PDA

View Full Version : Dövizde de düşüş kaçınılmaz...



Pages : [1] 2 3 4

oldwolf
23-10-2008, 16:32
El mi yaman bey mi yaman, cümle aleme gösterme topiğidir :)

oldwolf
23-10-2008, 16:36
Düşüş kaçınılmaz çünkü, bu ülkedeki yatırımlar borsa dahil, yüksek bir iskonto içeriyor, bu mutlaka satın alınmak istenecektir, düşüş kaçınılmaz çünkü, bu ülkedeki reel faiz hala çok yüksek, yine cazibe yaratacaktır....

oldwolf
23-10-2008, 16:37
Dövizde yükseliş topiğine şakayla karışık "DEYYUSUN 1.70 ÜSTÜNDE KATLİ VACİPTİR" demiştim, güzel bir dengelenme oldu...

oldwolf
23-10-2008, 16:44
Elbette hedge fonlar 1.20 -1.30 lardan tl ye geçerek 45-50.000 endekslerden senet almış, bugün 25.000 endekse kusuyor, dönüyor 1.70 ten dolarını alıyor, rezil olup, defolup gidiyor..

adeta nasıl para kaybedilir i bütün herkese gösteriyor.

alın size yabancı fon..alın size devasa zarar..kırın artık putlarınızı eyy yatırımcılar :)

bırakın yabancı alıyor, yabancı satıyor muhabbetini artık, sizden bizden esasında hiçbir farkları yok..

bu arada döviz dalgalanmaya devam edecek, 1.80 leri de pekala görebilirz ama yine de buralar bile bana göre yüksek..

deep
23-10-2008, 16:48
Dusus kesinlikle kacinilmaz... Seytan surekli durtuyor dolarla kredi alll alll die...

Ama is durumu cukurda... Borsa desen guzel darbe yedik... Ev durumlari da karisik... Eh beyinde bi yere kadar... Hepsine yetisemem diyor...

kıtır
23-10-2008, 16:54
sn oldwolf,
bu saydıklarınız normal mantık kurallarında geçerli... diğer (ters) topicte usulünce bugün öğleden sonra bahsettiğimiz nedenlerden dolayı galiba düşüşü bir süre unutmanız gerekecek...

stocony
23-10-2008, 16:56
İnşallah düşecek

oldwolf
23-10-2008, 16:59
sn oldwolf,
bu saydıklarınız normal mantık kurallarında geçerli... diğer (ters) topicte usulünce bugün öğleden sonra bahsettiğimiz nedenlerden dolayı galiba düşüşü bir süre unutmanız gerekecek...

piyasa zaman zaman kriz geçirir, ama normal zamanlarda "mantık" hakimdir, ben de ona güveniyorum ya zaten : Rasyonalite..

bir süre döviz dalgalı ve yüksek olabilir ama düşüş kaçınılmaz..

fermandar
23-10-2008, 17:02
Bu batmış salağın(dolarin) kesinlikle düşmesi lâzım ... ! ...

oldwolf
23-10-2008, 17:15
IMF anlaşması açıklansın, ondan sonra hava daha farklı olacaktır. Ben bu olup biteni kredili bir grubun bir hissede sıkışıp zoraki teminat satışı yapmalarına benzetiyorum. hedge fonlar bu sefer baltayı taşa vurdu..çok ters pozisyonda yakalandılar ve bunun bedelini ödüyorlar...

İzleyip neler oalcak göreceğiz..

oldwolf
23-10-2008, 18:46
Piyasalarımız açıkken $ günün en düşüğünden, hatta dünkü kapanışının bile altında kapanıyor, 1.65 lerde...gelgelelim, londradaki "hainimsi" ler, kendi aralarında al gülüm ver gülüm işlemlerle 45 dk sonra kuru 1.68 lere çekiyorlar..

Bu şerefsizlerin de bazılarının nüfus kağıdında "Türk" yazıyor..3 kuruş kazanmak için çevirmedikleri alavere dalavere kalmıyor..

oldwolf
23-10-2008, 18:50
2001 krizi zamanlarında dövizde oynanan alicengiz oyunlarının deşifre edilmiş hali..

lütfen ilgiyle okuyunuz....hemen hemen aynı oyun tekrar oynanıyor...

************************************************** ***************

HSBC Yatırım'da çalışan Levent Üstay, 900'ü aşkın üyesi bulunan internet mail grubunda dövizin niye yükseldiğini bir bir anlattı. Ama çalıştığı yabancı banka bu yazıyı sevmedi
Dolar neden yükseliyor? Yıllardır piyasanın içinde olan bir fon yöneticisi, bankacıların üye olduğu internet üzerinde kurulu bir grupta, bu konudaki görüşlerini anlattı. Ancak HSBC Yatırım'da çalışan bu yazının sahibi Levent Üstay, ertesi gün 'istifa etmek' zorunda kaldı. İşte hep merak edilen "Dolarda ne oluyor" sorusuna 'içerden' birinin yanıtı:

TEK YAPTIKLARI AL-SAT
"Piyasada herkesin bildiği bir 5'li banka grubu var. Bir de bunlara Londra'dan 3-5 yabancı kuruluş daha katılmış durumda. Buradaki trader'ların her türlü işlem limitleri kesik. Yani hisse ya da bono alamıyorlar, TL plasefedemiyorlar vs. Tek yapabildikleri dolar/TL alıp, satmak. Eskiden, çoğu arkadaşım olan bu kişilerle gurur duyardık. Hem trader'lar hem de bunlara gerekli lojistiği sağlayan ekonomistler genellikle Türkler. Buradakilerin Türk olduğunu söylememe gerek yok. Bu Türk çocuklarıfalacakları primi hak etmek için canla başla TL short'luyorlar (TL borç alıp, dolar satın alıyorlar). İşin komiği buradaki Türk bankalarında çalışanlar da bu işi daha iyi yapabilsinler diye bol ve ucuz TL'yi bunlara veriyor! Merkez Bankası yerine aynı fiyata yabancıya TL borç vermek daha önemli. Neme lazım sonra çalışmazlar mazallah!

OYUNU BAŞLAT!
Taktik çok kolay ve Merkez'in trene bakar gibi baktığı bu piyasada herkes de bunu biliyor: TL short-USD long git. Değişik kademelerde tekrarla. Neden olarak herhangi bir şeyi değişik aralıklarla tekrarlayabilirsin. Nasılsa bu ortamda inanan bol bulunur. (Bu hükümet gitmeli, konsolidasyon geliyor, borçlar döndürülemez, erken seçim şart, askeri müdahele olacakmış, yarın deprem olacakmış CNN'de duydum vs...)

ALMAMA LÜKSLERİ VAR!
Daha sonra oyun belli: Bankalararası piyasada ya da Londra'daki broker'larda alış fiyatını yüksek tut. Kazara biri sana satmak isterse "Ben o banka ile çalışmıyorum" deme lüksüne sahipsin. Türkiye'de de Reuters dealing'den gelene "sorry no line (Pardon limitim yok)" dersin olur biter. Bu arada piyasada seni alıcı zannetmiş ve fiyatları yukarı çıkarmıştır. Sabahın köründe ekrana bir önceki fiyatların 5 bin lira üzerine alış gir ki piyasa oradan başlasın, nasıl olsa almıyorsun ki...Sen önceden almıştın zaten önemli olan beş kuruş harcamadan fiyatı 15-20 bin lira yukarı sıçratmak. Ha bir de o arada ithalat ödemesi gelen bir kamu kuruluşu varsa (Tüpraş en kıyak olanı) değmeyin gitsin keyfine. 10-20 milyon dolar da o alır, sen 30-40 bin lira artışı garantilersin. Ama yetmez. O sadece 1 günlük.

KOORDİNELİ 'İTTİRME'
Yine eski taktikle yukarı ittirme operasyonuna başlarsın. Mesela öğlen tatili ve akşam saat 15.30 sonrası idealdir. Piyasa zaten zayıfken bu saatlerde hacim iyice düşer. Sen de istediğin gibi fiyatı yukarı çekmeye başlarsın. 4-5 tane yandaşın açıkgöz de seni destekler. Biner, üçbiner fiyatı yukarı itmeye başlarsın. Millet hakikakten mi alınıyor, yoksa gene spekülatif mi derken, zaten 10 bin liralık artışı sağlamış olursun.

Bu arkadaşlar Türk, ama çok zeki oldukları için herkes de aptal olduğu için bu yaptıklarını çok büyük zeka ürünü zannederler. Çalıştıkları banka yabancıdır. Onlar para yaptıkça sırtlarını sıvazlar milyon dolar değerinde prim vefona mukabil hisse senedi opsiyonu verirler. Ama bir noktaya kadar!

BİR TAŞLA İKİ KUŞ
Sağdıkları piyasa Türkiye piyasasıdır. Ve ekonomistleri, dünyada hiç bir milletin yapamayacağı kadar kendi ülkelerini kötülerler. Yazdıkları raporlarla çalıştıkları kurumun Türkiye'ye açtığı kredileri, işlem limitlerini budarlar. Doğal olarak gelen para kesilir.

Hatta o kadar başarılılardır ki olan para da çıkar gider. Yani çok zengin olan ülkemiz halkı neredeyse onların çalıştıkları kurumlara para göndermeye başlarlar. Bir taşla iki kuş vuran o kurumların en sonunda ne yaptıklarını söyleyeyim mi?

Ülke sonunda likidite krizine girer borçlarını yenilemekte yeni borç bulmakta zorlanır ve Türk ekonomistlerin aylardır dedikleri gibi bir konsolidasyon yapmaya mecbur kalır. Ülke yatırım kategorisinden çıkar. Bu defa o kurum Türkiye için adam çalıştırmanın manasız olduğuna karar verir ve o paraları kazanan tüm traderları bir sabah kapının önüne koyar. Vefa mı? Dalga mı geçiyorsunuz.

Kanıt isterseniz, Rusya traderlarına, ya da Uzak Doğu trade eden insanlara sorun. 1997'de başlarına ne geldi? Sorun bakalım Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti analistlerine. Hangisinin analisti bizimkiler kadar kendi ülkesine acımasız?

HANGİ KUR SPEKÜLATİF
Merkez Bankası nereyi spekülatif kabul ediyor acaba? 5 milyonu mu? Kendi ekonomi bakanımız 1.300.000'lerdeyken doların aşırı değerli olduğunu telaffuz ediyordu. Ama o seviye bize avantaj sağlayabilirdi. Dolar 1 milyon 600 bin oldu, avantaj nerede göremedik. Çünkü ekonomi küçüle küçüle kuş kadar kaldı. Ama 300 bin liralık fark hala spekülatif değerlendirilmiyor.

GELECEK KARARIYOR
Allah için suçun büyük kısmı yöneticilerimize ait. Ama Bakan Öksüz'den beri hiç mi iyi olay olmadı? Kusura bakmayın, 6-7 tane kendini akıllı zanneden ama hem bizim hem de çocuklarımızın geleceğini karartan bu Türkler'in spekülasyon yaptığını ve doları aşırı yükselttiğini Merkez Bankası hangi seviyede görecek. Merak ettiğim için düşündüklerimi paylaşma ihtiyacı hissettim."

HSBC: Bu yazı kabul edilemez
Dövizde yabancı bankaların spekülasyon yaptığı konusunda defalarca yorumlar yapıldı. HSBC de sözü geçen bankalardan biriydi. Demirbank'ı ve Demir Yatırım'ı da satın alan İngiliz bankası, aracı kurumunda çalışan bir kişinin bu yazıyı yazmasını affetmedi. Bankanın üst yönetimine kadar ulaştırılan bu yazı, kurumun posta adresini de kapsadığı için, Levent Üstay'ın istifası istendi. Banka yönetimi, aynı mail grubuna bir mesaj yollayarak, istifayı şöyle duyurdu:

"Yukarıda bahsi geçen e-posta mesaj, Levent Üstay'ın kurumumuzdaki görevi ile ilgisiz olup, HSBC'nin kurumsal değerleri ve analitik değerlendirmeleri ışığında hazırlanmamış, tamamen kişisel yorumları içermektedir. Kişisel görüş ve yorumları içermesine rağmen kurumsal altyapı ve kurum e-posta adresi kullanılarak gönderilen söz konusu mesaj,f HSBC'nin görüşlerini yansıtmaktan çok uzak olup, gerek içerik, gerekse uslup olarak kabul edilemez niteliktedir. Işbu e-mail mesajı HSBC Bankfve HSBC Yatırım adına bağlayıcı nitelik taşımamaktadır.

Levent Ustay, HSBC Yatırım'daki gorevinden 5 Ekim 2001 tarihi itibariyla istifa etmiştir."

Pirate
23-10-2008, 19:13
dolar 1150 den 1750 ye gelince mi aklınıza geldi bunlar.
zaten işin en güzel yanıda bu. dolar 1700'e gelince gevşeyecek ki piyasa hacimsiz kalmasın. dolar toplamak için daha aylarca zamanları var ve hedef fiyatı söylemiyorum çünkü önemli değil. önemli olan kar realizasyonu geldikçe birilerinin çıkıp böyle yorumlar yapması. dolarda düşüş kaçınılmazsa pozisyonunuzu ona göre alırsınız ama bu işten biraz anlayan bir dolarda hareketin asıl şimdi başladığını bilir.
topik hayırlı olsun gerçekten çok işe yarayacak

oldwolf
23-10-2008, 19:18
Elbette bu topic hayırlı bir topic...:)

Ayrıca dolar kuru 1.20 iken "düşüş kaçınılmaz" diye bir topic açmak anlamsız olurdu, 1.75 ten açmanın hazzı başka..

ibrahimk
23-10-2008, 19:35
dolar 1150 den 1750 ye gelince mi aklınıza geldi bunlar.
zaten işin en güzel yanıda bu. dolar 1700'e gelince gevşeyecek ki piyasa hacimsiz kalmasın. dolar toplamak için daha aylarca zamanları var ve hedef fiyatı söylemiyorum çünkü önemli değil. önemli olan kar realizasyonu geldikçe birilerinin çıkıp böyle yorumlar yapması. dolarda düşüş kaçınılmazsa pozisyonunuzu ona göre alırsınız ama bu işten biraz anlayan bir dolarda hareketin asıl şimdi başladığını bilir.
topik hayırlı olsun gerçekten çok işe yarayacak

Hedef fiyat ne? Buraya yazmak istemiyorsanız özelime gönderebilir misiniz?
Ben şahsen dolardaki yükselişten rahatsızım, uzun vadeli kötü etkilerinden korkuyorum ama dolarda daha yukarı doğru gidecek bayağı yol var gibi geliyor. Geri çekilmeler çok güçsüz oluyor. En önemlisi de bütün bu rezalete neden olan yurtdışı kriz 2009 un ikinci yarısına kadar sürecek deniyor.

Benim kanaatim kriz bitene kadar doların yukarı yönlü gideceği. Bu şimdi olmazsa 2009 da olur. Ama uzun vadede kriz yatıştıktan sonra doların yeri en fazla şu anki seviye veya daha altı olur sanırım.

oldwolf
23-10-2008, 19:42
1.50- 1.60 bandı üretim için, istihdam için, ihracat için, ithalat için süper olur..keşke bu aralıkta kalabilse şöyle 2-3 yıl.

Dibimizde 12 trilyon dolarlık AB ekonomileri, üstümüzde enerji devi ve ekonomisi derinliksiz Rusya, altımızda dünya enerji devi ortadoğu ve araplar..

Bu ülkenin cidden bir üretim merkezi olması için, artık mali sektörün kayrılmasından vazgeçilip, reel sektörün ve rekabetçiliğin desteklenmesi gerekiyor. Zaten yeni IMF anlaşması da bankaları ya da kamu maliyesini adam etmek için değil, reel sektör için yapılacak..

yakında bu sinemalarda :)

AUDİ+
23-10-2008, 19:54
Döviz,de düşüş bekleyenler avuçlarını yalayacaklar ..............Dolarda en kısa zamanda en az 1.90-2.00 ytl beklentim oldugunu belirtmek isterim .....

kıtır
23-10-2008, 19:58
sn oldwolf
bu bahsettiğiniz yeni imf anlaşmasını kim yapacak... ayrıntıları siz nereden biliyorsunuz?

ozgur
23-10-2008, 20:00
Düşüş kaçınılmaz çünkü, bu ülkedeki yatırımlar borsa dahil, yüksek bir iskonto içeriyor, bu mutlaka satın alınmak istenecektir, düşüş kaçınılmaz çünkü, bu ülkedeki reel faiz hala çok yüksek, yine cazibe yaratacaktır....

Borsa için daha çok erken filim koptu yeni dibler aranıcak taki 50 cente gelene kadar.doların bence onü açık.

fehmi33
23-10-2008, 20:01
AKP kapatılmama kararı çıktığı günlerde 1161 den dolar alıp ( 31 Temmuz ) 10 gün sonrasında 1000 YTL karla satış yaptım . 2,5 ayda gelinen nokta ortada kaybım 50K üzerinde , ayrıca 21 lerden girdiğim faizden de güzel bir dayak yedim ve oradan da sermaye kaybım var . Dolar yükselecek diyenleri okuyunca, olabilecekleri kafamda simüle edemiyorum . Bu aşamadan sonra nasıl hareket etmeli bilen varsa cevaplarını bekliyorum.

Pirate
23-10-2008, 20:14
1.50- 1.60 bandı üretim için, istihdam için, ihracat için, ithalat için süper olur..keşke bu aralıkta kalabilse şöyle 2-3 yıl.

Dibimizde 12 trilyon dolarlık AB ekonomileri, üstümüzde enerji devi ve ekonomisi derinliksiz Rusya, altımızda dünya enerji devi ortadoğu ve araplar..

Bu ülkenin cidden bir üretim merkezi olması için, artık mali sektörün kayrılmasından vazgeçilip, reel sektörün ve rekabetçiliğin desteklenmesi gerekiyor. Zaten yeni IMF anlaşması da bankaları ya da kamu maliyesini adam etmek için değil, reel sektör için yapılacak..

yakında bu sinemalarda :)

bu söylediğinizi hangi bilimsel çalışmaya dayandırıyorsunuz? dolar bu bantta kalsa nasıl üretim-istihdam dış ticaret iyi etkileniyor anlayamadım. sadece ithalatı iyi görüyor ve diğerlerinde monte ediyor olmayasanız? sadece son 6 yılda çin parasının değerini düşük tutarken bizimki hep yükseldi ve türkiyenin çinden yaptığı ithalat 6 yılda 1 milyar dolardan 10 milyar dolara doğru onların lehine gelişti. demek çinliler yanlış yaptı biz doğru yaptık ama ne hikmetse dış ticaret onlar lehine gelişti. karışmayayım diyorum ama insanları bu kadar yanlış yönlendirmeniz doğru değil. türkiyede döviz bandını hemde böyle atmasyon olarak siz belirleyemezsiniz zaten döviz gideceği yeri kendi bulur.

Uzaklar
23-10-2008, 20:30
Hemen herkes $ daha da yükselecek, endeksin aşağı doğru daha çok yolu var düşüncelerine geldiyse ... :super:

Hele ki bu düşünceler $ 1700, endeks 25000 de oluştuysa :he::yes:

kıtır
23-10-2008, 20:31
bu söylediğinizi hangi bilimsel çalışmaya dayandırıyorsunuz? dolar bu bantta kalsa nasıl üretim-istihdam dış ticaret iyi etkileniyor anlayamadım. sadece ithalatı iyi görüyor ve diğerlerinde monte ediyor olmayasanız? sadece son 6 yılda çin parasının değerini düşük tutarken bizimki hep yükseldi ve türkiyenin çinden yaptığı ithalat 6 yılda 1 milyar dolardan 10 milyar dolara doğru onların lehine gelişti. demek çinliler yanlış yaptı biz doğru yaptık ama ne hikmetse dış ticaret onlar lehine gelişti. karışmayayım diyorum ama insanları bu kadar yanlış yönlendirmeniz doğru değil. türkiyede döviz bandını hemde böyle atmasyon olarak siz belirleyemezsiniz zaten döviz gideceği yeri kendi bulur.

yok canım birazdan sn oldwolf açıklar bilimsel gerekçeleri ve imf anlaşmasının ayrıntılarını... biraz zaman tanıyın

oldwolf
23-10-2008, 20:31
Aramalı üreten pek çok firma, TL nin aşırı değerlenmesi yüzünden üretimi durdurdu geçtiğimiz dönemde. Bundan bir kaç ay önce Sanko grubu istemeye istemeye tekstil işlerinin bir kısmında sadece kıdem tazminatı olarak 27 mln $ ödedi, işçilerini çıkardı ve küçüldü..bu sadece bir örnek. İplik sektöründe üretimi durduran yüzlerce fabrika oldu kur yüzünden.

94 yılında yaşanan devalüasyon sonrasında, 95 yılında sadece 1 yıl içinde 300 tekstil fabrikası kurdele kesmişti. Kur yükselişinin üretim ve istihdamı doğrudan artırmasının en güzel örneği..

Dediğiniz doğru, keşke biz de Çinliler gibi üretimi motive etseydik, reel sektörün arkasında, stratejik sektörlerin arkasında dursaydık. Ama AKP ne yaptı, güçlü TL nin, fiktif yüksek alım gücünün, sahte zenginliğin ve refahın arkasında durdu..Sonunda da bunun kalıcı olmayacağını ve sürdürülemeyeceğini bu halk artık gördü. Elbette burda AKP ye de fatura kesilecektir.

Bu ülke sanayi tesisi, yüksek teknoloji köyleri, yazılım merkezleri kuracağına, alışveriş merkezi inşa etti, çalışmadan tüketme kültürü..

Sizlere basit bir örnek :2001 yılındaki kur yükselişinden sonra bir tanıdığım bütün anadolu dan doğal mantar toplattırıp, paketleyip güzelce AB ye ihracata yönelmişti, güzel de para kazandı, sonra TL değerlenince, kar marjı cazibesini yitirince uğraşmayı bıraktı..

Bu ülke ekonomisi dövizi bol buldu ve bol keseden harcadı, bundan böyle ise borcunu geri ödeyecektir, gereken dövizi gayet güzel üretecektir...

fehmi33
23-10-2008, 20:32
Hemen herkes $ daha da yükselecek, endeksin aşağı doğru daha çok yolu var düşüncelerine geldiyse ... :super:

Hele ki bu düşünceler $ 1700, endeks 25000 de oluştuysa :he::yes:

Evet nedir?:notr:

kıtır
23-10-2008, 20:34
peki siz üretimi durdurduktan sonea hemen başlamasının mümkün olduğunu mu düşünüyorsunuz... lütfen diğer soruların da cevabını özellikle imf kısmını beklediğimizi unutmayın

oldwolf
23-10-2008, 20:35
IMF anlaşması, büyük tıkanıklıkları aşmak, kaybolan güveni geri getirmek için yapıldı bu güne kadar. Bugün geldiğimiz noktada Bankaların sermayeye ve kaynağa ihtiyacı olduğu görünmüyor, keza kamu maliyesi de eskiye oranla hatta diğer gelişmekte olan ülke muadillerine göre çok daha iyi durumda..

Problem reel sektörün borç yapısında ve vadesinde görülüyor, IMF eğer devreye girecekse, bunun için girecektir. Herhalde adamlar buraya gelip, Kanarya Sevenler Derneğine 20-25 mlr dolar kaynak tahsis etmeyecektir.

kıtır
23-10-2008, 20:38
imf kendiliğinden mi devreye girecek... sanki siz anlaşmanın hemen hemen hazır olduğu gibi bir intiba uyandırıyorsunuz... bugün hükümettte benim bildiğim bu konuda bir çalışma yok ama siz sanki varmış gibi ayrıntı veriyorsunuz... bunun sebebi nedir?

kıtır
23-10-2008, 20:41
bugün imfnin sahip olduğu toplam kaynak 100-120 milyar dolar civarında ve kapıda uzun kuyruklar varken size buyrun 25 milyar usd güle güle kullanın mı diyevekler... adamlar gelirse ki böyle bir şey ufukta yok henüz; alacak tahsili için gelirler... sizin reel sektörünüze ilaç mı olacaklar sanıyorsunuz

oldwolf
23-10-2008, 20:45
Şimdi sizler gündemi takip edemiyorsanız, bunun sorumlusu ben miyim :)

Alın size haber..3 hafta detaylar konuşulacak..

Pazartesi, 20 Ekim 2008 15:59

Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki uzmanlar ile IMF Türkiye Masası Şefliği görevini yakın zamanda devralacak olan Rachel van Elkan'ın da aralarında bulunduğu heyet, çalışmalarına Hazine Müsteşarlığı'nda başladı.

Heyet bu hafta, Program Sonrası İzleme çalışmaları çerçevesinde, Hazine, Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı ile diğer ilgili ekonomi kurumlarından son ekonomik gelişmeler ile 2009 bütçesi konusunda bilgi alacak.

Öte yandan, IMF heyetinin, görüşme konularının kapsamlı ve ayrıntılı olması nedeniyle yaklaşık bir ay Türkiye'de kalması bekleniyor.

Heyetin bu hafta sadece, otomatik olarak gerçekleştirmesi gereken Program Sonrası İzleme çalışmalarını yapacağı belirtildi.

IMF heyetinin, ziyaretin geri kalan üç haftalık kısmında, potansiyel bir "İhtiyati Stand-by" konusunda detaylı teknik çalışma yapması bekleniyor.

Detaylı teknik çalışmalarda, Türkiye'nin Ağustos ayından bu yana gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu hazırladığı rapor ile IMF'nin görüşü tartışılacak.

IMF heyetinin, güncelleştirilmiş bilgiler içeren çalışma sürecinde, ilgili kurumlardan, detaylı bilgiler ile orta vadeli hedefler konusunda bilgi alması bekleniyor.

Türkiye'nin de nihai bir karara varması halinde, Türkiye ile IMF heyetinin hazırlayacağı bir rapor Fon yönetimine sunulacak.

3 yılı aşkın süredir IMF Türkiye Masası şefliği görevini yürüten Lorenzo Giorgianni'nin görev süresi tamamlanırken, yeni dönemde onun yerine Rachel Van Elken görev yapacak.

Fon'un yeni Türkiye masası şefinin resmi olarak belirlendiği ancak, ne zaman göreve başlayacağının henüz belli olmadığı belirtildi.

oldwolf
23-10-2008, 20:47
bugün imfnin sahip olduğu toplam kaynak 100-120 milyar dolar civarında ve kapıda uzun kuyruklar varken size buyrun 25 milyar usd güle güle kullanın mı diyevekler... adamlar gelirse ki böyle bir şey ufukta yok henüz; alacak tahsili için gelirler... sizin reel sektörünüze ilaç mı olacaklar sanıyorsunuz

IMF in sahip olduğu kaynak konusunda çok karamsar olmayın derim, ne kirli çıkıdır onlar, bir bakarsınız %100 bedelli yapıvermişler, dolar basmak o kadar zor mu :)

Pirate
23-10-2008, 20:50
Aramalı üreten pek çok firma, TL nin aşırı değerlenmesi yüzünden üretimi durdurdu geçtiğimiz dönemde. Bundan bir kaç ay önce Sanko grubu istemeye istemeye tekstil işlerinin bir kısmında sadece kıdem tazminatı olarak 27 mln $ ödedi, işçilerini çıkardı ve küçüldü..bu sadece bir örnek. İplik sektöründe üretimi durduran yüzlerce fabrika oldu kur yüzünden.

94 yılında yaşanan devalüasyon sonrasında, 95 yılında sadece 1 yıl içinde 300 tekstil fabrikası kurdele kesmişti. Kur yükselişinin üretim ve istihdamı doğrudan artırmasının en güzel örneği..

Dediğiniz doğru, keşke biz de Çinliler gibi üretimi motive etseydik, reel sektörün arkasında, stratejik sektörlerin arkasında dursaydık. Ama AKP ne yaptı, güçlü TL nin, fiktif yüksek alım gücünün, sahte zenginliğin ve refahın arkasında durdu..Sonunda da bunun kalıcı olmayacağını ve sürdürülemeyeceğini bu halk artık gördü. Elbette burda AKP ye de fatura kesilecektir.

Bu ülke sanayi tesisi, yüksek teknoloji köyleri, yazılım merkezleri kuracağına, alışveriş merkezi inşa etti, çalışmadan tüketme kültürü..

Sizlere basit bir örnek :2001 yılındaki kur yükselişinden sonra bir tanıdığım bütün anadolu dan doğal mantar toplattırıp, paketleyip güzelce AB ye ihracata yönelmişti, güzel de para kazandı, sonra TL değerlenince, kar marjı cazibesini yitirince uğraşmayı bıraktı..

Bu ülke ekonomisi dövizi bol buldu ve bol keseden harcadı, bundan böyle ise borcunu geri ödeyecektir, gereken dövizi gayet güzel üretecektir...


tamam çok güzel söylüyorsunuz size katılıyoruz ama soru şu
dövizde belli bir bant aralığı nasıl verilebilir? tekstil örneği güzel ama türkiyede ytl değerliyken atak yapan sektörler oldu. mesela otomotiv, makine aksamı, büro eşyaları ihracatı patlama yaptı. tabi bu sektörler tekstilden farklı olarak dışa bağımlılar henüz bu nedenle yaptıkları ihracatın 70'i kadar ithalat yapıyorlardı ve doların düşük olması onların işine yaradı.

gördüğünüz gibi sanayici kendine bir çıkar yol herzaman bulur siz tasalnmayın sorun bu yolun tüm ülke içinde faydalı olmasıdır yani ihracatın katma değer yaratması... değerli YTL tekstili bitirirken başka lokomotifler yarattı ama bu lokomotifler tekstil gibi entegre üretim yapmadığından son bir kaç yılda cari açığımızda patladı şimdi olacak olan şu: dolar çok yükselecek hatta aşırı ve otomotivde kullanılan yan sanayi ürünleri üretiminide türkiyeye kaydıracak ve oluşan sinerjiyle türkiye yeni bir atak yapacak. dolar yükselmezse bir süre sonra türkiye enerji faturasını ödeyemeyen bir ülke olacak. sonuçta biz default olacağız ama mühim olan sonrası. bunları hurşit hocamız bilmez ama döngü böyle olacak. yada 15 milyon türk yurt dışına çalışmaya gidecek. bu arada bir çok siyasi kaoslar yaşayacağız maceralı bir yol sonunda türkiyeyi bir otomotiv, oto yan sanayi, makine teçhizat, sarf malzeme, büro ekipmanları vs. yapabilirsek kurtuluruz yok tekstile geri dönüş oolursa batarız. krizi idare etmeyede gerek yok kıyametde kopsa ülkeler kolay batmıyor

Korsan
23-10-2008, 20:51
Türkiye'yi yönetenler niye reel kur endeksini 100 civarında, cari dengeyi de sıfır civarında hedefleyecek politikalar izlemez? Hem ekonomik şoklara kapalı olursunuz, hem de ekonomi aracılığıyla siyasi baskı yapılmasının önünü kesmiş olursunuz.

Sayın Oldwolf,

Önerdiğiniz modelde hedeflediğiniz cari açık nedir? Bunu nasıl finanse edeceksiniz? Bu finansman için sizden siyasi taleplerde bulunulacağını düşünüyor musunuz?

reset
23-10-2008, 20:52
dow jones düşerken usd/ytl de düşüyor..1,67

oldwolf sanırım doğru teşhis koymuş ama yarını ve önümüzdki haftayı beklemek gerekir çünkü 1 saat içinde bile çok şeyler değişiyor..negatif veya pozitif yönde

Sarıvadi
23-10-2008, 20:52
Bir kere ülkemize gelen sıcak paranın 1.20'lerden bozduruluğu ve şimdi geri çıkarken 1.50'lerden geri dolarak çıkacağı ve zarar edeceğini yazıyor olmak külliyen yanılgıdır. Kurlar gayet cazipken yabancı paradan YTL'ye geçmişler, bal gibi reel faiz ile nemalandırılmışlardır.

Kurların 1,15-1.2o lerde olduğu 2008 ilk aylarında çıkışa başlamışlartır. Bu dönemde 2 milyar USD'ye yakın sıcak para 1.20 lerden USD alarak acaip karlı bir şekilde ülke dışına çıkmıştır.
Adamlar çaktırmadan buralardan daha dolar toplayacakken amansız ve acımasız küresel kriz baş göstermiştir. İşte eğlence şimdi başlamıştır. Sıcak paraya geri dönüş maliyetli olacaktır. Merkez bankasının müdahale etmemesini takdir ediyorum. Akis takdirde sıcak paranın dolar talebini ucuza karşılayacaktı. Bırakın sıcak para sahibi gebersin, çıkamasın, soyulsun.... 1.90lardan 2.0'lerden alsınlar doları...

Öyle dolar yükseliyor batıyoruz gibi yersiz endişelere kapılmayınız :)

kıtır
23-10-2008, 20:53
biz mi takip edemiyoruz siz mi karıştırıyorsunuz... program sonrası görüşmeler ile yeni programı karıştırcak kadar aklım karışmadı henüz... üstelik siz öyle aydınlatıcı ayrıntılar veriyordunuz ki sanki program hazırlığını siz yürütüyor gibiydiniz...

Uzaklar
23-10-2008, 20:55
Evet nedir?:notr:

Dönüş yakındır... :cool:

Daha açıkçası $ zirvesine, endeks dibine yaklaşmıştır.

Bundan sonra artık $ın düşüp, endeksin yükselmesini ve dengeye gelmelerini bekleyebiliriz.

Daha da açığı bu seviyelerden $ satıp, kağıda giren birisi iyi kar edebilir.:super:

Hatta bundan birkaç zaman sonra ''abi krizde dolarları 1700 den verdim, 25 binden borsaya daldım, çifte kaymaklı ekmek kadayıfı'' şeklinde konuşmaları da duyabiliriz.

Sadece bir görüş, yanılırsam başıma kakmayın lütfen :arf:

reha kaya
23-10-2008, 21:00
IMF tartışmasına Erdal Sağlamın, yazısından bir alıntı.


ŞİMŞEK: IMF’DEN BU PARAYI ALAMAYIZ

Bu hafta başında yapılan toplantıda ise bir yandan "anlaşma için çalışmalar sürüyor" derken, öte yandan vergilerin indirilmesini isteyen özel sektör temsilcilerine "Hem vergileri indirelim diyorsunuz, hem IMF ile anlaşma yapalım diyorsunuz. İkisi birbiriyle çelişir olmaz" dediğini öğrendik. Ayrıca özel sektör temsilcilerinin "20-25 milyar dolarlık bir kaynak sağlanmasını" istediklerinde ise IMF’in zaten tüm dünyada dağıtacağı kaynağın 120 milyar dolar olduğunu, herkesin bu paraya talip olduğunu, ayrıca Türkiye’nin limitlerini aşmış olduğunu, özetle anlaşma yapılsa da bu paranın alınamayacağını söylediğini öğrendik.

karadereli
23-10-2008, 21:01
hemen hemen hergun hisse alan hergun bir evvelki gunden maliyeti yuksek kalan biri olarak merkez bankasina dovize mudahele diye bagiranlar gozumde vatan hainidir.boyle bilene.birakiniz bagirsinlar birakiniz cagirsinlar.

oldwolf
23-10-2008, 21:02
tamam çok güzel söylüyorsunuz size katılıyoruz ama soru şu
dövizde belli bir bant aralığı nasıl verilebilir? tekstil örneği güzel ama türkiyede ytl değerliyken atak yapan sektörler oldu. mesela otomotiv, makine aksamı, büro eşyaları ihracatı patlama yaptı. tabi bu sektörler tekstilden farklı olarak dışa bağımlılar henüz bu nedenle yaptıkları ihracatın 70'i kadar ithalat yapıyorlardı ve doların düşük olması onların işine yaradı.

gördüğünüz gibi sanayici kendine bir çıkar yol herzaman bulur siz tasalnmayın sorun bu yolun tüm ülke içinde faydalı olmasıdır yani ihracatın katma değer yaratması... değerli YTL tekstili bitirirken başka lokomotifler yarattı ama bu lokomotifler tekstil gibi entegre üretim yapmadığından son bir kaç yılda cari açığımızda patladı şimdi olacak olan şu: dolar çok yükselecek hatta aşırı ve otomotivde kullanılan yan sanayi ürünleri üretiminide türkiyeye kaydıracak ve oluşan sinerjiyle türkiye yeni bir atak yapacak. dolar yükselmezse bir süre sonra türkiye enerji faturasını ödeyemeyen bir ülke olacak. sonuçta biz default olacağız ama mühim olan sonrası. bunları hurşit hocamız bilmez ama döngü böyle olacak. yada 15 milyon türk yurt dışına çalışmaya gidecek. bu arada bir çok siyasi kaoslar yaşayacağız maceralı bir yol sonunda türkiyeyi bir otomotiv, oto yan sanayi, makine teçhizat, sarf malzeme, büro ekipmanları vs. yapabilirsek kurtuluruz yok tekstile geri dönüş oolursa batarız. krizi idare etmeyede gerek yok kıyametde kopsa ülkeler kolay batmıyor

Bakın, 2006 da bu ülkede 100 tane AVM (alışveriş merkezi) varken bugün 217 tane faaliyette, bir 70 tanesinin de inşaatı sürüyor.

kaba hesapla tanesine 200 mln $ desek, 30 milyar dolar burda heba edilmiş..Neden, tüketim motive edildiği, üretim görmezden gelindiği için..Bu bir tercihtir, MB ve AKP bunu tercih etmiştir, sahte cennet yaratılacak ya..

Önemli değil zararın neresinden dönülürse kardır.

Dediğiniz doğru otomotivde cidden global bir üretim merkezi oluyoruz. değerli TL yüzünden verimlilik kırbacı çok daha sert vurdu ihracat yapma azmindeki firmalara...şimdi ise doping zamanı...Yurdışında kapanan tesislerden bize ilave kapasite gelecek, avrupa da durgunluk olsa bile 12 trilyon $ lık euro zone, hala 12 trilyon $ lık..yani durgunluk olması 0-sıfır demek değil, onların kriziyle bizimki farklı, hala kendi paralarıyla bizden mal alabilecekler, işte bizim asla yapamayacağımız bu. Kendi paramızla ithalat yapamayız AB ya ABD gibi..

Sancılı bir dönem geçiriliceğine şüphem yok, iddiam da zaten yarın $ 1.300 olacak değil, benim beklentim orta vadede..

$ 1.200 ken herkese, tanıdığım her işadamına, her arkadaşıma öyle ya da böyle yükselecek çünkü ucuz dedim..$ 1.750 nin üzeri için de öyle ya da böyle düşecek diyorum...vadesini bilemem, 1 ay, 3 ay, 1 yıl..Ama bu ülke ekonomisinin esnekliğini ve üretebileceğine, asla ve asla da default olmayacağına inancım tam..

iyi akşamlar

ser53
23-10-2008, 21:14
Arkadaşlar,$ 'ın nerede duracağını,bu olayı çıkaranlar bile bilmiyor.Biz kendimize bakalım.Yıllardır Bengladeş gibi üretip,Fransa gibi tüketiyoruz.Gerektiği kadar üretim yok.Tüketmeye meyilli bir millet haine geldik.Kafanızı nreye çevirseniz yeni bir alışveriz merkezi açıyoruz;daha çok alışveriş yapalım,daha çok borçlanalım diye...Medya rating peşinde magazin programları,bilgiye dayanmayan yarışma programları,mafya dizileri...vs.Bu arada yüksek faiz,düşük kur 1980 den beri devam ediyor.2001 de $ 1,675 YTL yi gördü.15 -20 gün öncesine kadar 1,300 seviyelerinde idi.Peki ne oldu da $ 5 yılda1675 ten 1,300 şimdide 1,700 YTL.Ya o zmanki fiyat yanlış ya bügünkü değeri.Türkiyede petrol mu bulundu veya ihracaatımız 300 milyar dolaramı yükseldi.Yabancılar bizi yine avladı...Bizim başımızın belası faiz dir.1980 den beri ödediğimiz faiz 500 milyar dolar..yapılan yatırımlar 250 milyar dolar.Bundan sonrası çocuklarımıza,onların çocuklarına çok kötü bir gelecek sunuyoruz.

oldwolf
23-10-2008, 21:18
yapın beyfendi yapın, nasıl olsa siz birinin AVM sinin yakınına yapıyorsunuzdur, yarın öbürgün sizin yanınıza da 5 tane yapılınca isyan etmeyin, ne de olsa tüketim cenneti burası, herkese müşteri var değil mi :)

önce üretim tesisleri olsa, mühendisler, yöneticiler, memurlar ustabaşları, işçiler, yan sanayileri güzel güzel para kazansalar, sonra gelip kazandıklarıyla para harcasalar daha sağlıklı değil mi?

üretmeden tüketen, geleceğini tüketir..bunu bu ülke öğrenip öğrenip tekrar unutuyor..çok yazık..

King Levent
23-10-2008, 21:19
arkadaşlar zıplamalar ile kurda gelinen nokta yanıltıcıdır..şu an merkez bankasında 80 milr dolar mevduatta 125 millar dolar para verken ki bu yakl. 200 millar dolar eder; siz USD /TRY yi
2.0 yapar iseniz.. ve bu döviz çözülmeye başlar ise...denge fiyatı kesin ki şu fiyatın bile altı olur.cari açık demeyiniz oranın dengesi ayrıdır..insanlar 1000 ytl deil de laptop 1700 ytl olunca yenisini almayıverirler.. 3 ayda bir cep telefonu deiştirmeyiverirler...
büyükdere caddesini son model a3 lerle ciplerle doldurmayıverirler..bakarsınız o açık nasıl kapanıyor..Türkiye ucuz diye elin arabı, almanı rusu da gani gani gelir.
yarın öbür gün kredi çarkları dönmeye başlayıp şirketler iş yapmaya full devam edince bu şirket değerlerdi de burada olmaz... FED in seri faiz inidirmleri yeni yeni etki etmeye başlayacak...ABD için iyimser değilim.. onların işi çok daha..dow 6500 olsun imkb 19 bin olsun dolarda 2.1 YTL olsun.. olsun da bu rakamlar 1 hafta olur sonra düzelme başlar..o da olursa...sanki 500 milyar dolarlık borsamız var da 80 millar dolarlık döviz rezervi yetmeyecek... o kadar sığ ki 1.5 mlr $ ı paketleyince kur dalgalanıyor...

oldwolf
23-10-2008, 21:19
Arkadaşlar,$ 'ın nerede duracağını,bu olayı çıkaranlar bile bilmiyor.Biz kendimize bakalım.Yıllardır Bengladeş gibi üretip,Fransa gibi tüketiyoruz.Gerektiği kadar üretim yok.Tüketmeye meyilli bir millet haine geldik.Kafanızı nreye çevirseniz yeni bir alışveriz merkezi açıyoruz;daha çok alışveriş yapalım,daha çok borçlanalım diye...Medya rating peşinde magazin programları,bilgiye dayanmayan yarışma programları,mafya dizileri...vs.Bu arada yüksek faiz,düşük kur 1980 den beri devam ediyor.2001 de $ 1,675 YTL yi gördü.15 -20 gün öncesine kadar 1,300 seviyelerinde idi.Peki ne oldu da $ 5 yılda1675 ten 1,300 şimdide 1,700 YTL.Ya o zmanki fiyat yanlış ya bügünkü değeri.Türkiyede petrol mu bulundu veya ihracaatımız 300 milyar dolaramı yükseldi.Yabancılar bizi yine avladı...Bizim başımızın belası faiz dir.1980 den beri ödediğimiz faiz 500 milyar dolar..yapılan yatırımlar 250 milyar dolar.Bundan sonrası çocuklarımıza,onların çocuklarına çok kötü bir gelecek sunuyoruz.

sonuna kadar katılıyorum...

years
23-10-2008, 21:20
hemen hemen hergun hisse alan hergun bir evvelki gunden maliyeti yuksek kalan biri olarak merkez bankasina dovize mudahele diye bagiranlar gozumde vatan hainidir.boyle bilene.birakiniz bagirsinlar birakiniz cagirsinlar.
:notr::notr::notr:
sen hiç işçi çalıştırdınmı? 40 yıllık fabrikanı kapatma durumuna geldin mi?
bu kurlarla yakında senin hissesini aldığın işletmenin batabileceğini , yatırdığın paranın pul olacağını hesapladın mı?
etrafındaki işsiz dolaşan arkadaşlarına umarım katılmayız.

karadereli
23-10-2008, 21:39
banami sordu o kapanma noktasina gelen doviz kredisi kullanmis basiretsiz .ayagini yorganina gore uzat kardesim senin risk istahinin vebalini benim vatandasimin bankasi cekemez .cok daha cok kazanacagim diye bedava sandigi dovizleri toplayip riske girenin cezasini benmi cekeyim.merkeze doviz sat diyen benim gozumde vatan haini cikarci .......dir varmi otesi.

cemurat
23-10-2008, 21:56
Döviz,de düşüş bekleyenler avuçlarını yalayacaklar ..............Dolarda en kısa zamanda en az 1.90-2.00 ytl beklentim oldugunu belirtmek isterim .....

sayin audi bende ayni hareketi bekliyorum.

ben bile 1.40 lardan aldigim dolarlarin 3 te birini bugun bozdurdum. herseyde oldugu gibi dovizdede kar marjlari geldikce ufak tefek satislar gelecektir... ozellikle bugunki satislar dow un arti acmasiyla basladi.
herkes tepki bekliyor. suan icin eksi olan endex var.gece artiya doner belkide bilinmez.

o yuzden bugunki cozulmeden sonra ben 1.70 in uzerine tekrar dener diyorum. ha kirar ha kiramaz..

bu arada ben dovizede yatirim araci olarak bakan biriyim.

way_be
23-10-2008, 22:04
batsın bu dünyayı acıya, kana boğan, faizci sistem...
çalışmadan, terlemeden,üretmeden ,yiyene et sitem..
ülkeme yabancı dolmuş, soymak için nidem..
keşke gidecek yer olsa da başımı alıp gitsem.....

TUNCAY
23-10-2008, 22:05
Arkadaşlar sonuç olarak dövizin nereye kadar gideceğini kimse bilemez ama şuda bir gerçek dövizin düşmesini yabancılar belirlediyse çıkmasınıda onlar belirleyecek . Yani son bir ayda ülkemizden 15 milyar dolar götürdükleri biliniyor, bir bu kadar daha götürürlerse dövizin geleceği noktayı siz hesab edin. Umarım onlar bizim piyasamıza güvenirler yada dış konjötürde piyasalar dahada bozulup satmak zorunda kalmazlar. Buarada sakın ha cnbc-e , tgrt haber-trt- gibi yanlı haber yapan kanalları izleyipte yanlış kararlar almayın saygılar....

balık nemo
23-10-2008, 22:17
dövizdeki yükseliş ve düşüşü tartıştığımız bir topic vardı, bu başlığı gereksiz buluyor ve kapatılmasını öneriyorum. Aynı konu için 2 topiğe girip bakmak yorucu oluyor.

oldwolf
23-10-2008, 22:24
Evet artık döviz yükseldiğine göre (%50 kadar) diğer topic miadını doldurmuş demektir..haklısınız..kapatılsın diğeri :)

oldwolf
23-10-2008, 22:27
Elbette şaka yapıyorum, maksadım bir konuyu çift taraflı düşünmeye insanları itmekti bu topiği açarken..kapatılsın istiyorsanız, kapatılsın..

nerkan
23-10-2008, 22:37
Sn. Oldwolf yeni topik hayırlı olsun, bu arada doğalgaza böyle zam gelmeye devam ederse Ceytaş'ın kömürler kara altına döşünür heralde:wink:

ibrahimk
23-10-2008, 22:41
Arkadaşlar sonuç olarak dövizin nereye kadar gideceğini kimse bilemez ama şuda bir gerçek dövizin düşmesini yabancılar belirlediyse çıkmasınıda onlar belirleyecek . Yani son bir ayda ülkemizden 15 milyar dolar götürdükleri biliniyor, bir bu kadar daha götürürlerse dövizin geleceği noktayı siz hesab edin. Umarım onlar bizim piyasamıza güvenirler yada dış konjötürde piyasalar dahada bozulup satmak zorunda kalmazlar. Buarada sakın ha cnbc-e , tgrt haber-trt- gibi yanlı haber yapan kanalları izleyipte yanlış kararlar almayın saygılar....

Yabancıların bizim piyasamıza güvenip güvenmemeleri değil sorun bence. Dışarıya çıkmak zorundalar. Hem de bu iş 2 3 haftalık bir iş değil. 2009 un ikinci yarısına kadar gidebilecek bir iş. O yüzden aciliyetlerine bağlı olarak uygun kuru deneyip çıkmaya çalışacaklar. MB de bunu bildiği için ne haliniz varsa diyor. İstihbaratı vardır MBnin. Hangi fon çıkacak bunu biliyordur. Çıkacak olanların aşağı yukarı etkisini de hesaplamıştır ama zamanlamadan tam emin olamaz. Çıkmasını düşündüğü fonların büyük kısmı çıkınca (daha yolun yarısındayız) işte orada MB hamle yapar. Benim tahminim bu seviye yaklaşık 2 ytl olur. 2 ytl yi ve MB nin hamlesini gören vatandaş da MB ye katılır ve dolar aşağı doğru kayar. Bugünkü seviyelere kadar çekilir belki daha da altına.

Ama sorun şu. Bundan sonra ne olur? Kriz gelecek yaza kadar devam edecek. Belki form değiştirecek. Daha bir reel sektör krizi gibi duracak. Ama kriz devam edecek. Ve bu döviz yine yukarı aşağı ciddi oynamalar yapabilir demek. Üstelik işin kötüsü bu sefer bir de seçim sürecinde olacağız. Yani hükümetin dikkati iyice dağılmış olacak. Üstelik dolar bu sefer 1.20 den değil belki bugünkü seviyelerden başlayacak yukarı hareketine dalga gelince. O zaman ne olacak peki?

MB de döviz var ama bu dövizin ne kadar kuru kontrol etmek için kullanılabilir. TR nin dış borçları kredi sıkışıklığının olduğu şu dönemde o rezervlerle ödenecek. Yani MB de şu kadar para var deyince bu para piyasaya sürülebilir anlamına gelmiyor. Zaten gerçekten o kadar parayı MB bu iş için kullanabiliyor olsaydı seçim öncesi kuru zıplatıp boşuna oy kaybı riskine girmezlerdi. MB nin hareket alanı sandığınızdan daha kısıtlı.

Vatandaşa gelince. Garantici vatandaş uzun zamandır dolar alıyor. Hepsinin korkusu kriz olduğu için bu zamandır doları bozmuyorlar. Şimdi krizin ortasında tl ye geçeceklerini düşünmek, üstelik de dövizin artık en iyimser senaryoda bile 1.50 nin altını kolay kolay görmeyeceğini bilerek düşünmek yanlış geliyor bana.
Kısa vadedeki MB müdahalesi gelince dolar muhtemeldir 2 ytl civarında olacak. İşte orada vatandaş da bir tepki satışı yapacak. Kar amaçlı bu işe girmiş olanlar döviz satacak. Ama o 100 milyar doların 60 milyar civarı vatandaşda kalanı ise ticari hesap. İşte o 60 milyar doların içinde garantici vatandaşın payı çok büyük. Onlar kriz ortamında dövizden çıkmazlar. 3 ytl bile olsa çıkmazlar. Çünkü yıllardır bu günlerden çekinerek döviz almışlar. Şimdi aksiyonun ortasında ytl ye dönmezler.

Özet olarak diyeceğim işin çok başındayız ve maalesef TR nin iç güçleri olacak olayları etkilemeye sadece bir iki ay yeter. Sonrasında daha büyük dalgalar geldikçe MB nin tek derdi Arjantin konumuna düşmemek için çırpınmak olacak. Kur onlar için o günlerde ikinci planda olacak. Vatandaş da eski dolarizasyon günlerine çabuk adapte olur sanıyorum. Bu gelişmelerin ekonomiye kötü etkileri olur ama yapacak birşey yok. Dışarıdan işler böyle gelirse bizde de bunlar olur.

reha kaya
23-10-2008, 22:43
Dövizde yükseliş topiğine şakayla karışık "DEYYUSUN 1.70 ÜSTÜNDE KATLİ VACİPTİR" demiştim, güzel bir dengelenme oldu...


Elbette şaka yapıyorum, maksadım bir konuyu çift taraflı düşünmeye insanları itmekti bu topiği açarken..kapatılsın istiyorsanız, kapatılsın..

Evet; bencede katli vaciptir, bu topiğin.:kahkah:

oldwolf
23-10-2008, 22:54
USDTRY 1.6551 1.6571 -0.0393 0.0020 şu anki dolar kuru...1.655

Pirate
24-10-2008, 08:47
arkadaşlar borsada şelale düşüşüne devam edileceği çok kuvvetli ihtimal.
hisse piyasalarını yönlendirenler 2009 yılında meydana gelecek aşırı durgunluktan öyle korkmuş ki tepki olacağını sanmıyorum. uluslararası ticarettede durum borsadan farklı değil.
yassı demir, levha, düz demir vs. tüm demir-çelik ürünlerinin fiyatı geçen seneye göre yarıya düşmüş ama bu sorun değil asıl önemli olan talep yok. ne üretici hammade alıyor ne bankalar üreticilere kredi vermek istiyor nede tüketici elini cebine sokmaya niyetli.
dikkatli olunması gerekiyor.

oldwolf
24-10-2008, 09:31
arkadaşlar borsada şelale düşüşüne devam edileceği çok kuvvetli ihtimal.
hisse piyasalarını yönlendirenler 2009 yılında meydana gelecek aşırı durgunluktan öyle korkmuş ki tepki olacağını sanmıyorum. uluslararası ticarettede durum borsadan farklı değil.
yassı demir, levha, düz demir vs. tüm demir-çelik ürünlerinin fiyatı geçen seneye göre yarıya düşmüş ama bu sorun değil asıl önemli olan talep yok. ne üretici hammade alıyor ne bankalar üreticilere kredi vermek istiyor nede tüketici elini cebine sokmaya niyetli.
dikkatli olunması gerekiyor.

yani diyorsunuz ki 36 trilyon dolarlık dünya ekonomisi durdu ve çalışmayacak. Makineler stop...:) Bu da bir ggörüş elbette...Saygı duyuyorum..

oldwolf
24-10-2008, 09:37
2 haber var..

Birincisi IMF gelişmekte olan ekonomilere yeni kaynak sağlamak için yeni bir fon oluşturuyor. Swap işlemleri yapılabilecek. Yani TL verip $ kullanabileceksiniz, basitinden yerel Merkez Bankalarının da aslında FED şubesi gibi çalışması (elbette belli bir miktarda) sağlanıyor. Çok önemsediğimi belirtmek istiyorum.

İkincisi lokal bir gelişme. Diğer anti-tez topicte de bir kaç gün önce belirttiğim gibi TCMB günlük döviz satışlarına başlıyor. Günlük 50 mln $. Ancak ben bir de +25 kısmının olacağını ve uygulamanın bu CUMA günü başlayacağını söylemiştim. Tühh neden +25 i es geçtiler acaba.

Ayrıca gerekirse $ çakacağım diyor, imkanlar kullanılacak yani basitinden..

Elbette döviz kurlarının en sert dalgalanabileceği günlerdeyiz, ehh ne de olsa anlı şanlı hedge fonların pek çoğu dünya finansal sisteminden siliniyor..Mutlaka sancısı olacaktır..

Kolay gelsin.

tengizman
24-10-2008, 09:38
MB'den piyasalara dövizle müdahale
24 Ekim 2008 09:32
Merkez Bankası, piyasaya, bugünden itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla döviz likiditesi sağlamaya karar verdiğini açıkladı.

Kaynak:Haber7

oldwolf
24-10-2008, 09:42
Neden topiğin başında "keşke $ kuru 2-3 yıl 1.55-1.65" seviyelerinde kalabilse...dileğimi çok iyi anlatan yorumlar ve değerlendirmeler var aşağıda reel sektör temsilcilerinden. İnsanlar sadece kur artışı değil, bunun istikrarlı ve kalıcı olmasını istiyorlar ki, hesap yapabilsinler, ona göre fiyat verebilsinler...

Bu arada tekstilciler %20 işler arttı bile diyorlar, dikkatinizi çekerim..Makineler stop olmamış yani ;)

************************************************** ***************

Dövizdeki yükseliş ihracatçıyı bile sevindirmedi
23.10.2008 09:15:36 Son Güncelleme:23.10.2008 09:15:36

Küresel krizin etkisiyle yükselişe geçen döviz kurları, uzun zamandır aşırı değerli YTL´den şikayet eden ihracatçıya da sevindirmedi. "İstediğimiz sağlıksız bir ortamdaki yüksek döviz kuru değil. Bu kârdan çok zarar getirir" diyen ihracatçı, fiyat teklifinde de sıkıntıya düştü. Son üç haftada doların yüzde 28, euronun yüzde 16 civarında değer kazanması nedeniyle yabancı alım gruplarına fiyat vermekte zorlanan ihracatçı cephesinde, sıkı pazarlıklar yaşanıyor.

Referans Gazetesi´nde yer alan habere göre, ihracatçılar yabancı alım gruplarının kur artışı yüzünden ertelediği siparişlerini fiyat kırarak ya da kur garantisi vererek geri kazanmaya çalışıyor. Kurun şimdiki seviyesinin ihracatçının lehine olduğu yönündeki tablonun ardında bir endişe daha yatıyor: Olası bir talep daralması ve kredi maliyetlerindeki artış.

Uzun vadeli düşünülmesi lazım
İstanbul Kimyevi Madde ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, global sıkışıklığa giren hedge fonların Türkiye´den kolay çıkış yapabileceğine dikkat çekti. Böyle bir ortamda ihracatçıların kurun şimdiki seviyesini baz alıp teklif vermesinin büyük sorunlar yaşatacağı konusunda uyarıda bulunan Akyüz, "Fiyat tekliflerinin daha uygun kurlarla, orta ve uzun vadeyi düşünerek verilmesi gerekiyor. Böylece firmalar hem kendileri risk almamış olur, hem de ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan ihracatımızın sekteye uğramasını engelleriz" dedi.
Kurların geldiği seviye itibariyle deri sektöründe şirketlerin ortalama yüzde 10 kar elde ettiğini söyleyen Matraş Deri Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş, "Ancak sağlıksız ortamdaki kur artışının kimseye uzun vadeli kar getirmeyecek. Karlılık göreceli olarak artsa da mevcut ortamda kredi maliyetleri de artacak. O yüzden böyle sağlıksız ortamdaki kur yüksekliği üretici ihracatçıya yaramaz. Bizim istediğimiz, kurun olması gereken ve belli bir seviyeye gelmesi. Kriz kaynaklı oynak artışlar değil" diye konuştu.


Matraş Deri Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş
Kur riski yüzünden ithalat ve ihracatı euro ile yapıyoruz
Sağlıksız ortamdaki kur artışı kimseye uzun vadeli kar getirmeyecek. Karlılık göreceli olarak artsa da, mevcut ortamda kredi maliyetleri de artacak. O yüzden kur yüksekliği üretici ihracatçıya yaramaz. Biz şirket bazında düşük kur riskine karşı son dört yıldır zaten iç piyasadan alım yapmıyoruz. İthalat ve satışımız euro ile yapılıyor. Elbette bu artıştan belli oranda kar elde ediyoruz ama bizim istediğimiz, kurun olması gereken ve belli bir seviyeye gelmesi. Kriz kaynaklı oynak artışlar değil.


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle
Sağlıksız yüksek kur kâr getirmez, bunu istemiyoruz
Kur artışı yüzünden son iki haftada şirket satışları geçen seneye göre yüzde 20 civarında arttı. Bununla birlikte olaya çok yönlü bakıldığında talep daralması, kredi maliyetlerinin artması gibi ihracatçı aleyhine olacak gelişmeler de yaşanabilir. Bu yüzden her ne kadar yüksek kur desek de bu tür sağlıksız ortamlarda gelişen kur hareketleri uzun vadede çok da karlı olmuyor. Ayrıca bazı bankaların sektöre yönelik kredileri geri çağırdığını duyuyoruz. Oysa trende bakılırsa krizden avantajlı çıkacak sektörlerden biri tekstil. Kredi ödemeleri bizim açımızdan sorun olmaz, bankaların bunu dikkate alması gerek.


Süvari Giyim Genel Müdürü Fatih Coşkun
İşleyişi sürdürmek için fiyat kırıyoruz
Geçiş dönemi olarak gördüğümüz süreçte işleyişi aktif tutmaya çalışıyoruz. Biz hem yurtiçi ve yurtdışında mağazası olan bir grubuz. Döviz yükselişi alacaklar kadar borçları da yükseltiyor. İçeride dolarla kira ödeyenlerin borcu artıyor. Döviz yükselişi, halkın da moralini bozunca, alışveriş askıya alınıyor ve gelirler azalıyor. Böyle olunca içerde sıkıntı büyüyor. Bu dönemde biz işleyişi sürdürmeye gayret gösteriyoruz. İçerde döviz yükselişi ile bazı yabancı müşteriler bekle gör politikası izliyor ve siparişleri erteliyor. Çünkü biliyor ki ilerde döviz düşerse bana bugünden daha fazla para vermiş olacak. Onları da fiyat kırarak ya da kur garantisi vererek ikna ediyoruz.


İstanbul Kimyevi Madde ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz
Dolardaki yükseliş büyük risk, fiyatlar baskı altında
Böyle bir ortamda ihracatçı firmalarımızın dolar kurlarının şu anki seviyesini baz alıp fiyat teklifi vermeleri, ileriki günlerde çok büyük sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Fiyat teklifleri daha uygun kurlarla ve orta ve uzun vadeyi düşünerek verilmeli. Böylece firmalar hem risk almamış olur, hem de ülke ekonomisinin lokomotifi olan ihracatımızın sekteye uğramasını engeller. Gerek petroldeki ani düşüşlerin gerekse yükselen kurların, yurtdışındaki alıcıların Türk ihracatçısına fiyat düşürmeleri yönünde baskı yapmasına neden oluyor. Ancak bu krizin biteceği ve dengelerin yerine oturacağı önümüzdeki günleri de hesaplayarak davranmak gerekiyor.


İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Başkanı Tahsin Öztiryaki
Hammaddedeki kayıp metal fiyatıyla dengeleniyor
Paslanmaz çelikte maliyetin yüzde 50´si hammadde ithalatı. Dolayısıyla döviz artışından bu anlamda bir kayıp sözkonusu. Ancak diğer yandan dünya metal fiyatları da düşüyor, bu da hammadde ithalatından gelen maliyet artışını düşürerek durumu dengeliyor. Pazarda bir daralma olmadığı müddetçe şimdilik sorun yok.

OnurGururSeref
24-10-2008, 09:47
Elbette şaka yapıyorum, maksadım bir konuyu çift taraflı düşünmeye insanları itmekti bu topiği açarken..kapatılsın istiyorsanız, kapatılsın..aSLAAAA.. 7 kat yabancinin bile actigi topic kapansin istemem. İşlesin isterem. Sakin kapatmayin. Neden kapaniyor ki? Obur topic omrunu doldurdu bence de..

oldwolf
24-10-2008, 10:16
aSLAAAA.. 7 kat yabancinin bile actigi topic kapansin istemem. İşlesin isterem. Sakin kapatmayin. Neden kapaniyor ki? Obur topic omrunu doldurdu bence de..

Avatarınıza kurban olayım...İsveççe de bir atasözü oluşmuş son 3 kuşaktır. "Atatürk gibi düşün" diyorlar, çok umutsuz ve çok zorlu bir durumla karşılaştıklarında..

İlk duyduğumda tüylerim diken diken olmuştu..

Kalın sağlıcakla..

oldwolf
24-10-2008, 10:58
Topiğin başlarında döviz için bir bant verdiğimde, bunu tepkiyle karşılayanlar, aynı tepkiyi TİM başkanına da göstersinler lütfen :) Ne de olsa hemen hemen aynı noktaların altını çizmişiz..

************************************************** *************


TURKIYE IHRACATCILAR
MECLISI (TIM) YONETIM KURULU BASKANI MEHMET BUYUKEKSILI, DOVIZDEKI YUKSELMEYI
DEGERLENDIRIRKEN, DOLARDA MINIMUM 1.50 YTL, AVRODA DA 2 YTL'NIN IYI BIR RAKAM
OLDUGUNU DUSUNDUKLERINI VE BUNUN REKABET EDILEBILIR BIR DUZEY OLDUGUNU
BILDIRDI.
BUYUKEKSILI, AA MUHABIRINE YAPTIGI ACIKLAMADA, ''BIZ DOVIZDE ANI
YUKSELMELERI ISTEMIYORUZ. ISTIKRAR OLMASINI ISTIYORUZ. BIR GUN COK YUKSELIP, BIR
GUN DUSMESI YERINE DENGELI BIR YERDE OTURMASINDA FAYDA OLDUGUNU DUSUNUYORUZ''
DEDI.
BASBAKAN RECEP TAYYIP ERDOGAN ILE DUN YAPTIKLARI GORUSMEYI DE
DEGERLENDIREN BUYUKEKSILI, BUNDAN SONRAKI POLITIKALARLA ILGILI ''ORTAK AKIL''
TOPLANTISI YAPIP BASBAKAN ERDOGAN'I TEKRAR ZIYARET EDECEKLERINI SOYLEDI.
YENI DONEMDE IHRACAT KONUSUNDA NELER YAPACAKLARI UZERINDE DURACAKLARINI
IFADE EDEN BUYUKEKSILI, YENI DONEMDE, OZELLIKLE IHRACAT VE URETIM ODAKLI
POLITIKALARIN GELISTIRILMESIYLE ILGILI AVANTAJLARIN VE DEZAVANTAJLARIN NELER
OLACAGININ UZERINDE DURACAKLARINI BELIRTTI.
DOVIZ KURUNUN YUKSELMESININ REKABET ACISINDAN BIR AVANTAJ SAGLAYACAGINI
SAVUNAN BUYUKEKSILI, ''DOVIZ KURUNUN BELIRLI BIR ORANDA ARTMASI VE ISTIKRARLI
HALE GELMESINDEN SONRA DURUMU DEGERLENDIRECEGIZ. BU FIYATLARLA DISARIDA DAHA IYI
REKABET EDEBILIRIZ'' GORUSUNU IFADE ETTI.
''BU KRIZI AVANTAJA NASIL CEVIREBILIRIZ?'' DIYE SORAN MEHMET BUYUKEKSILI,
KENDI SORUSUNU SOYLE YANITLADI:
''KOMSU VE DIGER ULKELERE IHRACATIMIZI CESITLENDIREREK, INOVASYON
YARATARAK, OZELLIKLE TEKSTIL, KONFEKSIYON SEKTORUNUN TEKRAR YILDIZ OLABILECEGINI
DUSUNUYORUZ. DEZAVANTAJ OLARAK ISE IHRACAT PAZARLAMASINDA VE PAZARLARDAKI
DARALMANIN NE GETIRIP NE GOTURECEGI BILINMIYOR. BU PAZARLARIN ISTIKRAR KAZANMASI
GEREKIYOR. CUNKU HER GUN BIR ULKEDEN FARKLI BIR HABER GELIYOR. BIR GUN
AVRUPA'DAN, BIR GUN AMERIKA'DAN, BIR GUN KORE'DEN... AMERIKA'DA YENIDEN BIR PAKET
ACIKLANDI. BURADA TUKETICILERIN DURUMUNUN NE OLACAGI, ONA GORE PAZARIMIZDA
DARALMA OLUP OLMAYACAGI YONUNDE DEZAVANTAJIMIZ VAR.''

-''DOVIZ KURUNUN YUKSELMESINE SEVINIYOR MUSUNUZ?''-

''DOVIZ KURUNUN YUKSELMESINE SEVINIYOR MUSUNUZ?'' SORUSUNA ISE
BUYUKEKSILI, ''BIZ DOVIZDE ANI YUKSELMELERI ISTEMIYORUZ. ISTIKRAR OLMASINI
ISTIYORUZ. BIR GUN COK YUKSELIP, BIR GUN DUSMESI YERINE, DENGELI BIR YERDE
OTURMASINDA FAYDA OLDUGUNU DUSUNUYORUZ'' YANITINI VERDI.
DOVIZ KURUYLA ILGILI AKLINIZDA BIR RAKAM VAR MI?'' SORUSUNU CEVAPLARKEN
BUYUKEKSILI, ''DOLARDA MINIMUM 1.50 YTL, AVRODA DA 2 YTL'NIN IYI BIR RAKAM
OLDUGUNU DUSUNUYORUZ. BU BIZIM ACIMIZDAN IYI DEGIL AMA EN AZINDAN REKABET
EDILEBILIR BIR DUZEY OLDUGUNU DUSUNUYORUM'' DEDI.



-AA-

oldwolf
24-10-2008, 11:04
Bu yazı- haber de IMF nin kaynağı yok filan diyenlere...:)

************************************************** ****************

IMF YENI FON UZERINDE CALISIYOR.
IMF BAZI GELISMEKTE OLAN ULKELERIN YASADIGI KISA VADELI KREDI SIKISIKLIGININ
AZALTILMASI ICIN YEREL PARA BIRIMLERINI DOLARLA DEGISTIRMELERINI SAGLAYACAK
BIR PAKETI BIR AN ONCE TAMAMLAMAK ICIN CALISTIGINI ACIKLADI.
YETKILILER, LIKIDITE SWAP KOLAYLIGI OLARAK TANIMLANAN ARACIN ONCEDEN SECILMIS,
IYI YONETILEN ANCAK KREDI BULMAKTA ZORLUK YASAYAN "UST DUZEYDEKI" GELISMEKTE
OLAN ULKELERE SUNULACAGINI SOYLEDILER. BAZI YETKILILER DE DUZENLEMEYE LIKIDITE
DESTEK FASILITESI ADINI VERIYORLAR.


-MATRIKS-

BATE13
24-10-2008, 11:11
biraz sonra imkb de dusus dahada hizlanacak gibi gibi hic olumlu gorunmuyor

oldwolf
24-10-2008, 11:14
biraz sonra imkb de dusus dahada hizlanacak gibi gibi hic olumlu gorunmuyor

evet bizim borsamız maalesef sığ ve etkin olmayan bir piyasadır, çok sert düşer, çok sert yükselir...ne yapalım halet i ruhiyesi böyle :)

Siz yine de "kötü haberler gerçek bir yatırımcının en iyi dostudur" sözünü bir daha düşünün ;)

kıtır
24-10-2008, 11:20
Bu yazı- haber de IMF nin kaynağı yok filan diyenlere...:)

************************************************** ****************

IMF YENI FON UZERINDE CALISIYOR.
IMF BAZI GELISMEKTE OLAN ULKELERIN YASADIGI KISA VADELI KREDI SIKISIKLIGININ
AZALTILMASI ICIN YEREL PARA BIRIMLERINI DOLARLA DEGISTIRMELERINI SAGLAYACAK
BIR PAKETI BIR AN ONCE TAMAMLAMAK ICIN CALISTIGINI ACIKLADI.
YETKILILER, LIKIDITE SWAP KOLAYLIGI OLARAK TANIMLANAN ARACIN ONCEDEN SECILMIS,
IYI YONETILEN ANCAK KREDI BULMAKTA ZORLUK YASAYAN "UST DUZEYDEKI" GELISMEKTE
OLAN ULKELERE SUNULACAGINI SOYLEDILER. BAZI YETKILILER DE DUZENLEMEYE LIKIDITE
DESTEK FASILITESI ADINI VERIYORLAR.


-MATRIKS-
bu imf nin kaynağı var anlamında değildir. anlamıyorsanız ben ne yapayım...
eğer tepki bana ise ben sadece temennilerinizin gerçek bilgiler gibi verilme biçimini sorguluyordum. Diğer topicte belirttim ben YTL ile maaş alan bir insan olarak eylül ayına göre maaşımın 1/3 ünün gittiğini bilen bir insanım. ama bu durum gerçeklerden kaçmayı hele hele burada bu konularda bilgisi çok fazla olmayan insanların olmayan şeylerle fikirlerinin değiştirilmesi vebalini üstlenmemi gerektirmiyor...
Beyler farkında değilsiniz herhalde ülkelerin batışı konuşuluyor bu batışlar gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olanları da etkileyecektir. bu yüzden enflasyonist etki altına giremesi gereken olan dolar bile güvenli liman olarak görüldüğü için aşırı değerleniyor... bizde ise henüz krizi algılayabilmiş bir hükümetimiz yok. bir sorumlu bakan ak diyor diğeri kara... ama siz kalkmış KAHRAMAN TÜRK EKONOMİSİ nutukları atıyorsunuz...
TOPİC AÇIN BİLGİ VERİN AMA SALLAMAYIN

oldwolf
24-10-2008, 11:38
bu imf nin kaynağı var anlamında değildir. anlamıyorsanız ben ne yapayım...
eğer tepki bana ise ben sadece temennilerinizin gerçek bilgiler gibi verilme biçimini sorguluyordum. Diğer topicte belirttim ben YTL ile maaş alan bir insan olarak eylül ayına göre maaşımın 1/3 ünün gittiğini bilen bir insanım. ama bu durum gerçeklerden kaçmayı hele hele burada bu konularda bilgisi çok fazla olmayan insanların olmayan şeylerle fikirlerinin değiştirilmesi vebalini üstlenmemi gerektirmiyor...
Beyler farkında değilsiniz herhalde ülkelerin batışı konuşuluyor bu batışlar gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olanları da etkileyecektir. bu yüzden enflasyonist etki altına giremesi gereken olan dolar bile güvenli liman olarak görüldüğü için aşırı değerleniyor... bizde ise henüz krizi algılayabilmiş bir hükümetimiz yok. bir sorumlu bakan ak diyor diğeri kara... ama siz kalkmış KAHRAMAN TÜRK EKONOMİSİ nutukları atıyorsunuz...
TOPİC AÇIN BİLGİ VERİN AMA SALLAMAYIN

IMF in yapacağının ne olduğunu bilmeden asıl siz sallıyorsunuz.

Örnek : Brezilya Hazinesi IMF e 100 mlr real verecek yerine $ alacak ve kullanacak, yani ülkesindeki $ talebini karşılayacak, MB bankası rezervlerine başvurmadan..Swap bu demek

Aynı şekilde bizim hazine de IMF e 17 Mlr YTL verip, 10 mlr $ alabilecek..

Gelişmekte olan ülkelerden çıkmak isteyen hedge fonlar da bu ülkelerin piyasalarını altüst etmeyecekler, çünkü istedikleri para önlerine konabilecek..

Bunu olumlu bulmanın nesi yanlış?

Siz gelişmeleri değerlendiremiyorsanız, yeterli ekonomi ve piyasa bilginiz yoksa, bari okumayı deneyin..

kıtır
24-10-2008, 11:47
imf dolarları nereden bulacak peki... bildiğim imf nin sdr leri var... toplam ne kadarlık bir kaynak olacak... bütün bunlar henüz proje ve yangını söndürmek için... sizse herşey tamam der gibi yazıyorsunuz... kasım başına kadar devreye sokulacakmışşşş şimdiki haber...

ekonomi bilgim yeteri kadar... ama yazılanlara bakıldığında ve sorgulamalara verdiğiniz cevaplara bakıldığında sallayanın siz olduğu açıkça görülmekte...

kıtır
24-10-2008, 11:49
okumakla ilgili cevabım ise evdeki kütüphanemde hepsi okunmuş 3000 kitabım var ve 2000 civarında da dışarıdan okumuşluğum vardır...

asi
24-10-2008, 11:50
usd gevşemiyor. gerçi parite kaynaklıda biraz

kıtır
24-10-2008, 11:54
dün sorduğum ve imfnin türkiye ile yapacağı anlaşmanın cevabını hala vermediniz...hani sn mehmet şimşekin (kendileri hazineden sorumlu devlet bakanı olurlar) gereksiz bulduğu anlaşma.... 1 yıldır iş aleminin isteyip hükümetin seçimler dolayısı ile yanaşmadığı anlaşma...

kıtır
24-10-2008, 11:55
siz olmayan anlaşmayı yapmış ve reel kesime fon yaratmıştınız....
sallayan ben mi oldum şimdi....

oldwolf
24-10-2008, 11:55
İşte beklediğim gelişmelerden biri..İhracatın lokomotif sektörü olan OTOMOTİV için hükümetten "destek" geliyor...

************************************************** **************

NTVMSNBC'NIN HABERINE GORE; KURESEL KRIZIN OTOMOTIV SEKTORUNE OLAN ETKISINI
AZALTMAK ICIN TURKIYE’DE URETIM YAPAN SIRKETLERI DESTEKLEMEYI PLANLAYAN HUKUMET,
BUNLAR ICIN KREDI MALIYETLERINI DUSURECEK BIR UYGULAMA UZERINDE CALISIYOR.

GAZETEDE KONUYA ILISKIN OLARAK BUGUN YAYINLANAN HABER SOYLE:

" MALIYE BAKANI KEMAL UNAKITAN, DUN AKSAM TURKIYE IHRACATCILAR MECLISI (TIM)
HEYETINI KABULUNUN ARDINDAN GAZETECILERE YAPTIGI ACIKLAMADA, YERLI OTOMOTIV
URETICILERINI DESTEKLEYECEK BIR CALISMALARININ OLDUGUNU SOYLEMISTI.

REUTERS’A BILGI VEREN UST DUZEY BIR EKONOMI YETKILISI, TURKIYE’DE URETIM
YAPANLARI DESTEKLEYEREK, BUNA BAGLI OLARAK YAN SANAYININ DE
CANLANDIRILABILECEGI NI KAYDEDEREK, SUNLARI SOYLEDI:

"OZEL TUKETIM VERGISI ORANINI INDIRSEN DE HURDA ARAC INDIRIMI YAPSAN DA ONCELIKLE
BUNLAR ITHAL ARACLARA YARIYOR. BU ASAMADA EN YAKIN SECENEK EXIMBANK UZERINDEN YERLI
URETICILER ICIN KREDI MALIYETLERININ DUSURULMESI OLACAK. BU KONUDA BIR CALISMA
VAR. BURADA DUNYA TICARET ORGUTU’NUN GETIRDIGI BAZI KISITLAMALAR NEDENIYLE ALAN
OLDUKCA SINIRLI. IKINCI ASAMADA STOKLARIN TUKETILIP, URETIMIN ARTIRILMASI ICIN
BIR VERGI INDIRIMI DE GUNDEME GELEBILIR. AYRICA 25-30 USTU ARACLARIN ELIMINE
EDILMESI DE SAGLANABILIR."

BIR BASKA YETKILI DE, OTOMOTIV SEKTORUNDE DAHA
ONCE UYGULANAN HURDA ARAC INDIRIMININ KOTU AMACLI OLARAK KULLANILABILDIGINI,
ARACLARIN YENILENMESI DURUMUNDA BUYUK ORANDA ITHAL OTOMOBILLERIN SATILDIGINI
KAYDEDEREK, "BURADA AMAC, ARAC PIYASASININ CANLANMASI MI YOKSA TURKIYE’DEKI
OTOMOBIL URETICISININ DESTEKLENMESI MI OLMALI... CUNKU PIYASANIN YAKLASIK UCTE
IKISI ITHALLERDEN OLUSUYOR. PIYASA DOGRUDAN TESVIK EDILINCE ONCELIKLI OLARAK
ITHALLERE DESTEK VERILMIS OLUYOR. BURADA TURKIYE’DE URETIM YAPANLARA YONELIK
BIR ADIM ATILMASI GUNDEMDE" DEDI.
TURKIYE’DE URETIM YAPAN OTOMOTIV
SIRKETLERI ARASINDA OYAK VE RENAULT ORTAKLIGI OYAK RENAULT, FORD VE KOC
ORTAKLIGI OLAN FORD OTOSAN, KOC VE FIAT ORTAKLIGI TOFAS, TOYOTA, HYUNDAI
BULUNUYOR.
UNAKITAN DUNKU ACIKLAMASINDA, OTOMOTIV SEKTORUNE YONELIK BIR
TESVIK CALISMASININ GUNDEMLERINDE OLDUGUNU, OTOMOBILLERIN YUZDE 75’ININ
YURTDISINDAN GETIRILDIGINI, BU DURUMUN TURKIYE’NIN ITHALATINI VE DOVIZ
IHTIYACINI ARTIRDIGINI IFADE ETMIS, "YERLI ARABALARLA BUNU KARSILAYACAK SEKILDE
BIR FORMUL GETIRIRLERSE ONA DA SICAK BAKARIZ. BU KONUDA BIR CALISMAMIZ VAR" DEMISTI."

-MATRIKS-

kıtır
24-10-2008, 11:58
Ercan KUMCU
[email protected]

Biz ne yapıyoruz


SON günlerde işler karıştı. Gelişmiş ülkelerde başlayan krizi giderek daha fazla hissetmeye başladık.

Barometre döviz kurlarında gözlenen eğilimlerdir. Zaten, bizim gibi ülkelerde döviz kurlarını etkilemeyen hiçbir gelişme dikkate değer gelişmelerden değildir.

Geçen ayın ortalama kurları ile hesaplandığında, Euro-dolar sepetine göre, Türk Lirası bu hafta ortasına kadar tam yüzde 30 değer yitirdi. Demek ki, artık dikkat etmeliyiz.

Paramızın hızla değer yitirmesi bize özgü bir olay değil. Bizimle aynı grupta kabul edilen tüm gelişmekte olan ülkelerin paraları değer yitiriyor. Bazıları IMF’nin yolunu arıyor. Bazıları IMF ile bir program üzerinde anlaşmayı tamamlamak üzere.

ÖNÜNÜ GÖRMEK

"Biz ne yapıyoruz?" sorusunun yanıtı pek bilinmiyor. Bizde daha çok iyi niyetli, piyasaları yatıştırmaya yönelik söylevler öne çıkıyor. Kamuoyu kapalı kapılar arkasında geçen tartışmalardan fazla haberdar değil.

IMF ile ne yaptığımız ya da ne yapacağımız hálá büyük bir bilinmeyen. Krizin hangi aşamasında IMF ile bir program üzerinde uzlaşma sağlanabileceğini bilmek dahi piyasaları bir ölçüde rahatlatabilir. Kategorik olarak IMF ile bir ilişki içinde bulunmak istemiyorsak, durum daha da vahim demektir.

"Gerekirse, biz de piyasalara likidite verebiliriz" türünden hükümet katında demeçler veriliyor. Kulağa hoş geliyor, ama ne denmek istendiği açık değil. Ne likiditesi verilecek, kim verecek? Döviz kurları hızla arttığına göre, sorun bizim bastığımız parada değil, dövizde. Döviz likiditesi verilecekse, kim nasıl verecek? Merkez Bankası’nın böyle bir planı varsa, piyasalar bunu Merkez Bankası’ndan duymak isterler.

Yurtdışındaki tasarrufların Türkiye’ye getirilip döviz likiditesi sağlanması hedefleniyor. Özel sektörün 150 milyar dolara varan dış borçlarının aslında dış borç olmayıp patronların kendi paraları olduğu iddia ediliyor. Ardından, bu paraların varlık affı yoluyla yurda getirilmesi hedefleniyor. Aynı parayı kaç kez ülkeye getireceğiz ki?

Neredeyse tüm dünya mevduat sigortası sisteminin kapsamını genişletti. Bizde sorun yok diye bu konuya girilmek istenmiyor. Halbuki, Avrupa’daki uygulamaları takip etmemiz sorun çıkma olasılığını azaltıcı bir rol oynayacaktır. Zaten, sorun çıktığında, mevduatların, hatta bankaların tüm yükümlülüklerine sınırsız devlet garantisi getirmek gibi bir riskle karşı karşıya olabileceğimiz düşünülmelidir.

Herkes haklı olarak önünü görmek istiyor. Ama, şu sıralarda sis yoğunlaşıyor.

YURTİÇİ TEPKİSİ

Bir yerlerden para bulup şirketlere kredi verilsin isteniyor. Şirketlerin kredilerinin kesilmemesi arzulanıyor. Para nereden gelecek? Para gelse de, devlet tarafından bu paraların doğrudan şirketlere kullandırılması projesi önce parayı verenlerce kabul edilmeyecektir. Bankacılık sisteminin devre dışı bırakılması söz konusu olamaz. Bankalar da kendi bilanço gelişmeleri paralelinde şirketlerle ilişkilerini düzenleyecektir.

Gelişmiş ülke merkez bankaları gibi, bizim Merkez Bankası da faizleri indirmeli deniyor. İndirse ne olacak? Kısa vadeli faizler inerken, Hazine bonolarının faizlerinin çok farklı nedenlerle arttığı bir ortamda şirketler bankalardan daha ucuz kredi mi kullanabilecekler?

Galiba, içinde yaşadığımız ortama biraz daha ciddiyetle yaklaşmak zorundayız. Aksi takdirde, yurtdışından ithal ettiğimiz kriz ortamı yurtiçindeki ekonomik birimlere de hızla bulaşıp kendi krizimizle baş başa kalırız. Unutmayalım ki, henüz yurtiçindeki ekonomik birimler olan bitene tepki vermeye başlamadı.

anlaşılan anlamayan sadece ben de değilim...

kıtır
24-10-2008, 12:00
o dediğiniz indirimleri bilmem ama avrupada 3 büyük otomobil üreticisi şirket için 25 milyar dolarlık (euro da olabilir) paket yolda....

oldwolf
24-10-2008, 12:00
siz olmayan anlaşmayı yapmış ve reel kesime fon yaratmıştınız....
sallayan ben mi oldum şimdi....

bakın okuma özürlü olmanız beni alakadar etmez.

1. 3 hafta IMF ile bizimkiler oturup kaynak kullanımını da içeren ihtiyatı stand-by ın görüşmelerini yapacaklarlar. Şu anda IMF Ankara'da...Miktarını bilemem, 20-25 mlr $ olsa çok iyi olur dedim..Olacak demedim.

2. IMF in geliştirdiği SWAP FONU, Stand-by dan ayrı bir girişim. Genel gelişmekte olan ülke piyasalarını rahatlatmak için, kısa vadeli kredi sıkışıklığını gidermek için üretilen bir çözüm. Ülkeler kendi paralarından bir miktar IMF e depo edip, $ alacaklar..

3. Bundan sonra size vakit ayırmayacağım. Beğenmeyen anti-tez topiğine gidebilir..Hemen hemen orda da aynı konu işleniyor..

kıtır
24-10-2008, 12:04
özürlü olan ben değilim siz oluyorsunuz. benim gibi anlayanlardan hemen yukarıda ercan kumcu da var anlama kapasiteniz varsa okuyun...

kıtır
24-10-2008, 12:08
1.50- 1.60 bandı üretim için, istihdam için, ihracat için, ithalat için süper olur..keşke bu aralıkta kalabilse şöyle 2-3 yıl.

Dibimizde 12 trilyon dolarlık AB ekonomileri, üstümüzde enerji devi ve ekonomisi derinliksiz Rusya, altımızda dünya enerji devi ortadoğu ve araplar..

Bu ülkenin cidden bir üretim merkezi olması için, artık mali sektörün kayrılmasından vazgeçilip, reel sektörün ve rekabetçiliğin desteklenmesi gerekiyor. Zaten yeni IMF anlaşması da bankaları ya da kamu maliyesini adam etmek için değil, reel sektör için yapılacak..

yakında bu sinemalarda :)
bu yapılacak ifadesi olacak anlamında değil galiba

oldwolf
24-10-2008, 12:09
Bugün piyasalarda mevsim kış, bunu görümüyorum mu sanıyorsunuz. Aramızdaki tek fark ben havaların bir süre sonra ısınacağını öngörüyorum, siz buzul çağına girmişiz gibi bir ruh hali içindesiniz sevgili dostum...

Şimdi Ercan Kumcu da buzul çağına girdik, güneşli gün bir daha asla diyorsa, ona da güler geçerim..

2006-2007 bütün bu ünlüler, sorun yok, küresel likidite bolluğu var diyenler..Hala işbaşında olduklarına inanamıyorum. Ben 2007 Aralıkta en nefis temettü hisselerimi bile satıp borsadan çıktığımda, onlar hala işler yolunda diyordu..

kıtır
24-10-2008, 12:11
aman bana ne kim okursa okusun topicinizi kim sizi dinleyip hareket edecekse etsinnn. benimkisi de laf işte...
çelişkilerinizle başbaşa bırakıyorum sizi...

oldwolf
24-10-2008, 12:11
bu yapılacak ifadesi olacak anlamında değil galiba

Peki siz ya da herhangi bir ekonomik aktör şu anda IMF le anlaşma yapmama lüksümüzün olduğunu mu düşünüyor yoksa..

Elbette yapılacak, keşke daha önceden başkaları, başka ülkeler vezne sırasına girmeden yapılsaydı...

kıtır
24-10-2008, 12:13
bu aktörün adı Mehmet Şimşek ve Recep Tayyip Erdoğan... ben değil

oldwolf
24-10-2008, 12:20
bu aktörün adı Mehmet Şimşek ve Recep Tayyip Erdoğan... ben değil

O zaman kendilerini bir an önce aklı-selim e davet ediyorum :)

reha kaya
24-10-2008, 12:31
Yabancılar kur yerine IMF'yle anlaşmayı soruyor


KURLARDAKİ hızlı yükseliş, küresel krizin etkileri konusunda oluşan tedirginliğin iyice artmasına neden oldu.

Neredeyse, sokakta karşılaşan herkes önce birbirine, "bu kurlar nereye kadar gidecek, daha da artar mı, düşer mi?" diye soruyor.

Bir de yüklü döviz borcu olan reel sektör şirketlerinin patronlarını, döviz kredisi kullanmış tüketicileri ve bankacıları düşünsenize...

İçerde kurlardaki artış sadece içeride değil dışarıda da gözlerin Türkiye'ye çevrilmesine neden oldu. Ancak dışarıdakiler "kur nereye gider?" diye sormuyor, dışardan gelen telefonlarda karşılaştığımız soru "IMF'le anlaşma konusunda ne olacak?" biçiminde oluyor.

Özetle, IMF'le kaynağa dayalı yeni bir anlaşma yapılmadığı takdirde, yabancıların beklediği, daha doğrusu Türkiye ile iş yapan yabancıların beklediği, kurların daha da artması...

Peki, IMF ile anlaşma konusunda ne olacak? Hükümet bu anlaşmayı yapacak mı?

Şahsen, hálá ne yapılacağı konusunda net bir görüşüm oluşmuş değil. Hükümette böyle bir görüş oluşturuldu mu, onu da bilemiyorum.

Doğrudan ekonomiyle ilgili olmayan bakanlarla, Başbakan'a yakın kişilerle konuştuğunuzda, IMF ile anlaşmaya karşı bir direnç olduğunu görüyorsunuz. AKP'deki bu kesim IMF ile anlaşma yapmayıp, muslukları iyice açarak krizin etkilerinin hafifletilmesini istiyor. Yani Kabinedeki bu bakanlar yatırımların hızlandırılmasını, harcamaların artırılmasını, içtalebin körüklenmesini, vergilerin düşürülmesini, Merkez Bankası'nın mutlaka faizleri düşürmesini, böylece reel sektörde hissedilecek kriz etkilerinin en aza indirilebileceğini söylüyor.

Tabi ki bu görüşün oluşmasında Mart'ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin kaygılar bulunuyor ve bu seçimde mümkün olduğunca yüksek oy almak için her şeyin yapılmasını istiyorlar.

Buna karşılık, kesin bir şey söylemese de Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in IMF ile anlaşmaya sıcak baktığını biliyoruz. Kritik bakanlardan olan IMF ile ilişkileri götüren Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ne istiyor diye sorulduğunda ise, benim yanıtım açık değil.

ŞİMŞEK: IMF'DEN BU PARAYI ALAMAYIZ

Şimşek'in toplantılarda söylediklerinin çelişkili olduğunu biliyoruz. Geldiği iktisat geleneğine göre IMF ile anlaşmayı desteklemesi lazım ama belki de "Başbakan'ı ikna edemeyecği için" Şimşek, sürekli olarak IMF ile anlaşmanın kötülüklerinden sözediyor.

Bu hafta başında yapılan toplantıda ise bir yandan "anlaşma için çalışmalar sürüyor" derken, öte yandan vergilerin indirilmesini isteyen özel sektör temsilcilerine "Hem vergileri indirelim diyorsunuz, hem IMF ile anlaşma yapalım diyorsunuz. İkisi birbiriyle çelişir olmaz" dediğini öğrendik. Ayrıca özel sektör temsilcilerinin "20-25 milyar dolarlık bir kaynak sağlanmasını" istediklerinde ise IMF'in zaten tüm dünyada dağıtacağı kaynağın 120 milyar dolar olduğunu, herkesin bu paraya talip olduğunu, ayrıca Türkiye'nin limitlerini aşmış olduğunu, özetle anlaşma yapılsa da bu paranın alınamayacağını söylediğini öğrendik.

Elbette söylediklerinde haklılık payı var. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla özel sektör de vergilerin indirilmesini isterken, mali disiplinden vazgeçilmesini istemiyor. Buna karşılık cari harcamaların, yatırım harcamalarının bir süre için kısılması gerektiğini yani dengenin böyle korunması gerektiğini söylüyor. Buna IMF razı olur mu derseniz, bence sağlam bir yeni denge kurduğunuz zaman, böyle bir dönemde IMF'yi ikna etmek o kadar zor olmayacaktır.

Ama belki de Şimşek, kendisinin bir Kemal Derviş olamadığını bildiği için, yani IMF'yi ikna konusunda yetersiz kalabileceğini gördüğü için, böyle bir yolu şimdiden kesmek istiyor.

Peki IMF'yle geç mi kaldık derseniz, evet geç kaldık. Ama bugünlerde karar verilmezse çok ama çok geç kalmış olacağız...

Piyasanın Hükümeti daha doğrusu Başbakan Erdoğan'ı IMF'le anlaşma konusunda zorladığını daha önce söylemiştik, kurlarla bu baskı iyice arttı. Bakalım ne olacak?

Erdal Sağlam Hürriyet

oldwolf
24-10-2008, 13:45
IMF nin planladığı SWAP olanağı ile alakalı..Yurtdışında bu fonun büyüklüğünün 1 trilyon $ olacağı söylentisi varmış ancak IMF yetkilileri bunu doğrulamıyor.

Önde gelen gelişmekte olan ülkelerin yararlanacağı söyleniyor, ve çok hızlı işlerlik kazandırılacağı...Çünkü ihtiyacın hemen şimdi olduğu dile getiriliyor..

Çok önemsiyorum bu gelişmeyi...

************************************************** ******************

Reuters
IMF prepares emerging economies' FX swaps-officials
10.23.08, 3:50 PM ET


United States - (Adds IMF statement on market rumor, more details, background)
By Lesley Wroughton

WASHINGTON (Reuters) - The International Monetary Fund is hurrying to approve by early November a package that would let certain emerging market economies exchange local currencies for U.S. dollars to ease short-term credit strains, officials familiar with the plans said Thursday.

The so-called liquidity swap facility would be available to a group of pre-selected "top tier" emerging market countries -- those that are well-run but may be having difficulties obtaining credit, the officials told Reuters. Some officials are calling it a liquidity support facility.

"It will help compensate for the deleveraging of countries' traditional sources of external finance," one official said. "The objective is to wrap this up quickly because the need is now."

However, the officials denied market speculation that the IMF was preparing a $1 trillion bailout facility for emerging markets, saying no such figure had been discussed.

In a brief statement, an IMF spokesman said the fund was in discussions on possible loan packages for a number of countries.

"The IMF has sizable resources available for lending, which it can make available quickly if needed," a spokesman said. "IMF lending has a catalytic effect by generating other financing from private and public sources. However, we don't recognize the $1 trillion figure."

The spokesman said the IMF was reforming its lending instruments to better fit members' financing needs.

In recent weeks, an increasing number of IMF member countries have turned to the fund for policy advice and financing as the financial crisis spreads.

So far, Hungary, Iceland, Belarus, Ukraine, Serbia and Pakistan are in talks with the IMF on economic programs, backed by financing.


QUICK ACCESS TO CAPITAL

For many countries, the issue is that the markets have malfunctioned so severely that they cannot quickly access the capital they need. It has been most acute in dollar-funding markets as banks hoard money and refuse to lend to each other.

In recent days, Brazil's central bank has intervened directly in spot markets to offer dollars and has said it is ready to sell dollar swap contracts up to a hefty $50 billion.

Opening swap lines gives central banks more ability to lend to their local commercial banks and get U.S. dollars circulating in overnight and short-term money markets.

For example, the U.S. Federal Reserve has set up hundreds of billions of dollars in swap lines with countries primarily in Europe. Last week, it expanded its swap arrangement with the Bank of Japan.

The specifics of the IMF liquidity facility are still being worked out, including which countries would be eligible.

"The trade-off is the more you broaden the eligibility, the more you bring in countries that need to adjust their policies. Then the more you need to deal with conditionality, in which case this will overlap with existing facilities," an official said.

Emerging economies have long called on the IMF to create a financing instrument they could tap quickly and without the conditions that would apply under normal IMF loans.

But the fund has long grappled with the instrument's design, especially how it could provide the credit without signaling to markets the country may be in trouble. (Reporting by Lesley Wroughton; Editing by Chizu Nomiyama and Jan Paschal)

Copyright 2008 Reuters, Click for Restriction

drsavas
24-10-2008, 13:48
Avatarınıza kurban olayım...İsveççe de bir atasözü oluşmuş son 3 kuşaktır. "Atatürk gibi düşün" diyorlar, çok umutsuz ve çok zorlu bir durumla karşılaştıklarında..

İlk duyduğumda tüylerim diken diken olmuştu..

Kalın sağlıcakla..

Son zamanlarda duyduğum en güzel şey. Bir de bizim humeyni pankartı taşıyan ve atatürk'ü sevmeme hakkım var diyen kuş beyinliler duysa bunları.

Ellerine sağlık...

tengizman
24-10-2008, 13:52
bugun 1.73'u gecmedigi surece bundan sonra asagi dogru bir gevseme olasiligi oldukca artar,dunya yikildi nerdeyse ama dunku seviyeleri asamadi simdilik..MB'nin doviz ihalesimi? Bence devede kulak,dolar sirtini cevirip bakmiyordur bile bu ihaleye...

Not: Dun haberlerin cogu MB Baskani Durmus Yilmaz'la canli baglantilar gerceklestirdi...Kusura bakmayin ama oraya odun koysalar bildigimiz odun...seyreden insanlara daha cok guven verirdi!

oldwolf
24-10-2008, 14:03
bugun 1.73'u gecmedigi surece bundan sonra asagi dogru bir gevseme olasiligi oldukca artar,dunya yikildi nerdeyse ama dunku seviyeleri asamadi simdilik..MB'nin doviz ihalesimi? Bence devede kulak,dolar sirtini cevirip bakmiyordur bile bu ihaleye...

Not: Dun haberlerin cogu MB Baskani Durmus Yilmaz'la canli baglantilar gerceklestirdi...Kusura bakmayin ama oraya odun koysalar bildigimiz odun...seyreden insanlara daha cok guven verirdi!

2006 mayıs türbülansında da, dövize azar azar müdahale ediyorlarken, şimdiki bakan ZAfer Çağlayan, "yahu prostatlı gibi müdahale ediyorlar, adam gibi yapsanıza şu işi!" demişti, gülmekten yerlere düşmüştüm :)

Çok hatalı para politikaları yürüttüler o ayrı, bu kırılmanın olacağı aşikardı, gününde önceden çocuğun gazını alsalardı, şimdi fatura çok daha hafif olacaktı..

Ama nerde bizde proaktif yaklaşımdan eser yok..yumurta kapıya dayanınca, bıçak kemiğe dayanınca...

sertürk
24-10-2008, 14:07
bir kişi düşüş beklentisini ortaya koydu diye hırpalamak doğru değil. yükseliş bekleyen olduğu gibi düşüş beklentisi içinde olanlar da çıkacaktır. hep karanlıktan bahsetmek dönüşleri de kaçırmaya neden oluyor. bugüne kadarki deneyimimden edindiğim budur. dolayısı ile bardağın dolu tarafını da görebilecek şekilde -bundan sonra olumlu ne olabilir- diye bakma taraftarıyım.elbet bir gün deniz durulacak o zaman dolarda kalanlar zarar yazabilirler. o nedenle her an tetikte olmalıyız.

okkesyilmaz
24-10-2008, 14:11
bu çöküş havasında bu başlıklı konu açmak baya dikkat çeker, sadece o kadar.

oldwolf
24-10-2008, 14:16
Ekinciler Menkul'den güncel döviz yorumu..

Aybasindan beri %35 yükselmis bulunan dolar kuru dünkü 1.74 zirvesinden
sonra biraz sakinlemeye manke görünüyordu, ancak bu sabah asya’da yen
karsisinda dolar ve avro’nun yikilmasi bizim döviz piyasasindaki görüntüyü
de bozdu. Carry-trade’in anasi kabul edilen yen-short pozisyonlarin çökmesi
diger carry paralarinda da etkili oluyor ve Merkez’in bu sabah açikaldigi
döviz satim ihalesine baslama kararinin muhtemel pozitif etkisini sildi.
Avro/Yen aybasidnan beri %21 dünden beri %7 gibi bir deger kaybi gösteriyor
ki, gerçekten olaganüstü bir çöküs. Pariteler dengelenmedigi sürece
dolar/lira da dalgali kalmaya mahkum. 1.70’ lerden gelen satis kalici
olabilirse ve 1.75 zirvesi asilamazsa, teknik anlamda çift tepe formasyonu
lira’ya destek verecek, 1.65-1.66 asagi kirilirsa tepe onaylanmis
sayilabilir. Simdilik 1.70- 1.80 bandinin çalisip çalismayacagini izlemek
gerekiyor.



Yillardir döviz biriktiren yerli yatirimci Ekim rallisinde kaçinilmaz olarak
satici, en son veri olan 20 ekim itibariyle ay basindan beri döviz
hesaplarindan 13 milyar dolar satis görünüyor- bunun 9 milyari DTH’lardan 4
milyari ticari hesaplardan. Yabancinin ne kadar çikis yaptiginin hesabi açik
degil, bonolardan 3 milyarin biraz üstünde bir çikis görünüyor, hisselerdeki
satis döviz tutari açisindan ihmal edilebilir düzeyde. Ancak hedge fon
pozisyonlari esas olarak gecelik repoya parketmisti, burdan ne kadar yabanci
çikisi oldugu belirsiz. Su anda hala YTL repoda bekleyen fazla bir
spekülatif pozisyon kaldigini düsünmemek gerekir, bir ayda %30’dan fazla
kaybeden bir pozisyonda hedge fonlarin hala stop-loss çalistirmadan bekliyor
olabileceklerini düsünmek imkansiz. Bu arada YTL üzerinden üretilen türev
enstrümanlarini unutmamak gerekiyor, Londra ve NewYork’ta bunlari
müsterilerine (hedge fonlara) en yogun pazarlayan kurum JP Morgan. Kur’un
Türkiye saatlerinde nispeten sakin kalmasi ve gün içi gerilemesi, buna
mukabil NY saatlerinde firlamasi, sanki YTL pozisyon tasiyan hedge fonlari
patlatmak üzerine kurulu bir operasyona benziyor.



Merkez Bankasi en etkili silahi olan direkt satis müdahalesine basvurmadan
daha teknik düzenlemelere basvuruyor simdilik. Döviz interbankinda aracilik
rolüne geri dönmesi, döviz alim ihalelerini kesip satim ihalelerine
baslamasi bu minvalde. Merkez piyasada yeterli döviz likiditesi oldugunu
düsünüyor ama 1.70- 1.80 kirilirsa tek silah müdahale. Kimileri MB müdahale
etse bile etkisiz kalacagini düsünüyor ama bu gülünç bir argüman- YTL
likiditesinin çok daha yüksek oldugu (dolar almak isteyebilecek lira
potansiyeli anlaminda) ve bankalarin ciddi açik pozisyonda yakalandigi 2006
saldirisinda, Merkez sadece 3 milyar dolar satmis ve spekülasyon masasi çil
yavrusu gibi dagilmisti.


Ugur Ertürk
www.ekinvest.com

oldwolf
24-10-2008, 17:07
Kasım ayı gelsin hele, ABD de açıklanan paket işlerlik kazansın, AB de faiz indirimleri olsun, IMF gelişmekte olan ülkelere SWAP olanağı yoluyla $ likiditesi versin, piyasalar dip formasyonlarını tamamlasın, ben o zaman elinde 1.70 maliyetle $ tutanları görücem..

Biz bu topiği açtıysak spor olsun diye açmadık..

Herkese iyi haftasonları, iyi tatiller..

Korsan
24-10-2008, 20:04
IMF nin planladığı SWAP olanağı ile alakalı..Yurtdışında bu fonun büyüklüğünün 1 trilyon $ olacağı söylentisi varmış ancak IMF yetkilileri bunu doğrulamıyor...
....
Reuters
IMF prepares emerging economies' FX swaps-officials
10.23.08, 3:50 PM ET


Sistem nasıl çalışacak diye yüksek sesle düşüneyim, bakalım doğru anlamış mıyım? Farzedelim ki Türkiye'nin döviz açığı 50 milyar dolar. IMF Türkiye'ye ihtiyacı olan 50 milyar doları verecek. Karşılığında da, Türkiye, üzerinde anlaşılmış bir kurdan, diyelim 1.60'dan hesaplanmış olan (50*1.6=80) 80 milyar lirayı IMF'ye verecek.

Başka bir deyimle 50 milyar dolar ile 80 milyar lirayı takas edecekler.

Ne kadar süre için? Sözgelimi 1 ay için veya 3 ay için veya üzerinde anlaşılmış olan süre için. Vade sonunda Türkiye 50 milyar doları geri verecek, IMF'den 80 milyar lirayı geri alacak.

Vade sonunda, taraflar anlaşırsa, yeni bir takas anlaşması imzalanabilecek.

Bunun sonuçları ne olabilir?

1. Takas miktarı yeteri kadar büyük olursa, kur seviyesini IMF ile yapılan takas anlaşması belirler.

2. Vade sonunda IMF, takas anlaşmasını yenilemezse, batarız.

3. Her vade sonunda IMF, "seni batırırım haaa" diyerek siyasi taviz isteyebilir.

4. Eğer ABD, Türkiye'nin batışının, şimdi bilemediğimiz başka bir olayla eş zamanlı olmasını siyasi olarak istiyorsa, bu senkronizasyonu sağlayabilir.

5. Bir de iyimser bir ihtimal ekleyelim. Kur artışının sert, ani ve yıkıcı olması engellenir. Kurun gerçek seviyesine gelmesi yıllara yayılır. Tedrici artan kurlar sonucunda cari fazla vermeye başlayınca, kısa vadeli borçlanma, uzun vadeli borç ile kapatılır.

*********

Bu yazıyı yolladıktan sonra, takas anlaşmasının vadesine göre miktarının küçülebileceği aklıma geldi. Diyelim anlaşma 3 aylıksa (50/4=12.5) 12.5 milyar dolarlık anlaşma yeterli olabilir.

Bir soru: Bu takas ne kadar saydam olacak? Vadeyi ve miktarları, dolayısıyla kuru biz bilebilecek miyiz? Her vade sonunda kurda bir basamak artış beklemek mantıklı. Kurun destek seviyesi de takas kuru olacak. Demek ki anlaşma şartlarının bilinmesi al sat için iyi bir altyapı sağlar. Vade sonundaki kur zıplamasında tepelerden sat. Kur takas kuruna düşünce dövizini geri al. 3 ayda bir takla ata ata git. Üstelik risksiz para.

Bağlantılı başka bir soru: Bu anlaşma bilançoda görülecek mi, yoksa bilanço harici (bilinmez, görülmez) bir anlaşma mı olacak?

oldwolf
24-10-2008, 21:01
TCMB öncelikle TL nin patronudur. TCMB sadece döviz rezervi olan bir kurum değil, elinde yüklü miktarda da TL bulunur. Aynı şekilde Hazine'nin büyük montanlarda TL si mevcut.

Söylenen "kısa vadeli kredi sıkışıklıklarının hafifletilmesi" amacı ile bu olanağın meydana getirildiği. Elbette ivedilikle işlerlik kazandırılacağı da beyan ediliyor.

2008 cari açığı tüm ekonomi için 50 mlr $ civarında gerçekleşecektir, ancak bu açık zaten halihazırda finanse edilmiştir. Gelecek yılın açığı da muhtemelen çok daha düşük seviyelerde oluşacaktır. (ihracatta artış, emtia ve enerji fiyatlarındaki düşüş, yatırım ve tüketim mallarına olan talebin duraksayacak oluşu, ithal ikameden geriye dönüşle, yurtiçine kayacak aramalı temini..vb gibi sebeplerle..)

O yüzden 50 mlr $ gibi çok çok yüksek bir rakam swap edilmeyebilir, onun yerine 5-10 mlr $ civarında bir kaynak akla daha yakın geliyor ilk aşamada. Zaten akabinde kaynak kullanımını da içeren IMF anlaşmasının da yapılmasını şahsen bekliyorum.

Bu işlem gerçekleşirse, kur üzerinde hedge fonların yaptığı tahribatın önemli kısmının onarılabileceğini, reel kesimin kısa vadeli borç servisinde soru işaretlerinin azalacağını söyleyebiliriz.

İçerde siyasi otoriteler bile bile bu ülke ekonomisini kendi basit hesapları için göz göre göre krize her soktuğunda, kurtar artık bizi baba! şeklinde IMF e koşuyoruz, ehhe adam sana ne desin ki, şu vergiyi koy, bu harcamayı kes, gelirine giderine çeki düzen ver, yoksa para koklatmam diyor basitçe..

IMF acı reçeteyi milletin önüne koyuyor da, kimse kalkıp bu milletin ekonomisini acep hangi politikacı hangi yanlış politikalarla hasta etti diye sormuyor...

IMF mucizeler yaratan bir kurum değildir, darboğazı aşman için kaynak verir, karşılığında senden kendine çeki düzen vermeni ister ve bunu gözetir...

asi
24-10-2008, 21:03
kurlar neden sabit bilen varmı?
http://tr.ac-markets.com/foreks-kaynaklari/doviz-kurlari.aspx

mcaglar
24-10-2008, 21:20
Dolar grafikte büyük boşluklar vererek yükseldi, o boşluklar kesinlikle dolacak. Ama ne zaman? Önemli olan da bu.

asi
24-10-2008, 21:33
Dolar grafikte büyük boşluklar vererek yükseldi, o boşluklar kesinlikle dolacak. Ama ne zaman? Önemli olan da bu.

o boşlukları unutun gitsin bence:beurk:
1500 e gelse gözüm kapalı dalarım ama salmıyolar.1750 kırarsa game over

oldwolf
25-10-2008, 00:10
$ kurunu yukarıya iteleyenler, TL yi shortlayanlar, ne yaptılar yaptılar önümüzdeki hafta yapacaklar ama MB da bugün tavrını koydu...Burdayım, rezervlerim sağlam, bana blöf yapana elini açtırırım diyor :)

IMF in swap olanağı işlerlik kazanana kadar, MB elinin altında altınlar dahil 80 mlr $ ile, spekülatörlerin oyununu bozmaya ve tepelerine binmeye kararlı olduğunu gösterdi.

Bakalım kim bu bilek güreşinden galip çıkacak? İzleyelim görelim..

emustimuse
25-10-2008, 00:12
kurlar neden sabit bilen varmı?
http://tr.ac-markets.com/foreks-kaynaklari/doviz-kurlari.aspx


bugün cuma :he::he::he:

oldwolf
25-10-2008, 17:46
Şahsen 5 mlr $ bile yeter de artar diye düşünüyordum IMF in SWAP kolaylığı konusunda...Valla ne diyeyim, körün istediği bir göz Allah vermiş 2 göz :)

döviz 2.5-3 olacak diye uçanlar kaçanlar şimdi oturup bir daha düşünsün..Haa bir de 80 mlr $ lık MB rezervi vardı değil mi ayrıca ;)


************************************************** ****************

Gelişmekte olan ülkelere IMF’den hayat öpücüğü

IMF likidite fonu kuruyor, Türkiye'nin payına 8.8 milyar dolar

En yüksek pay Rusya’nın olur

IMF kotaları nasıl belirleniyor?

Arjantin ve Brezilya, son küresel fırtınada ağır darbe yiyince IMF’nin kapısını çaldı ve gelişmekte olan ülkeleri uçurumun kenarından alacak, piyasaları toparlayacak bir formül bulunmasını istedi. IMF de gelişmekte olan ülkelerin IMF kotasının 5 katına kadar borçlanmasına imkan verecek bir planı şekillendirmeye başladı. Şayet fon oluşursa, Türkiye de bu fondan 8.8 milyar doların üzerinde bir kredi kullanabilecek

Başta Arjantin olmak üzere Brezilya, Rusya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında yaşanan ağır kayıplar IMF’nin devreye girmesine neden oldu. Arjantin ve Brezilya’dan gelen talep doğrultusunda IMF, yeni bir likidite fonu için kolları sıvadı. Söz konusu likidite fonu sadece gelişmekte olan ülkelerle sınırlandırılacak. Türkiye de gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer aldığı için oluşturulacak bu fondan kotasının 5 katı kadar pay kullanabilecek.

Dün Washington’da Reuters Haber Ajansı’na konuşan bir IMF yetkilisi, söz konusu planı doğruladı ve “Üye ülkelere IMF’deki kotalarının 5 katı kadar kredi verebileceğiz. Bu talebi karşılayacak kadar kaynağımız var” dedi.

IMF üyesi ülkelerin kurumdaki kotaları “Özel Çekme hakkı” (SDR) adı verilen kaydi bir para birimi üzerinden belirleniyor. Türkiye’nin kotası halen 1 milyar 191 milyon SDR. Dünkü çapraz kurlara göre 1 SDR, 1.488 Amerikan doları yapıyor. Yani IMF nezdindeki Türkiye’nin kotası dolar bazında 1 milyar 772 milyon dolar seviyesinde. Bunun 5 katı ise 8 milyar 861 milyon dolar ediyor.

IMF anlaşması olmadan

Türkiye piyasalarında iş dünyası halen IMF ile bir ihtiyati stand-by yapılmamasından şikayet ederken, IMF’nin Türkiye’nin talebini beklemeksizin böyle bir fonu oluşturması büyük bir adım olarak gösteriliyor. Türk hükümeti IMF ile anlaşmada nazlansa dahi, herhangi bir anlaşma ile kendini angaje etmeden 8.8 milyar dolarlık fondan kredi çekme şansı yakalayabilecek. Bu da hızlı sıcak para çıkışının olduğu, doğrudan sermaye yatırımlarının bıçak gibi kesildiği bir ortamda Türkiye’nin rahat nefes almasına yardımcı olacak.

IMF’de çok yoğun tempo

Uluslararası Para Fonu, son küresel krizde çok önemli roller almış görünüyor. IMF’nin gelişen ülkelerin dolar talebini de karşılamak üzere swap kolaylığı sağlayan bir başka formül üzerinde de çalıştığı öğrenildi. Söz konusu swap kolaylığı iyi yönetilen ancak küresel çalkantı nedeniyle kredi bulmakta zorlanan üst düzey gelişmekte olan ülkelerin kullanımına sunulacak. Bu düzenlemelere likidite destek fasilitesi adı veriliyor. Uygulama ile ülkeler kendi yerel para birimlerini IMF’e vererek karşılığında dolar talep edebilecekler.

menealaos
25-10-2008, 19:31
$ kurunu yukarıya iteleyenler, TL yi shortlayanlar, ne yaptılar yaptılar önümüzdeki hafta yapacaklar ama MB da bugün tavrını koydu...Burdayım, rezervlerim sağlam, bana blöf yapana elini açtırırım diyor :)

IMF in swap olanağı işlerlik kazanana kadar, MB elinin altında altınlar dahil 80 mlr $ ile, spekülatörlerin oyununu bozmaya ve tepelerine binmeye kararlı olduğunu gösterdi.

Bakalım kim bu bilek güreşinden galip çıkacak? İzleyelim görelim..


Merkez şimdiye kadar sakin kalarak doğrusunu yapmış gibi görünüyor.. aslında ben bu kadar oynaklığa/saldırıya şimdiye kadar çoktan müdahale etmesini savunuyordum ama rusya, brezilya ve hindistan müdahale ettiği halde trendi kıramadılar, yani olay cari açık meselesi falan değil, piyasa yapıcılar (batılı büyük finans kurumları) istediği piyasada istediği fiyatı rahatlıkla dayatıyor.. petrol gibi bir piyasayı bile istediği gibi domine edebilenler için lira piyasası nedir ki ?

bu saldırıda nereye kadar cüret edebileceklerini hareketsiz izleyerek merkez doğrusunu yapmış gibi, onlar spekülasyonun bütün gücünü harcasın, o vakit o da kendi elini açar.. aslında yapması gereken en önemli hamle yabancıların lira'yı shortlama mekanizmalarını kesmek- yani hıyarın biri 10 milyon dolar getirip bunu teminat gösterip bire on kaldıraçla 100 milyon dolarlık lira satabilmesinin (short'lamasının) önüne geçecek piyasa düzenlemeleri.. [ ben olsam tobin vergisi koyardım, dolar getiren biri bir yıldan önce dolarını geri alıp gitmek isterse %5 vergi koyarım, spekülasyon yapmaya gelenlerin ayağı kökten kesilir ]

EM paralarına IMF swap-kolaylığı, olursa çok çok hayırlı bir hadise- IMF anlaşmasını dayatmak isteyen tüsiad/piyasa çevresinin gerekçesini elinden almak için.. dünyanın geldiği noktada IMF ile eski tarz bir anlaşma yapmak tam anlamıyla kendi bacağına kurşun sıkmak anlamına gelir, girilen resesyon ortamında dünyanın her ülkesinde ekonomiyi yürütmenin en büyük silahı kamu harcamaları olacak, bunun ne kadar açık olduğu batı'nın finans sistemini kurtarmak için açıkladığı kamulaştırdığı son operasyonda görüldü.. finans sistemini kurtarmak, araba şirketlerini kurtarmak, havayolu şirketini kurtarmak, memur maaşlarını ödeyebilmek, gıda/yakacak/sağlık gibi halk çoğunluğu için hayati alanlarda sürekliliği sağlamak için vs. herşeyin ucu devlete dayandı.. böyle bir konjonktürde bütçenin denetimini IMF'nin eline vermek sadece ekonomik bir intihar değil, vatana ihanettir aynı zamanda..

laz mentalitesinin işe yaradığı nadir bir dönemdeyiz.. yerlinin inatla dolar biriktirmiş olması büyük bir şansa dönüştü, 2006 başında 55 milyar olan hanehalkının döviz long pozisyonu bu aybaşı itibariyle 115 milyara varmıştı.. fiyat yukarı kırınca 11 milyarı bozuldu (21 ekim itibaryle- bkz. bddk.org.tr).. satınalma gücü yükselmiş durumda.. bu özellikle türkiye için büyük bir sigorta çünkü türk ekonomisi ne asya gibi abd ihracatına bağımlı, ne emtia satanlar gibi petrol piyasasını istediği gibi fiyatlayanlara (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/20/AR2008082003898.html) mecbur.. türk ekonomisinin her zaman için itici gücü 'iç tüketim talebi'dir.. kurun bu geçici kalmaya mahkum yükselişi büyümeyi forse eden güçlü bir dinamiğe dönüşebilir..

wildboy
25-10-2008, 19:44
Çok Keynesian bir dünya olduk bir anda...
Her yerde DEVLET BABADAN medet umuluyor....

stonhand
25-10-2008, 20:05
ya arkadaşlar kafanız yerindemi. IMF babasının hayrınamı verecek bize o parayı aklınız yerindemi IMF 8milyar doları verse direk kıbrısı rumlara şartsız verin büyüme oranlarınızı düşürün demeyecekmi alınan borç sanki ilerde ödenmeyecekmi. Hadi üretim artışı var ihracat patladı ülkede iyi gelişmeler oldu deseniz neyse IMF den gelecek borçla doları en fazla 60 gün daha tutarsınız sonra 3 YTL ye kadar tutamazsınız :he::he::he:
Böyle zamanlarda objektif olun ben ve çevremdekiler bu artıştan para kazandık biz doları herkes 1 YTL olacak derken yılbaşında aldık para kazandık döviz öyle kolay kolay artık 1,20 lere gelmezzzz o şartların tekrar gelmesi için en az 1 yıl var TC de

emustimuse
25-10-2008, 20:36
dolar 2 ytl ye gelirse orda duracağı maksimum süre ... 1 dk dır...

asi
25-10-2008, 20:51
dolar 2 ytl ye gelirse orda duracağı maksimum süre ... 1 dk dır...

dolar 2 ytl yi görürse ki bence görcek daha yukarı gider ve duman oluruz.:frown:

emustimuse
25-10-2008, 20:57
dolar 2 ytl yi görürse ki bence görcek daha yukarı gider ve duman oluruz.:frown:


daha son kurşunlar atılmadı...... ayrıca araplardan bu ülkeye zamanında bavul bavul para geldi...:wink:

sanıldığı kadar kolay deil... bu işler

ibrahimk
25-10-2008, 21:06
daha son kurşunlar atılmadı...... ayrıca araplardan bu ülkeye zamanında bavul bavul para geldi...:wink:

sanıldığı kadar kolay deil... bu işler

Araplardan para geldiği konusunda herhalde dalga geçiyorsunuz. Daha önce de yazmıştım. 100bin tank yapıp Suudi Arabistana satacağız lafıyla birlikte ortaya çıkmış olan bu körfez sermayesi geldi geliyor eli kulağında lafı TRnin en bilinen şehir efsanelerinden biridir.

Aaa tabii Araplardan kastınız bıyıklı Araplar ise bak o zaman bilemem işte. :he:

King Levent
25-10-2008, 21:07
dolar 2 ytl olursa... arablar da biras uyanık olursa...bu ükeyi ..en büyük şirketlerini.. yok pahasına satın alır...zaten çoğunu aldılar..biz de araplara çalışırız..ondan sonra dolar ister 5 ytl ister 10 ytl olsun...

stonhand
25-10-2008, 21:08
arap diyorsunuz hükümette kafayı taktı araplara şimdi araplar fiyatı şişmiş evlerimi para yatıracak dışarısı 5 yıl öncesine gelmiş japonlar 10 yıl öncesine gelmiş bizim borsa daha 2005 fiyatlarına geldi kıyamet koptu şimdi araplar dışarıdaki senetleri pul olmuş dev gibi firmalaramı para yatırsın yoksa piyasa değeri milyarlarca dolara fırlamış İMKB senetlerinemi yada dövizin %60 arttığı bi ortamda yıllık %25 faizemi gerçekçi olunnn akıllı olunnn 5 ay önce biz dolar 1,70 olacak desek deli raporu verirlerdi ama parayı cebimize koyduk ama TC yatırımcısı hiçbir zaman objektif olamamıştır nerden zarar etse ona yapışır kalır :he::he::he: neyse 2009 6 ncı ayda ev fiyatlarınıda görücez dolarıda faizide ama bu ortamda TC güvenli liman diyenlerin bütün yatırımları dövizde onada dikkat edin

King Levent
25-10-2008, 21:10
bu arab sremayesi işini Ampül güdümlü Ampül Tv si de geçen manşete çıkardı....elin arabı parayı citi de batırdı zaten..:Dall street de batan arab sermayisinin haddi hesabı yok :D ama onlarda 100 dolara petrol satarken iyiydi..adalet yerini buldu hehe

emustimuse
25-10-2008, 21:11
Araplardan para geldiği konusunda herhalde dalga geçiyorsunuz. Daha önce de yazmıştım. 100bin tank yapıp Suudi Arabistana satacağız lafıyla birlikte ortaya çıkmış olan bu körfez sermayesi geldi geliyor eli kulağında lafı TRnin en bilinen şehir efsanelerinden biridir.

Aaa tabii Araplardan kastınız bıyıklı Araplar ise bak o zaman bilemem işte. :he:


ben tank olayını falan bilmiyorum.......

ben bildiğim bir şeyi söyledim....:wink:

ibrahimk
25-10-2008, 21:12
arap diyorsunuz hükümette kafayı taktı araplara şimdi araplar fiyatı şişmiş evlerimi para yatıracak dışarısı 5 yıl öncesine gelmiş japonlar 10 yıl öncesine gelmiş bizim borsa daha 2005 fiyatlarına geldi kıyamet koptu şimdi araplar dışarıdaki senetleri pul olmuş dev gibi firmalaramı para yatırsın yoksa piyasa değeri milyarlarca dolara fırlamış İMKB senetlerinemi yada dövizin %60 arttığı bi ortamda yıllık %25 faizemi gerçekçi olunnn akıllı olunnn 5 ay önce biz dolar 1,70 olacak desek deli raporu verirlerdi ama parayı cebimize koyduk ama TC yatırımcısı hiçbir zaman objektif olamamıştır nerden zarar etse ona yapışır kalır :he::he::he: neyse 2009 6 ncı ayda ev fiyatlarınıda görücez dolarıda faizide ama bu ortamda TC güvenli liman diyenlerin bütün yatırımları dövizde onada dikkat edin

2009 6. ay sanırım krizin sonun gelindiği zaman olur. O zaman dolar, faiz ve ev fiyatları beklentiniz ne sorabilir miyim? Bir de sizce o gün oluşmuş olan rakamlar kalıcı olur mu yoksa tr yine paraya sıfır eklediği günlere geri mi dönmüş olur?

Yani tek seferlik kalıcı bir devalüasyon mu yoksa eski sarmal mı?

asi
25-10-2008, 21:18
daha son kurşunlar atılmadı...... ayrıca araplardan bu ülkeye zamanında bavul bavul para geldi.

sanıldığı kadar kolay deil... bu işler

o arapların amerikada da parası vardı:kahkah::kahkah::kahkah:


http://www.hisse.net/forum/showpost.php?p=2700983&postcount=2824
http://www.hisse.net/forum/showpost.php?p=2701142&postcount=2830

emustimuse
25-10-2008, 21:18
o arapların amerikada da parası vardı:kahkah::kahkah::kahkah:


http://www.hisse.net/forum/showpost.php?p=2700983&postcount=2824
http://www.hisse.net/forum/showpost.php?p=2701142&postcount=2830


arap bu... işte..:D:D:D parası gani.... :he:

King Levent
25-10-2008, 21:26
2009 6. ayda USD 1.37 ,bileşik faiz %20 ev fiyatları da bu seviyede olur..bugün X lira olan yine X lira olur.. 8 ay var..
8 ay sonra burda buluşalım..
eski Türkiyedeki sarmal da olmaz...dünyada bi tane sarmal vardır..o da carry trade dir..
japon yeni dolara karşı değerlenmediği sürece dünyada bolluk olur tersi olursa kriz çıkar...
globalizmin sarmalı budur...dolar 2003 de şu kadardı bizde enflasyon bu kadardı o zaman dolar da şimdi şu olmalı demek bakkal hesabı yapmaktır..

stonhand
26-10-2008, 00:52
2009 6. ayda USD 1.37 ,bileşik faiz %20 ev fiyatları da bu seviyede olur..bugün X lira olan yine X lira olur.. 8 ay var..
8 ay sonra burda buluşalım..
eski Türkiyedeki sarmal da olmaz...dünyada bi tane sarmal vardır..o da carry trade dir..
japon yeni dolara karşı değerlenmediği sürece dünyada bolluk olur tersi olursa kriz çıkar...
globalizmin sarmalı budur...dolar 2003 de şu kadardı bizde enflasyon bu kadardı o zaman dolar da şimdi şu olmalı demek bakkal hesabı yapmaktır..


carry trade nedir biliyormusunuz japonyada düşük faizle alınan YEN lerin TC gibi ülkelere yatırılıp yüksek faizle para kazanılmasıdır. Şuan japonya ABD ye verdiği kredilerin akıbetinin ne olacağını bilmezken kime yeni kredi açacak. Kriz daha yeni başladı ilk ayağı borsa ikinci ayağı döviz üçüncüsü faiz dördüncüsü ise paranın yüksek faize akarak reel sektördeki krizdir. Dışarıdaki kriz 1 yıl sürse biz 5 yılda kendimizi toparlayamayız siz hala araplardan para geleceğine inanıyorsanız bu fiyatlardan ev almaya devam edin

krizin ilk ayağı borsa 56,000 den 24,000 lere 56,000 lerde buraya gelecek desek deli derlerdi üstüne dolar 1,10 YTL den 1,70 YTL ye 1,10 da iken dolar 1,70 olacak desek deli derlerdi biz dolardan alacağımız karı 10 ayda fazlasıyla aldık.
Şimdi gene deli diyeceğiniz şeyleri diyorum yıllık reel faizler en az %35-40 olmalıki bu ülkeye sıcak para aksın yoksa yabancı reel faizi daha yüksek olan gelişmekte olan ülkelere parasını aktarır bizde dolar artık 3 YTL yi çok rahat geçer.
Ev mal mülk fiyatları son 5 yılda en üst tepe seviyesinde isteyen mynette emlak sayfasına baksın geçenyıl beylikdüzünden 100,000 YTL den aşağıya bulunamayan evler şuan 50-60 binlere geldi bile alan yokkk isteyen aratsın baksın alın linki
http://emlak.mynet.com/searchResult.asp?Page=2&s=price&dir=asc&totRecord=4771&reloadPage=OK&cmp=&listResult=&fromMM=&un=&ros=
2009 da faizler yükselince insanlar zaten ev kredisi alamayacağından ev fiyatları normal seviyesine dönecek buda 2009 6ncı ayda olacak bekleyip görücez daha krizin faiz ayağı gerçekleşmedi dikkat

Benim çevremde 2 kişi ev aldı biri 40,000 YTL ederi olan esenyurtta sözde sitede 80 mt2 olan daireye 80,000 YTL onuda 10 yıllık kredi ile 145000 YTL ye aldı.Sözde kira alacak evin taksitlerini ödeyecekti ve kiracısı çıktı ve kiracıda bulamıyor ev kredisini yeni banka kredisi ile ödüyor
Diğeri beylikdüzünden 120mt2 eve 100,000 YTL ye onuda japon yeni kredisi ile yen 1,00 iken 10 yıllık %30 faizle 130,000 YTL lik japon yeni kredisi ile aldı.Adama yapma etme dedik dinlemedi şuan günde 3 hap içiyor bunalıma girdi aldığı kredi YTL kredisini geçti halada geçmeye devam ediyor adamın borcu şuan 222000 YTL oldu evi satsada borcunu ödeyemiyor

Hayatım boyunca hiç bir şeye ederinden 1 ykr fazla para vermedim vermemde ki 25-35 bin YTL ederi olan evlere 145,000 YTL ve 222,000 YTL verirse bizim milletimiz ilk krizde o evleri hacizle 50,000 e geri verir siz korkmayın para kriz zamanında altından maldan mülkden değerlidir. Nakit kriz zamanında gerçek değerini bulur nerden biliyorsunuz derseniz biz bu krizi tansudada ecevittede erbakandada şimdide tayyipde görüyoruz daha önce aynı şeyleri 4 kere yaşadık dışarıdan gelecek sıcak para istikrarı ile anca bu kadar

ibrahimk
26-10-2008, 00:58
carry trade nedir biliyormusunuz japonyada düşük faizle alınan YEN lerin TC gibi ülkelere yatırılıp yüksek faizle para kazanılmasıdır. Şuan japonya ABD ye verdiği kredilerin akıbetinin ne olacağını bilmezken kime yeni kredi açacak. Kriz daha yeni başladı ilk ayağı borsa ikinci ayağı döviz üçüncüsü faiz dördüncüsü ise paranın yüksek faize akarak reel sektördeki krizdir. Dışarıdaki kriz 1 yıl sürse biz 5 yılda kendimizi toparlayamayız siz hala araplardan para geleceğine inanıyorsanız bu fiyatlardan ev almaya devam edin

krizin ilk ayağı borsa 56,000 den 24,000 lere 56,000 lerde buraya gelecek desek deli derlerdi üstüne dolar 1,10 YTL den 1,70 YTL ye 1,10 da iken dolar 1,70 olacak desek deli derlerdi biz dolardan alacağımız karı 10 ayda fazlasıyla aldık.
Şimdi gene deli diyeceğiniz şeyleri diyorum yıllık reel faizler en az %35-40 olmalıki bu ülkeye sıcak para aksın yoksa yabancı reel faizi daha yüksek olan gelişmekte olan ülkelere parasını aktarır bizde dolar artık 3 YTL yi çok rahat geçer.
Ev mal mülk fiyatları son 5 yılda en üst tepe seviyesinde isteyen mynette emlak sayfasına baksın geçenyıl beylikdüzünden 100,000 YTL den aşağıya bulunamayan evler şuan 50-60 binlere geldi bile alan yokkk isteyen aratsın baksın alın linki
http://emlak.mynet.com/searchResult.asp?Page=2&s=price&dir=asc&totRecord=4771&reloadPage=OK&cmp=&listResult=&fromMM=&un=&ros=
2009 da faizler yükselince insanlar zaten ev kredisi alamayacağından ev fiyatları normal seviyesine dönecek buda 2009 6ncı ayda olacak bekleyip görücez daha krizin faiz ayağı gerçekleşmedi dikkat

Benim çevremde 2 kişi ev aldı biri 40,000 YTL ederi olan esenyurtta sözde sitede 80 mt2 olan daireye 80,000 YTL onuda 10 yıllık kredi ile 145000 YTL ye aldı.Sözde kira alacak evin taksitlerini ödeyecekti ve kiracısı çıktı ve kiracıda bulamıyor ev kredisini yeni banka kredisi ile ödüyor
Diğeri beylikdüzünden 120mt2 eve 100,000 YTL ye onuda japon yeni kredisi ile yen 1,00 iken 10 yıllık %30 faizle 130,000 YTL lik japon yeni kredisi ile aldı.Adama yapma etme dedik dinlemedi şuan günde 3 hap içiyor bunalıma girdi aldığı kredi YTL kredisini geçti halada geçmeye devam ediyor adamın borcu şuan 222000 YTL oldu evi satsada borcunu ödeyemiyor

Hayatım boyunca hiç bir şeye ederinden 1 ykr fazla para vermedim vermemde ki 25-35 bin YTL ederi olan evlere 145,000 YTL ve 222,000 YTL verirse bizim milletimiz ilk krizde o evleri hacizle 50,000 e geri verir siz korkmayın para kriz zamanında altından maldan mülkden değerlidir. Nakit kriz zamanında gerçek değerini bulur nerden biliyorsunuz derseniz biz bu krizi tansudada ecevittede erbakandada şimdide tayyipde görüyoruz daha önce aynı şeyleri 4 kere yaşadık dışarıdan gelecek sıcak para istikrarı ile anca bu kadar

Ev fiyatları konusunda size yüzde yüz katılıyorum. Bunu daha önce de emlak forumlarında yazdım. Ev fiyatları çok yüksek, maliyetlerini katlıyor diye.

Peki sizce faizi mi yükseltecekler şu aşamada? Ama dolar daha da yükselmeden faiz yükselmez. İşte dolar 1.30 dan 1.70 e geldi. Gösterge faiz 5 puan bile artmadı. Gösterge faizin 35 olması için doların 2.5 ytl ve üzerini görmesi lazım. Yanılıyor muyum?

stonhand
26-10-2008, 01:19
Ev fiyatları konusunda size yüzde yüz katılıyorum. Bunu daha önce de emlak forumlarında yazdım. Ev fiyatları çok yüksek, maliyetlerini katlıyor diye.

Peki sizce faizi mi yükseltecekler şu aşamada? Ama dolar daha da yükselmeden faiz yükselmez. İşte dolar 1.30 dan 1.70 e geldi. Gösterge faiz 5 puan bile artmadı. Gösterge faizin 35 olması için doların 2.5 ytl ve üzerini görmesi lazım. Yanılıyor muyum?

Bakın hocam arap sermayesi yok efendim kuveyt sermayesi artık ne sermayesi ise bu paranın dışarıdan bize gelmesi için bizim dışarıya göre avantajlı olmamız lazım. Sıcak para riske girmez sıcak para sadece ve sadece yüksek reel faize gelir son 1 ayda hiç birşey yapmayan hükümet bugün döviz akar yolunu bulur der dolar 1,70 olur yarın birazda faizciler kazansın ne olacak sıcak paraya ihtiyaç var der faizler %35-40 olur

Yurt dışında hergün gelişmekte olan ülkelerin faiz artırım haberleri geliyor bizimkiler faiz artırmaya mecburlar elleri mahkum yapacak bi şeyleri yok dövize 1 yıl müdahale etseler ne olacak anca merkez bankasını eritir bitirirler.

Tekrar söylüyorum krizin ilk ayağı borsadır borsa tepeye getirilir sonra göçer ama bizimkisinin göçmüş hali bile %200 pahalı büyük senetler 2002 seviyesinin 5 katı yukarıda yani bence borsanın daha aşağı yolu var nerden çıkacak deselerde ancak yabancıya mal boşaltma fırsatı oldu

Krizin ikinci ayağı dövizdir %60 devaluasyon oldu bence dövizin daha yolu var hükümet faizleri ne kadar artırmazsa döviz o kadar ivme kazanır ve dediğiniz gibi 2,50 lere gelir

Krizin 3ncü ayağı faizdir abartı yükselen dövizi frenlemek için elde tek silah faizdir şimdi oraya doğru geliyoruz

Krizin ENNNN son ayağı REEL sektörde çöküştür. Yüksek faiz reel sektörü bitirir düşük faizli kredi ile dönen işyerleri finans sıkıntısından teker teker batmaya başlar bunun sonucu işsizlik işçilerin aldıkları kredileri ödeyememesi ve sonrası ev arsa vb malların değerlerinin düşmesi gerçekleşir.

Bundan çıkış yokmu derseniz biz bunu 3 kere yaşadık bu kriz bir kaç yıl sürer sonra biri çıkar durmak yok ben geldim devam der borsa rekorlar kırar ev fiyatları artar falan filan hep aynı hikaye
Ben 3 yıldır paramı faizde tuttum ama yılbaşında dolar 1,08 lere kadar gelince bi şeyler olacağını anladım bizim paramız o kadar değerli bir para deği en azından dolar kadar dünyada geçerli bir para değil ki dolara ikamesi 1,08 olsun bütün paramı dolara yatırdım ve kazandım şimdi de faizi bekliyorum faizlerin artışından sonrada ev fiyatlarının düşmesini açıkçası son 2 ayağı bekliyorum.

Siz nakitin krizlerde ne kadar değerli olduğunu yada kimsede para yokken her yer krizde iken değeri şu an çok yüksek olan malları ne fiyatlardan alacağınızı bilseniz inanın şuanki harcamalarınızı %40-50 kısarsınız. Herkese iyi çalışmalar

kıtır
26-10-2008, 04:55
Bakın hocam arap sermayesi yok efendim kuveyt sermayesi artık ne sermayesi ise bu paranın dışarıdan bize gelmesi için bizim dışarıya göre avantajlı olmamız lazım. Sıcak para riske girmez sıcak para sadece ve sadece yüksek reel faize gelir son 1 ayda hiç birşey yapmayan hükümet bugün döviz akar yolunu bulur der dolar 1,70 olur yarın birazda faizciler kazansın ne olacak sıcak paraya ihtiyaç var der faizler %35-40 olur

Yurt dışında hergün gelişmekte olan ülkelerin faiz artırım haberleri geliyor bizimkiler faiz artırmaya mecburlar elleri mahkum yapacak bi şeyleri yok dövize 1 yıl müdahale etseler ne olacak anca merkez bankasını eritir bitirirler.



sn stonhand,
iyi bir enflasyon prtamı olmazsa bu 35-40 oranı ödemek mümkün olmaz... tefeciye yakasını kaptıran adamların sonuna benzer halimiz tefeci de teminat almadan para vermez... sizce teminatımız ne olur ya da hala teminatımız kaldı mı?

stonhand
26-10-2008, 06:18
sn stonhand,
iyi bir enflasyon prtamı olmazsa bu 35-40 oranı ödemek mümkün olmaz... tefeciye yakasını kaptıran adamların sonuna benzer halimiz tefeci de teminat almadan para vermez... sizce teminatımız ne olur ya da hala teminatımız kaldı mı?

iyi bir enflasyon ortamı demişsiniz siz TÜİK in açıkladığı eksi enflasyona inanıyorsanız tamam sizce sorun yok. Yılbaşınad bu yana elektrik,kömür,doğalgaz ve temel ihtiyaç maddeleri yani yağ,un,şeker vb maddelere gelen zamlar %50 yi geçti daha ne enflasyonu istiyorsunuz. Adamlar kendi kendilerini kandırıyor elektriğe %20 zam gelen ayda enflasyon eksi çıkarıldı bu memlekette daha ne diyeyim.
Bu olaylar zaten AKP nin yanlış kur politikası, üretimi teşvik etmek yerine ucuz ithalatı teşvik politikassından meydana gelmiştir artık bundan sonrasını ben düşünmem AKP düşünür. Bunların yaptığını zamanında 2001de ecevitte yaptı kuru 3 yıl düşük tuttuüretim teşvik edilmedi ithalat patlaması yaşandı cari açık uçtu dendi ki o uçan cari açık şimdikinin yarısı bile değildi ve sonuçta bi yerden olay patladı şimdi yurt dışı bahane ediliyor ben şuna inanıyorum yurt dışı olmasaydı yurt içinde bi şey bulunurdu. Ecevit zamanında nasıl kitapçık fırlatıldı dendiyse bundada suç birinin üstüne atılırdı bizim memleketin kadei bu yapacak bit şey yok yıllardı böyle gitmiş böyle olmuş ben bunu üç kez yaşadım siz daha yenisiniz galiba.
bu dördüncü oluyor o yüzden çok rahatım.

kıtır
26-10-2008, 06:26
yabancı reel olarak aldığı faize bakar... bu da kurlarla ilgili olur ama benim asıl sorum teminatlar... sizin ödeme gücünüz varsa borç verirler... hesapları 1200 değil 1700 dolar kuruyla yaparsanız bütün rasyolar şaşıyor...
yeniliğe gelince sadece 94 krizinde zona olduğumu ifade etsem yeterli mi

zoom
26-10-2008, 09:07
Dövizini 1700 lü fiyatlardan bozup hazine bonosu alanlar bir yıl sonra kazançlı çıkarlar m?1200 den dolar alan 1700 den satarsa 1700X22 %=2074.Yaklaşık % 73 kazanç sağlar.Dolar 1700 den dönerse tabii ki.

oldwolf
27-10-2008, 09:53
ya arkadaşlar kafanız yerindemi. IMF babasının hayrınamı verecek bize o parayı aklınız yerindemi IMF 8milyar doları verse direk kıbrısı rumlara şartsız verin büyüme oranlarınızı düşürün demeyecekmi alınan borç sanki ilerde ödenmeyecekmi. Hadi üretim artışı var ihracat patladı ülkede iyi gelişmeler oldu deseniz neyse IMF den gelecek borçla doları en fazla 60 gün daha tutarsınız sonra 3 YTL ye kadar tutamazsınız :he::he::he:
Böyle zamanlarda objektif olun ben ve çevremdekiler bu artıştan para kazandık biz doları herkes 1 YTL olacak derken yılbaşında aldık para kazandık döviz öyle kolay kolay artık 1,20 lere gelmezzzz o şartların tekrar gelmesi için en az 1 yıl var TC de

SWAP ne demek bir sorun, araştırın öğrenin, ondan sonra bu topicte yazılarınıza devam edin diyeceğim.

kolay gelsin

stonhand
27-10-2008, 14:53
SWAP ne demek bir sorun, araştırın öğrenin, ondan sonra bu topicte yazılarınıza devam edin diyeceğim.

kolay gelsin

ya arkadaşım seni ve senin gibileri anlamak zor ben dolar 1,05 YTL iken millete devaluasyon olacak bu ip gerildi derken onlarda yahu adamlar 6 ay sonrasının döviz kurunu alıp satıyorlar sen ne diyorsun diyordu şimdide siz çıkmış swap diyorsunuz.

Ben size bu kur 1 yıl burada kalacak hatta hükümet sağolsun bu tarz söylemlerine devam ederse 2,50 lerede çıkacak desem siz gene swap dersiniz adam doları 10 ay sonrasını şimdiden alır satar bundan bana ne
üstüne döviz 3,00 a çıksa siz gene swap dersiniz 5,00 a da çıksa swap dersiniz

Dövizde tek etken sizce swapmıdır. Hükümetin IMF ye rest çekmesi önemli değilmidir, merkez bankasının IMF ye ihtiyacımız yok demesi önemli değilmidr günlük 50 milyon dolar satışa yabancıların 100 milyon dolar istemesi önemli değilmidir. Japonyanın 2 günde %15 düşmesi önemli değilmidir dövizin çıkması için etken saysam burda roman olur siz tek etken swaptan bahsediyorsunuz

Yakında kendi topiğimi açıcam Başlık '' para kazanmak isteyen buraya gelsin '' olacak. Bakalım bize 10 ay önce deli diyenler ne yapacak :he::he:

oldwolf
27-10-2008, 16:57
Allah akıl fikir ihsan eylesin diyerek, geçiyoruz.

Son 3 işgününde henüz piyasalarda bir iyileşme gözlenmemesine rağmen, hatta düşüşler yanmasına rağmen, $ kurunun 1.70 üzerinde kalmadığını görüyoruz.

Öncelikle FED den faiz indirimi bekleniyor, gelişmeleri görelim, değerlendireceğiz.

King Levent
27-10-2008, 19:44
stonhand.. bu ülkde dolar 1.05 YTl ye hiç inmedi.. 1.14 ü gördü akp ile karar açıklandığı gün..bize özel devalüasyon olmuyor ikincisi hala da olmadı ...ingiliz poundu 250 YEN den 150 yene 1 senede geldi..şu an japon ekonomisi en az bizim kadar zorda.. insanlar korkudan tutunacak dal olarak YEN i gördüğünden YEN e sarılıyorlar..3 üncüsü.. ülkelerin döviz kurları iner,çıkar dalgalı kurda olağandır..önemli olan devalüasyon olacak çığırtkanlığından ziyade... ülkelerin borçlarını çevirip çeviremeyeceğidir.. ABD ekonomisi..2 yıl önce bundan daha iyi durumdayken; parasının değeri bundan daha düşüktü..Ancak Türkiyede ülke ekonomisini döviz kuruna endexlemek gibi babadan kalma bir alışkanlık var..sermaye hareketlerinin yoğunlaşması ile beraber bu tip olaylara sakin bakmayı da öğrenmek icap eder.izleyip göreceğiz.

oldwolf
27-10-2008, 19:49
King Levent, mantıklı yorumlarla bir döviz goy goy cusuna dert anlatamazsın. :)

Böyle bir grup var, $ 2 olacak, 2.5 olacak diye ortalığı yangın yerine çevirmeye çalışıyorlar. Zaten benim için oldukça "makul" bir seviye olan 1.75 lere $ fiyatı geldiğinde bu topiği bir anti-tez topiği olarak açma gereği hissettim..

kanarya16
27-10-2008, 19:55
Dolarda yurtdışında yaşanan yükselişe ve borsalardaki düşüşe karşın içeride çok daha farklı bir seyir izleniyor.

Borsa günü yüzde 0.66 yükselişle 24 bin 336 puandan tamamlarken, dolar da 1.65 sınırına kadar geriledi.

Bankacılar, yerli yatırımcının piyasaya girmesi ile dengelerin değiştiğini söylüyor.

Merkez'den IMF'ye rest

Piyasada sabahki görünüm ikinci yarıda terse döndü. Yurtdışında satışların sürmesine ve doların euro karşısında son 2.5 yılın zirvesine ulaşmasına rağmen içeride borsa ve dolar farklı şeyler söylüyor.

İlk seansı yüzde 2.6 düşüşle 23 bin 549 puandan tamamlayan borsa ikinci seansta önce cuma kapanış seviyelerine sonra da üzerine yükseldi. Dolar da sabahki 1.73 YTL'den 1.65 sınırına kadar indi. Cumaya göre yüzde 1'in üzerinde değer kazanmış görünen YTL, aynı zamanda dünyada da dolara karşı en çok yükselen para birimi oldu. YTL'yi mevcut durumda Meksika Pezo'su ve Brezilya Real'i izliyor.

YERLİLERDEN SATIŞ YAĞIYOR

Piyasadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, özellikle yerli satışlarına dikkat çekiyor. Dolardaki yükselişi fırsat bilen yerli yatırımcı satışının yabancı talebini geçtiğini kaydeden uzmanlar, özellikle 1.70 YTL üzerinden satışlar geldiğini ifade ediyor.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Direktörü Gökhan Uskuay, yabancıların yılbaşında 107 milyar dolar olan sıcak para stoğunun 50 milyar dolara kadar gerilediğini, buna karşılık yerli yatırımcıların döviz mevduat hesaplarının 115 milyar dolardan sadece 111 milyar dolara indiğini kaydetti. Yabancının parası erirken, döviz mevduatlarda önemli bir bozulma olmadığını vurgulayan Uskuay şöyle devam etti:

"Dövizdeki hareket yerlilerin satışlarıyla karşılanıyor. Zaten faizdeki yükselişin nedeni de halkın döviz satışı. Döviz satıp YTL talebi yaratıyorlar ve faizler yükseliyor."

Yerlilerin 1.70'i satış fırsatı olarak gördüğü sürece kurun bu bölgeyi geçmesinin çok zor olduğunu belirten Uskuay, "Yabancının satıp satabileceği 50 milyar dolar. Karşısında ise 114 milyar dolarlık küçük yatırımcı portföyü var. Hâla yerli satışları devam ediyor. Yerliler 2006 yılında kur 1.70 olduğunda yükselir diye satmamıştı, ama bu kez tecrübe kazandı ve satışa geçti" diye konuştu.

Uskuay, dolardan çıkan ve YTL'ye dönen paranın borsaya da girdiğini ve bu nedenle İMKB'nin yurtdışı borsalara göre daha dirençli göründüğünü kaydediyor.

Asya'da tarihi düşüş

YURTDIŞI YİNE ÇÖKTÜ, SONRA TOPARLADI

Yurtdışı borsalarda yaşanan kabus yeni haftaya da taşındı. Cuma günü ABD ile tekrar alevlenen düşüş dalgası bugün tüm borsalarda etkili oluyor.

BGC Partners stratejisti Howard Wheeldon, piyasaların bir bilinmezler denizi etrafında yüzdüğünü söyledi. Wheeldon, "Sermaye piyasaları yatışana ve paralar hükümetlerden sisteme gelene kadar hiçbir şey değişmeyecek. Resesyon sözcüğü herkesin ağzında ve şu anda en önemli konumuz" dedi.

Bugünkü düşüş dalgası, cumaya benzer bir şekilde yine Asya ile başladı. Global ekonomi ile ilgili endişeler, ihracatla ayakta duran Asya borsalarını çok kötü bir şekilde vurdu.

Dünyanın ikinci büyük borsası olan Japon Nikkei Endeksi, günü yüzde 6.36'lık düşüşle tamamlarken, 1982 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Hong Kong'da Hang Seng endeksinin düşüşü yüzde 12'yi geçerken, Filipinler Borsası yüzde 12, MSCI Asya Pasifik endeksi de yüzde 6 düştü.

Avrupa borsaları da güne sert bir düşüşle başladı. Açılışta yüzde 5'e varan düşüşler ilerleyen saatlerde biraz azaldı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi öğle saatlerinin hemen ardından yüzde 3, Almanya'da Dax yüzde 3.4, Fransa'da da CAC 40 yüzde 5.5 değer yitirdi. Borsalardaki kayıp saat 16.30 itibariyle de yüzde 1-3 arasında indi.

Piyasadaki düşüşü değerlendiren analistler, piyasaya yeni bir koordineli müdahale gelebileceğini, ancak bu müdahalenin de işleri düzeltmeye yetmeyeceği beklentisi ile tüm borsaların domino taşı gibi yıkıldığını kaydediyor.

Öte yandan carry trade pozisyonlarının bozulması ile Japon Yeni'ne olan talep ve Yen'deki yükseliş de piyasanın dengesini bozuyor. Özellikle Asya'daki yoğun satışlarda kuvvetli Yen'in etkili olduğunu hatırlatan uzmanlar, Japon hisse senetlerinin yaklaşık son 30 yılın en düşük seviyelerine geldiğini belirtiyor.

ROMANYA'DA BORSA KAPANDI

Piyasadaki satışlar geçtiğimiz aylara kadar yıldız olarak gösterilen gelişmekte olan ülke borsalarını da vuruyor. Gelişmekte olan ülke piyasaları 2004'ten bu yana en düşük seviyelerine inerken, sadece ekim ayında yüzde 40 değer yitirdi. İMKB'deki kayıp ise aynı dönemde yüzde 34 olarak gerçekleşti.

Bugün Prag Borsası ile Budapeşte borsaları yüzde 7.5 değer yitirirken, İsrail Borsası yüzde 3.5, İrlanda Borsası yüzde 5.5, Polonya Borsası da yüzde 3.5 düştü.

Romanya'da ise yaşanan sert düşüş nedeniyle borsa geçici olarak işleme kapatıldı. Bükreş Borsası'nda yüzde 8.92luk düşüşün ardından işlemler yaklaşık 90 dakika süreyle kapandı, daha sonra tekrar başladı.

hürriyet

oldwolf
27-10-2008, 20:16
Şu anda $ kuru 1.635...Asıl Kasım ayında görmek lazım ama 1.70 ve hafif üzeri seviyelerin kısa vadeli direnç olduğunu söylemek artık çok kolay. Bariz bir şekilde satış geliyor. MB da sözlü müdahale ikazını da yaptı halihazırda.

Benim anlayamadığım, hükümet hatta ve hatta MB kanadının IMF ile anlaşmaya iş aleminin tüm dayatmasına karşın mesafeli durmaları. Çok daha ivedilikle konuyu ele almalarını şahsen bekliyordum. Ortada yine bir "kasımpaşalılık" duruşu var :) Çok mantıklı olmadığını kabul etmek durumundayız.

Ancak tribünlere hernekadar atılıp tutulsa da, IMF konusunda hükümetin sonuçta teslim olacağını düşünüyorum. Zira IMF anlaşması olmaz, işler sarpa sararsa, suç IMF çıpasına sırt çeviren hükümete addedilecektir. Neticede IMF anlaşması istikrarın korunmasına yardımcı olacaksa, krizden daha az hasarla çıkmamızı sağlayacaksa, hükümet buna "istemem, sol cebime koy" diyecektir.

Burda çok kereler değindim, IMF nin bizim kendi paramızı kabul edip, karşılığında 8-9 mlr $ lık bir SWAP olanağı sunması, hantal IMF ve uygulamalarını düşündüğümüzde hayalden öte..:)

Adamlar diyor ki, sıkıştıysanız bize yerel paranızdan verin, biz de size $ verelim. Valla helal olsun...

Bakalım yarın ne getirecek?

FED faiz indirirse, Kasım'ın ilk haftası ABD deki devasa paket işlerlik kazanıyor, yani bankalara güçlü cephane veriliyor. Bugün Trichet 6 kasım da faiz indirimi sinyali verirken, İngiltere de faiz indirimden geri kalmayacak gibi.

Kasım içerde de aynı zamanda pek çok 9 aylık bilançonun açıklanma dönemi, kimin zor günlere hangi pozisyonda girdiğini daha net görebileceğiz.

kalın sağlıcakla, iyi akşamlar..

CEMIX
28-10-2008, 09:11
IMF o parayı verırken karsılıgında ne ıstıyor o na bakmak lazım

oldwolf
28-10-2008, 11:44
Ne demiştik :D

"1.70 in üzerinde katli vaciptir deyyusun"

$ şu an serbest piyasada 1.590-95...

saygılarımla :)

oldwolf
28-10-2008, 12:12
$ 1.575-1.580

UFO
28-10-2008, 13:54
1,7X üstünden sattıklarımızı bu Perşembe- Cuma 1,5X li seviyelerden yerine koyar, bir kez daha 1,7X denemesini bekleriz :D

ekonomi
28-10-2008, 13:57
Ünlü ekonomist Dani Rodrik , Paul Krugman’ın gelişmekte olan ülkelerde bir ‘döviz krizlerinin anasının’ yaşanacağından korktuğunu belirterek “Korkuyorum ki Krugman haklı” dedi. 28.10.2008 Salı - 12:17 - Vatan
Kurda kısa ve orta vade beklentileriniz neler arkadaşlar...

oldwolf
28-10-2008, 16:10
Dalgalı kurda en tutarlı beklenti kurun dalgalanmasını beklemek, kısa orta ve uzun vadede..:)

KIZILDAG
28-10-2008, 16:16
Aslında dövize de, borsaya da haksızlık etmemek lazım, usd grafiğine baktığımda gördüğüm şey, 1.7xx sevilerine kadar yükseldiği ve orada 3 gün yön belirlemeye çalıştığıydı. Neyise önemli olan yön seceneğini aşağı doğru kullanmasıdır. Boşuna FORWART yapmamış olduk.

Bu arada topik'de tam zamanında açılmıştı. Topiğin devamı dileğiyle.

oldwolf
28-10-2008, 16:40
Aslında dövize de, borsaya da haksızlık etmemek lazım, usd grafiğine baktığımda gördüğüm şey, 1.7xx sevilerine kadar yükseldiği ve orada 3 gün yön belirlemeye çalıştığıydı. Neyise önemli olan yön seceneğini aşağı doğru kullanmasıdır. Boşuna FORWART yapmamış olduk.

Bu arada topik'de tam zamanında açılmıştı. Topiğin devamı dileğiyle.

eğer $ kuru 1.40 ve altına gelirse, bu topic kendini 5 saniye içinde imha edecektir :)

1.50 - 1.60 $ kuru, üretim, istihdam, ihracat, yatırım için çok daha hayırlı, eğer istikrarlı bir şekilde korunabilirse..

DOVİZCİ
28-10-2008, 17:32
Sız bugun gülün biz bir ay sonra..ama 1$=2 ytl oluncada bu sene içinde size tavsıyem bu topıcı kapatın .. dovız dusecek dıyenlere son 15 yıla bır bakın sızın gıbı dovızden bırsey olmaz deyıp batanları cok gordum..ama yapacak bırsey yokk..bu kurla bu carı acık kapanmaz ve kurlarda yenı denge zorunludur..kurun 2 ytl olmasıda vaciptir.. saygılar

oldwolf
28-10-2008, 17:58
Sız bugun gülün biz bir ay sonra..ama 1$=2 ytl oluncada bu sene içinde size tavsıyem bu topıcı kapatın .. dovız dusecek dıyenlere son 15 yıla bır bakın sızın gıbı dovızden bırsey olmaz deyıp batanları cok gordum..ama yapacak bırsey yokk..bu kurla bu carı acık kapanmaz ve kurlarda yenı denge zorunludur..kurun 2 ytl olmasıda vaciptir.. saygılar

Bu topiği $ kuru 1.75 e soluksuz uçarak geldiğinde ve sizin gibilerin 2 olacak, 2.5 olacak, 5 olacak sevinç nidalarına olan antipatimden dolayı açtım.

İyi de etmişim, yoksa yanılıyor muyum, bugün kur 1.55 civarlarına kadar düşmedi mi???

Ayrıca topiği açan kişi olarak kur 1.40 a gelirse, topiğin kapanacağını kendim söyledim, sizin gibi memleketin sefaletini umut eden bir şahıstan düstur alacak değilim.

Bu topicte yazılanlardan belki de 100 lerce kişi yararlandı. İşinize gelmiyorsa başka topic çok sayıda..

memocan
28-10-2008, 18:40
tahtakalede 1700 lerde kuyruk olup alanlara kapak olsun 1500 ytl yı gorur

Gordion
28-10-2008, 18:51
Sız bugun gülün biz bir ay sonra..ama 1$=2 ytl oluncada bu sene içinde size tavsıyem bu topıcı kapatın .. dovız dusecek dıyenlere son 15 yıla bır bakın sızın gıbı dovızden bırsey olmaz deyıp batanları cok gordum..ama yapacak bırsey yokk..bu kurla bu carı acık kapanmaz ve kurlarda yenı denge zorunludur..kurun 2 ytl olmasıda vaciptir.. saygılar

2001 de 1.60 dan alanlarda böyle söylemişti ama 7 sene sonra ancak aldıkları fiata geldi..

DOVİZCİ
28-10-2008, 19:00
Bu topiği $ kuru 1.75 e soluksuz uçarak geldiğinde ve sizin gibilerin 2 olacak, 2.5 olacak, 5 olacak sevinç nidalarına olan antipatimden dolayı açtım.

İyi de etmişim, yoksa yanılıyor muyum, bugün kur 1.55 civarlarına kadar düşmedi mi???

Ayrıca topiği açan kişi olarak kur 1.40 a gelirse, topiğin kapanacağını kendim söyledim, sizin gibi memleketin sefaletini umut eden bir şahıstan düstur alacak değilim.

Bu topicte yazılanlardan belki de 100 lerce kişi yararlandı. İşinize gelmiyorsa başka topic çok sayıda..

her çıkışın bır tepkı dususu muhakkak olmalıdır yoksa yukselıs kalıcı olmaz..10 senedır forexte ıslem yaparım..amatorlerı cok gordum profesyonellerıde..benım amacım sen bılıyorsun ben bılıyorumdan zıyade ıcınde oldugum sektoru soyluyorum..vatandas dolarları fıyata bakmaksızın bozuyor..bugun 1,55 olmasına ragmen bozuyorlar dusecek dıye buda yabancının ekmegıne yag bal olarak donuyor..ve usd-tl usd-zar usd-brl gelısmekte olan ulke paraları beraber oynar sadece turkıyeye has bır olay degıl bu durum..acın bakın anlarsınız yanı sız dolar dusecek dedınız dıye degıl fıyat cok sıstı dıye tum dunyada gelısmekte olan ulke paralarına sadece kar realıze alısları geldı..yarın hava bulutlu gunes yok..1$=2 ytl beklentım bu benım yorumum..saygılar
yatırım tavsıyesı degıldır sadece bırde bu acıdan bakın olaya..

asi
28-10-2008, 19:17
Ayrıca topiği açan kişi olarak kur 1.40 a gelirse, topiğin kapanacağını kendim söyledim, sizin gibi memleketin sefaletini umut eden bir şahıstan düstur alacak değilim.

Bu topicte yazılanlardan belki de 100 lerce kişi yararlandı. İşinize gelmiyorsa başka topic çok sayıda..

kimse memleketin sefaletini umut etmiyor burada bende dövizin yükseleceğini bekliyorum. tabikide herkes elindeki parasının değerini korumaya çalışıyor.

noldu yabancı 1800 e alabildimi mbden yada piyasadan doları alamadı naptı anladı mb vermicek doları beleş şimdi sallıyo elinde döviz bekletenleri düşürene kadarda sallıcak. ondan sonra gör bak dolar kaç olucak. umarım olmaz ama burada yazanlar ekonomiyi bu hale sokmadı.herkes elindeki birikimini korumaya çalışıyor.

oldwolf
28-10-2008, 19:26
Gelişmekte olan ülke paralarına öldürücü ataklar yapıldığını elbette görüyoruz, zaten IMF in belli başlı gelişmekte olan ülkelere alelacele swap olanağı hazırlamasının altında yatan temel neden bu.

SDR kotalarının 5 katına kadar ülkeler $ çekebilecek, yerine kendi ulusal parasını teminat bırakacak şeklinde bir mekanizmanın oluşturulduğu söyleniyor. Çok yakında detaylar netleşir.

Bu tür güven bunalımlarında "son kredi mercii" en hayati konudur, IMF in çabası da bu işlevi hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirmek için..

Gelişmekte olan ülkelerde döviz kurlarının kısa-orta vadeli gidişatı için izlenmesi gereken esas gelişmenin "son kredi mercii" nin davranışı ve kararlılığı olacağını düşünüyorum. Hedge fonlar, şu, bu minör faktörler.

metin
28-10-2008, 20:22
Gelişmekte olan ülke paralarına öldürücü ataklar yapıldığını elbette görüyoruz, zaten IMF in belli başlı gelişmekte olan ülkelere alelacele swap olanağı hazırlamasının altında yatan temel neden bu.

SDR kotalarının 5 katına kadar ülkeler $ çekebilecek, yerine kendi ulusal parasını teminat bırakacak şeklinde bir mekanizmanın oluşturulduğu söyleniyor. Çok yakında detaylar netleşir.

Bu tür güven bunalımlarında "son kredi mercii" en hayati konudur, IMF in çabası da bu işlevi hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirmek için..

Gelişmekte olan ülkelerde döviz kurlarının kısa-orta vadeli gidişatı için izlenmesi gereken esas gelişmenin "son kredi mercii" nin davranışı ve kararlılığı olacağını düşünüyorum. Hedge fonlar, şu, bu minör faktörler.

Sayın oldwolf,
Yukarıda bahsettiğiniz IMF nin swap kotalarını 5 katına kadar yükseltmesinden en çok kimler faydalanabilir...? :notr:

Bence en fazla, gelişmekte olan ülkelerden çıkmak isteyen...... ama istediği dövizi...... kur yükselmeden almak isteyen yabancı yatırımcılar faydalananır..! Çünkü talep gösteren...yani kuru böyle zıplatan onlar değilmi...?:cool:

Her ne kadar işin görünen yüzü nakit sıkışıklığını gidermek olsada... geri planda sinsi bir hesap olduğunu düşünüyorum...:notr:

IMF takdir edersinizki yoğun Abd etkisi altında bir kuruluş. Bence bu yöntemle gelişmekte olan ülkelerden ziyade, bu ülkelerde adına "yabancı yatırımcı" denilen... köşeye sıkışmış vatandaş ve kuruluşlarına yardım eli uzatıyor.:yes:

oldwolf
28-10-2008, 22:18
Hani daha hayat bilgisi eksik, masum küçük çocuklar vardır, iğne olmaktan deli gibi korkarlar ve beyaz önlüklü dr.lar hemşireler onlar için birer canidir, yurdum insanı için de IMF cani, kötü kalpli bir kurum..:)

Yahu Allahaşkına, bugüne kadar ne zaman bizim basiretsiz politikacılar kendi kısa vadeli, sakil çıkarları için ekonomiyi hacamat etse, aman yetiş IMF bize para! diye koştura koştura IMF kapısına dayanmadı mı?

İstikrarı bozan, kamu maliyesinin içine eden, ahbap çavuş ekomisini çok seven ve başarıyla uygulayan siyasi otoriteler, hükümetlerde kabahat yok da, bütün kabahat IMF de..Valla böyle başarıyla hedef saptırma ancak bizim kurnaz politikacılara mahsus zaten..

Şİmdi ülke gerçeklerine piyasa gerçeklerine dönelim biraz.

İMKB de işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 110 mlr $ civarında. Halka açıklık %25desek ki, aslında yüksek bir rakam, işlem gören hisselerin toplam piyasa değeri 27.5 mlr $ eder. Bu hisselerin 1/3 ü yani 9 mlr $ lık kısmı yerli yatırımcının takasında. Geri kalan 18-19 mlr $ lık kısmı da yabancı takasında. Bunların da yarısının ya da yarısına yakınının "bıyıklı yabancı" pozisyonu olduğunu kabul edersek, piyasada gerçek yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcılara ait 10 mlr $ civarı hisse senedi olduğu sonucuna varabiliriz.

Şimdi sormamız gereken soru şu : Bu ülkenin kendisinden kaynaklanan krizlerde bile, dibimizde savaşlar çıktığında bile, enflasyon 70 lerde, 80 lerde gezerken, çok partili koalisyonlar, bir kurulup bir dağılan hükümetler zamanında bile, çatır çatır devalüasyonlar zırp pırt yapılırken bile bu ülkenin geleceğine inanmış yabancılar burayı terketmedi de...BU SAATTEN SONRA MI TERKEDECEK?

Açıkçası hiç sanmıyorum.

Hisse senetleri piyasası daha 1-2 yıl ezik kalsa, yükselmese ne olur? KY bıkar usanır, büyükler yine bedavadan en iyi şirketlerin hisseleri alır bir kenara koyar.

Eyvah sıcak para kaçacak, sıcak para yakacak diye ortada dolananlara bunu sorun derim.

Repoda bekleyen para zaten çekti gitti, senetlerden de epey bir çıkış oldu, yoksa fiyatlar bu kadar sert ezilmezdi...Uzun lafın kısası dibe doğru gerçekleşen gezimizde önemli bir mesafe kaydedildiğini göz ardı etmemek gerek..

Ayrıca bir noktayı daha hatırlatmak lazım : Bizim büyük patronlar ellerindeki banka hisselerini çok çok iyi fiyatlara yabancılara gömdüler. İsteyen finansbank, denizbank, teb, dışbank, garanti, akbank, oyak, hatta ve hatta vakıf ve halk bankasındaki hisse satış fiyatlarına ve toplam montanlara şöyle bir göz gezdirsin, ne demek istediğimi çok daha iyi anlar..

Piyasanın yerli büyük oyuncuları aslında çok uzun zamandır nakitte. O paraları ne yapacaklar sanıyorsunuz :)

Feridun_Bitir
28-10-2008, 23:18
yaşlı kurt'tan harika bir çözümleme.

menealaos
29-10-2008, 01:59
Hani daha hayat bilgisi eksik, masum küçük çocuklar vardır, iğne olmaktan deli gibi korkarlar ve beyaz önlüklü dr.lar hemşireler onlar için birer canidir, yurdum insanı için de IMF cani, kötü kalpli bir kurum..:)




ama şimdi şöyle bi şey var : böyle bi zamanda IMF'le anlaşmak doğru mu ?

IMF anlaşması demek kamu harcamalarını kısabildiği kadar kısmak demek ve yüksek faiz demek.. global resesyon ufukta belirmiş bize doğru koşarken, ve bu ortamda her yerde kamu fonları finans sistemini kurtarmak yada ekonomiyi canlandırmak için tek silah olarak kullanılırken biz hangi akla hizmetle devlet bütçemizin denetimini IMF'ye veriyoruz.. zaten şu anda çökmekte olan ekonomik paradigma IMF dolayısıyla ABD'nin paradigması.. kürede işler bu kadar karışıkken biz kendi elimizle kendi yularımızı IMF'ye dolayısıyla AB-D'ye teslim edeceğiz.. bu ne kadar doğru bir iş ?

kuzu
29-10-2008, 02:36
topigi okudum....yazdıklarınız güzel....

ama...1.16 dan kalkmış ve 1.70 e gitmiş bir şeyde bir düzeltme yapıp...1.50 ye gelir....bu benimde görüşüm.....

ve fakat....

üst yazılarınızda söylediginiz swaplar...ona bir kardeşimin itirazları ve haklı furgulamaları....

size....

halkın elindeki dövizi beleşe alıyorlar izlenimini veriyor mu....

veya...

halk beleşe versin diye bu tür görüşler ve swap işlemleri...ki fiilen oluyor diyorsunuz....


sizi...halkı sat diye kuşkulandırıyormu.....

sakın üstünüze alınmayın....soruyorum sadece.....ne düşünüyorsunuz....böyle birşey mi yapıyorlar....siz degil onlar....sakın yanlış anlamayın....

st1905
29-10-2008, 11:27
Dolarla ilgili dusus bekleyenler dogru duzgun neden de yazarlarsa iyi olacak, bankadaki yerli mevduatina guveniliyorsa o insanlar ytl`nin en iyi oldugu donemlerde bile dovizdeydiler simdi bu karmasada merkez bankasi`na yardim icin doviz mi saticaklar her yukseliste, bu o kadar komik ki, kasim ayinin ortasindan itibaren ve aralik ayi sonunda herkes calismadan para kazanilmayacagini anlayacak, ben 30$ alicam diye 2 saat calisiyorsam birisi faizden yatarak aliyorsa on katini o faizin katli vaciptir ve doviz hakkindan gelecektir.

Dinsizin hakkindan imansiz gelir.

tengizman
29-10-2008, 11:35
Dolarla ilgili dusus bekleyenler dogru duzgun neden de yazarlarsa iyi olacak, bankadaki yerli mevduatina guveniliyorsa o insanlar ytl`nin en iyi oldugu donemlerde bile dovizdeydiler simdi bu karmasada merkez bankasi`na yardim icin doviz mi saticaklar her yukseliste, bu o kadar komik ki, kasim ayinin ortasindan itibaren ve aralik ayi sonunda herkes calismadan para kazanilmayacagini anlayacak, ben 30$ alicam diye 2 saat calisiyorsam birisi faizden yatarak aliyorsa on katini o faizin katli vaciptir ve doviz hakkindan gelecektir.

Dinsizin hakkindan imansiz gelir.

@st1905

dolar 1,70'te iken dusucegini belirtmisti burdaki bazi cesur insanlar, dogru duzgun neden ariyorsan bu topic'i bastan itibaren oku,ozellikle oldwolf'un yorumlarini,oyle son sayfada neden yazin diye olmuyor bu isler...Ayrica merkez bankasi doviz filan satmadi,o sattigi dovize piyasa donup yuzunu bile bakmadi..gercekten satmaya kalkissaydi durum cok kotu olurdu.MB sogukkanli bir tavir sergiledi,dogrusu da buydu,panik yapsaydi durum kotulesirdi.

ardahan
29-10-2008, 12:20
bu sabah 1.5115 gördü...

st1905
29-10-2008, 12:24
Kisa vadeli tahminlerle yola cikanlarin sonlari buyuk husran oluyor, topic acilmis tahmin tutmus diye bu arkasinda cok onemli bir destek oldugunu gostermiyor, doviz donmeyebilirdi de, bu sefer dondu ama onumuzdeki gunlerde ne demek istedigimi anlarsiniz.

Turkiyedeki yuksek faiz ve hedge fonlarin zarar edip cikma meselesi bunlar neyi degistirir ki ?

O cok guvenilen yuksek faiz`in 1 yilda getirdiginin yaklasik 1.5 katini 1 bucuk ayda getirdi doviz.

Hedge fonlar piyasadan ne zaman likit olacaklarini secemezler, cikma vakti gelmistir cikarlar dovizin sevyesi kar veya zarar bunlar secebilecekleri seyler degil.

Kasim ayi ve aralik ayinda ikinci dalga geldiginde bu konu basliginda yazacak olanlari da gorecegiz hep birlikte.

Kisa vadede islem yapanlarin sonu hep hezimettir, 30 bin dolarla 1 milyon dolar kazanan da var ama ayni sekilde elindekinin tumu kaybeden de (Kaybedenler cogunluk oluyor)

Mesele piyasanin ne yonde gittigine dair bir fikir sahibi olmak ve karari ona gore vermek.

Elinde 1.60 tan veya 1.70 ten dovizi olan bir insan bile eger piyasa gorusu iki gunde degismiyorsa pozisyonunu korur.

Fiyatlar ustunden tahmin yapanlarin sonunu hep beraber gorecegiz.

oldwolf
29-10-2008, 13:12
Elinde $ olanları yine bir sıkıntı basmış anlaşılan :)

Bu topiği adam gibi baştan okuma zahmetine katlanmayanlar, yersiz polemiklere neden oluyor.

1. Bu topiği $ kuru 1.75 iken açtım ve yarın allah bilir 1.50 nin altını görecek...Önce yiğidi öldür ama hakkını ver. Ben bu topiğe ilk yazılarımı yazdığımda ve cesurca kurun geri geleceğini savunduğumda, antitez topicte pek çok kişi $ 2 olacak, $ 2.5 olacak, yok 5 olacak nidalarıyla ortalığı yangın yerine çeviriyordu.

2. TL kurunun değerli olmasını savunan biri asla olmadım. $ kurunun 1.15, 1.20 olması bu ülkede üreticiye, iş bekleyen gençlere, ihracatçıya, yatırımcıya, kısacası bu ülkenin geleceğine en büyük ihanet olduğunu çok çok iyi biliyorum.

3. Aynı şeyleri tekrar tekrar vurgulamaktan artık usanmaya başladım.

years
29-10-2008, 13:21
Elinde $ olanları yine bir sıkıntı basmış anlaşılan :)

Bu topiği adam gibi baştan okuma zahmetine katlanmayanlar, yersiz polemiklere neden oluyor.

1. Bu topiği $ kuru 1.75 iken açtım ve yarın allah bilir 1.50 nin altını görecek...Önce yiğidi öldür ama hakkını ver. Ben bu topiğe ilk yazılarımı yazdığımda ve cesurca kurun geri geleceğini savunduğumda, antitez topicte pek çok kişi $ 2 olacak, $ 2.5 olacak, yok 5 olacak nidalarıyla ortalığı yangın yerine çeviriyordu.

2. TL kurunun değerli olmasını savunan biri asla olmadım. $ kurunun 1.15, 1.20 olması bu ülkede üreticiye, iş bekleyen gençlere, ihracatçıya, yatırımcıya, kısacası bu ülkenin geleceğine en büyük ihanet olduğunu çok çok iyi biliyorum.

3. Aynı şeyleri tekrar tekrar vurgulamaktan artık usanmaya başladım.


şu an 1.510 :wink:

st1905
29-10-2008, 13:23
Polemige hic gerek yok ve ben neyi okuyacagimi iyi biliyorum.

http://bigpara.ekolay.net/M3/haber_detay.asp?id=649724

King Levent
29-10-2008, 13:31
usd nin 1.7 YTL iken aşırı değerli olduğu yabancı finans kurumlarıncada belirtilmişti...panik geçince para piyasalara oluk gibi akacak büyük ihitmalle..şu an bi tedirginlik hakim ve mevduat sahipleri panikledi..doğal olarak..2001 de Türkiye bankaları batarken halkı saran paniği gelişmiş dünya ülkelerinin halkları yaşadı ve nakit talep ettiler..
FED geç de olsa faiz indirimleri ile gerekeni yapıyor..Avrupanın acil olarak bu indirim furyasına katılması lazım..Euro 1.27 $i test etti..kısa vadede euro da avrupadan gelecek olası bir indirim haberiyle düşecek..dolar ın 1.40 altına gelmesi zor görünmekte...burada önemli olan toxic fonların ve zararların miktarının kesnileşmesi insanların önünü görmesi ve ona göre yatırım yapmasıdır..uzun vadede özellikle ABD deki enflasyonist beklentiler Altını dövizden daha mantıklı bir yatırım aracı yapabilir..

oldwolf
29-10-2008, 13:35
topigi okudum....yazdıklarınız güzel....

ama...1.16 dan kalkmış ve 1.70 e gitmiş bir şeyde bir düzeltme yapıp...1.50 ye gelir....bu benimde görüşüm.....

ve fakat....

üst yazılarınızda söylediginiz swaplar...ona bir kardeşimin itirazları ve haklı furgulamaları....

size....

halkın elindeki dövizi beleşe alıyorlar izlenimini veriyor mu....

veya...

halk beleşe versin diye bu tür görüşler ve swap işlemleri...ki fiilen oluyor diyorsunuz....


sizi...halkı sat diye kuşkulandırıyormu.....

sakın üstünüze alınmayın....soruyorum sadece.....ne düşünüyorsunuz....böyle birşey mi yapıyorlar....siz degil onlar....sakın yanlış anlamayın....


Döviz kurlarında dalgalanma ne kadar makul olursa, genel ekonominin selahiyeti için, enflasyon için, ihracatçı için, ithalatçı için, tasarrufçu için, dış alem ve rating kuruluşları için daha olumludur.

Sıcak paranın çıkışında eğer kur 2.5 gibi seviyeleri görürse ekonominin uğrayacağı reel ve psikolojik çöküntünün maliyeti ile 1.75-1.80 gibi seviyeleri görmesi arasında çok büyük farklar olur.

Ekonomiyle alakalı resim çok daha büyük, bu ülkeden belki şu günden sonra 5- hadi 15 mlr $ sıcak para çıkacak olsun...Bu bile reel sektörün bir yıl içinde geri ödemesi gereken 45 mlr $ ın ancak 3 te 1 i..

Asıl kollanması gereken, halkın 15 mlr $ ı 2 den satacağı yerde 1.70 ten satarsa yüzyüze geleceği ufak kayıp değil, reel ekonominin, onbinlerce şirketin ters pozisyonunun şu zorlu süreçten minimum kayıpla geçmesini sağlamak.

Uzun lafın kısası, filika için endişelenmek yerine asıl geminin yüzmeye devam etmesi gerekiyor, zaten filika da gemiye kaynaklı, bakmayın siz ;)

O yüzden, IMF swap olanağı çok gerekli, Araplar için çıkarılacak gelir ortaklığı senetleri çok gerekli, yurtdışındaki paranın bir kısmının buraya gelmesi çok gerekli..

Kur ne kadar makul bir bantta kalır ve güçlü durursak, minimum hasarla atlatmayı başarabiliriz.

Hemen hemen tüm ihracatçıların ortak söylemi gibi eğer $ kuru "1.50 - 1.60 ya da 70" bandında kalırsa, siz o zaman görün bu ülkenin ekonomisinin atılımını...

tengizman
29-10-2008, 13:40
Polemige hic gerek yok ve ben neyi okuyacagimi iyi biliyorum.

http://bigpara.ekolay.net/M3/haber_detay.asp?id=649724

@st1905

saka gibisin... yahu kendin soruyorsun dovizin duseceginin nedenlerini yazsaydiniz diye,bizde sana yazdiklarimizi oku diyoruz... e sen ne yapiyorsunuz sizle polemige giremem diyorsun ben neyi okuyacagimi biliyorum diyorsun ve bigpara gibi ekonomi yazarlarinin birbirinden spekulator oldugu bir sitenin linkini veriyorsun? Niye soruyorsunki nedenlerini o zaman? Kimse burda polemige girmedi ve girmezde..Iyice oku bu topic'i bence..Agzindan salyalar akitarak dolar 1.74'teyken dolar bundan sonra 2.5 a gider dusecek diyenler avuclarini yalar,soyle olur boyle olur diye oldukca kibar! yorum yapan insanlari oku,o mesajlara karsi bizim durusumuzu gor,ondan sonra kendi kendine polemige girermisin cikarmisin bilemem...

Biz burda sadece bir gorusu destekliyoruz,illa dolar ciksin veya artsin demiyoruz,cikacagini goruyorsak cikacagini,inecegini goruyorsak inecegini yaziyoruz,dustu diye kimsenin kimseye cephe almasina gerek yok,cephe alinacaksa 1,65'tan alma zamani ben aldim tavsiye ederim,1.60'a dustu full dolar yaptim,1.55 'ten aldim sizde alin deyip insanlari etki altinda birakanlara ve onlari savunanlara tepkinizi gosterin lutfen!

tengizman
29-10-2008, 13:52
Ayriyetten,

imzalarinda bu bir yatirim tavsiyesi degildir,beni dinlemeyin falanda filanda yazipta yaptigi yorumlarda (ALIN,SATIN,TOPLAYIN,CIKIN,VERIN,GIRIN) kelimelerini sik sik kullananlarida bu forumda herkes huzurunda siddetle kiniyorum,para isi bu kimsenin gunahina girilmez,kimse kimsenin cebindeki parayi bilmez...zaten paraya ihtiyaci olmayanin ne isi var burda...

Ha bu arada sen ne ayaksin derseniz,benim borsayla isim olmaz sadece takip ederim,bir kere bile girmisligim yoktur,dovizle yakindan ilgilenirim maasimdan dolayi...Ama bu forumda 1 gunde 50 tane senaryo yazip 1'ini tutturdugunda sevinen ve diger 49 senaryoda milletin para kaybetmesini saglayan insanlari gordukce uzuluyorum,hele 50 senaryodan 1'ini tutturan adami alkislamak yokmu, o daha ilginc...

st1905
29-10-2008, 13:55
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Krugman

Cephe alinan bir yer yok, soylemek istedigim sey dolarin dusup cikmasinin degil ekonominin genel gorunumunun onemli oldugu. Yoksa yarinki dolar kurunu tutturmak ya da tutturamamak tamamen kumar.

Bu kadar tepki verecek ne var onu da anlamiyorum surda cok bir zaman da kalmadi en gec mart 2009 seviyeyi bilemem ama bu kasim 2008 - mart 2009 arasinda olacaklar hemen hemen belli.

Emre Alkin bir zamanlar diyordu ki faiz indirirse turkiye dolar 1ytl olur, dolar 1.70 oldu daha faiz indirilmeden, simdi babasi erdogan alkin cikmis bizi cok agir etkilemez diyor.

Iste tahminler iste sonuclar, fiyat uzerinden tahminlere devam, cok iyi analizler oluyor ozellikle 1ytl veya 2.5-3 diyenler icin gecerli bu.

Dovizin nereye gidecegi hangi rakami gorecegi bilinemez bu ortamda, sadece bir gorus olur yukselecek dersiniz belli bi yerden pozisyon alirsiniz ya da faizi ve ytl`yi secersiniz.

Bana gore ytl saatli bomba, herkesin dusuncesi de kendine, isteyen begenir isteyen begenmez, zaman gosterir.

oldwolf
29-10-2008, 13:56
Şimdi ufak bir konuya değinelim.

TL, pek çok iktisatçının ve yatırımcının ortak değer yargısıyla bunda 6-7 yıl önceye kadar "dandik" paraydı. Ancak Derviş le beraber uygulanan çok katı ve sıkı maliye politikaları, darmadağın kamu maliyesine çeki düzen getirince, bütçe açıklarının düştüğünü, doğal olarak TL faizlerinin düştüğünü, enflasyonun hayal bile edemeyeceğimiz yerlere indiğini hep beraber yaşadık. İstikrar geldi ve ülke ekonomisi rekor süreyle ve hızla hiç alışık olmadığımız bir tempoda büyüdü.

Bu ülkeye ilk defa doğrudan sermaye yatırımları aktı. Çok büyük özelleştirmeler yapıldı. Çok büyük portföy yatırımları geldi..

Bu pozitif gelişme selini yaratan, bugün bu ülkeden giden hedge fonlar şunlar bunlar değildir, bu ülkenin kendi insanının ödediği yüksek vergiler, almadığı hizmet, yani yaptığı büyük fedakarlıktır. Bazıları ödenen bu fedakarlık faturasının 300-350 mlr $ olduğunu söylüyor.

Bugün TL sanki 10 yıl önceki "dandik" paraymış gibi bir haftada çökmesini bekleyenler, bu temel farklılıkları unutarak bu beklentiye giriyorlar.

S&P geçen hafta pek çok gelişmekte olan ülkenin görünümlerini kırdı, notlarını indirdi. Acaba neden Türkiye'ye de aynı muamele yapılmıyor diye hiç oturup düşündünüz mü? Hem Moody's hem S&P, Türkiye'yi farklı konumlandırıyorlar.

Bu lafı söylemeyecektim ama mecbur kaldığım için söylüyorum kusra bakmayın. Bu bir Rumen atasözü ve zamanında Lucescu söylemişti :

"Köpekler istedi diye, atlar ölmez"

Kalın sağlıcakla,

Herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun...Nice 85 yıllara...

tengizman
29-10-2008, 14:04
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Krugman

Cephe alinan bir yer yok, soylemek istedigim sey dolarin dusup cikmasinin degil ekonominin genel gorunumunun onemli oldugu. Yoksa yarinki dolar kurunu tutturmak ya da tutturamamak tamamen kumar.

Bu kadar tepki verecek ne var onu da anlamiyorum surda cok bir zaman da kalmadi en gec mart 2009 seviyeyi bilemem ama bu kasim 2008 - mart 2009 arasinda olacaklar hemen hemen belli.

Emre Alkin bir zamanlar diyordu ki faiz indirirse turkiye dolar 1ytl olur, dolar 1.70 oldu daha faiz indirilmeden, simdi babasi erdogan alkin cikmis bizi cok agir etkilemez diyor.

Iste tahminler iste sonuclar, fiyat uzerinden tahminlere devam, cok iyi analizler oluyor ozellikle 1ytl veya 2.5-3 diyenler icin gecerli bu.

Dovizin nereye gidecegi hangi rakami gorecegi bilinemez bu ortamda, sadece bir gorus olur yukselecek dersiniz belli bi yerden pozisyon alirsiniz ya da faizi ve ytl`yi secersiniz.

Bana gore ytl saatli bomba, herkesin dusuncesi de kendine, isteyen begenir isteyen begenmez, zaman gosterir.

Cok degil...Bundan 2 ay once petrolun vatanlarindan gelen haberleri hatirliyormusunuz...

Dolari birakmislardi,euroya geciyorlardi,dolar kullanimi cogu ulkede kalkmisti..

O zamanlar ulkedeki ve yurtdisindaki ekonomistlerin ortak gorusu hemen hemen su sekildeydi;

Dolar artik eskisi gibi olmaz,her ulke kendi parasina guvensin ve kullansin demislerdi..

Kuresel krizmi...? hayir bence bu kuresel dolandiricilik Amerika onderliginde.Dolar bataktayken nasil dirilttiler bir anda? Arap ulkelerinin euro ya gecisinden sonra bu krizin patlak vermesi ilginc degilmiydi hemde Amerika baslangicli olmasina ragmen en az hasari Amerika'ya vererek...

Neyse..

Hepinizin hakkinda hayirlisi neyse o olsun..Dolar ulkemin vatandaslarini zor durumda birakmayacak kadar belirli bir seviyede kalsin.Yabancilar sevinmesin vatandasim uzulmesin!

st1905
29-10-2008, 14:04
Birsey daha var mesela, halki verdigi vergiler ve zorluklarla olmus bu gelisme, ole mi ?

Halk nerden bulmus peki paralari ve is kurmussa nasil kurmus ? Krediler size birsey ifade ediyor mu ?

Bu krediler nerden alinmis ?

Dunya su anda nerde, 5-6 yil once nerdeydi ?

Bir atasozu daha var " Kopeklerin duasi kabul olsa gokten kemik yagardi"

tengizman
29-10-2008, 14:08
Birsey daha var mesela, halki verdigi vergiler ve zorluklarla olmus bu gelisme, ole mi ?

Halk nerden bulmus peki paralari ve is kurmussa nasil kurmus ? Krediler size birsey ifade ediyor mu ?

Bu krediler nerden alinmis ?

Dunya su anda nerde, 5-6 yil once nerdeydi ?

Bir atasozu daha var " Kopeklerin duasi kabul olsa gokten kemik yagardi"

@st1905

Kusura bakma ama...

igneyi de cuvaldizi da kendine batiriyorsun:yes:

saglicakla kal...

oldwolf
29-10-2008, 14:09
TOBB Başkanı, özel sektörün dış borç ödemelerine bakıldığında ise (anapara faiz) söz konusu ödemelerin, 2009 yılında 47 milyar dolar, 2010'da 24 milyar dolar, 2011'de 22 milyar dolar olacağını söyledi.

İşte size Türkiye'nin gerçek döviz derdi ve yıllara göre ağırlığı..

2009 u atlatırsak, gerisi kolay...

King Levent
29-10-2008, 14:20
st1905...paranın çarpan etkisi vardır..kredi alınır iş yapılır insanlar ekmek yer talepleri artar o sayede başka işler kurulur başka kişiler istihdam olur o insanların talepleri arz ihtiyacını doğurur..bir bankaya gidin iş bankası bile olsa...tüm mudiler paramı ver dese adam batar...globalleşme ile kimin parası nerde belli değil..bazen bu sistemde bir aksaklık olur kilitlenmeler panikler olur.. öyle bir dönemdeyiz..sizin mantığınızla hareket edersek kimse kredi vermesin iş kurmasın herkes beklesin..kriz de çıkmaz..ne güzel olur..
burada önemli olan sistemi önceden kontrol etmek ve mevcutta oluşan gibi açıklara izin vermemektir.sermaye yeterlilikleri kredi notları vs..ABD bunun bedelini ödemekle meşgul..
bu dönem geçince işler yoluna girer..bu süreçde dövizinizi de istifliyebilirsiniz karlı da çıkablirsiniz..orası size kalmış..bu kriz açgözlülükten çıkmıştır.dünyanın 5-6 yıl önceki yerinde olması beklenemez zaten.önemli olan riski yönetebilmek bunu yapamayan izlanda gibi olur. Türkiyedeki durumu zamanla göreceğiz zaten..umarım hepimiz için iyi olur.

kıtır
29-10-2008, 14:23
üzerime vazife değil ama
1929 krizi 5-6 yıl sürmüştü ve ancak 2. dünya savaşıyla birlikte kriz atlatılmıştı... son krizin de 2007 den itibaren sürdüğünü ve bazı aşamalarının henüz bitmediği bir tarafa başilamadığını düşünürseniz:
dolar 1 lira olacak diyenin de
dolar 2-3 lira olacak diyenin de
henüz erken konuştuğunu ve daha çok biz demedik miydi lafları yiyeceğini görürsünüz...
bir de gerekçelerin yazılması ile ilgili olarak daha önce bu topicte iddialar/ım olmuştu... bu gerekçelere de cehaletim nedeniyle bazı şeyleri anlayamadığım suçlamaları gelmişti -yeni polemikler başlatmak istemiyorum sadece tarih düşüyorum- iktisat çoğu zaman lastik gibi işleyen bir bilimdir ama öyle bile olsa burada çoğu yazılanın iktisatta bile yeri olmadığını bilerek hareket edin...

st1905
29-10-2008, 14:31
@st1905

Kusura bakma ama...

igneyi de cuvaldizi da kendine batiriyorsun:yes:

saglicakla kal...


Yorum sizin, ben neyi nicin soyledigimi de biliyorum, moraliniz mi bozuldu gerginlestiniz biraz :he:

Feridun_Bitir
29-10-2008, 14:43
2009 yaz aylarında endeksi geberik fiyatlarda yatay dalgalı görebiliriz. Ufak senetlerin çoğu ise gelmiş oldukları dip seviyelerde sıkışıp kalacaklar gibi. Hareketsiz yatma durumu... Sonbaharda endekste yukarı çıkış başlar yine. Fazla enseyi karartmamalı. Dolarda 2 lira görülür sanıyorum ama çok ötesi zor. oldwolf'un dediği gibi Türk patronların elinde acayip nakit var çoğu döviz olarak. Oyak grubu, doğuş grubu, vs banka satan sigorta şirketi satan herkeste...

Bunlar 2009 yazında yavaş yavaş mal toplayacaklar. Bezdirene kadar süründüre süründüre. Türkiye'de başıboş yabancı çok yok, olanlar kalıcı geldiler. Ev alan, yazlık alan, arazi alan ne ararsanız var almanı, rusu, ingilizi. Gidecek olanlar belki de gitti.

Öte yandan sömürü merkezlerinin düzeni bozuldu. Belki de yeni bir dünya kurulacak. Türkiye de orda yerini alacak. Burda su var. Tarım var. Meyveler sebzeler... Her şey bol. Finans kapital eski politik gücünü biraz zor toplar. Kriz bir atlatılsın, bu liboş emperyalistleri kimse dinlemeyecek bakın göreceksiniz.

Korumacılık artacak, devletçilik yükselecek, regülasyonlar sıkılaşacak, türev piyasaların spot piyasaları yönlendirmesi engellenecek ve piyasa mekanizmalarının tekrar çalışır duruma gelmesi sağlanacak. Daha konservatif ve dengeli bir kapitalizme geri dönülecek.

Bir de şunu unutmayın. Batı kapitalizmi insanları tamamen rasyonel, bencil ve tembel yaptı. Sıkıntının bir nedeni de bu. Aile kurumu çöktü. Kimse çocuk yapmıyor oralarda, toplum çürüdü. Edebiyat bitti. Sanat rezalet. Hollywood kösüldü. Fahişelik vs aldı yürüdü...

Şimdi ise çalışmadan rantla geçinme devri bitti. Batının tüketim ve spekülasyondan başka iş yapılmayan büyük kentleri AÇ kalacak. Üretenler ön plana çıkacak tarımıyla sanayisiyle.

Bir süre sıkıntı çekilecek kesin ama uzun vadede bu süreç bizim gibi perifer ülkeler için iyi olacak. Finans kapitalin geri çekildiği dönemler hep primitif ekonomiler ve kapitalizm dışı hayatlar için iyi olmuştur zaten.

Biz ne olursa olsun yiyecek birşey buluruz ve karın tokluğuna da olsa yaşar gideriz. Yoksulluk sınırının altında çok insan vardır ama açlık sınırının altı pek yoktur. Önümüzdeki dönemde kıymetli olacak şeyler yiyecek, su, sağlık vs. gibi temel ihtiyaçlar olacaktır. Bu konuda da Türkiye zengin bir ülke.

kıtır
29-10-2008, 14:55
2009
Öte yandan sömürü merkezlerinin düzeni bozuldu. Belki de yeni bir dünya kurulacak. Türkiye de orda yerini alacak. Burda su var. Tarım var. Meyveler sebzeler... Her şey bol. Finans kapital eski politik gücünü biraz zor toplar. Kriz bir atlatılsın, bu liboş emperyalistleri kimse dinlemeyecek bakın göreceksiniz.

Korumacılık artacak, devletçilik yükselecek, regülasyonlar sıkılaşacak, türev piyasaların spot piyasaları yönlendirmesi engellenecek ve piyasa mekanizmalarının tekrar çalışır duruma gelmesi sağlanacak. Daha konservatif ve dengeli bir kapitalizme geri dönülecek.

Bir de şunu unutmayın. Batı kapitalizmi insanları tamamen rasyonel, bencil ve tembel yaptı. Sıkıntının bir nedeni de bu. Aile kurumu çöktü. Kimse çocuk yapmıyor oralarda, toplum çürüdü. Edebiyat bitti. Sanat rezalet. Hollywood kösüldü. Fahişelik vs aldı yürüdü...

Şimdi ise çalışmadan rantla geçinme devri bitti. Batının tüketim ve spekülasyondan başka iş yapılmayan büyük kentleri AÇ kalacak. Üretenler ön plana çıkacak tarımıyla sanayisiyle.

Bir süre sıkıntı çekilecek kesin ama uzun vadede bu süreç bizim gibi perifer ülkeler için iyi olacak. Finans kapitalin geri çekildiği dönemler hep primitif ekonomiler ve kapitalizm dışı hayatlar için iyi olmuştur zaten.

Biz ne olursa olsun yiyecek birşey buluruz ve karın tokluğuna da olsa yaşar gideriz. Yoksulluk sınırının altında çok insan vardır ama açlık sınırının altı pek yoktur. Önümüzdeki dönemde kıymetli olacak şeyler yiyecek, su, sağlık vs. gibi temel ihtiyaçlar olacaktır. Bu konuda da Türkiye zengin bir ülke.
ne güzel konuşuyorsunuz en son 70li yıllarda ecevitten duymuştum bir de dün akşam ekonomist mustafa sönmezden...

tengizman
29-10-2008, 15:01
Yorum sizin, ben neyi nicin soyledigimi de biliyorum, moraliniz mi bozuldu gerginlestiniz biraz :he:

moralim niye bozulsun,gayet hos bir cumle kullandin,atasozu de cuk diye oturdu yerine,ben yazsam bu kadar etkili olmazdi herhalde:he:

oldwolf
29-10-2008, 15:01
Feridun Bitir forumdaşımız saygın bir futurist artık benim gözümde :)

Bu tür krizlerde başvurulan yöntem kabaca çok basit : Yangını söndürmek için ortalığa para saç, sonra da bunu temizle..

Şimdilik para saçma evrsindeyiz, 1929 buhranı dersi ve korkusu, parayı hemen saçtırdı, trilyon $ ortaya döküldü sistemi ayakta tutmak için...

Elbette bundan sonra finansal mimari değişecektir, türev piyasalara, mali kurumların şeffaflığına daha net ve kontrol edilebilir kurallar gelecektir şüphesiz.

Durgunluktan çıkışta enflasyon tehlikesi apaçık ekonomileri bekliyor olacak benim görüşüme göre, yani zatürreden iyileşirken, kanser olmak gibi..

kıtır
29-10-2008, 15:17
Feridun Bitir forumdaşımız saygın bir futurist artık benim gözümde :)

Bu tür krizlerde başvurulan yöntem kabaca çok basit : Yangını söndürmek için ortalığa para saç, sonra da bunu temizle..

Şimdilik para saçma evrsindeyiz, 1929 buhranı dersi ve korkusu, parayı hemen saçtırdı, trilyon $ ortaya döküldü sistemi ayakta tutmak için...

Elbette bundan sonra finansal mimari değişecektir, türev piyasalara, mali kurumların şeffaflığına daha net ve kontrol edilebilir kurallar gelecektir şüphesiz.

Durgunluktan çıkışta enflasyon tehlikesi apaçık ekonomileri bekliyor olacak benim görüşüme göre, yani zatürreden iyileşirken, kanser olmak gibi..


eğer makul ve konusunun ehli bir ekonomi yönetiminiz varsa (tüm dünya için geçerli şu zamanda) bu kriz fırsata çevrilebilir ama önce krizi anlamak gerekir... durumumuzu bugün hürriyet yazarı ercan kumcu özetlemiş (uyarı topicinde var)... eğer bir şeyler değişecekse şu an öyle bir zamandır ama ben ülkemin yönetimi için çok umutlu değilim...

bikmisbroker
29-10-2008, 15:37
Elinde $ olanları yine bir sıkıntı basmış anlaşılan :)

Bu topiği adam gibi baştan okuma zahmetine katlanmayanlar, yersiz polemiklere neden oluyor.

1. Bu topiği $ kuru 1.75 iken açtım ve yarın allah bilir 1.50 nin altını görecek...Önce yiğidi öldür ama hakkını ver. Ben bu topiğe ilk yazılarımı yazdığımda ve cesurca kurun geri geleceğini savunduğumda, antitez topicte pek çok kişi $ 2 olacak, $ 2.5 olacak, yok 5 olacak nidalarıyla ortalığı yangın yerine çeviriyordu.

2. TL kurunun değerli olmasını savunan biri asla olmadım. $ kurunun 1.15, 1.20 olması bu ülkede üreticiye, iş bekleyen gençlere, ihracatçıya, yatırımcıya, kısacası bu ülkenin geleceğine en büyük ihanet olduğunu çok çok iyi biliyorum.

3. Aynı şeyleri tekrar tekrar vurgulamaktan artık usanmaya başladım.

$ kurun da 1.50 NiN alti duzeltmede gorulecek..hatta 1.430 VE 1.357 BiLE MUMKUN.. Ama ya sonra??

SONRA, bu denemede gecilemeyen 1.750 PAşA PAşA Gecilecek...

http://img.photobucket.com/albums/v85/bbroker/BLOG/USDOLARDUZELTME.png

bikmisbroker
29-10-2008, 15:40
Bu da bir baska topicde 21 EKiM 2008 de yayinlanan (http://www.hisse.net/forum/showpost.php?p=2689276&postcount=2740) grafik..

Assagidaki grafikde belirtilen 2 adet KIRMIZI bant icerisine donus ARTIK BiRAZ UZAK iHTiMAL SANKi..

US$ kisa vadeli hedefi..

http://img.photobucket.com/albums/v85/bbroker/BLOG/USDHEDEF21EKiM.png

zxcvb
29-10-2008, 15:46
Sayın Oldwolf, 1.50 nin altını bekliyor musunuz?

oldwolf
29-10-2008, 15:47
Sonrasını kasım ayındaki dış alem-piyasa gelişmeleri belirleyecek...IMF İzlanda, Macaristan ve Ukrayna'ya 30-35 mlr $ civarında kaynak sağlıyor, diğer gelişmekte olan ülkelere swap yoluyla ne kadar hızlı para aktaracak, ABD başkanlık seçimi, AB ve İngiltere'de faiz indirimleri..

Bizim içeride IMF ile olan diyaloğumuz ne yönde ilerleyecek, falan filan..

Kısa vadede şunu söyleyebiliriz: hedge fonların piyasalar ve YTL üzerindeki negatif etkisi devam edebilir ancak 30.000 endekse doğru bir tepki çıkışı ve $ kurunda 1.45 çok çok zor değil.

Yeter ki hükümet bir an önce reel ve rasyonel kriz yönetimine geçsin, palyatif tedbirlerle, hamdolsunlarla durumu hafife almasın...

oldwolf
29-10-2008, 15:49
Sayın Oldwolf, 1.50 nin altını bekliyor musunuz?

Döviz kurunun dalgalanmasını bekliyorum, adı üstünde dalgalı kur!

ketenhelva65
29-10-2008, 15:59
Şimdi ufak bir konuya değinelim.

TL, pek çok iktisatçının ve yatırımcının ortak değer yargısıyla bunda 6-7 yıl önceye kadar "dandik" paraydı. Ancak Derviş le beraber uygulanan çok katı ve sıkı maliye politikaları, darmadağın kamu maliyesine çeki düzen getirince, bütçe açıklarının düştüğünü, doğal olarak TL faizlerinin düştüğünü, enflasyonun hayal bile edemeyeceğimiz yerlere indiğini hep beraber yaşadık. İstikrar geldi ve ülke ekonomisi rekor süreyle ve hızla hiç alışık olmadığımız bir tempoda büyüdü.

Bu ülkeye ilk defa doğrudan sermaye yatırımları aktı. Çok büyük özelleştirmeler yapıldı. Çok büyük portföy yatırımları geldi..

Bu pozitif gelişme selini yaratan, bugün bu ülkeden giden hedge fonlar şunlar bunlar değildir, bu ülkenin kendi insanının ödediği yüksek vergiler, almadığı hizmet, yani yaptığı büyük fedakarlıktır. Bazıları ödenen bu fedakarlık faturasının 300-350 mlr $ olduğunu söylüyor.

Bugün TL sanki 10 yıl önceki "dandik" paraymış gibi bir haftada çökmesini bekleyenler, bu temel farklılıkları unutarak bu beklentiye giriyorlar.

S&P geçen hafta pek çok gelişmekte olan ülkenin görünümlerini kırdı, notlarını indirdi. Acaba neden Türkiye'ye de aynı muamele yapılmıyor diye hiç oturup düşündünüz mü? Hem Moody's hem S&P, Türkiye'yi farklı konumlandırıyorlar.

Bu lafı söylemeyecektim ama mecbur kaldığım için söylüyorum kusra bakmayın. Bu bir Rumen atasözü ve zamanında Lucescu söylemişti :

"Köpekler istedi diye, atlar ölmez"

Kalın sağlıcakla,

Herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun...Nice 85 yıllara...



dolar konusunda görüşlerim var fakat emin olmadığım için telaffuz etmeyi uygun görmüyorum..
bu yazıyı yazma nedenim;bahse konu kredi derecelendirme kuruluşlarına ne kadar güvenilebilir,çünki onlara atıfla görüşlerinizi destekler mahiyette bir yazı yazmışsınız.aynı kredi derecelendirme kuruluşları rusya ve macaristanıda derecelendirdiler(kriz öncesi ve sonrası) ve kriz öncesi bu ülkelere türkiyeden daha iyi yada iyileşmekte olan ekonomi muamelesi yaptılar,ama kriz dolayısı ilede şimdi tam tersi havaya döndüler!!.türkiye ekonomisinde ise pozisyon degiştirmediler.
o halde ya bu anlı şanlı kuruluşlar ya işi bilmiyor yada bir ince hesap içindeler.

dedikleriniz belkide dogru olabilir ama bu kuruluşlara göre yazdıklarınızı referanslamak(yukardaki yazılanlar veçhilesi ile)dogru olmayabilir ihtimalinine gözden kaçırmamak gerekli diye düşünmekteyim.

saygılarımla..

hamiş;herşeyden önce yaşadıgım ve kader birliği ettiğim ülkemi,milletimi düşünürüm.önce onların iyiliği ve refahı;hans'ın,michelle'ın,joe'nin degil..

oldwolf
29-10-2008, 16:22
Derecelendirme kuruluşları işlerini 4*4 lük yapıyor tarzında bir iddiam yok...

Aslında krizin önünde koşarak, düşmüş saygınlıklarını iyice yitirmeme derdinde olan bu kuruluşların, bu tavırlarına rağmen Türkiye ekonomisinde gerçekleşmiş pozitif yöndeki temel değişimleri görmezden gelemediklerini vurgulamaya çalışmıştım. Yoksa kara kaşımız kara gözümüz için bizi kayırmıyorlar, temel makroekonomik rasyolar şu an ellerini kollarını bağlıyor...

Önümüzdeki aylar ne getirecek belirsiz, bunu ancak yaşayarak öğreneceğiz.

hisseci_32
29-10-2008, 16:31
Aklıma bir hikaye geldi adamın biri dağ başına bir ağıl kurmuş.Ondan sonrada ağılın içini cok güzel otlarla donatmış.İnekler bakmış burda ot cok bol bol yemişler onları gören bircoğu ağıla toplanmış.Bol otu gören gelmiş. ağıl o kadar dolmuşki boş yer kalmamış.İşte o zaman ağılı yaban ve orayı ot ile dolduran adam gelmiş ağılın kapısını kapatmış.Eline bıcağı alıp ağılda kalan inekleri bir güzel kesmiş.Bence ağılın kapısı kapandı bol ot dönemi bitti.Hesap ödeme zamanı.......:he::he::he:

Korsan
29-10-2008, 16:39
Ülkemizin sürekli ve kalıcı olarak değerli kur ile, cari açık vererek yaşayamayacağını düşünüyorum. Bu durumda büyük bir devalüasyon yapılması kaçınılmaz görünüyor.

Buraya yazı yazan değerli yorumcular, geleceğin daha farklı olacağını vurgulayarak söylüyorlar. Göze çarpan iki politika değişikliğinden bahsediliyor. İlaveten bir de bildiğimiz bir husus var.

Bildiğimizden başlayalım. Tüm dünya merkez bankalarının, deli gibi para basıyor olması, dünya çapında yüksek enflasyonu (allah korusun, belki de hiperenflasyonu) işaret ediyor.

Politika değişikliklerine gelince. Birincisi, Türkiye'de üretimi teşvik edip, herkesin gece gündüz çalışmasından bahis ediliyor. Vatandaşın dövizinin incitmeden elinden alınması, onu daha sonra çok çalıştırabilmek için gerekli görülmüş olabilir. Bendeki intiba bu yönde.

İkincisi, finansal piyasalarda oynaklığın ve trendin, uzunca bir süreliğine kaybolacağı ima ediliyor. Bu da, yukarıdaki politikayı destekleyecek ilave bir önlem olarak ortaya çıkıyor. Krizden belli bir sermaye ile çıkanlar bile, finansal piyasaların getirisi düşeceği için, üretim sektöründe çalışmak zorunda kalabilirler.

Genel çerçeveli bu gözlemlerden sonra şimdi komplo teorilerine, tahmin ve atışlara geçelim.

Evvela söylemek isterim ki, kurlar bugünkü seviyelerde iken (dolar 1.5, avro 2.1) cari fazla vereceğimizi söyleyen insanlardan korkarım. Acaba bana Galata Kulesindeki saati satmayı da teklif eder mi, diye?! Onu da alırsam bir de Manhattan'da bir köprü (uluslarası yatırım!) satmak ister mi, acaba?

Neden? Çünkü, kur geçirgenliğini binde bir olarak alsam bile, mevcut reel kur endeksi değeri ile dolar kurunu 2.25 civarında buluyorum.

Komplomuzu kurduk! Paramızı elimizden alıp bizi Çinliler gibi çalıştırmak istiyorlar (Avrupalılar bize boşa mı Avrupa'nın Çin'i deyip duruyorlardı?). Biz de diyoruz ki, biz şimdi çalışıp komployu çözelim, sonra hep yatarız.

Dolarda, yaklaşık 1.15'den, yaklaşık 1.72'ye %50 artış oldu. Süre 80 gün. 1.72'den 1.50'ye %13'lük düşüş görünüyor. 1.70-1.50 bandının süresini henüz bilmiyoruz. Hesap için doları aldığıma bakmayın. Ben dolar karşıtı yatırımdan yanayım. Onların da cari açığı var.

Atışa başlıyalım:

Sistem bu mu? Yani, %50 artır. Sonra %13 düşür. Çalkala, çalkala, çalkala. İnsanlar sıkılıp başka yerlere bakmaya başlayınca bir %50 daha artır. Sonra %13 düşür. Çalkala, çalkala, çalkala. %50 artır. Sonra %13 düşür. Çalkala, çalkala, çalkala. %50 artır. Sonra %13 düşür. Çalkala, çalkala, çalkala. Yaklaşık bir sene geçmiş olsun. İş buraya gelince dünya zaten hiperenflasyona gidiyor. Bugün basılan avronun ve doların mal piyasalarına gitmesi bir seneyi bulur. Tüm dünyada tüm kağıtları alev alev yak.

Hala ayakta kalan kalırsa çalışmadan yatabilir. Diğerleri Avrupa'nın Çin'i olacak...

ketenhelva65
29-10-2008, 17:16
bol köpüklü ayran oldu bu yahu:super:

AUDİ+
29-10-2008, 17:21
$ kurun da 1.50 NiN alti duzeltmede gorulecek..hatta 1.430 VE 1.357 BiLE MUMKUN.. Ama ya sonra??

SONRA, bu denemede gecilemeyen 1.750 PAşA PAşA Gecilecek...

http://img.photobucket.com/albums/v85/bbroker/BLOG/USDOLARDUZELTME.png

Güzel bir yorum olmuş fakat ben şahsen 1.45,in altlarının görülecegini düşünmüyorum...............

oldwolf
29-10-2008, 17:25
Döviz,de düşüş bekleyenler avuçlarını yalayacaklar ..............Dolarda en kısa zamanda en az 1.90-2.00 ytl beklentim oldugunu belirtmek isterim .....

Bu yorumu bu foruma $ kurunun 1.74 leri gördüğü 23.10.2008 te gönderdikten sonra, abes bir yorum olmuyor mu demin söyledikleriniz?

En kısa zamanda $ kuru 2 olmadı da 1.5 oldu, ee ne olacak şimdi???

AUDİ+
29-10-2008, 17:30
Bu yorumu bu foruma 23.10.2008 19.54 te gönderdikten sonra, abes bir yorum olmuyor mu demin söyledikleriniz?

Bakın yukarıda sayın bıkmış broker,in yorumunda realizelerden sonra 1.75,lerin geçilecegi yazıyor gözleriniz görmüyorsa bir kez daha bakın o yazıya katıldıgımı belirttim benim daha önceki yorumlarımada iyice bakın kasım ay,ının duragan ve az eksili geçebilecegi ama aralık ay,ının çok çetin geçecegini belirttim bu dogrultuda dolar hedef fiyatım minumum 1.90 maximum 2.30 oldugunuda göreceksiniz ben lafımdan dönmem merak etme.....................Ama şunuda belirteyim yeni yılın ilk ayları dolar için pek iç açıcı olmayacak şimdi dolar zamanı düşüşler fırsatın fırsatıdır...............

oldwolf
29-10-2008, 17:35
$ 1.70 in üzerindeyken iddia ettiğiniz gibi en kısa zamanda (6 günde) $ kuru 1.90 -2.00 olmadı da tam tersi 1.50 oldu diyorum, siz diyorsunuz ki perşembe pazarında pırasanın kilosu 2 lira oldu...:)

Kızmayın alınmayın efendim, maksat biraz takılmak..

Elbette kur dalgalanacaktır...

`GECE`
29-10-2008, 17:40
o grafige biraz daha iyi bakip hemen bi onceki 1.74 calismasinda fibolarin neden zayif frenleme yaptiklarini da bu sefer tutunup 2 lere ziplatacaklarin aciklamasini yapmaniz lazim...audi beyyy...

AUDİ+
29-10-2008, 17:40
$ 1.70 in üzerindeyken iddia ettiğiniz gibi en kısa zamanda (6 günde) $ kuru 1.90 -2.00 olmadı da tam tersi 1.50 oldu diyorum, siz diyorsunuz ki perşembe pazarında pırasanın kilosu 2 lira oldu...:)

Kızmayın alınmayın efendim, maksat biraz takılmak..

Elbette kur dalgalanacaktır...

En kısa zaman sizin için 6 iş günümüdür? Ben 6 gün dedigimi hatırlamıyorum nerde gördünüz buraya kopyalayın ayrıca ben işin gırgırında degilim sizde olmayın Aralık ay,ında tespitlerim nasıl bir bir çıkıyor görürsünüz ayrıca bende dolar 2001 yılından beri hiç olmadı belki hiç olmayacakta ............................

AUDİ+
29-10-2008, 17:47
o grafige biraz daha iyi bakip hemen bi onceki 1.74 calismasinda fibolarin neden zayif frenleme yaptiklarini da bu sefer tutunup 2 lere ziplatacaklarin aciklamasini yapmaniz lazim...audi beyyy...

Aralık ay,ına yaklaştıgımızda görürsünüz .................

`GECE`
29-10-2008, 17:50
abi boyle olmazki su zaman da gorursunuz ben size dedim diydi falan filan. Bize bilgisel anlamda aciklamada bulunursaniz saygimiz sevgimiz mi sonsuzlasir, bizim derdimiz bu yoksa ... yaristirmaya gelmedik ta buralara:)

e-fulya
29-10-2008, 19:26
Dolardaki bu düşüşün nedeni biraz dış piyasalardaki olumlu algılama olsa da asıl etken ay sonu vergi ödemeleri ve bayram nedeniyle şirketlerin döviz bozdurmasıdır..
Bence de bu geçici bir durum..
Aynı konuda geçenlerde bir tv kanalında Eski Bakan Masum Türker'de bir uyarı yapmıştı..
''aldanmayın,bunlar geçici oyunlardır'' demişti..

Bakalım,göreceğiz.

CycLone
29-10-2008, 19:29
1450lere kadar boşluk var zaten hacimsiz panıkle çıktı buraları. boşluk alınsın yavaş yavaş yukarı gidecektir.

CycLone
29-10-2008, 19:30
şu an forekste 1500 altını gördü
1499- 1503

tengizman
29-10-2008, 19:33
Aralık ay,ına yaklaştıgımızda görürsünüz .................


@AUDİ+

kusura bakmayin ama,cok degil birkac gun once dolar 1,74'te iken burdan daha da cikar,dusmesini beklemeyin avucunuzu yalarsiniz diye son derece seviyeli bir yorum yazmistiniz,simdi de Turkiye'de elinde doviz bulunduran herkesin verebilecegi bir cevap gibi Aralik'ta gorursunuz diyorsunuz...Dolar duser yukselir sonucta dalgali kur,bir olumsuz haber gelir yukselir,olumlu haber gelir duser ya da mesela Kasim ayinda dolar 1.20 olur ben gelir derim siz Ocak'ta gorursunuz dolar yukselecek...

Kisacasi..

koseye cekilip beklemek daha iyidir bence itibar bakimindan..Sizin daha onceki oldukca seviyeli yorumlariniza kimse kirici bir cevap yazmadi yazmak istemedi,bu foruma yakisir duruslar yaptilar..Ama siz durusunuzdan vazgecmediniz..

Daha oncede dedigim gibi insallah hersey herkesin gonlune gore olur..Ne Turkiyem uzulsun ne de yabancilar sevinsin..

Saglicakla...

AUDİ+
29-10-2008, 19:50
@AUDİ+

kusura bakmayin ama,cok degil birkac gun once dolar 1,74'te iken burdan daha da cikar,dusmesini beklemeyin avucunuzu yalarsiniz diye son derece seviyeli bir yorum yazmistiniz,simdi de Turkiye'de elinde doviz bulunduran herkesin verebilecegi bir cevap gibi Aralik'ta gorursunuz diyorsunuz...Dolar duser yukselir sonucta dalgali kur,bir olumsuz haber gelir yukselir,olumlu haber gelir duser ya da mesela Kasim ayinda dolar 1.20 olur ben gelir derim siz Ocak'ta gorursunuz dolar yukselecek...

Kisacasi..

koseye cekilip beklemek daha iyidir bence itibar bakimindan..Sizin daha onceki oldukca seviyeli yorumlariniza kimse kirici bir cevap yazmadi yazmak istemedi,bu foruma yakisir duruslar yaptilar..Ama siz durusunuzdan vazgecmediniz..
Daha oncede dedigim gibi insallah hersey herkesin gonlune gore olur..Ne Turkiyem uzulsun ne de yabancilar sevinsin..

Saglicakla...

Bu yazınıza bir açıklık getirirmisiniz?......................

tengizman
29-10-2008, 19:58
Bu yazınıza bir açıklık getirirmisiniz?......................

@AUDİ+,

Yazim gayet acik ve net...

dusmesini bekleyenler avucunu yalarlar cumlesi oldukca iddali...

Dovizin dusecegini gayet sakin yorumlarla ima edenler yorumculara karsi cok agir bir soz,buna cikipta biri bu yaklasimda yada daha agir bicimde cevap verebilirdi ama yine sakin yaklasildi...Siz hala Aralik'ta gorursunuz hitaplarinda bulunarak hala (bana gore) gerilimi dusurme yanlisi degilsiniz...Daha oncede belirttigim gibi bende derim,Ahmet Efendi'de der Mehmet Efendi'de der Aralik'ta cikar Ocak'ta duser Subat'ta yan yatar...

Ben sozlerimin arkasindayim..Bu topic icinde yazdigim yorumlari dikkatlice okursaniz anlarsiniz..Siz madem bir tezinizde basarili olamadiniz bekleyiniz efendim..Aciklik getirmek istediginiz yorumu ve bu cevabida gayet sagduyulu yazdigimi dusunuyorum..

Saglicakla.

oldwolf
30-10-2008, 09:33
*FED IMF ten bağımsız olarak gelişmekte olan 4 ülkenin MB larına 30 ar milyar $ lık SWAP hattı açtı. Bu ülkeler Meksika, Brezilya, G.Kore ve Singapur...

*Macaristan ve Ukrayna'ya da IMF ve AB toplam 50 milyar $'ı stand-by koşullarıyla veriyor...

*Kasım başında yazılarımda çokça değindiğim IMF swap olanakları da netleşecek. Belli başlı gelişmekte olan ülke bir miktar kendi paralarını IMF e depo edip, karşılığında $ alacak. Türkiye için 8.8 milyar $ lık bir opsiyondan sözediliyor.

*Libor lar düşüyor, bankalar sonsuza kadar ellerindeki kaynakları piyaslardan esirgeyemezler, yavaş yavaş kredi mekanizmaları tekrar çalışmaya başlıyor. Yani ödemelerimize mukabil yeni borç bulma imkanı giderek yükseliyor.

*6 kasım da ECB den ve eş anlı olarak BOE dan faiz indirimleri beklenebilir, 17 KAsım da ABD II. canlandırma paketinin açıklanacağı söyleniyor, piyasalar kısa vadede iyimser olabilir, risk iştahı bir miktar geri gelebilir.

*Sakın $ bitecek diye korkmayın derim, en son korkacağınız şey bu olsun :)

Son söz : ne demiştik $ 1.70 üzerindeyken? "1.70 üzerinde katli vaciptir deyyusun!" :D

oldwolf
30-10-2008, 10:04
IMF gelişmekte olan piyasaların kısa vadeli likidite sıkışıklığını hafifletmek için geliştirdiği swap olanağını onayladı. Altta IMF in sitesinden alıntı duyuru var.

****************

IMF LENDING

IMF to Launch New Facility for Emerging Markets Hit by Crisis
IMF Survey online



October 29, 2008

IMF Executive Board approves new short-term lending facility
Loans aimed to help emerging markets with sound policies get through crisis
Goal to tide them through temporary liquidity problems
The IMF said it will create a new short-term lending facility to channel funds quickly to emerging markets that have a strong track record, but that need rapid help during the current financial crisis to get them through temporary liquidity problems.

In a press announcement, the IMF said the Short-Term Liquidity Facility (SLF) is designed to help emerging market countries with a track record of sound policies address the fallout from the crisis. The new facility, approved by the IMF's Executive Board on October 28, comes with no conditions attached once a loan has been approved and offers large upfront financing to help countries restore confidence and combat financial contagion.

"Exceptional times call for an exceptional response," said IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn. "The Fund is responding quickly and flexibly to requests for financing. We are offering some countries substantial resources, with conditions based only on measures absolutely necessary to get past the crisis and to restore a viable external position," he said.

Fallout from crisis

Until recently, emerging markets were one of the few bright spots left in a world economy hit by massive deleveraging, failing banks, and corporate profit warnings. But now, the crisis is spreading beyond the advanced economies where it originated, with emerging markets all over the world suffering from the squeeze in global financial markets. The IMF has already reached outline financing agreements with Iceland, Hungary, and Ukraine, and is in advanced talks with several other countries.

The SLF will allow the IMF to help its members at a critical time. "Even countries that have excellent track records of implementing strong macroeconomic policies have been caught up in the global financial market crisis. They need support, and the IMF is ready to give it," Strauss-Kahn said.

"The SLF will support the authorities' efforts to reduce the impact of the crisis. Approval of a request for support under the SLF will help members fortify defenses against temporary capital account outflows, boost confidence and provide needed policy space," he said.

Plugging a gap in IMF's toolkit

Despite the current surge in demand for IMF resources, there is a growing recognition that the Fund's traditional facilities may not be the optimal means of addressing short-term balance of payments pressures in every case.

"While existing Fund loan facilities offer flexibility, they are fundamentally used for countries that require both financing and policy adjustment, and not for countries that despite strong initial macroeconomic positions and policies are facing short-term liquidity pressures. This facility addresses that gap in the Fund's toolkit of financial support," Strauss-Kahn said.

IMF First Deputy Managing Director John Lipsky told an October 29 news conference in Washington that the SLF "is designed to be easy to use and very rapid for those countries where use is appropriate."

The unique features of the SLF will address the needs of emerging market countries more directly than would a traditional IMF stand-by arrangement:

• Purpose. Provide large, upfront, quick-disbursing, short-term financing to help countries with strong policies and a good track record address temporary liquidity problems in capital markets.
• Eligibility. Countries with a good track record of sound policies, access to capital markets and sustainable debt burdens may qualify (the IMF's standard debt sustainability analysis should indicate a high probability that both public and private debt will remain sustainable). Policies should have been assessed very positively by the IMF's most recent country assessment.
• Conditions. Financing is made available without the standard phasing and loan conditions of more traditional IMF arrangements. However, borrowers are expected to certify that they are committed to maintaining strong macroeconomic policies.
• Size of loan. Disbursement of IMF resources can be up to 500 percent of quota, with a three month maturity. Eligible countries are allowed to draw up to three times during a 12-month period.

Responding with all necessary financial force

The IMF's liquidity currently stands at historically high levels. But this could rapidly change as the IMF approves new lending under its more traditional facilities, and if there is wide demand for the SLF. "The IMF will respond with all the necessary financing," Strauss-Kahn said. "We are prepared to use our own resources and to work with others to generate additional resources to make sure that countries have the money they need to restore confidence and maintain stability."

The new facility is part of a wider review of the IMF's financing role in member countries, launched earlier in 2008 to make sure the Fund has the right instruments to meet countries' needs in a world characterized by growing—and increasingly complex—cross-border financial flows.

In September 2008, the IMF revamped its Exogenous Shocks Facility, which is designed to help low-income countries cope with emergencies caused by events beyond their control.

***************

Kısaca diyor ki,

Türkiye kotasının 5 katını çekebilir (8.8 mlr $)....süresi 3 ay...1 yıl içinde 3 kere yeniliyebilir..

BU TAMAMEN STAND BY ANLAŞMALARINDAN AYRI BİR OLANAKTIR...

tengizman
30-10-2008, 11:20
1.4792'den kapattim pozisyonumu

herkese gecmis olsun...

zxcvb
30-10-2008, 11:37
1.4792'den kapattim pozisyonumu

herkese gecmis olsun...

Ne düşünerek bunu yaptınız sayın tengizman? paylaşır mısınız?

oldwolf
30-10-2008, 12:04
Simsek: "imf ile ihtiyati stand by'a iliskin teknik duzeyde diyalog devam ediyor" - cnbce

simsek: "cipa niteligindeki ihtiyati stand-by'a iliskin yapici yaklasimimiz suruyor" - cnbce

tengizman
30-10-2008, 12:52
Ne düşünerek bunu yaptınız sayın tengizman? paylaşır mısınız?


@zxcvb,

MB'nin elinde doviz olmadigi icin guclu bir mudahale yapamiyordu,50 milyon $'lik kucuk alis hamlesi vardi ama konusulanlar buyuktu yani kaba tabirle kandirmaca..Doviz rezervlerimiz yeterlidir,bunun ustesinden geliriz,daha guclu bir mudalahe yapabiliriz gibilerinden..MB Baskaninin haber bultenlerinin canli baglantilarindaki konusmalari,durusu o kadar guvensiz gelmistiki bana.Konusurken sesi titriyor,soruya soruyla karsilik veriyordu.Bu topicte o aksam MB baskani Sn Durmus'u izledikten sonra yazmistim zaten bunlari..


Ayrica alisi yaparken oldwolf'un yorumlarindan da yararlandim.Kendisine de tesekkur ederim.Ona Sali gunu gonderdigim PM'de persembe gunu 1.46-148 araliginda alirim demistim ve oylede yaptim.

Ha simdi diyebilirsiniz ya daha da fazla duserse diye.Dusebilir de cikabilir de,sonucta dalgali kur..Dun aksam belki NTV'de izlemissinizdir Deniz Gokce ve ismini hatirlayamadigim unlu bir iktisatci doviz hakkinda yorum yapmaktan kacindi,dovizdeki alcalis ve yukselislerin cok hizli gelistigini soyleyerek.

Bunu ben dovizi alirken gordum..Internet bankaciliginda her 'AL' komutu verdigimde 'ISLEM YAPMAK ISTEDIGINIZ DOVIZ KURUNDA DEGISIKLIK OLMUSTUR,GERI DON' yazisiyla karsilastim,yaklasik 10 dk surdu bu.Tek care telefon acip musteri temsilcisine aldirmakti.Kazakistan'da oldugum icin ve banka cok yogun oldugu icin yaklasik buda 10 dk kadar surdu.Ayrica musteri temsilcisi hesabinizda sorun var diyerek yaklasik 5 dk kadar bekletti beni,halbuki hesabimda herhangi bir sorun yoktu.Uzun ugraslar sonucu 1.4750'den alabilecegim dolari 1;4792'den alabildim.

Sonuc olarak,bundan sonra 1.20'ye de duser 2 ytl'ye de cikar,dedigim gibi dalgali kur ve uyanik yabancilar Turkiye'nin cari acigini kullanip para kazanmaya calisacaktir,yillardir bu boyle olmustur.Nacizane fikrim kullanabileceginiz kadar dovizi bir kenara ayirip kalanini faiz az da verse vadeli doviz hesabinda kullanmaktir.Hem kafaniz rahat olur strese girmessiniz hemde kucuk bir miktarda olsa doviz artiniz olur.

Saglicakla...

oldwolf
30-10-2008, 13:01
Ne demek MB sının elinde döviz yoktu..kandırmaca filan..:) Lütfen komik olmayınız..

Ayrıca burada hep vurguladığım gibi şu anda istese, 8.8 milyar $ alabilir IMF den ekonomi yönetimi, alın size 80 mlr $ rezerv..

IMF le ihtiyati stand by da bana göre gerçekleşecek, bu kadar dalgalı denizde hükümet mutlaka sağlam bir çıpaya gereksinim duyacak. 20 mlr $ da ordan koyun üstüne, rezervler 100 mlr $ a çıkabilir..

Türk halkının "dandik" para zamanlarında kalma korkusu "eyvah döviz bitecek!" bitmez efendim bitmez...bu dinamik ülke her zaman sermaye çeker, borç bulur..o kadar da karamsar olmayın..

Kalın sağlıcakla,

not: yazdıklarım $ kurunun dalgalanmayacağı anlamına gelmiyor, elbette adı üstünde dalgalı kur..

tengizman
30-10-2008, 13:09
Ne demek MB sının elinde döviz yoktu..kandırmaca filan..:) Lütfen komik olmayınız..

Ayrıca burada hep vurguladığım gibi şu anda istese, 8.8 milyar $ alabilir IMF den ekonomi yönetimi, alın size 80 mlr $ rezerv..

IMF le ihtiyati stand by da bana göre gerçekleşecek, bu kadar dalgalı denizde hükümet mutlaka sağlam bir çıpaya gereksinim duyacak. 20 mlr $ da ordan koyun üstüne, rezervler 100 mlr $ a çıkabilir..

Türk halkının "dandik" para zamanlarında kalma korkusu "eyvah döviz bitecek!" bitmez efendim bitmez...bu dinamik ülke her zaman sermaye çeker, borç bulur..o kadar da karamsar olmayın..

Kalın sağlıcakla,

not: yazdıklarım $ kurunun dalgalanmayacağı anlamına gelmiyor, elbette adı üstünde dalgalı kur..

@oldwolf,

MB yuksek miktarda alim ihaleleri gerceklestirseydi sikintiya girebilirdi bence,su anda 50 milyon $'i orta olcekli bir isadamindan da rahatlikla bulabilirsiniz.Ayrica yuksek miktardaki alim ihalesi belkide ters bir etki verebilir,panik ortami olusturabilirdi de.O durumda devamli mudahele etmek zorunda kalacak ve rezervi eritecekti. Ha IMF konusunda haklisiniz.Turkiye'nin en buyuk kozlarindan biri de IMF'dir.Cunku Turkiye tabiri caizse parmagini oynatsa IMF heyeti kosa kosa gelecektir ve istedigi miktari da vermeye hazirdir.Sartlari ne olur derseniz onuda buyuklerimiz bilir...

IMF'de kaz gelecek yerden tavugu esirgemez ayrica..Turkiye'ye guven de var isin icinde.Nufus genc ve caliskan bir ulke,banka sistemide bircok unlu ekonomistin dedigi gibi Avrupa'daki sistemden daha saglam...IMF bugun bircok ulkeye nakiti akitti ancak gozu arkada kalarak..

Sizde saglicakla kalin..

oldwolf
30-10-2008, 13:17
@oldwolf,

MB yuksek miktarda alim ihaleleri gerceklestirseydi sikintiya girebilirdi bence,su anda 50 milyon $'i orta olcekli bir isadamindan da rahatlikla bulabilirsiniz.Ayrica yuksek miktardaki alim ihalesi belkide ters bir etki verebilir,panik ortami olusturabilirdi de.O durumda devamli mudahele etmek zorunda kalacak ve rezervi eritecekti. Ha IMF konusunda haklisiniz.Turkiye'nin en buyuk kozlarindan biri de IMF'dir.Cunku Turkiye tabiri caizse parmagini oynatsa IMF heyeti kosa kosa gelecektir ve istedigi miktari da vermeye hazirdir.Sartlari ne olur derseniz onuda buyuklerimiz bilir...

IMF'de kaz gelecek yerden tavugu esirgemez ayrica..Turkiye'ye guven de var isin icinde.Nufus genc ve caliskan bir ulke,banka sistemide bircok unlu ekonomistin dedigi gibi Avrupa'daki sistemden daha saglam...IMF bugun bircok ulkeye nakiti akitti ancak gozu arkada kalarak..

Sizde saglicakla kalin..

MB nın 50 mln $ satım ihalelerine başlaması, sembolik bir anlam taşır piyasa için. Bu ihaleleri açarken, gerekirse, spekülatif atak olursa, direk müdahale de edeceğim demiştir. Yani "isteyene bunu zorlayana yüksek kurdan milyarlarca $ veririm, ona göre hesabınızı kitabınızı yapın" demiştir.

50 mln usd vermesi, asla piyasadaki $ likiditesinin kurumasına izin vermeyeceğim anlamındadır. yoksa başkaca bir maksadı yoktur..

sen@senibil
30-10-2008, 13:56
sayın ihtiyarkurt'un açtığı topiği sevdim,
ve dolar tekrardan,1.483 li rakamlara inmiş durumda.
Bazı Amerikan hayranı (veya ajanı) provakatör'lerin açtığı dolar 3.00-10.000.lira olacak gibi,Amerika,İran'a vuracak tarzı,gavurun ekmeğine yağ süren tezlere mukabil,
böyle yazılar okumak,insanın hoşuna gitmiyor değil.Bazı şeyler düşünceyle başlıyor çünkü,hani bir akllıya 40 gün deli derlerse,adam 40.gün fırttırıyor misali.
Tabii İhtiyatı elden bırakmamak kaydıyla.

oldwolf
30-10-2008, 14:37
Elbette piyasa çok volatil, kurlar çok sert dalgalanıyor ve dalgalanacak da..Bu topiği açarken iddiamız $ 1.15 - 1.20 olacak değil, nereye ne hızla çıkar nereye ne hızla düşer bunu herhangi birinin de tahmin edebileceğini sanmıyorum.

Sadece 1.70 üzerinden kısa vadeli kırılma olabileceğini de insanlara düşündürtmek istedim, zaten oldu da..Bugün 1.50 nin altını gördü.

Keşke 1.50-1.65 gibi üreteni ihracatçıyı, reel ekonomi yatırımcısını ateşleyecek bir banda otursa 2-3 yıllık süreçte..

Topic işlevini yerine getirdi, $ 1.70 üzerindeydi burayı açtığımda ve TL yi savunduğumda, bugün 1.50 altını gördü tekrar söyleyelim.

Kur dalgalanır ve yukarıları görürse lütfen tepkileriniz bana olmasın, burda sadece bilgi ve yorum paylaşıyoruz, tartışıyoruz...

kıtır
30-10-2008, 14:48
sayın ihtiyarkurt'un açtığı topiği sevdim,
ve dolar tekrardan,1.483 li rakamlara inmiş durumda.
Bazı Amerikan hayranı (veya ajanı) p....'lerin açtığı dolar 3.00-10.000.lira olacak gibi,Amerika,İran'a vuracak tarzı,gavurun ekmeğine yağ süren tezlere mukabil,
böyle yazılar okumak,insanın hoşuna gitmiyor değil.Bazı şeyler düşünceyle başlıyor çünkü,hani bir akllıya 40 gün deli derlerse,adam 40.gün fırttırıyor misali.
Tabii İhtiyatı elden bırakmamak kaydıyla.

lütfen terbiye sınırları içine gelin...

kıtır
30-10-2008, 14:52
Elbette piyasa çok volatil, kurlar çok sert dalgalanıyor ve dalgalanacak da..Bu topiği açarken iddiamız $ 1.15 - 1.20 olacak değil, nereye ne hızla çıkar nereye ne hızla düşer bunu herhangi birinin de tahmin edebileceğini sanmıyorum.

Sadece 1.70 üzerinden kısa vadeli kırılma olabileceğini de insanlara düşündürtmek istedim, zaten oldu da..Bugün 1.50 nin altını gördü.

Keşke 1.50-1.65 gibi üreteni ihracatçıyı, reel ekonomi yatırımcısını ateşleyecek bir banda otursa 2-3 yıllık süreçte..

Topic işlevini yerine getirdi, $ 1.70 üzerindeydi burayı açtığımda ve TL yi savunduğumda, bugün 1.50 altını gördü tekrar söyleyelim.

Kur dalgalanır ve yukarıları görürse lütfen tepkileriniz bana olmasın, burda sadece bilgi ve yorum paylaşıyoruz, tartışıyoruz...

sn oldwolf,
bazan çok nazik bazan çok provokatif yazıyorsunuz... inanın ne istediğinizi veya ne yaptığınızı anlayamadım...
not 1.5-1.6 ihracatçıyı ne kadar memnun eder bu tartışmalı...bir de bu kurlar döviz kredisi kullanmış şirketleri ne kadar etkiler . bunlar için ilave bilgiler lazım...
ayrıca uyarı topicine aldım ibrahim karagül bugünkü yazısı ilginç...

sen@senibil
30-10-2008, 15:27
lütfen terbiye sınırları içine gelin...

sayın kıtır yanlış anlaşılma olmasın,
amerikan hayranı ajan ve provakatör anlamında yazmıştım.
Bu hayranlık ve ajanlık konusunda ısrar ediyorum.Hollyvood filimlerini bazı gazetelerin köşe yazılarında allayıp pullayan,Ameridan para aldıkları bunların bizzat FBI arşivlerinden belgelenmiştir,filme gidiyorsun beş para etmediğini görüyorsun;filme seni sadece reklam yönlendiriyor,o açıdan bakarak,yazdım.Yanlış anlaşıma meydan vermemek açısından düzeltiyorum.

ketenhelva65
30-10-2008, 15:53
Bence düzelmedi.ve yazınızıda üstüme alındım çünki bir yazımda doların olabildigi kadar yüksek olmasını umut ettiğimi yazmıştım ve sebeplerinide yazmıştım.ve doların artmasını isteyen kişi eger bu işten para kazanmak isteği ile degil bunu ilke adına yapıyorsa o kimselere provakatör yada ajan yada amerika hayranı yada(muhtemelen bir küfür kastedilen)p.......'ler denmemelidir,ve dahi ''dolar artacaktır'' diyen bir kişide sadece öngörüsünü söyleyerek bilğisini paylaşıyor olabilir.
saygılarımı sunmayacagım için kusura bakmayınız,iyi günler dilerim..

yada yazılarınızı kısıtlayarak,tam manası ile odaklayarak yazın.gerçekten insanın kendisini bilmesi kadar büyük erdem yoktur.-nick inize atıfla.

sen@senibil
30-10-2008, 16:10
Bence düzelmedi.ve yazınızıda üstüme alındım çünki bir yazımda doların olabildigi kadar yüksek olmasını umut ettiğimi yazmıştım ve sebeplerinide yazmıştım.ve doların artmasını isteyen kişi eger bu işten para kazanmak isteği ile degil bunu ilke adına yapıyorsa o kimselere provakatör yada ajan yada amerika hayranı yada(muhtemelen bir küfür kastedilen)p.......'ler denmemelidir,ve dahi ''dolar artacaktır'' diyen bir kişide sadece öngörüsünü söyleyerek bilğisini paylaşıyor olabilir.
saygılarımı sunmayacagım için kusura bakmayınız,iyi günler dilerim..

yada yazılarınızı kısıtlayarak,tam manası ile odaklayarak yazın.gerçekten insanın kendisini bilmesi kadar büyük erdem yoktur.-nick inize atıfla.

tamamen haklısınız,dikkat edeceğim.vaktimin namüsait olmasından bu gibi hallere bazen düşebiliyorum.Kestirmeden gideyim diyorum,ama bir ayağım çukura kayıyor bazen.Sanıyorum sizde yukarıda bir yazım hatası yapmışsınız.p....'ler denmemelidir.Yazmışınız.yazının gidişatına göre..
p.....ler denmelidir.diye algıladım.Tabi yanlış anlamamışsam.saygılarımla.

oldwolf
30-10-2008, 16:33
Polemiklerle vakit kaybetmeyelim, pek çok kişi faydalandı belki de burada ortaya konan fikirlerden, sadece tek taraflı düşünürsek, sağlıklı düşünmüyoruz demektir...

sen@senibil
30-10-2008, 16:36
Polemiklerle vakit kaybetmeyelim, pek çok kişi faydalandı belki de burada ortaya konan fikirlerden, sadece tek taraflı düşünürsek, sağlıklı düşünmüyoruz demektir...

:super::super::super::cool::cool::cool:

kıtır
30-10-2008, 17:33
sayın kıtır yanlış anlaşılma olmasın,
amerikan hayranı ajan ve provakatör anlamında yazmıştım.
Bu hayranlık ve ajanlık konusunda ısrar ediyorum.Hollyvood filimlerini bazı gazetelerin köşe yazılarında allayıp pullayan,Ameridan para aldıkları bunların bizzat FBI arşivlerinden belgelenmiştir,filme gidiyorsun beş para etmediğini görüyorsun;filme seni sadece reklam yönlendiriyor,o açıdan bakarak,yazdım.Yanlış anlaşıma meydan vermemek açısından düzeltiyorum.

bakın ekonomi -çoğu sosyal bilim gibi- lastik gibi bir ilimdir kurların aşağıda kalmasını istemek de ekonomik olarak sizi ABD ajanı yapabilir... nitekim son 6 yılda biz yabancılara dehşet faizler ödedik adamlar dolar bazında dehşet paralar kazandılar sonuçta biz gene krizdeyiz.. bu cümleye bakan biri sizi tam tersi konuma koyabilir. bir de vatan hainliği kolay bir yafta değildir tıpkı vatan sevmek gibi...

sen@senibil
30-10-2008, 18:07
bakın ekonomi -çoğu sosyal bilim gibi- lastik gibi bir ilimdir kurların aşağıda kalmasını istemek de ekonomik olarak sizi ABD ajanı yapabilir... nitekim son 6 yılda biz yabancılara dehşet faizler ödedik adamlar dolar bazında dehşet paralar kazandılar sonuçta biz gene krizdeyiz.. bu cümleye bakan biri sizi tam tersi konuma koyabilir. bir de vatan hainliği kolay bir yafta değildir tıpkı vatan sevmek gibi...

demek istediğinizi anladım.Benm karşı çıktığım konu zorlama yorumlar.
Yani vatandaş yazmış dolar 3.000.olacak .yani kesin olarak tanımlamış
tamam kardeşim,belki bunun tersini de iddia etmek yanlış,
bu yanlışa da düşmüş olabiliriz,
yani dolarda olsa herşeyin fiyatını piyasa koşulları arz talep belirler,
zorlama yorumlar dışında tüm yorumlara açık olmak gerek.
krizde olmamızın sebebi,cari açığımızın olması ve dolar cinsinden borçlanmamız ve bu enstürümana ihtiyacımız olması.İMF denilen amerikan simsarlarının
"bi ihtiyacınız varmı?"sorusuna muhatap olmamız,ya da bu simsarların kapısını çalmamıza ihtiyacımızın olması,ülke olarak gurur verici olmasa gerek.İnşallah bu günleri de atlatacağız.7.Trilyon dolarlık bor madenimiz var nasılsa.Onu da haraç mezat bu üçkağıtçılara bari kaptırmasak.

oldwolf
30-10-2008, 18:28
Ekonomi biliminde henüz kurların hareketini tutarlı bir biçimde açıklayabilen bir teori henüz geliştirilemedi. Neyin ne kadar ne zaman etkili olacağını neyin nereye varacağını kurlar konusunda söyleyemiyoruz. Bu bütün pariteler için geçerli. Öylesine çok faktör etkili ki, herhangi bir ekonometrik model işin içinden çıkamıyor, dolayısıyla bir model geliştirilemiyor.

O sebepten kurlardaki dalgalanmalara alışık olmalıyız. Haa bunu önemsemeden $ borçlanıp risk almış, yatırım yapmış şirketler zarar görmeyecek mi? elbette görecek...

Benim burda en başından beri anlatmaya çalıştığım, TL nin artık 10 yıl önceki gibi "dandik" bir para olmadığı ve bu ülkenin doğrudan sermaye yatırımı çekebileceği ve gerekirse borç bulabileceği..

IMF le anlaşabilir, swap olanağını kullanabilir, körfez sermayesi çekebilir, yurtdışından para gelebilir...

Aralık ayında AKBANK ın milyar dolarlık bir sendikasyon geri dönüşü var. Orda işin rengi belli olacak derim.

1.75 ve üzeri $ kuru benim için "yüksek" seviyelerdir, üzerine çıkamaz mı, elbette böyle bir ihtimal bulunuyor, ama dedim ya "bana göre"...

kıtır
30-10-2008, 18:38
ben en iyi iktisadın (tasarruf ve kanaat anlamında) boçlanmadan varolan kaynaklardan yapıldığına inanıyorum ve
"IMF le anlaşabilir, swap olanağını kullanabilir, körfez sermayesi çekebilir, yurtdışından para gelebilir..."
keşke bunları beklemek yerine testi akarken doldurup kendi kaynaklarımıza başvursaydık...

kıtır
30-10-2008, 18:42
demek istediğinizi anladım.Benm karşı çıktığım konu zorlama yorumlar.
Yani vatandaş yazmış dolar 3.000.olacak .yani kesin olarak tanımlamış
tamam kardeşim,belki bunun tersini de iddia etmek yanlış,
bu yanlışa da düşmüş olabiliriz,
yani dolarda olsa herşeyin fiyatını piyasa koşulları arz talep belirler,
zorlama yorumlar dışında tüm yorumlara açık olmak gerek.
krizde olmamızın sebebi,cari açığımızın olması ve dolar cinsinden borçlanmamız ve bu enstürümana ihtiyacımız olması.İMF denilen amerikan simsarlarının
"bi ihtiyacınız varmı?"sorusuna muhatap olmamız,ya da bu simsarların kapısını çalmamıza ihtiyacımızın olması,ülke olarak gurur verici olmasa gerek.İnşallah bu günleri de atlatacağız.7.Trilyon dolarlık bor madenimiz var nasılsa.Onu da haraç mezat bu üçkağıtçılara bari kaptırmasak.
sn sensenibil,

imf konusu:
IMF pizzacı gibidir. Çağırılmadan gelmez. Elinde paket kapınıza dayanması için ona telefon etmeniz gerekir.
“Sana geliyorum, canım dehşetli ümük sıkmak çekiyor” demek IMF’nin âdeti değildir. Hep hükümetler ona gider. İyi yönetilmedikleri için ekonomileri kayalara oturma tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkelerin hükümetleri. Bunlar onları batmaktan kurtarsın diye IMF’ye giderler. IMF de onların ümüklerini sıkmaz. “Batmamak için şunu şunu şunu yapmalısınız” der. Ama IMF büyücü değildir. Önerileri bazen çalışır, bazen çalışmaz. Onun için bazen kurtulursunuz, bazen daha beter batarsınız.

ama trilyon dolarlık bor madenleri konusunda eğer siz madenlerinizi değerlendiriyorsanız işe yarar gerisi sadece bizi kandırmak dışında işe yaramaz.. 100 yıl önce petrolumüz var diyemedik 5 milyon kmkareden 780.000 e indik böyle devam edersek borda veya diğer konularda aynı şeyler yaşanılabilir...

ketenhelva65
30-10-2008, 18:43
sayın oldwolf konunun uzamasına sebebiyet verdiğim ve burada yeri olmayan ilke tartışmasına girerek ilğisiz bir yazı yazdığım için sizden özür dilerim.ve elbette topiğiniz bazı düşüncelerinize katılsak,bazılarına katılmasakta oldukça yararlı.bilgi bizi olumlulayan yada olumsuzlayan olsun olmasın çok önemlidir.
saygılarımla..

kıtır
30-10-2008, 20:41
bugün güngör urasın yazısı ayrıntılı bakış açısı verebilir dikkatinize

http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=29357&page=3

icnezyak
30-10-2008, 21:39
Güngör Uras'ın yazısında belirttiği gibi rakamlara göre çıkan para yok gibi.
Benimde dikkatimi çekmişti bu sıcak para çıkma olayı , hedge fonlar falan oturmuyor kafamda kanımca palavra .

E diyelim ki palavra bi şeyi kırk kere söylersen olurmuş hadi bu sıcak para çıkmadan bunlar oluyorsa çıkarken ve çıktıktan sonra neler olur varın bi daha düşünün.

oldwolf
30-10-2008, 23:58
sayın oldwolf konunun uzamasına sebebiyet verdiğim ve burada yeri olmayan ilke tartışmasına girerek ilğisiz bir yazı yazdığım için sizden özür dilerim.ve elbette topiğiniz bazı düşüncelerinize katılsak,bazılarına katılmasakta oldukça yararlı.bilgi bizi olumlulayan yada olumsuzlayan olsun olmasın çok önemlidir.
saygılarımla..

Çok nazik tavrınız ve özeleştiriniz için teşekkürler. Tartışabilmeyi öğrendiğimiz zaman demokrasinin erdemine vakıf olmayacak mıyız zaten..

oldwolf
31-10-2008, 00:25
ben en iyi iktisadın (tasarruf ve kanaat anlamında) boçlanmadan varolan kaynaklardan yapıldığına inanıyorum ve
"IMF le anlaşabilir, swap olanağını kullanabilir, körfez sermayesi çekebilir, yurtdışından para gelebilir..."
keşke bunları beklemek yerine testi akarken doldurup kendi kaynaklarımıza başvursaydık...

Türkiye ekonomisinde tasarruf-tüketim dengesine bakarsanız, tasarruf oranlarının düşüklüğünü görürsünüz. Halkımız harcamayı seviyor, biriktirip bir kenara koymayı değil.

Bir ekonomi yatırımla büyür, ehh yatırım da parayla yani tasarrufla yapılır. Yatırım yapacaksanız ve içerde yeterli miktarda yoksa, yabancılardan borç alarak, onların tasarruflarından kullanarak yaparsınız. Türkiye nin temel problemlerinden biri bu. Cari açığın enerji kalemiyle beraber en büyük kaynaklarından biri de bu...Maşallah aile başına 3 çocuk yapmayı hedefliyoruz da, bu gelecek nesillerin rızkı için istihdam yaratacak yatırımları yapmak için kenara para koymuyoruz. Gerçekten katma değer yaratan istihdam lazım bize...Yabancılarda olup da bizde olmayan meslekler vardır, iki örnek, benzin istasyonu pompacılık ve kamu dairelerinde çaycılık..yurt genelinde 10 000 akaryakıt istasyonunda herhalde bir 50 - 60.000 kişi "çalışıyor"...En son kamuda 80.000 odacı vardı..Bunları aileleriyle düşünürseniz pek çok küçük ada ülkelerinden kalabalık olduklarını görürsünüz. İzlanda mesela 200.000 nüfuslu :)

Bu ülkeye henüz bu ülkenin ihtiyacı olan uzun vadeli kalkınma ve gelişme politikalarını uygulayabilecek babayiğit bir iktidar ne yazık ki gelemedi. Bu ülke genç nüfusuyla, yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle, turizm, tarım potansiyelleriyle çok rahat 20-25 yılda bir almanya, japonya ayarında bir üretim merkezi bir sanayi devi olabilir, ama olamıyor.

Olamıyor çünkü;

Eğer yüksek refahı uzun vadede sağlayacak "export oriented growth" yani " ihracata dayalı büyüme" modeli benimsenmesi gerekiyor. Mevcut iktidarların benimsedikleri "güçlü tl" ucuz döviz politikasından terk anlamına geliyor. Yani yapay ve yüksek refah düzeyi - borçlanarak bugün geçici de olsa yüksek bir tüketim düzeyi tutturma - bugün seçmeni mutlu ediyor ama gelecek nesillerin refahından çalıyor, gerçek potansiyelden uzaklaşmayı beraberinde getiriyor.

Uzun lafın kısası, dünya ölçeğinde ihracatçı sektörler, devasa şirketler, güçlü istihdam, yüksek büyüme ve cari fazla için TL'yi 5-10 yıl kasten değersiz tutabilecek, bunun bedelini ödeyebilecek bir siyasi parti yok ortalarda, hiç de olmadı zaten..

Hangi başbakan diyebilir ki "eyy halkım, şimdi siz refah seviyenizi unutun, bu zaten sanaldı, sizin alım gücünüz aslında bunun yarısı kadar, eşşek gibi, japonlar gibi, alman gibi, koreli gibi, 10-15 yıl buna razı olarak çalışırsanız, gelecek nesiller rahat edecek, bileğimizi kimse bükemeyecek"...AKP bunu denese mesela, çok uzun vadeli kazanımlar için, geliri TL olan on milyonlarca insanın alım gücünü bir politikayla yarıya filan indirse, oy oranının %2 lere %3 lere inmesi hemen hemen garanti olur bence..

Kasları geliştirmek için bile zahmetli ve disiplinli bir çalışma periyodu gerekiyor, bilenler bilir, "Türk kası yapmak" içinse, miskin miskin yatmak yeter de artar bile..


Kalın sağlıcakla..

Haa döviz konusuna değinmedim, nasıl olsa dalgalanacak..:)

ketenhelva65
31-10-2008, 01:47
maalesef haklısınız.umut ettiğim şeyide yukardaki gibi degerlendirmeler sonucu yazmış idim.bu sömürülme sarmalından çıkabilmemiz için en az bir defalık yerle bir olmalıyız,ve bir kuşagın feda edilmesi gerekli gibi görünüyor.
saygılarımla..

sen@senibil
31-10-2008, 10:24
AMERİKA`NIN`DOLAR` EMPERYALİZMİ İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan Amerika üstünlüğünün üç temel ayağı vardı: (1) rakipler karşısındaki askeri üstünlük; (2) Amerikan tarzı üretim yöntemlerinin üstünlüğü ve Amerikan ekonomisinin göreli gücü; (3) küresel rezerv para olarak işlem gören Amerikan doları vasıtasıyla küresel iktisadi pazarlar üzerinde kontrol. Bu üç unsur arasından en büyük rolü oynayan dolar olmuştur. Günümüzde Amerika elinde herhangi bir yabancı rezerv tutmadan tüm dünyadan borç para almaktadır. Dolar de facto küresel rezerv parası olduğu için, ABD`nin resmi değişim rezervinin yaklaşık üçte ikisini Amerikan parası oluşturuyor

http://www.tumgazeteler.com/?a=1672672

devamı bu linkte okunmasında fayda olabilir,...

sen@senibil
31-10-2008, 10:34
Amerikan hükümeti 1972–1974 yıllarında Suudi Arabistan yönetimi ile bir dizi anlaşmalar imzaladı. Bu anlaşmalar ile Suudi Arabistan sahip olduğu petrolü dolar karşılığında satmayı kabul etti ve böylece Suudi Saray(the House of Saud)`ın gücü arttı. Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol üreticisi ve OPEC`in lideri idi. Aynı zamanda Suudi Arabistan, üretim kotasına sahip olmayan tek kartel ülkesidir. Bu ülke `salıncak üreticisi (swing producer)` konumundadır, yani dünya pazarındaki petrol kıtlığını veya bolluğunu düzenlemek amacıyla petrol üretimini artırabilen veya azaltabilen ülke konumundadır. Bu özel konumundan dolayı Suudi Arabistan, petrol fiyatlarını belirleyen ülkedir. Amerika`nın Suudi Arabistan ile yaptığı anlaşma OPEC tarafından da kabul edildi. Bu anlaşmadan hemen sonra, petrol ticareti dünya pazarında Amerikan doları üzerinden yapılmaya başlandı. Bu durum neden önemlidir? Petrol, uluslar arası alanda ticareti yapılan en önemli ürün değildir sadece. Petrol, aynı zamanda modern ekonomide kan işlevini görüyor. Eğer petrolün yoksa onu satın alman gerekir, ve satın almak istiyorsan dolar ile satın almalısın. Diğer ülkeler altın satın alıp elde tutar gibi, dolar satın alıp elde tutarlar. Çünkü dolar olmadan petrol satın alamazlar. Amerikan dolarının uluslararası petrol ticaretinde küresel rezerv para haline gelmesi dolara olan talebi son derece arttırdı. Bu sistem sayesinde ABD artan askeri harcamalarını ve ithalat ihtiyaçlarını dolar basarak karşılama imkanını elde etti. ABD, diğer ülkelerin ciddi meydan okuması ile karşılaşmadığı sürece ve diğer ülkeler Amerikan dolarına güven duyduğu sürece bu sistem çalışmaktadır. Bu sistem ve durum, 1970`li yıllardan itibaren devam eden Amerikan iktisadi hegemonyasının en önemli temelidir. Hiç kuşkusuz bu sistem, Amerikan yönetimine dünya petrol piyasasını kontrol etme olanağını sağlamıştır. OPEC petrolleri Amerikan doları üzerinden fiyatlandırıldığı sürece ve OPEC ülkeleri elde ettikleri dolarları Amerikan enstrümanlarına yatırdığı sürece, Amerikan yönetimi iki yönden kazançlı çıkıyordu. Birincisi, bizzat petrol ticareti ile ilgilidir. Amerikan yönetimi, petrol satın almak için para (dolar) basabilme imkanını yakalamıştır. Yani bu sistem içinde OPEC ülkeleri ihtiyaç duydukları mal ve hizmetleri ithal etmek için dolar kullandıkları sürece, Amerika dışarıdan petrol satın almak için bir takım mal ve hizmetler üretmek zorunda kalmıyordu. Tabi ki bu sistem, eğer dolar petrol ticaretinin aracı olmasaydı düzenli biçimde işleyemezdi. Amerikanın bu sistemden elde ettiği ikinci kazanç ise diğer tüm ekonomilerden geliyordu. Dolar basma yetkisine sahip olmayan diğer tüm ülkeler, petrol satın almak için petrol karşılığında dolar ödemek zorunda idiler. Dolayısıyla diğer ekonomiler, petrol karşılığında OPEC ülkelerine dolar ödeyebilmek için, dolar üzerinde mal ve hizmet ticareti yapmak zorunda kalıyorlardı. Bu sistem, hem Amerikalı iktisadi ve siyasi elitler için reddedilemez kazançlar sağlıyordu, hem de Amerikan ekonomisini doların küresel rezerv para olma rolüne bağlı kılıyordu. 1999 yılının sonunda Euro`nun ortaya çıkmasıyla birlikte küresel finans sistemine yeni bir aktör eklendi. Tedavüle girmesinden birkaç yıl sonra Euro, dünya finans piyasasının ikinci önemli parası haline geldi ve dolara karşı gerçek anlamda alternatif bir para olarak belirdi. Eğer dünya petrol ticaretinin önemli bir kısmı dolar yerine Euro kullansaydı, çok sayıda ülke kendi rezervlerinin daha büyük bir bölümünü Euro olarak tutmak zorunda kalırdı. HSBC`nin Haziran 2003 raporuna göre, küçük düzeyde dolardan kaçma bile, son derece önemli değişimler yaratabilecektir. Böyle bir durumda dolar, küresel sermaye olma konusunda Euro ile önemli bir rekabete girmek zorunda olacaktır. Sadece Avrupa değil, ayrıca petrolünün %80`inden fazlasını Ortadoğu`dan ithal eden Japonya da, sahip olduğu dolar rezervlerinin büyük bir bölümünü Euro`ya çevirmekle zorunda kalacaktır. Hatta dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan ABD bile önemli bir miktarda Euro rezervini elinde bulundurmak zorunda kalacaktır. Böyle bir durum, Amerikan para politikası ve yönetimi için büyük bir yıkım olabilecektir. Günümüzde Amerikalılar, yılda ürettiklerinden 700 milyar daha fazlasını harcıyorlar, yani yılda 700 milyar dolar borç almak zorundalar. Bu durum, her Amerikalı vatandaşın yılda kazandığından 3000 dolar daha fazla değerdeki ithal ürünü tükettiği anlamına gelir. Amerikalılar bu paranın büyük kısmını ellerinde dolar rezervleri bulunduran Çin, Japon ve Avrupalı ülkelerin merkez bankalarından alıyorlar. Dünyanın geri kalanı Amerika`ya yatırım yapıyor, ihracat yapıyor, Amerika`ya yönelik üretim yapıyor ve Amerika`ya gittikçe daha fazla borç para veriyor. Amerikan ekonomisinin kırılgan yapısı IMF`nin 2005 Raporu tarafından vurgulanıyor. Bu rapor, Amerikan ekonomisinin gittikçe artan biçimde yabancılardan gelen – IMF raporunun ifadesiyle – `karşılıksız borçlar (unprecedented borrowing)` tarafından desteklendiğini gösteriyor. Rapor, Amerikan açığının uzun vadede sürdürülemez olduğunu söylüyor. Peki, tüm bunların Irak ve İran ile olan bağlantısı nedir? 2003 IRAK İŞGALİ Doların rezerv parası olma işlevi ile petrol üreticisi ülkeler arasındaki ilişki ve bağa son Irak çatışmasında gözlemlenebilir. 6 Kasım 2000 tarihinde, Amerikalıların başkanlık seçimleri sırasında yaşanılan tartışmalı Florida oylarının sayımı ile ilgilendikleri bir sırada, Irak yönetimi, sahip olduğu petrol rezervlerini bundan böyle dolar üzerinden değil – Irak`ın `gizli silahı` olarak nitelendirilen - Euro üzerinden fiyatlandıracağını ilan etti.

sen@senibil
31-10-2008, 10:36
Bu karar, OPEC ülkelerinin, petrolün dolar üzerinden fiyatlandırılması kuralını çiğneme cesareti gösterdikleri ilk vaka olmuştur. Bu olaydan itibaren Euro`nun değeri sürekli bir artış ve doların değeri sürekli bir düşüş kaydetmiştir. Libya petrolün dolar yerine Euro ile fiyatlandırılmasını talep etmiş, İran, Venezuela ve diğer ülkeler de kendi petrollerini Euro üzerinden fiyatlandırmak istediklerini bildirmişlerdir. Petrol ticareti doların hegemonyasını sağlayan temel faktör olduğu için, tüm bu gelişmeler, Amerikan ekonomisinin gücüne ve ABD`nin küresel hegemonyasına karşı son derece önemli tehditler idi. Amerika müttefiki İngiltere ile birlikte Mart 2003`te Irak`a girdi ve ülkeyi yönetmek için kendi otoritesini kurdu. Irak`ın işgali `birinci petrol para savaşı` olarak hatırlanabilir. Irak işgalinin, Saddam`ın WMD programına ve uluslararası terörizme karşı olmaktan çok, Irak petrolleri üzerinde kontrol sağlamak ve Amerikan dolarını uluslar arası petrol piyasasının hakim parası olarak korumak amacıyla gerçekleştirildiğini iddia etmek için çok sayıda kanıt mevcuttur. Amerikan dolarını petrol ticaretine yön veren para birimi olarak muhafaza etme amacı, Irak işgalinin temel nedenidir. Bu neden, sadece Irak petrolünü kontrol etme amacından daha önemlidir. İşgalden iki ay sonra Irak`ın Euro hesapları tekrar dolara çevrildi ve Irak petrolleri için ödemelerin Amerikan doları üzerinden yapılması gerektiği duyuruldu.

sen@senibil
31-10-2008, 10:42
Fakat hikaye burada bitmedi. Paradoksal olarak, Amerika`nın Irak üzerinde gerçekleşen askeri ve siyasi başarısına ve Amerikan askeri gücünün Avrasya`daki yükselişine rağmen, Ortadoğu ve Latin Amerika`daki petrol üreticisi ülkeler ile Rusya, petrol ticaretinin dolar yerine Euro üzerinden veya bir `para sepeti` aracılıyla yapılması konusunda konuşmaya başladılar. Bunun gerçekleşmesi durumunda, Amerikan dolarının düşüşü hızlanacak ve Euro`nun dünyanın ikinci rezerv parası olma iddiası güçlenecektir. Eğer bir ülkenin ekonomisi sadece parası kadar iyi ise ve eğer dolar değerini kaybetmeye devam ederse, Amerikan ekonomisi bu şartlar altında sert bir düşüşe girecektir. Amerika`nın ve diğer Batılı devletlerin askeri üstünlüğü Irak`ın (ve İran`ın) petrollerini alabilir, ama kontrol altına alamaz. Amerika`nın saldırganlığı ve küstahlığı doların düşüşünü geçici olarak engellemek yerine, OPEC ülkelerini kitlesel olarak Euro`ya yönlendirebilir. Aynı zamanda, çok sayıda insan öldürülecek ve yaralanacak. Örneğin, Irak`ta `... işgali takiben gelen Amerika liderliğindeki işgalci silahlı kuvvetlerin varlığı süresince sivil ölüm bedeli sürekli biçimde artmıştır ve artmaya devam etmektedir`. Irak`taki Amerikan askeri zaferinin daha barışçıl bir dünya yaratacağını ümit edenler, sert ve acımasız biçimde uyanmış olmalılar. Irak Sayım Heyeti(Iraq Body Count- IBC) projesi tarafından 9 Mart 2006 tarihinde açıklanan rakamlar, 1 Mayıs 2003 (Başkan Bush`un savaşın bittiğini açıkladığı tarih) tarihinden itibaren ölen sivillerin toplam sayısının yıldan yıla sürekli artmakta olduğunu gösteriyor. DEJA VU- KİTLE İMHA SİLAHLARININ ARAŞTIRILMASI(İRAN`DAKİ DURUM) Bu cümleleri yazdığım sırada artan bir deja vu anlayışı mevcuttu: Son beş ay içinde medya yayınları, Washington`un İran`ın yeraltında gizlediği nükleer tesislerini yok etmek amacıyla bu ülkeye yönelik saldırgan, önceden önleyici bir nükleer bombardıman düzenlemeyi düşündüğü konusunda spekülasyonlar yaptı. İran belki nükleer bomba elde etmeye çalışıyor olabilir. Ayrıca, radikal milliyetçi demagoji kullanan İran`ın yeni seçilmiş başkanı Ahmedinecad`ın kendisinden önceki başkanlara oranla daha çatışmacı bir politika izlediği de doğrudur. Fakat İran rejimi zannedildiği gibi son derece tehlikeli ve ölümcül bir rejim değildir. Şimdiye kadar, İran`ın nükleer bomba üretmeye yaklaşmış olduğunu gösteren her hangi bir kanıt bulunamamıştır

sen@senibil
31-10-2008, 10:45
Tahran sadece nükleer enerji sanayisi ile ilgilendiğini deklare etti ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması`na imza atmış bir ülke olarak nükleer enerji üretme hakkına sahip olduğunu vurguluyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı(UAEA) başkanı Muhammed el-Baradei 3 Ekim 2004 tarihinde şu açıklamayı yaptı: `İran`ın herhangi bir nükleer silah programı yoktur... Şimdiye kadar yakın tehlike olarak nitelendirilecek bir durum görmedim. İran`da her hangi bir nükleer silah programı görmedim. Gördüğüm şey, İran nükleer yönden zenginleştirilmiş teknolojiyi elde etmeye çalışıyor. Dolayısıyla bu zamana kadar İran`da her hangi bir tehlike mevcut değildir.` Bu açıklamadan sonra Amerikalı yetkililer ve yöneticiler, UAEA`nı sorumsuzluk, İran`a karşı yumuşak bir tavır sergileme ve yalancılık ile suçladılar. ABD`nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi John Bolton 5 Mart 2006 tarihinde, son derece etkili bir İsrail lobi grubu – Amerikan İsrail Kamu Sorunları Komitesi– önünde yaptığı provakatif konuşmasında, Washington`un isteklerini tamamıyla kabul etmediği takdirde İran`ın `son derece kötü sonuçlar` ile karşılaşacağını belirtti ve İran`ı açıkça tehdit etti. Irak savaşında olduğu gibi, İran`a karşı düzenlenecek muhtemel bir askeri operasyonda, Tahran rejiminin sahip olduğu `hayali Kitle İmha Silahları` ile ilgili her hangi bir şey yapılmayacaktır. Bu askeri operasyon, petrodolar makro ekonomiği ve Amerikan dolarının egemenliğine karşı petrol ticaretinde kullanılan alternatif para olarak Euro`dan gelen meydan okuma ile ilgili olacaktır. İran, 2000 yılında Irak petrollerinin ihracatı konusunda Euro`ya dönen Saddam Hüseyin`den daha büyük bir suç işlemiştir. İran`ın planı, sadece elindeki petrolleri Euro üzerinden satmayı değil, aynı zamanda tüm ilgili tarafları - petrol üreticisi ülkeleri olduğu kadar petrol tüketici ülkeleri de - içine alacak olan Euro`ya dayalı bir petrol değişim piyasası oluşturmayı amaçlıyor. İranlı yetkililer Haziran 2004`te, Euro`ya dayalı uluslar arası petrol ticareti mekanizmasının kullanılacağı yeni bir değişim sistemi vasıtasıyla şu anda mevcut olan iki değişim sistemi – New York merkezli NYMEX ve Londra merkezli IPM– ile Mart 2006`dan itibaren rekabet etmeyi planladıklarını açıklamışlardı. Amerikalı şirketler tarafından kontrol edilen NYMEX ve IPE dünya petrol fiyatlarını dolar üzerinden belirleyen yerlerdir. Makroekonomik düzeyde İran petrol borsasının önemi büyüktür. İran`ın planladığı girişim başarılı olursa, 1945 yılından itibaren ilk defa, satın alıcıların ve satıcıların dolar dışında başka bir para üzerinden petrol ticareti yaptıkları ilk uluslar arası değişim sistemi kurulmuş olacaktır ki, bu durum, New York(NYMEX) ve Londra (IPE) tarafından kontrol edilen şu anki uluslar arası petrol ticareti tekeline karşı ciddi bir meydan okuma olacaktır. Bu alternatif petrol borsası, Euro`nun alternatif petrol ticareti parası (petroeuro) olarak sahip olduğu pozisyonunu güçlendirecektir. Bu durum ise, küresel petrol para olarak petrodoların hegemonik statüsünü sona erdirecektir. İran, Suudi Arabistan`dan sonra OPEC`in ikinci büyük petrol üreticisidir. Dünyada ise Rusya, Suudi Arabistan ve ABD`den sonra dördüncü sıradadır. İran, uluslar arası petrol ticareti konusunda son derece avantajı bir coğrafi konuma sahiptir: Ortadoğu ve Hazar Denizi petrol kaynaklarına oldukça yakındır ve Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği gibi başlıca petrol ithalatçılarına çok uzak değildir. İran`ın Euro bazlı petrol ticaretine kayması iktisadi yönden oldukça anlamlı bir durum yaratmaktadır: İran yaptığı petrol üretiminin yüzde 30`unu Avrupa`ya ve geri kalanının büyük kısmını Hindistan ile Çin`e satmaktadır. Ayrıca Euro bazlı petrol borsasının gelişmesi, İran petrol sektörüne yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını arttırabilecektir. Eğer Euro`nun dolar karşısındaki düşü devam ederse, daha fazla sayıda devlet elde tuttukları rezervlerin içindeki Euro`nun payını artıracaklardır

sen@senibil
31-10-2008, 10:46
Kaldı ki, ülkelerin Forex Rezerv Fonu`ndaki varlıklarının yarısından fazlası Euro olarak tutulmaktadır. Böyle bir durumun gelişmesi, İran Parlamentosu Kalkınma Komisyonu üyesi Mohammad Abasspour`a göre İran`a büyük fayda sağlayacaktır. Bu yeni girişimi önemli kılan bir başka husus, günümüzde petrol talebinin büyük bir kısmının doğudan ve özellikle Çin`den geliyor olmasıdır. Küresel para rezervleri için gerçek bir etki, Çin Merkez Bankası`nın elinde tuttuğu büyük yabancı para rezervleri dolardan kaçtığı zaman hissedilecektir. Çin Merkez Bankası kararlı ve kesin bir biçimde dolardan uzaklaştığı zaman diğer merkez bankalar da bu yeni duruma ayak uyduracaktırlar ve böylece dolardan kaçış hareketi para piyasaları üzerindeki etkileri büyük ölçüde arttıracaktır. Ülkelerin Euro alanına girmeleri ve Rusya`nın petrol ticaretinde dolar yerine Euro`yu tercih etmesi için pek çok neden vardır. Amerikan dolarının değerindeki değişkenliğin yüksek olması ve paraları diğer paralara dönüştürmenin maliyeti petroeuro`yu cazibeli kılabilir. Tabii ki, bu durumun gerçekleşmesi için aşılması gereken çok sayıda siyasi engel mevcuttur. Fakat günümüzde petrolün hem dolar hem de Euro üzerinden fiyatlandırılması kolaylıkla görülen bir gerçekliktir. Yüz yıl önce İngiliz poundu dünyanın birinci parasıydı. Büyük Britanya ilk modern sanayi ülkesi olduğu için pound bu üstünlüğe ulaştı. İngiliz sanayisinin sahip olduğu yüksek verimlilik düzeyi sayesinde ve sanayi ürünleri henüz yeni yeni piyasaya çıkmaya başladığı için, İngiliz malları hem fiyat hem de miktar olarak dünyanın geri kalan ülkelerinin mallarının yerini aldı. Tüm dünya Britanya`ya hammadde satıyordu ve – kullanılan meşhur tabirle – Britanya `dünyanın atölyesi` idi. Britanya`nın askeri (özellikle donanama) gücü ve sömürgelerde sağladığı servet birikimi poundun üstünlüğünü ve dünya finans merkezi olarak Londra`nın pozisyonunu güçlendirdi. Fakat bu durum sonsuza kadar sürmedi: diğer ülkelerdeki sanayisel gelişim Britanya ekonomisinin üstünlüğünü azaltmaya başladı ve rakip ülkeler üretim verimliliği konusunda Britanya`yı geçmeye başladılar. Ve nihayet, Birinci Dünya Savaşı`nın yarattığı yeni dünya ekonomisi koşulları Britanya poundu için ölüm çanlarını çalmaya başladı. Savaş yılları süresince ve savaş sonrasında Britanya`nın artan borçları nedeniyle Amerikan doları önce alternatif para ve ardından hakim para olarak ortaya çıktı. Bir kere dolar poundun pozisyonunu ele geçirince durum hızla değişmeye başladı. Dolar egemenliğinin düşüşüne neden olacak olan temel etkenler ve baskılar on yıllardır oluşmaktadır. Fakat bu etkenler ve baskılar, ancak şu anda etkisini gösterebilecek duruma gelmiştir. GÜÇ DOĞUYA KAYIYOR Son derece farklı bir dünya oluşuyor. ABD ile AB`nin jeopolitik düzeyde rekabet içine gireceklerini söylemek için henüz erken. Fakat buna ilişkin belirtiler şu anda mevcuttur. Euro`nun yükselişi ve dolar ile rekabete girmesi jeopolitik sonuçlar üretecektir. Yakın bir zamanda ABD ile AB, ticaret ve finans alanlarında çok daha sert bir rekabet içine gireceklerdir. Daha iddialı ve hırslı bir Avrupa ile rekabet gücü daha az olan bir Amerikan ekonomisi, bu iki taraf arasındaki ticaret rekabetini daha fazla düzeyde politize edecektir. Tabii ki, yeni ortaya çıkan ekonomi-politik gelişmelerin hiçbiri ABD ve AB arasında silahlı çatışmaya neden olmayacaktır. Fakat bu ekonomi-politik gelişmeler, radikal biçimde şu anda yaşadığımız dünyadan farklı bir dünya meydana getirecektir. Fakat önümüzdeki 20 yıl içinde, 2025`e kadar, hem Amerika hem de Avrupa birbirlerinden çok Asya`nın yükselişinden endişe duyacaklardır. Dolar hegemonyasının düşüşü haricinde, zenginliğin ve gücün hızla Çin`e ve Hindistan`a kaydığını gösteren çok sayıda kanıt ve gösterge mevcuttur

sen@senibil
31-10-2008, 10:47
Gücün Batı`dan Doğu`ya transferi 1990`ların sonlarından itibaren başladı. Washington merkezli `think-tank` kuruluşları, 1990`lı yıllardan bu yana Asya`nın ve özellikle Çin`in mikro elektronik, nano teknolojisi, hava ve uzay sanayi alanlarında gerçekleştirdiği hızlı ilerleme hakkında raporlar hazırlamakta ve bu durumun Amerika`nın küresel liderliği açısından ne gibi bir anlam taşıdığına ilişkin senaryolar üretmektedirler. Amerikalı yöneticiler 1990`ların başlarından beri Çini potansiyel bir `stratejik rakip` olarak değerlendiriyorlar ve Çin`e büyük ölçüde baskı uyguluyorlar. Amerika`yı çok yakından ve derinden ilgilendiren bir konu, Çin`in petrole olan talebinin hızla artıyor olmasıdır. Petrol tüketimi konusunda ilk defa 2003 yılında Japonya`yı sollayan Çin, günlük olarak toplam 6,5 milyon varil(bbl/d)lik petrol talebi ile 2004 yılında dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi oldu. EIA tahminlerine göre Çin`in petrol talebi 2025 yılında 14,2 milyon bbl/d olacaktır ve bunun 10,9 milyon bbl/d`lik kısmını ithal edecektir. Çin ekonomisinin küresel güçlere açılması, Amerika`nın, Sovyet Bloğuna karşı Mao Zedong ile uzlaşmak amacıyla 1970 yılında başlattığı bir Soğuk Savaş politikasıydı. Fakat ironik bir biçimde, otuz yıl sonra Amerika, Çin`de pazar ekonomisi alanının hızla genişlemesini, Amerika`nın küresel hegemonyasına karşı ciddi bir tehdit olarak değerlendirmeye başladı. Amerikan ekonomisindeki belirsizlik ve teknoloji alanındaki liderliğinin gerilemesi, Amerika`nın kendi stratejik-ekonomik opsiyonlarını yeniden düşünme zamanının geldiğini gösteriyor. Tüm bunlar, küresel iktisadi meydan okumalarla mücadele etme biçiminin içeriğini radikal biçimde değiştirebilir. Günümüzde Çin yüksel en önemli güçtür. Fakat Çin yalnız değildir. Hindistan ve diğer Asyalı ülkeler on yıllardır başlıca Batılı ülkeleri sollayan büyüme hızlarını yakaladılar. Yıllık yüzde dokuzdan fazla gerçekleşen iktisadi büyüme hızıyla Çin, şu anda dünyanın altıncı büyük ekonomisidir. Hindistan`ın yıllık büyüme hızı yüzde sekizdir. Çin`in bu yıl içinde Fransız ve İngiliz ekonomilerini geçmesi, 2010 yılına kadar Japon ekonomisini geçip Alman ekonomisini ikiye katlaması ve 2020 yılına kadar dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline gelmesi bekleniyor. Tek çocuk politikasına rağmen Çin`in çalışma yaşındaki nüfusu 2015 yılında 1 milyara ulaşacak ve bu tarihten sonra da düzenli olarak artacak. Hindistan nüfusunun yaklaşık 500 milyonu 19 yaşının altındadır ve yüksek doğurganlık oranına sahiptir. Yüzyılın ortalarına kadar Hindistan`ın 1,6 milyarlık nüfusa ve Çin`in sahip olacağı işçi sayısından 220 milyon daha fazla işçiye sahip olacağı tahmin ediliyor. Tabii ki bu büyük nüfus, istikrarsızlığın kaynağı ve nedeni olabilir. Fakat eğer devlet, Hindistan kitlelerine gerekli eğitimi ve diğer olanakları sağlayabilirse, bu büyük nüfus iktisadi büyüme için büyük bir avantaj sağlar. Son 10 yılın deneyimleri, Hindistan`ın yakın geleceği hakkında problemlerden çok iyimserlik sunmaktadır. Çin, Asya ekonomisinde 1990`larda yaşanılan gerilemenin giderilmesi ve iyileştirilmesi sürecinin lokomotifi olmuştur. Örneğin, Çin`in iktisadi büyümesinden en fazla faydalanmış olan ülke Japonya olmuştur ve bu ülkenin temel iktisadi göstergeleri bu sayede gelişmiştir. Çin`e yapılan ihracatlar sayesinde Japonya nihayet on yıldır içinde bulunduğu iktisadi krizden kurtulmuştur. Çin`den sonra Hindistan, bir iktisadi süper güç olarak doğmaktadır. Dışarıdan veya sadece bir turistik gözlem ile Hindistan`ın iktisadi bir dev olarak gelişmekte olduğunu söylemek zordur. Aşırı yoksulluğun şok edici belirtileri sermayede bile fazlasıyla görülmektedir: metro sisteminin yokluğu, kötü düzenlenmiş yol sistemi ve korkunç trafik. Fakat iş gökdelenleri, araştırma ve geliştirme merkezleri Hindistan`ın her yerinde ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla Hindistan`da bir mucize görebilirsin. Hindistan günümüzde gerçekleşen küresel yenilikler zinciri içinde büyük bir role oynuyor. Motorola, Hewlett-Packard, Cisco Systems ve daha diğer pek çok yüksek teknoloji alanında faaliyet gösteren dev firmalar, yeni bilgisayar yazılım platformları kurmak ve gelecek kuşaklar için göz kamaştırıcı multimedya özellikler keşfetmek için Hindistan`da kendi iş ekiplerini oluşturuyorlar ve bu ülkeye yatırım yapıyorlar. Intel, son model gemiler dizayn eden Bangalore`de 2000 mühendis çalıştırıyor. Hindistan tasarım merkezleri, araba motorlarından tutun, General Motors ve Boeing Crop gibi dev müşteriler için geliştirilen uçak kanatlarına kadar, her şeyin gelişmiş tasarımlarını üretmek amacıyla 3-D bilgisayar simülasyonları kullanıyor.

sen@senibil
31-10-2008, 10:48
Savaş sonrası dönem, Japonya ve Güney Kore`de iktisadi mucizelere tanık oldu. Fakat bu iki ülke, ne dünya çapında güç elde etmek, ne de çeşitli sanayi dallarında küresel oyunu değiştirmek için gerekli olan nüfus yoğunluğuna sahip değillerdi. Bu iki ülkenin tersine, Çin ve Hindistan 21. yüzyıl kürsel ekonomisini değiştirebilecek ağırlığa ve dinamizme sahiptirler. Bu iki ülkenin ortaya çıkışı, 19. yüzyıl Amerikan destanına son derece yakın bir paralellik gösteriyor: tarım ve tekstil sektörleri ile buhar gücüyle çalışan makineler, elektrik, telgraf gibi yüksek teknoloji alanlarında liderliği ele geçiren genç emek gücü ile devasa bir kıtasal ekonomi. Fakat bugün yaşanılan gelişme ile karşılaştırıldığında Amerika`nın yükselişi kısa sürdü. Dünya hiçbir zaman, dünya nüfusunun üçte birini kapsayan iki ülkenin aynı anda gerçekleştirdiği sürdürülebilir kalkınmayı görmemiştir. İki Asyalı devi güçlü yapan şey, birbirlerinin güçlerini tamamlıyor olmalarıdır. Çin kitlesel üretimde hakim durumda kalacaktır ve milyarlarca dolar değerinde elektronik ve ağır sanayi fabrikaları kuran bir kaç ülkeden birisi olmaya devam edecektir. Çin sadece tekstil ürünleri ve ucuz oyuncaklar üretmiyor. Çin aynı zamanda yarı iletken maddeler ve son derece gelişmiş teknoloji üretimi yapıyor. Hindistan ise bilgisayar yazılımı, tasarım, hizmet sektörleri ve sanayi alanlarında yükselen bir güçtür. Eğer Çin ve Hindistan endüstrileri gerçek anlamda işbirliği yaparlarsa, yüksek teknoloji alnında dünyanın liderleri haline gelebileceklerdir. Bu devasa iş gücü şimdiden bir noktada birleşmeye başlamıştır bile. İnternet ve telekomünikasyon maliyetlerinin düşmesi sayesinde, çok uluslu şirketler, kendi ürünlerini, Hindistan`da yapılan yazılım ve tasarımı kullanaraktan Çin`de üretiyorlar. Pek çok teknolojik alanda güç dengesinin Çin`e ve Hindistan`a kaymasının önemli bir neden, bu iki ülkenin her yıl yarım milyondan fazla mühendis ve bilim adamını kendi okullarından mezun ediyor olmalarıdır. Amerika`da bir yılda mezun olan mühendis ve bilim adamı sayısı sadece toplam 60.000`dir. Önümüzdeki üç yıl içerisinde, Hindistan ve Çin`deki genç araştırmacıların toplam sayısı 1,6 milyona yükselecektir. Beyin gücünün büyük bir bölümünü teknolojik problemler konularına yönlendirebildikleri için, bu iki ülkenin yeni buluşlara ve icatlara katkısı hızla artıyor. Batılı şirketler, araştırma-geliştirme çalışmalarını sadece Hindistanlı ve Çinli beyinler genç, ucuz ve bol olduğu için bu iki ülkeye kaydırmıyorlar. Asyalı mühendisler pek çok alanda daha iyi eğitimli ve daha yeteneklidirler: en son model bilgisayar yazılım araçlarında ustalık, karmaşık matematiksel algoritmalar konusunda beceri ve yeni multimedya teknolojilerinde akıcılık. Çok sayıda Batılı şirketlerin ucuz maliyetler nedeniyle Hindistan ve Çin`e geldikleri doğrudur. Fakat bu şirketler kaliteden dolayı Hindistan ve Çin`de kalıyorlar ve yeni icatlar / buluşlar için bu iki ülkede yatırım yapıyorlar. Asya`da yeni buluşları ve icatları güdeleyen şey Batının talepleri değil, iç piyasada hızla büyüyen tüketici sınıftır. 2004 yılında 120 milyon hava yolcusu ile Çin, dünyanın üçüncü büyük seyahat pazarıdır. Arabalar ile yapılan seyahat alanında da Çin, dünyanın üçüncü büyük pazarıdır. Örneğin, Volkswagen firması Almanya`da ürettiğinden daha fazla sayıda arabayı Çin`de üretiyor. Çin, dünyanın en çok cep telefonu abonesine – 350 milyon – sahip olan ülkedir ve bu rakamın 2009 yılına kadar 600 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir. 2006 yılı itibariyle 100 milyonun üzerinde İnternet kullanıcısı ile Çin İnternet dünyasında egemen ülke konumundadır. Önümüzdeki iki yıl içinde, Çin`de broadband sistemine** bağlı olan ev sayısı, ABD`deki broadband sistemine bağlı olan ev sayısını geçecektir. Çin İnternet pazarının hızlı büyümesi, ülkeyi Yahoo, Google, MSN ve eBay gibi İnternet devleri için vaat edilmiş topraklar haline getirdi. Son yapılan çalışmalar, bugünkü Çinlilerin ve Hindistanlıların davranış tarzları ve tutkularının bir kaç on yıl önceki Amerikalıların davranış tarzlarına ve tutkularına benzediğini gösteriyor. İki ülkede yapılmış olan ve binlerce genç yetişkini kapsayan bir anket çalışması, bu insanların büyük bir bölümünün gelecekleri hakkında son derece iyimser olduklarını ve başarının kendi ellerinde olduğuna inandıklarını tespit etmiştir. Son 10–12 yıl, küresel ekonomi olarak adlandırdığımız yapıya 3 milyar insanın katıldığına tanık oldu. Yapıya yeni katılanları, geçmiş deneyimlerden hareketle, niteliksiz ve emek yoğun işleri yapmaya yoğunlaşmış ülkeler olarak düşünmeye alışkınız. Yapıya yeni katılan bu 3 milyar insanı ilginç kılan, oran olarak bu nüfusun büyük bir kısmı fakir ve niteliksiz emek gücü olmasına karşın, geriye kalan oran olarak küçük nitelikli kısmın hala büyük bir nüfusu oluşturuyor olmasıdır. 3 milyarlık nüfusun oran olarak küçük bir kısmını oluşturan 300 milyon, son derece nitelikli ve eğitimli bir nüfus olup, en son bilimsel metotlar kullanarak her türlü ürünü üretmeye hazırdır. Amerikan nüfusu kadar büyük, Japonya ve Avrupalı ülkelerin nüfuslarından ise daha fazla olan bu 300 milyonluk nitelikli ve eğitimli nüfus, küresel ekonomi üzerinde büyük bir etki meydana getirmektedir. Bu nüfus şimdiden dünya ekonomisinin yapısını radikal biçimde değiştirmiş durumdadır. Asya`nın yükselişi henüz yeni başlıyor. Asya`nın bölgesel büyük güçleri eğer politikalarını geliştirirken aynı zamanda istikrar içinde kalabilirlerse, hızlı büyüme on yıllarca sürebilir. Önümüzdeki on yıllarda, Asyalı devlerin dünyanın geri kalan kısmıyla nasıl bütünleşecekleri, 21. yüzyıl küresel düzenini büyük ölçüde şekillendirecektir. Asya`daki tüm bu güçlü ve etkili gelişmeleri, aynı düzeyde jeopolitik gücün artışı takip edebilir. Tüm bu gelişmeler sürpriz olarak görülmemelidir. Asya ve özellikle Doğu Asya, insanlık tarihinin büyük bir bölümünde belirleyici durumdaydı ve iki yüzyıl öncesine göre daha az olmakla birlikte, günümüze kadar etkili olmaya devam etmiştir. Asya ekonomileri sahip oldukları hakim ve belirleyici konumlarını bazı nedenlerden dolayı son iki yüzyıl içinde Batı`ya kaptırdılar. Fakat bu durumun geçici bir olay olduğu görülüyor. Yakın bir zamandan beri dünya sisteminin liderliği Batı`nın, yani Avrupa ve Amerika`nın elinde bulunuyor. Liderliğin Doğu`dan Batı`ya geçmesi 19. yüzyılda gerçekleşti. Dünya ekonomisinin merkezinin Doğu`ya tekrar geri dönmesi şeklinde gerçekleşecek olan diğer bir geçişin, 21. yüzyılın başında gerçekleşeceği görülüyor. SONUÇ Dünya günümüzde, tek bir gücün hakim olabilmesi için çok komplike (karmaşık) bir durumdadır. ABD ise hala, azalmakta olan zenginliğine dayanarak hegemonyasını korumaya çalışıyor. Başlangıçta belirttiğim gibi, hegemon güçler gelirler ve zamanla geçip giderler, fakat bu güçlerin bir bütün olarak yükseliş ve düşüş süreçleri çok uzundur. Tarih, tüm büyük güçlerin uzun bir büyüme dönemi yaşadıklarını ve bu büyüme dönemini aynı uzunluktaki bir küçülme döneminin takip ettiğini gösteriyor. İkinci dönemde büyük güçler daha saldırgan ve daha istikrarsız olma eğilimi gösterirler. İngiliz emperyal hegemonyası 19. yüzyılın sonunda çöktü, fakat hala dikkate alınması gereken önemli bir askeri ve iktisadi güç olarak devam etti. Amerika 1970`lerden beri düşüş içindedir. Çünkü ABD, özellikle son 15 yılda önemli bir güç elde etmiş olan diğer bazı ülkelerle kurduğu ilişkilerdeki iktisadi üstünlüğünün bazı yönlerini kaybetti. Fakat şu bir gerçek ki, ABD hala askeri-politik alanda büyük farkla dünyanın en güçlü ülkesi durumundadır ve bu üstünlüğü uzun yıllar devam edecektir. Son derece gelişmiş eksiksiz askeri mühimmat, üstün performansa sahip savaş uçakları ve kıtalararası menzilli füzeler ile donatılmış olan Amerikan silahlı kuvvetleri, yeryüzündeki herhangi bir hedefe tartışılmaz biçimde ölüm ve yıkım getirebilecek kabiliyete sahiptir ve gelebilecek olan misillemelere karşı son derece korunaklıdır. Fakat ABD`nin tek güvencesi ve elde kalan değeri (gücü) budur. Amerika`nın askeri-politik şantaj stratejisi aynı zamanda ABD`yi iflasa sürükleyebilir. Dolar sütununun zayıflaması, Amerikan askeri-politik gücünün desteklenmesini başarısız kılıyor. `Amerikan Yüzyılı` (eğer böyle bir yüzyıl var olmuş ise) sona eriyor. ABD, `Amerikan Yüzyılı` ikonuna kaçınılmaz olarak ve tehlikeli bir biçimde sımsıkı yapışıyor: İmparatorluk adına hareket etme sadece çatışmayı cesaretlendiriyor. Kaynak: Stratejik Öngörü Dergisi/ Sayı:9 / 2006 (Bknz: www.tasam.org

oldwolf
31-10-2008, 11:02
Körfez ülkelerinin oluşturduğu vision fonu, 6 mlr $ lık yatırım yapacak. Gap bölgesine, tarım ve hayvancılık üzerine..

Alın size doğrudan yatırım, alın size petro $...

Çok güzel haber, çok önemsiyorum.

oldwolf
31-10-2008, 11:55
Barclays capital: Turk ekonomisi yavaslayacak, cari islemler acigi gerileyecek

barclays capital analistlerinin 23 ila 26 ekim tarihleri arasinda yaptiklari
turkiye gezisinde kamu ve ozel sektor temsilcileri ile yaptiklari gorusmelerde
derledikleri verileri yorumlayan bir rapor yayinladi.
Raporda turkiye ekonomisinde bu yil baslayan yavaslamanin onumuzdeki yilda da
devam edecegi ongoruldu.
Barclasy analistleri turkiye ekonomisinin bu yil yuzde 3 oraninda buyuyebilecegini
ancak onumuzdeki yila iliskin beklentileri yuzde 1-2 arasinda yogunlastigini hatta
buyumeninin yuzde 1'in altina gerileyebilecegini ongorenlerin de oldugunu belirtti.

Ote yandan petrol fiyatlarinda ve enerji fiyatlarinda yasanan dususun ve ekonomideki
yavaslamanin cari acigi dusurecegini ongoren barclays petrol fiyatlarinin 50 ila 80
dolar bandi icinde kalmasi halinde 2009 yilinda cari islemler aciginin 30-40 milyar
dolar araligina gerileyebilecegini ongordu.

-matriks-

oldwolf
31-10-2008, 12:03
TCMB başkanı DURMUŞ, aynen benim günlerdir IMF SWAP olanağına verdiğim önemi doğrularcasına, bu olanağın işler hale gelmesinin, kurları yatıştırdığını belirtti. CNBC-E de..canlı yayında..

kıtır
31-10-2008, 12:22
TCMB başkanı DURMUŞ, aynen benim günlerdir IMF SWAP olanağına verdiğim önemi doğrularcasına, bu olanağın işler hale gelmesinin, kurları yatıştırdığını belirtti. CNBC-E de..canlı yayında..
sn oldwolf,
hastaysanız doktora gidersiniz. doktorlar var ve eczanede ilaçlar var diye diye iyileşmeniz mümkün değil... bugün itibariyle hükümetten ne swap ne imf anlaşması nedeniyle yapılmış bir başvuru yok ve yapılması düşünülen bir başvuru da yok (dün yarımağızla sn Şimşekin ifadelerini saymazsak)... eğer başvuruyu siz kendi adınıza yapacaksanız veya iş alemi ne ala aksi takdirde bütün bu imkanlar oradayken biz ölüp gideceğiz... bir de imf ve diğer aracılardan borçları alıp seçimlerde kaldırımlara harcadığımızı düşünün...

son söz imkanların olmasından daha ziyade kullanılması ve nasıl kullanıldığı önemlidir.

oldwolf
31-10-2008, 12:27
IMF in kaynağı yok nerden nasıl yardım edebilir ki deyip, IMF yorumlarıma dudak bükenlere atfen bir haber...

************************************************** **********

INGILTERE VE ALMANYA, ULUSLARARASI PARA
FONU'NUN (IMF), KURESEL FINANSAL KRIZ NEDENIYLE ZOR DURUMDAKI ULKELERI KURTARMAK
ICIN DAHA FAZLA PARAYA IHTIYACI OLDUGUNU BILDIRDI.
INGILTERE BASBAKANI GORDON BROWN, ALMANYA BASBAKANI ANGELA MERKEL ILE
DUZENLEDIGI BASIN TOPLANTISINDA, IMF'NIN, EKONOMILERI BOCALAYAN ULKELERI
DESTEKLEMEDE MERKEZI ROL OYNAMASI GEREKTIGININ HAYATI OLDUGUNU SOYLEDI.
MERKEL DE, ''SON HAFTALARDA GOSTERDIGIMIZ ISBIRLIGININ DOGRU YOLDA
OLDUGUMUZU GOSTERDIGINE INANIYORUM. INGILTERE FINANSAL PIYASALARIN GELECEGINI
TARTISMADA ONEMLI BIR SES OLACAK. SIZE IHTIYACIMIZ VAR'' DEDI.
HAREKETE GECILMEDIGI SURECE EKONOMIK BASARILARIN SURDURULEMEYECEGINI
BELIRTEN MERKEL, ''DUNYA EKONOMISI CALISMAZSA ISTIHDAMI KORUYAMAYIZ'' DIYE
KONUSTU.
IKI LIDER BIR FINANSAL KURTARMA PLANININ AILELERE VE KUCUK ISLETMELERE
YARDIMCI OLMASI GEREKTIGINE DE DIKKAT CEKTI.
BROWN DAHA ONCE REZERVLERI GUCLU CIN VE KORFEZ BOLGESI ULKELERINE, 250
MILYAR DOLARI BULUNAN IMF'YE KATKIDA BULUNMASI CAGRISINDA BULUNMUSTU.
BU ARADA JAPONYA MALIYE BAKANI SHOICHI NAKAGAWA, IMF'NIN ELINDEKI FONLAR
YETERLI OLMAZSA, IMF'YE DESTEK VERMEYE HAZIR OLDUKLARINI SOYLEDI.
JAPONYA'NIN, IMF'YE DESTEK ONERISINI 15 KASIMDA WASHINGTON'DA YAPILACAK
ZIRVEDE YAPACAGINI BELIRTEN NAKAGAWA, JAPONYA'NIN ULUSLARARASI DUZEYDE BUYUK BIR
ROL OYNAMAYI BEKLEDIGINI IFADE ETTI.
IMF, KURESEL FINANSAL KRIZDE LIKIDITE SIKINTISIYLA KARSI KARSIYA KALAN
GUCLU EKONOMILERE SAHIP GELISMEKTE OLAN ULKELERE, HEMEN KREDI VERILMESI ICIN BIR
PROGRAM HAZIRLADIGINI ACIKLAMISTI.


-AA-

Uzun lafın kısası, IMF gelişmekte olan ülkeler için "KÜRESEL MERKEZ BANKASI" konumuna geliyor...Gelişmeleri dikkatle izleyiniz, "lender of the last resort" oluyor gelişmekte olan pazarlar için...

Çok önemsiyorum, yeni finansal mimarinin çok önemli sacayaklarından biri...

oldwolf
31-10-2008, 12:32
sn oldwolf,
hastaysanız doktora gidersiniz. doktorlar var ve eczanede ilaçlar var diye diye iyileşmeniz mümkün değil... bugün itibariyle hükümetten ne swap ne imf anlaşması nedeniyle yapılmış bir başvuru yok ve yapılması düşünülen bir başvuru da yok (dün yarımağızla sn Şimşekin ifadelerini saymazsak)... eğer başvuruyu siz kendi adınıza yapacaksanız veya iş alemi ne ala aksi takdirde bütün bu imkanlar oradayken biz ölüp gideceğiz... bir de imf ve diğer aracılardan borçları alıp seçimlerde kaldırımlara harcadığımızı düşünün...

son söz imkanların olmasından daha ziyade kullanılması ve nasıl kullanıldığı önemlidir.

Durumu kavrayamadığınızı görüyorum sn kıtır. Bir örnekle açıklamaya çalışacağım izin verirseniz.

Olası bir hırsızlığa -ya da tatsız bir duruma diyelim- karşı yatak odasında çekmecede bir silah bulunması, illa ki her gece silah elimizde uyumamızı gerektirmez, onun çekmecede "gerektiğinde" kullanılabilecek olması yeterlidir.

SWAP olanağı da böyle bir şey : Gerekirse IMF e telefon açılacak, artık fax lamı olur, e-mail le mi, para transferi istenecek. Dikkat edin, bunu gerektiğinde alacağız...

Biraz soğukkanlı olmanızı ve olayları panik içinde değil, enine boyuna tartarak değerlendirmenizi canı gönülden temenni ederim :)

kıtır
31-10-2008, 12:38
sn oldwolf,
benim paniğim memleketin halidir ve bu halin merkezine sizden daha yakın olmam hesabıyla ne şelkilde düşünüldüğünü bilmemdir...
eğer türkiye 1 yıl önceden imf çıpasını kullansaydı ilave yükümlülük olmayacaktı ve sorunsuz bir ekonomi var gibi devam edecektik...
eğer bizde problem yok derseniz ve sonra problem olduğu ortaya çıkarsa elinizdeki tabancayı alırlar ve top olması lazım derler...
ne şekilde olayları tarttığım ve baştan beri eğilip bükülmeden yazdığım geriye doğru taramayla öğrenilebilir...

oldwolf
31-10-2008, 13:09
sn oldwolf,
benim paniğim memleketin halidir ve bu halin merkezine sizden daha yakın olmam hesabıyla ne şelkilde düşünüldüğünü bilmemdir...
eğer türkiye 1 yıl önceden imf çıpasını kullansaydı ilave yükümlülük olmayacaktı ve sorunsuz bir ekonomi var gibi devam edecektik...
eğer bizde problem yok derseniz ve sonra problem olduğu ortaya çıkarsa elinizdeki tabancayı alırlar ve top olması lazım derler...
ne şekilde olayları tarttığım ve baştan beri eğilip bükülmeden yazdığım geriye doğru taramayla öğrenilebilir...

Elbette bu konuda hemfikiriz, siyasi otoritenin, özellikle para politikasında yerden yere vurulacak yanlışları var, o ayrı bir konu, ekonominin dinamiği ve potansiyeli ayrı konu..

Elbette bizde problemler var, bunu inkar edenin önce ben karşısına dikilirim.

oldwolf
01-11-2008, 16:13
Piyasalar, küresel finansal yapının sistemik çöküş riskinin azaldığını kavrayınca, faiz indirimlerinin de dopingiyle ekim ayının son 10 gününde kuvvetli bir tepki çıkışı yaşadı. İster ABD ister AB yönetimleri olsun, yüzmilyonlarca vegi ödeyenini faturaya ortak etti.

IMF gelişmekte olan belli başlı ekonomilerin kısa vadeli kredi sıkışıklıklarını hafifletmek için ivedilikle yeni bir "olanak" hazırladı. Üye ülkeler kotalarının 5 katına kadar $ alabilecek, karşılığında yerel para vererek.

IMF in stand by uygulamasına gittiği İZlanda, Ukrayna, Macaristan ve Pakistan haricinde, bu kolaylığı diğer ülkelere sağlaması, spekülatif ataklar için ciddi bir koruma kalkanı oluşturdu.

IMF nin bu kararlı ve hızlı adımlarını, eşanlı olarak FED'in 4 ülkeyle (Meksika, Brezilya, Kore, Singapur)kurduğu toplam 120 milyar $ lık swap mekanizması izledi.

Sonuçta nispeten sığ döviz piyasalarına sahip gelişmekte olan pazarların da nisbi olarak kısa vadeli istikrara kavuşması sağlandı.

Bugün olana bitene baktığımızda, kaybolan güvenin yerini balya balya yüzmilyarlarca $ ve euro ile ikame edildiğini, ancak usul usul da olsa güvenini piyasalara geri gelmekte olduğunu görüyoruz. Bakınız libor oranlarındaki tıkır tıkır düşüş...

Bu hafta da kritik zira, ABD başkanlı kseçimleri belli oluyor, ECB ve BOE den faiz indirimleri bekleniyor.

Kasım ayının ekim ayına göre daha az volatil bir ay olma ihtimali ağır basıyor, $ kurunda 2 leri bekleyenler bu ay da hayal kırıklığı yaşayabilirler..

Kalın sağlıcakla...

sen@senibil
01-11-2008, 20:17
Medvedev küresel mali sistemin değişmesini istedi
MOSKOVA (İHA) - Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, küresel mali sistemin değiştirilmesi çağrısında bulundu.

Rus haber ajanslarına göre Medvedev, yeni sistem önerisini Kasım ortasında Washington'da yapılacak G-20 zirvesinde sunacak. Medvedev toplantıda, risk kontrolünün güçlendirilmesi ve döviz kuru olarak Amerikan dolarına bağımlılığın azaltılması gibi önerilerde bulunacak. Bu arada Amerikan ekonomisinin lokomotifi sayılan tüketim harcamaları Eylül ayında düşüş kaydetti. Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada düşüş son dört yılın en büyük kaybı olarak nitelendi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da da mali kriz tüketim harcamalarını etkiliyor. Alman yetkililere göre satışlar yüzde 2 düştü. Tüketim harcamalarındaki düşüş oranı, Amerikan ekonomisinin durgunluğa ilerlediği yolundaki rapordan bir gün sonra açıklandı. Ekonomiyi canlandırmak amacıyla dünya merkez bankaları faiz oranlarını düşürmeye devam ediyor. Son olarak Japonya Merkez Bankası da faiz oranlarını düşürme kararı almıştı.

eng1907
01-11-2008, 20:27
Dövizde yükseliş topiğine şakayla karışık "DEYYUSUN 1.70 ÜSTÜNDE KATLİ VACİPTİR" demiştim, güzel bir dengelenme oldu...

kafası tezden cellata verile..:he::he::he:

oldwolf
04-11-2008, 10:39
ESKI IMF BAS EKONOMISTI PROF. DR. KENNETH ROGOFF:
''KURESEL KRIZ ORTAMINDA TURKIYE, DUNYANIN BIRCOK ULKESINDEN DAHA
IYI DURUMDA.''
''TURK BANKACILIK SEKTORU, YAPILAN REFORMLARLA SAGLAM BIR YAPIYA
SAHIP OLDU VE 7 YIL ONCESINE GORE COK FARKLI DURUMDA.''


-AA-

Bunları ben söyleyince millet çileden çıkıyor, rating kuruluşları söyleyince, onlara da verip veriştiriliyor gizli amaçları olduğundan dem vuruluyor, eski IMF başekonomistleri söyleyince belki biraz daha önemsenir :)

Bu sabah cnbc-e de Ata Yatıtım ın başekonomisti çıktı, aynen benim kişisel tahminlerime paralel, ard arda 4 çeyrek eksi büyüme beklediğini belirtti Türkiye'de...

Bu ekonomi yüksek cari açık veriyordu, 1. devasa yatırım talebinden, 2. yüksek enerji faturasından, 3. düşük kur yüzünden atıl kalan aramalı üretim sektörlerinden, 4. yüksek tüketim talebinden, 5. yüksek hammadde fiyatları faturasından, 6. daha ziyade kur sebebiyle düşmüş, ihracatın ithalatı karşılama oranından..

Bu yukarıdaki saydığım her sebep bugünün şartlarında geçerliliğini yitirmiştir, enerji faturası düşmüş, emtia fiyatları çakılmış, yatırım talebi durmuş, yüksek tüketim talebi minimuma inmiştir...

Ortalığı yangın yerine çevirmeye and içmiş bazı kişiler ise 2009 cari açığının 50 milyar $ seviyelerinde oluşacağını iddia ediyorlar. Elbette rüzgarın çok olduğu zamanlarda yangın çıkarmak, insanları korkutmak kolaydır.

Benim iddiam şudur: Aylar itibarıyla cari açık rakamlarında gözle görülür bir daralma, hatta beklentilerin çok ötesinde bir düşüş görülecek. 2009 cari açık tahminim 10-15 mlr $ civarında.

Zaman geçecek kimin haklı olduğu görülecek...

oldwolf
04-11-2008, 11:53
Uluslararasi para
fonu (imf) eski bas ekonomisti ve halen dunyanin en iyi 5 ekonomisti arasinda
gosterilen harvard universitesi ogretim uyesi prof. Dr. Kenneth rogoff, mevcut
kuresel finansal kriz ortaminda turkiye'nin, gelismis ulkeler dahil, dunyanin
bircok ulkesinden daha iyi durumda oldugunu soyledi.
Prof. Dr. Kenneth rogoff, aa muhabirinin, turkiye ve kuresel ekonomik
gelismelere iliskin sorularini yanitladi.
Turk bankacilik sektorunun, daha once yasanan kriz sonrasinda yeniden
yapilandigini belirten rogoff, bankacilik sektorunun, kriz sonrasinda
gerceklestirilen reformlarla saglam bir yapiya sahip oldugunu ve 7 yil oncesine
gore artik cok farkli durumda bulundugunu vurguladi.
Prof. Dr. Rogoff, turkiye'de bir tek, bankacilik disi ozel sektorun biraz
hassas bir yapida bulundugunu belirterek, ozel sektorun onemli bir duzeyde
borclandigini ifade etti. Mevcut durumda ozel sektor borclarinin bir sorun
olmadiginin altini cizen rogoff, ancak, kredi piyasasinin makul bir surecte
normallesmemesi halinde, ozel sektor borclarinin kirilganlik yaratabilecegine
isaret etti.

-krizin sebebi, sorumsuz duzenleyici politikalar-

kuresel finansal krizin ortaya cikarak derinlesmesinde, abd'deki sorumsuz
duzenleyici politikalarin etkili oldugunu kaydeden rogoff, ayrica, asiri gevsek
para politikalarinin da bunda etkili oldugunu belirtti. Rogoff, abd kaynakli bu
krizin, herkesi ve bircok ulkeyi etkiledigine dikkati cekti.

-dunyanin onde bes ekonomisti arasinda yer aliyor-

prof. Dr. Kenneth rogoff, birlesmis milletler (bm) tarafindan da goreve
cagrilan dunyanin onde gelen bes ekonomisti arasinda yer aliyor.
Bm genel sekreteri ban ki moon, gectigimz gunlerde, columbia
universitesinden joseph stiglitz ve jeffrey sachs, harvard universitesinden
kenneth rogoff, dani rodrik ve nancy birdsall'i toplantiya cagirmisti.
Bm genel sekreteri ban, toplantida, dunya ekonomisinin icinde bulundugu
durum, mali krizin gelisen ekonomilere, az gelismis ulkelere ve bm'nin basta
aclik ve yoksullukla mucadeleyi kapsayan binyil kalkinma hedeflerine olan
etkilerini gorusmustu.
Toplantida, 15 kasim'da washington'da yapilacak dunya liderleri ekonomi
toplantisi da gundeme gelmisti. Rogoff'un da icinde bulundugu ekonomistler, 15
kasim'da dunya ekonomisinin masaya yatirilacagi toplantiya, g-7 yerine g-20
ulkelerinin cagrilmasinin olumlu oldugunu belirtmislerdi.
Ekonomistler, mali krizin hem kisa hem de uzun donemli boyutlariyla
ilgilenilmesi icin uluslararasi bir mekanizma olusturulmasini onerirken, g-20'nin
de bu konuda dogru bir platform oldugunu vurgulamislardi.
Halen harvard universitesi ekonomi profesoru olan rogoff, imf'den once,
abd merkez bankasi (fed) yonetim kurulu'nda da calisti.
Abd yonetimine, ekonomi konusunda danismanlik yapan ulusal ekonomik
arastirmalar burosu'nun da uyesi olan rogoff'un, uluslararasi ekonomi, doviz kuru
politikalari, uluslararasi borclanma konularinda arastirmalari bulunuyor.


-aa-