PDA

View Full Version : Borsa'da Unutamadığınız Anlar

istanbullu
12-02-2004, 00:53
Öncelikle herkese merhaba.Bundan önceki forumda ilgiyle izlediğim fakat yeni forumda açılmayan bir konuyu açmak istedim.İMKB'de başınıza gelen ibretlik olayları,yaşadığınız sevinçli veya hüzünlü işlemlerinizi ve işlemin sonucuna dair ecel terleri döktüğünüz tüm anılarınızı kısaca belleklerinize yer eden ve diğer üyelerle paylaşmaya değer anılarınızı bu bölüme yazın.Eminim ki benim gibi pek çok kişi bunlardan ders çıkaracak ve o zamanlardan bu zamana piyasanın ve sizin ne kadar değiştiğinin kanıtı olacaktır.(Belki de değişmediğinin :D )

KMX
12-02-2004, 01:42
İyi bir topic.

17. yüzyıldaydı sanırım. Birkaç reenkarnasyon önce Amsterdam'da yaşıyordum. O gün pazardan sattığım evin parasıyla 12500 florin'e bir adet lale soğanı almıştım. Soğanı herkesten saklayarak eve götürdüm. Onun çok değerleneceğini biliyordum. Evin en serin yeri mutfak olduğu için lale soğanını oraya koydum. Başka bir iş için dışarı çıktım. Akşam eve döndüğümde eşim beni yemek masasında bekliyordu. Nefis bir yemek yapmıştı. Daha önce yaptığı yemeklerden farklı bir tadı vardı. 'Karıcığım, eline sağlık! Bu yemeğe neler koydun?' dedim. Karım da 'Bey, senin getirdiğin soğanı koydum.' dedi. Ben de karımı lime lime doğradım. Sonra da şehir meydanında asıldım. Hey gidi günler hey!

KMX

ruhban
12-02-2004, 02:39
Sayın KMX
benim tesadüfen ürettiğim tek örnek siyah lale soğanını da
115000 florine almaya gelen bir üretici ayaklarıyla ezmişti
meğer adam da siyah lale soğanı üretmiş
siyah tek soğan kendisinin olsun fiyatı artsın diye ezmiş
bende üzüntüden bir bara gittim önce bir çorba içmeye karar verdim
masanın üstünde, çorbanın yanında yediğim soğanda başkasının ender bir lale soğanıymış meğer
şikayet etti tüm servetini yedim diye
çünkü adam evini mevini satarak almış o soğanı
benide devlet güvenlik mahkemesinde yargıladılar
sonra uyandım

Uzaklar
12-02-2004, 02:46
e-muhabbet boyle mi oluyodu ? :D

AloneWolf
12-02-2004, 08:07
hiç unutamıyorum borsaya yeni başladıgım gunlerde bir kagıt aldım
adı sogan olsun fiyatı 1000 olsun 10.000 adet olsun misal
soganları 1000 liradan 10.000 adet aldım 1 gun gecti 1100 lira olmuş soğanlar
hemen soğanları 1200 den satışa koydum 10.000 adet 2 saat bekledim hala gitmemişdi kendimce kurnazlık yapayım dedim 1210 liraya 5.000 adet alış girdim 2 dk sonra bakınca 1210 liradan 5000 adet daha soganım olmuştu da bu lanet 10.000 soğan niye gitmemişdi neyse sonra ne mi oldu 1100 den ancak verebildim hepsini :)

KMX
12-02-2004, 11:26
sn.ruhban

Yazdıklarınızın doğru olmadığı ortadadır. Bir kere o dönemde devlet güvenlik mahkemesi yoktu. Ayrıca siyah lale soğanı verdiğiniz rakamları ancak gün içinde gördü. Yani kapanışı hiç bir zaman o rakamdan yapmadı. Yakında siyah lale soğanının grafiğini yayınladığımda bunlar görülecektir.

