Aynı yoldayız :) ben şu anda pek çok hissemi yavaş yavaş satıyorum ve hem fiziki altın, gümüşe hem de fon'a yatırıyorum. Altın ve gümüşe vergi oranı arttıktan sonra Fon yönelimim şu anda daha ağır basıyor.
Printable View
Gümüşün önümüzdeki dönemde artacağı konusunda hem fikiriz. Anlaşamadığımız tek konu şu. Bu fon an itibari ile arz/talep dengesi üzerinde yürüyor. Ama olması gereken gram gümüş x 6,5 = Fon fiyatı. Ama maalesef böyle yürümüyor ve uzun bir süre de böyle devam edecek görünüyor.
İyi de matematik ortada,burda gümüş yüzde 20 pahalı satılıyor,teb de yüzde 1 vergi banka komisyonu marjı falan herşey dahil yüzde 2 yüzde 3 pahalı alıyorsun,arada yüzde 15 16 bir pahalılık durumu var.Bunu anlatıyorum,yoksa gümüşü bu forumda ilk yazanlardan biri benimdir hala da paramın çoğu altın ve gümüşte.
Ama şayet bu fon denge fiyatına gelirse, emin olun talep patlaması yaşar ve fon yönetimi yine gümüş sıkıntısı yaşar.
Sn karayel bu kazığı daha önce yedik ,burda tortumlu ve diğer fonun müdavimi arkadaşlarla bunlar konuşuldu, eski sayfalarda bunlar var.Bakın tortumlu yukarda ne yazmış fon artık gümüş bulmaya başladı uzak durun diyor değil mi,neden bunu yazıyor,çünkü kağıdın doğasını biliyor,neyse umarım haklısınızdır ne diyeyim,benim için fark etmez zaten gümüşteyim gümüş yatırımlarım da devam edecek.
Onu şimdiden bilemeyiz sn karayel.
Valla kardeş, şu son dönemde hisse senetlerinden iğrendim. Zarar ziyan içinde yüzen şirketlerin tavan çekmesi, kâr açıklayan şirketlerin yatırımcıyı zarara sokmasından sonra, fondaki % 3 lük veya % 6 lık düşüşler gözüme bile görünmüyor. Az önce dedim ya, çok hisse var elimde, yavaş yavaş çıkıp fona yöneliyorum.
Borsa endeksinin de yakın zamanda ciddi düşüşler yaşaması muhtemel. İşte o zaman altın, gümüş ve dolar fonu çok kıymetli olacak.
Adam bugün gümüş almış rafineriden sattı..bugun fon yöneticisiyle gorustum.41 lik mali 44 den alıyor 47 den bassa Yüzde 7 kar...mal buluyorsa hergun yapar...48.5 den 47 ye düşürdü....eğer devamı gelirse o alıcılara birgün don indirir...birde gümüş satış yerse 38 den kucağa düşmek var....altında bu oldu 44 den saldırdı sonra bir döndü 42 lik mali 40 dan sıraya girdi herkes....
M2004J19C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
47,45 ten alıp 48,40 tan haşırt diye verdim. Alan hayrını görsün:whistling:
Tortumlu 44 den aldiklarini dedilermi acaba birde nerden buluyorlsrmis yurtdisimi yoksa ulkeden mi
Tahminim 44 dur....ülke içi rafineriden....M2004J19C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eskiden ne güzel marj 12 kuruştu 44 den bulduysa 44.12 den satardı fon.Sonra yüzde 2 ye sonra yüzde 4 e çıktı marj ,şimdi yüzde 20 hem de alıcısı da baya baya var.Aslında fonun kabahati yok sonra fona kızanlar oluyor,adamlar bu karı gördüğü zaman ne yapsınlar 44 den aldığı malı elbette 45 den bile gelene gidene vermek zorunda,neticede bu bir fon uzun vadeli yatırımcı değil ki.
