RSS olarak izle

Subjective

THYAO dan Nasıl Vazgeçerim?...

Bu yazıya oy ver
Geçen haftalarda bana THYAO ile ilgili şöyle bir soru geldi ;

“Hiç bir kağıt sonsuza dek yükselmez, malum. Uzun vadede de bir yere kadar. Daha vadesinin olduğunu düşünüyorsun, hem fikirim. Ne olursa, nasıl bir manzara olursa "Game Over" dersin? Mutlaka bir hedefin var, tamam. Diyelim ki o hedefe varmadan kağıt terse dönüyor (olur mu olur). Bunu nasıl fark edersin? Sadece temel parametrelere mi bakarsın? Takaslardan mı kıllanırsın? Grafikte böylesi bir durumda ne görürsün?”

Yıllardır beni bilen bilir, THYAO ile iç içeyimdir. 2011 Ekim’inden itibaren çok uzun vadeli giriş yaptığım alıp sandığa kilitlediğim ve anahtarını da denize attığım kağıttır.

Peki ne olursa, nasıl olursa ben THYAO dan vazgeçerim?

Böyle bir durumun oluşması için bir çok etken gerekiyor.

Birinci ve en önemli etken finansal verilerdir.

Bilindiği üzere kurum dünya rekoru sayılacak şekilde uçak siparişleri verdi geçtiğimiz yıllarda ve finansmanını da yurt dışından uzun vadeli kredilerle karşıladı. Dolayısıyla her dönem kısa vadeli mali borçları 1,3 milyar TL nin altına inmez oldu. O yüzdendir ki mali veriler çok önemli. Sadece 3.çeyreklerde kar yapar ve diğer dönemler zarar açıklar ve de bunu 2 yıl arka arkaya yaparsa ve de 3.çeyrek kar’ı diğer dönemlerinin zararını örtemiyorsa ciddi sıkıntı başlıyor anlamı taşır benim için. Karlılıkta erime, büyüme de sekteye uğrama uzun vadeli stratejimi bozabilir…

Diğer etken halka arz meselesidir.

Mantıken ürün piyasada bollaşıyor ise fiyatı aşağı düşer. Eğer THYAO da halka arz operasyonu yapılırsa doğal olarak ucuz fiyattan alınabilmesi için şiddetli baskılar yiyecek ve sudan ucuz hale getirilecektir. Ve bana göre uzun vadede altın yumurtlaması kuvvetle muhtemel olan bir kurumu adeta piyasaya peşkeş çekeceklerdir. Operasyon ciddiye bindiği ilk anda zararın (ya da kar’dan zararın) üçüne beşine bakmam çıkarım kağıttan. Ama tabi eğer elin Alman’larına blok satış hikayesi olursa o ayrı tabi. O durumda kağıt bir hayli güçlenebilir. Gerçi ben bu sefer de elin Alman’ına peşkeş çekilmiş olacağını düşüneceğim ama neyse sağlık olsun yolumuza Lufthansa & thy co. Ltd. olarak devam ediyoruz der yatırımımı devam ettiririm. Ama tabi 2018 den sonra Frankfurt’un önemini yitirecek olduğunu düşündüğümden elin Alman’ını batmadan önce biz kurtarmış oluruz düşüncesi hep kafamda kalır…

Genel görünüme ve konjoktüre bakarım.

Şirket nakit yaratabiliyor mu, her yıl kar açıklasa bile net kar marjı her yıl bir önceki yıla göre düşüyorsa keza aynı şekilde EBİTTA sında sıkıntı görürsem… Kritik finansal oranları (Leverage & Gearing başta olmak üzere) sıkıntılı bir süreci işaret ediyorsa tahtadan çıkarım…

Getiri durumuna bakarım.

Bizler yatırımcı olarak kurumların yatırımcısına ne kattığını önemsemeliyiz. Bu aşamada temettü en önemli kriter. Elbette uzun vadeli yatırımcı olarak temettü getirisini düşünmeliyim. Ama tabi şu var ki THYAO çok ciddi uçak siparişleri ile uzun yıllar devam edecek bir yatırım sürecinde ve dolayısıyla sermaye yapısını güçlendirmesi gerekiyor ve haliyle oluşacak kar (lar) sermayenin güçlendirilmesinde kullanılırsa buna elbette bir şey diyemem ama firma eğer ben yatırımcı dostuyum diyorsa oluşacak kar dan sembolik te olsa temettü vermeli ki yatırımcısının gönlünü alsın. Örneğin 2013 yılında minicik de olsa yarım elma gönül alma babında temettü vermişti. Eğer iki yıl arka arkaya temettü vermezse ayrılığı düşünebilirim…

Takas verileri.

2013 senesinde Citibank’tan Deutschbank’a 35.000.000 lot virman edilmişti bir gün içerisinde. Ve bu olaydan işkillenmiştim. Ama sonra diğer tahtalarında takaslarına baktığımda bazı büyük tahtalarda aynı el değiştirmelerin olduğunu görünce durumu normal karşılamıştım. Eğer ilerleyen zaman içerisinde tahtada operasyonlar sezinlersem (anormal takas hareketleri, el değiştirmeler, yabancı payının % 50 nin altına düşmesi vs gibi) durumu tartar neler döndüğünü görene kadar tahtadan çıkarım…

Teknik anlamda.

Uzun vadeli yatırımcı olduğumdan sık sık 18 aydan 36 ay’a kadar ki aylık ve haftalık grafiklerini gözden geçiririm. Göze batan rahatsız edici bir duruma rastlamadım bu zaman dek. Eğer ki teknik anlamda göstere göstere bir operasyon içine sokulmaya çalışılır ise zaten bunu takas değişimleri, işlem hacimleri, grafikte oluşturacağı enteresan (uzun vadeli) mumlar ile kendini belli eder. Ve genelde sonu “şemsiye formasyonu” na bağlanan bir grafikle biter. Benim için orta-uzun vadeli aşağı kırılma noktası 5,80 dir uzun bir süredir. Bu seviye altında seri kapanışlar olmaz ise benim kendi uzun vadeli yükselen kanalımı aşağı kırmış sayılmaz. Kaldı ki mevcut seviyesi 9,xx lardan 5,xx lere gitmesi için ülkenin kaosa girmesi ya da thy nin moratoryumluk bir durumda olması gerek. Dolayısıyla aslında teknik anlamda kafam rahat. Ama tabi cümleyi bağlamak açısından eğer kağıt ilerleyen dönemlerde 5,80 altına sarkarsa tahtadan çıkarım diyeyim…
Etiketler: thyao
Kategoriler
Kategori edilmemiş

Yorum