PDA

View Full Version : gazozda alkol



cavit
11-10-2006, 20:38
Beni pek bağlamıyor ama bana bugün mail olarak geldi, sağlık ya da inanç konusunda ilgilenenler olabilir.

Gazozda alkol...
Bugün, 15:52

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Cengiz, “piyasadan alınan ve TÜBİTAK tarafından analizleri yapılan 10 farklı gazozda belli oranlarda alkol çıktığını” ileri sürdü. Bu konuda tazminat davası açılabileceğini kaydeden Cengiz, "dikkat edin içtiğiniz gazozda alkol var" uyarısı yaptı.



A.A -Cengiz, Bayrampaşa'daki birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Alkolsüz İçecekler Tebliği'nin, bugün piyasada satılan bütün meyve suları, meyve şurupları, gazlı ve asitli içecekler ile doğal suların içeriğinde neler olması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Tebliğin 5/K maddesine bakıldığında, “Alkolsüz içeceklerde alkol miktarının en çok 5.0 gram/litre olabileceği” şeklinde bir düzenleme bulunduğunu ifade eden Cengiz, “Açıkçası ismi alkolsüz olan ve alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da litrede 5 grama kadar etil alkol olabileceğine ilişkin bir düzenleme getirilebilir diye bir soru sorduk kendimize. Bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattık” dedi.

Cengiz, bu kapsamda piyasada satılan bütün gazoz markalarındaki etiket kısımlarını incelediklerini ve bunların tamamında, etiketlerin üzerinde kesinlikle alkol bulunabileceğine ilişkin bir ibare olmadığını gördüklerini bildirdi.

TÜBİTAK ANALİZ ETTİ

Bir markaya ait gazozda, “İçinde kesinlikle alkol ve çözeltisinin olmadığı”na ilişkin uyarıcı bir ibare kullanıldığını kaydeden Cengiz, bunun üzerine şüphelerini gidermek amacıyla ulusal ölçekte piyasalarda satılan 10 farklı marka gazoz satın aldıklarını ve alkol analizleri yapılmak üzere Gebze'deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gönderdiklerini anlattı.

Bülent Cengiz, “Piyasadan aldığımız ve TÜBİTAK tarafından etil alkol analizleri yapılan 10 şişe gazozun tamamında alkol çıktı. Üretimin tamamında böyle bir alkol bulunduğuna ilişkin bir yaklaşımdan ziyade, 10 şişede bulunan değerleri paylaşmak istedik” diye konuştu.

Analiz edilen ürünlerde alkol oranının 1,56 ile 0,20 gram/litre arasında değerler elde edildiğini anlatan Cengiz, bu sonuçlardan sonra konuyu gıda mühendisleri, kimya ve tıp alanında uzmanlarla görüştüklerini ifade eti.

Cengiz, uzmanların ifadelerine göre, “bütün gazozların üretiminde tat ve kokuyu düzenleyen esansların suda çözülebilmesi için etil alkol kullanıldığını, üretim aşamasından sonra da etil alkolün asli unsurunu kaybetmediğini ve alkol yerine başka bir maddenin de kullanılabilmesinin mümkün olduğunu, ancak maliyet nedeniyle bunun tercih edilmediğini” öğrendiklerini bildirdi.

TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR

Cengiz, söz konusu gazoz şişelerinin hiçbirinin üzerinde alkol içerdiğine ilişkin bir ibarenin yer almadığını da belirterek, şöyle konuştu:

“Dolayısıyla her ne kadar eldeki rakamlar Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne uygun olsa da etikette yer alan bilgilerin eksiksiz olmaması ve doğru bilgiyi yansıtmamış olması nedeniyle, öncelikle tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı açıkça ihlal edilmektedir.

Dini hassasiyetleri nedeniyle etil alkol tüketmek istemeyen tüketiciler, bilmeden bu gazozları satın almakta ve alkol tüketmektedirler.

Öncelikle bu konunun yetkilisi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tebliğin ismini değiştirmeli, ya da o alkol maddesini tebliğden çıkarmalıdır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçip, etiketler üzerinde sıkı bir denetim yapmalıdır. Gazoz üreticisi firmalar ise tüketiciye ulaştırdıkları içeceklerin neyi içerdiğini tam olarak ifade eden etiketleri şişelerin üzerine yapıştırmalıdır.”

Bu konuda tazminat davası açılabileceğini kaydeden Cengiz, tüketicilere, ”dikkat edin içtiğiniz gazozda alkol var” uyarısında bulundu.

selçuk efendi
11-10-2006, 20:58
artık bu cola ve gazozların iyice suyu ısındı.. bir bağımlı olarak çare bulmam gerek...

yakaza
11-10-2006, 23:26
bilumum bağımlılık yapan ne varsa şüphe duymak lazım.. sigara kola gazoz...
acaba diyorum tv ekranından yayılan radyasyon ya da elektro magnetik alanın bağımlılık yapma özelliği var mı ):

Selçuk
20-10-2006, 07:26
http://www.nethaber.com/NewsDetails.aspx?id=1073

"YAPILAN ARAŞTIRMAYA GÖRE, PATATES, PORTAKAL, YOĞURT, BOZA VE HURMA GİBİ SEBZE, MEYVELERDE GAZOZUN 2 KATI İLE 22 KATI ARASINDA DEĞİŞEN MİKTARDA ETİL ALKOL VARDIR"

Erbak Uludağ A.Ş., 'gazozlarda alkol olduğu' yönündeki haberler üzerine, gazozda belirtildiği gibi etil alkolün binde 1,56 oranında değil on binde 2'nin altında olduğunu belirterek, "Yapılan son araştırmaya göre patates, portakal, yoğurt, boza ve hurmada ise gazozun 2 katı ile 22 katı arasında değişen oranda etil alkol tespit edilmiştir" dedi.

Uludağ Gazoz'dan yapılan açıklamada, son günlerdeki haberler üzerine bilgilendirme açıklamasının yapıldığı bildirildi. Açıklamada, Bursa TÜBİTAK Laboratuarı'nda 17 Ekim günü araştırma yaptırıldığı ifade edilerek, "Gazozda, haberde belirtildiği gibi binde 1,56 oranında değil, sadece on binde 2'nin altında etil alkol bulunduğu analiz sonuçları ile ispatlanmıştır. Doğada bulunan bir çok meyve ve sebzenin doğal yapısında değişik oranlarda ethanol (etil alkol) bulunmaktadır. Ethanol (etilalkol) miktarı, meyve ve sebzenin olgunluk derecesine ve ihtiva ettikleri şeker miktarlarına göre değişir. Meyve ve sebzeler olgunlaştıkça fermente olmakta ve belirli miktarlarda ethanol (etil alkol) yan ürün olarak meydana çıkmaktadır. Ethanol sadece iddia edildiği gibi gazozda değil aynı zamanda tüm gazlı içecek ve meyve sularında olduğu gibi aynı zamanda aşağıda bahsi geçen veya geçmeyen, birçok meyve, sebze ve temel gıda maddelerinde de doğal olarak vardır" denildi.

Ayrıca 16-17-18 /10/2006 tarihlerinde Bursa TÜBİTAK'ta yapılan analiz raporlarına göre günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği ethanol (etil alkol) miktarları belirtildi.

Patates 4,47 gr/l
Yoğurt 2,48 gr/l
Boza 2,26 gr/l
Portakal 2,13 gr/l
Hurma 1,90 gr/l
Sirke 1,69 gr/l
Gül suyu 1,53 gr/l
Ekmek Mayası 1,24 gr/l
Greyfurt 0,95 gr/l
Meyve suyu 0,48 gr/l
Kola 0,2 gr/l
Gazoz 0,2 gr/l
Portakallı Gazoz 0,2 gr/ ethanol (etil alkol) ölçülmüştür.

