PDA

View Full Version : Emlak & Gayrimenkul Haberleri



deviant
02-03-2007, 12:18
Buarada İlgİnİzİ Çeken Emlak & Gayrİmankul Haberlerİnİ Yazalim..

Gazete-dergİ-roportaj-yorum.. Gİbİ Konularin TÜmÜ Burda Toplansin.. Her Haber İÇİn Foruma Yenİbİr Tpoİc AÇilmasi ÖnlenmİŞ Olur Bu Sayede..

İlgİnİz İÇİn Şİmdİden TeŞekkÜrler

deviant
03-03-2007, 13:06
ABD’de aylık 780 YTL taksitle ev alınabiliyor

Detaylı Resim için tıklayınız Türkiye’ye getirilen mortgage modeli, Amerika ve Avrupa’daki modellerin bir karışımı niteliğinde. Dünyada konut için kullandırılan kredilerin milli gelire oranı incelendiğinde, dünyadaki “mortgage” sisteminin ne kadar etkin bir şekilde işlediği ortaya çıkıyor


25.02.2007



Avrupa’nın birçok ülkesinde, yaklaşık 200 yıldır uygulanan sistemde mortgage faizleri, sabit ve değişken seçenekleri arasında çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Avrupa, sabit faizli, belirli bir endekse bağlı değişken faizli, tavanlı / tabanlı değişken faizli, esnek ödemeli vb. değişik borçlanma ihtiyaçlarına cevap verebilecek çok çeşitli kredi ürünlerini, çeşitli faiz oranları ile sunuyor.

* Risk profillerine göre farklı mortgage tipleri var. Konut finansmanı için kullanılan mortgage faizinin yıllık ödemesi, gelir vergisinden düşülebilir.

* Romanya’da tahsis edilen kredilerin azami vadesi 25 yıldır. Romanya kanunlarına göre, taksit ödemeleri aylık net gelirin yüzde 35’i ile sınırlandırılmıştır.

* ABD’de 42 bin dolarla kişi başına gelir, Türkiye’nin neredeyse 8 katının üzerindedir. ABD’de faiz oranları düşük ve ilk kez ev alacaklara veya aldığı evde kendisi oturacaklara muafiyetler tanınıyor. Eyaletlere göre değişen faiz oranları olmakla birlikte, 30 yıllık vade için ABD’de aylık faiz binde 4’dür. ABD’de sistemden yararlanarak 100 bin dolarlık mortgage kredisi kullanan bir kişi, aylık 568 dolarlık (780 YTL) taksit ödeyerek ev sahibi oluyor ve bu para kişinin yıllık gelirinin yaklaşık yüzde 20’sidir.

* Türkiye’deki tabloda ise 100 bin YTL’lik bir gayrimenkul alımı için 120 ay vadeyle yüzde 1.55 seviyesinden borçlanıldığında, aylık ödeme 1.800 YTL’yi aşıyor. Fiyatların orta vadede yüzde 20 arttığı ve faizin de yüzde 0.99’lara gerilediği düşünüldüğünde, aynı kredi kullanıcısının 120 bin YTL için aylık ödemesi yine 1.400-1.500 aralığına denk gelmektedir.

Mortgage alan vefat ederse varisler borçtan sorumlu olmaz
Sistem faizleri ve ev fiyatlarını düşürecek mi?

* Sistemin tüketiciye yaraması zaman alacak. Bu noktada iki önemli etken var. Bunların ilki siyasi istikrar. İkincisi ise ilk etkene bağlı olarak ekonomik istikrar. Ekonomik istikrar korunursa, zamanla faiz oranları düşecek. Faiz oranları düşmediği sürece tüketiciye faydalı olmaz. Faiz oranlarının düşmesi ile birlikte emlak fiyatları yükselir. Dolayısıyla mortgage sistemi faiz oranlarını doğrudan düşüren, konut fiyatlarını ucuzlatan bir sistem değildir.

Mortgage kredisi alan vefat ederse, varisleri borçtan sorumlu mu?

* Bu durumda kredi kullanan için yapılan yaşam sigortasının içeriği önemli. Eğer sigorta kapsamında olan bir maddeden vefat ederse, sigorta şirketi borcun geriye kalanını ödemekle sorumlu. Ayrıca vefat edenin o güne kadar ödediği taksitlerin anapara kısmını da tüketiciye öder. Eğer vefat nedeni sigorta kapsamında yer almıyorsa, varisler konut kredisinin bakiyesinden sorumlu. Mortgage’ta hayat sigortası yaptıranların elden geldiğince sigorta kapsamını geniş tutması lehine.

Krediye uygun olmayan konutlar nasıl etkilenecek?

* Uzun vadede krediye uygun yani tapu, imar ve iskan sorunu olmayan, depreme dayanıklı konutlar prim yapacak. Sorunlu ve depreme dayanıksız konutların fiyatları ise gerileyecek. Bu konutlara olan talep bitme noktasına gelecek.

Bu sistemle hiç peşinatsız ev alabilecek miyim?

* Şimdilik bir konut satın alabilmeniz için yüzde 25’inin peşin olması gerekiyor. Ama zamanla yapılacak düzenlemeler ile düşük peşinatlı ve hiç peşinatsız uygulamalar gündeme gelecek. Sistemin başarıyla uygulandığı ülkelerde anaparanın 20 yada 30 yıl sonra ödendiği ürünler var. Bu ürünler eninde sonunda Türkiye’ye de gelecek. Hiç peşinatsız ev sahibi olmak bu ürünlerin çıkması bankalar, konut finansman şirketleri ve leasing şirketlerine bağlı.

Mortgage kredisi alanlar için bir yaş sınırı var mı?

* Ortalama kredi kullanma süresinin 20 yada 30 yıl civarında olduğu mortgage sisteminde kredi kullanmak için belirli bir yaş sınırı yok. Ama kredi alanın yaşı arttıkça, kredi kullanmak için ödenecek sigorta primleri de artar. Bu prim artışı yaşlı insanların ev sahibi olmasını zorlaştırır.

Örnek verecek olursak; 30’lu yaşlarda 100 bin YTL kredi kullanan birisi yılda 500 YTL yaşam sigortası primi öderken 60’lı yaşlarda bu tutar 3 bin YTL’ye, 70’li yaşlarda ise 5 bin YTL’ye yükselir. Yıllık sadece 3 ya da 5 bin YTL’lik sigorta primi mortgage sisteminin cazibesini yitirmesine neden olur.

Haber: Tebernüş KİREÇCİ

deviant
03-03-2007, 13:08
yazıyı dikkatli okumak gerek..

türkiyede neden mortgage ile ev sahibi olamayacağımız aslında .çok açık..

orda gelirinin 1/3 ü ile ev alınabiliyor..yani 1,800 ytl e denk

fakat burda 1,800 ytl yi kim verebilir ???

amiralkaptan
04-03-2007, 19:33
Buarada İlgİnİzİ Çeken Emlak & Gayrİmankul Haberlerİnİ Yazalim..

Gazete-dergİ-roportaj-yorum.. Gİbİ Konularin TÜmÜ Burda Toplansin.. Her Haber İÇİn Foruma Yenİbİr Tpoİc AÇilmasi ÖnlenmİŞ Olur Bu Sayede..

İlgİnİz İÇİn Şİmdİden TeŞekkÜrler
emlak diye bir tpoic zatenvar ....orada devam ediliyor.. siz neden açtınız kiii..?

deviant
04-03-2007, 20:12
sn amiralkaptan..

emlak... diye bir topic size neyi anlatıyor ??

ben bakmadım bile emlak... üzerine nedir diye..

ama benim açtığım topic sadece gazete ve dergilerde yada haberlerde çıkan yazılar ve yorumlardır..


emlak... bana emlak ... dan başka bişey anlatmıyor..

farketmez .. emlak.. topicinde herşey yazılsın maksat bilgiyi paylaşmak değilmi..

ama ben kendi açtığım topicde sadece yazrı ve yorumları kkopyalamayı düşünüyorum..

size kolay gelsin

deviant
04-03-2007, 20:15
Mortgage’la proje yağmuru başlıyor
01.03.2007
’İpoteğe Dayalı Konut Finansman’ modeli Mortgage’ın yasallaşmasıyla birlikte firmalar, sümen altında bekleyen konut projelerini peş peşe devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu firmalardan, Taşyapı, Güneri, Dündar, Beyaz, Kayı, Teknik Yapı, Soyak, Ofton ve Ağaoğlu, uygulamaya koyacağı projelerde üst gelir gruplarını, Regnum, Yapı Kredi Koray, Eston, Hasanoğlu, Hektaş ise orta gelir gruplarını hedef alıyor. Orta gelir gruplarına yönelik projelerde metrekare fiyatlarının 800 YTL’ye kadar çekme planları yapılıyor.

1.5 yıldır Meclis gündeminde bekletilmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle geçtiğimiz hafta yasalaşan Mortgage, konutta biriken stoğu eritmeye başlayınca, firmalar şimdi, sümen altında beklettikleri projelerini peş peşe devreye sokmaya başladı. Faiz oranlarının yüzde 1.80’lerden yüzde 1.50 seviyelerine inmesiyle, konut satışlarında yüzde 30’a varan oranlarda artışın yaşandığı sektörde, proje aşamasındaki konutların da Mortgage kapsamına girmesi, firmaların ortadan üst gelir grubuna kadar her müşteri grubuna özel yeni projeler geliştirmesini sağlıyor.

YENİ PROJELER YOLDA

2007’de Taşyapı’nın 5 yeni projeye başlamayı hedeflediği sektörde Dündar, Beyaz, Kayı, Teknik Yapı, Ofton, Soyak, Yapı Kredi Koray gibi inşaat şirketleri iki yeni proje hayata geçirmeye hazırlanıyor. Güneri, Hasanoğlu, Regnum ve Hektaş’ın bu yıl gerçekleştireceği proje sayısı ise 1’de kalıyor. İmar kanunlarına uygun olarak hayata geçirilecek bu yeni projelerin Mortgage kapsamına girmesi, firmaların her gelir grubuna yönelik proje geliştirmek için arsa arayışlarını da hızlandırmalarını sağlıyor.

Taşyapı, Güneri, Dündar, Beyaz, Kayı, Teknik Yapı, Soyak, Ofton bu yıl hayata geçireceği projelerde üst gelir grubunu hedeflerken, Regnum, Yapı Kredi Koray, Eston, Hasanoğlu, Hektaş gibi firmalar ise Mortgage’la birlikte talepte canlanmanın yaşanacağı orta gelir grubuna yönelik konut üretmeyi planlıyor. Bugüne kadar geliştirdikleri lüks konut projeleriyle ön plana çıkan firmalar, orta gelir grubuna yönelik bu projelerinde metrekare fiyatlarını 800 YTL’ye kadar indirme yoluna gidiyor.

2007’DE KİM, HANGİ PROJEYLE GELİYOR

GÜNERİ İNŞAAT: Bahçeşehir’de gerçekleştirdiği İkebana Projesi’nin ardından Kalamış’ta da profe geliştiren Güneri İnşaat Kuveyt Türk ile Mortgage kredisi kullandırmaya hazırlanıyor.

SOYAK: İzmir Mavişehir’de gerçekleştirdiği projenin ardından İstanbul Kartal’da kendi arazisi üzerinde yeni bir proje gerçekleştirmeyi planlayan Soyak, bu konutların yapımına birkaç ay içinde başlamayı hedefliyor. Soyak 2008’de ise İzmir Urla’da villa projesine başlayacak.

REGNUM: Sky Residece, Elitkent ve Bulgaristan’da gerçekleştirdiği konut projelerinin ardından bu yıl Haramidere’de bir ucuz konut projesi gerçekleştirecek olan Regnum, C grubunu hedef alan bu projede 1285 konut inşaa edecek. Fiyatların cazip olacağı belirtilen proje Nisan ayında satışa çıkarılacak.

TAŞYAPI: Masshattan, Almon Hill gibi projelerle ön plana çıkan Taşyapı, bu yıl 5 yeni proje gerçekleştirecek. Hayata geçirilecek bu projeler alışveriş merkezi ve konut kompleksi olacak. Projeler, İçerenköy, Şişli, Seyrantepe ve Bağdat Caddesi’nde gerçekleştirilecek ve binlerce konuttan oluşacak. Üst gelir gruplarına yönelik gerçekleştirilecek bu projelerden İçerenköy projesinde B ve C grubu hedeflenecek.

YAPI KREDİ KORAY: Evidea, Bis, İstanbul İstanbul gibi projelerle ön plana çıkan firma, şimdi Bahçeşehir’de yeni bir projeye hazırlanıyor. Bahçeşehir’de B ve C grubuna yönelik 750 konuttan oluşan bu projenin satışlarına önümüzdeki aylarda başlamayı hedefliyor. Bahçeşehir Projesi’nin yanısıra, Ankara Çankaya’da 62 konutluk butik bir rezidans inşaa etmeye hazırlanıyor.

ESTON: Talep örgütlenmesiyle konut satışı gerçekleştiren ilk özel firma olan Eston’un, Büyükçekmece Yakuplu’da inşa ettiği Reşit Paşa Evleri Projesi’nin ilk etabından sonra ikinci ve üçüncü etabının satışına başlanıyor. 88 metrekarelik bir dairenin 74 bin YTL’ye alıcı bulduğu projede, 3 artı 1 dairenin fiyatları da 174 bin YTL’de kalıyor.

DÜNDAR İNŞAAT: Ataşehir ve Rumeli Feneri’nde gerçekleştirdiği İstanblue ve Incity projelerinin satışını sürdüren Dündar İnşaat, yeni projeler gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Şu anda imar konularının netlik kazanmadığı bu proıjelerde konut sayısı gibi özelliklerin de henüz belirlenemediğine dikkat çekiliyor.

BEYAZ İNŞAAT: Beylikdüzü, Bakırköy gibi bölgelerde gerçekleştirdiği konut ve alışveriş merkezi kompleksleriyle ön plana çıkan Beyaz İnşaat, Beyaz Rezidans ve Beyazkent’in ardından şimdi de Avcılar’da 24 dairelik bir alışveriş merkezi rezidans kompleksine başlamaya hazırlanıyor. Avcılar Projesi’nin yanısıra Beylikdüzü’nde de 320 konutluk Beyaz City Park projesinin satışına başlayacak. Ayrıca, Bakırköy’de de 3 blok ve 30 konuttan oluşan Beyaz Konakların inşaatına önümüzdeki iki ay içinde başlanılacak.

KAYI: Halkalı ve Mimar Sinan’da gerçekleştirdiği Ka Green ve Ka Blue projeleriyle ön plana çıkan Kayı İnşaat, Mortgage’ın ardından şimdi de İstanbul, Antalya ve Bursa’da yeni projeler gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Firma Antalya’da yabacı yatırımcıya yönelik olarak golf sahalı villa yapmayı planlıyor

HASANOĞLU: Bahçeşehir’de gerçekleştirdiği Banu Evleri’nin ardından şimdi de Ardıçlı Evler’in hemen yanında Opal Park projesine başlamaya hazırlanıyor. Toplam 30 dönümlük araziyi kapsayacak projede 7 katlı bloklarda toplam 300 daire bulunacak. 80 metrekare ile 80 metrekare arasında değişlen bu proje şu anda şantiye kurulum aşamasında.

TEKNİK YAPI: Bu yıl, ortagelir gruplarına yönelik Kartal ve Uğur Mumcu’da toplam 1100 konutluk iki projenin hazırlıklarını sürdürüyor. Uğur Mumcu’da 22 dönümlük arazi üzerinde gerçekleştirilecek 600 konut, sahiplerine 24 ay içinde teslim edilecek ve metrekare fiyatları 850 dolar civarında olacak. Kartal’da ise 21 dönüm arsa üzerine ikinci bir proje hayata geçirilecek. Toplam 500 konut olarak planlanan projeye mayıs ayında başlanılacak. Projede dairelerin metrekare fiyatları 1000 doların altında tutulması planlanıyor.

OFTON: Kurtuluş’ta gerçekleştireceği 210 konutluk projeye bir ay sonra, Bomonti’de inşaa edeceği 301 konutluk Elysium Residence’a ise 4 ay sonra başlamayı planlıyor. Firma 2008 yılında ise Kasımpaşa’da yeni bir proje gerçekleştireceğine dikkat çekiyor.

AĞAOĞLU: Firma, İstanbul’da iki yeni proje gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Eltes İnşaat arazilerinden Ataşehir’in doğu kısmındaki 285 dönümlük arazi üzerine yaklaşık 3 bin konut yapılacak. Ayrıca, Maslak Ayazağa’da bir konut projesi daha gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Ağaoğlu bu yıl Bodrum’da gerçekleştireceği 5 bin konut, otel ve alışveriş merkezi kompleksine de başlamayı planlıyor. Çekmeköy’de yapımına başlanılan My Roseville projesi deyapımı süren projeler arasında yer alıyor.

HEKTAŞ: Gebze’de mülkiyeti kendilerine ait olan arsada imar planı çalışmalarını sürdürüyor. İmar durumu netleştikten sonra, İdealist Köy Projesi’nin inşaatına başlanması planlanıyor. Konut sahibi olanların hobi olarak ekolojik tarımla ilgilenebileceği bu projede, sakinler istedikleri kadar tarla alanını ekip, değerlendirebilecek.

