
21-03-2010, 21:26
Hiçbir kurum kimseyi korumaz ve koruyamaz...Hoca'nın fıkrasıyla başlayayım: "Tamam ev sahibi kapıyı kilitlemediği için suçlu da, hırsızın hiç mi suçu yok?" :)

Tamam dolandırılan insanlar kendi hırslarının, kurnazlıklarının ve uyanıklıklarının kurbanı oldukları için suçlular da, dolandırıcıların hiç mi suçu yok?

İsterseniz önce sistemin en temelinden başlayalım.

Hakları koruyacak şekilde doğru regüle edilen piyasa = "Kapitalizm"
Hakları koruyamayacak kadar az/yanlış (veya hiç) regüle edilen piyasa = "Vahşi kapitalizm"
Haklara tecavüz edecek şekilde regüle edilen bir piyasa = "Despotluk"

Borsanın bu günkü durumu "Vahşi kapitalizm" dir. Biz hangisini istiyoruz? Borsayı düzeltmeye çalışmadan önce buna karar verelim isterseniz.

fozat
21-03-2010, 21:36
spk değil ky yı korumak, ky yi büyüklere yedirme derdindedir.

iyi niyetliysen neden hisseler ilk harekete başlayınca müdahale etmiyorsun da ky yukarılardan mallanınca müdahale edip ky yı son kullanıcı yapıyorsun.

spk afyonda,aslanda,g.sarayda,kent gıda da,bosfrende,bosh ev de neden zamanında müdahale etmedin.

burası borsa dersen de o zaman hiç müdahale etme bırak herkes istediğini yapsın.

Ahmet 75
22-03-2010, 10:24
LİO YAĞ hikayesi aslında başlı başına tez konusu..

cehane27
22-03-2010, 11:11
Hiçbir kurum kimseyi korumaz ve koruyamaz.

Herhangi bir alandaki denetim mekanizması: en kötü şartta dahi o alanda bulunan genel çoğunluğun menfaatini korumaktadır zaten mağduriyetten, kişiyi hiçbir kimse ve hiçbir kurum koruyamaz.

Kişilerin en büyük düşmanları; yine kendileri ve sahip oldukları zaaflarıdır.

Yüksek faiz umudu ile saçma-sapan vaatleri olan bankalara git. Alabildiğin süre yüksek faizden nemalan.

Bu bankaların başına bir şey gelince de; dön devlete ve denetim mekanizmalarına, mağduriyetimi karşıla de!

yukardaki sözleri kanun kitaplarına koyarsanız mutlu olurum.
evet suçlu vatandaştır.

vatandaşın suçu
1- türkiye adındaki ülkede dünyaya gelmek.
2-kamu denetleme kurumlarına güvenmek.

güven lafını ağzından düşürmeyen iyi gün dostları yani denetçiler

kötü günde ise ortadan yok olup
adres olarak
1-başbakanın iki dudağı ile
2-mahkemeleri gösteriyor.

tabii ki kendilerine hukuki dokunulmazlık zırhı sağlanıyor.

denetleme kurumları derhal ve derhal kapatılmalıdır.
güven kelimesinin içini boşalttığınız yetti artık.

bu arada sayın seyis batık bankalar,hisseler hangileri söylerseniz iyi olur.

tabii ki denetçiler geneli korur.
20 tane özel bankaya bir günde el koyup
veya
40 tane tahtayı bir günde kapatacak kadar düşüncesiz denetim kurumları olamaz.
olsa da şaşırmam orası başka.

aslında başka şeylerde yazarım ama forumdan atılırım .
ateş düştüğü yeri yakar

xdemir
22-03-2010, 12:32
yukardaki sözleri kanun kitaplarına koyarsanız mutlu olurum.
evet suçlu vatandaştır.

vatandaşın suçu
1- türkiye adındaki ülkede dünyaya gelmek.
2-kamu denetleme kurumlarına güvenmek.

güven lafını ağzından düşürmeyen iyi gün dostları yani denetçiler

kötü günde ise ortadan yok olup
adres olarak
1-başbakanın iki dudağı ile
2-mahkemeleri gösteriyor.

tabii ki kendilerine hukuki dokunulmazlık zırhı sağlanıyor.

denetleme kurumları derhal ve derhal kapatılmalıdır.
güven kelimesinin içini boşalttığınız yetti artık.

bu arada sayın seyis batık bankalar,hisseler hangileri söylerseniz iyi olur.

tabii ki denetçiler geneli korur.
20 tane özel bankaya bir günde el koyup
veya
40 tane tahtayı bir günde kapatacak kadar düşüncesiz denetim kurumları olamaz.
olsa da şaşırmam orası başka.

aslında başka şeylerde yazarım ama forumdan atılırım .
ateş düştüğü yeri yakar

katılıyorum:super:

seyisin söylemleri cahil insanları kandırmak için kulanılan kleşelerdendir.
bakın almanya kendi vatandaşını bırak orada yaşayan türklerin haklarınıda koluyor işte deniz feneri olayı.
yüksek faiz vs. bunlara ortam nasıl hazırlanıyor hiç merak etinmi seyis kardeş.

seyis
22-03-2010, 23:46
Oluşturulan kuralların ve bunları koyup denetleyen kurumların kötü niyetli ve mağduriyetlere zemin hazırlamak adına hareket etmedikleri varsayımı tartışmamızın temeli olmalı.
Bunun aksi bir durum sözkonusu ya da böyle bir durumun olabilirliğinden yola çıkılmak isteniyorsa; tartışmanın anlamı yok.

Esen kalın.

aro
23-03-2010, 04:52
İleride çeşitli "borsa kuralları" önerilerim olacak...Olmayacak.

Çünkü borsanın ne olması ve ne olmaması gerektiği hakkında bir "niyet" oluşumu sağlamak, borsanın nasıl düzeltilebileceği hakkında kurallar önermekten çok daha önemli şimdilik. Üstelik benim uzmanlık alanım da değil bu. Bir kez niyet oluştu mu, işin uzmanları çok daha etkili kurallar önereceklerdir eminim.

Şu an Türkiye'nin krallık ile yönetilmesi gibi bir niyet var mı? Yok. Ne yönetim kesiminde ne de toplumda böyle bir şey yok. Kral ve kraliçenin seçim esasları, prens ve prenseslerin mal varlıklarının tespit yöntemleri vs. hakkında kurallar önermek ne kadar anlamlıysa, şu an borsanın bir "yatırımhane" olması için kural önermek de aynı derecede anlamlı olacak.

"Düzgün borsa"yı savunanların büyük bir handikapı var: Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışıyorlar. Veya genelevde başörtüsü satmaya.

Bir sebze-meyve hali düşünün. Bildiğimiz hal. Bir şekilde bu halin dejenere olarak kokuştuğunu, insanların naylondan lahanaları gazete kağıdından paralarla takasladığı acaip bir dolandırma merkezi haline geldiğini düşünün. Normal sebze alıcı ve satıcılarının, dolandırıcılara göre onda bir azınlığa düştüğünü varsayın. Tabii bu arada memlekette sebze meyve fiyatları roketlemiş, millet lahana yiyorum diye naylon yemekten nevri dönmüş, ortalık tarumar olmuş, o ayrı. Sektörün esas sahipleri, gerçek çiftçiler ve kabzımallar sokakta kalmış, sektör kısmi felce uğramış, o da ayrı. Ama halden içeri girdiniz mi oradaki atmosfer başka. Oraya ayak uydurabilenler zaten kabzımallıkla alakası kalmamış kişiler ve -ortamdan şikayet etseler de- hallerinden memnunlar. Şimdi siz gidip orada "düzgün hal" yok şöyle olmalıdır, yok böyle olmalıdır diye nutuk atmaya başlarsanız, hemen oracıkta linç ediliverirsiniz. :)

Teşbihte hata olmaz. Borsa ahalisinin genelini dolandırıcılıkla itham etmiyorum. Ama evet, onda dokuzunu kumarcılıkla itham ediyorum. Ve tezgah sahiplerini ayrıca dolandırıcılıkla da itham ediyorum.

Şimdi borsadaki alım ve satımların onda biri yatırım amaçlı, onda dokuzu spekülasyon (kumar) amaçlıysa, o zaman borsa ahalisinin onda biri yatırımcılardan, onda dokuzu kumarcılardan (kumarbazlar ve kumar oynatanlar) oluşuyor demektir. Böyle bir ortamda borsanın nasıl bir yatırımhane haline getirilebileceğini tartışmak abesle iştigal olacak.

