Ana sayfa Ekonomi Dünya Brexit’in Türkiye’ye olası etkisi

Brexit’in Türkiye’ye olası etkisi

İngiltere, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmak için Haziran 2016’da oy kullandığında, uluslararası piyasalar İngiltere ile ticaretin nasıl değişeceği konusunda belirsizlik yaşadı. Nisan 2019’da Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Brexit başlıklı bir raporunda, İngiltere’nin Brexit’in bir sonucu olarak değişen tarife yapısının gelişmekte olan ülkelere etkilerini analiz etti. İngiltere ve AB bir çıkış planı üzerinde anlaşabilseydi, İngiltere kendi ticaret anlaşmalarını uygulamadan önce önümüzdeki iki yıl boyunca uluslararası ortaklarla yürürlükteki ticaret anlaşmalarını sürdürecekti. Ancak, İngiltere, AB ile bir anlaşmaya varmazsa (“No-Deal Brexit”), İngiltere ile diğer ülkeler arasındaki mevcut ticaret anlaşmaları geçerli olmayacak. Bu, İngiltere’ye mal ihraç eden diğer AB dışı ülkelerin çok pahalı MFN tarifelerine tabi olacağı ve dünyadaki ihracat dengesini önemli ölçüde azaltacağı anlamına geliyor. Ticaret dengelerindeki bu değişikliği aşağıdaki haritada görebiliyoruz.

No-Deal Brexit durumunda hangi ülkelerin en çok kazanıp kaybettiği grafikte görülüyor. Kırmızı: Ülkelerin ihracattaki para kaybına uğrayacağını, yeşil ise ülkelerin ihracatta ekstra para kazanacağını gösteriyor. Her ülkenin boyutu, etkinin büyüklüğünü gösteriyor. Görselleştirme amacıyla, ihracat değişikliği 1 milyon doların altında olan ülkeleri gösterilmiyor.

Anlaşmasız Brexit’ten En Çok Kazanan 5 Ülke

  1. Çin – İhracatta 10.2 milyar dolar artış
  2. Amerika Birleşik Devletleri – İhracatta 5.3 milyar dolar artış
  3. Japonya – İhracatta 4.9 milyar dolar artış
  4. Tayland – İhracatta 3.9 milyar dolar artış
  5. Güney Afrika – İhracatta 3 milyar dolar artış

Anlaşmasız Brexit’ten En Çok Kaybeden 5 Ülke

  1. Avrupa Birliği – İhracatta 3.6 trilyon ABD doları düşüş (harita üzerinde gösterilmemiştir)
  2. Türkiye – İhracatta 2.4 milyar dolar düşüş
  3. Güney Kore – İhracatta 714 milyon dolar düşüş
  4. Pakistan – İhracatta 497 milyon $ düşüş
  5. Norveç – İhracatta 209 milyon dolar düşüş

BM raporuna göre, İngiltere şu anda dünya ticaretinin% 3,5’ünden sorumlu ve 2018’de diğer ülkelerden 680 milyar dolarlık mal ithal ediyor. Avrupa Birliği, Anlaşmasız Brexit durumunda en fazla kaybetmeye devam etse de, Türkiye ve Pakistan da dahil olmak üzere İngiltere’ye yüksek oranda ihracat yapan gelişmekte olan ülkelerin de ciddi ekonomik zarar göreceği belirtiliyor. Buna karşılık, şu anda Çin, ABD ve Japonya da dahil olmak üzere İngiltere’den daha yüksek tarifelere sahip olan ülkeler en fazla ihracatı kazanacak. Genel olarak, AB ve İngiltere’nin anlaşıp anlaşamamasına bağlı olarak dünya ticaretindeki etkiler görülmeye devam ediyor.

Kaynak: Howmuch.net

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here