KMX

Lasia Spinosa
12-02-2004, 12:18
Sayın KMX,
siyah lale soğanının grafiğinde sizin teknik analizleriniz filan anlamını yitirir. ben kırmızı soğan gibi daha derinlikli hisselerden yana oldum hep. siyah lalede spekler var, flyin' dutchman, cultivator aralarında paslaşıyor sadece. Ayrıca sayın ruhbanın belirttiği fiyat bölünmeden önce idi. siyah soğan ezilerek bölündükten sonra yatırımcılarını ağlatmıştır. Bu soğan indexine dahil tüm hisseler bölününce yatırımcısını ağlatır zaten. Bütün bunlara Horticultural Society de açıklama isteyip, verilen uydurma cevaplarla yetinmiştir o kadar.

eddy
12-02-2004, 14:33
ne yani şimdi ben kandırıldım mı ?
şimdiye kadar hep lale çiçeklerinin (tepelerden) bana sattılar. soğanı ilk defa sizden duyuyorum. abi ben soğan alamayacakmıyım, bir soğan tüyosu lütfen... :D
yahu bu hisse net ten daha çok öğreneceğim şey varmış...

muhabbet
12-02-2004, 15:00
herşey tavanken alış imkanı veren tek kağıt vardı onu aldım, açığa hem de. öğleden sonra dip oldu, dibe ben verdim, 10 sn geçmedi tahta kitlendi dibe. hiç çözülmeden 3 te 1 fiyata indi. ucuz kurtuldum yani

CARLOS
12-02-2004, 15:15
herşey tavanken alış imkanı veren tek kağıt vardı onu aldım, açığa hem de. öğleden sonra dip oldu, dibe ben verdim, 10 sn geçmedi tahta kitlendi dibe. hiç çözülmeden 3 te 1 fiyata indi. ucuz kurtuldum yani

Aynı olay benimde başıma gelmişti. Fakat ben kurtulamamıştım. Adı da BISAS'tı.

SunShine
12-02-2004, 15:17
ne yani şimdi ben kandırıldım mı ?
şimdiye kadar hep lale çiçeklerinin (tepelerden) bana sattılar. soğanı ilk defa sizden duyuyorum. abi ben soğan alamayacakmıyım, bir soğan tüyosu lütfen... :D
yahu bu hisse net ten daha çok öğreneceğim şey varmış...

Sn eddy,

Soğan almayın. Her ne kadar dipten de alınsa soğan koku yapıyor. O koku da, portföydeki diğerlerine siniyor, diğerlerini satarken de zorluk çıkıyor bu durumda.

Ama yok illaki almak isterim diyorsanız da mevsimsel etkileri göz ardı etmeyin. Zira soğan fiyatı mevsime göre acaip değişiyor. Bi de alırken rengine dikkat etmelisiniz. En cazip görünen ama en çabuk kurtlanan yeşil olanları. Yeşil soğan almayın.

Eğer alırsanız da takasbanktan çıkarıp eve falan getirmeyin. Hele de mutfağa hiç mi hiç getirmeyin. :D

Saygılarımla.

Gandhi
12-02-2004, 15:18
Sayın SunShine,
Soğan sarmısakla uğraşacağınıza azcık ta endex topiğine yazsanız ya!..

SunShine
12-02-2004, 15:25
Sayın SunShine,
Soğan sarmısakla uğraşacağınıza azcık ta endex topiğine yazsanız ya!..

Sn Gandhi,

Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olur mu ?

Ben 17900 tepkisine oynadım, alacağımı aldım, şimdi seyrediyorum.
Akşam kapanışı bir görelim de yazarız birşeyler.

Saygılarımla.

ruhban
12-02-2004, 16:48
sn.ruhban

Yazdıklarınızın doğru olmadığı ortadadır. Bir kere o dönemde devlet güvenlik mahkemesi yoktu. Ayrıca siyah lale soğanı verdiğiniz rakamları ancak gün içinde gördü. Yani kapanışı hiç bir zaman o rakamdan yapmadı. Yakında siyah lale soğanının grafiğini yayınladığımda bunlar görülecektir.

KMX

Sayin KMX
haklısiniz o zamanlar soğana yapılan kötü muamelenin nerdeyse devlet suçu sayıldığını ifade etmek için kullandım tabi ki ağır cezada yargılandım
elbette tepe fiyattı
çılgınlığın son perdesi
ondan sonra devlet çöktü
grafiği bekliyorum
saygılar

ncavus
12-02-2004, 17:55
merhabalar

eski forumda bu topic te gercek hikayeler anlatılırdı,burda ise sanrılardan bahsediliyor...
1-9 subat 2004(3 GUN ONCE) dealerime ateks aktif alıs emri verdim ,yanımda da tekstilci bir arkadasım var,dedi ki tekstil de bu aralar işler iyi degil ,Çin piyasayı allak pullak etti ,sen gelde tofas al , bu ara otomotiv cok iyi,neyse aracı kurumda da bir musteri o gun arsana kafaya takmıs olacak ki dealer yanlıslıkla ateks yerine arsan aldı ,abi arsan 10 dk da tavan olmasın mi?hemen sattım yerine toaso aldım ,sonraki gunlerde o da gitmesin mi?ve ateks halaaa aynı fiyatta...

ncavus
12-02-2004, 18:03
2-10 mart 2000(cok 3 gun once)dohol u tepeden aldım geri geri gelmeye baslamasın mi?abi hemen hemen asagıya dogru her kademeden alıs yaptım(o zamanlar ortalama maliyet yapmak moda idi..)))ertesi gun da aynı basarılı taktigi uyguladım(?!)ve sıfırı tukettim

pride
12-02-2004, 19:06
yıl 2001 sonu veya 2002 başı tam hatırlamıyorum, Bir gece telefon geldi arayan bir yakınım yarın arat al ama ecevit(ABD ye gidiyordu) uçağa binmeden bir gün önce sat dedi, bende ok dedim ve 1100 aktiften aldım, akşam eve koşarak gittim seansın kapanmasına az bir zaman kalmıştı tv açtığımda ne göreyim endeks uçmuş arat ancak 2 kademe çıkmış, başlarım böyle tüyoya dedim ve 1150 den sattım hemde kapanışa 2-3 dk kala, ertesi sabah ve diğer günler açılışla beraber arat disket tavanlarıyla 3800 kapanış gerçekleştirmişti, 3800 ecevit uçağa binmeden bir gün önceki son tavanı olmuştu, bense sadece bakmakla yetinmiştim(Öküz misali) :-))

Chipman
12-02-2004, 19:21
Sayın KMX
Ben soğanları göz yaşarttığı için sevmem patates daha iyi, bütün gün ekrana bakmaktan gözler çakmak çakmak oluyor patateslerden birini dilimleyip gözlerime koyuyorum dinlendiriyor. Tavsiye ederim. Selamlar

istanbullu
12-02-2004, 21:49
Değerli üyeler yahu anılar derken 1700'lü yılları da de demedik :) finansal çılgınlıklar adına iyi birer örnek teşkil eden bir örnektir Hollanda lale çılgınlıkları ve ders kitaplarında bile yer yer anlatılır.
Şöyle yakın zamanlardaki (1990'dan günümüze) olan borsa çılgınlıklarını ,inanılan asılsız söylentileri falan konuşsak.Ne dersiniz?

muhabbet
12-02-2004, 23:25
benim ki herhalde 2000 kasım-aralık ayı idi. doğru yani.

Zülfü Aşkın
05-06-2005, 19:44
Ben anilarimi yazsam kitap olur iyisimi kalsin

Baydisiplin
05-06-2005, 20:16
bir sabah yorgun argın işe başlamışken (akşamdan borsa dergileri, siteleri incelemekten ) 9.40 civarı bir telefon geldi, telefondaki ses acilen X hissesine alış göndermemi istiyordu, ben temkinli davranarak paramın %50 si ile hemen telefona sarılarak kademeyi ve öngördüğüm paranın yettiği kadar da bir üst kademeden hisseyi aldım. 2dk geçmeden kağıt hareketine başladı ve bir haftada %40 para kazandım....şimdi aklıma geldiğinde neden hepsi ile almadım diye soruyorum kendi kendime...

şimdi yine nakitteyim ve hisse araştırıyorum, keşke yarın 9.40 ta aransam ve bir %40 daha yapsam:)

N.F.K
05-06-2005, 20:26
bir sabah yorgun argın işe başlamışken (akşamdan borsa dergileri, siteleri incelemekten ) 9.40 civarı bir telefon geldi, telefondaki ses acilen X hissesine alış göndermemi istiyordu, ben temkinli davranarak paramın %50 si ile hemen telefona sarılarak kademeyi ve öngördüğüm paranın yettiği kadar da bir üst kademeden hisseyi aldım. 2dk geçmeden kağıt hareketine başladı ve bir haftada %40 para kazandım....şimdi aklıma geldiğinde neden hepsi ile almadım diye soruyorum kendi kendime...

şimdi yine nakitteyim ve hisse araştırıyorum, keşke yarın 9.40 ta aransam ve bir %40 daha yapsam:)
%40 eksi olsaydı;ah benim kafam bari yarısını kenara koysaydın ;hepsiyle nasıl riske girersin böyle hala akıllanmadım yaw................. derdin bence:):):)

Baydisiplin
05-06-2005, 20:28
%40 eksi olsaydı;ah salak kafam bari yarısını kenara koysaydın ;hepsiyle nasıl riske girersin böylr hala akıllanmadım yaw................. derdin bence:):):)

tabii o işin esprisi:) hiçbir zaman %100 risk almadım:)

zxcvb
06-06-2005, 00:53

Ne dostlar varmış be..

zxcvb
06-06-2005, 01:10
90 lı yılların ilk yarısıydı sanırım. Epey düştükten sonra uzun bir süre yatay giden derin bir kağıtı gözüme kestirmiş izliyordum. Sonunda akşamdan almaya karar vermiştim. Seans 10:00 da başlıyordu.. Fiyatlar şöyle biraz otursun da öyle alayım dedim. Bilgisayar ekran öyle şeyler yok o zamanlar. İşyerimden aracı kurumumu aradım ve tüm paramla o hisseden aldım. Saat 10:20.. 5 dakika sonra hızla yükselmeye başladı.. Bir hafta kadar tuttum. Tüm param %35 net kazanç sağlamıştı.

Herkes tarafından iltifatlar alıyordum. Elbette haftada %35 çok fazla değil ama tüm paranızla olunca çok çok bir şey.

Ayaklarım yerden kesilmişti. Artık bu işi öğrenmiştim.

Yine böyle bir hisse aramaya başladım. Buldum da. Ötekine göre oldukça sığ sayılacak bir hisseydi. O da epey bir düşüşten sonra yatay gidiyordu. Bana göre bu da atağa hazırdı. Tüm paramı bu defa da bu hisseye yatırdım. Bir gün sonra hafif kafayı kaldırdı, ümitlendim. Ertesi günü sert bir düşüş. Ve düşüşler birbirini izledi. Stop loss filan bilmiyorduk.

1.den aldığımdan daha fazlasını bunda kaybederek bilmem ne kadar sonra kağıtla vedalaşabildik.

Harp tarihçileri derlerki; en tehlikeli an zafer anıdır.

Hangi yolla ve usulle kazanıyorsanız aynı yol ve usulle kaybedersiniz. Elinde kılıç olan kılıçla öldürülür.

Büyük zaferler peşinde koşanlar büyük hezimetlere de hazır olmalılar. Örnek Enver Paşa..

Borsa tarihi 1 ini 10 yapıp sonra 10 u 1 yapan, hatta 5-10 lot dohol alıp satarak eski günleri yadetme durumuna düşenlerle doludur.

Zülfü Aşkın
06-06-2005, 07:59
90 lı yılların ilk yarısıydı sanırım. Epey düştükten sonra uzun bir süre yatay giden derin bir kağıtı gözüme kestirmiş izliyordum. Sonunda akşamdan almaya karar vermiştim. Seans 10:00 da başlıyordu.. Fiyatlar şöyle biraz otursun da öyle alayım dedim. Bilgisayar ekran öyle şeyler yok o zamanlar. İşyerimden aracı kurumumu aradım ve tüm paramla o hisseden aldım. Saat 10:20.. 5 dakika sonra hızla yükselmeye başladı.. Bir hafta kadar tuttum. Tüm param %35 net kazanç sağlamıştı.

Herkes tarafından iltifatlar alıyordum. Elbette haftada %35 çok fazla değil ama tüm paranızla olunca çok çok bir şey.

Ayaklarım yerden kesilmişti. Artık bu işi öğrenmiştim.

Yine böyle bir hisse aramaya başladım. Buldum da. Ötekine göre oldukça sığ sayılacak bir hisseydi. O da epey bir düşüşten sonra yatay gidiyordu. Bana göre bu da atağa hazırdı. Tüm paramı bu defa da bu hisseye yatırdım. Bir gün sonra hafif kafayı kaldırdı, ümitlendim. Ertesi günü sert bir düşüş. Ve düşüşler birbirini izledi. Stop loss filan bilmiyorduk.

1.den aldığımdan daha fazlasını bunda kaybederek bilmem ne kadar sonra kağıtla vedalaşabildik.

Harp tarihçileri derlerki; en tehlikeli an zafer anıdır.

Hangi yolla ve usulle kazanıyorsanız aynı yol ve usulle kaybedersiniz. Elinde kılıç olan kılıçla öldürülür.

Büyük zaferler peşinde koşanlar büyük hezimetlere de hazır olmalılar. Örnek Enver Paşa..

Borsa tarihi 1 ini 10 yapıp sonra 10 u 1 yapan, hatta 5-10 lot dohol alıp satarak eski günleri yadetme durumuna düşenlerle doludur.
Eline saglık....