Borsanın çok küçük bir azınlığı yatırımcı. Geri kalan kesimin demografik açılımını yaparsak, an altta pasif kumarbazlar var. Ortada maşalar ("spekler") var, üstte ise oyunu yöneten "uyanık" sermaye ve hakem (SPK) var. Bunlardan hangisine borsanın bu günkü kokuşmuşluğunu şikayet edebilirsiniz? Dengeler mükemmel kurulmuş ve sisteme dahil olan büyük çoğunluk -ortamdan şikayet etseler de- halinden memnun. Ama o sistemin esas sahipleri sistem dışına atılmış.

Handikapı görüyor musunuz? Biz kimi kime şikayet edeceğiz? Kendimizi kendimize mi şikayet edeceğiz? Aslında şu an aynen bunu yapıyoruz.

Ve buradaki paradoksu da görüyor musunuz? Bu kokuşmuş düzeni biz istiyoruz aslında, çünkü parçasıyız. İstemiyor olsaydık, bunun bir parçası da olmazdık. Diğer dürüst insanlar gibi sistem dışına atılmış olurduk. Kokuşmuş bir sisteme hevesle giriyoruz, sonra da sistemin kokuşmuşluğundan yakınıyoruz. Pek dürüstçe değil. Eh, doğaldır...

Sistemi gerçek sahiplerine iade etmek lazım. Bunun içinse, sistemi bozan veya bozuk sistemin parçası olan mercilere gitmemek lazım. Sistemin gerçek sahiplerine (şu an dışarıda olanlara) ve sistemi düzgün kurup işletmekle yükümlü olan daha üst mercilere gitmek lazım. Bu iş sandığımdan daha karışık ve zor.

Yine de geleceğe not düşmek adına aklıma gelen bazı kuralları yazarım belki.

baypipo
23-03-2010, 05:43
spk adanan polat gibi byleri koruyor adil deği lkumarhaneye çevirmişer

madencix
23-03-2010, 11:31
spk AÇ KAPA ARTEMA MİSALİ HABİRE TAHTA KAPATIP AÇIYOR...BU NE YAHU...
SPEKÜLASYON YARATIYOR SPK NIN BU TAVIRLARI....

calvinklein
23-03-2010, 15:34
Sayın xxxxx

İlgi: 19.03.2010 tarihli elektronik postanız.

İlgide kayıtlı e-postanızda, Kurulumuzun 11.03.2010 tarih ve B.02.1.SPK.0.14-120-2418 sayılı yazısı ile yürürlüğe giren brüt takas uygulaması kararının küçük yatırımcıya zarar verdiğini ifade etmektesiniz.

4487 sayılı Kanunla değişik 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu(SPKn)’nun Konu ve Amaç başlıklı 1’inci maddesinde “Bu Kanunun konusu, tasarrufların menkul kıymetlere yatırılarak halkın iktisadi kalkınmaya etkin ve yaygın bir şekilde katılmasını sağlamak amacıyla; sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını, düzenlemek ve denetlemektir.” hükmü yer almaktadır. Ayrıca SPKn’nun Görev ve Yetkiler başlıklı 22’inci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde “Sermaye piyasası araçlarının takası, saklanması… düzenlemek ve denetlemek,” hükmü ile Kurulumuza takas işlemlerine ilişkin düzenleme ve denetleme yetkisi verilmiş olup, aynı maddenin ikinci fıkrasında ise “Kurul yetkilerini, düzenleyici işlemler tesis ederek ve özel nitelikli kararlar alarak kullanır.” hükmü yer almaktadır. Öte yandan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’nda gerçekleştirilen işlemler gerek Kurulumuzun gerekse İMKB’nin ilgili birimleri tarafından sürekli olarak gözetlenmektedir.

Bu çerçevede söz konusu tedbir, SPKn’nun 1’inci maddesinde ifade edilen “…sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını” sağlamak amacıyla SPKn’nun 22’inci maddesi kapsamında, sürekli olarak yapılmakta olan gözetim çalışmalarına dayanılarak alınmıştır.

Bilgi edinilmesi rica olunur.

hakbil
23-03-2010, 16:55
aşağıda spk başkanının röportajı var.
boşa uğraştık demeyin, adamın konuşmalarına bakarsanız, ilgili kişilerin dikkatini çektiğimizi anlayabilirsiniz.
düzenlemeler yeterli olur yada olmaz. Önemli olan demokratik bir eylem yapmamız, haklı bir istekte bulunmamız ve sonuç almamızdır.
spk nın dikkatini çekmiş olmak sonuç almaktır. Ne kadar başarılı olurlar onların kapasitesi ile ilgilidir. Yeterli önlem alınmazsa yine benzer eylemler yapılarak dikkat çekilebilir.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=964692&title=borsada-guven-olusturmak-icin-4050-kisiyi-sepetlemek-gerek&haberSayfa=0

Borsa'da güven oluşturmak için 40-50 kişiyi sepetlemek gerek

SPK, Borsa'da gündemden düşmeyen manipülasyon iddiaları üzerine harekete geçti. Kurul'un yeni Başkanı Vedat Akgiray, İMKB'de güven ortamını sağlamak için 40-50 kişinin 'sepetlenmesi' gerektiğini söyledi. Kurul, piyasanın etkin denetimi için de özel bir birim kurdu.

Halka arz seferberliği başlatan Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) yeni Başkanı Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) güven verici bir ortamın sağlanması için 40-50 kişiyi sepetleyeceklerini açıkladı. Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği toplantıda konuşan Başkan Akgiray, gereken açıklamayı, 'borsadaki finansal hacim azalmasın' diye göz ardı edemeyeceklerini vurgulayarak, "Ayıklanma için, gerekiyorsa milyon liralık azalmalar yaşansın. Bunu göze alacağız. Güven sorunu hallolunca bunların önemli kısmı tekrar geri dönecektir." dedi. Borsa için uzun dönemli yatırım gerektiğini dile getirirken, "Bir firmanın hisse senedinin fiyatının yüzde 40-50 artmasının birkaç günlük bir hamle olduğunu biliyoruz. Bu durum yatırımcıları kısa vadeye sevk ediyor. Bu yüzden 15-20 yıllık tortuyu filtreden geçirip dışarı bırakacağız." değerlendirmesinde bulundu. Akgiray, bu temizlemeyi gerçekleştirmek için Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi kurduklarını, 18 kişiyi de bu işle görevlendirdiklerini aktardı.

"Borsa'daki güven sorunu hallolana kadar SPK'nın piyasanın ağabeyi olarak gözükmesinde fayda var." diyen Kurul Başkanı, sepetleme gerçekleşir gerçekleşmez piyasayı zıplatacak düzenlemeleri de gerçekleştireceklerini söyledi. Bu anlamda 'yeni bir yasa'nın müjdesini de verirken, "Bir düzeltme çalışmasından bahsetmiyorum. Bu yepyeni kanun Meclis'ten geçerse, bırakın AB'ye ya da uluslararası standartlara tam uyumu, birçok fırsat kapısı açılacak. Çünkü cümleleri noktayla değil virgülle bitiriyoruz." diye konuştu. Akgiray'a göre İMKB'de manipülatif hareketlerin toplam işlem hacmi içindeki payı yüzde 1-2'ler civarında. Bunun da derhal temizlenmesi gerekiyor.

Mevcut yasadaki ceza mantığının şu anki şartlara uymadığını vurgulayan SPK Başkanı, "Artık borsada para kazanma gayesiyle küçük yatırımcıyı mağdur eden ve borsada güvensiz bir havanın oluşmasına sebep olan herkese sadece hapis cezası değil, para cezası da verilecek." açıklamasını yaptı. Bunun bir hırsızın hapse girerken evden almadığı ama cebinde bulundurduğu paralara da el konulacağı şeklinde düşünülebileceğini kaydetti. Bir gazetecinin "Emekli SPK'cılar birtakım çıkarlar uğruna hukuksuz işlere girebiliyor. Bunun da önüne geçecek misiniz?" sorusuna ise, "Kimsenin peşinden koşacak değilim fakat kurumsal yönetim hususunda bağımsız bir firmaya denetim yaptıracağız." karşılığını verdi.

izlem
23-03-2010, 19:04
Korumayı bırakın kötü durumlarda ky'nin tam karşısında dersek yanlış olmayız... Örnek çok... GSRAY biri ARAT bir diğeri LİO bir diğeri ...

ertan akinci
23-03-2010, 21:11
Konuyla doğrudan ilgisi yok ama bu konyla ilgilenenlerden olumlu bir haber bekliyorum.

