PDA

View Full Version : AKTAŞ Elektrik



bonzai
25-02-2004, 22:29
Bu bölümü mahkemeleri devam eden Aktaş Elektriğin bilgilendirmelerine yönelik açıyorum. Gerçi "aktaszedeler e-mail grubu" ndan haberleşmeler devam etmekte olup orada genellikle devam eden mahkemeler ile ilgili somut olaylar belirtilmektedir. AKTAŞ' ın davası bir ölçüde diğer şirketlerin mağdurlarının da ilgisini çekmektedir.
Yanılmıyorsam, şu ana kadar İMKB mağdurları tarafından açılan, ve kanuni yolda epey bir yol alınan en belirgin dava AKTAŞ davasıdır. Burada ki gelişmeler ve sonuç, bir ölçüde diğer şirketlerin mağdurlarını da ilgilendirmektedir.
Ben BORYAD aracılığı ile açılan davada davacı taraflardan biriyim. :mad: Doğrusu davamı hakkıyla takip ettiğimi söyleyemem. Huyumdur ben bir işi uzmanına teslim ettim mi ona güvenir ve en doğrusunu yapacağına inanırım. Umarım bir keleğe gelmeyiz. :confused:
Nedendir bilmiyorum ama bazı mağdurlar ise kendi başlarına AKTAS veya ETKB' na bazı davalar açtılar, acaba BORYAD' a güvenmedikleri için mi, yoksa bildikleri başka şeyler mi var. :confused:
Bir zamanlar, AKTAS'ın tahtası kapatıldıktan 6 ay 1 yıl sonra bile el altından hisselerin toplandığı söyleniyordu. Gerçek miydi değil miydi, ya da toplayanlar varsa gerzek miydi değil miydi bilmiyorum. Bunca zaman sonra aklıma geldi hala merak ediyorum. :rolleyes:
Ben en iyi yarın BORYAD'a bir telefon açayım. Bir gelişme varsa yine burada yazarım. Sizlerden de beklerim.
Saygılarımla.

gizligüc
26-02-2004, 10:37
ben üzerine bir bardak su içtim, o dönemde tahtanın kapanabileceğini biliyordum ama tanıdık bir deneyimli hukukçu her şekilde Aktaş'ın davayı kazanacağını belirttiğinden elimde tutmuştum..Ne demişler kendi düşen ağlamaz derler..

Ama mücadeleye devam edenlere de tam destek..

saygılar,

bonzai
04-03-2004, 01:12
Mağdur bir arkadaşımız, hakkını arayışının, bu ülkede normal olan nafile sonucunu bildirmiş. Yazısı aşağıdadır.

"Değerli Arkadaşlar;
Ankara 3.ncü idare mahkemesinde görülmekte olan tarafımdan açılmış Aktaş Elektrik davasına ilişkin karar verildi. Kararı aynen yazıyorum.

“Dava konusu olayda davacının borsada işlem görmesi men edilen Aktaş hisse senetlerinin sahibi ve ortağı konumunda olduğu her ticari faaliyette kar sağlamak asıl olmakla beraber zara etmekte olası olduğundan, zarara uğrayabilme riskinin sürdürülen faaliyetten soyutlanma olanağı bulunmadığından uğranıldığı ileri sürülen zarar nedeniyle davalı idareleri tazminle sorumlu tutmak mümkün bulunmamaktadır. Açıklanan nedenle temyiz yolu açık olmakla beraber davanın reddine karar verilmiştir.”

Hükümetin ve milletvekillerinin güvenmediği kadar bu adalet sistemi. Bizim ticari faaliyet sonucu zarar ettiğimizi düşünüyor. Trafiğe çıkan adam da kaza riskini göze almış demektir. Sürücülere neden ceza verirler. Temyiz edeceğiz ama sonuç çıkmaz istikamet AİHM. Enseyi karartmayalım burası Türkiye."

Arkadaşımız haklı ama kendisindeki mücadele gücünü de kutluyorum. Ben ise Sayın Başbakanımız ile aynı fikirdeyim, bende onun gibi adalete güvenmiyorum. Tek umudumuz maalesef AB normları. Keşke güvencemiz Ankara'da olsaydı. Demek ki bizi bizden yabancılar koruyacak. Utanıyorum.
Saygılarımla

bonzai
22-03-2004, 16:08
Aktaş Elektrik Davası Son Gelişmeler:

Aktaş Elektrik A.Ş ile ilgili açılan davaların bir kısmı Danıştay bir kısmı ise Ankara İdare Mahkemelerinde devam etmektedir.

Ankara İdare Mahkemelerinde sonuçlanan davalarda mahkemeler davayı esastan red etmekte ve verdikleri gerekçeli kararda ’Borsa riski’ şeklinde bir yaklaşımda bulunmaktadırlar.Yani ‘Aktaş borsada işlem gören bir şirketti ve borsada kar edilebileceği gibi zararda edilebilir, bu şirketin imtiyazının fes olabileceği yatırımcılar tarafından öngörülmeliydi’ şeklinde bir yaklaşım mevcuttur.

Aktaş Elektrik A.Ş’nin halka arzı sırasında imtiyaz sözleşmesine ilişkin açılan davaların yatırımcılardan gizlenmesi ve bu şirketin bu şartlarda işlem görmesine ve borsaya kote edilmesine izin verilmesi gibi unsurlardan ve idarenin hizmet kusurundan söz edilmemektedir.

Danıştay’ın bu konuda vereceği karar son temyiz merci olması açısından son karar olacak ve davalar kaybedildiği takdirde ,karar tarihinden itibaren 6 ay içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilmesi gerekecektir.

Davaların makul süreyi aşması gerekçesi ile de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidilmesi söz konusudur.

Yatırımcıların haklı olduğunu her fırsatta dile getirdiğimiz bu davada AİHM yolundan başka bir yol kalmayacak gibi gözükmektedir.Yatırımcılar bu konuda vekalet verdikleri avukatlarından bilgi alabilirler.

Temettü Davası:

Aktaş A.Ş ‘ye temettü tahsili için yapılan icra takipleri sonucu derneğimizin elinde bulunan 1 LOT hisse senedine ilişkin pilot dava kazanılmış ancak diğer yatırımcıların davası reddedilmiştir.

Red edilen davalar İcra davalarıdır ve Yargıtay’ da red olmuşlardır.Derneğimizin kazandığı dava Yargıtay’a gittiğinde 200 milyonun altında olduğu için görüşülmemiş ve aynen ödenmesine karar verilmiştir.Bu da örnek Yargıtay kararı çıkartamamamıza neden olmuştur.

Bunun sonucunda Ticaret Mahkemesinde açılmış pilot davalar başlamış ve kazanılmış, bu davaların Yargıtay’daki sonucu beklenmeye başlamıştır.Bu sonucun olumlu olması halinde yatırımcıların davaları örnek Yargıtay kararıyla beraber açılıp,paraların tahsiline çalışılacaktır.

Bu süreçte yer almak istemeyen yatırımcılara avukatları tarafından temettü kuponları geri iade edilmektedir.Kuponlarını geri almak isteyenler bu konuda vekalet verdikleri avukatlara başvurabilirler.

Her iki konuda vekalet verdikleri avukatın telefonuna ulaşmak isteyenler,

0 (216) 348 18 05 ve 348 18 36’ numaralı telefonlardan ,avukatların telefon numaralarını ve adreslerini temin edebilirler.

bonzai
22-03-2004, 16:15
BORYAD AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE GİDİYOR.

Değerli Üyelerimiz;
Derneğimiz kurulduğu 2001 yılı Nisan ayından itibaren geçen üç yıllık sürede yaklaşık 21.000’e yakın üye sayısına kavuşmuştur.Bu süreçte bir sivil toplum örgütü olarak ülkemizdeki bir çok ilki de gerçekleştirerek,belli rekorlara imza atmıştır.Bunlardan bazılarını sıralarsak,

Kuruluşundan bu güne geçen zaman açısından kısa bir sürede en fazla üyeye sahip olabilen sivil toplum örgütü

Üç yıl gibi kısa bir sürede en fazla üyeye (21.000 ) sahip olan sivil toplum örgütü

§ Üç yıl gibi kısa bir sürede En fazla basın bültenini kamuya açıklayan sivil toplum örgütü

Toplamda 275 Basın bülteni kamuya açıklanmıştır.

En fazla toplu davayı organize eden sivil toplum örgütü

Demirbank Davası:35 kişi
Aktaş Davası:300 kişi
Çukurova ve Kepez Elektrik Davası:300 kişi
İmarbank Davası:400 kişi
ile toplamda 1035 dava halen İdare Mahkemeleri ve Danıştay’da görülmeye devam etmektedir.

Bu davalarda yaklaşık 100.000 sayfa dava dilekçesi ve cevap dilekçesi verilmiştir.

En fazla şirkete ortak olan sivil toplum örgütü

BORYAD borsada işlem gören bütün şirketlerin hisse senetlerini satın alarak ortağı olmuş ve ortak sıfatıyla yatırımcıların hak ve yararlarını korumaya çalışmıştır.

BORYAD bunların yanında yatırımcı mağduriyetlerini önleyebilmek için TBMM ve görevli bakanlıklar nezdinde bir çok görüşme yapmıştır.2004 yılı itibariyle en fazla görüşme yapan sivil toplum örgütü rekorunu elde etmeyi umuyoruz.

BORYAD BU FAALİYETLERİNİ SADECE ÜYE AİDATLARI VE BAĞIŞLARI İLE GERÇEKLEŞTİRMİŞ.BUNUN DIŞINDA HİÇ BİR KİŞİ VE KURUMDAN YARDIM ALMAMIŞTIR.

BORYAD ELİNDEKİ YAKLAŞIK 45 PROJESİNİ SPONSOR BULAMADIĞI İÇİN ERTELEMİŞTİR.

BORYAD ,buna rağmen yaklaşık 10 tane yatırımcı eğitim seminerini ve Türk Sermaye Piyasasında Yatırımcının Konumu ve Hakları isimli konferansı yatırımcılardan hiçbir ücret almaksızın gerçekleştirmiştir.

BORYAD BUNUN YANINDA SERMAYE PİYASALARINA İLİŞKİN BİR ÇOK YENİLİĞİN GELİŞMESİNDE KATKIDA BULUNMUŞTUR.BUNLARI ‘BORYAD BU GÜNE KADAR NELER YAPTI ?’ BAŞLIĞINDA BULABİLİRSİNİZ.

Ancak tüm bu yapılanlara karşın halen mağdur durumda yüz binlerce yatırımcının mağduriyeti devam etmektedir.

Aktaş Elektrik A.Ş ile ilgili açılan davalar,İdare mahkemelerinde reddedilmekte ve temyiz edilmek zorunda kalmaktadır.Mahkemelerin verdiği gerekçeli karar bizde ‘DEMEK BU OLAYDA KİMSENİN KABAHATİ YOKMUŞ EN BÜYÜK SUÇLU YATIRIMCILARMIŞ’ diye bir tepki yaratmaktadır.Bu kararı gören Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ne diyecek bir de onu duymanın artık zamanı gelmiştir.

Aktaş Davası ,hem Danıştay hem de Ankara İdare Mahkemelerinde aynı anda görülmesi nedeniyle ilginç bir davadır.Ankara İdare Mahkemelerinin temyiz edileceği yer Danıştay ‘dır.Danıştay’da süren davaların da karar sürecine girmesi ve buradan çıkacak kararın temyiz merci kararı olarak AİHM’ ye götürülebilecek olması nedeniyle, davaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmesine az bir zaman kalmıştır.

Bu davaların gitmesi nedeniyle Türkiye için açılan toplam dava sayısı 300 dosya artarak 7973 ‘e yükselecek ve Türkiye AİHM’ ye en çok şikayet edilen ikinci ülke konumuna yükselecektir.

Çözülmeyen mağduriyetlerin Türkiye’de son bulmayacağını hem idare hem de mahkemeler artık anlamalıdır.Hiçbir yatırımcı kendi ülkesini şikayet etmekten gurur duymayacaktır.Kendi ülkesinde bu duruma düşürüldüğü için utanç duyacaktır.

Açılan dava sayısının fazla olması Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin konuya bakışını etkileyecektir.Bu da mağduriyetin çözüme kavuşmasını sağlayabilir.

Bu yüzden hakkını mahkemede aramayarak ,kendilerini göremeyen kör gözlerden medet umanlar,dava sürelerini kaçırmadan haklarını aramalıdırlar.

Çukurova ve Kepez Elektrik A.Ş ve İmar Bankası ile ilgili dava açmayanların dava açma hakkı halen sürmektedir.İmar Bankasındaki yatırımcıların bu konuda daha duyarlı olduğunu görüyor.Borsa Yatırımcılarının kendi sorununa sahip çıkmayan tavrını ise ayıplıyoruz.

Derneğimiz yetkilileri ve avukatlarımız ,Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecini derinlemesine araştırmak ,Avrupa Parlementosu’nda yetkililer ile görüşmek için Nisan ayı içersinde Strasbourg ve Brüksel’e gidecektir.
Saygılarımızla

caylak25
29-05-2004, 17:13
Huyumdur ben bir işi uzmanına teslim ettim mi ona güvenir ve en doğrusunu yapacağına inanırım. Umarım bir keleğe gelmeyiz. :confused:

sayın bonzai sanırım keleğe geldik.. baksanıza mağdur yanlısıyım diyen boryad bile ses çıkarmıyor.. davalar devam ediyor martavalından başka birşey yok ortada.. :confused:
durum kelek :( gelecek ise karanlık :mad:

caylak25
14-08-2004, 19:36
AKTAŞ ELEKTRİK'TEN 301,2 MİLYON EURO ' LUK DAVA

Danıştayın verdiği karara zorunlu uyma nedeniyle verilen ve kesinleşmiş bulunan 27 Mart 2002 tarihli karar hakkında Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş 301,2 Milyon tazminat istemiyle avrupa insan hakları mahkemesine başvurdu.Söz konusu baş vuruda , Avrupa İnsan hakları sözleşmesinin tarafsız yargılama yapılmadığı yargılanma süresince , taraflar arasındaki savunmanın eşitliği ilkesinin ihlal edildiği , yargılamanın açık süretle yapılmadığı , iptal davasına konu kılınması mümkün olmayan bir idari sözleşmenin iptal edildiği , danıştayın bir dairesinin ve idari işler genel kurulunun oy birliği ile hukuka uygundur onayını alan sözleşmenin yine danıştayın başka bir dairesi tarafından verilen kararla iptal edildiği , iptal kararının hukuka aykırı bir şekilde uygulandığı nedenleri ile avrupa insan hakları sözleşmesi'nin altıncı maddesinin ihlal edildiği ileri sürüldü.

14 Agustos 2004, Cumartesi

baymetin
16-08-2004, 01:31
AKTAŞ ELEKTRİK bu davayı kazansa Avrupada ne olur.Herhalde sadece Devletden tazminatını alır.Bunun elinde hissesi olan yatırımcıya bir faydası olurmu acaba.Saygılar.

caylak25
22-08-2004, 13:24
AKTAŞ ELEKTRİK bu davayı kazansa Avrupada ne olur.Herhalde sadece Devletden tazminatını alır.Bunun elinde hissesi olan yatırımcıya bir faydası olurmu acaba.Saygılar.
olur sayın baymetin.. şirket hisseleri geri alabilir ya da tekrar borsaya kote olur..
ama ne zaman??

sailor06
19-11-2004, 00:27
SPK tarafindan hazirlanan yasa taslaginin en son basbakanlik da oldugu bilgisine ulasmistim birkac hafta once. Enerji bakani yeni dagitim ihalelerinin gelecek sene basina kaldigi mujdesini :mad: verdi, yeni ihalelerden evvel de bizim su tasari cikar diye umut ediyorum. Baska bilgiye sahip arkadas varsa lutfen paylassin buradan.

baymetin
20-11-2004, 19:40
KY elinde olsa olsa beş on lot aktaş hissesi kalmıştır sanıyorum.Çünkü tahtası kapandığında 200.000 tl civarında idi yanılmıyorsam.Benim asıl merak ettiğim BY lar.Ellerinde binlerce lot Aktaş hissesi kaldı.Bunlar ne yapıyorlar,mutlaka bir şeyler yapıyorlardır diye düşünüyorum.Bizim gibi üstüne bir bardak su içmezler herhalde.Saygılar.

bonzai
24-11-2004, 01:37
Arkadaşlar,

SPK başkanı Doğan Cansızlar' ın STEAM (STRATEJİK, TEKNİK, EKONOMİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ) tarafından düzenlenen, “AB’YE GİRİŞ SÜRECİNDE ENERJİ SEKTÖRÜ” konulu toplantısında yaptığı konuşmanın Aktaş, Çukurova ve Kepez la ilgili bölümü aşağıdadır.
Sanırım bu beyefendi bu konuda ciddi ciddi çalışıyor galiba, umarım başarılı olur.
Saygılarımla

Değerli konuklar,

Ekonomimizin önemli bir unsuru olan sermaye piyasalarında son dönemde uluslararası alanda yaşanan gelişmelerin paralelinde çok önemli adımlar atılmıştır. Güçlü bir sermaye piyasası bir ülkenin mali krizlere karşı direncini artıran ve sigorta niteliğindeki en önemli unsurdur. Kurumları gelişmiş, hukuki altyapısını tamamlamış ve bunları güçlü bir teknolojik altyapı ile destekleyen bir sermaye piyasası, yoğun rekabetin yaşandığı uluslararası fonlardan pay kapma yanında, ekonominin gelişmesinde de kilit bir rol üstlenecektir.

Bu bilinç ile, özellikle son dört yıldır, kriz ortamına rağmen, yapmakta olduğumuz düzenlemelerle sermaye piyasaları adeta sil baştan yeniden yapılandırılmakta, teknolojik ve hukuki altyapı yeniden düzenlenmektedir. Bugüne kadar IOSCO prensipleri ve AB direktifleri doğrultusunda 80'e yakın düzenleme yapılmıştır.

Bu çerçevede, kurumsal yönetim ilkelerinin yayınlanması, uluslararası muhasebe standartlarına ve uluslararası denetim standartlarına uyumlu düzenlemelerin gerçekleştirilmesi ve teknolojik altyapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlanması piyasaların direncinin artırılması ve makro ekonomik istikrara katkı açısından büyük önem taşımaktadır.

Enerji sektörü açısından sermaye piyasasına baktığımızda, Kurulumuz kaydında bulunan ve hisse senetleri İMKB'de işlem gören 4 adet elektrik şirketi olduğunu görüyoruz. Bunlar aynı zamanda İMKB Ulusal-Hizmetler Endeksi kapsamındaki Elektrik endeksini (XELKT) oluşturmaktadırlar. Bu şirketlerin halka açık bölümünün piyasa değeri yaklaşık 250 trilyon TL civarındadır. İmtiyaz sözleşmeleri iptal edilen Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ), Kepez Elektrik A.Ş. (Kepez) ve Aktaş Elektrik A.Ş. (Aktaş)'nin ise işlem sıraları kapatılmıştır.

Ayrıca Kurulumuz kaydında bulunan ancak hisse senetleri İMKB'de işlem görmeyen halka açık enerji şirketleri de bulunmaktadır.

İmtiyaz sözleşmeleri iptal edilen ÇEAŞ, Kepez ve Aktaş'ın tüzel kişiliği devam etmekte, ancak esas faaliyet konusunda iştigal etme olanağı bulunmamaktadır. Anılan şirketlerin İMKB Kotundan çıkarılmış olmaları nedeniyle yatırımcıların, ellerindeki hisse senetlerini, Borsada veya Borsa dışında aracı kurum vasıtasıyla satmaları mümkün değildir.

Söz konusu ortaklıkların imtiyaz sözleşmelerinin iptali ve bu nedenle hisse senetlerinin borsada işleme kapatılmaları nedeniyle, hisse senetlerinin borsada işleme kapatılma tarihleri itibariyle hesap sayıları dikkate alındığında 24.837 yatırımcı mağdur olmuştur. Son işlem gününden önceki 6 aylık ortalama fiyatlara göre söz konusu ortaklıkların halka açık bölümünün piyasa değeri toplam 132 trilyon liradan fazladır.

İmtiyaz sözleşmeleri iptal edilen halka açık enerji şirketleri, aynı anda iki mevzuata tabidir. Bu şirketler, faaliyet alanları itibariyle enerji mevzuatına tabi olup Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun denetim ve gözetimindedir. Ayrıca, hisse senetlerini halka arz etmek suretiyle de Sermaye Piyasası Mevzuatına tabi olup, Sermaye Piyasası Kurulunun denetim ve gözetimindedir.

Bu bağlamda, yatırımcıların korunması açısından, sermaye piyasası mevzuatında yer alan zorunlu özel hal bildirimlerinin zamanında yapılması gerekmektedir. Yani, yatırımcıların zarara uğramaması ve mağdur olmaması için, bu şirketlerin hisse senetlerinin değerini etkileyebilecek durumların halka tam ve zamanında açıklanması zorunludur.

Söz konusu şirketler, enerji piyasasında faaliyet göstermekle birlikte, devlet tarafından kendilerine verilen bölgelerde tekel konumunda bulunduklarından, imtiyaz sözleşmelerine ilişkin değişiklikler hisse senetlerinin değerini doğrudan etkileyen en önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, Sermaye Piyasası Kurulu olarak imtiyazların, yani lisansların, devamı ya da iptaline ilişkin olarak herhangi bir yetkimiz bulunmamaktadır. Nitekim imtiyaz sözleşmeleri iptal edilen şirketlere baktığımızda ÇEAŞ ve Kepez'in imtiyaz sözleşmeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca, Aktaş'ın imtiyaz sözleşmesi ise Danıştay'ca iptal edilmiştir. Ayrıca, Bakanlar Kurulu kararı ile, bu şirketlerin elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı ve ticareti yapma yetkilerinin ellerinden alınmıştır.

Bu uygulamalar sonucu, bu şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar mağdur olmuş ve sermaye piyasasına güven önemli ölçüde zedelenmiştir. Sermaye piyasasına güvenin uzun yıllarda tesis edildiğini ve bir anda kaybedilebileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle, bu tür olayların tekrarlanmaması ve mevcut mağduriyetlerin giderilmesi için Kurulumuz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun işbirliği özel önem arz etmektedir.

Söz konusu yatırımcılarının mağduriyetlerinin giderilmesi için, çağrı yoluyla ortakların hisse senetlerinin satın alınması yönünde bir kanun değişikliği ve ortakların kendilerinin hukuki yollara başvurması gündeme gelecektir. Ancak, yatırımcıların hisse senetlerini satmaları, şirket hisse senetleri borsa kotundan çıkarıldığı için zorlaşmıştır. Yatırımcıların mağduriyetini önlemek amacıyla sorunun çözümünde mevcut sermaye piyasası mevzuatı yetersiz kalmaktadır.

Enerji Bakanlığının veya bu bölgelerde imtiyaz verilecek yeni şirketlerin mağdur olan yatırımcıların hisse senetlerini çağrı yoluyla satın almasını teminen, Kurulumuzca hazırlanan kanun değişikliği ve imtiyaz sözleşmesi hükmü önerileri gerekli mercilere iletilmiştir. Ayrıca, bu şirketlerin mağdur olan yatırımcılarının, zararlarını tazmin için tam yargı davası açmaları mümkün olduğu gibi, Türk Ticaret Kanununun 336. maddesi uyarınca imtiyaz sözleşmelerinin iptaline neden olan yönetim kurulu üyeleri aleyhine hukuk davası açmaları da mümkündür.

Değerli konuklar,

İmtiyazlı enerji şirketlerinin yatırımcılarının uğradıkları zararlarının tazmini amacıyla Kurulumuzca hazırlanan kanun değişikliği tasarılarının en kısa zamanda yasalaşmasını umuyorum.

Son olarak, farklı görev alanına sahip devlet kurumlarının kendi alanlarıyla ilgili olarak denetledikleri kuruluşların başka bir devlet kurumunun da denetiminde olması durumunda, mağduriyetlerle karşılaşılmaması için kurumlar arası işbirliğinin ve şeffaflığın en üst düzeyde sağlanması ve bunun sürekli olarak korunmasını gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Düzenleyici ve denetleyici otoriteler arasındaki işbirliği ve alınan kararlarda ve uygulamalarda şeffaf davranılması şüphesiz ki bu tip sorunların doğmasına engel olacaktır.

Konuşmama son verirken, enerji sektöründe faaliyet gösteren anonim şirketlerin rekabet güçlerini artırmaları için sermaye piyasalarından daha fazla yararlanmaları ve yine enerji sektöründeki özelleştirmelerde sermaye piyasalarından yararlanılması temennimi ifade etmek istiyorum.

hepkaybeden
07-12-2004, 01:59
Arkadaşlar , bu aihm'ye geçen yıl açılan 301 milyon euro değerindeki davanın durumunu bilen varmı? varsa bilgisini paylaşalım. Bu son zamanlardaki hızlı çalışmalarda avrupa parmagı varmı diye insanın aklından geçmiyor değil...

sailor06
15-12-2004, 12:59
Arkadaslar enerji yasasi hakkinda gelisme var mi?

sailor06
27-01-2005, 23:24
Gelecek hafta meclise enerji yasasinin gelecegi duyumunu aldim, tasari metni henuz elime gecmedi, gecince burada paylasacagim ama goz attirdik icinde aktas magdurlarina dair onemli maddelerde olacak. Umarim sorunumuz artik cozulur... :)

sailor06
03-02-2005, 20:09
Arkadaslar Enerji yasasinin meclise gelisi gelecek haftadan sonraki haftaya kaldi (en erken). Gelismeler hakkinda bilgi verecegim, sizde lutfen BORYAD i arayarak takipcisi olunuz.

caylak25
08-06-2005, 13:02
AKTAŞ hakkında ışık kalmadı sanırım...
soğuk suları içeli çok oldu ama çözüm bulacağız diyerek ortaya çıkan BORYAD bile sitesinde AKTAŞ a ayırdığı bölümde 2002'nin yazılarını yayınlıyorsa bu iş bitmiştir.. avukatlar da sıkıla sıkıla gönderdikleri olumsuzluk dolu "adınıza açtığımız şu dava da aleyhte sonuçlanmış olup, itiraz için şu kadar para yatırırsanız bundan sonraki aşamalarda hak arayabiliriz" şeklinde metinler gönderip her metinle para istiyorsa bu iş gerçekten bitmiştir. işin avrupa insan hakları mahkemesinde de lehimize sonuçlanacağına inanmıyorum.. sanırım bu olayın çözümlenmesi için bakan yada milletvekili düzeyinde bir VATANDAŞIN !! canının yanması gerekiyordu.. biz sıradan vatandaşların canı can değil çünkü.. siz o zaman görürdünüz jet kanunları ve kararları.. yazıklar olsun çözümsüzlüğü sunan yetkililerimize.. devran bu, elbet yetkili arkadaşlara da döner birgün hesap sorar.. bu dünyada veremediğiniz hesabı öbür dünyada hiç veremezsiniz sayın büyüklerimiz.. saygılarımla...

egemen13
08-06-2005, 21:44
--------------------------------------------------------------------------------

http://www.sabahhaber.com/forum/
ARKADAŞLAR BAKIN SİZLER GİBİ BENDE MAĞDUR BİR BORSACIYIM VE İNANIN BİZLER İÇİN YAPILMIŞ EN GÜZEL ADIMA DESTEK VERELİM DİYORUM. BORSA ZEDELERİNİN HAKKINI ARAYAN BİR HABER SİTESİ VE FORUM KÖŞESİDE VAR .BUNDAN SONRASI SİZLERE KALMIŞ YA BU SİTEYİ DESTEKLERİZ BÜYÜRLER,HERKES BU ŞEKİLDE SESİMİZİ DUYAR YADA ALAKASIZ KALIP DESTEK BİLE VERMİYEBİLİRSİNİZ.BUNDAN SONRAKİ YAZIŞMALARINIZI LÜTFEN BU SİTEDE FORUM KÖŞESİNDE YAPIN.
BEN BİR İKİ HABER GÖNDERDİM ONU BİLE MANŞET HABER YAPTILAR. SİZLERDE HABER OLMASINI İSTEDİĞİNİZ OLAYLARI YAZABİLİRSİNİZ. BÖYLELİKLE HEM HABER YAPTIRMIŞ (BENCE BU HABER OLAYI ÇOK ÖNEMLİ)HEMDE SİTENİN FORUM KÖŞESİNDE YAZMIŞ OLURSUNUZ.
AYRICA BİLDİĞİNİZ TÜM MAĞDURLARIN DA KAYIT OLMASINI SAĞLAMALIYIZ. SAĞLIYALIM Kİ BU SİTEYE GİREN SORUMLU KİŞİLER SAYIMIZI VE MAĞDURİYETİMİZİ GÖRÜNCE KORKSUNLAR .
SAYGILARIMLA
www.sabahhaber.com
www.sabahhaber.com/forum

ilerici
24-05-2010, 17:30
AKTAŞ ta bir gelişme var mı acaba?

zeytinci
24-05-2010, 19:24
ceaş kepez acılırsa aktaşa gün yüzü doğabilir. bunuda chp yapar. kul hakkı yemez. gelecek hükümet spk imkb tmsf hesap sorabilir. ne kadar zede varsa chp bunlara el atacak. isteye istemeye oylarımızı chp atacağız

baymetin
04-06-2010, 00:08
Aktaş Elektrik' e hangi hükümet zamanında hangi bakan el koymuştu biliyormusunuz.Ogünler daha unutulmadı.

FİŞEKÇİ
20-01-2011, 23:03
arkadaşlar son günlerde bazı açıklamalar var aktaş hakkında bilgisi olan varmı ,zaten unutmuştuk 10 yıl sonra bize YİNE umut veripte gene açmazlarsa birde kapandıgında sermayesi 1 tirilyon, du değilmi arkadaşlar.acaba umudu olan varmı nasıl olur sizce

FİŞEKÇİ
26-01-2011, 21:28
kimsede aktaş yok anlaşılan

YALCIN2004
26-01-2011, 21:42
Ben de 24 lot var...Bekliyoruz.

filintaby
29-01-2011, 02:14
http://www.finanstrend.com/video/?vid=46

caylak25
05-06-2011, 17:09
Merhabalar. Uzun zamandır takip ediyor olsam da, foruma birşeyler yazmamıştım.. Bugün birşeyler yazayım dedim, cevap verileceğinden şüpheliyim ama, bakalım bi ümit...

Aktaş elektrik hakkında herhangi bir gelişme var mı?
Çukurova ve kepez'in davalarına yönelik haberler var, ama Aktaş'la ilgili yaprak kıpırdamıyor...
Bir ay kadar önce avukatı aradığımda, AİHM'deki süreç devam ediyor. Devletin savunmasını vermesi için gerekli süre yakında dolacak, daha sonra mahkeme inceleyecek gibi şeyler söylemişlerdi.. Dava açan arkadaşlarda bundan başka bir gelişme duyan ya da bilen var mı?
BORYAD dahi artık genel anlamda kapalı tahtalar için söylediği sözlerin dışında Aktaş hakkında birşey söylemiyor. 2004-2005 yıllarında internet sayfalarında Aktaş'la ilgili bir bölümleri varken, şuan adı bile geçmiyor.. BORYAD üzerinden dava açan arkadaşlardan birşeyler yazan olursa sevinirim..
Herkese iyi çalışmalar..

FİŞEKÇİ
07-06-2011, 21:42
dostum ben boryat,a katılanlardan değilim ama gelişmeleri takip ediyorum sanki seçimden sonra bir şeyler olacak gibi geliyor ama tabiki 11 yıl önceki paramızı bulabilirmiyiz kafamdaki soru işareti 11 yıl önce kapandığında 150.000 tl idi bende 30 lot kaldı bu günün şartlarında en az bagfaş kadar pirim yapardı 11 yıl önce bagfaş 6 bin tl idi şimdi 200 tl yani bizim tahta acılsa bile bize bir şey kazandırmaz ne yapalım kader diyelim

caylak25
30-06-2011, 19:22
alın size özelleştirme...
ahımızı aldınız, işiniz doğru gitmez...


"Elektrik dağıtımda şok karar"
"Elektrik dağıtım ihalelerinde şok: 6 elektrik dağıtım bölgesi için ek teminat yatıran olmadı!"

PERFECTWAVE
30-06-2011, 19:26
alın size özelleştirme...
ahımızı aldınız, işiniz doğru gitmez...


"Elektrik dağıtımda şok karar"
"Elektrik dağıtım ihalelerinde şok: 6 elektrik dağıtım bölgesi için ek teminat yatıran olmadı!"

:cool: ah almak kolay,bizleri düşünen yok,malesef nasıl bir adalet içinde yaşıyoruz:notr:

uyuz
08-07-2011, 20:00
aktaş a el konulduğunda şirketin o günkü değerinin yarısı zaten bankada nakit olarak duruyor idi .... para bloke edilmiş vaziyette duruyor diye duymuş idim ......

uyuz
10-07-2011, 08:40
aktaş tahtası kapanmadan kaç liradan işlem görüyordu, hatırlayan varmı ?

uyuz
10-07-2011, 09:29
mahsuplaşma yapılmadığı için (neden yapılmaz) ; aktaş tahtası kapatıldığında şirketin o günkü piyasa değerinin yarısı kadar bir para bankada duruyor ve aktaş yetkilileri bu parayı ortaklara dağıtmak istiyor fakat birileri buna engel oluyor ..... o para hala o bankada bloke edilmiş vaziyette duruyor diye biliyorum ..............

ae1
10-07-2011, 09:41
190 liraydı 5 lotum yandı gitti :)

Bear_Bull
10-07-2011, 14:08
AKTAŞ Kapanmadan önce 22 siydi herhalde mahkemesi olacaktı
kötü bir haber çıkar düşüncesi ile (maalesef çıktı) 2-3 gün öncesinden elimdeki tüm lotları 169 fiyattan vermiş
işlem yaptığım şubede seans odasında olanlara da riske girmeyin mahkeme tarihinde elinizde Hisse olmasın, iyi haber çıkarsa 5-10 tl yukardan geri alırsınız ama kötü haberde aylarca bekletir diye uyarıda bulunmuştum bende de az mal yoktu hani.

ben sattıktan sonra 190-202 fiyatlarını gördüğünde salondakiler kaptırdın kağıtları diye dalga geçerken,
hepsi benim olmayan para idi. (kardeşlerimle anneme alacağımız ev için ortak para idi) evi alıp tapu işlemlerini yaptırırken , tahtasının kapandığı haberi geldi.

Anneme alacağımız evin parasını batıracakmışız nerede ise , Şaibeli habermi var uzak duracaksın kardeşim öyle hisseden isterse sen sattıktan sonra 10 a katlasın.
Anneme 12000 tl ye aldığımız evi 4 sene sonra 65000 tl ye verdik. (başka yerden 85000 tl ye bir daire aldık hala orada oturuyor.

Ucuza kaptırdın hisseleri diyen seans salonundakiler ise hala hesaplarında kapalı AKTAŞ hisseleri ile bekliyorlar. yazık.

uguraltun
10-07-2011, 14:41
1 adetde bende var nedeseniz haklısınız.92 liralık feneride korkup 46 dan verdik.hocam burası yatırımcı kıyım yeri.ky sahipsiz ev kadınlarınıda davet edelim son kalanlarda onlardır.saygılar.

zgezgin
11-07-2011, 01:59
Bende de 13 tane var her gün bu memlekete yaptıklarıma vede nasıl hukuk devleti olduğumuza inanamıyorum.
kapandığı gün son fiatı 150000eski tl satış vermiştim tahta kapandı elimde kaldı o gün o yüzden ev parasını tamamlayamadım ve düzenim bozuldu gitti. Allah'ta bize bunları yapanların düzenini bozar elbet...

caylak25
25-07-2011, 22:57
MMEKA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım özelleştirmelerine ilişkin teminat konusunda Özelleştirme İdaresinden ana para ödeme süresinin uzatılmasını talep ettiklerini belirtti. Kazancı, bu talebin kabul edilmesi halinde teminatı yatırabileceklerini söyledi.

Kazancı, yaptığı açıklamada, ekonomik kriz nedeniyle ana para ödemesinin 30 Ağustos'a yetişmesinin zor göründüğünü belirterek, Özelleştirme İdaresine ana para ödeme süresinin uzatılması halinde teminatları yatırabileceklerini söylediklerini ifade etti.

Kazancı, şunları kaydetti:

''Özelleştirme İdaresinden ana para ödeme süresinin uzatılmasını talep ettik. Bu talebimiz kabul edilirse teminatı yatırabiliriz. İnşallah bu konuda Özelleştirme İdaresi bir karar verecek. Kararını bugün açıklamasını bekliyoruz. Bizim için problem teminat değil. (Ana para 30 Ağustos'ta ödensin) deniyor. Bu ekonomik kriz başlangıcında 30 günde 5 milyar doları getirmek mümkün değil.''

Mehmet Kazancı, MMEKA'daki ortaklık durumuna ilişkin olarak da ''Bu hafta sonuna kadar bir toplantı yapmayı planlıyoruz'' dedi.

MMEKA'NIN YATIRMASI GEREKEN TEMİNAT 96,1 MİLYON DOLAR

Dağıtım özelleştirmelerinde geçici teminatların yatırılması için ikinci kez uzatılan süre bugün doluyor. Elektrik dağıtım ihalelerinde en yüksek teklifi veren firmaların, hisse satış sözleşmelerini imzalayabilmeleri için ihalede teklif ettikleri bedelin yüzde 2'sini geçici teminat olarak yatırmaları şartı bulunuyor.

İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım özelleştirmelerinde en yüksek teklifi veren MMEKA'nın da toplam 96,1 milyon doları bugün yatırması gerekiyor.


kaynak : www.borsagundem.com / 25.7.2011 - 22:25

caylak25
25-07-2011, 22:58
Elektrik özelleştirmesinde şok !


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), elektrik dağıtım ihalelerinde verilen ek sürenin bugün 18:00 itibarıyla sona erdiğini ve söz konusu saat itibarıyla teklif sahipleri tarafından ek geçici teminatların ÖİB'ye teslim edilmediğini bildirdi. ÖİB, söz konusu teklif sahiplerinin geçici teminatlarının irat kaydedilerek, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarında yer alan bir sonraki teklif sahiplerine Hisse Satış Sözleşmesi imzalamak için çağrıda bulunulacağını belirtti.

Son uzatmadan önce Dicle Elektrik Dağıtım İhalesinin kazananı KarvilCeylan ortak girişim grubu 4 milyon dolarlık ek teminatı zaten yatırdığı için ek süre alan tek grup oldu. Böylece 6 elektrik dağıtım bölgesinden 5'inde ilk teklif sahipleri özelleştirme sürecinden elenirken 5 bölge için ikinci en iyi teklif sahipleri açısından büyük bir şans doğdu.


kaynak : www.borsagundem.com / 25.7.2011 - 21:49

caylak25
15-09-2011, 11:36
tahtası kapatılan kağıtlarla ilgili.. az da olsa Aktaş ın da adı geçtiği için buraya bağlantısını yazıyorum..


http://www.haberturk.com/yazarlar/ibrahim-haselcin/669276-yatirimci-magduriyetleri-duruyor

caylak25
28-09-2011, 11:40
az önce bloomberg tv de alt yazı geçti . 11.30 da

"enerji bakanı Yıldız : Aktaş Elektrik'in AİHM de açtığı davayı biz kazandık. Eğer davayı kaybetseydik 245 milyon dolar ödeyecektik."

sanırım çukurova ve kepez de olduğu gibi birkaç güne davanın ayrıntıları ortaya çıkar..

küçük yatırımcıların açtığı davaya yönelik bir haber yok. bakalım ne olacak?

guerra
29-09-2011, 07:11
Türkiye Aktaş’ın AİHM’e açtığı davayı da kazandı
Enerji Bakanı Yıldız, Libananco’dan sonra Aktaş’ın AİHM’e açtığı 245 milyon $’lık davanın da kazanıldığını açıkladı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasının ardından, Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş’nin Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açtığı davayı da kazandıklarını açıkladı. Bakan Yıldız, Türkiye’nin geriye dönük ‘kamburlarının’, ‘yüklerinin’ bulunduğunu belirtirken, bunlardan birinin de İstanbul Anadolu yakasında elektrik dağıtım hizmetini yürüten ve Danıştay tarafından imtiyaz sözleşmesi feshedilen Aktaş’ın AİHM’e Türkiye aleyhine açtığı dava olduğunu söyledi. Aktaş Elektrik’in küçük ortakları ile açtığı ve 8-9 yıldır devam eden davayı kazandıklarını ve bunun temyizinin bulunmadığını bildiren Yıldız “Kazanılan bu dava ile Türkiye’nin geriye dönük yüklerinden, kamburlarından bir tanesi atılmış oldu. Eğer biz bu davayı kaybetmiş olsaydık Enerji Bakanlığı olarak 245 milyon dolar ödemek zorunda kalacaktık. O da bizi tabi yapacağımız işlerden alıkoyacaktı” diye konuştu.

Aktaş’ın itiraz hakkı yok

Libananco davası kapsamında 5 dava bulunduğunu bunları teker teker kazandıklarını belirten Yıldız, şunları söyledi: “Libananco’nun ardından, Aktaş davası bizim en önemli davalarımızdan bir tanesiydi. AİHM’de küçük ortaklarla beraber açılan ve ‘hak gasbı’ gibi cümleleri ihtiva eden bir konuydu, ama şükürler olsun onu da kazanmış olduk. Şu anda geriye dönük bu manada yaklaşık 2-3 tane davamız kaldı. Bunları da çözdükten sonra ileriye daha rahat ve daha emin adımlarla yürüyebileceğiz.” Bu arada AİHM’in kararı kesin bir nitelik taşıyor ve Aktaş’ın bu karara itiraz imkanı bulunmuyor.8AA

caylak25
29-09-2011, 10:34
Enerji Bakanı Yıldız, Libananco davasının ardından, Aktaş Elektrik'in Türkiye aleyhine AİHM'de açtığı davayı da kazandıklarını açıkladı. Türkiye davayı kaybetseydi 245 milyon dolar ödemek zorunda kalacaktı.

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin geriye dönük kamburlarının, yüklerinin bulunduğunu, bunlardan birinin de İstanbul Anadolu yakasında elektrik dağıtım hizmetini yürüten ve Danıştay tarafından imtiyaz sözleşmesi feshedilen Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş'nin AİHM'e Türkiye aleyhine açtığı dava olduğunu söyledi.

Aktaş Elektrik'in küçük ortakları ile açtığı ve 8-9 yıldır devam eden davayı kazandıklarını ve bunun temyizinin bulunmadığını bildiren Yıldız, ''kazanılan bu dava ile Türkiye'nin geriye dönük yüklerinden, kamburlarından bir tanesi atılmış oldu. Eğer biz bu davayı kaybetmiş olsaydık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak yaklaşık 245 milyon dolar ödemek zorunda kalacaktık. O da bizi tabi yapacağımız işlerden alıkoyacaktı'' dedi.

'DANIŞTAY'IN KARARI HAKLI BULUNDU'
Söz konusu imtiyaz sözleşmesinin 1990'lı yıllarda imzalandığını belirten Yıldız, ''İmtiyaz hakkının vermiş olduğu bır kısım görevini yapmayla ilgili tanımlar vardı. O tanımlara ne kadar uyulmuyorsa, o kadar da tabi Enerji Bakanlığı bunu değerlendirmek durumunda. Gerekli ikazlar, zamanında ihtarlar yapılmış olmasına rağmen, kanun dışı davranışlara devam edilmiş olması sonunda Danıştay'ın bu imtiyaz hakkını feshetmesiyle, geri almasıyla nihayetlendi. Biz de tabi ki Avrupa'daki davaları takip ettik'' şeklinde konuştu.

''Edinimlerini yerine getirmeyen, kanuni haklarını uygun kullanmayan'' şirketin imtiyaz hakkının feshedilmesine dönük Danıştay'ın vermiş olduğu kararın, uluslararası hukukta da haklı bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, bu kararın hem hukuk çevrelerine hem de enerji sektörüne çok önemli bir örnek teşkil ettiğini düşündüğünü söyledi. Libananco davası kapsamında ilişkili bağlı şirketlerle beraber 5 dava bulunduğunu, bunun maddi yükünün 250 milyar dolar olduğunu hatırlatan Yıldız, bunları teker teker kazandıklarını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, şöyle devam etti:

''Libananco davasının ardından, Aktaş davası bizim en önemli davalarımızdan bir tanesiydi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde küçük ortaklarla beraber açılan ve 'hak gasbı' gibi cümleleri ihtiva eden bir konuydu, ama şükürler olsun onu da kazanmış olduk. Böylelikle Enerji Bakanlığı tarafından bir hak gasbı yapılmadığı tescillenmiş oldu.

Şu anda geriye dönük bu manada yaklaşık 2-3 tane davamız kaldı. Bunları da çözdükten sonra ileriye daha rahat ve daha emin adımlarla yürüyebileceğiz diye düşünüyorum. Bu davalar kömür tahsisleriyle alakalı, bir kısım barajlarla alakalı konular. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyorlar, orada da iyi sonuç alacağımızı düşünüyorum.''

DAVA SÜRECİ
1984 yılında çıkarılan 3096 sayılı görev şirketleri hakkındaki yasa uyarınca İstanbul Elektrik Dağıtım Müessesesi'nin faaliyet alanı içindeki İstanbul Anadolu Yakası'nın işletme hakkı 1990 yılında, Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş'ye devredildi.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Anadolu Yakasında Elektrik dagitim hizmetini yürüten Aktaş Elektrik A.Ş'nin TEDAŞ ile imzaladığı imtiyaz sözleşmesini, kamu yararına aykırı bularak 27 Mart 2002 tarihinde iptal etti. İmtiyaz Sözleşmesinin iptali kararı uyarınca 2 Nisan 2002 tarihinde bu görev bölgesindeki elektrik enerjisi dağıtım ve ticareti faaliyetlerinin TEDAŞ Genel Müdürlüğünce yürütülmeye başlanması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca sağlandı.

Aktaş'ın bu uygulamalar karşısında Danıştay'da açtığı davalar Bakanlık lehine sonuçlanırken, Türk Yargı mercilerinde yürümekte olan davalara ilave olarak şirket, 30 Eylül 2002 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de başvuruda bulundu. Yapılan bu başvuru da 2008 yılında AİHM tarafından Devlete gönderildi.

AİHM'e yapılan başvuruda ve başvurusu sonrasında Şirket tarafından AİHM'e verilen dava dilekçelerinde, Türk Yargısı önündeki yargılamaların bağımsız ve tarafsız olmadığı iddia edilirken, şirketin hakim ortaklarının ve 14.000 civarında küçük hissedarının zararı uğratıldığını bunun bedelinin de 245 milyon ABD Doları olduğu ifade edildi.

Dava dilekçelerinde, devletten bu bedeli tazminat olarak ödemesi talep edildi.

AİHM TAZMİNAT TALEBİNİ REDDETTİ
AİHM ise dün aldığı kararda Türk yargı organlarının, fesih kararını detaylı ve hukuka uygun olarak ortaya koyduğunu, Türk yargı organlarının kararlarında hiçbir keyfilik ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı bir hususu tespit etmediklerini belirtti ve şirketin 245 milyon dolar tazminat talebini reddetti.

AİHM kararı ile Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş'nin başvurusu, aynen Uzan Davalarında olduğu gibi kabul edilemez ilan edildi.

ŞİRKETİN İTİRAZ İMKANI BULUNMUYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından edinilen bilgiye göre, söz konusu kabul edilemezlik kararı kesin nitelik taşıyor ve başvuran Şirket konumundaki Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş. açısından itiraz imkanı bulunmuyor.

kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/id/25283392/

caylak25
01-10-2011, 12:17
Sabancı'dan Kayseri cinliği
Elektrik dağıtım ihalelerinde 15 Milyon dolar teminatı yakan Sabancı, 300 Milyon dolar kazanacak


Özelleştirme İdaresi'nin elektrik dağıtım bölgelerine teklif veren şirketlere ihale bedellerini yatırmaları için verdiği süre dün doldu.

İhale bedelini yatıran firma çıkmadı. Böylece 45 milyon dolarlık teminat yandı.

Boğaziçi ve Trakya özelleştirmeleri için ise toplamda 66 milyon dolar teminat yatırma şartı ile ihale bedelini yıl sonuna kadar ödeme süresi verildi.

EnerjiSA 15 milyon dolar teminatı yakarak Gediz Elektrik'ten çekildi, ihale iptal oldu. Yıldızlar SSS Holding, AYEDAŞ ve Toroslar elektrik dağıtım içinse herhangi ek süre talebinde bulunmadan yaklaşık 30 milyon dolarlık teminatını yaktı.

SABANCI 300 MİLYON DOLAR KARDA

Gediz'de 15 milyon dolar teminat yakan EnerjiSA, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'da (AYEDAŞ) üçüncü olarak ihale daveti almaya hak kazandı. Şirketin 1 milyar 515 milyon dolar ihale bedelini yatırarak AYEDAŞ'ı almasına kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'a en yüksek teklifi 1 milyar 813 milyon dolarla MMEKA Makine (Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı) vermişti. Ancak grup teminatı yatıramamıştı. Ardından İhalede 2. en iyi teklifi veren Yıldızlar Holding’in 1.8 milyar dolarlık bedeli ödemek için kredi bulamayınca 30 Milyon Dolarlık teminatı da yanmıştı.

Şimdi 3. sıradaki Sabancı İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım'ını 300 Milyon Dolar düşük bedelle sahip olacak.
Sabancı’nın gönlündeydi

Akdeniz Elektrik, Ciner Grubu’nun çekilmesi üzerine Enerjisa’ya teklif edilmişti. Ancak Akdeniz Elektrik için ÖİB ile görüşmelere baslayan Enerjisa, geçtiğimiz haftalarda Akdeniz’den de çekilmiş, bu durum AYEDAŞ’ı almak için bir taktik olarak görülmüştü. Yıldızlar’ın AYEDAŞ’ı devralmayacağının netleşmesiyle, Enerjisa’nın bu taktiğinin işe yaradığı da ortaya çıkmış oluyor. Böyle bir durumda şirkete 1 milyar 515 milyon dolar teklif eden Enerjisa, AYEDAŞ’ın ihalesinde ortaya çıkan 1 milyar 813 milyon dolarlık en yüksek teklife göre şirketi, 298 milyon dolar daha düşük bir fiyata devralmış olacak. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman da, üçüncü en iyi teklifi verdikleri İstanbul Anadolu yakasında elektrik dağıtımı yapan AYEDAŞ’ı da devralmayı değerlendirebileceklerini söylemişti.

Bölgenin avantajı kayıp-kaçak oranının az olması

- AYEDAŞ İstanbul Anadolu Yakası’nın tüm elektrik dağıtım işlerini yürütüyor.

- 2009 yılı faaliyet raporuna göre AYEDAŞ’ın abone sayısı 2 milyon 242 bin 139’u buluyor.

- Bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 7.48. AYEDAŞ’ın değeri düşük kayıp-kaçak oranıyla yükseliyor.

- 2009 sonunda son 10 yılın en yüksek tahsilat oranına ulaşan AYEDAŞ, 2 milyar 190 milyon TL’lik tahakkuka karşılık 2 milyar 166 bin TL tahsilat gerçekleştirdi.

kaynak : http://www.finansgundem.com/haber/Sabanci-dan-Kayseri-cinligi/68452