PDA

View Full Version : Tvden Vİdeoya&dvd Ye Kayit Sorunu



tazebaba
10-02-2005, 17:42
Sayın Hisse net ailesi,

eskiden beri tv den videoya kayıt yapılabiliyor, bununla ilgili bilgisi olan arkadaşlara bir iki sorum olacak ;
Zamanında seyredemediğim filmleri ve maçları videoya kayıt ederek uygun zamanlarımda seyretme düşüncesindeyim, bununla ilgili ;

1- Tvden videoya kayıtta digitürk içinde geçerlimi ? (digitürk av kanalından yayın yapıyor.)
2- Bu kayıt işini yapan dvdlerde mevcut acaba bunlar hakkında bilgisi olan varmı ?
3- Videoya kaydettiğim filmleri pc ye aktarabilirmiyim, ekran kartımın capture özelliği mevcut, dolayısı ile sabit diskime yada cd ye kayıt olanagım varmı ?

Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

tazebaba
11-02-2005, 18:46
Yardımcı olabilecek yokmu :aglayan: :aglayan: :aglayan: :aglayan: :aglayan: :aglayan: :aglayan: :aglayan: :aglayan:

izmirDR
11-02-2005, 19:06
PC LABS - http://www.pclabs.gen.tr

Pinnacle Studio MovieBox Deluxe
Özkan Erden - 03 Ağustos 2004, Salı
Yeni doğan çocuğunuzun videosunu kaydedip, yıllar sonra bunu ona izletmek; dostlarınızla ve arkadaşlarınızla beraber geçirdiğiniz eğlenceli bir partiyi kaydederek yıllar sonra bu videoyu izlemek oldukça güzel bir hadise olsa gerek. Tabii bizim dönemimizde böyle bir teknoloji olmadığı bu duygu nedir bilemiyoruz.
Şimdilerde dijital kameralar çok uygun fiyatlarla bulunabildiği için, neredeyse böyle problemler çok az kaldı. Dijital kameraya ekstra flash bellek takviyesi yaparak, çok uzun süreli olmamakla beraber kayıt yapılabiliyor. Üst seviye dijital kameraları saymazsak, dijital kameralarda görüntü, sıkıştırılarak kaydedildiği için birçok kişinin hem ihtiyacını karşılamıyor, hem de daha sonra üzerinde oynanabilir nitelikte olmuyor.Bazı üst seviye dijital kameralar kendi yapısında doğrudan DVD-/+ medyalara kayıt yapabilmesinden dolayı daha üst kalitede çekimler yapılabiliyor ancak kalite arttıkça boyutun çok artmasından dolayı süre yine kısa oluyor. Daha düşük kalite ayarları ise kullanıcıları tatmin edemeyebiliyor. Bu noktada kasete kayıt yapan kameralar devreye giriyor. Bu kameralarda da farklı kayıt / sıkıştırma formatları mevcut ancak örneğin DV(Digital Video = Sayısal Görüntü) veya Digital8 formatında kayıt yapan bir kameranın kalitesinin çok daha iyi olduğunu söylemek mümkün. DV ile ilgili olarak Turgay Edizcan'ın hazırladığı 5 yazılık DV Rehberi yazı dizisine bakabilirsiniz. Bu işlerle ilgileniyorsanız bu yazı dizisini mutlaka okumalısınız.

Kullanıcılarda genel olarak analog formatta kayıt yapan VHS, VHS-C, S-VHS, S-VHS-C, 8mm ve Hi8 formatlarını kullanan kameralar (görece ucuz oldukları için) tercih ediliyor. Ancak son zamanlarda özellikle 8mm ve Hi8 kasetlere DV formatında kayıt yapabilen Digital 8 kameralar da tercih ediliyor. Ufak boyutlara sahip DV kameralar da 1 milyar TL'nin altında bulunabiliyor. Hangi kamera kullanılırsa kullanılsın, gün geldiğinde bu bilgileri bilgisayar ortamına aktarmak gerekecek. İşte bu noktada, ya bu işi başkasına yaptıracaksınız; ya da istediğiniz kalitede aktarımı kendiniz yapacaksınız ve videolar üzerinde düzenleme yapacaksınız. Ya da çektiğiniz görüntüleri düzenleyip, efekt ekleyip tekrar kasetlere aktarmak isteyeceksiniz.

Uygun fiyatlarından dolayı Digital8 kameralar oldukça fazla tercih ediliyor.
Bu yazımızda inceleyeceğimiz Pinnacle Systems'in ev kullanıcılarını hedeflediği Studio serisinin MovieBox Deluxe Ver.9 ürünü yukarıda saydığımız işleri yapan bir kamera.
Pinnacle Studio MovieBox Deluxe Versiyon 9 - Genel Özellikler

MovieBox Deluxe temelde DV ve analog kameralardan görüntü aktarımına olanak tanıyan bir cihaz. Kameradan görüntü aktarabildiği gibi, kameraya da görüntü aktarabilmek mümkün(kameranın desteklemesi şartı ile). İlk olarak spesifikasyonlara bakalım:
• USB 2.0 arabirim
• Pinnacle Studio Versiyon 9 yazılım paketi
• Pinnacle Hollywood FX MEGA ek yazılım paketi
• Donanımsal gereksinimler:
o Minimum 1.6 GHz işlemci
o 256 MB RAM (512 MB öneriliyor)
o Windows XP (SP1)
o Enaz 500 MB disk alanı
o Ekstra içeriği yüklemek için DVD-ROM sürücü
o USB 2.0 port
• Girişler:
o Kompozit video girişi PAL, SECAM
o S-Video girişi (mini-DIN konnektör) PAL, SECAM
o Stereo ses girişi (2 x RCA konnektör)
o IEEE1394 I/O bağlantısı (6-pin)
• Çıkışlar:
o Kompozit video çıkışı PAL
o S-Video çıkışı (mini-DIN konnektör) PAL
o Stereo ses çıkışı (2 x RCA konnektör)
o IEEE1394 I/O bağlantısı (6-pin)
• Video yakalama özellikleri:
o Analog PAL/SECAM girişi: 720x576, 25fps.
o DV (IEEE1394) kayıt: 25Mbit/s. Tam kamera kontrol desteği
o Sıkıştırma: MPEG2, MPEG1, DV, MJPEG (Kullanıcı tarafından seçilebilir. CPU hızına bağlı olarak gerçek zamanlı sıkıştırma yapılabilir)
• Yazılım özellikleri:
o Görüntü Yakalama:
 DV, Digital8 ve MicroMV camcorder'lardan veya VCR'lardan görüntü yakalama
 Analog camcorder'lardan görüntü yakalama (8 mm, VHS, S-VHS, VHS-C ve SVHS-C Hi8) veya VCRs (PAL/SECAM)
 MPEG-2 formatında görüntü yakalama
o Kayıt:
 DV veya Digital8 kasetlere kayıt (DV girişi olan DV veya Digital8 Camcorder gereklidir)
 Analog kasetlere kayıt (DirectShow uyumlu görüntü yakalama cihazı veya compatible video capture device or video card with TV-output)
 CD-R veya CD-RW sürücüye Video CD (VCD), Super Video CD (SVCD) formatlarında yazma
 DVD-R DVD-RW veya DVD+RW sürücüye DVD kalitesinde yazma
 MPEG-1 & MPEG-2• AVI • RealVideo 8 • Windows Media formatlarında kayıt
o Kayıt formatları:
 Görüntü: MPEG-1, MPEG-2, AVI
 Ses: WAV, MP3
 Resim: BMP, JPG, PCT, TGA, TIF, WMF
o Video Düzenleme Özellikleri
 Geniş ekran (16:9) veya standart (4:3) formatında görüntü yakalama ve düzenleme
 DV, Digital8 ve MicroMV dijital camcorder'dan görüntü yakalama ve düzenleme
 analog 8mm, VHS, SVHS, VHS-C, ve SVHS-C kameradan görüntü yakalama ve düzenleme
 DV veya Digital8 kameradan DVD kalitesinde MPEG film yaratma
 MPEG-1 ve MPEG-2 dosyalarını düzenleyebilme imkanı
o Geçişler ve Görüntü Efektleri
 100'den fazla sahne geçişleri ve Hollywood FX 3D geçişleri
 Pinnacle TitleDeko ile profesyonel yazılar
 Hızlı/yavaş hareket efektleri
 Özel video efektleri ve resim düzeltme
 Resim stabilizasyonu
 Otomatik renk balansı düzenleme
 Gürültü temizleme
 Plug in desteği
o Ses Özellikleri ve Efektler
 Arkaplan müziği olarak MP3 kullanabilme ve müzik CD'lerinden şarkıları rip edebilme,
 Record your own voiceover narration
 Film uzunluğunuza uygun olarak müzikleri düzenleyebilme
 Seslerdeki gürültüyü yok edebilme
 Grafiksel EQ
MovieBox Deluxe ile neler yapabileceğinizi kısaca özetleyelim: Pinnacle MovieBox Deluxe ile, DV veya analog kameranızdan görüntüleri bilgisayarınıza seçeceğiniz bir formatta USB 2.0 arabirimi üzerinden aktarabilir; aktardığınız görüntüler üzerinde düzenlemeler yaparak bunları ister CD'ye / DVD'ye kaydedebilir, isterseniz de tekrar kameranıza aktarabilirsiniz, isterseniz de istediğiniz formatta sıkıştırarak hard diskinizde saklayabilirsiniz. Görüntü yakalama işlemi MovieBox Deluxe tarafından donanımsal olarak halledilirken, işin yazılımsal boyutunda Pinnacle Studio 9 ve Pinnacle Hollywood FX Plus / MEGA yazılımları devreye giriyor.

Fiziksel Yapı

Ürün çok şık bir yapıya sahip. Açık bir el büyüklüğünde. Tasarım F.A Porche tarafından yapılmış:

Bu adam, Porche araba tasarımcısının akrabası ve tasarladığı envai çeşit ürün bulunuyor. Bu ürünlerde mutlaka belirgin şekilde "DESIGN BY F.A.PORCHE" ibaresini görebilirsiniz.
Ürünün arka tarafında giriş ve çıkışlar var. Giriş portları:

Analog video ve ses girişleri bulunuyor. S-video ve kompozit girişlerin yanında, bilgisayar ile bağlantı sağlayan USB arabirim kablsunun yuvası da yine burada. En sağda ise güç adaptörü girişi var. Analog kameranızdan görüntü yakalayacağınız zaman kabloları buraya takmanız gerekiyor.

Analog video/ses çıkışlarının yanında Firewire bağlantısını, yani DV bağlantısını görüyorsunuz. Firewire bağlantısı, kamera ile MovieBox arasında yapılıyor. Çift yönlü olduğu için, giriş/çıkış görevini beraber üstleniyor.
Ürünle beraber gelen ayaklık, ürünü dikey şekilde konumlandırmanıza olanak tanıyor.

Ayaklığın üzerinde dikey olarka duran MovieBox, kendi etrafında dönebiliyor ve bu sayede kabloları yönetmek daha kolay oluyor.
Kutu İçeriği
Pinnacle Studio MovieBox oldukça büyük ve şık bir kutuyla geliyor.

Kutu içerisinden çıkanlar şöyle:
• Firewire kablosu
• USB 2.0 kablosu
• Güç adaptörü
• Pinnacle Studio 9 İngilizce kullanım "ansiklopedisi"
• Türkçe kullanım kılavuzu
• Hızlı kurulum kılavuzu
• Pinnacle Studio Versiyon 9 yazılım seti
• Pinnacle Hollywood FX Plus / Mega yazılımı
Pinnacle Studio ve Hollywood FX Mega yazılımları tek başına almaya kalktığınızda 200$ gibi bir ücret ödemek durumundasınız. Yani, burdaki esas olay yazılım diyebiliriz.

Ürünün çok detaylı olmamakla beraber Türkçe kullanım kılavuzu mevcut. Yeni başlayanlar için yeterli bilgiler veriliyor. Studio 9'un orjinal kitapçığı ise muazzam detaylı. 250 sayfalık bu kitapta, aradığını her detaya ulaşmanız mümkün. Eğer İngilizce biliyorsanız, bu kitap çok işinize yarayacak.
Kutu içerisinde gözlerimiz s-video / kompozit ve ses kablolarını aradı. Bu kablo seti kameralarla birlikte veriliyor ancak bu tür bir ürünle birlikte mutlaka verilmesi gerekirdi. Eğer bu kablo setine sahip değilseniz, kalitelerine göre 15-40 milyon arasında değişen fiyatlarla bulabilmeniz mümkün.

Kurulum ve Kullanım
İlk yapmanız gereken, Studio 9 kurulum CD'sini takıp kurulma başlamanız. Yazılm yüklemesi bittikten sonra MovieBox Deluxe'u sisteme takmanız yeterli. Sistem yeniden başladıktan sonra ürünle beraber gelen "Bonus DVD"'yi kurabilirsiniz. Hollywood FX Mega yazılımını kurmayı da tabii ki unutmuyorsunuz.
Yazılımları kurduğunuzda sizden istenen ilk şey, yazılımı kayıt ettirmeniz. Web üzerinden yapılan bu işlem uzun sürmüyor ve programları tam anlamıyla kullanabilmeniz için bunu yapmanız şart. Studio yazılımı aynı zamanda varolan güncellemeleri yüklemenize de imkan tanıyor.
Studio 9 yazılımı, hiçbir şey bilmeyen kişilerinde kullanabileceği şekilde tasarlanmış desek yanlış olmaz. Kullanım muazzam kolay. Herşey sürükle bırak yöntemiyle yapılıyor. İnce ayar yapmak isteyenler de tabii ki istediği ince ayarı yapabiliyor.
Kamera size 3 adım sunuyor. Birincisi, kameradaki görüntüyü bilgisayara aktarma; ikincisi, aktardığınız görüntüyü düzenleme (efektler, geçişler, arka fon müziği ekleme vs. vs.); üçüncüsü ise düzenlediğinizi görüntüyü farklı kalitelerde kaydetmek.
Şimdi Studio 9 yazılımının kullanımına detaylı resimlerle bakalım. Resimlerin büyük halini görmek için tıklayın.
1.

DV bağlantısını yaptığınızda, ekrandaki tuşlarla kamerayı yönetmek mümkün olabiliyor. Sağ tarafta ise kameranızdan görünütüy hangi formatta aktaracağınızı seçebilir ve seçtiğiniz formata göre sabit diskiniz ne kadarlık görüntü saklayacağını görebilir.
Sol üstte ise kaydedilen görüntüleri göreceksiniz.
Burada bahsedilmesi gereken husus, görüntü aktarım seçilecek "Preview Qualitt" ayarı. Bu ayarı seçtiğinizde, görüntü düşük kalitede sadece düzenlenmek için diskinize kaydedilecek. Bunun anlamı daha az yer. Düzenleme işleminiz bittikten sonra 3. adımda gerçekleştiriceğiniz "Film Yap" işleminde görüntü tekrar kameradan aktarılacak.
Görüntü aktarımında hazır 3 ayar size yeterli gelmezse, kendi ince ayarınızı yapmak isterseniz "Settings" kısmından istediğiniz ayarlara ulaşmanız mümkün:

Burada, hangi kaynaktan görüntü aktaracağınızı, TV standardını vs. seçiyorsunuz.
Bir sonraki sekmede ise kayıt format ayarlarını yapıyorsunuz:

Burada istediğiniz takdirde ince ayar yapabilmeniz mümkün. Tek yapmanız gereken, presets kısmından seçim yapmanız.
DV formatında görüntü yakalamak isterseniz, epey bir alana ihtiyacınız olacaktır. DV kalitesinde bir video'nun bir saniyesi 3.6 MB'lık boyuta sahip. Dolayısı ile, 1 saatlik bir görüntüyü DV formatında diskinize aktarmak için 12.7 GB alana ihtiyacınız olacak.
MPEG formatında görüntü yakalamak için ise en az 2 GHz veya aynı performans değerine sahip işlemciye sahip olmanız gerekiyor. Çünkü bu kodlama işlemi işlemci tarafından yapılıyor. MPEG formatında görüntünün ne kadar yer kaplayacağı tamamen sizin seçeceğiniz ayarlara bağlı. Seçtiğiniz kalitenin veri aktarım oranına (Data Rate) ses'in veri aktarım oranını ekleyip 8'e bölerek tahmini olarak 1 saniyede ne kadar yer kaplayacağını bulabilirsiniz (KB cinsinden).
2.

Görüntü aktarımı tamamlandıktan sonra projeniz kaydediliyor ve düzenleme ekranına geçiyorsunuz. Düzenleme ekranın yapabilecekleriniz şöyle:
• İstediğiniz görüntüyü kısaltabilirsiniz veya silebilirsiniz.
• Arka fon müziği ekleyebilirsiniz.
• Başlangıç ve giriş animasyonları oluşturabilirsiniz
• DVD oluşturacaksanız, DVD menünüzü hazırlayabilirsiniz
Sağ üst köşede videoyu oynatmanıza yarayan bir bölüm yarıyor. Yaptığınız işlemleri anında görebilirsiniz.
Yukarıda gördüğünüzü görüntünün üst tarafında kameradan aktardığınız görüntüleri görüyorsunuz. Hazırladığınız videoda hangi görüntülerin yer almasını istiyorsanız, sürükle bırak yöntemiyle hemen aşağısındaki film şeridi gibi olan bölüme yerleştirmeniz gerekiyor. Aşağıya bıraktığınız karelere çift tıklayarak kesip biçme işlemini yapabilirsiniz:

Basitçe başlangıç ve bitiş sürelerini seçiyorsunuz. İki farklı karede ise görüntüyü oynatabiliyorsunuz ve bu da işinizi inanılmaz kolaylaştırıyor.
İkinci aşamada, videonuza başlangıç ve bitiş animasyonları ekleyebilirsiniz:

Eklediğiniz animasyonları düzenlemeniz de mümkün. Çift tıklamak, düzenlemek için yeterli:

Videonuzun en sonuna yönetmen, oyuncular, prodüksiyon gibi bitiriş eklemeniz de mümkün.
Üçüncü aşamada, görüntüleriniz arasında geçiş yaptırabilirsiniz. Örneğin, giriş ekranı biterken, yeni görüntü sağdan giriş yapabilir. Bunları ayarlamak da çok kolay. Tek yapmanız gereken sürükle-bırak:

Arka plana ses de ekleyebiliyorsunuz. Hazır müzikler olduğu gibi, MP3'lerinizi veya diğr müzik dosyalarınızı video'ya ekleyebilmeniz mümkün. Eklediğiniz müziklerin süreleriyle de oynayabiliyorsunuz. İşlemler yaptığınızda, nerede hangi işlem yapılacağını da görmeniz mümkün:

Örneğin şarkı uzunluğunu düzenlemek isterseniz, ilgili yere çift tıklamanız size düzenleme ekranını çıkartacaktır.
3.

Videonuzu düzenledikten sonra yaptığınız bu çalışmaları istediğiniz formatta kaydetmeye geldi. Üçünüc adım olan "Make Movie" sekmesi, bu amaca hitap ediyor.
Burada, düzenlediğiniz görüntüyü hangi formatta ve nereye kaydedeceğinizi seçiyorsunuz ve işlemlere başlıyorsunuz. Yaptığınız görüntünün son halini yine sağ üstte izleyebilmeniz mümkün.
Örneğin, diyelim ki düzenlediğiniz görüntüyü AVI olarak kaydedeceksiniz. Sol taraftan AVI sekmesine tıklıyorsunuz ve daha sonra ayar yapmak üzere "Settings" butonuna tıklıyorsunuz. Daha sonra yapmanız gereken şey, kalite ayarlarını seçmek.

Hazır ayarlar olduğu gibi(S-VCD, VCD, DVD kalitesinde gibi), ince ayar da yapabilirsiniz. Eğer çalışmanızı doğrudan CD'ye veya DVD'ye kaydetmek istiyorsanız, "Make Disc" bölümünden ayar yapabilirsiniz.

Sistemde CD/DVD kayıt cihazı olmadığı için sadece proje yaratılacak; daha sonra istediğim zaman CD'ye veya DVD'ye kaydedebileceğim.
Ürünle beraber gelen Hollywood FX Mega yazılımı ile de TV'lerde gördüğünüz gibi çok sayıda hazır animasyonu videolarınızda kullanabiliyorsunuz. Ayrıca, özel geçiş efektleri de veriyorsunuz bu yazılım ile.
Örnek Videolar
13 saniyelik örnek çalışmamızın(video'nun Pinnacle tarafından sunulan örnek video olduğunu hatırlatalım) farklı formatlardaki örnekleriini aşağıdaki bağlantılardan download edebilirsiniz:
• DVD kalitesinde MPEG-2
• S-VCD kalitesinde MPEG-2
• VCD kalitesinde MPEG-2
• AVI (Cinepak codec)

Sonuç
Burada anlattıklarımız, programın sadece çok basit bir kısmını gösteriyor. Studio 9 ile yapabilecekleriniz çok daha fazla. İngilizce bilginiz yeterliyse, 245 sayfalık Studio 9 kullanım kılavuzu sizlere çok büyük rehberlik edecek.
Pinnacle Studio MovieBox Deluxe, USB 2.0 arabiriminden bilgisayarınıza bağlanan,hem analog hem de DV kameralardan görüntü yakalamanıza olanak tanıyan başarılı bir ürün. Cihazı esas olarak değerli kılan, beraberinde gelen Studio 9 yazılımı.
Studio serisi, hedef edindiği ev kullanıcıları için son derece kolay bir kullanım ortamı sunuyor. Bu konuda kimsenin sorun yaşayacağını düşünmüyoruz.
Gelelim esas noktaya: Ürünün fiyatı 352$ + KDV civarında. Ürünle beraber gelen yazılımların yaklaşık değerinin 200$ civarında olduğunu belirtmekte de fayda var. Yurt dışındaki fiyatlar göz önüne alındığında, ürünün komple fiyatının bir miktar daha ucuz olmasını beklerdik.
Eğer bu fiyat yüksek derseniz ve sadece DV kameradan kayıt yapacaksanız, firewire kartı ile de bu işlemi yapabilirsin. Ama kullanacağınız kaliteli bir yazılım için neredeyse 150-200$'ı yine gözden çıkartmanız gerekecek.
Komple bir çözüm olmasından dolayı, Pinnacle Studio MovieBox Deluxe'u özellikle ev kullanıcıları ve orta seviye kullanıcılar rahatlıkla alabilir. Çok değerli bir ürün. Ayrıca bu ürününü, bu segmentteki Pinnacle'ın en iyi ürünü. Pinnacle'ın Türkiye distribütörü Sky Bilişim. Satın alma bilgilerini onlardan alabilirsiniz.

izmirDR
11-02-2005, 19:11
İsteklerinize bir ölçüde olsa yön verebilir...ben daha çok video kameradan pc ye görüntü kalitesi kayıbı en az olarak atmaya uğraşırken böyle bir aletin varlığından haberdar oldum...nette forum sayfalarını dolaşarak iyi etüd ederseniz sorularınıza daha iyi yanıtlar bulabilirsiniz...

tazebaba
12-02-2005, 10:36
Sayın Dr;
Çok teşekkür ederim, Çok faydalı bir yazı göndermişsiniz, işime muhakkak yarayacaktır
Elinize sağlık