Arkadaşlar bir önemli sorum var.Nuh çimetonun ilk halka arzı sırasında pamuk yatırım aracılığı ile aldığım hisse senetlerime bir türlü ulaşamıyorum.Bildiğiniz gibi Pamukbank tasfiye oldu.Pamukbankın Halkbankasına devredildiğini öğrendim ancak, Halbankasında hisselere bir türlü ulaşamadım. Hisselerime nasıl kavuşurum.Bana vereceğiniz cevap için şimdiden tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

aro
23-03-2010, 21:19
aşağıda spk başkanının röportajı var...Türkçe güzel bilmek yok ben ihtimal çok. Yoksa koskoca değerli hoca kuyruklu yalan söylemek olmaz yok yok sanmamak ben. Hem de en ucuzundan aptal kandıran yalanlar hocamız söylememek. Olsa olsa ben anlamamak herhalde. :he:

"...güven verici bir ortamın sağlanması için 40-50 kişiyi sepetleyeceklerini..." :: 240-250 demek istiyor sanırım.

"...İMKB'de manipülatif hareketlerin toplam işlem hacmi içindeki payı yüzde 1-2'ler civarında..." :: Hacimli 30 ve diğer hisseleri aynı potada eritip, yüzdeye de birkaç kat ekonomi uygulamış. 50 haricindeki çoğu hissede bu oran tam tersi. Yani gerçek işlemlerin hacim içindeki oranı yüzde 5 altında.

"...Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi kurduklarını, 18 kişiyi de bu işle görevlendirdiklerini..." :: Suyun başını tutmadıktan sonra isterse 180 gözetleyici koysun bir işe yaramaz. Tam tersi nerede çokluk varsa orada suistimal olur. 18 adet vitrin görevlisi yerine 8 adet kumarı kökten kurutan basit kural koysa ya.

Spekülasyonun olduğu yerde manipülasyon %100 muhakkak olur. Madem burası bir yatırımhane (TV'ye çıkıp öyle diyorlar ya!) o zaman neden spekülasyona hala çanak tutuyorlar? Sonra da 18 gözetmen koymuş da, çok iyi gözleyeceklermiş de...

Niyeti üzüm yemek olan spekülasyonu engeller. Spekülasyon (kumar) hakmış ama manipülasyon (hile) suçmuş. Ama burası yine de bir yatırımhaneymiş, yatırımcılar teveccüh etmeliymişler. Bak o kadar 18 kişi de görevlendirmişler. Eh artık SPK'nın sıcacık güvenli ellerinde mışıl mışıl huzur ve güven içinde uyuyabiliriz...

Bu konuda inzivaya çekilip 10 sene falan düşünmem lazım. Çok aptalım herhalde bir türlü anlayamıyorum. Bir yatırımhanede nasıl kumar hak, hile suç oluyor? Sakın Las Vegas türü bir yatırımhane olmasın bu?

İşinize geliyorsa,
* aynı anda hem alış hem satışa emir yazmayı yasaklasanıza,
* "yatırımcı"nın portföyü büyüdükçe giderek alış-satış arasına 1 günden 6 aya kadar artan minimum süre limiti koysanıza,
* takasbank hesap bazında takip etsenize,
* farklı kişiler/kurumlar arasında hisse virmanlamayı, para virmanlama ile aynı kapsamda maliye denetim ve takibine alsanıza,
* vesairün vesairün sairün...

Yok olmaz. O zaman bu yatırımhanede nasıl kumar oynanacak? Nasıl saf kumarbazlar ters köşeye yatırılacak? İnsanlar nasıl ateşe faraşlanacak? Hem babalar izin verir mi buna? SPK başkanı olduk diye beni ne sanıyorsun? Şurada vitrin düzenleyip konu mankenliği yapıyoruz işte. Şimdi kumar mumar diye ortalığı bulandırmanın da gereği yok. Burası spekülasyonun hak, manipülasyonun suç olduğu bir yatırımhanedir. Nereden çıktı kumar lafı? Bak o kadar mots français kullanıyoruz hala anlamıyorlar...

Bari SPK insanları aptal yerine koymamak. Hiç hoş olmamak.

666
23-03-2010, 22:32
Hoca'nın fıkrasıyla başlayayım: "Tamam ev sahibi kapıyı kilitlemediği için suçlu da, hırsızın hiç mi suçu yok?" :)

Bak simdi tam anlamiyla yaniltici ornekler bunlar.

'Evine hirsiz girmesindeki' senin pasif rolunu gidip '3 gunde 5 misli artmis kel komuk iki masa bir sandalye' sirketin hissesini almaktaki AKTIF rolunle karsilastirmak. Biri sana secim hakki vermiyor, ikincisi ise tamamen senin hur iradenle yaptigin islem. [Oradaki kapiyi kilitlemek veya kilitlememin bir onemi yok zaten, hirsiz camdan da giriyor kapin kilitli olsa, madem kapina kadar geldi.]

Anlamak istemediginiz ve defalarca anlatmaya calisitigim sey 'manipulasyon' ile 'spekulasyon' arasindaki farktir. Borsada gelecek spekule edilir. Borsayi suren temel icgudu budur -- GELECEGIN SATIN ALINMASI, YANI GELECEGIN SPEKULE EDILMESI. Bir hissenin gelecekteki performansi, gelecekteki buyumesi, gelecekteki atilimlari... o andaki durum karsilastirilarak, konjektur gozonune alinarak alinmaya/satilmaya calisilir. Yoksa dedigim gibi hazine bonosu alirsin, ya da faize yatirisin parayi, gelecegin ne olacagini bilirsin, sabit karini her sene alirsin.

Ayrica 'manipulator' ile 'market maker' arasindaki fark da bilinmiyor. Bir hissenin market makeri olmasa o kademelerde biriken lotlar 3 ay kimildamaz. Alacak olan alt kademede bekler, satacak olan ust kademede. Ne alanin emrini iyilestirilmesine gerek kalir, ne satanin. Ne kademe kimildar ne hisse. Kimildasa da iki kademe ancak. Meee meee herkes bakar ekrana sonra. Ben sahsen market makeri grup kizdirilip hisseden cektirilen IMKB 50 hissesi biliyorum. Aylarca cakilip kalmisti kademeye. Market maker bir sekilde yol gosterir hisseye insanlar yatirimlarini yaparken.

Benden bu kadar. Ayna.

çaydanlık
23-03-2010, 22:39
spk küçük yatırımcıyı korumaz olur mu? öyle bir korur ki ........... ............... .................:he:

neyse ...devamını yazmıyayım.... anlıyan anlamıştır :oley:

madencix
24-03-2010, 09:32
BİR EKONOMİ YAZARININ 15 MİLYON $ PORTFÖYÜ VAR
Star’ın gündeme getirdiği ekonomi yazarlarının portföyü bulunduğuna ilişkin tartışma yeni boyut kazandı. SPK’nın 2 yıl önce yaptığı çalışmaya göre ünlü bir yazarın 15 milyon dolar portföyü var
Star’ın gündeme getirdiği ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da “Hangi şapkayla yazıyorsunuz” diyerek eleştirdiği bazı yazar ve yorumcuların portföyü bulunduğuna ilişkin tartışma ilginç boyut kazandı. Babacan’ın açıklamalarının ardından gazetecilerin portföyleri konusunda bir model çalışması başlatan SPK’nın, iki yıl önce de aynı konuda bir çalışma yaptığı ortaya çıktı. Üst düzey bir SPK yetkilisinin Star’a verdiği bilgiye göre, çalışma esnasında borsa, faiz ve döviz piyasalarında işlem yaptığına ilişkin hakkında ihbarlar bulunan bazı köşe yazarlarının ve gazete yöneticilerinin portföyleri de araştırıldı. Araştırmada Türkiye’nin ekonomi konusunda ünlü 2 yazardan birinin 10 diğerinin 15 milyon dolarlık portföyü, aralarında eski bürokratların da bulunduğu bazı ekonomi yazarlarının da yüklü portföyünün bulunduğu tespit edildi. Yine bazı yazarların da yakınları adına işlem yaptığı belirlenirken, bazı yazar ve yorumcuların da ‘bıyıklı yabancı’ olarak nitelendirilen yurt dışından işlem yapan Türk yatırımcıları arasında olduğuna ilişkin bulgulara ulaşıldı. Bu tespitlere ilişkin bir işlem yapılmadı. Çünkü yazar ve yorumcuların portföyleri konusunda bir sınırlama bulunmuyor. Bu nedenle söz konusu çalışma SPK’da sadece birkaç üst düzey yöneticinin bildiği çalışma olarak tozlu raflardaki yerini aldı.

