PDA

View Full Version : İnternet bankacılığı işlemleri hukuki açıdan geçersiz



ayyan
05-02-2007, 23:57
Telekomünikasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, elektronik ortamda yapılan işlemlerin geçerli olması için elektronik imza kullanılmasının şart olduğunu dile getirerek, e-imza kullanılmadan bugüne kadar yapılmış işlemlerin hukuken geçersiz olduğunu söyledi.


Referans Gazetesi'nde Begüm Gürsoy imzasıyla yer alan haberde e-devlet uygulamalarının başlamasıyla Adalet, Sağlık, Maliye Bakanlıkları gibi kamu kurum ve kuruluşlarının internet ortamından vatandaşa yaptırdığı birçok işlem ve başvurunun hukuki açıdan geçersiz olduğu ortaya çıktı. Kamu hizmetlerinin yanı sıra, internet bankacılığı aracılığıyla yapılan fatura ödeme, para yatırma, EFT gibi işlemlerin de hukuki açıdan geçerli olmadığı çünkü kimlik bilgisi ve ıslak imza gerektiren bu işlemlerin hiçbirinin bu iki şartı da tek başına sağlayan "elektronik imza"nın (e-imza) kullanılmadığı öğrenildi. Telekomünikasyon Kurulu (TK) Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, e-Dönüşüm İcra Kurulu’nda konunun ele alınarak kamu kuruluşlarına yapılan işlemlerin hukuki olmadığının anlatıldığını ve tartışmaya açıldığını belirtti. Alkan, e-imza altyapısı olmadan elektronik ortamda yapılan işlemlerin ileride mağduriyet yaratacağı uyarısında bulundu.

Alkan, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun çıkmasıyla birlikte e-imza’nın hem kimlik hem de ıslak imza yerine geçtiğini belirterek, kamu kuruluşlarının bunu TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), özel sektör ve vatandaşların ise görevlendirilmiş 3 şirketten alması gerektiğini belirtti. Bunun yasal bir zorunluluk olmadığını ancak elektronik ortamda işlem yapanların işlemlerinin geçerli olması için e-imza edinilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, internet ortamında yapılan işlemlerde kimlik bilgisi doğrulanmadığı ve ıslak imza bulunmadığı için hiçbir işlemin hukuki açıdan geçerli olmayacağını belirtti. Alkan, bu nedenle elektronik ortamda hizmet veren ve alanların e-imza edinmesinin önemli olduğunu kaydetti.

E-BEYANNAMELER DE GEÇERSİZ

Alkan, Maliye Bakanlığı’ndaki e-beyanname uygulamasının elektronik ortamda yapılıyor olmasına rağmen e-imza altyapısının kullanılmadığını belirterek, “5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu olmadan önce bunlar hukuki bir sonuç doğurmayabilirdi ama bu kanundan sonra bu şekilde yapılan işlemlerin hukuki geçerliliği yok” diye konuştu. Alkan, herhangi bir mahkeme süreci söz konusu olunca ne Maliye Bakanlığı’nın ne de vatandaşın yapılan işlemin geçerli olduğunu ispat edemeyeceğini belirtti.

..

devamı : http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5894815.asp?gid=112&srid=3602&oid=1&l=1

ayyan
05-02-2007, 23:58
Referans gazetesindeki haber :

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=58284&ForArsiv=1

( Bu haber bugün foruma geçti mi bilmiyorum. Geçtiyse lütfen kaldırın..)

guneysu
07-02-2007, 00:06
internet uzerinden aldigimiz senetlerde gecersiz sayilirsa iyi olur baya zarar ettim onlardan :):):)

guneysu
10-02-2007, 04:49
internet uzerinden aldigimiz senetlerde gecersiz sayilirsa iyi olur baya zarar ettim onlardan :):):)
:grrr: :grrr: :grrr: :grrr: :grrr: :grrr:
Bankalar Birliği: İnternet bankacılığı işlemleri hukuken geçerli
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), internet bankacılığındaki işlemlerin geçersiz olduğu yönündeki beyanlara karşı, işlemlerde hiçbir sorun olmadığını duyurdu
devamı ıcın http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5921325.asp?m=1&gid=112&srid=3429&oid=7