Ana sayfa Ekonomi Reuters: Hazine, Merkezin Yedek Akçelerini alacak.

Reuters: Hazine, Merkezin Yedek Akçelerini alacak.

Üç ekonomi yetkilisinin Reuters’e verdiği bilgiye göre Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankasının 40 milyar liralık (6,6 milyar dolar) yedek akçesini bütçeye aktarılması için yasalar üzerinde çalışıyor.

Reuters’a bilgi veren üç üst düzey ekonomi kaynağı, merkezi yönetim bütçesinde açığın şu anda öngörülenden daha fazla olduğu ve bütçenin desteklenmesi için böyle bir adımın atılmasının planlandığını kaydetti. Tasarının meclise ne zaman ulaşacağı belli değil, ancak kaynaklardan biri “yakında” olacağını söyledi.

Türkiye ekonomisi, Ağustos ayında lira sert bir şekilde düştükten sonra resesyona girdi. Lira, merkez bankasının tükenmiş döviz rezervlerinin olası bir krize karşı konulamayacağı konusundaki endişeler nedeniyle baskı altında olmaya devam ediyor.

Döviz rezervlerinden ayrı olarak, “yedek akçeler”, merkez bankasının olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kanunla elde ettiği kazançtan ayrılır. Bu yedek akçeler, 2018 yılının sonunda bankanın bilanço verilerine göre, 27,6 milyar lirayı buldu.

Konuyla ilgili ikinci bir kaynak, geçen yılki “yedek akçelerin” bu yılkiler ile birlikte 40 milyar liray ulaştığını belirtti ve şöyle söyledi: “Merkez bankasının yedek akçelerinde yaklaşık 40 milyar lira var. Bu miktarın 2019 merkezi yönetim bütçesine devredilmesi uygun görülmüştür. İkinci kaynak, bu adım bütçeyi iyileştirmeyi ve güçlendirmeyi hedefliyor”.

Rezervlerin ne kadarının aktarılacağı ve eğer varsa, merkez bankasına ne gibi yeni şartların uygulanacağı ise belirsiz durumda. Merkez Bankası ve Hazine bakanlığı yetkilileri yorum yapmaktan kaçındı.

Bu transfer, Ankara’nın Hazine’nin bütçesini artırmak için ikinci hamlesine işaret ediyor. Ocak ayında, banka planlanandan üç ay önce Hazine’ye 37 milyar lira kar transferi yapmıştı.

İlk kaynak “Daha önce yasal rezervlerin kullanımını hatırlamıyorum. Bu yöntem, bütçenin daha da kötüleşmesini durdurmak için gündeme geldi” dedi ve “Merkez bankasının yasal rezervlerini devretmesi için bir mevzuat olması gerekiyor. Yeni mevzuatın yakında parlamentoya sunulması planlanıyor” diye ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin bütçesi, 2019 yılının ilk çeyreğinde 36,2 milyar lira açık verdi. Açığın yıl sonuna kadar 80,6 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

İlk gelen tepkiler şöyle:

Kaynak: Reuters

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here