Ana sayfa Ekonomi S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü düşürdü

S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), Türkiye’nin kredi notunu teyit ederken, görünümünü aşağı çekti.

S&P takvim dışı yaptığı Türkiye değerlendirmesinde döviz cinsinden kredi notunu “B+” ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu “BB-” olarak teyit etti. S&P, kredi notu görünümünü ise “durağandan “negatife çekti.

Açıklamada, negatif görünümün, kurdaki oynaklık, yüksek enflasyon ve karışık siyasi sinyaller nedeniyle Türkiye’nin dışa borçlu ekonomisinin gelecek 12 ayda karşı karşıya kalacağı risklerin artacağı öngörümüzü yansıtıyor” ifadeleri kullanıldı.

S&P, 22 Ekim 2021 tarihinde Türkiye ile ilgili son raporundan bu yana, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüksek ve artan enflasyon ortamında politika faizini düşürmeye devam ettiğini, Türk Lirasının ABD doları karşısında değerinin yüzde 30’unu kaybettiğini hatırlatarak, “Kanaatimizce, mevcut parasal gevşeme ve Türk lirasındaki önemli değer kaybı, 2022’nin başlarında yıllık bazda %25-30 dolaylarında zirveye ulaşabilecek olan enflasyon üzerinde daha fazla baskı yaratacaktır.” denildi.

S&P “Bankaların özellikle sendikasyon kredileri yoluyla dış finansmana erişimlerini sürdürürken, yurt içi yerleşiklerin Türk finans sektörüne olan güvenini korumasını bekliyoruz, ancak dış riskler artıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

2 Aralık’ta bu yıl için büyüme tahminini yüzde 8,6’dan yüzde 9,8’e çıkaran S&P, aynı tahmini sorudu. Kurum, gelecek yıl için yüzde 3,7 ve sonraki iki yıl için sırasıyla yüzde 3,1 ve 3,0 büyüme tahmininde bulundu.

Enflasyonun yükselmeye devam edeceğini ifade eden S&P, bu yıl için ortalama oranın yüzde 18,5 olarak tahmin edildiğini, gelecek yıl için ortalama tahminin ise yüzde 12,0’den yüzde 20,5’e çıkarıldığını kaydetti. Kurum, enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 25-30 arasında zirve yapabileceğine işaret etti. S&P, 2023 ve 2024 yılları için ortalama enflasyonun yüzde 9,7 ve yüzde 9,8 olacağını öngördü.

Türkiye’nin cari işlemler hesabının Ağustos 2018’den daha güçlü durumda olduğuna işaret edilen açıklamada, ” Ancak, döviz kuru üzerindeki etkinin esas olarak yerleşik olmayanların davranışlarından kaynaklandığı daha önceki bazı lira oynaklığı dönemlerinin aksine, bu sefer döviz kurundaki hareketlerin Türkiye’de yerleşik kişilerin davranışlarından etkilendiğini anlıyoruz.” denildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin sermaye kontrolü uygulamasını beklemediğini belirtti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here