MALİYE DE ARAŞTIRDI

Öte yandan yazar ve yorumcuların yatırımları konusunda Maliye Bakanlığı’nın da bir tespiti bulunuyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, bundan 3-4 yıl önce devlet iç borçlanma senetleri konusunda bir inceleme yapmıştı. İnceleme sırasında bazı yazar ve yorumcuların milyon dolarlık devlet iç borçlanma kağıdı olduğu belirlenmişti. Örneğin ünlü bir gazetecinin o dönemin parasıyla yaklaşık 6 milyon liralık kağıdı olduğu saptanmıştı. O dönemde devlet iç borçlanma senetlerinden elde edilen gelirler beyana tabi olduğu için, milyon dolarlık gazeteciler, vergi işlemlerini vekalet verdikleri muhasebeciler aracılığı ile yürütüyor. Gazetecilerin portföylerine ilişkin çalışmaları sansür olarak nitelendirirken, konuyu bir de bu bulgularla değerlendirmekte fayda var.

madencix
24-03-2010, 09:34
her kes portföy yönetiyorsa ;alıma SPK dakilerin de portföy yönetei-bilecekleri geliyor alıma...
acaca SPK da kurum içi böyle bir denetleme var mı ki?????

xdemir
24-03-2010, 11:17
BİR EKONOMİ YAZARININ 15 MİLYON $ PORTFÖYÜ VAR
Star’ın gündeme getirdiği ekonomi yazarlarının portföyü bulunduğuna ilişkin tartışma yeni boyut kazandı. SPK’nın 2 yıl önce yaptığı çalışmaya göre ünlü bir yazarın 15 milyon dolar portföyü var
Star’ın gündeme getirdiği ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da “Hangi şapkayla yazıyorsunuz” diyerek eleştirdiği bazı yazar ve yorumcuların portföyü bulunduğuna ilişkin tartışma ilginç boyut kazandı. Babacan’ın açıklamalarının ardından gazetecilerin portföyleri konusunda bir model çalışması başlatan SPK’nın, iki yıl önce de aynı konuda bir çalışma yaptığı ortaya çıktı. Üst düzey bir SPK yetkilisinin Star’a verdiği bilgiye göre, çalışma esnasında borsa, faiz ve döviz piyasalarında işlem yaptığına ilişkin hakkında ihbarlar bulunan bazı köşe yazarlarının ve gazete yöneticilerinin portföyleri de araştırıldı. Araştırmada Türkiye’nin ekonomi konusunda ünlü 2 yazardan birinin 10 diğerinin 15 milyon dolarlık portföyü, aralarında eski bürokratların da bulunduğu bazı ekonomi yazarlarının da yüklü portföyünün bulunduğu tespit edildi. Yine bazı yazarların da yakınları adına işlem yaptığı belirlenirken, bazı yazar ve yorumcuların da ‘bıyıklı yabancı’ olarak nitelendirilen yurt dışından işlem yapan Türk yatırımcıları arasında olduğuna ilişkin bulgulara ulaşıldı. Bu tespitlere ilişkin bir işlem yapılmadı. Çünkü yazar ve yorumcuların portföyleri konusunda bir sınırlama bulunmuyor. Bu nedenle söz konusu çalışma SPK’da sadece birkaç üst düzey yöneticinin bildiği çalışma olarak tozlu raflardaki yerini aldı.

MALİYE DE ARAŞTIRDI

Öte yandan yazar ve yorumcuların yatırımları konusunda Maliye Bakanlığı’nın da bir tespiti bulunuyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, bundan 3-4 yıl önce devlet iç borçlanma senetleri konusunda bir inceleme yapmıştı. İnceleme sırasında bazı yazar ve yorumcuların milyon dolarlık devlet iç borçlanma kağıdı olduğu belirlenmişti. Örneğin ünlü bir gazetecinin o dönemin parasıyla yaklaşık 6 milyon liralık kağıdı olduğu saptanmıştı. O dönemde devlet iç borçlanma senetlerinden elde edilen gelirler beyana tabi olduğu için, milyon dolarlık gazeteciler, vergi işlemlerini vekalet verdikleri muhasebeciler aracılığı ile yürütüyor. Gazetecilerin portföylerine ilişkin çalışmaları sansür olarak nitelendirirken, konuyu bir de bu bulgularla değerlendirmekte fayda var.

dertleri neymiş onu yazsalar. mualiflerin hiç bir hakı yokmu demek istiyoorlar

caylak442
24-03-2010, 11:28
her kes portföy yönetiyorsa ;alıma SPK dakilerin de portföy yönetei-bilecekleri geliyor alıma...
acaca SPK da kurum içi böyle bir denetleme var mı ki?????

oradadki kişiler kendi adlarına işlem yapamazlar bildiğim kadarıyla. ama es dost uzerinden yapılan işlemleri kim kontrol edebilecek. bir de kontrol mekanizması kendinsen?

metafor
25-03-2010, 11:28
ibrahim kahveci 24 Mart 2010 ÇarşambaSermaye piyasası felsefesi ve SPK felsefesi
Sermaye piyasaları nedir dendiğinde aklıma ne geliyor? Yaklaşık 10 yıl sermaye piyasalarında şirket, sektör ve makro ekonomi analizi üzerine araştırmacılık yapmış birisiyim. Bu tecrübemle soruya cevap vermek istersem "sermaye piyasaları halkın katılımı ile doğrudan büyüme modelidir" diyebilirim.

Mesela bir şirket halka açılarak halktan para toplayıp büyüyor. Halktan topladığı para ile şirket büyürken halka da yıllar itibari ile peyderpey kâr payı veriyor. Bazı yıllar kriz olabilir, bazı yıllar sektör zorda kalabilir veya bazı yıllar kâr olsa da şirket bünyesinde kalması doğru kabul edilip kâr payı dağıtılmayabilir. Ama bunlar genel bakış olmamalıdır.

Sermaye piyasaları ile sadece şirketler değil, o piyasaya yatırım yapan insanların da büyümesi hedeftir diye düşünüyorum. Aslında bu benim borsaya bakış felsefemdir.

Önceki gün EGD toplantısında Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Tarık Yılmaz SPK Başkanı Prof. Dr.Vedat Akkiray'a "şirketlerin sermaye azaltıp, aynı anda sermaye artırarak yatırımcıları suistimal edip etmediklerini" soruyor. Hatta sorusuna "bu konuda İbrahim Kahveci'nin söylediklerine göre..." diye eklemede bulunuyor. Başkan'ın cevabı ise çok kısa oldu: "Böyle bir şeye rastlamadık".

Şimdi bir noktaya dikkatinizi çekeceğim. Şimdilik isim vermeden bunu yazıyorum. Lütfen bir vicdanınıza dönerek yazıyı okuyun.

1-Bir şirket halka arz ediliyor ve milletten para topluyor. 2-Ardından bedelli sermaye artırımları ile yeniden para toplamaya devam ediyor. 3-Ana hissedarlar peyderpey hisse satarak milletten para toplamaya devam ediyor. Ve böylece yıllar geçiyor.

Bu yıllar içerisinde halka tek kuruş, ama tek kuruş temettü ödenmiyor. Halka arz ile toplanan paradan çok daha fazlası sermaye artırımları ile halktan borsada toplanıyor. Ve her para toplanmada hisse fiyatı bölünüyor ve artık hisse nominal değerin altına düşüyor.

SPK şimdi "hisse nominal değerin üzerine çıkıp halktan para toplamaya devam edebilmeniz için sermaye azaltabilirsiniz" uygulamasına izin veriyor. Şirketler aynı gün hisse azaltıp, yeniden para toplama imkânına kavuşup "gelsin halkın paracıkları" diye para yağmurundan nasiplenmeyi sürdürüyor.

Milletten milyarlarca para toplayacaksın.

Millete tek kuruş temettü ödemeyeceksin.

Benim sermaye piyasa felsefemde bu yok. Sadece şirketlere çalışan, sadece patronlara hizmet eden bir sermaye piyasası felsefem hiç olmadı.

Ben milleti üstün görüyorum. Halkın parasını alıyorsanız ona borçlu olduklarını düşünüyorum. Karşılıklı çıkar ilişkisi ile kazan kazan formülü olduğunu düşünüyorum.

Ama SPK millete tek kuruş temettü dağıtmamış, yıllarca milletin kanını emmişlere yeniden para toplama izninde bir sakınca görmüyor.

Borsamızın sorunu 40-50 kişi değildir. Hatta günlük işlem ve oyuncular da değildir.

Borsamızın sorunu bizzat SPK ve İMKB'nin kendisi ve şirket patronlarıdır. Geçmiş sayısız örneklerle doludur. Borsa yatırımcıdan daha önemlisi dürüst şirketler lazım, hem de çok acil...

aro
25-03-2010, 13:15
...Borsa[ya] yatırımcıdan daha önemlisi dürüst şirketler lazım, hem de çok acil...Bu son cümle hariç imzamı atarım. Helal olsun.

Son cümledeki yanlış şurada. Doğru veya eğri bir sistem, ister istemez katılımcılarını da kendisine uydurur, uyum sağlayamayanlar gider. Eğri bir sistemin doğru çalışabilmesi için katılımcıların "kahraman" olması gerekir. Düzgün çalışmak için kahramanlara ihtiyaç duyan bir sistem, sistem değildir. Ayrıca bu bir ütopyadan öteye gitmez.

Sistem reform kabul etmeyecek kadar deforme olmuş, orijinal fikir ile hiç bir alakası kalmamış. Reform değil, yıkmak ve sıfırdan yeni bir borsa inşa etmek lazım. Kumara geçit vermeyen bir yatırımhane kurmak lazım.

Hacim düşer mi? Hem de nasıl. (*) Ama şimdiki borsadaki kumar cirosunun, sıcak paranın, balonun kime ne hayrı var? Hacim 10 kat düşsün ama gerçek yatırım hacmi olsun. Üstelik bu sayede borsa dışına kaçırılan gerçek yatırımcıların tekrar yatırım dünyasına yavaş yavaş geri dönmesiyle kaybedilen sıcak para (balon) hacmi kısa zamanda bu sefer gerçek yatırım hacmi olarak geri gelecektir.

Kumarcılar üzülür mü? Biraz. Barbuthane (borsa) var, rulethane (VOB) var, pokerhane (forex) var, ... memlekette kumarhaneden bol şey yok. Eh kumarhanelerden biri kapatılıp yatırımhaneye dönüştürülmüş, ne gam. Barbuta alışanlar önceleri biraz zorlanır ama ruletin veya pokerin tadını aldıktan sonra kaldıkları yerden devam...

(*) Ek: Hacim düşer demişim ama yanlış. Sadece barbuthanenin hacmi düşer. Oradan çıkan kumar parası rulethane ve pokerhaneye girer. Sonuçta sıcak paranın adresi değişse de toplam hacmi aynı kalır.

aro
25-03-2010, 20:20
Borsada yeni olmam aslında avantajmış. Sistemin çarpıklığını ve ucubeliğini çırılçıplak görebiliyorum. Bu sistemin içinde uzun süre yoğrulmuş olsaydım, "normal" algım deforme olacaktı ve şu kumarhanenin bir "piyasa" olduğu halisünasyonuna ben de kapılacaktım. Sonra birisi çıkıp bu sistemin bir dolandırıcılık tezgahı olduğunu söyler ve sistemin kuruluş amaçlarından, orijinal halinden falan bahsederse ona diyecektim ki: "Kardeş sen yeni bir piyasa icat etmeye çalışıyorsun. Borsa budur. Senin bahsettiğin şey ütopik ve idealist bir hayaldir".

Çaylak olmanın da avantajları varmış. :)

Zaman içinde içi boşalmış iki kavramdan bahsetmek istiyorum: PY ve spekülasyon. Bu terimlerin hem sağlıklı ve normal piyasalardaki anlamını, hem de bugünkü borsadaki anlamını yan yana masanın üstüne koyacağım. Eğri ve doğruyu yan yana görünce eğriyi tanımak daha kolay olur. Bu arada piyasa uzmanı falan olmadığımı belirteyim. Son 1 senedir piyasalarla ilgileniyorum ve benim temel uzmanlık alanım finans veya ekonomi değil. Ama sonuçta aklın yolu birdir.

Hesap mı, Spekülasyon mu?

Yatırımcının yaptığı "hesap" ile kumarcının yaptığı spekülasyon aynı kefeye konup her ikisine de spekülasyon deniliyor. Beklentilerin ve geleceğin satın alınması mesela. Yatırımcı beklentiyi ve geleceği satın alır mı? Tabii ki alır. Ama yatırımcının yaptığı spekülasyon değil, hesaptır. Temel analize göre hesap yapar, uzun vadeli tahmin yapar. Mesela:

"Bu evin bugünkü ederi ortalama 160 bin. Tramvay geçecek, gürültüsü -%3, ulaşım kolaylığı +%8, çarşılaşmanın getireceği prim +%25, hmmm..."

Burada yatırımcı evin bugünkü rayicini temel analizle hesaplıyor, gelecekteki rayici hakkında tahmini hesap yapıyor. Yatırımcının hesabını kumarcının spekülasyonundan ayıran şey, hesap reel gerçeklere (temel analize) dayanır, spekülasyon ise "çizgilere" (salt teknik analize) veya hislere dayanır. Başka bir fark, yatırımcının hesabı uzun vadelidir, kumarcının spekülasyonu kısa vadelidir.

Bir de spekülasyon örneği vereyim:

"İki defa üst üste dörtcihar geldi. Üçüncüsü neredeyse imkansız. Dörtciharı shortla!" :)

Evet, yatırımcı da bir nevi spekülasyon yapıyor, kumarcı da. Evet kumarda da, yatırımda da beklentiler alınıp gerçekler satılıyor ama, aralarında işte buna benzer farklar var. Borsayı kumarhaneden yatırımhaneye dönüştürmek için spekülasyonu engellemek lazım. "Spekülasyon hak, manipülasyon suç" ilkesi yerine, doğrusunun şöyle olması lazım: "Hesap hak, spekülasyon imkansız (suç değil), manipülasyon imkansız (ve suç)".

Piyasa Yapıcı mı, Manipülatör mü?

Sağlıklı bir piyasada PY demek, en basit ifadeyle "paralı eksper(ler)" demektir. Ve sistemin sağlıklı işleyişine katkıları büyüktür. Bakın ben mücevherden hiç anlamam. Ederi 3250 TL olan bir tektaş yüzüğü bana 1000 TL'ye teklif etseniz tereddüt ederim, 10.000 TL deseniz, "acaba 8'e verir mi?" diye düşünürüm. Cebinde milyar TL olsa da, alıp sattığı şeyin fiyatını hassas biçemeyen kişi "küçük yatırımcı"dır. Bu noktada, piyasayı etkileyebilecek kadar parası olup, işi bilen kuyumcular, o tektaş yüzüğün piyasasını otomatikman oluştururlar. Yüzük 3200'ü gördüğü anda almak için birbirlerini ezerler, 3300'ü gördüğü anda da satmak için. Dolayısıyla,

* ortamda o yüzüğün ederini hassas hesaplayabilen eksperler olduğu müddetçe,
* bu eksperlerin paraları piyasayı sürükleyebilecek kadar çoksa,
* bu eksperler serbest piyasa düzeni içinde -birbirlerinden- bağımsız hareket ediyorlarsa (rakip iseler)
* ortam sahtekarlığa geçit vermiyorsa (mesela eksperlerin anlaşarak çete oluşturması vb.)

işte bu eksperlere Piyasa Yapıcılar denir. Parası olup ama bilgisi olmayan güruh (KY) da onları taklit eder.

Başka bir örnek: Bir zamanlar 3000 konutluk bir sitede oturuyordum. Kasaba gibi site. Daire ve villalar üç aşağı beş yukarı tek tip. Çeşitleme var ama sınırlı. Site etrafında en az 20 tane emlak bürosu var ve sadece bu siteye odaklı çalışıyorlar. "Emlakçı" dediğime bakmayın. Daire değil, bir deferde birkaç apartman bloğunu satın alabilecek güçte çoğu. Site civarına giderek daha güçlü yeni "emlakçı"lar konuşlanıyor, ve güçsüz olan 2-3 tanesi hemen birleşip tek büro olarak çalışmaya devam ediyorlar. Tam bir azmanlar pazarı.

Emekli mülayim amcaya sorsanız, dairesi milyon eder... :) Emlaktan çok iyi anlamayan biri orada fiyat tespitinde bocalar. Komşu mahallelerde piyasa belli ama burası kendi içinde ayrı bir dünya. Civar mahallelerin buradaki fiyatlara etkisi nisbeten sınırlı.

O sitede piyasayı belirleyen kişiler işte o emlakçılardı. Adamlar bu işin kurdu. Bir bakışta kuruşuna kadar fiyatını biçebiliyor. Zaten hepsi siteyi sokak sokak, hatta bina ve daireleri bile ezbere biliyorlar. Ve daha önemlisi bu emlakçılar birbirine amansız rakip. Aralarında anlaşmaya kalkıp fiktif bir piyasa oluşturmaları mümkün değil. Çünkü fiktif piyasa oluştuğu anda dışarıdan hop diye 30 emlakçı daha gelir. Zaten civar semt fiyatları da, sitedeki fiyatların gerçeklerden iyice kopmasını engelliyor.

Ben kendi dairemi satarken otomatikman bu piyasa yapıcıların oluşturduğu fiyatlara satıyorum. Çünkü 200 binlik bir daireyi 180'e satıyorum dediğiniz anda herkes almak için birbirini eziyor. 220'e alıyorum dediğiniz anda da herkes satmak için birbirini eziyor. Bu emlakçılar,

* işi iyi bildikleri ve ev fiyatlarını hassas hesaplayabildikleri için,
* ucuz her daireyi alabilecek kadar -pratikte- limitsiz paraları olduğu için,

o sitede ev fiyatlarını tam ederine çakılı tutuyorlardı. Eğer Mülayim amca ve Atıfet teyzeye kalsaydı, biri 250'lik dairesine milyon isterken, öbürü 70 vereyim derdi. Fiyatların vahşi oynayabildiği, standardize olmamış bir piyasa (mahalle aralarındaki gibi) oluşurdu.

İşte PY budur. Yeter ki, ortamda sahtekarlığa izin verilmesin. PY özel mektupla davet edilmez. Aynı alıcılar ve satıcılar gibi, sağlıklı bir serbest piyasada kendiliklerinden türerler. Serbest piyasanın iç dinamiklerinden biridir.

Peki şimdi gelelim İMKB'ye. Orada PY, manipülatörün daniskasıdır. Normalde PY'nin rolü, temel analiz gerçeklerine dayanan hassas fiyat oluşturarak bilgisiz paranın (taklit ile) sağlıklı yönlenmesidir. Yani sağlıklı bir piyasada PY, fiktif fiyat oluşumunu önler. İMKB'de ise PY'nin yaptığı tek şey fiktif fiyat oluşturmak. Ayrıca sağlıklı bir piyasada PY tek kişi/grup/kurum değildir. Birbiriyle kıyasıya rekabet eden çok sayıda azman paradır. Zaten fiktif fiyat oluşumunu önleyen şeyler de bunlar. Bilgi, çok para, ve rekabet.

Bizim borsada ise PY genellikle hisse başına sadece bir adet kişi veya grup. Ortam sahtekarlığı engelleyemiyor. Aralarında anlaşmışlar kimse kimsenin çöplüğüne girmiyor. Ve bunlara da biz "PY" diyoruz. Bunlar düpedüz manipülatör! Fiktif fiyatı önlemek şöyle dursun, oluşturan baş elemanlar. PY yerine FFY (fiktif fiyat yapıcısı) desek?

Gerçek PY'lerin oluşturduğu bir piyasada eğer temel analizde değişme yoksa, hisse fiyatı da aylarca tek kademeye çakılıp kalır. Bundan daha normal ne olabilir ki? Bu üzüm 3 liraysa 3 lira. Bugün de 3 lira, her gün 3 lira. Niyeti üzüm yemek olan alır 3 liraya üzümü yer. Ah bugün taban-taban gitse 2.5'tan alsam, yarın tavan-tavan gitse 3.5'tan satsam... Bu nedir? Yatırım olmadığı kesin.

Gerçek PY'nin fiyatı aylarca tek kademeye çaktığı hissede (sağlıklı bir piyasada), gerçek yatırımcı "meee meee" diye ekrana bakmaz. Meleyenler kumarbazlardır. Zaten borsa yatırımhane haline gelirse onlar borsadan çıkarlar. Çakılı hisseye ekranda bakıp meleyenlerin yerini, hesabını yapan yatırımcılar doldurur.

madencix
26-03-2010, 21:20
SPK, BORSACI GAZETECİLERİ AÇIKLAMAYACAK
Sermaye piyasası Kurulu, Yatırımcıların portföy bilgilerinin kamuoyuna açıklanması kişisel bilgilerin gizliliği ilkesine aykırılık teşkil etmekte olduğu belirterek, “Kurulumuzca böyle bir uygulamanın yapılması söz konusu değildir” ifadesini kullandı.
Sermaye piyasası Kurulu (SPK), Yatırımcıların portföy bilgilerinin kamuoyuna açıklanması kişisel bilgilerin gizliliği ilkesine aykırılık teşkil etmekte olduğu belirterek, “Kurulumuzca böyle bir uygulamanın yapılması söz konusu değildir” ifadesini kullandı.
Sermaye piyasası Kurulu Sermaye Piyasalarında Yatırım Danışmanlığı Mevzuatına İlişkin Basın Duyurusu Ekonomi yazarlarının portföylerinin kamuoyunun bilgisine sunulması yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, yazılı ve görsel medya organları ile internette yer alan haberin, yorum ve tavsiyeler ilgili daireler tarafından yakından izlenmekte ve ilgili mevzuat çerçevesinde konunun SPK tarafından değerlendirilmek olduğu belirtildi. Yatırımcıların portföy bilgilerinin kamuoyuna açıklanması kişisel bilgilerin gizliliği ilkesine aykırılık teşkil etmekte oluğu ifade edilerek, “Kurulumuzca böyle bir uygulamanın yapılması söz konusu değildir” denildi.
Öte yandan, finansal tavsiyelerin adil sunumu ve çıkar ilişkilerinin açıklanmasına ilişkin Avrupa Birliği direktifleri ve IOSCO tavsiyelerinin Türkiye sermaye piyasalarına uyarlanmaları konusunda çalışma ve araştırmaların devem ettiği belirtilen açıklamada, ilgili kuruluşların ve kamunun görüşleri de dikkate alınarak, gerekli görülürse yeni düzenlemelerin yapılacağı kaydedildi

madencix
26-03-2010, 21:21
spk borsacı gazeteciler yerine KY yle uğraşmayı seçti...brüt takaslar hala kalkmadı...nasıl bir adalet bu...
allah b.... versin...

calvinklein
29-03-2010, 12:59
spk borsacı gazeteciler yerine KY yle uğraşmayı seçti...brüt takaslar hala kalkmadı...nasıl bir adalet bu...
allah b.... versin...

kaldırmaz o brüt takasları.birileri ceplerini doldursun sonra kaldırırlar

HaYaBuSa
01-04-2010, 07:59
boşuna mağaş alıyorlar.boşaltmaları lazım o koltukları.

calvinklein
01-04-2010, 13:07

bu seferde VFKRS deki ky ları yaktı SPK

adana
01-04-2010, 13:13

sevgili hayabusa dün benim yazimi okudu
simdi forumda böyle bir topic görünce dün GLYHO tpoicinde yazdigim yaziyi yapistirayim dedim
sanirim bu konuya cok uygun isyanim

Biraz evvel SPK ile görüstüm.

Sonuc olarak ne SPK olarak ne IMKB olarak kimsenin Mehmet Kutman ve Globale dokunamayacagini anlamis oldum.

Isteyen Türkiye'de Insider Trading yapar,isteyen spekülasyon yapar,isteyen manipulasyon yapar.

Benim yurdumun devletten gecinen memuru (dürüst memurlari tenzih ederim) gidip holding patronuna dokunurmu? Bu sikayetleri ciddiye alirmi?Arastirma yaparmi? Nasilsa ay sonu aldigi maas ayni maas,

IMKB SPKya yönlendirir,SPK IMKBye yönlendirir

biraz israr ederseniz isterseniz Savciliga suc duyurusunda bulunun derler.(30 dk önce basima geldi)Mail yazin derler,ama cevap vermezler.

Bu islemler uzun sürer,aylar sürer derler.

Yani düzeninizi oturtursaniz Türkiye Cumhuriyetinde KY'yi kucaginizdan indirmezsiniz.

Bu kadar beddua,bu kadar KY düsmanligi,bu kadar acgözlülük baska bir kagitta görülmüsmüdür acaba IMKBde.

Ve ilginci bu kadar bedduaya adamin basina bir sey de gelmiyor.

Yatirimci iliskilerini ararsiniz sikayet etmek icin,serzeniste bulunmak icin, götü boklu üc kurusluk türkce bilmeyen bir kadinla muhattap olup bir de umursamazliklarina ,minik yollu tehditlerine mahsur kalirsiniz.-

Eger globalden okuyan varsa su yaziyi,

cinsel tercihi yüzünden Mehmet kutmanin colugu cocugu yok,ama su oyuna ortak olanlarin hem kendinden hem de sülalesinden ciksin artik.Bu kadar da olmaz.

SImdi kimse kalkip da bana avukatlik yapmasin bu mesajdan sonra kardesim sen de almasaydin diye.

