Arkadaşlar, hisse aldığınız zaman o şirkete ortak olduğumuzu ve haklarımız olduğunu asla unutmayın. 29 Kasımda Transtürk holdingin genel kurulu var. Bu genel kurulda karar almak için kanuni nisap aranmıyor, yani yönetim elindeki %3.5 oranındaki 384 819 hisse ile karar alabilir, ancak elinde %1-5 arası hisse olan 5-10 yatırımcı var. Bu yatırımcılar ve biz beraber hareket edersek, genel kurulda 1-2 madde için hayır oyu vererek hem %200 bedelli sermaye artışının önüne geçeriz hem de bize elindeki hisseleri yüksek fiyattan kakalayan sayın Speke gerekli dersi vermiş oluruz. Hissedar olmanın gereğini yerine getirelim. Hisselerimizin bulunduğu aracı kuruma hemen başvurup genel kurul blokaj mektubu isteyelim ve blokaj mektubu ile ya genel kurula ya bizzat kendimiz katılalım veyahut katılacak bir arkadaşımıza noterden vekalet verelim. Bakalım ne yapacak Faruk Süren ve spek tayfası. Zaten bedelli ihtimali ortadan kalkarsa Transtürk holding hak ettiği fiyata gelecektir bundan kuskunuz olmasın. Seneye büyük ihtimalle yönetim kurullarında SPK’nin atayacağı bağımsız bir üye olacak ayrıca kurucu hisselerle ilgilide düzenleme olacağı söyleniyor, bu tip patronlar artık her istediklerini yapamayacak. Muhtemelen bu %200 oranındaki bedelli sermaye artış isteğinde acele edilmesinin tek nedeni de gelecek sene bu kadar rahat hareket edemeyecek olmalarıdır.
Size kısaca niye %200 bedelliye hayır dememiz gerektiğini de açıklamak istiyorum.
1-Ödenmek istenen borç MTE’ye ait olan kamu alacakları ve direk olarak Transtürk Holdingi ilgilendirmiyor.
2-Hülle yolu ile güya MTE’nin çok değerli arsası birilerine (!) 30 milyona satılacak (!) ve MTE de bu para ile kamu borçlarını ödeyecek, Transtürk Holding ise bedelliden gelen 30 milyon TL’nin yanında 10 milyon TL kadar kredi (muhtemelen yüksek faizli) kullanıp yaklaşık 40 milyon TL ile yeni fabrika arsası alacak ve fabrika inşa edecek ve bu en az 4-6 ay sürecek. Bu size hiç mantıklı geliyor mu? Değerli arsayı 30’a sat, değersiz arsayı al fabrika inşa et ve 40 öde? Fabrikayı kirala ve kira gelirin yıllık faiz ödemenin altında kalsın. Basiretli bir tüccar bunu yapar mi? Zaten bedelli kararını alan kişilerin yani Star holdingin 1.5 milyon lotdan daha fazla hisse senedini satarak bedelli sermaye artışının ne kadar şirket lehine olduğunu göstermiş oldu.
3-Bu sayfalarda bazı spek uşakları ısrarla yeni fabrikanın çok iyi olacağını söylediler. Oysa isin asli hiç de öyle değil. Hali hazırdaki fabrikanın yıllık üretim kapasitesi ile yaklaşık 34 milyon adet kesici ve takım üretebiliyor oysaki yıllık üretim ve satış hiçbir zaman 12 milyon adete bile ulaşmamış. Yani yeni fabrika ne MTE’ye ne de Transtürk Holding’e hiçbir fayda sağlamayabilir.
4-Mevcut arsa meskun iskan alanına girdiği için gerçekten uygun fiyattan satılabilir, (tabii ki 30 milyon TL’ye değil gerçek değerine) hatta satış yapıldıktan sonra bile bir müddet fabrika üretime devam edebilir, çünkü fabrika yani kapalı alan toplam arsanın sadece 4 de birini işgal ediyor. Ayrıca MTE’nin bedellisi için hazırlanan izahnamede satın alma yerine kiralama yoluna gidileceği ve senelik 1-1.5 milyon TL kira bedeli ile fabrika kiralanacağı yazıyordu. Oysaki buna uyma gereği duymadılar, daha önceki uygulamaları da zaten kurallara nasıl uyduklarını gösteriyor. Kısacası bedelli sermaye artışı yapılmaksızın her şey organize edilebilir, ancak ben bu bedelli sermaye artışının altında art niyet olduğunu düşünüyorum ve bedelli ardından şirket ve yatırımcısının büyük zarara uğrayacağını sanıyorum.
Ayrıca SPK’ya Star holding hakkında manipülasyon yaptığı için suç duyurusunda bulunalım. 6 mayısta 4.2 Tl den aldığı 233 bin Makina Takım hissesi almış ve bunu özel durum açıklaması olarak duyurmuş, ardından 18 mayısta 3.5 TL den hisseleri satmış ve bunu bildirme gereği bile duymamış. Bu arada hisse fiyatı 5.44 TL ye kadar çıkmış ve ardından da hızla düşüşe geçmiş. Bu konuda SPK’ya şikayet gelince de utanmadan 18 mayısta bildirmesi gereken işlemi 15 Kasımda sanki yeni yapmış gibi bildirmiş. Herhalde bunu yapma cesareti olan kişi yaptığının suç olduğunun da farkında olması lazım. Bunlara pabuç bırakmayalım, korkup kaçarak adamların ekmeğine yağ sürüyoruz. Yazdıklarım ytd değil bir yatırımcı olarak hepimizin birlik olma ve ortak hareket etme çağrısıdır.

Yer İmleri