Açıklamada, hayatın vazgeçilmez bir parçası olan meyve, sebze, yiyecek ve içecek maddelerinde, gazozlarda çıkan alkol miktarlarının en az 2 ile 22 katı arasında daha fazla alkol olduğu görüldüğü hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen çok küçük miktardaki alkol miktarları, içerlerinde bulunan meyve aromaları ve konsantrelerden gelmektedir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Alkolsüz İçecekler Tebliği'nde alkol miktarına 5gr./lt'ye kadar izin vermesinin nedeni de, içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak ethanol (etil alkol ) miktarlarıdır. Etiket üzerlerine "alkol içerir" ibaresi yazılması isteniyor ise sadece gazoz kategorisinde değil, tüm gazlı meşrubatlar, meyve suları ile tüm temel gıda maddeleri, meyve ve sebzeler gibi yüzlerce üründe böyle bir uygulamanın nasıl sonuçlar getireceği unutulmamalıdır. Yediğimiz taze meyve, sebze, içtiğimiz meyve suları ve tüm gazlı içecekler dahil olmak üzere içeriklerinde ethanol ( etil alkol) bulunduğu bilimsel gerçeğine rağmen niçin sadece "gazozlarda alkol var" konusunun gündeme getirildiği düşündürücü olup, tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur"

Kaynak: İHA

donkişot
14-11-2006, 12:36
artık bu cola ve gazozların iyice suyu ısındı.. bir bağımlı olarak çare bulmam gerek...


DİYANET İŞLERİNDEN KOLAYA VE GAZOZA ANLAMLI TAVIR
Diyanetin iftarında kola ve gazoz yerine sıkılmış portakal suyu, soda ve çay ikram edildi.
Ayrıntısı:http://www.gidaraporu.com/gida_diyanet.htm

donkişot
14-11-2006, 12:42
Kola ve Gazlı İçecekler

İnsanların büyük çoğunluğu 'Hedonism'in kölesidir. Kendilerine lezzet veren şeye yönelirler ama ötesini düşünmek istemezler. Aksine, lezzet peşindeki bu hallerini savunmaya, kendilerini bu mevzuda haklı görmeye ve göstermeye çalışırlar.

İsmindeki iki kelimeden biri 'Cola' olan gazozlar var. Ülkemizdeki gazozlar 'Gazlı alkolsüz içecek' (gazoz) adlı, Türk Standartları Enstitüsü'nün Ekim 1992'de yürürlüğe giren TS4080 No.'lu standardına göre üretilir. Bu standart 20 sayfa olup isteyen her vatandaş, bedeli mukabilinde Türk Standartları Enstitüsü Merkezi'nden veya bürolarından temin edebilir. Bu standardın 2. sayfasında 'Gazoz Sınıfları ve Spesifik Maddeleri', 3. sayfasında da 'Gazozun Genel Özellikleri' tablo halinde verilmiştir. İkinci tablo 'Kimyasal Özellikler'in 3. satırında, gazoz cinslerinin litrede 5 gr. kadar etil alkol (bütün alkollü içeceklerde sarhoşluk verici) bulunabileceğinin belirtilmesi dikkati çekiyor.

Daha açık ve anlaşılır olarak söylemek icap ederse, binde 5 gr. etil alkol ihtiva edebilen herhangi bir gazoz çeşidinin (sade, meyveli, kola, tonik, aromalı) 330 ml'lik bir kutusunda 10 ml. şaraptaki kadar etil alkol vardır (şarapta %15 etil alkol bulunduğu göz önüne alınırsa). Bu durumda, kendisine küçük bir kadehte sunulan 10 ml. şarabı, ihtiva ettiği 1.5 gr. etil alkol sebebiyle içmeyi reddeden birinin aynı miktar etil alkolü 330 ml'sinde ihtiva eden kutu gazozları hiç tereddütsüz içmeleri tezat olmuyor mu? İnsanların büyük çoğunluğu 'Hedonism'in kölesidir. Kendilerine lezzet veren şeye yönelirler ama o lezzetin ötesini düşünmek istemezler. Aksine, lezzet peşindeki bu hallerini savunmaya, kendilerini bu mevzuda haklı görmeğe ve göstermeye çalışırlar. Bu vesile ile, akla gelebilecek birkaç soru üzerinde durmak istiyorum:

Gazozlarda binde 5g. etil alkol bulunabiliyorsa, bunların standardına niçin 'Gazlı Alkolsüz İçeçek (Gazoz)' standardı ismi verilmiştir? Bu standardın ismindeki alkolsüz kelimesi ile içinde bulunabilen binde 5g. alkol birbirini nakzetmiyor mu? Belki bir oturuşta içilebilecek miktarda olmayan etil alkolü, standardı hazırlayanlar 'kabil-i ihmal' gördükleri için, bu standardın isminde 'alkolsüz' kelimesini kullanmış olabilirler. Fakat bu standardı hazırlayanların nazarında 'kabil-i ihmal' görülen bu etil alkol nispetinin, 'başka standart'lara göre de 'kabil-i' ihmal olmayacağını gözden uzak tutmamak icap eder. Diğer bir sebep de 'alkol' kelimesini itici bulan bir halka bu meşrubatı benimsetmek için ticari bir taktik olarak 'alkolsüz' kelimesinin bilhassa standart ismine dahil edilmesi olabilir.


Gazozlarda az da olsa, niçin etil alkol bulunur? Sade gazozlar da dahil, bütün gazozlarda tat veya koku verici esanslar kullanılar. Bu esanslar, yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bunları suda çözünür hale getirmek için hem su ile hem de yağlarla tam karışabilen (çözünebilen) ara çözücülere ihtiyaç olur. Bu hususta en bol, en ucuz ve en yaygın olarak kullanılan ara çözücü de etil alkoldür. Etil alkol bunun için gazozların terkibine girer. Kimya bilimi açısından bunun biraz daha açıklaması şöyledir: Kimyada, 'benzer olanlar, birbiri içinde çözünür' kaidesi vardır. En mühim ve en çok kullanılan çözücü de su olduğundan suyun dışındaki bütün çözücülerde hidrofil (suyu seven, su ile tam karışan) ve hidrofob (suyu sevmeyen su ile tam olarak karışmayan) olarak ikiye ayrılır. Moleküllerinde hidrofil bulunduran maddeler su ile hidrofil assosiasyon yaparak berrak bir çözelti verebilir. Yağ cinsi maddeler, bu sebeple benzin, eter, toluen gibi çözücülerde çözünür. Etil alkol ise molekülünde hem hidrofil hem de hidrofob grub bulundurduğundan hidrofil grubu ile hidrofil assosiasyon, hidrofob grubu ile de hidrofob assosiasyon yaparak ara çözücü vazifesi görür.

Karmaşık gibi görünen bu mevzuu, aslında herkes çok basit bir deneme yaparak kolayca anlayabilir. Bir iki damla yağ cinsi madde (zeytinyağı, çiçek yağı veya diğer sıvı yağ ve esanslar) bir şişe suya ilave edilse, ne kadar şiddetle ve uzun müddet çalkalansa berrak bir çözelti vermez. Bu bir iki damla yağ-bulunursa, biraz etil alkolde kolayca çözülebilir. Etil alkol bulunamazsa, tuvalet ispirtosu veya kolonya da %75-80 etil alkol ihtiva ettiğinden, bunların az bir miktarları da yağ cinsinden bir iki damla maddeyi kolayca çözerek berrak bir çözelti verir. Bu berrak çözelti şimdi bir şişe suya ilave edilirse, suyun berraklığı bozulmaz.

İşte gazozlarda tat ve koku verici yağ cinsi maddelerin berrak bir çözelti verecek şekilde suda çözünür hale getirilmesi için ara çözücü kullanma işlemi budur.


Etil alkolden başka, sekerat (sarhoşluk) verici olmayan sağlığa başka zararı da olmayan ara çözücüler yok mudur? Vardır. Fakat bunlar etil alkole nispeten daha pahalıdır ve imalatçının bunları seçip kullanmakta bir gayesi ve hassasiyeti yoksa, etil alkolden başkasını kullanmaz.


Tat ve koku verici yağ cinsi maddeleri suda çözünür hale getirmek için kullanılan etil alkol, gazoz içinde kimyevi bir değişime uğramaz mı? Etil alkol, hidrofil ve hidrofob assosiasyon yaparak yağ cinsi maddelerin suda çözülmesini sağlar. Kimyada bunun adı 'salvatasyon' olup fiziki bir olaydır. Fiziki olaya giren maddelerin asli mahiyeti genelde değişmez. Bir değişim olsa, bu fevkalede az oranda olabilir. Etil alkol tat ve koku verici yağları kimyevi değişime uğrayarak (solvaliz ile) çözmüş olsa idi, kendi ile birlikte çözdüğü maddelerin asli mahiyetinde de bir değişim olacaktı. Böyle bir değişim olsa idi, o yağların tat ve koku verme hassaları da kalmayacaktı.

Bu fiziksel özellikleri çözeltiye katmak için yapılan imalat işleminde istenen tat ve koku özelliklerinin işlem sonucu kaybolmayıp devamı, kimyevi olarak, ne bu tat ve koku verici yağlarda ne de onları suda çözünür hale getiren etil alkolde karşılıklı etkileşim (interaction) ile asli mahiyetlerinde bir değişikliğin olmadığının delilidir.


Son yıllarda 'cola' rekabeti'nin artmasının sebebi nedir? Her birinin piyasaya çıkışının özel bir sebebi olabilir. Bir genelleştirme yapılması doğru olmaz. Bir süper devletin kapitalizmine tepki duymak ve bu tepkiyi duyanlardan müşteri portföyü olarak istifade etmek, Filistin davasında taraflardan birine destek veren kola üretici bir firmaya karşı, buna tepki duyarak ve tepki duyanlara satın almaları için imalat yaparak kola markaları piyasaya çıkarmak, kola piyasasını kapitalizmle ve emperyalizmle savaşın mühim savaş alanlarından biri görmek ve biri haline getirmeye çalışmak, etnik sebepler v.s.
Ancak bu bizim için 'cola' rekabeti yapanların bunu niçin yaptıklarından çok, nefsimizin neyi, niçin yaptığı asıl önemli olanıdır. Yiyecek ve içeceklerden helalini araştırıp almak, hem kendimize hem bakmakla yükümlü olduklarımıza karşı temel bir vazifemizdir. Eğer helalini araştırıp seçmek zor geliyorsa, pratik bir kolaylık olarak helalini araştıran, seçen, yapan ve satan markaları seçmek elimizdedir. "Allah (c.c.) bizleri hakkı hak bilip ona tâbi olan, bâtılı bâtıl bilip ondan sakınanlardan eylesin" duasıyla akla kapı açıp, ihtiyarı (cüz'i iradeyi) elden almamak lazım geldiği inancındayım.

PROF. DR. MUSTAFA NUTKU / AKADEMİSYEN

ahkaraca
27-12-2006, 01:15
Kola ve Gazlı İçecekler

"İnsanların büyük çoğunluğu 'Hedonism'in kölesidir. Kendilerine lezzet veren şeye yönelirler ama ötesini düşünmek istemezler. Aksine, lezzet peşindeki bu hallerini savunmaya, kendilerini bu mevzuda haklı görmeye ve göstermeye çalışırlar..."

PROF. DR. MUSTAFA NUTKU / AKADEMİSYEN

Sn. Donkişot,

Alıntı yaptığınz Prof. Dr. vede Akademisyen (:D ) arkadaş maalesef doğayı yalnızca kitaplardan öğrenmiş!

Çok basit bir örnek olarak kedileri incelesin. Onlar da "kendilerine lezzet veren şeye yönelirler ama ötesini düşünmek istemezler"...

Ama hiç bir kedinin doktora gittiği görülmemiştir!:gulen: :gulen: :gulen:

karınca
27-12-2006, 01:46
...
Hurma 1,90 gr/l
...

Gazozdan siyasetide gündeme getirip,"haram gazozu ürettik" şeklinde düşünebilenler olabilir ancak meyvelerin içinde bulunan alkol miktarı konusunda alıntı yukarıda...
Yorum yapmaya gerek yok...