23 kurustan 1,30 a kadar hemen hemen her kademeden maliyetim var.

Ve bahsedilen lot miktari 6 haneli oldu ve maliyetten uzagim,bir de cektigim bu kadar eziyet.

Hani imtiyazli hisse senetleri ilk ceyrekde kaldirma basvurusu yapilacakti.

Simdi yalan haberle insanlara mal satiyorlar diye git de herhangi bir devlet kurumuna sikayet et.

Cayindan bir yudum alip,aninda mailini siler.

calvinklein
01-04-2010, 13:38
eğer bir hisse senedi 4 tavan üst üste çekerse ve ardından 5.tavanıda çekerse SPK tarafından BRÜT TAKAS uygulaması uygulanarak eli kolu bağlanıyor.Sonra kağıt ard arda tabanlara başlıyor.Ve bu brüt takas kalkmıyorda SPK dakilerin ne zaman keyfi eserse o zaman kaldırıyor.

Ezdin yok ettin bizi SPK , küçük yatırımcıyı yok ettin

HaYaBuSa
02-04-2010, 21:27
sevgili hayabusa dün benim yazimi okudu
simdi forumda böyle bir topic görünce dün GLYHO tpoicinde yazdigim yaziyi yapistirayim dedim
sanirim bu konuya cok uygun isyanim
Biraz evvel SPK ile görüstüm.
Sonuc olarak ne SPK olarak ne IMKB olarak kimsenin Mehmet Kutman ve Globale dokunamayacagini anlamis oldum.
Isteyen Türkiye'de Insider Trading yapar,isteyen spekülasyon yapar,isteyen manipulasyon yapar.
Benim yurdumun devletten gecinen memuru (dürüst memurlari tenzih ederim) gidip holding patronuna dokunurmu? Bu sikayetleri ciddiye alirmi?Arastirma yaparmi? Nasilsa ay sonu aldigi maas ayni maas,
IMKB SPKya yönlendirir,SPK IMKBye yönlendirir
biraz israr ederseniz isterseniz Savciliga suc duyurusunda bulunun derler.(30 dk önce basima geldi)Mail yazin derler,ama cevap vermezler.
Bu islemler uzun sürer,aylar sürer derler.
Yani düzeninizi oturtursaniz Türkiye Cumhuriyetinde KY'yi kucaginizdan indirmezsiniz.
Bu kadar beddua,bu kadar KY düsmanligi,bu kadar acgözlülük baska bir kagitta görülmüsmüdür acaba IMKBde.
Ve ilginci bu kadar bedduaya adamin basina bir sey de gelmiyor.
Yatirimci iliskilerini ararsiniz sikayet etmek icin,serzeniste bulunmak icin, götü boklu üc kurusluk türkce bilmeyen bir kadinla muhattap olup bir de umursamazliklarina ,minik yollu tehditlerine mahsur kalirsiniz.-
Eger globalden okuyan varsa su yaziyi,
cinsel tercihi yüzünden Mehmet kutmanin colugu cocugu yok,ama su oyuna ortak olanlarin hem kendinden hem de sülalesinden ciksin artik.Bu kadar da olmaz.
SImdi kimse kalkip da bana avukatlik yapmasin bu mesajdan sonra kardesim sen de almasaydin diye.
23 kurustan 1,30 a kadar hemen hemen her kademeden maliyetim var.
Ve bahsedilen lot miktari 6 haneli oldu ve maliyetten uzagim,bir de cektigim bu kadar eziyet.
Hani imtiyazli hisse senetleri ilk ceyrekde kaldirma basvurusu yapilacakti.
Simdi yalan haberle insanlara mal satiyorlar diye git de herhangi bir devlet kurumuna sikayet et.
Cayindan bir yudum alip,aninda mailini siler.

katılıyorum.spk uyuma.51 bin endeksde 87 kuruşta olan bir holdink.üstüne 12 aylık kar olarak 79 milyon tl kar açıklaması ,bunun yanında antalyada liman satın almasına rağmen 58 bin endeksde fiyatını 77 seviyesine indiren sürekli hisse satan global neden kapa hisse satış bildiriminde bulunmuyor.yoksa bu satış olarak gösterdiği hisseleri bir başka hesabınamı virmanlıyor.bunların mutlaka araştırılması ve yatırımcılarına bilgi verilmesi şart.sizi göreve davet ediyorum.
İbrahim Ethem SANCAK
Daire Başkanı

Görev

Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi, borsalar ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem gören sermaye piyasası araçlarında meydana gelen olağandışı fiyat ve miktar hareketleri ile piyasa bozucu faaliyetleri Kurul adına Sermaye Piyasası Kanunu ve bu Kanun uyarınca çıkarılmış yönetmelik, tebliğ ve diğer mevzuat uyarınca izlemek, incelemek ve denetlemek ile görevlidir.

kasved
15-04-2010, 12:26
Türk yatırımcı kumar oynuyor!
http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/508161-turk-yatirimci-kumar-oynuyor

Adamlar elbirliğiyle vatandaşın elinde kalan son birikim yeri mevduat sahiplerini soyma peşindeler.

Madem halkı çok düşünüyor ve seviyorsunuz neden şirket değerlemeleri en dipdeydek değilde neden en tepeye geldiğinde halka daha fazla nasıl hisse kakalarız diye toplantılarını yapıyorsunuz.

Bir yıl evvel değilmi siz televizyonlerınızda fabrikaların önünde yaptığınıuz canlı yayınlarda bu gün şu fabrikadan şu kadar işçi atıldı, bu gün şu işyeri kapatıldı nakaratları atmıyormuydunuz, ne değişti bir yıl içinde?

Sayın Sermaye piyasalarını dantilleye kurumlar, Sayın Başbakanımız, Sayın Ekonomi Bakanımızın, ne diyor hepimiz hep birlikte yallah tazyik hisse senedi satın almaya, kriz bizi teğet geçti, şişirilmiş değerlerden biraz hisse senedi satın alalımda accık sermaye piyasalarına güven gelsin, canlarım benim.

Adamlar haklı canım tahtalarda hergün milyonlarca liralık fiktif al sat yapıp yapay hacimleri yaratanlar gumurbaz barbutçu göççük yatırımcılar, ne diyor açılan dopikler eğitim fonları için wanted hisse senedi. :he::halayci::halay:

kurul1
15-04-2010, 13:05
bu ankete evet nasıl diyorlar anlamadım gitti arkadaş.

calvinklein
18-04-2010, 02:41
bu ankete evet nasıl diyorlar anlamadım gitti arkadaş.

bazen insanları anlamak zor oluyor :)

er76014560
18-04-2010, 05:41
SPK küçük yatırımcıyı koruyor mu?
"Hayır"
*
Zaten öyle bir görevi de yok!

HaYaBuSa
19-04-2010, 23:39
SPK küçük yatırımcıyı koruyor mu?
"Hayır"
*
Zaten öyle bir görevi de yok!

çok doğru bak .bu hiç aklıma gelmemişti.adı üstünde sermayenin en üst kurulu.sermayenin görevi vatandaşın kanını emmekse, spk nın görevide en üst kurul olarak sermayeyi korumak ve kollamaktır.

ihtiyar09
23-04-2010, 01:35
12 Aylıklarda kâr eden şirketlerin artışına bakın,
bir de zarar eden şirketlerin perfonmansına...
Bunu dile getiren bir mail de ben attım SPK'ya,
geç de olsa baştan savma diyebileceğim bir cevap alıp yerime oturdum...
O saatten sonra zarar eden şirketlerin hisselerini almaya başlamaya karar verdim..
Amaç borsada zarar etmemek değil mi?
Kâr eden gözbebeği THY ile ASELS bilançodan sonra ne hale gelmediler mi?
Endeks 54 115 kapanış:
THY= 5.75 Kapamış, 5.80 GÜN İÇİ...
ASELS= 14.20 Görmüş, 13.20 KAPAMIŞ...

endeks tarihi zirvelere geldiği günlerde ise THY= 5.20; ASELS= 12.90 idi..
Bu sadece 2 bildiğim hisse...
Zararda ve borçlu olan hisse performanslarını ise yazmaya gerek yok sanırım.... Yeni zirveler yaptı bazıları...
Endeks zirveye gitti ise benim bildiğim kârda olan hisseler de zirvelerinde olmalıydı..
Bu ky leri borsadan soğutmanın başkaca yolu.
herkesin derdi ççokturi yazacağı da...
Ne diyelim, hepimize de bir şekilde bol kazançlar dilemek en güzeli....
ASELS=

calvinklein
13-07-2010, 10:33
18 martta açtıgım konuda spk nın küçük yatırımcıyı koruduguna inanıyormusunuz dedim.ve %95 lik kısım hayır dedi.şimdi kalan %5 lik kısıma soruyorum.Sizce hala koruyormu SPK bizi ?

