Special Days Image
Sayfa 42/78 İlkİlk ... 32404142434452 ... SonSon
Arama sonucu : 620 madde; 329 - 336 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

  1. Sizlerden ricam aşağıdaki videoyu izlerken konuşulanlar dışında bir şeye takılmamanız. Konunun içeriği diğer faktörlerin üstünde. İyi şirket, kötü şirket ayrımının en kolay yolu ve gerçek yatırımcılık üzerine kısa bir içerik.

    https://youtu.be/eLzWF-WJ_lk?t=25m

  2. Yatırımcılık gerçekte nedir? Hisse seçiminde ne tür kıstaslar dikkate alınmalı? Konuları ile ilgili bir bölüm. Videonun tamamında ise; Bedelsiz, bedeli bölünmeler, temettü ve sermaye artırımları nedir konusu işleniyor. Ayrıca, daha önce yaptığım sonra hatamın farkına vararak düzelttiğim " Temettünün fiyata dahil olup olmadığı " konusu da işleniyor.

    Bahsettiğim konunun dakikasını işaretledim. Bu bölüm 10dk. Sıkılmadan sonuna kadar izlemeniz dileğiyle.

    https://youtu.be/PMg85gMTKEk?t=1h31m12s

  3. Portföy için yine dikkate alınması gerekenlerden biri sharpe oranıdır. Sharpe oranı; alınan 1 birim risk için ne kadar getiri elde edildiğini gösterir. Karşılaştırmada yüksek olan değer daha iyidir. Aynı varlık grubunun birbirleri ile yada farklı varlık gruplarının birbirleri ile olan risk/getiri analizi bu şekilde yapılabilir. Bu oranın diğer faydası da; örneğin 10 yıllık dönem içinde düzenli getiri sunan ile, 10 yılın sadece 1 yada 2 yılında çok yüksek getiri sunanın dönem sonunda aynı getiriye sahip olmalarına rağmen istikrara puan vermesidir.

    Hesaplama için gerekenler ;

    • İncelenecek aralık için periyot başına performansı ölçülecek her varlığın getirisi (mümkün olan en uzun veri serisi en iyi sonucu verir)
      /
    • İncelenecek aralık için periyot başına risksiz getiri (tahvil, mevduat gibi. hesaplamada aynı risksiz getiri alınmalı. Eğer, tahvil yada mevduat verilerine ulaşılamazsa, tüm hesaplamalar için enflasyon + %2 alınabilir.)
      /
    • İncelenecek aralık için periyot başına artık getirilerinin standart sapması (excel yada diğer hesap tablolarında hazır formülü mevcut).
      /
    • İncelenecek aralık için periyot başına artık getirilerinin basit ortalaması (excel yada diğer hesap tablolarında hazır formülü mevcut).

    Hesaplanışı ;

    • Periyot başına varlık getirisi (burada hisse) - İlgili periyot risksiz getiri = Artık getiri
      /
    • Dönem için periyot başına artık getirilerinin basit ortalaması / Dönem için periyot başına artık getirilerinin standart sapması

    /
    Hesaplama için en az 2 periyot gerekli. Doğru bir karar verebilmek için en az 10 yıllık veri gerekli. Ne kadar uzun süreli veri ile çalışılırsa o kadar iyi. Borsa için, hisseler krizlere maksimum tepki verdiğinden, veriler krizleri kapsadığı oranda sonuç anlamlı olacaktır.

  4. İlk videoyu biraz once izledim. bölünmelerle ilgili videoyu ise bugun öğlen izlemiştim daha önce izlememiştim ve full izledim o videoyu hatta paylaşacaktım baktım ki hisse fiyatıyla ilgilenmiyor deyince paylaşmadım.

    İlk video ile ilgili izlenimim şu Kötü birşeyden bahsetmemişler ve hemen hemene benim şu an ugraştıgım seyle ilgilide konuşmuşlar öz varlıklara eklemesi. Şimdi dikkat etmeniz gereken şey şu öz varlıgına istikrarlı bir biçimde arttıran şirketlerin 3/2 si temettü dağıtıyor.

