Sayfa 1/5 123 ... SonSon
Arama sonucu : 37 madde; 1 - 8 arası.

Konu: 81 İlin En Meşhur Yemekleri

  1. #1

    Esas 81 İlin En Meşhur Yemekleri


  2. #2
    Duhul
    Oct 2008
    İkamet
    GAZİANTEP
    Yaş
    46
    Gönderi
    6,322
    Blog Yazıları
    7

    Esas

    ee yani bir satır için bir başlık...aşk olsun...... en azından lınk vermeseydin de.. gelenler memleketinden yemekler söylese idi....

  3. #3
    Duhul
    Jun 2008
    İkamet
    Papatyanın hışırdamadığı, hapşurmadığı, kokmadığı
    Gönderi
    9,998
    Blog Yazıları
    7

    Esas

     Alıntı Originally Posted by umantar Yazıyı Oku
    ee yani bir satır için bir başlık...aşk olsun...... en azından lınk vermeseydin de.. gelenler memleketinden yemekler söylese idi....


    ADANA En ünlü yemeği Adana Kebap'tır genelde Şalgam ile tüketilir.Diğer yemekleri Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet)-Analı kızlı (Çorba)- Güç( Adana'ya özgü bir Sandviç)-Karakuş (Tatlı)-Bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı)

    ------------------------
    Biz de alıntı yapar, geyiğini yaparız.

    Adana'da Adana kebap en son 16 Nisan 2005'te salaş bir köftecide -salaş olanlar lüks olanlardan lezzetli oluyor- yedim (nasıl net tarih derseniz, teknik gezimiz vardı ve lanet olsun ama sayıları unutamıyorum).

    En beğendiğim ise 21 Mayıs 2010 Şanlıurfa'da yediğim Adana Kebap

    Şalgam da oldukça güzel ama ben tantuni ile tercih ediyorum. Adana kebap yanında ayran ve salatalar iyi...

    Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- hemen heryerde yapılıyor, Adan'da yemedim. Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet) Gaziantep'te içtim pek beğenmedim. Analı kızlı (Çorba) hazır çorbasını denedim, eh! Güç ( Adana'ya özgü bir Sandviç) bilmem görmedim, duymadım. Karakuş (Tatlı) bilmiyorum. Bici Mersin'de tattım, güzeldi.
    ~ O.K.U. ~
    Forum Kuralları

    Hayat bazen çok cimridir.
    İnsanın yeni bir duygu tatmaksızın günler, haftalar, aylar hatta yıllar geçirdiği olur.



  4. #4
    Duhul
    Oct 2008
    İkamet
    GAZİANTEP
    Yaş
    46
    Gönderi
    6,322
    Blog Yazıları
    7

    Esas

    aşlama yı ilk defa duydum.. meyan şerbeti ise mevzu bahis olan.... aklı başında yapan birisinden içmen lazım... kim aklı başında desen... onuda bilmem

  5. #5
    Duhul
    Oct 2008
    İkamet
    GAZİANTEP
    Yaş
    46
    Gönderi
    6,322
    Blog Yazıları
    7

    Esas

    bende alıntıladığım ; şehrime ait , yapımı zor olduğu kadar yemeside lezzetli olan enfes bir yemekden bahsedeyim bari ; ,

    Bugün size Gaziantep'in en özel yemeklerinden olan Yuvarlama'nın tarifini vereceğim. Yuvalama (doğrusu Yuvarlama'dır.) olarak da anılan bu yemek Antep'te özellikle bayramlarda yapılır ve yenir.

    Malzemeler:
    350 gr kuşbaşı kuzu eti
    1 su bardağından 2 parmak eksik nohut
    2 su bardağı süzme yoğurt
    1 adet yumurta
    1 adet kuru soğan
    1 tatlı kaşığı un
    2 tatlı kaşığı nane
    3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
    Tuz, karabiber

    Yuvarlaması için:
    150 gr yağsız sinirsiz kuzu eti
    1 su bardağı pirinç (200 gr)
    1 çay kaşığı karbonat
    Tuz, karabiber
    Hazırlanışı:
    Düdüklüye et, akşamdan ıslanan nohut, bütün olarak soyulmuş bir kuru soğan ve 5-6 su bardağı su konur ocağa alınır. Kaynamaya yakın üzerinde biriken köpük alınır (bir süre tencerenin başında durup köpük kabardıkça alınmalıdır, bu, yemeğin kalitesi bakımından önemlidir). Daha sonra düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak içindekiler 15-20 dakika pişirilir.
    Diğer yandan pirinç iyice yıkanır, süzgece alınıp kurutulur. Doğrayıcıda çekilir veya irmik gibi oluncaya kadar dövülür (hazır pirinç unu kullanılmaz). İçine tuz, karabiber, 2-3 kere çekilmiş yağsız sinirsiz et ilave edilerek güzelce yoğrulur. Yoğrulurken çay kaşığının ucuyla karbonat serpiştirilir, eller arada su ile ıslatılarak yoğurmaya devam edilir. Yoğrulan köfteden fotoğraftaki gibi nohuttan küçük parçalar koparılarak elle yuvarlanır. Yuvarlama işi yapılırken küçük bir kaseye zeytinyağı konur. Parmak ucuyla zeytinyağına dokundurularak eller hafifçe yağlanır. Yuvarlanan köfteler arada bir silkelenerek yapışmaması sağlanır. Yuvarlama işi bitince bir tencereye yarısına kadar su konur. Kaynayınca biraz tuz eklenerek üzerine bir metal süzgece boşaltılan yuvarlanmış köfteler oturtulur ve üstüne bir kapak kapatılır. Arada silkelenir veya karıştırılır. Böylece 15 dakika kadar buharda haşlanmış olur.
    Diğer yandan başka bir tencereye 1 yumurta kırılır, 1 tatlı kaşığı un ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çatalla çırpılır. Süzme yoğurt eklenip çırpmaya devam edilir. Yoğurt ocağa alınıp kaynayıncaya kadar durmadan karıştırılır.
    Düdüklü açılarak içinden soğan alınıp atılır. Suyu fazla ise bir miktarı ayrılabilir (bu yemeğin kıvamı ne çok sulu, ne de katı olmalıdır). Haşladığımız köfteler tenceredeki et ve nohuda eklenir ve bir taşım köftelerle birlikte kaynatılır. Daha sonra hazırlanan yoğurt harcı da, azar azar aktarılarak etle nohuda katılır. Bir yandan da sürekli karıştırılarak yoğurdun kesilmesi önlenir. Birkaç taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
    Son olarak küçük bir tavada ısıtılan 2-3 yemek kaşığı zeytinyağına nane eklenerek yuvarlamanın sosu yapılır. Naneli yağ yemeğin üstüne gezdirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında şehriyeli pirinç pilavı ile yenir.

    Afiyet olsun.

    Not: Yemeğe su ilave etmek gerekirse sıcsak su ilave edilmelidir.

  6. #6
    Duhul
    Oct 2008
    İkamet
    GAZİANTEP
    Yaş
    46
    Gönderi
    6,322
    Blog Yazıları
    7

    Esas


  7. #7
    Duhul
    Oct 2008
    İkamet
    GAZİANTEP
    Yaş
    46
    Gönderi
    6,322
    Blog Yazıları
    7

    Esas

    ahanda bir köfte
    Malzeme
    6 bardak kırmızı mercimek
    3 bardak simit (ince bulgur)
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 tane kuru soğan
    1 bardak sıvı yağ
    2 demet maydanoz
    250 gr. yeşil soğan
    250 gr. yeşil sarımsak
    Tuz, karabiber, su

    Tarifi
    Kırmızı mercimek üzerine 2 parmak geçecek şekilde su ile ocağa konur .İçerisine biraz tuz ve biber attıktan sonra pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın salçalar ilave edilir ve simit eklenerek 2-3 dk. daha pişirilir. Kuru soğanlar incecik doğranıp yağda kızartılır ateşten alınarak kırmızıbiber ilave edilir. Diğer tarafta sebzeler doğranarak bir tarafa konur. Pişen mercimek ve simit karışımı biraz soğuyunca 5 dk. kadar yoğrulur. Yağ ve soğan karışımı buraya boşaltılır ve karışana kadar yoğrulur. Daha sonra maydanoz, soğan ve sarımsak katılarak küçük sıkmalar şeklinde yada kaşıkla yenecek şekilde tabaklara konularak servis yapılır.

  8. #8
    Duhul
    Jun 2008
    İkamet
    Papatyanın hışırdamadığı, hapşurmadığı, kokmadığı
    Gönderi
    9,998
    Blog Yazıları
    7

    Esas

     Alıntı Originally Posted by umantar Yazıyı Oku
    Bunun tadı biraz ekşimsi oluyor değil mi? Yemiştim ama öyle ahım şahım değildi. Belki de lüks bir yerde yediğimizdendir Salaş olsaydı güzel olurdu.
    ~ O.K.U. ~
    Forum Kuralları

    Hayat bazen çok cimridir.
    İnsanın yeni bir duygu tatmaksızın günler, haftalar, aylar hatta yıllar geçirdiği olur.



Sayfa 1/5 123 ... SonSon

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •