gavurlar "herd behavior" diyor bunaOriginally Posted by rogdopsink
görsel destek (imzamı da dün değiştirmiştim şansa iyi uydu):
![]()
bugün biraz orayı burayı inceleyeyim dedim.. ilk başlarda düzenli olarak incelediğim ve yogunlaştıgım konular vardı ama zamanla sanki es geçiyorum bunları..
bazen topiği,araştırdıklarım gözüme çarpanlar kaybolmasın ve herkes faydalansın diye kullanıyorum..
her mesaj o anlamda birbirleriyle alakalı olmayabiliyor ve düzensiz olabiliyor gidişat..ama zaten o derece düzenli biri değilim topikteki konular çok baglantısız ve daldan dala olabiliyor..
benim için rahatsız edici değil kesinlikle bilgiden zarar gelmez..
aşagıda henüz benim de okumadıgım bir makale var bulunsun istedim burdada... hoş konu başlıgının varlıgını göstermek için bunca bilimsel araştırmaya bence gerek yok..
sermaye piyasalarında nereye baksak o sürü güdüsünü görebiliyoruz zaten..
bddk da yayınlaşmış bir makale..]
http://www.bddk.org.tr/websitesi/tur.../5384Altay.pdf
![]()
''la beaute est dans la rue....''
"soyez realistes; exigez l'impossible!.... ''
gavurlar "herd behavior" diyor bunaOriginally Posted by rogdopsink
görsel destek (imzamı da dün değiştirmiştim şansa iyi uydu):
![]()
Last edited by XTRADERX; 26-01-2010 at 22:05. Sebep: oncekı ıletıden dolayı
dictum meum pactum.
teşekkürler sayın jondowes ama makale cidden güzelmiş.. herkesin okumasını şiddetle tavsiye ederim.. piyasada ki herkes kendinden birşey bulacaktır eminim..
biraz şey gibi sanki piyasayı bir hastalık olarak algılarsak size reçetesini sunmuyor ama hastalıgınızı söylüyor sanki yatırımcı olarak..
davranışsal finans kavramını ilk defa duymuştum..artık klasik iktisat teorileri ve fayda maksimizasyonu ile yapaılacak açıklamaların modası geçmiş anlaşılan..![]()
sn rpgdopsing,
Kafkayı seviyorsanız O'nu Türkçeye tercüme eden Kamuran Şipal'i bilirsiniz... Onun bir hikaye kitabı vardı Buhuru Meryem. Kafka tadında bir kitaptı. Çoğu insan bilmez bulabilir misiniz onu da bilmem ama haberdar olmanızı istedim...
obama kızar tabi bankacılara biraz az kazansın onlarda..
![]()
uzun vadeli dolar grafiğinde son durum bu şekilde.. 2010 dibine obama or bernanke boom yapıştırma vakti gelmiş gözüküyor.
![]()
usttat burdan 90 -105 arası bır yerlere ucarmıyız.
iyi geceler.
.
mümkündür sayın finalwave.
(August 2009) On July 26, in a speech in Kansas City, MO, Fed Chairman Ben Bernanke declared, "I was not going to be the Federal Reserve chairman who presided over the second Great Depression." (WSJ, 7/27) We think this implication of a fait accompli is premature. Clearly, the Fed Chairman and the majority of economists are of the opinion that the worst of the financial crisis is past and that the Fed's unprecedented lending has averted deflation and depression
evet agustosta bernanke tekrar aday olmayacagını açıklamıştı.. ama piyasalar fedcopteri o kadar çok sevmiş gözüküyor ki yarına sürpriz olacakmı bilmiyorum...
batıklar fedin parası ile kurtarıldıgı için çok üstüne gidiliyor.. bugün aig yüzünden geithneri ter içinde bıraktıkları kesin.. oda topu zaten fede attı..paulson da aynı şekilde..
fed faizleri yine değiştirmedi.. zaten nereye değiştireceği de sorun eksi olmasını bekleyen yok heralde..sabit kalınmasına karar verildi ama kararda bir üyenin ret oyu kullanması dikkat çekti..
geçmiş fed başkanlarının dönemlerinde dow jonesun durumunu gösteren bir grafik var..yoruma açık gibi...
geithner ödenen paralar zamanın da geri alınacak diyor ama çorbanın tuzunu fazla kaçırdıkları için goldmanla olan baglantıları devamlı yüzlerine vuruluyor.. biryerde memnuniyetsizlik sözkonusu çünkü bir krizden çıkışı sadece para politikaları ile beceremezler..
ekonominin aktörleri özellikle çok daha memnuniyetsizler bu durumdan çünkü talep heryerde düşük..
-->balon delik ama nefesi güçlüydü şimdiye kadar piyasanın..
![]()
goldman demişken
![]()
dictum meum pactum.