    Bunda zaten hem fikiriz. O halde gidip temetüt dağıtan herhangibir senedi almalıyım konusunda ayrışıyoruz. Bakın dikkat edin ben özellikle temettü vermeyeni alın demiyorum. Hem öz varlıgı hızlı büyüyen hemde temettü dağıtan alabilirsiniz. "Öz varlıgı büyüdüğü surece sırtınız yere gelmez" diyerek kastetiğim şey tamda bu. Öz varlıgını en hızlı büyüyen şirketler yukarıya en hızlı cıkan sırketler.

    Ama bizim temettücüler olayın bu boyutuna odaklanmaktansa direk gidip herhangibir temttü hissesini seçmekten yana kullanıyor. Bunun sonucunda bazan malesef yanlış hisselere giriyor ne gibi yanlış hisseler borçla temettü ödeyen öz varlıgını büyütmeden temettü ödeyen şirketlere giriyorlar. Bakın MADIN CIMENTOYU bir inceleyin lütfen. Tmettü veriyor o halde endeksi katlayacak dediğiniz hisse. Kaç yıldır endeks altında getiri üretmiş üstelik lotları alıp eklemenize rağmen. ENdeks altınıda geçtim 7 yıldır temettülerle lot arttırma dahil %3 civarı kar edebilmişsiniz.

    Ben bu uyarıları yapmak zorunda hissediyorum kendimi tutamıyorum çünkü balıklama mardin gibi bir hisseye dalmanızı istemiyorum. amacım birilerine laf yetiştirmek değil sadece GÖRMENİZİ istiyorum.

    Temettü yatırımcısı konusunda ise yine yukarıda yazdıgım gibi bence yaşar erdinç temettü geri hisse fiyatından düşüyor diyenleri tatmın edici bir cevap verememiş. hisse fiyatına hiç bakmıyor diyerek kastetiği şey al satla uğraşmıyor anlamında kullanmış. Yoksa mutlaka hisse fiyatına bakılması gerektiğini aldıgınız yerine ve hisse performansının önemini oda biliyor ama yinede şunu anlatmalıydı. Bir hisse senedi aldıgınızdan itibaren hisse fiyatının mutlak suretle yukarı yonde genel anlamda trend çizmesi gerektiğini söylemeliydi. Aksi takdirde yine burada oldugu gibi temettü dagıtan herhangibir hisseyi almalıyım fikri ortaya çıkıyor.

    Ben yaşar erdinçin öğrencisiyim bir sürü şey öğrendım kendısınden çokda iyi niyetli bir isimdir. Ama bu onun her dediğine %100 inanmalıyım fikrini doğurmuyor bende bakın bana neredeyse yaptıgım tüm işler yaşar erdinçin bilanco analizleriyle %80 benzeşir.

    Hatta birisi bana yaşar hoca gibi hisse bakıyorsun demişti. O kadar benzeşir fakat bu onun yaptıklarına %100 inanmalıyımı doğurmaz. Ben videosundaki "fiyatla ilgilenmiyor" kısmına katılmıyorum eğer biri uyarsaydı yaşar hoca o konuyu açıklardı.
    ----------------------------------------------------------

    Onun haricinde çalısmalarımız devam edıyor umarım yarına bıtırırm forma yazı yazmaktan vakıt kaybetmezsem.

    Birde artık bu tartısmalar sıkmaya basladı. Elinize alın bir defter kalem acın bir excel neyi ıspatlamak veya yatırımcılara ne gibi seyler sunmak ıstıyorsanız bunun herkese fayda saglamasını düşünüyorsanız üşenmeyin hazırlayın bir excel bizde görelim hisselerin hangisi çıkmış inmiş ne olmuş neye göre çıkmış neye göre düşmüş. Sayfada boş yere tartısmak yerine sayfayı biraz renklendırelım bıraz kalıteyı arttıralım yararlı dökümanlar koyalım ortaya tartısmanın dozajı fazla geldi bence.

    bende a ve B arasındakı hısselerı bıtırdım yarına hepsını bıtırmeye calısırm.

    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

  5. Herkesin görüşüne katılmak elbette mümkün değil. O görüşe katılmamanız, konunun değerli olup olmaması üzerinde etkili olmaz. Benim anlayamadığım kendinizin "Temettü etkisizliği vs.." gibi konu başlığınız olmasına rağmen, yeni yada eski forumda istisnasız temettü yatırımı ile ilgili konu başlıklarına sürekli müdahale etmeniz.

