View Full Version : Speklerİn Hepsİ Cennetlİktİr
Spekülatörün biri günü gelmiş ve ölmüş. Bir de ne görsün, cennete gitmez mi? Anlı şanlı bir kapıdan geçmiş ki, içeride sadece ateş.
Yaw, demiş zebaniye, bizi cennete diye cehenneme gönderiyorsunuz, ayıp olmuyor mu? :hayır:
Zebani cevap vermiş: Bekle, uzun vadede iyi olacak :evil:
:D :D
krokodil
12-05-2005, 20:10
Spekülatörün biri günü gelmiş ve ölmüş. Bir de ne görsün, cennete gitmez mi? Anlı şanlı bir kapıdan geçmiş ki, içeride sadece ateş.
Yaw, demiş zebaniye, bizi cennete diye cehenneme gönderiyorsunuz, ayıp olmuyor mu? :hayır:
yaw allah senin iyiliğini versin emi bull..akşam akşam beni güldürdün..sende gül emi....zebani doğru demiş... hem uzun vadede sermaye tabana daha çok yayılır hemde ateşin harı biraz közlenir.... :D :D :D :D
O ateş harlanır bazen, dayanılmaz bir hal alır :
- Ne oluyoz, der spek.
Zebani :
-Şelale düşüşü alttan mal toplayacaz.
-Yaw hani iyi olucaktı?
-acelemiz yok, şu ky dökülsün bakalım.
-Onlarda dökülecek göz var mı? Biri gider biri gelir.
-Eeee, "Eden, bulur!" dememişler boşa.
:) :) :) Biraz dramatizasyon olsun dedik! :D :D :D
eğer bi tanesini bulursam...onu bizzat cennete ben yollıyacağım... :vurkafa:
Öyle demeyin yawww onlar olmasa kim nasıl kazanacak parayı.Arada bikaç tane kıl var onlar için bende yardım ederim sana :D
hiii spek ve zebaniiiii aynı fıkradaaa zeboş ordada karşıma çıkcaaakk bu dunyada bana çektirdikleri yetmedi ühüühühühü
Öyle demeyin yawww onlar olmasa kim nasıl kazanacak parayı.Arada bikaç tane kıl var onlar için bende yardım ederim sana :D
ben bi kaçtane bulayım ...senin arabayla ezelim hepsini... :D
varyemez
12-05-2005, 21:39
millet speksiz borsa olmaz bindiğiniz dalı kesmeyin..
arkadaslar spek lerı bı araya toplayıp yakalım cehennem atesı nın sıcaklıgını hıssetsınler yanın da olanlarda onların atesınden ısınır gerıye kalan mı sadece ..............? buraya bos bıraktı sız kendınız kararı verın
Alakanıza teşekkürler. Devam edelim:
Spek bakmış olmuyor, her gün yanıyor. Sonu yok bu işin. Hatta Alcar'la Klimasan'ın ve hatta Penguen'in speki bile cayır cayır yanıyor. En iyisi nasıl olsa burada da küçük yatırımcı vardır, onların sevaplarını trade edeyim bari demiş.
Tabii KY'leri kandırmak kolay, kısa zamanda epey bir sevap trade etmiş. Koşa koşa zebaniye gitmiş. Aha da sana sevap, hadi beni burdan çıkart demiş.
Zebani'nin cevabı şu olmuş: :gulen: :evil:
Spek köpürmüş: :mad: Yaw nasıl olur??? Hepsi piyasa kuralları içersinde gerçekleşti. Bu sevaplar anamın ak sütü gibi helaldir. Nasıl olmaz yaw :düsün: :aglayan:
Zebani cevap ermiş: :sus: Emir SPK'dan geldi.
:D :D :D
Ak spek, kara gün içindir.
spekülatörler borsanın olmazsa olmazlarındandır, borsada onlarada ihtiyaç vardır.
Bana hep cehennemlikleri denk geliyor nedense, şans mıdır nedir? :rolleyes:
spekülatörler borsanın olmazsa olmazlarındandır, borsada onlarada ihtiyaç vardır.
teşekkür ederim simyacı, :bravo: :bravo: :bravo: benim için bunları düşündüğünü bilmiyordum saol. :D :D :D :D
turkishwarrior
14-05-2005, 20:20
spekler olmasa kar zararada olmazdı...onlara ne kadar kızsakda onlarsız borsanın tradı,-tuzsuz çorbaya,şekersiz çaya benzer...
Spek, spekin külüne muhtaçtır. (Cehennemde tabii ki)
Spekülatörler olmasaydı, borsacıların bir kısmı, "yaptıkları yanlışlıklar" için kimi suçlayacaklardı??
Yani onlar MUST!
sırası ile
önce spek
sonra Şirket patronu
sonra yabancı takası
sonra "abi raymond almış bender satmış hımmm bunlar paslaşıyor bunların hepsi böyle....."
teşekkür ederim simyacı, :bravo: :bravo: :bravo: benim için bunları düşündüğünü bilmiyordum saol. :D :D :D :D
spekler arasında fark gözetmiyorum. tabiki çok fazla vicdansız olanlar tercihimiz değildir.
onlarda para kazanmaya çalışıyor bizde. arada sadece bi fark var; onların parası çok bizim az hepsi bu.
sevgiler spek kardeşim intexma. :)
Eğer sizde de onlar kadar para olsaydı emin olun sizde onların yaptığını yapardınız.Tabi hissenetten yetişmiş bi insan onların yaptığı kadar acımasız olmazdı kesinlikle.Var mı aramızda para babası çıksun pakayum pi adum öne daa
:):)...gayet iyi..:) :gulen:
Spekülatörler olmasaydı, borsacıların bir kısmı, "yaptıkları yanlışlıklar" için kimi suçlayacaklardı??
Yani onlar MUST!
1. Spekleri değil manuplatorleri suclamak lazım değilmi sayın fiora?
2. Unutmayalım spek dedigimiz kişilerin riski kücüklerden cok daha fazla. Borsada risk trigonmetrik artar. Kazancta oyle... Dolayısı ile bir tahtadan mal almak veya satmak spek icin oldukca uzun ve mesakkatli bir yoldur. tabi ilk 10 kagıdı saymıyorum..Duzeltiyorum. Satmak daha kolay olabilir. Guzel bir gunde alıcı bulmak zor olmaz zira..
Yani demek istedigim odurki..binersiniz kamyonun ustune inersiniz istediginiz yerde.kamyonun sahibinin inmesi ise zordur..
olympos
GalaTyphoon
15-05-2005, 14:27
madem borsayı her şeyiyle spekülatörlerin yönlendirdiğini düşünüyorsunuz, borsa ile ne işiniz var ki o zaman. ?!!
spek aşağı spek yukarı. madem herşeyi spekülatörler ayarlıyor, en büyük amaçlarıda küçük yatırımcıya katakulliye getirip cebinden parasını almak, sizde çekin paranızı borsadan.
hadi tut ki, olsun ben spekülatörü takip edeceğim para kazanacağım diye bir iddianız var, olur ya, o zaman borsa analiz forumu olan hisse.net'te ne işiniz var ? birilerinin buraya gelip falanca spekülatör şu hisseyi fırlatacak, falanca şunu indirecek demesini mi bekliyorsunuz ?
kimse alınmasın. yazım kişisel değil genele yöneliktir.
bikmisbroker
15-05-2005, 15:05
madem borsayı her şeyiyle spekülatörlerin yönlendirdiğini düşünüyorsunuz, borsa ile ne işiniz var ki o zaman. ?!!
.................................................. .....
hadi tut ki, olsun ben spekülatörü takip edeceğim para kazanacağım diye bir iddianız var, olur ya, o zaman borsa analiz forumu olan hisse.net'te ne işiniz var ? birilerinin buraya gelip falanca spekülatör şu hisseyi fırlatacak, falanca şunu indirecek demesini mi bekliyorsunuz ?
.................................................. ......
Cok dogru, katiliyorum...Bir defa Bu hisse senedi alim ve satim yaptigimiz piyasanin adi BORSA Yani kisaca ARZ ve TALEP'in birlestigi yerdir.Yani birileri satarken birileri aliyordur?? Ya da tam tersi?? Ve bu alim satimlari yapan insanlarin, Paralarinin miktari farkli, Yatirim anlayislari farkli, Risk anlayislari farkli, Kar anlayislari farkli??? Butun bunlarin ustunde Hisse senedi konusunda ve alim satim konusundaki Bilgi ve Tecrubeleri farkli???
Bu da su anlama gelir ki;Belli noktalarda Alip belli noktalarda Satiyorsak eger biz de kendi capimizda Spekulatoruz demektir..
Bu anlamda Hisse.net de x spekulator sunu yapti y spekulator bunu yapacak denmesini beklemeyin..
Hisse senedini Yatirim araci olarak goruyorsaniz eger, (ki ben artik goremiyorum-bunca seneden sonra) Kriterleriniz farklidir, farkli olmak zorundadir. O zaman alirsiniz kagidinizi Temettunuzu takip edersiniz, ortagi oldugunuz sirketin genel kurullarina duzenli olarak katilirsiniz, yine buradalarda isiniz yok..:D:D:D
Maximum verim almak amaci ile Bilincli-Bilincsiz, ya da Bilerek veya Bilmeyerek Al-Sat larda bulunup sonucta zarar edip sucu baskalarinda aramamak lazim..
M.Işılak
15-05-2005, 15:20
...
2. Unutmayalım spek dedigimiz kişilerin riski kücüklerden cok daha fazla. Borsada risk trigonmetrik artar. Kazancta oyle...
Nasıl yani?
:düsün: :düsün: :düsün: :confused: :confused: :confused:
...
Yani onlar MUST!
have to olamaz mi? yani piyasanin olusturdugu dinamiklerden bir kaci...
piyasadaki gereksinim sonucu olusmuslar mis gibi geldi de :))
Spekler her yeni iktidarda değişen ve her yeni iktidarla kaybolan elemanlardır.Ama hepsinin ortak bi noktası cehennemde hiç kaybolmıcaklar hehehe :)
Nasıl yani?
:düsün: :düsün: :düsün: :confused: :confused: :confused:
Arkadaş şunu demek istedi herhalde:
Sinus^2(AlımSatım)+Cosinus^2(AlımSatım)=1 :süzgün:
Bence speklerin riski işlem hacmiyle geometrik olarak artar deseydi daha uygun olurdu ;)
Değerli katılımcıların ikazlarını hemen dikkate almakla beraber, bendeniz speklerin kötü adam olmadıklarını söylemeye, hatta onları sempatikleştirmeye çalışıyorum aziz katılımcılar. Bakın bugün de sizlere hayırsever bir spekin macerasını anlatacağım:
Spekin biri kazanmış da kazanmış, bu arada da yaşlanmış, artık bir ayağı çukurda. Bizim geleneklerimize göre artık günahlarından arınması için ya cami yaptırması, ya Kur'an kursu açtırması, ya okul veya kütüphane yaptırması, ya küçük yatırımcılara doğru yolu göstermesi için hisse.net misali (teşbihte hata olmaz) pırıl pırıl bir borsa sitesi açtırması, ya da sağlık ocağı yaptırması artık şart olmuştur. Bizimkisi işe camiden başlar. Çağırır mimarı. Der ki:
Ben falan kağıdı 100'den alıp 3000'den halka maletmiş, filan kağıdı 400den alıp 20.000'den fakirler evermiş, feşmekan kağıdı 1000den alıp 15000den gelene vermiş, yedi kağıdın sultanı Spek hazretleriyim, sen ki üniversite mezunu bir mimarsın. Bana öyle bir cami yap ki, bana yakışsın, benim her kağıdımda tavan ortalaması 20'dir, en az 20 tavanı olsun. Benim kağıdım tavan yaptı mı, öyle bir işlem hacmi yaptırırım ki, en tavandaki kağıt olur, minaresi en yüksek cami olsun. Benim kağıdım taban yapmaya başladı mı çok sert yapar, tabanı en yumuşak halılardan olsun ...
Mimar düşünmüş, demiş içinden, bu zat pek bi paracı. Dur şuna bir oyun oynayayım: Üstat, yeni cami yaptıracağımıza, olanların en iyisini alsak? Daha da bi prestijli olur. Hem spekülasyon da olur, üstat şu camii alacak diye, daha bi şanına yakışır. ne dersin?
Valla olur demiş bizimki, bana cami beğen.
Birlikte şimdi cami arıyorlar, haberiniz olsun :D :D :D
Değerli arkadaşlar, bugün de sizlere spekülatör kelimesinin kökenini anlatacağım.
Tarihte ilk spekülatör Yunan devletinde yaşamıştır, adı da hepinizin tahmin ettiği gibi Spekulatos'tur. Aslında Spekulatos fakir bir ailenin oğluydu. O dönemde asillerin birinin çaycılığını yapmaktaydı. Bir ara top da oynadığı söylenir. Rivayet çok, ama kesin olan bir şey varsa, o da asla Spekulatos baba diye anılmadığıdır, çünkü malum o dönemde insan ömrü o kadar uzun değildir. Olsa olsa Spekulatos abi denilecek kadar yaşamış olabilir.
Herneyse, değerli arkadaşlar, o dönemde seanslar şimdiki gibi kısa değildi. Malum para ekonomisi fazla gelişmediğinden fiyatlar mal cinsinden belirlenmekteydi. Mal da para gibi tek cins olmadığından, bir de hesap makinası olmadığından işlemler pek bir uzun sürmekteydi. Bir örnek verelim. Mesela o dönemin gözde şirketi KOCTAS Ltd'nin fiyatlarına bir bakalım:
1 lot KOCTAS= 2 kg buğday/ 4 kg arpa / 5 tane kivi / 2 büyük Tekirdağ rakısı / 1 haftalık Girit tatili (pek az şey dahil)/ eşekle 2 Atina turu / Aristo'nun son iki kitabı ....
Bir de değerli arkadaşlar, yatırımcının gelip de, yaw 1 kg buğday, 2 tane kivi, sırtımda Atina turu gibi tekliflerde bulunduğunu da düşünürseniz, varın siz hesap edin nice zor bir iş olduğunu :hmm:
Neyse, işler zor ama, Spekulatos'u yıldıracak kadar değil. Yoksa borsa mı olurdu? Borsa ancak bir lokanta olarak kalırdı.
Devam edeceğiz.
Spekin biri birden rahatsızlanmış, hastaneye kaldırmışlar. Doktor muayene etmiş, sorular sormuş, spek doğruları söylemek için çok büyük çaba sarf etmiş, malum yalan dolana pek alışkındırlar ya. Neyse, sonunda doktor teşhis koymuş: Fıtık olmuşsunuz. Yakınlarda çok ağır bir şey kaldırdınız mı?
Spek kahrolmuş, ama cevap vermiş: Endeks kağıdına girdim de doktor bey
Have??
Peki öyle olsun! Ama ben yine anlatmak istediğimin dışına çıkıvermişim ister istemez..
Onlar(spekülatör) sız olmaz derken, piyasanın gereği, v.s şeklinde düşünmedim.
İşlerini yanlış yapanların sığındıkları , sebep-neden görmeksizin suçladıkları, belki de deşarj olabildikleri kişilik tanımlaması SPEKÜLATÖRLER..
Onlar olmasa idi, yapılan yanlışlıklarda kim suçlu bulunacaktı?? kendimiz mi?? Daha oraya gelmedik bence ;) http://photobucket.com/albums/v291/sabaa/smileys/th_brain.gif
Değerli arkadaşlar, bugün de sizlere spekülatör kelimesinin kökenini anlatacağım.
Tarihte ilk spekülatör Yunan devletinde yaşamıştır, adı da hepinizin tahmin ettiği gibi Spekulatos'tur. Aslında Spekulatos fakir bir ailenin oğluydu. O dönemde asillerin birinin çaycılığını yapmaktaydı. Bir ara top da oynadığı söylenir. Rivayet çok, ama kesin olan bir şey varsa, o da asla Spekulatos baba diye anılmadığıdır, çünkü malum o dönemde insan ömrü o kadar uzun değildir. Olsa olsa Spekulatos abi denilecek kadar yaşamış olabilir.
Herneyse, değerli arkadaşlar, o dönemde seanslar şimdiki gibi kısa değildi. Malum para ekonomisi fazla gelişmediğinden fiyatlar mal cinsinden belirlenmekteydi. Mal da para gibi tek cins olmadığından, bir de hesap makinası olmadığından işlemler pek bir uzun sürmekteydi. Bir örnek verelim. Mesela o dönemin gözde şirketi KOCTAS Ltd'nin fiyatlarına bir bakalım:
1 lot KOCTAS= 2 kg buğday/ 4 kg arpa / 5 tane kivi / 2 büyük Tekirdağ rakısı / 1 haftalık Girit tatili (pek az şey dahil)/ eşekle 2 Atina turu / Aristo'nun son iki kitabı ....
Bir de değerli arkadaşlar, yatırımcının gelip de, yaw 1 kg buğday, 2 tane kivi, sırtımda Atina turu gibi tekliflerde bulunduğunu da düşünürseniz, varın siz hesap edin nice zor bir iş olduğunu :hmm:
Neyse, işler zor ama, Spekulatos'u yıldıracak kadar değil. Yoksa borsa mı olurdu? Borsa ancak bir lokanta olarak kalırdı.
Devam edeceğiz.
Spek kelimesinin kökü :SPK'dır. Enteresanı aynı kök bir başka kelimenin de köküdür, üstelik aynıdır: SPK. Bu durum spekleri pek bir rahatsız etmiştir. Hatta ismi bizde mahfuz bir spek, TDK'ya başvurarak kendilerinin SAPIK kökünden gelmelerini rica etmiştir. (Bkz. Krokodil Üstadın Yayınlanmamış Anıları: Neler Duydum, Neler Aldım, Ne Kazandım). Ama TDK bu başvuruyu reddetmiş ve SPK kökünde ısrar etmiştir. Dolayısıyla aslında kardeş olan bu iki kimliğin birbirine düşman kesilmesi bize Habil ve Kabil kardeşlerin düşmanlığını hatırlatmaktadır. Başka bir dersimizde bu hikayeyi sizlere anlatacağız.
kazanırsak iyidirler, kaybedersek kötüdürler..........
insanoğlu işte..
Spekin biri birden rahatsızlanmış, hastaneye kaldırmışlar. Doktor muayene etmiş, sorular sormuş, spek doğruları söylemek için çok büyük çaba sarf etmiş, malum yalan dolana pek alışkındırlar ya. Neyse, sonunda doktor teşhis koymuş: Fıtık olmuşsunuz. Yakınlarda çok ağır bir şey kaldırdınız mı?
Spek kahrolmuş, ama cevap vermiş: Endeks kağıdına girdim de doktor bey
Meğer de doktor da borsacı değilmiymiş, genelde doktorlar borsacı olurlar ya. Hemen cevabı yapıştırmış: Aman kardeş, bunun en iyi tedavisi sert zeminde sırt üstü yatmaktır. Sen de tavana baka baka, kağıtları tavan yaptırırsın. Üzülme o kadar :D :D :D
Spekin biri Hakk'ın rahmetine kavuşmuş. Malum mekana gitmiş tabii :D Bir de ne görsün, KY'nin biri de orda değil mi? Şaşırmış, canı da sıkılmış. "Yaw" demiş. "Hadi ben bunca şey yaptım da, sen niye burdasın be adam :eek: Sen ne kötülük ettin?" :confused:
KY mahcup mahcup cevap vermiş: "Yaw senin yüzünden borsada para kazanamayınca parayı faize yatırdım. Ondan burdayım."
Spek kelimesinin kökü :SPK'dır. Enteresanı aynı kök bir başka kelimenin de köküdür, üstelik aynıdır: SPK. Bu durum spekleri pek bir rahatsız etmiştir. Hatta ismi bizde mahfuz bir spek, TDK'ya başvurarak kendilerinin SAPIK kökünden gelmelerini rica etmiştir. (Bkz. Krokodil Üstadın Yayınlanmamış Anıları: Neler Duydum, Neler Aldım, Ne Kazandım). Ama TDK bu başvuruyu reddetmiş ve SPK kökünde ısrar etmiştir. Dolayısıyla aslında kardeş olan bu iki kimliğin birbirine düşman kesilmesi bize Habil ve Kabil kardeşlerin düşmanlığını hatırlatmaktadır. Başka bir dersimizde bu hikayeyi sizlere anlatacağız.
Tarihte canı yanan ilk küçük yatırımcı bir pigmedir. Kendisi son derece küçük bir yatırımcıydı. Spekülatör bir beyazın oyununa gelip de zarar edince soluğu Kızılmaske'nin yanında almış ve durumu ona aktarmıştır. Bunun üzerine 40 fantom gücündeki Kızılmaske spekülatörü bir güzel dövmüş ve pigmenin parasını geri almıştır.
karadereli
29-05-2005, 22:10
bull dostum bu kadar bos yazıyı nasıl yazıyorsun ben okurken sıkıldım :)
bull hayatın mı bos yoksa kafan mı, istersen diger forumlara bir goz at ne tip yorumlar yer alıyor bu sitede
bull dostum bu kadar bos yazıyı nasıl yazıyorsun ben okurken sıkıldım :)
Hepsini mi okudun kardeş? Valla tebrik ederim. Ben bir daha okumadığım için yazabiliyorum :D
bull hayatın mı bos yoksa kafan mı, istersen diger forumlara bir goz at ne tip yorumlar yer alıyor bu sitede
Agumba amca, teşekkür ederim nazikçe uyardığın için. Gördüğüm kadarıyla az yazıyorsun, iyi de ediyorsun, ne yalan söyleyeyim. Seni yazmaya zorladığım için çok pişmanım :D
Spekler KY'leri pek bir severler. İşte misali:
Spek şiirleri:
YOU WERE IN BULGARIA MECNUR
YOU WERE WEAK, YOU WERE POOR
YOU STARTED TO PLAY FOOTBALL
YOU WERE HARD-WORKING, YOU WERE PAL
SOMEDAY YOU GOT TIRED
OF FOOTBALL AND YOU GOT RETIRED
YOU'VE BECOME A SPECULATOR
YOU WERE CRUEL, YOU WERE TERMINATOR
MECNUR WE LOVE YOU TOO MUCH
YOU MAKE TAVAN, WHEN YOU TOUCH
YOU ARE CLEVER, YOU ARE WISE
YOU HAVE RESERVED YOUR CASTLE IN PARADISE
Speklerin Araba Yazıları:
KY'Yİ TAKTIM AĞA
SEVDİM DE OLDUM BOĞA
KUZU KURDUN
KEDİ KÖPEKİN
KY SPEKİN
dealer(sezgin)
20-06-2005, 21:58
ıyı spek yoktur bır sekılde enınde sonunda yakalyıp verdıklerını fazlasıyla alıyorlar.
bende aldığım bir arabanın arkasına yazdırmıştım borsa sağolsun .btçim den almıştım külüstür bir üstü açık pehhh.
bende aldığım bir arabanın arkasına yazdırmıştım borsa sağolsun .btçim den almıştım külüstür bir üstü açık pehhh.
bende pantolanuma yazdıracağım.............borsa sağolsun.................
bakalım biz ne zaman yazdıracağız...
Thesecret
20-06-2005, 22:11
bakalım biz ne zaman yazdıracağız...
sen bu gidişle mezar taşına yazdıracak gibisin........................
sen bu gidişle mezar taşına yazdıracak gibisin........................
niye yaw....
Spek arabalarını takibe devam:
FAİZ DEĞİL, KY ALINTERİ
(Üstte malum başparmağın iki parmak arasında yer aldığı figür ve altta)
İKİ TEKER ARASINDA VAR TAŞ
AL SANA KY ARKADAŞ
Thesecret
21-06-2005, 22:45
niye yaw....
Ömrün oraları görmeye yetecek gibi değil.........
Ömrün oraları görmeye yetecek gibi değil.........
belli olmaz... :hayır:
borsacıdan bomba itiraflar
Hiçbir bilgisi olmadığı borsada 13. broker olarak başlayan Reha Çevikel, aracı kurum genel müdürlüğüne kadar yükseldi. Yaşadıklarını borsacı gözüyle bir kitap haline getirdi. Çevikel’in anıları Borsa Yatırımcıları Derneği’nin sponsorluğunda yakında basılacak. Derneğin amacı geçmişte yaşanan hataların tekrarlanmaması...
TARIK YILMAZ
Borsada her broker’ın, her hisse senedinin, her yatırımcının günlerce anlatılacak kadar uzun hikayeleri vardır. Zaman zaman dost sohbetlerinde anlatılan bu hikayeler dilden dile dolaşır ancak çoğu yazılmaz. Borsa kurulduğundan bu yana içinde olan Reha Çevikel ise yaşadıklarını kitaplaştırmayı tercih edenlerden... Borsa Yatırımcıları Derneği’nin sponsorluğunda yakında satışa sunulacak "Bir Borsacının İtirafları" birbirinden ilginç anılarla dolu.
Hiç bilgisi olmadığı halde başladığı borsada 13’üncü broker olarak tarihe geçen Çevikel, yakın zamana kadar birçok banka ve aracı kurumun hisse senetleri bölümünde çalışmış. Mafyanın nasıl çuvalla para götürdüğünden, patronlarının vurulmasına, mini etek giyen brokerların başına gelenlerden borsanın ilk büyük tokadına kadar birçok anısını derlediği kitap ilgi çekecek gibi görünüyor. Çevikel’le borsayı ve kendi hikayesini konuştuk:
Nasıl başladı borsa serüveni?
1980’lerde vatandaşa Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin tahvilerini satardık. 1986 yılında borsaya gideceksin dendi çalıştığım bankadan. O zaman çaycı dahil 13 kişilik bir sınıf gibiydi borsa. Ben oraya 13. broker olarak gittim. Acıdır biz ilkler borsaya gittiğimizde brokerlığın ne olduğunu bilmiyorduk. Malesef biz borsa başlar başlamaz müşterinin aleyhine çalıştık.
‘Devletin hisselerini el altından sattık’
1987’de borsa büyük bir çıkış yaptı. Endeks 100 puandan 1300’lere geldi. Devlet dahil herkes halka arza başladı. Özelleştirme İdaresi o zamanki adı Kamu Ortaklığı İdaresi’ydi. Başında da Cengiz İsrafil vardı. Bize sessiz sedasız kamunun elindeki şirket hisse senetlerini satmamız söylendi. Satışları piyasaya sızdırmamamız için yemin ettirdiler. Çocuklarımız üzerine yemin ettiğimiz için kimseye söylemedik. Borsa hızla çıktığı için biz de devletin elindeki pek çok sürü hisse senedini satıyorduk.
Biz sattığımız için piyasadaki arkadaşlar da kim satıyor diye soruyordu. Biz de Ankaralı bir müşteri elindeki hisse senetlerini çıkarıyor diyerek geçiştiriyorduk.
Satışa başladığımızda patronlara ağustostan önce açıklamayacağım diye söz veren İsrafil temmuzda "Biz bir aydır devletin elindeki hisse senetlerini aracı kurumlar vasıtasıyla borsada satıyoruz" diye açıklayınca borsa tepetaklak oldu. Endeks 300 puan seviyelerine düştü. O dönemde çok can yakıldı. Biz brokerlar olarak kuruluştan bu yana kötü bir imtihan verdik.
‘Mafya tabancalarla gelip senetleri aldı’
En sıkıntılı dönem sizin için ne zamandı?
En sıkıntılı dönem 1994’tü. Krizde benim çalıştığım aracı kurum da battı. O zaman adı Nema Menkul Değerler’di; sonra Everest oldu. Sahipleri Pasifik Grubu’ydu. Kriz çıktı. Üç banka batınca müşteriler aracı kuruma hücum etti. O hengamede bizim çalıştığımız aracı kurum da battı. Şirket sıkıntıya girince İMKB, yatırımcının hisselerini borsada sattı. Sonra mafya geldi. Tabanca çektiler. Ben ilk defa o zaman mafyayla tanıştım. Hiç unutmam o zaman şirkette ortaklardan Pasifik Grubu’nun alacak senetleri vardı. Bir gün mafya üyeleri ellerinde silahla şirkete gelip alacak senetleri çuvala koyup götürdü. Ertesi gün gelip "Bir çuval fazla almışım" diyerek bir kısmını iade etti.
O zaman bizim patronlar kendilerini korumak için yine mafyadan yardım isteyip adam tuttular ancak battıkları için korumaların maaşlarını ödeyemediler. Bu nedenle korumalar patronlardan birini vurdu.
Borsada mini etek giymek sakıncalıdır
Borsa binası, Tophane’deki binadayken tahta sisteminde çalışıyorduk. Bazı bayan broker arkadaşlar borsaya mini etek giyip geliyordu. O zamanlar lot altı işlemler tahtaların en altına yazılıyordu. Mini etek giyen arkadaşlar tahtanın altına eğilmek zorunda kalınca
gözler oraya dönüyordu. Bu nedenle lotaltı işlemlerin olduğu tahtalarda erkek brokerların daima bir ilgisi olmuştur.
‘Ereğli’de üç çeşit akıl hastası var’
Ereğli Demir Çelik, çalışanlarının bir kısmına emekli olduğunda hisse senedi verdi. 900 liradan verilen hisse senetleri kısa sürede bedelli, bedelsiz artırımlarda dikkate alındığında fiyatı 160 bin liraya tırmandı. Paraya ihtiyacı olanlar hisseyi hemen satarken, ihtiyacı olmayanlar 160 bin liraya kadar elinde tuttu. O zamanki genel müdürümüzün Ereğli’deki hastanenin başhekiminin anlattıklarından bize naklettiğine göre bu inanılmaz kar Ereğli’de üç çeşit akıl hastası ortaya çıkardı: Birincisi, 900 liradan alıp bin liradan satanlar; ikincisi, 160 bin liradan satıp para içinde aklını yitirenler; üçüncüsü de ‘biz niye bu işe girmedik’ deyip kaçıranlar.
Eczacıbaşı’nın arsasını üç kez sattım
Eczacıbaşı Grubu’nun borsa kurulduğundan beri Levent’teki arsası satılacak diye dedikodu yapılır. Hisseyi yükseltmek isteyenler bu söylentiyi yayarlar. Birgün "ben dürüstüm" diye arsanın satıldığı haberini yayma görevini bana verdiler.
Kâğıt öyle bir değer kazandı ki ben bile inandım arsanın satılacağına... Şunu söylemek gerekirse ben üç kez sattım arsayı ancak Eczacıbaşı hâlâ o arazisini satmadı.
Sekreterler sıfır araba aldı
1987’de borsa patladı gidiyor. Piyasada alacak hisse senedi yok. Yaşar Grubu, Pınar Et hisselerini halka arzetmek istediğini söyleyerek çalıştığım bankaya geldi. Grup bize hisseleri bin liradan verdi. Ben de "Zaten hisse senedi kıtlığı var. Bin liradan hisse nereden bulacaksınız" diyerek kurumda çalışan arkadaşlara 1050 - 1075 liradan sattım.
Personel de boşta kalan paralarını bana verdi. Bir hafta içinde hisseye büyük talep geldi. O zaman üç gün içinde talep arzı karşılamazsa fiyatlar serbest bırakılıyordu. Öyle oldu fiyat bin liradan
7 bin liraya çıktı. Bizim personel ayaklı borsada 10 bin liradan hisseleri sattı. 1 milyon lirası olanın 10 milyonu oldu. O zaman bir sıfır Doğan arabanın fiyatı 4 milyon liraydı. Sekreterlerin birkaçı sıfır Doğan aldı. Bizim genel müdür Renault 9 kullanırken sekreterler sıfır arabaya biniyordu. Ben kızlara arabalarınızı müdürünkinin yanına parketmeyin dememe karşın kimse bana aldırmadı. Çalışanlar maaşı bırakıp borsayı takip etmeye başladı.
Astrologlara sorup öyle oynuyorduk
Zaman zaman astrologlara gidip borsanın durumunu soruyorduk. Borsanın doğum tarihini 26 Aralık 1986, Turgut Özal’ın gongu çaldığı saati doğum saati olarak kabul edip astrologlara baktırıyorduk. Son baktırdığım astrolog yaşadığımız krizleri bildi. Hatta ilginçtir, 11 Eylül’ü 15 Eylül olarak tahmin etse de bu tarihe dünyayı sarsacak bir olay olacağını söyledi.
Biz de bunları yatırımcıya, "Ne bize ne siyasetçiye güveniyorsunuz biz de astrologlara sorduk böyle dediler" diyerek anlattık. Onlar da bu söylenenlere göre pozisyon aldı.
Bandırma’ya kârlı vapur seferleri
1990’da Bağfaş hisseleri farklı kupürler halinde satılırdı. 100’lük kupürler küçük, 200, 500 ve binlik kupürler büyük kabul edilirdi. Piyasanın yüzde 30 - 35 altında satılan ayaklı borsadan büyük kupürlüleri topluyorduk. Cuma sabah vapura binip Bandırma’ya gidiyorduk. Orada İstanbul’dan geldiğimizi söylemeyip, Bandırma çarşısındaki esnaflara Bagfaş hisse senetlerini küçük fiyat kırarak satıyorduk. O zamanlar esnaf bu hissenin ticaretini yapardı. Böylece yıllık faizlerin yüzde 30 - 40 olduğu bir ortamda birçok kişi bir iki haftada Bandırma seferiyle kazanıyordu.
Vicdan azabı çekiyorum
Kitabı daha çok yatırımcıları uyarmak için yazdım. Bizim iş al - sat üzerine kurulu. Çünkü aracı kurumlar al - satlardan elde ettikleri komisyonla ayakta durur. Halen pişmanlık duyduğum konulardan biridir bu. Şirket kazansın diye endeks 7 binden 15 bin puana gittiğinde bile yatırımcıya "almayın" demedik; "20 - 30 bin olacak" dedik. Biz broker olarak her çalıştığımız yerde kullanıldık. Bunları hatırladıkça halen vicdan azabı çekiyorum.
Bugün bile borsamızda meslekdaşlarımız oynuyor. Kendi aldığı hisse senetlerini müşteriye tavsiye ediyor. Bunu yapmamak gerek. Teknik ve temel analizi iyi yapıp ucuz fiyattan almak yatırımcı için en iyisi.
muktesit
08-12-2005, 02:01
Vicdan azabı çekiyormuş, hıh! Töbe eder, forumlarda güzel ve bilgilendrici yazılarınla küçük yatırımcıyı aydınlatırsın olur biter. Olmadı bir de cami yaptırırsın.
Sanki günah çıkarıyor amcam :mad:
yalnız şu mutlunun speğinin yatacak yeri yok!
yalnız şu mutlunun speğinin yatacak yeri yok!
Bence mutlu çok başarılı bir şekilde spekule edildi..
Spekulasyonun 1 ay gibi kisa bir surede olmasina gerek yok..
Tahta 1.5 sene icerisinde 1'e 4.5 gitti.. Uzun vadeli spekulasyon..
Peki bu şirket zararda değilmiydi... Bedelsiz kaynağini nerden buldu?
Ustelik bu denli yüksek miktardaki bir bedelsiz kaynağını...
Çok ama çok başarılı bir spekulasyon... Uygulamayı ve uygulamadı başarıyı tebrik etmek istiyorum...
Bu başarılı spekulasyona 20 bin ve alti rakamlardan katılan ve 40 bin ustu rakamlardan ayrılanlari kutluyorum..
Saygilar..
bu topikde speklerin bence gereksiz yere eleştirildiğini düşünüyorum. buradaki herkesin amacı zaten spekilasyonlardan para kazanmak değilmi amacımız (a) liraya aldığımızı (a*(1+y)) liraya satmak değilmi ohalde burada hissenedi yada diğer enstrumanlar aracılığıyla para kazanmak isteyenlerin yani hepimizin yapmaya çalıştığı şey nedir.