Ana sayfa Ekonomi Erdoğan: Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi 405 milyar metreküpe yükseldi

Erdoğan: Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi 405 milyar metreküpe yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinde incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, Karadeniz’deki Tuna 1 bölgesinde 85 milyar metreküp daha doğal gaz rezervi bulunduğunu, böylece bulunan doğalgaz rezervinin 320’den 405 milyar metreküpe yükseldiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğlen saatlerinde İstanbul’dan helikopterle Zonguldak açıklarındaki Fatih sondaj gemisine gitti ve burada incelemelerde bulundu.

İncelemeleri sırasında geminin 20 Temmuz 2020’de başladığı çalışmalarını tamamladığını kaydeden Erdoğan, daha sonra ‘müjde’ olarak duyurduğu yeni bulunan rezervlere ilişkin bir açıklama yaptı.

Erdoğan, “320 milyarlık metreküplük doğalgaz müjdesini 21 Ağustos’ta milletimize ilan etmiştik. Keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha eklendi. Sakarya sahasının Tuna 1 bölgesindeki doğalgaz rezerv miktarı 405 milyar metreküpü buldu. Bu kuyudaki çalışma önceden planlandığı şekilde 4775 metreye ulaşılmasının ardından sona erdi” dedi.

Erdoğan, “Karadeniz’de keşfettiğimiz rezerv, ülkemizin bugüne kadarki en büyük hidrokarbon kaynağıdır” diye konuştu.

Erdoğan, yeni sahada keşfedilen doğalgazın 2023’ten itibaren kullanıma alınmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bu keşiflerle Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı amaçladıklarını söyleyen Erdoğan, “İnşallah Karadeniz’deki ve Akdeniz’deki yeni sondajlardan alacağımız müjdelerle bu kaynağı daha da genişleteceğiz. Halen Yavuz sondaj gemimiz, Barbaros Hayrettin ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz faaliyetlerini sürdürüyor” diye konuştu.

Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz 2020’den bu yana Zonguldak’ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda çalışmalarını yürütüyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklaması sırasında “uzaktan kumandalı ileri teknoloji ürünü denizaltı robotunun” yerli imkanlarla sektöre kazandırıldığını söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 2004 yılından bu yana Karadeniz’de çeşitli uluslararası enerji şirketleriyle işbirliği kurarak hidrokarbon arama faaliyetleri yürütüyordu.

Bölgede bugüne kadar altı derin deniz ve 10 adet sığ deniz kuyusu kazılmıştı.

Akçakoca-3 ve Akçakoca-4 kuyularındaki gaz keşfinin ardından Akçakoca üretim sahasında kazılan kuyu sayısı 24’e çıkarılmıştı.

Tuna-1 kuyusu ise Zonguldak’ın 170 kilometre açıklarında açıldı. Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz’dan bu yana bölgede çalışmalar yürütüyordu.

Tuna-1 kuyusu, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya karasularının kesiştiği noktada bulunuyor ve Romanya’nın 2012’de doğalgaz bulduğu Neptün sahası yakınlarında yer alıyor.

Romanya, ABD’li Exxon ile Avusturyalı OMV şirketlerinin yürüttüğü aramalar sonucu sekiz yıl önce rezerv yatağını keşfetmişti. O rezervin büyüklüğü yaklaşık 80 milyar metreküp olarak açıklanmıştı. Açılan kuyudan gaz sevkiyatının ise 2021’de başlaması bekleniyor.

Türkiye net doğalgaz ve petrol ithalatçısı konumunda bulunuyor. Tüketilen enerjinin yüzde 70’inden fazlası ithal ediliyor.

Yıllık ortalama 40 milyar dolar civarında enerji ithalatı gerçekleştiren Türkiye, ihtiyaç duyduğu doğalgaz ve petrolü Rusya, Azerbaycan, İran’dan doğalgaz boru hatları yoluyla, Cezayir’den ise sıvılaştırılmış doğalgaz olarak tankerlerle temin ediyor.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olması ülke ekonomisinin hızlı büyüdüğü dönemlerde enerji ithalatını ve dolayısıyla cari açığı artırıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak daha önce, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi sayesinde Türkiye’nin artık cari açığı değil, cari fazlayı konuşmaya başlayacağını ifade etmişti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here