Ayşegül Akyarlı Güven

cenkog
04-03-2007, 23:16
Herkes geliriyle ev almaya çalışıyor veya hesabı öyle yapıyor ama bu ailelerin hiç mi birikmişi yok ; hiç mi aileden kalan mirası yok ;....Milyonlarca yılllık aile geçmişinden ev almak isteyen zavallı Türklere hiçbir şey kalmadı mı ya ?!!!...Hiçbir ülkede konut bir şahsın sadece günlük kazancıyla kolayca alınamaz , bu bir hayaldir ... İyi ve kaliteli konuta sahip olmak her devirde ve ülkede zordur ve biraz fedakarlık biraz da aile geçmişinden yardım gerektirir maalesef :yes:



yazıyı dikkatli okumak gerek..

türkiyede neden mortgage ile ev sahibi olamayacağımız aslında .çok açık..

orda gelirinin 1/3 ü ile ev alınabiliyor..yani 1,800 ytl e denk

fakat burda 1,800 ytl yi kim verebilir ???

umutabi
05-03-2007, 00:28
Herkes geliriyle ev almaya çalışıyor veya hesabı öyle yapıyor ama bu ailelerin hiç mi birikmişi yok ; hiç mi aileden kalan mirası yok ;....Milyonlarca yılllık aile geçmişinden ev almak isteyen zavallı Türklere hiçbir şey kalmadı mı ya ?!!!...Hiçbir ülkede konut bir şahsın sadece günlük kazancıyla kolayca alınamaz , bu bir hayaldir ... İyi ve kaliteli konuta sahip olmak her devirde ve ülkede zordur ve biraz fedakarlık biraz da aile geçmişinden yardım gerektirir maalesef :yes:

Çok doğru diyorsunuz. Herkes zannediyorki iyi işte çalışan karı koca yiyecek içecek ,gezecek ,yurt dışına tatile gidecek tasarruf yapmıyacak sonrada niye ev sahibi olamıyorum diye yakınacak. Vallla ben evlendiğimde bunların çoğunu yapamadım ve büyüklerimin katkısıyla toplu konutlarda bir ev alıp 8 sene oturdum.Şimdi gayet iyi bir semtte iyi bir evde yaşıyorum ve daha yeni yeni yukarıda bahsettiğim şeyleri ailemle yapabiliyorum. Yani bu bir tercih meselesi daha öncede dediğim gibi karınca cırcır böceği hikayesi.

misterno
05-03-2007, 05:01
ABD de yasayan biri olarak ben asla ev almam en azindan bulundugum yerde ev almam. Cunku su anda oturdugum evin kirasi almaya kalkip mortgage yapip aylik odeme yapsamdan yarisina geliyor. Daha once de bahsetigim gibi mortgage olan ulkelerde kiralarin ev fiyatina orani korkunc dusuyor ve ev alma kapasitesi olan insanlar benim gibi almayabiliyorlar.

Diyceksiniz o zaman kiraya veren salak mi? hayir degil benim kiraladigim sirket cok buyuk apartman kompleksinin sahibi ve onlarin devletten muthis vergi avantajlari var ama ben kisi olarak alsam bu vergi avantajlari yok bu yuzden onlar cok ucuza kiraya verebiliyorlar.

Bu yuzden ABD deki haberler istatistikler TR ye uygulanamaz bir ornek teskil edemez cunku buradaki vergi kanunlari o kadar derin ve etkiliki.

deviant
05-03-2007, 23:26
Herkes geliriyle ev almaya çalışıyor veya hesabı öyle yapıyor ama bu ailelerin hiç mi birikmişi yok ; hiç mi aileden kalan mirası yok ;....Milyonlarca yılllık aile geçmişinden ev almak isteyen zavallı Türklere hiçbir şey kalmadı mı ya ?!!!...Hiçbir ülkede konut bir şahsın sadece günlük kazancıyla kolayca alınamaz , bu bir hayaldir ... İyi ve kaliteli konuta sahip olmak her devirde ve ülkede zordur ve biraz fedakarlık biraz da aile geçmişinden yardım gerektirir maalesef :yes:

valla bilmiyorum ama bizim sakaryadan bir arkadasım geldi zamanında zamanında dediğim 12 sene önce istanbula geldi..

ticaret falan fillan derken köşeyi döndüler tabi..

şimdi asıl önemli olan mortgage zaten onaylandı ama ..yapacak bir şey yok..bizim ofisde yapı denetim uzmanı var.. diyorki ..bizim ülkemizde faizler % 20 lerdeyken.. yabancı gelip neden işini riske atıp daha az kar sağlayacağı bir yatırıma girsin..

% 20 zaten garanti..bir yabancı bankanın aynı zamanda kendisi türkiye temsilcisi 3-5 milyon $ kredi krediden saymıyor..bu gayrimenkul işi için..en az verebilecekleri kredi 50-100 milyon $..

adamlar böyle bir yatırım yapsınlarki kzansınlar onlarda haklı bir bakıma..

yorumsuz..:)

misterno
06-03-2007, 05:31
%20 nasil garanti oluyor ya?

Amerikali gelmis gecen sene dolar 1.41 den bozmus sonra parasini %20 den faize koymus sonra 1 sene sonra 1.45 ten bozmus

adam %15 bile kazanmiyor

ya dolar 1.60 a ciksaydi o zaman adam 1 sene parasini faizsiz yatirmis olacakti

garanti %20 ne demek hayatimda hic boyle sacma bir sey duymadim

Garanti %20 demek dolar TR de hic bir zaman artmayacak demek gibi bir sey

Akli basinda her insan bunun imkansiz oldugunu bilir, yabancilar arasinda bu dolarlari bozup getirenler cilgin baska bir sey degil

cenkog
06-03-2007, 11:21
Piyasaya hakim oldukları için bizim veya sizin kadar endişelenmeleri gereksiz onların , bu yüzden siz de onlar adına çok korkmayın sağlığınıza iyi bakın ...