US DOLLAR LONG TERM CHART'a bakınca bir iniş trendinin devam ettiğini, çıkışın gerçeklenmediğini görüyorum. Çıkış gerçekleninceye kadar şüpheli kabul edilmeli diye düşünüyorum. Belki daha da aşağılara gelecek, bir garantimiz yok. Genel atmosfere dikkat edersek, Amerika'da meydana gelen kriz ve on yıllar alan süreç içerisinde küresel piyasalarda Amerikan mali gücünün nispi erozyonu Amerikan dolarının zayıflamasını netice vermesini beklemeği gerektiriyor. Doların değer kaybının Çin'in piyasaya girmesi ile (arkasından Hindistan -2030-2050- ve sonrasında da Afrika'nın -2050 sonrası- küresel üretim merkezleri olarak devreye girmelerini beklemek gerek) Amerikan iç üretim tesislerine vurmuş olduğu darbeyi zayıflatmasını ve işsizliği kısmen karşılamasını bekleyebiliriz. Yani Amerikan kaynaklı üretimin artması ancak doların değer kaybı ile söz konusu olabilir diye düşünebiliriz. Bu sürecin de bir kısır döngü olduğunu, sırasıyla Osmanlı ve İngiliz küresel güçlerinde yaşandığını, şimdi de Pax Amerikanayı esir alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. (Bkz. Paul Kennedy, Büyük Güçlerin Yükseliş ve Çöküşleri) Saygılarımla.
Buradaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Oluşabilecek zararlardan hbilgin sorumlu tutulamaz.
sistemin bir şekilde kendini devam ettirecek yeni mecralara çekilmesini beklemek aslında dogru bir tespit bence de..
aslında a yada b ülkesinin sınırları dahilinde bu sisteme olanak saglayacak gelişmelere devam etmesi yeni finansal varlıkların ortaya çıkması vs herşey devam eden bu eşitsizliği pek engelleyemeyecektir diye düşünüyorum.. yani doların kaybettiği yerde illaki artan bir değer olacak... yoksa olmayacak mı?) bence çok uzun tartışmalı bir konu.. kesinlikle bunun cevabı kapitalizmin ulaştıgı aşama ve onun evrimi ile ilgili olacaktır..
WALL STREET (1987)--->>OLİVER STONE...
bugün sert bir gündü borsa da uzun süredir böyle bir hareket görmemiştim açıkçası...düğünlerde saga sola koşup duran çocuklar gibi kimisi şenşakrak kimisi de koşturamamanın verdiği sıkıntı içinde ekrana baktı kaldı..
zirve noktalarında iyimserliğin üstdüzeyde olacagı ve düşüşe olan inancımızın gittikçe zayıfladıgının bir göstergesiydi bence bugünkü hareket..
destekler arıyoruz ve sert dönüşler bekliyoruz devamlı..haberler kısmı çok karışık haberleri takip edenler için şudur denilebilecek bir haber yok ortada aslında..o yüzden haberlere pek itibar etmeye de gerek yok.. cidden güzel komplo teorileri dışında birşey çıkmıyor..
mesela 21 ocakta yayınlanmış olan s&p nin ingiltre bankaları için raporu ancak bugün fiyatlanıyor ve piyasaların canını sıkıyor.. çok ilginç bir hafta sonrasında piyasanın bunu farketmesi.. demek ki piyasa işine gelebilecek beklentiye inanabiliyor...
film hakkında bakınırken nette ahmet yeşiltepenin bir yazısına denk geldim..anlatmak istediklerim binlerce kez anlatılmıştır belkide, o yüzden yeni cümlelere gerek yok..
1987’nin “Kara Pazartesi”si sadece bir “glitch”di…! Münferit “kara günlere” kafayı takmamak gerekiyordu. Var mı öyle atıp tutmak, 30’ların “Büyük Bunalım”ından çıkarılan derslerle inşa edilmişti bu sistem ! “En kötüsü” tecrübe edilmiş, o süreçte edinilen tecrübelerden “dersler” çıkarılmış, sonra üstesinden gelinmişti. Sistem doğru çalışıyordu ve aksini söylemek zinhar günahtı…!
Lakin Wall Street dönüp dolaşıp aynı hatayı fasılalarla tekrarlamaktan usanmıyordu. Beyaz yakalının doymak bilmez ihtirası, para ve gücün yarattığı “Amerikan Psikopatları” kuralları “çaktırmadan” iğdiş ettiler. Yine ve yeniden beş yıl süreyle yediler, yuttular, şiştiler ve patladılar…! Ortaya saçılan irini, pisliği temizleyecek “adam” aranıyor şimdi. Wall Street aniden ve yeniden iflas eden sistemin nerede “glitch” ettiğini, küt diye dişlilerin attığı noktayı bulmaya çalışıyor. Halbuki ne de güzel söylüyor işin erbabı ; “doymak bilmez gözlerimiz” diye.
“Greedy” insanlar, Türkçesiyle sadece insana özgü o acımasız tamah, ihtiras, yıkıyor inşa edilen “sözde mükemmel sistemleri”, hepsini… Her “İzm”in bayrağı bir dönem dalga dalga dalgalanır. Gün gelir her “İzm”in bayrağını insanoğlunun “doymak bilmezliği” tepe taklak ediverir.
hırslarımız ve egolarımız da bu iyimserlikle birlikte gittikçe artıyor.. piyasa daki oynaklıktan şimdiye kadar iyi kötü kazananlar faydalanmak istiyorlar bu onlar için vazgeçilmez bir fırsat olarak görülüyor..ama ego ve hırslar yönetilmek ister..ki en riskli insani özelliklerdir aslında..
herneyse hırs ego vs demişken oliver stone nun WALL STREET 1987 isimli filmini tavsiye etmek istedim..ikincisi de çıkacaktı çıktımı bilmiyorum ama kara bir ertesi güne egolarımızdan hırsLarımızdan arınmış olarak girmek isteyebiliriz birgün...
![]()