Ana sayfa Ekonomi Türkiye’ye doğrudan yatırım girişi sert düştü

Türkiye’ye doğrudan yatırım girişi sert düştü

Ocak ayında 620 milyon ABD Doları düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım girişi (fiili giriş/net) gerçekleşti.

Türkiye’ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64,1 azalarak 1 milyar 727 milyon dolardan 620 milyon dolara geriledi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 2016 Ocak ayında 452 milyon ABD Doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Sermaye girişinin 212 milyon doları sağlık sektöründen ve 123 milyon doları imalat sektöründen geldi.

Açıklamada şöyle denildi:

“452 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin 360 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri ve 81 milyon dolarlık bölümü Asya ülkeleri kaynaklıdır.

2016 Yılı Ocak Ayı Gelişmeleri
2016 yılı Ocak ayında 381 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulmuş olup, 15 adetyerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşmiştir

2016 yılı Ocak ayında 396 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama, iş faaliyetleri, ulaştırma, haberleşme ve depolama ve imalat sektörlerinde faaliyette bulundukları görülmektedir. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde tekstil ürünleri imalatı birinci sırada yer almaktadır.

2016 yılı Ocak ayında kayıtlı sermayesi 500.000 doların üzerinde olan 14 adet uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştirak gerçekleşmiştir. Bu şirketlerin 7 adedi toptan ve perakende ticaret sektöründe, 2’şer adedi ise imalat sanayi ile gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulunmaktadır 2016 yılı Ocak ayında kurulan 396 adet uluslararası sermayeli şirketin, 73 adedi AB ülkeleri, 257 adedi Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 25 adedi ise diğer Asya ülkeleri ortaklı şirketlerdir.

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here