Ana sayfa Ekonomi JP Morgan: TL’ye istikrar kazandırmak için 150-200 bp artırım gerekiyor

JP Morgan: TL’ye istikrar kazandırmak için 150-200 bp artırım gerekiyor

JP Morgan dün yayınladığı raporda, Merkez Bankası’nın Döviz likiditesini artırmak için tüm vadelerde Döviz zorunlu karşılıklarını 50 baz puan düşürmesi ve TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerinin toplam 22 milyar Türk lirasına düşürülmesi kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

JP Morgan ekonomistleri, Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerinin 22 milyar TL’ye düşürülmesinin gerçek bir sınırlama olmadığını çünkü halihazırda bu yolla kullanılan miktarın son dönemde 20-25 milyar dolar aralığında bulunduğunu, böyle bir sınırlamanın olması durumunda dahi bankaların aynı maliyete (yüzde 8.50) sahip diğer bir araç olan gecelik borç verme aracını kullanabileceğini belirtti.

JP Morgan, tüm vadelerde Döviz zorunlu karşılıklarının 50 baz puan düşürülmesi vasıtasıyla finansal piyasalara sağlanması planlanan 1.5 milyar dolar düzeyindeki likiditenin Döviz likiditesi ve Türk lirası üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmayacağını kaydetti.

TL’deki zayıflık sürerse Merkez ilave adımlar atabilir

Raporda, Merkez Bankası açıklamasında yer alan, “Piyasalardaki gelişmeler yakından izlenmekte olup, gerekli görülmesi halinde, ülkemizde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak üzere ilave adımlar atılabilecektir” ve “Piyasalarda gözlenen aşırı oynaklık yakından takip edilmekte olup ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerekli tedbirler alınacaktır” ibarelerinin önemli olduğu vurgulandı. JP Morgan ekonomistleri, bu açıklamaların Merkez Bankası’nın gelişmelerden rahatsız olduğu ve ilave adımlar atabileceği şeklinde yorumlanabileceğini kaydetti.

“Türkiye piyasalarında ‘ayı’ görüşümüzü koruyoruz”

JP Morgan raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Bizim görüşümüze göre, bugün (dün) açıklanan tedbirler Türk lirasındaki değer kaybını durdurmak için etkili değil. Bu noktada bir tek para politikası sıkılaştırması değer kaybı trendini kırabilir. Ancak, Merkez Bankası’nın agresif biçimde sıkılaştırma kapasitesi ve isteği olup olmadığı konusundaki temkinli duruşumuzu koruyoruz. Küçük bir faiz artırımı (50 baz puan gibi) artık muhtemelen çok küçük ve çok geç bir hamle. Güven krizinin daha da genişlediğini düşünürsek, mevcut durumda Türk lirasına istikrar kazandırmak için 150-200 bp artırım gerektiğini düşünüyoruz”

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here