%20 nasil garanti oluyor ya?

Amerikali gelmis gecen sene dolar 1.41 den bozmus sonra parasini %20 den faize koymus sonra 1 sene sonra 1.45 ten bozmus

adam %15 bile kazanmiyor

ya dolar 1.60 a ciksaydi o zaman adam 1 sene parasini faizsiz yatirmis olacakti

garanti %20 ne demek hayatimda hic boyle sacma bir sey duymadim

Garanti %20 demek dolar TR de hic bir zaman artmayacak demek gibi bir sey

Akli basinda her insan bunun imkansiz oldugunu bilir, yabancilar arasinda bu dolarlari bozup getirenler cilgin baska bir sey degil

deviant
06-03-2007, 19:35
%20 nasil garanti oluyor ya?

Amerikali gelmis gecen sene dolar 1.41 den bozmus sonra parasini %20 den faize koymus sonra 1 sene sonra 1.45 ten bozmus

adam %15 bile kazanmiyor

ya dolar 1.60 a ciksaydi o zaman adam 1 sene parasini faizsiz yatirmis olacakti

garanti %20 ne demek hayatimda hic boyle sacma bir sey duymadim

Garanti %20 demek dolar TR de hic bir zaman artmayacak demek gibi bir sey

Akli basinda her insan bunun imkansiz oldugunu bilir, yabancilar arasinda bu dolarlari bozup getirenler cilgin baska bir sey degil



nasıl yani yazdıklarımdan hangisi sana saçma geldi... zaten devletimiz.. % 19,5 la borçlanıyor..

hazine bonosu..

şimdi yabancı bir kriz olunca parasını alır gider... bakmışsın aniden yok..

ama gayrimenkul yatırımı yapsa !!! evleri sökecek hali yok değilmi söküp gidemez...

kriz halinde..

benim asıl söylemek istediğim bu..ama şundan emin ol % 20 den daha fazla kazanıyorlarrr!!!!!!

deviant
14-03-2007, 16:16
İstanbul'un Otoparklarına Japonlar Talip


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sahip olduğu İSPARK'ın yaptığı çalışmalarının ardından, otopark pastasının kayıtdışından alınmasıyla ilk ciddi işbirliği teklifi Japonlardan geldi.

Japonya'da gayrimenkul ortaklığı alanında faaliyet gösteren ZECS firmasının yetkilileri, otopark işletmeciliği ve yapımı konusunda İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetci ve ekibiyle görüştü.

Görüşme sırasında İstanbul'un parklanma sorunu masaya yatırılırken Japon firmasının temsilcileri Genel Müdür Gurbetçiye "Bizde para var, sizde de otopark ihtiyacı var gelin birlikte yapalım ve hem İstanbul kazansın hemde biz" dedi. Taraflar İSPARK'ın Mecidiyeköy'de bulunan merkezinde bir araya geldi. İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetci, "İstanbul'da 2.5 milyon araç var. 27 bin kilometre cadde ve sokak bulunuyor. İSPARK'ın amacı niteliksiz işletmeciliğe son vermek ve kentin ihtiyacı olan modern otoparkları yapmaktır. Bu noktada gelen projeleri değerlendireceğiz" dedi.

Gurbetci, Alman, Fransız, İtalyan ve İsrailli firmaların da olduğu şirketlerin de daha önce teklif getirdiklerini kaydetti..



.........

deviant
14-03-2007, 16:17
Konut Kredileri İlk Kez Kredi Kartlarını Geçti




Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sisteminde gelecekte iki enstrümanın hâkim olacağını belirterek, "Bunlardan biri kurumsal, diğeri konut kredileri. Ama kurumsal kredi daha ağırlıkta olacak" dedi. Bilgin, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde 'Türk Finans Sektöründe Son Gelişmeler' konulu bir konferans verdi.

'Kart yanlış pazarlanıyor'
Konferansta, 'Bankalar hep bireysel kredi veriyor, şirketleri finanse etmiyor' diye eleştiriler olduğunu söyleyen Bilgin, "Bireysel kredilerin bir doyum noktası vardır. Bundan sonra kurumsal krediler daha da artacaktır. Bankalarımız kesinlikle kurumsal kredi vermek zorundalar. Yoksa ellerindeki krediyi satamazlar. Türk bankacılık sisteminde gelecekte iki enstrüman hâkim olacak.

Bunlardan biri kurumsal krediler, diğer konut kredileri. Ama kurumsal krediler çok daha ağırlıkta olacak." Konut kredilerinde artan bir trend olduğunu belirterek, "Konut kredileri, ilk defa kredi kartlarının büyüklüğünü geçmiş durumda. 16 Şubat 2007 tarihi itibarıyla 21.6 milyar YTL'lik kredi kartı varken, 22.5 milyar YTL'Lik konut kredisi var. Mayıs ve hazirandaki dalgalanmadan sonra özellikle taşıt ve konut kredisinde durma yaşandı. Aynı husus kredi kartında da var"' dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Bilgin, kredi kartlarıyla ilgili eleştiriler aldıklarını ifade ederek, kredi kartlarında iki-üç yıldır mantıksız yükseliş olduğunu, bunun da bankaların yanlış pazarlamasından kaynaklandığını vurguladı.

'Yine düzenleme geliyor'
Bankaların hacim büyütmek istediğini, kredi kartlarının da bankalar için tatlı gelir olduğunu ifade eden Bilgin, şöyle dedi: "Borcunuzu vadesinde ödeyemiyorsanız banka için çok değerli müşterisiniz. Özellikle geçen yıl çıkan kanundan sonra bu artış hızı yavaşladı. Bunda tamamen bizim düzenlemelerimiz etkili olmuştur. Yine bazı düzenlemeler geliyor. Burada bankacılarımızın da, vatandaşların da hatası olmuştur. Bazı insanımız, kredi kartını yaşam biçimi olarak gördü. Aslında kredi kartı bir ödeme aracı. Eğer, Üç-beş kredi kartıyla bir kredi kartını kapatırım, takla attırırım' diye düşünürseniz, çığın altında kalırsınız. İki taraf da bunu mantıklı kullanmak zorunda."

Bankacılık sisteminde halen yabancı bankaların oranının yüzde 20.9'a yükseldiğini vurgulayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, şunları kaydetti:

"Bu hızlı bir trend. Dünyada küresel sermayenin ilgi gösterdiği başka ülkeler de olmuştur. Yabancı bankalar ülkeye para, kredi kültürü, bilgi birikimi ve risk kültürü getiriyorlar. Bunlar avantajlar. Dezavantajlar ise ülkede bir dalgalanma olduğu zaman kredi vermeme yönünde bir tercih geliştiriyorlar. Hazine'nin borçlanma ihtiyacı olduğunda, yerli bankalara göre faiz oranlarını daha da yukarı çekebiliyorlar. İyi müşterilere gidiyorlar. Reytingi daha düşük firmalar yerli bankalara kalıyor. Ama bize bu yönde başvuru geldiğinde detaylı inceleme yapıyoruz. Bu değerlendirmelerde, tamamen ülkenin gerçeklerini ele almaya gayret ediyoruz."

Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Yeni Sermaye Yeterliliği Uzlaşısı'yla (Basel-II) ilgili olarak sektörün yüzde 97.28'ini temsil eden 31 bankanın katılımıyla İkinci Yerel Sayısal Etki Çalışması'nın (QIS-TR2) mayıs ayında yayımlanacağını açıkladı. Radikal Gazetesi

deviant
14-03-2007, 16:23
Hesaplı Konut Arayan Yabancılar Antalya'nın Köylerini Keşfetti

Kuzeye doğru genişleyen Antalya'da merkezde ve sahil kesimlerinde aradığı ekonomik konutu bulamayan yabancılar, şehrin doğusunda yer alan Çalkaya Belediyesi'ne bağlı köyleri keşfetmeye başladı. Karaçalı Köyü'nde Almanlar, Keşirler'de ise İngiliz vatandaşlarının emlak yatırımları dikkat çekerken yine yapılaşmanın zayıf olduğu Mandırlar Köyü'nde de Ruslar, İngilizler ve Almanlar mülk sahibi oluyor.

Mandırlar Köyü'nde arsanın yüzde 30'u kadar inşaat izni verilebiliyor. 18-20 yıl önce imara açılan köyde arsaların parsel fiyatları geçen yıl 3-5 bin YTL iken bu yıl en az 20-30 bin YTL'den alıcı buluyor. Denize 14 kilometre uzaklıktaki Mandırlar'da 200 metrekarelik müstakil bir evi arsasıyla beraber mütevazı koşullarda 100-120 bin YTL gibi ekonomik fiyatlarla inşa etmek mümkün. Keşirler Köyü'nün iç kesimlerinde ise 350 metrekarelik bir arsa 30 bin YTL'ye, havaalanına yaklaştıkça ise 70 bin YTL'ye alınabiliyor. Söz konusu köyler, belediye sınırları içinde olan mahalleler olarak göründüğü için yabancılar mülk edinebiliyor.

Ruslar, Bulgaristan'dan vazgeçti
Tarık Yüksel, İstanbullu bir tekstilci. Bir süredir Antalya'da kendine ait bir konut edinmek için uğraş verirken arsa alma konusunda ilk uğrak noktası Keşirler oldu. Ancak Keşirler'de çıkan yasal sorun nedeniyle Karaçalı'ya baktı. Karaçalı'da müşterek nizam uygulamasından dolayı parseller arasında mesafenin olmaması Yüksel'i yeni arayışlara yöneltti. Bir arkadaşının yönlendirmesi ile Yüksel, Mandırlar Köyü'nde karar kıldı.

Kendine iki katlı 194 metrekare kullanım alanı olan, 4 oda bir salon müstakil ev yapmaya başlayan Yüksel'in bu girişimi, eşinin Rus akrabalarının ilgisini bölgeye çekti. Yüksel, şu açıklamyı yapıyor: "Bu bölgede arsaları yatırımcılar almış ama kimse üzerine bir şey yapmıyor. Ben inşaata başladım, elektrik yoktu çektirdik, suyu yoktu getirttik. Ne Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ne Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) bunu karşılıyor, siz her şeyi yapıyorsunuz, onlar sadece gelip saati bağlıyor. Yurtdışından tatile gelen arkadaşlarımız gezip burayı gördüler. Havadar oluşu, tepeden denizi görüyor olması, burada yaz sezonunun uzun sürmesi nedeniyle kendilerine ikinci bir konut edinmek istediler. Bunun üzerine onların adına 6-7 tane, her biri ortalama 300-350 metrekare büyüklüğünde arsalar aldık. Başvurumuz olumlu sonuçlanırsa onlar adına müstakil evler yapacağız. Rus arkadaşlarımızın hepsi kendi ülkesinde işi olan ve iyi kazanan insanlar. Küçük olsun ama tapulu, ruhsatlı olan bir ev olsun istiyorlar. Gazetelerin emlakta en iyi beş ülke arasına Türkiye'yi sokması da onların tercihinde etken oldu, Bulgaristan'dan vazgeçip buraya yatırım yaptılar."

Yeni yollarla merkez olacak
Mandırlar Köyü'ne tesadüfi olarak gelen sadece bu Rus grup değil. İngiliz ve Almanlar da bölgeyi öğrenmiş. Örneğin Mandırlar'da Country Evleri adı altında 18 villa yapan SSY İnşaat'ın müşterileri arasında yabancılar da bulunuyor. Her biri 285 metrekare kullanım alanı olan 3 katlı villaların şimdiye kadar 14'ü satıldı, bunlardan ikisini İngilizler, birini ise Almanya'da yaşayan bir Türk yatırımcı satın aldı. 7 bin metrekare alan üzerine kurulu, havuzlu projede normal villalarda fiyatlar 130-170 bin euro, henüz tamamlanmayan iki özel villada ise 300 bin euro seviyesinde bulunuyor.

SSY İnşaat henüz keşfedilmediğini söylediği bölgede yeni projeler yapmaya hazırlanıyor. Şirket ortaklarından Uğur İncesu, havalimanına 6, Lara Plajı'na 10 kilometre mesafede bulunan bölgenin havaalanından Aksu'ya Belek'e gelecek 30 kilometrelik bulvar yollar açıldığında şehrin merkezinde kalacağını düşünüyor. Köyün sınırlarının sahile kadar indiğini anlatan İncesu, "Antalya'da topraklar sınırlı, yerler pahalı. Bizim 130 bin euroya sattığımız bir daireyi merkezde 250 bin euroya ancak alabilirsiniz" diyor.

Artık genç alıcılar piyasada
Antalya'da faaliyet gösteren Adres Emlak yetkilisi Süphan Üçgül, yabancı yatırımcıların Kemer, Kaş gibi merkezi bölgeleri pahalı bulduğu için doğuya yöneldiğini söyledi. Üçgül, "Parası olan Kaş, Kalkan'a gidiyor. Özellikle Rusya'dan gelen alıcılar, en çok 50-80 bin euro civarı konutlar arıyor. Merkezi yerlerde fiyatlar 200 bin euroya çıkabiliyor. Bu nedenle Lara yolu üzerinde Keşirler, Mandırlar, Kemerceğiz, Karaçallı gibi imarlı parsellerin olduğu alanlarda keselerine uygun konut ediniyorlar veya eş-dost aracılığıyla yaptırıyorlar" dedi. Yabancıların yılda bir iki ay gelip kalmak için konut sahibi olduğunu anlatan Üçgül, "Eskiden sadece yaşlılardı ama artık 35 yaşlarında insanlar gelip soruyorlar" açıklamasını yapıyor.

Tarihi eseri korumak şartı ile sahilde konut yapıyor
Konyaaltı Liman Mahallesi'nde denize sıfır kabul edilen yerlerde proje geliştirmeye müsait arsa bulunamıyor. Genelde otel tarzı yapılaşmanın olduğu denize 30 metre mesafedeki bu bölgede bugünlerde yüksek ve modern bir konut projesi yükseliyor. Başaran Grup'un gerçekleştirdiği Bileydi Residance, akıllı ev teknolojisi ile üretilen, 2 blokta toplam 108 daireden oluşuyor. Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Akyol, mevcut arazinin, içindeki tarihi eserin korunması şartıyla kendilerine verildiğini anlatıyor. Akyol, "Atatürk ve İnönü'nün 1914'te gelip kaldığı binayı dışından hiç bozmadan, içerden güçlendirerek welness haline getiriyoruz. Böylece tarih ile modern mimariyi birleştiriyoruz" diyor. Binada 119 ile 154 metrekare arasında değişen büyüklükteki dairelerin metrekare fiyatları 1500 euro ile 3500 euro arasında değişiyor. 44 dairesi satılan rezidansta, eğer güvenlikten kart almamışsa, misafir eve giremediği gibi odalarda da dolaşamıyor. Kasım Akyol, Avrupa standartlarındaki dairelerin temel müşterisinin yerli yatırımcılar olduğunu söylüyor. 17 ay önce inşaat başladığı sıralarda Bileydi Rezidans'a ayda 20-30 yabancının gelip soru sorduğunu anlatan Akyol, "Ama fiyatlar açıklanmaya ve binalarımız yükselmeye başlayınca almaktan çekindiler. Onlar küçük ve ucuz daire arıyorlar. Bizim projemiz ise yüksek kaliteli malzeme kullanıldığı, kapalı-açık yüzme havuzları, hamamı, saunası, buhar odaları gibi geniş sosyal alanlarından dolayı pahalı geliyor" diyor. Zemin üstü 9 katlı olarak planlanan konutların 2008 Temmuz ayında tamamlanması planlanıyor.

Alanyalı inşaatçılar Norveç ve Finlandiya pazarına yönelecek
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın rakamlarına göre Alanya ekonomisi turizm ve inşaat sektörlerinde ağırlıklı olarak gelişti. Son 3 yılda binden fazla inşaat firması açılırken 2006’da açılan her üç işyerinden biri inşaat, gayrimenkul ve emlak üzerineydi. Yabancı sermaye ilçenin ekonomisinde önemli rol oynuyor. 2005 yılında sektördeki yabancı şirket sayısı 180’e ulaştı, bu sayı 2004’te 50, 2003’te ise sadece 3’tü. Alanya pazarında Danimarkalılara getirilen sınırlama nedeniyle inşaatçılar yeni pazar arayışına girdi. BH İnşaat ortaklarından ve Alanya Belediyesi Turizm Komisyonu Üyesi Ali Hancı, bölgedeki pazarın yüzde 60'ını oluşturan Danimarkalılardan doğan boşluğun, Norveç ve Finlandiya pazarı ile doldurulmaya çalışılacağını söyledi. Onların Türkiye'de tapu alma konusunda daha az sıkıntıları olduğunu anlatan Hancı, önümüzdeki günlerde yabancıların tapu alma sürecinin daha da kısalacağını açıkladı. Hancı, "Alanya Tapu Müdürlüğü artık Ege Ordu Komutanlığı'na yazı yazmadan tapuları buradan verebilecek. Çünkü bölgelerin askeri stratejik bilgileri, tapu müdürlüklerine gönderilmeye başlandı. Böylece gerekli şartları taşımaları halinde iki-üç gün içinde yabancılar tapu sahibi olabilecekler. Bunun sektörü kısmen rahatlatacağını düşünüyoruz" dedi.

Ali Hancı yabancıların küçük ama sosyal alanı geniş konutlar aradığının altını çiziyor. Hancı, "Yaşam tarzları çok farklı. İhtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar bir oda bir salonu olsun onlar için yetiyor. Daha fazlası bakımıyla, temizliği ile eşyası ile onlara yük gibi geliyor. Ama aldığı sitede sosyal aktivitelere çok önem veriyor. Sauana, kapalı havuz, fitness center, hamam gibi unsurları soruyorlar" diyor. Yabancılara yönelik konutlar üreten BH İnşaat'ın halen Tosmur, Mahmutlar ve merkezde devam eden üç inşaat projesi bulunuyor.

Açık mutfaklı küçük dairelere bakıyorlar
Alanya'da faaliyet gösteren Remax Best ofisi yetkilisi Aysun Üşenmez, yabancı yatırımcıların genelde ikinci konut olarak kullanmak üzere alım yaptıklarını söyledi. Alanya'ya İngiltere, İrlanda, Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç ve İskandinav ülkelerinden ilgi olduğunu anlatan Üşenmez, kendi ofislerine günde 5-10 yabancının gelip fiyatlar ve evler hakkında bilgi aldığını açıkladı. Üşenmez, sırf yabancılara yönelik yapılan projelerin 2+1, 3+1 tarzında küçük dairelerden oluştuğunu anlatırken "Onların kültür yapısı bizden farklı. Örneğin Türkler mutfağın ayrı olmasını ister ama onlarda açık mutfak sistemi uygulanıyor" dedi.

Yabancılara kira geliri rehberi
Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri elde eden yabancıların yükümlülüklerini bildiren Türkçe, Almanca ve İngilizce kira rehberi hazırladı. Kira rehberi İstanbul, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya ve Hatay illerinde dağıtılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de yerleşik sayılmayan ancak Türkiye’de sahibi oldukları konutları kiraya veren ve karşılığında da kira geliri elde eden yabancıların, hak ve yükümlülüklerini daha kolay öğrenebilmeleri ve anlayabilmeleri amacıyla İngilizce ve Almanca kira rehberi hazırlandığı bildirildi. Yabancılar İçin Kira Geliri Beyanı Rehberi’nde, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de elde ettikleri kira gelirlerini hangi hallerde nereye ve ne zaman beyan edecekleri, beyan edilen bu gelirin vergilendirilmesi ve ödenmesi, ayrıca gelirin beyan edilmemesi durumlarında sonuçlarının neler olacağı konuları hakkında bilgiler yer alıyor. Referans Gazetesi

Selma ŞENOL

azakemlak
03-12-2007, 20:59
''Hesaplı Konut Arayan Yabancılar Antalya'nın Köylerini Keşfetti '' Avsallar bölgesinde 2003 yılından beri 3000 Tane konut yapıldı. Satılan konut Sayırsı % 10 bunun sebepleride satışın kapatılıp yeniden açılması yatırımcıların kafasının karışması daha bir sürü sebep artık onlarıda alan yok yahni arkadaşım amma açılacak bakalım bizde bekliyoruz şuanda mlt inşatları devam etmesi için ucuz ucuz daire veriyor amma nereye kadar bakalım.

Ramazan AZAK

azakemlak
03-12-2007, 21:12
Türkiyenin en önemli bölgesi neresidir ? Antalya niçin Turizm ve yatırımların en çok olduğu yer !!! Antalya bölgesinde şuanda emlak sektörü çöktü niye ? önüne gelen inşatcı oldu :) ne oldu batanlar battı kalan sağlar bizim. Sen 70.000 euroluk daireyi satarsan 170.000 euroya durum bu, mlt düzgün olsaydı eder fiyatından satsaydı. şimdi kimse bu durumda olmazdı. bir konu daha yukarıda arkadaşın dediği gibi toprak yada daireyi alıp gidemez yatırımcı :) amma borsada parasını çeker gider. hahahahahah güzel ben sevdim bu siteyi !!!

emlaksan
08-12-2007, 13:22
Antalya BÖlgesİnde Daİre Yapanlar Neden Batiyorlar Kİ?
SonuÇta Daİre Malİyetlerİ Bellİ..3 AŞaĞi 5 Yukari..
İndİrİp Fİyatlari Satsinlar..
Tabİİ Arsa Malİyetlerİ Çok Arttiysa O BaŞka Konu..
Bu Durumda Daİre Malİyetİ AŞmiŞ - Abarti Sevİyelere Çikabİlİr..
Bİr Sebebİ Vardir Elbet..
Bİlen Varsa Aydinlanalim Konu Hakkinda..

SaĞlikla Kalin..

E M L A K S A N

azakemlak
08-12-2007, 17:27
2004-2005 yılları arasında gayrimenkula talet bir anda patladı ve böylece ne oldu fiyatlar tavan yaptı ve herkes satış yapıyordu bunun yanında daha büyük işlere girdi ve ar çok parası olan herkez müthayitliğe soyundu ne oldu arsa fiyatları tavan yaptı bu sıradada daire maliyetleri yükseldi neden çimento demir ve arsa fiyatlaır ne oldu şimdi alım yok ve daireler çok sadece Avsallar ve alanya bölgesi için konuşuyorum. Avsallarda 3000 yakın konut yapılmış 2004 yılından beri ve % 15 satılmış sizce bu neydir ? Amma şunuda söyleyeyim yakında herşey düzelecek :) neden derseniz her düşüşün bir çıkışı vardır. 2000 ve 2003 yılları arası gibi işte böyle.

emlaksan
08-12-2007, 22:37
Evet anlıyorum..
Teşekkür ederim cevap için..
Sağlıkla kalın..

E M L A K S A N