View Full Version : Kumar mı oynuyoruz yatırım mı yapıyoruz ?
İşte Sermaye Piyasaları Zirvesi’nde çarpıcı rakam: Hisse senedini, Türk yatırımcı 37 gün, yabancı yatırımcı 230 gün taşıyor! Yani yerli yatırımcı bir hisse senedini bir ay bile taşımazken yabancı yatırımcı aldığı hisse senedini neredeyse sekiz ay elinden çıkarmadan sabırla bekliyor.
http://im.haberturk.com/2010/04/15/508161_manset.jpg?1271341000
1 milyon 17 bin hisse senedi yatırımcısı
Konuyla ilgili ortaya çıkan rakamlar çok çarpıcı: Türkiye'de 1 milyon 17 bin hisse senedi sahibi bulunuyor. Bunlar içinde yabancı yatırımcı oranı yüzde 67. Yabancı yatırımcıların yatırım yaptığı hisse senedini taşıma süresi 230 günken yerli yatırımcı için bu süre 37 gün. Borsadaki yabancı yatırımcı oranının çeşitli kesimler tarafından zaman zaman eleştirilmesine ve "Borsa yükseldikçe biz mi kazanıyoruz?" görüşleri öne çıkmasına rağmen aslında bu durumu yaratanın da bireysel yatırımcı olduğu, rakamlarla ortaya çıktı.
Yerli 'kumar', yabancı 'sabır' anlayışıyla yatırım yapıyor
Yerli yatırımcıların sermaye piyasasına güvenmediğini ve elindeki hisseye en fazla bir ay tahammül ettiğini ortaya koyan rakamlar, yabancı yatırımcıların ise aldığı hisseyi 8 aya yakın bir süreden önce elden çıkarmadığını gösterdi. Bu durum, piyasadaki yabancı yatırımcı oranının yüksek olmasına da sebep olarak gösterilirken, yerli yatırımcıların kumar benzeri bir yatırım anlayışına, yabancı yatırımcıların ise sabır bazlı bir yatırım anlayışına sahip olduğuna dikkat çekti.
Kaynak : Habertürk (http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/508161-turk-yatirimci-kumar-oynuyor)
Bottousa
15-04-2010, 16:38
Aslında biz ky değiliz. Biz ks'yiz. (küçük spek) :)
Herkes anlık fiyat hareketinden para kazanma yoluna bakıyor. Yatırımcı mantığıyla hareket etsek eminim cok daha güsel kazançlar elde edecektik. Napalım damarımızdaki kan durmuyor hiç biz Türk'üz :)
Birde Redkit abi 37 gün ise iyiymiş. Ben 10 gün zor tutuyorum :he:
Bu endeksta alınacak kağıt 270 gün elde tutulabilirmi..? bu soruyada cevap vermek lazım..
eller tuşta, her an piyasa aşağıya kopacak gibi.. :)
kumar oynanacak kağıtlarla kumar oynuyoruz , yatırım yapılacak kağıtlarla yatırım yapıyoruz ... bence tabi ...
natsukao
15-04-2010, 18:48
Herhalde ben kumar oynuyorum!!! Bunu hiç düşünmemiştim bak :)
er76014560
15-04-2010, 19:07
Ben kendi adıma yatırım yapıyorum.
Ama genele bakarsak kumar oynuyor,
Bu yüzden "yerli oyuncu" diyorlar genelde...
*
Hele VOB var ya kumarın daniskası.....
Las Vegas' ta bile hiç olmazsa açık büfe ikram var.
Burada direk adamın kıçına MC damgası vuruyorlarmış..
Ben bilmem de...
Yiyenler öyle diyor....:)
kadir_ist
15-04-2010, 20:23
Türkiye'de yatırım mı ?
Kardeşler uyanın burası deniz, soygunun bini bir para....
Yabancı para gelip bizi çarpsın diye her türlü tezgah kurulmuş....
Yabancı vergiden muaf, gidin yatırın Dow Jones a bakalım, kazanç elde ettiğinizde parayı vergisini ödemeden çıkarabiliyor musunuz?
Ortalama cycle uzunluğu 3-4 sene o halde yatırım için en uzun süre 3-4 yıl olmalı....
Onun dışında vur-kaç....tabi yapabilirsen....
mlizikazi09
15-04-2010, 20:36
uzun vadede hisse tutabilmek zor zanaat... biz dinamik hisseler peşinde koşuyoruz hergün tavan tavan gitsin... ama realitede böyle olmuyor... Türk insanı duygusallığından hisseye karşı aşırı tepkiler verebiliyor... bence bu işte kaybetmeyi göze alabilmek lazım... yatırım yapılırsa eğer belirlenen süre beklenebilir kanaatimce... eğer tüm riskleri alarak tek kağıda yatırdıysanız herşeyi insanın bunu düşünmeden durabilmesi uzun vadeye taşıyabilmesi zorlaşır bence...