    Sizin gibi düşünenlerle neden kendi başlığınız altında görüş alışverişi yapmayıp, kısmen yada tamamen karşı olduğunuz konuları içeren başlıkları sürekli taciz ettiğinizi gerçekten merak ediyorum. Madem mantıksız geliyor yada kısmen mantıksız, kendi başlığınız altında devam edin.

  6.  Alıntı Originally Posted by flexy Yazıyı Oku
    Herkesin görüşüne katılmak elbette mümkün değil. O görüşe katılmamanız, konunun değerli olup olmaması üzerinde etkili olmaz. Benim anlayamadığım kendinizin "Temettü etkisizliği vs.." gibi konu başlığınız olmasına rağmen, yeni yada eski forumda istisnasız temettü yatırımı ile ilgili konu başlıklarına sürekli müdahale etmeniz.

    Sizin gibi düşünenlerle neden kendi başlığınız altında görüş alışverişi yapmayıp, kısmen yada tamamen karşı olduğunuz konuları içeren başlıkları sürekli taciz ettiğinizi gerçekten merak ediyorum. Madem mantıksız geliyor yada kısmen mantıksız, kendi başlığınız altında devam edin.
    Bunu bir "taciz" olarak görmeniz meseleye "ön yargılı" baktığınızı gösteriyor bence. Ben şunu "almayın" bunu "alın" demiyorum dikkat ederseniz. Ben mevcut örneklerle çeşitli makalelerle yazılarla matematiksel hesaplamalar yanlış anlaşılmalarla ilgili "Bilgi paylaşımında" bulunuyorum. Bunu yeni bir başlıkta da yapıyorum. Yanlış bir yazı gördüğüm her başlıkta yapıyorum. Direk link atıp "oku burayı" diyebilirim elbetteki buda bir yöntem. Bundan sonra "Link atmaya" özen göstereceğim.

    HERNEYSE HOCAM HAKLISINIZ SU AN ODAKLANDIM SU EXCELİ BİTİRMEYE TEMETTÜ KONUSAMAYACAGIM DAHA FAZLA EXCEL HEYECANI İÇERİSİNDEYİM BENCE BUNA ODAKLANALIM HEPİMİZ.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

  7. Erhan nerelerdesin sen özletti kendini

  8. Hadi yazmayayım diyorum ama istiyorsun Erhan..

    http://www.hisse.net/topluluk/showth...55#post2036555

    Hesaplama konusuna girme artık. Bu linkte, temettü veren ve vermeyen için çekilen oranı %8 ile başlatıp lot erimesi hızlandığı için kademeli olarak %2'ye düşürmüşsün. Bu forumda hiç mi hesaplayacak adam yok sanıyorsun? Temettü vermeyen hissede kalacak lotunu hesaplamak için basit olarak; 100 lotu 0,92 (yüzde 8 - yüzde 100 = 92) ile çarparak git bakalım sürekli bahsettiğin hesap kitap nasıl oluyor? Küsuratlı olarak da lot aldığını hesapla hadi. Sadece 0,92 ile çarp. 57. yıl artık lotun yok..Gerçek hayatta ise küsuratlı lot alamadığın ve lot satarken komisyon, kayma gibi maliyetlerin olduğu için 34. yıl elinde lot kalmıyor. Temettü veren ise %8'ini almaya devam ediyor.

    http://www.hisse.net/topluluk/showth...136#post191136

    Araştırma, makale diye sürekli paylaştığın yukarıdaki linkte bulunan ve "Mükemmel Sermaye Piyasalarında" diye geçen teorik bilgiden başka bir şey var mı elinde? Yahu orada yazıyor "Mükemmel Sermaye Piyasalarında" diye. Teori diyor, teori. Gerçek piyasalarda yapılmış 10 tane akademik yada akademik olmayan araştırma paylaş bakalım.

    Sonra çıkıp "insanları bilgilendiriyorum" demiyor musun? Bir de bana ön yargılı diyorsun. Yahu temettü her şey değil evet, bunu defalarca da söyledim ama karşıma geçip yukarıdaki hesaplarla "al işte etkisiz" deyince ben seni nasıl dikkate alayım? Senin temelsiz "hesap kitapların" ve bu başlıkları rahat bırakmaman yüzünden temettü konularına insanlar yazmaktan çekinir oldu.

    Allah aşkına yeter artık.

Sayfa 42/78 İlkİlk ... 32404142434452 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •