PDA

View Full Version : Exlibris Nedir?

Palet
11-11-2005, 13:30
Exlibris Nedir?
Exlibris bir nevi kitabin kartvizitidir.Kitap kapaginin iç kismina yapistirilir.
Kitap sahibinin adinin ve yine kitap sahibine ait özelliklerin resim ve
sekillerle anlatildigi kücük yapitlardir.
Türkçe karsiligi, *....kisinin kitapligina aittir*,*..... kisinin kitabidir* olarak
tanimlanabilir. Exlibris kitap sahibini tanitir.Odünç alan kisiye geri götürmesi
gerektigini hatirlatir. :)
Gecmiste ihtayactan dolayi ortaya cikmis olmasina ragmen icinde estetik
kaygi barindiran özgün yapitlardir.Bu özelligi ile sanati kitap sayfalarinin arasina
kadar tasiyarak önemli bir iletisim araci vazifesi görür.
Oldukça eski bir geçmise sahip olan exlibrisler,yapildiklari dönemlere ait tarihsel
ve kültürel özellikleri de günümüze tasirlar.Ünlü sanatçilar tarafindan da siparis
üzerine yapilabilen exlibrislerin tipki pul yada para gibi meraklilari tarafindan
kolleksiyonlari yapılmaktadir.Bu kolleksiyonlarda ki exlibrisler, sanatçilari,estetik
bütünlügü ve teknik özelliklerine göre önem kazanirlar.
Son yillarda Türkiye? den de katilimin oldugu Dünya çapinda exlibris yarismalari
düzenlenmektedir.
Exlibrisin boyutu en fazla 13cm olabilir.Cogaltma kaygisi tasindigindan özgün baski
teknikleri tercih edilirken, günümüzde genis kitlelere ulasmasini saglamak adina fotograf
ve bilgisayarda tasarlayip cogaltma da yapilabilmektedir.
Farkinda olmadan kullandigimiz ve kendi ismimizi tasiyan mühürler kitap
üzerindeyken birer basit exlibris örnegi sayilabilirler....

gemici
11-11-2005, 13:40
vay canına...bir şey daha öğrendim bu yaşta...sağol palet

rush
11-11-2005, 13:44
Enteresan..
Benim eşe dosta ödünç verdiğim kitaplar neden geri gelmiyor anlaşıldı!

Palet
11-11-2005, 14:02
Sn. Rush,demekki acilen kendinize bir exlibris hazirlamalisiniz yada en azindan bir mühür..Bunlarda ise yaramassa, kitabin coooook eski zamanlardan kalma bir laneti oldugunu bildiren bir not ilistirin sayfalarin arasina.Inanin size tertemiz bir sekilde geri gelecektir..:)

ayyan
11-11-2005, 14:07
hmm :)
en kısa zamanda basliyorum :)

ilke_ibrahim
11-11-2005, 14:11
exlibris hiçbir işe yaramıyor arkadaşlar.boşuna yorulmayın.

örneğin fakülte yıllarımda hatırı sayılır kitap ve dergilerim vardı.polis amcalar

hepsini almış dolabımdan.ama exlibrisleri olmasına rağmen geri vermediler.

zaman kaybı yani.:D

rush
11-11-2005, 14:12
Kitap geri gelmeyince maalesef yenisini alıyorum!
Lanet deyince aklıma geldi evli bir arkadaşıma bir kitap vermiştim...bir gün karısı almış eline karıştırmış...bunu mu okuyorsun sen demiş arkadaşımda valla billa benim değil rush'ın o kitap demiş...arkadaşın karısıda belli zaten bu tip şeyleri bir tek o okur demiş...aylar sonrada boşandılar...ama kitabın lanetinden değil...ama o hengamede benim kitap mefta olmuştu...hemen gidip yenisini almıştım :)

varyemez
11-11-2005, 22:52
Sn. Rush,demekki acilen kendinize bir exlibris hazirlamalisiniz yada en azindan bir mühür..Bunlarda ise yaramassa, kitabin coooook eski zamanlardan kalma bir laneti oldugunu bildiren bir not ilistirin sayfalarin arasina.Inanin size tertemiz bir sekilde geri gelecektir..:)
lanet olayı işe yarar...:)

gemici
12-11-2005, 10:23
kitabı okudummu isteyenlere tek bir şartla veririm...asla geri getirmeyecek ise

varyemez
12-11-2005, 10:25
sarta gerek yok zaten geri gelmiyor...:)

Palet
12-11-2005, 10:36

Bende tam tersi,kitaplarimi veririm ama geri almak sartiyla...çünkü hepsini saklarim ve birkaç yil sonra ayni kitabi bir daha okumak istedigim anlar olur...
Yasam insana cok sey katiyor,18 yasinda okudugum bir kitap sayfalarinda isaretledigim,dikkatimi çeken yerlerle,suan ayni kitabi okudugumda isaretledigim yerler farkli oluyor..Ve samimiyetle söyleyebilirim ki exlibrise olan düskünlügüm birazda gelecege bana ait birseyler tasimasi adina olabilir..Torunlarimin (o günleri görmek kismet olursa sayet) bana ait bir kitabi beni anarak okumalarini isterim....

gemici
12-11-2005, 11:00
sn palet torunların senin okuduğun kitabı anlayamaz...oğluma bir kaç tane zamanında okuduğum kitaplardan verdim türkçesini sökemedi..okumadı

uzunvadeci
12-11-2005, 11:11
Verilen kitapların geri gelmesi mi?
Karşınızdaki insanın ısrarlarının yalvarmaya dönüşmemesi için verirsiniz kitabı,geri gelmez.Farkedersiniz ki,kitabınızın sayfaları çocuk bezi olarak kullanılmıştır.
25 yıl önce yaşadım bunu.

Palet
12-11-2005, 11:40
sn palet torunların senin okuduğun kitabı anlayamaz...oğluma bir kaç tane zamanında okuduğum kitaplardan verdim türkçesini sökemedi..okumadı
Haklisiniz buda bir ihtimal..Ben, gün geldi elimde sözlükle kitap okudum,heleki bu kitap ailemden miras olacak,mümkün değil sayfa sayfa cözmeden rahat edemem.Ama bu benim düsüncem, torunlarim ne zihniyette olur bilemem..

Yalniz bisey dikkatimi cekiyor verilen kitaplarin geri alinamiyor olusu üzücü..Merak ediyorum sizlerde ayni kurala uyuyormusunuz?Yani ödünc aldiginiz kitabi geri vermiyormusunuz:)) böylece degis tokus mu etmis oluyorsunuz?

gemici
12-11-2005, 11:41
aynen bana kitap verene diyorum geri istemeyeceksen ver..

M.Işılak
12-11-2005, 11:49
Kitap geri gelmeyince maalesef yenisini alıyorum!

Ben de kendimden kuşkulanmaya başlıyordum... Bazen geri gelen kitap çok yıpranmış oluyor... Onların da yeniden alınması gerekiyor... Yıpratan bensem problem yok da, başkasının elinde yıprandıysa, daha gelmeden "geri vermene gerek yok, hediyem olsun" diyorum ve yenisini alıyorum...

Turkuaz
12-11-2005, 11:58
Ben de kendimden kuşkulanmaya başlıyordum... Bazen geri gelen kitap çok yıpranmış oluyor... Onların da yeniden alınması gerekiyor... Yıpratan bensem problem yok da, başkasının elinde yıprandıysa, daha gelmeden "geri vermene gerek yok, hediyem olsun" diyorum ve yenisini alıyorum...

Bende başkasının kitaplarını yıpratan insanlara bir anlam veremem. Kendi kitaplarımdan daha dikkat ederim emanet verilene.

Palet
12-11-2005, 12:04
Birsey itiraf etmeliyim ki..bunlari konusurken,mesleki bilgi icin özel olarak toplattigim bir kitabimi yaklasik 2 yil önce birine verdigimi hatirladim,acilen pesine düsmeliyim :) Ayrica suan bende de sevgili teyzeme ait geri vermedigim bir kitap var affet beni teyzosss:)

Palet
12-11-2005, 12:06
Bende başkasının kitaplarını yıpratan insanlara bir anlam veremem. Kendi kitaplarımdan daha dikkat ederim emanet verilene.
:) Sn. Turkuaz tam da sizden bahsediyorduk :))

Turkuaz
12-11-2005, 12:08
:) Sn. Turkuaz tam da sizden bahsediyorduk :))

Hangi kitap o bak unutmuşum

Palet
12-11-2005, 12:10
çocuk ruh sagligi ile ilgili suan tam ismini hatirlayamadim...gelirken getiririm..

buena vista
12-11-2005, 13:32
aynen bana kitap verene diyorum geri istemeyeceksen ver..

EEEEeeee..Sonra topladiklarini ikinci elden mi pazarliyorsun..!!

buena vista

rush
14-11-2005, 08:10

Aha birde böyle bir durum varmış!

Benim kitaplar ya geri gelmez yada verdiğim şekilde geri gelir -yani okunmamış- :confused:

tent
12-12-2005, 20:06
Ankara Exlibris Dernegi (http://www.aed.org.tr)

sardes
03-11-2006, 00:34
sayın tent in verdiği adresten baktım. Çok güzel çalışmalar var. Bir de yarışma, ilgilenlere...
"Ekmek" Konulu Ekslibris Yarışması

Son katılım tarihi 15 Aralık 2006 olan, Ankara Ekslibris Dernegi'nin de katkılarıyla BalkanKunt Vakfı tarafından organize edilen 1. Uluslararası Balkan Ekslibris Trienali'nin konusu "Kültürel miras Ekmek" dir.