bugün görüyoruz ki SPK başkanın saçma sapan konuşması yüzünden çoğu ky deli gibi para kaybetti.kağıtlar taban fiyatlardan işlem görüyor.kağıtlarda alıcı yok

aferim SPK

sussli
13-07-2010, 11:16
küçük yatırımcı buralarda kalmak istiyorsa çok akıllı olmak ve kendini eğitmek zorundadır.
ya da ne risk ile karşı karşıya olduğunu her sabah hatırlamak, her akşam bunu bilerek yatmak zorundadır.
spk yı spk ya mı şikayet edeceksin ?
burası istanbul. burası türkiye.
organize işler bunlar :) adamı şişler bunlar :)

karısı istedi diye burda olduğunu ve borsa OYNAMAK istediğini itiraf eden bir adam vardı geçen okudum ciddi ciddi...
:)

cailker
13-07-2010, 12:26
SPK önce USA borsalarını incelesin.Oradan adamların borsasının ne kadar düzenli ve güvenilir oldugunun notlarını alsın.
Ancak bundan sonra IMKB de KY yi koruyabilir. yoksa gerisi yapacagı yenilikler günü kurtarmaktan öteye gitmez...

HaYaBuSa
14-07-2010, 18:19
spk ky yi korumak istiyorsa ,defter değerinin altında işlem görüp özsermaye bölü hisse = defter değeri kanununu uygulatsın.ben defter değeri 2.80 olan bir hisseyi 7 ay evvel 1.70 den almışım ,beklentim defter değerine ulaşması yönünde iken,burakın defter değerini fiyatı defter değerinin yüzde 60 altına düşürülmüş ve defter değeri 3 olması gerekirken 1.2 den işlem görmesi hangi muhasebe hesaplaması ile öz sermayeye denk miş gibi işlem görüyor.bir spk memuruda bu şirketlere sormazmı.senin birim pay değerin 3 lira üzerinden öz sermayene denk düşüyor.hisse fiyatın neden 1.2 lerde .1.2 çarpı hisse seneti eşittir kayıtlarında belirttiğin öz sermayenin yarısı bile değil diye.ama nerde bu memlekette sahtekarlık yapmayan para kazanamıyo.bizim gibi garibanlar olmazsa onlar o lüks şaşalı hayatlarına nasıl devam ederlerdiki.yazıklar olsun .benim vergimle mağaş alan spk memurları bu konu ile ilgili dd değerinin çok çok altında işlem gören şirketlere mutlaka baskı yapılmalı.ayıptır hem zarar edip hem bu devlete 5 bin lira vergi verdim.baskı var hisselerde ,imkb çıktıkça bizim hisseler düşüyor .

sussli
14-07-2010, 19:23
kesinlikle...
bazı kişiler de gidip demezler mi ki, e bankalar gözünüzün önündeydi, niye almadınız diye diğer forumlarda....
neymiş abidik gubidik hisselerdeymişiz...

allahım sen bana sabır ver !

nerdesin atatürk :):)
( uymadı di mi buraya, bu neredesin atam ?? ama bence son yirmi yıldır her cümlenin sonuna uyar bu nida, ben koyarım, dileyen sever, işine gelmeyen kızar.. :)

nerdesin ??

:)

kumbar
14-07-2010, 19:27
tabiki sorunun cevabı "hayır"

gundwane
19-07-2010, 10:17
Onu bunu bilmem ama SPK başkanı bir konuştu sığ kağıtlar demiş olmasına rağmen bütün borsada bir sakinlik havası oluştu..

Bugün borsa 0.50 artıda tavan olan kağıt bir tane (onda da haber var) yüzde 5 in üstünde ise 3 kağıt var..Eskiden olsa en az 10 kağıt yüzde 5 ve yukarısı 3-4 kağıtta tavana yakın veya tavan olurdu..

Tahtadaki hareketlere bakıyorum çoğu 3-4 kademeye..Bu sakinliği sevmedim desem yalan olur aslında. :)

MCMIII
19-07-2010, 11:16
tabi ki hayır.

özellikle hisse senetlerinde açığa satışı yasaklamadıkları sürece, niyetlerinden kuşku duymaya ve ''ky nasıl sömürülür?'' filminin aktörlerinden biri

olduğunu düşünmeye devam edeceğim.

fatmanur
29-07-2010, 08:17
İbrahim Kahveci
[email]ikahveci@yenisafak.com.Borsaya sığ bakış
Sığ hisselerle ilgili önlem almaya çalışan SPK şirketlerin borsa işlemlerini değerleri üzerinden tasnif etmeyi amaçladı. Şirket tasnifinde piyasa değeri kadar hisse sayısı da ölçek olarak kullanıldı.

Ama

Şirketin etik değerlere bağlılığı,

Düzenli temettü politikası,

Halkı soymaması,

Kısaca dürüstlüğü işe yaramıyor.

Bu yöntemle sığ yani kolay manipülasyonun önüne geçilmiş olunacak. Ama kurunun arasında yaşın da yanacağını iki gün önce belirttik. Yani artık İMKB'ye KOBİ'lerin yolu bir kez daha kapatılmış olacak.

İkinci eli olmayanın

Birinci eli de olamaz

Kuralına göre artık KOBİ hisseleri, yani küçük şirketlerin hisseleri borsada manipülasyona konu olamayacağı gibi spekülasyona da kapatılıyor demektir.

Uzuuuun vadeli bir yatırımcı kitlesi gelsin bu hisselerde yatırımcı olsun isteniyor. İsteyenler kim: SPK. Peki, SPK acaba Türkiye'de ortalama mevduat süresinin dahi kaç ay olduğunu biliyor mu?

Açıkçası bu önlemlere hiç ama hiç karşı değilim. Şirketler tasnif edilsin ve adamına göre muamele görsün ben de isterim. Ammaaaa;

Paran kadar mantığı yerine dürüstlüğün kadar demek isterdim ben. Yani piyasa değeri kriteri yerine en azından etik kriteri benim açımdan daha önemli olurdu.

Kolay manipülasyonun sığ hisselerde olduğunu düşünmeyi de açıkçası çok sığ bulduğumu belirtmeliyim. Yıllarca İMKB'de asıl büyük soygunlar büyük hisselerde yaşanmaktadır. Hatta rapor oyunları, haber oyunları, bilanço oyunları büyük şirketlerde olmuyor mu? Hem de ne kadar...

Ama büyük oyunun üstüne gidecek büyük düşünce olamayınca yaklaşım da tabii ki 'sığ'laşıyor. Gel mahallede çelik-çomak oynayalım misali bir düzenleme yaklaşımı ortaya peydahlanıyor.

Uzel Traktör Fabrikası son dönemdeki bir borsa operasyonu ne oldu sanıyorsunuz? Eski SPK'lıların da içinde yer aldığı bu operasyon ile 2 bin civarında işçi işini kaybetti. Şimdiki SPK ne yaptı?

Geçmişte bir şirket basına avazı çıktığı kadar açıklıyor "bir haftaya kadar halka açılacağım" ama şirket üç yıl sonra halka açılabiliyor. Ama SPK geçmişteki bu yanlış bilgileri, sahiplenilmeyen bilgileri ne yapmış? Başkan yardımcısı o şirkete transfer olmuş.

İş, ilişkilerin berraklığına ve piyasanın şeffaflığına gelince ortada kimseyi bulamıyorsunuz. Ama iş KOBİ'lerin finans kaynağına ulaşmasının önünün kesilmesine yol açabilecek sığ düzenlemeye gelince şahinler ortaya çıkabiliyor.

Kolay yolu denemek, küçükleri atıp 'nasılsa büyüklerin oyununu da kimse çözemez' diyerek büyüklere sırtını yaslamakla acaba bizim borsa nereye kadar gidebilir?

Sahi şu bizim meşhur bankalarımızın batık bilançolarını bize makyajlayarak kârlı gösteren muhasebeciler ve denetleyiciler bugün nerede?

Borsa değeri büyüklerin değil, ahlaklı küçüklerin de yeridir. Kimse ahlaklı küçükleri, yani KOBİ'leri dışlayamaz.

derebeyi
18-08-2010, 12:13
ben koruduğuna kesinlikle inanıyorum.. :D ..sermaye piyasası küçük yatırımcının para kazanmamasını koruyor yanlız

bende ne yapacam....12 eylülde hayır diyecem....bu yöneticileri beğenmedim..