ne adamlar tanıyorum;
kısa vadesi 1 saat, orta vadesi 1 seans, uzun vadesi 3-5 seans... dedi ve ormanın derinliklerinde kayboldu:he:
riverside
15-04-2010, 20:48
sabır insanoğlunda olan en büyük erdemdir ve ülkemizdeki eksikliği en çok hissedilen kavram...arastırma sonucuda bunu doğrulamış..adama bi tüyo geliyo bi günde % 20 yi vuruyo hosuna gidyo tabi..sonrasında daha cok oynamaya baslıyo ve tabiki günlük bilemedin haftalık.. ama o tüyolar her zaman gelmiyo tabi sonuc külliyen zarar...borsaya girilirmi ya kumar o herkes batıyo laflarını cok duyarız..bunu söyleyenler genelde bu kısa yoldan köseyi dönmek isteyen vatandaslarla tanısan insanlardır..ne zamanki borsayı bir yatırım aracı olarak görücez ve fiyatı ucuz kalmış beklentili bir hisseyi en az 1 yıl tutucaz o zaman kazanmanın tadını cıkarıcaz...
benim kumar oynadığımı düşünüyor herkes, yatırım yaptığımı düşünen bir kişiye bile rastlamadım. oysa borsada hesabı olanlar arasında kumar oynayacak son % 1 e girerdim herhalde :(
edit : borsada yatırım yaptığını düşünen bir kişiye de rastlamadım . ( çıplak gözle ve canlı )
venguvac
15-04-2010, 21:17
ben bu eksikliğimin farkındayım bu yüzden kendimle mücadele ediyorum şu sıralar.
kumarcı değil yatırımcı olmak istiyorum.
Yatırımcı kimliği ile kumar oynuyoruz gibi geliyor bana kumar masasında oyuncuları ve kağıtları görebiliyorsun ama burda herşey sanal,hisse hesapta adı var (ne işe yarar)sanki olmayan bir şey varmış gibi speklerin senaryoları üzerine büyük balık küçük balığı yeme peşinde 1 gecede kaç tahta kapandı ne oldu sabah raks çukurova kim battı?yatırımcı .,sahipleri hem bankaları hem de borsadan yatırımcıları çarptı şirketler battı hisseler hesapta duruyor sadece adı var bu ranttan imkb buna çanak tutarak payını alıyor adamlar durmadan imkb okulları açıp parayı...neyse galiba düzen böyle kapitalizim borsa faiz döviz emtia sıcak para hareketleri,kaynakların yüzde 80 ini kullanan yüzde 20 lik mutlu azınlık ve o yüzde 20 ye dahil olmaya çalışan belkide bizler,borsanın heyecanı yeter faiz almaktan daha iyi bence borsada risk almak Sonuçta birileri kazanıyor birileri kaybediyor para cep değiştiriyor....Tamamen kişisel görüşlerindir....
electrician
15-04-2010, 21:51
yabancılar olmasa duman oluruz,en çok takip ettiğim datalardan biri yabancı takası,yerli %50 yi geçtiği an borsayı bırakırım
electrician
15-04-2010, 21:57
bazen hareketli seanslarda alış ve satış emirleri arası dakika sürmüyor,kazansamda huzursuz oluyorum,kendi kendime kızıyorum,insan kendini kaybediyor bir anda ne yaptığını anlamıyorsun...
Etraftan borsa ile ilgilendiğimi duyanların ilk tepkisi:
"Sen de mi borsa oynuyorsun:)"
Dilimize bile böyle yerleşmiş:):):)
Tam net hatırlamıyorum, ama Discovery'de bir belgeseldeydi galiba,
Borsa'yı anlatıyordu, Borsada kısa süreli spükülatif işlemler ile haksız gelir elde etmeye çalışanlardan Borsa sisteminin kötü yönü olarak bahsetmişti ve ABD'de bu insanlara kötü insanlar denir demişti.
Türkiye'de ise bu tip insanlara medyamız ünlü başarılı borsacı, ekonomist diyor,
bunlar kötü insanmı, başarılı insanlarımı? Sorun bence burada, bizde medya böyle yönlendirdiği için normal bu algılanıyor.
Bence..
hidutengin
15-04-2010, 22:07
Burasi Turkiye olmasaydi bende elimdeki hisseleri 270 gun tutardim,,,Kardesim ulke tutarsiz olunca borsasida tutarsiz oluyor... Iste bir Cuma gunu daha geldi, beni elimde hisse varken her Cuma karabasanlar yer bitirir, acaba yine bir kapatma davasi acilacakmi diye...Birakmiyorlarki uzun donem yatirimci olalim,,,Ve ulkenin siyasi gelecegi belirsizligini korudugu surece bizler bu borsada gercek yatirimcilar olamayacagiz,,, amacimiz hep vur kac olacaktir,, o da bir nevi kumar iste...ne yazik....
electrician
15-04-2010, 22:15
sekiz buçuk yıldır borsadayım yaşamadığımız kriz,yemediğimiz füze kalmadı,elin metrosuna bomba atarlar etkisi bizim portfoye olur,iran sınırında uçaktan varil düşer borsa bin puan aşağı,borsamızın jeopolitik konumuda sakat arkadaş,amerikada ki adamın bir tane ladini var bizim bin tane
hanımeli
15-04-2010, 22:19
Değerli arkadaşlar,
Yabancı yerli karşılaştırmasını sadece bir senetin ortalama elde tutulma süresi olarak yapmaya kalkarsak ,yanlış bir çıkarım yapmış olabiliriz.
Yabancı olarak nitelendirilenlerin portföy değerleri ile yerli yatırımcıların kaçının portföy değeri kıyaslanabilinir?
Yerli olarak nitelendirilenlerin ,çok büyük bir kısmının portföy değerlerinin,çok mütevazi olduğunu düşünmekteyim.
Selam ve Saygılar
electrician
15-04-2010, 22:20
borsada alım satım kararı verirken şöyle bir japonyadan amerikaya tüm borsaları tarıyorum,politik olayları takip ediyorum,amerika da ki yatırımcı kaç data takip ediyor acaba...
elimdeki hisse borsada işlem gören setöründe karı olan bir kaç şrketten birinin hisseleri...
normal şartlar altında borsa 60 000 lere gelmişken benim kazanmam gerekirken....ama tam tersi oluyor.sektöründe dünya kadar zararı olan....fabikaları kapanmış ...sadece tabelası kalmış... şirketler bile giderken benim karlı şirket her gün düştü....
yani bilanço...kar....grafik...teknik....temel...kim takar????almış spekler tokmağı (kimi yerli ç akal lar....kimi yabancı) kendi bildikleri makamdan çalıyorlar....biz de seyrediyoruz...
YANKIBERKE
15-04-2010, 22:23
borsada alım satım kararı verirken şöyle bir japonyadan amerikaya tüm borsaları tarıyorum,politik olayları takip ediyorum,amerika da ki yatırımcı kaç data takip ediyor acaba...
benim bildiğim....bizde 280 civarı data,ver,....abd de veya gelişmiş ülkelrde 1.260 civarı....hemen hemen 4 katımız....
electrician
15-04-2010, 22:30
borsa her ne kadar rasyonel verilere dayansada esas itibariyle hızlı sevet transferinden başka bir şey değil,spekülasyon,manipülasyon borsanın ruhu,hızlı işlemler olmasa borsanın bir esprisi olmaz...
electrician
15-04-2010, 22:32
benim bildiğim....bizde 280 civarı data,ver,....abd de veya gelişmiş ülkelrde 1.260 civarı....hemen hemen 4 katımız....
fakat dediğiniz rakamları sıradan bir amerikalı yatırımcının takip ettiğini hiç sanmıyorum
hidutengin
15-04-2010, 22:32
Yabancilar butun kritik haberleri bizden once ogreniyor...Hatirlarsiniz AKP yi kapatma davasi sonuca baglanmadan bir sure once biyiksizlar butun mallari topladi piyasdan ve sonuc AKP kapatilmadi,,Ikinci ornek Derecelendirme kuruluslari en son Fitch not artirimi yapacagi gun bu adamlar haber daha piyasaya dusmeden mallanmadilarmi??...sizce bu rekabet esitligimidir...Adamlar resmen dalga geciyor bizimle bizim borsamizda...
ATTİLA HAN
15-04-2010, 23:06
Bu gibi İstatistikleri neden 21.000 endeksde vermezler acaba?
Zamanında borsadaki bir çok şirket bedelli sermaye artırımları ile bu günlere geldiler ,
Vee bu şirketlerin büyümesinde Türk yatırımcısının katkısı olmadımı??
O büyüyen şirketler ve onların yerli+yabancı büyük amcaları , nasıl teşekkür ettiler Türk yatırımcısına ?
Türk yatırımcısının psikolojisini çözmüş ve bilhassa bunun üzerine stratejiler geliştirilmiş olan
Büyük amcalar , Türk yatırımcısını 37 gün durur hale getirerek Teşekkür ettiler...
Piyasanın bütün ipleri elinde olan yabancı yatırımcının ve onların yerli yardımcıları için
hep kolay lokma olduk...
Lakin bundan sonra ben K.Y değilim , Bu zavallı büyük amca sürülerini yenecek olan , Türk Top Bataryasım :)
.
bu istatislikte ortalama kandırmacası var.
adamlar 300 kusur gun ortalama da hissede deniyor fakat onların buyuk bolumu 10000 endexte alınıp yıllardır portfoyde olan demirbas hesselerdir
electrician
16-04-2010, 08:40
şimdi garanti int.şubeye girerken dikkatimi çekti,yeni reklam koymuşlar açılış sayfasına;
İMKB ve VOB da parmak şıklatır gibi anında al-sat imkanı e-Trader da
gerisini siz düşünün,sistem teşvik edyor...
electrician
16-04-2010, 08:46
iddacılar,altılı,sayısal,süperciler vs.. de borsaya gelse dehşet hacim patlaması olur,borsada en azından %100 kaybetme riski yok