Dedik yanasmayin böyle hergun %3 yersiniz bohcadan....bugünde 300 bin bulmuş....finans satti
Fon buyuk is cikardi son bir haftada 1,5 milyin lota yakin olmustur sattigi. Tahminim ortalamasi 47,5 liradir. Net aktif degeri ise 42 bile deil. 41 lerde. Bugun 45.5 kadar verdiler. Yarinda verecegini dusunenler alttan aliriz diye mal bosaktmaya baslamis olabilir. 50 milnyonluk mali satti boyle giderse stolarin calismasi sasirtmaz. Hele birde gimus dahada calilirsa durum vahimlesir
Fon benim değerim 42 lira diye yazmış.Piyasadan 44 liradan gümüş buluyorum diyor.Şu ara piyasa da açık gümüş de buluyorlar.44 liralık mala 47 48 49 dersen ve alırsan adam da sana satar.Burdaki yanılgı şu ,fonu millet spek sanıyor.Fon spek değil uçsun kaçsın derdinde değil,gümüş buldukça ve bunu yukardan alan varsa satar,hem de sürekli satar başedemezsin.Bunda şekil yaparım diyen ufak tefek spek çikler varsa diye bu uyarıyı yapmak elzem oldu.
Ben de bu uyarıları dikkate alarak beklemeye geçtim. Bakalım nereye düşecek. Alım için fırsat kollayacagım. Benim maliyetim makul seviyede. Daha da düşerse portföyüme biraz daha eklerim
Fon suçsuz spek değil....rafineri mal satmiyordu şimdi satıyor onlarda alıp basıyor...asıl spek fiyatı 60 bine çekenler....zor dayaniyorlardir yakında pes derseler 42 lik mali 40 dan verirler....az değil 2 milyon lot...bir gümüş %2 düşsün görün paniği....M2004J19C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bunu alım satım yapınca hisse senedi gibi mi komisyon kesiliyor..
Evet aynen hisse senedi alım satımı gibi komisyon ödersin.
Ancak hisse senedinden farklı olarak ayrıca EK BİR VERGİSİ de var bunun: Eğer alırken geçerli fiyatın üstünde bir fiyattan satarak kar elde etmişsen, elde ettiğin karın %10'u devlete stopaj olarak aktarılmak üzere aracı kurum tarafından kesilir ve kalan tutar T+2'de hesabına geçer.
Aynen öyle.
evet ne karınızın %10'u vergi olarak kesiliyor.
Bu arada fonun net aktif değeri 42TL. Fon fiyatı hala %6 yukarıda..
Vergilendirme için yukarıda zaten bilgi vermiştim. Daha önce de buna benzer bilgiler yazılmış olabilir ama yine de bazı ek bilgiler vereyim:
Gumustr com adresinde güncel olarak verilen net aktif değer indikatif bir değerdir. Borsada işlem gören her bir payın karşılığı olarak ayrılan 6.5 gram fiziki gümüşün uluslararası piyasalardaki gümüşons fiyatı ve dolarTL kuruna bağlı o andaki değeridir. Bir başka ifadeyle bu borsa yatırım fonunu tasfiye ederek kapatma kararı alınacak olsa, portföy yönetim şirketinin elindeki fiziki gümüşleri serbest piyasada satarak her bir pay için geri ödemekle yükümlü olduğu pay başına 6.5 gram gümüşün anlık değeridir. Bu değerin değer göstergesi olmaktan başka bir fonksiyonu yoktur.
Diğer taraftan borsada anlık olarak gördüğünüz ve alım satım işlemlerinin gerçekleştiği fiyat ise piyasanın bu gümüş ürününe o anda biçtiği fiyattır. Borsada rahat alınıp satılan, depolama, bulunurluk ve hızlı alıp satabilme sorunları olmayan bu üründe fon yönetimi fiziki gümüş bularak ilave fon arzı yapamadığı zamanlarda arz talebi karşılayamayabiliyor ve gösterge fiyatla piyasa fiyatı arasında fark oluşabiliyor. Bu farkın abartılı değerlere çıkması sevimsiz bir durum oluşturmakta.
Finans Portföy'un buna benzer bir de GLDTR fiye bir ürünü daha var. O üründe mesela böyle bir fiyat farkı oluşmuyor. Çünkü buna alternatif olarak gerek serbest piyasadan, gerekse de banka altın hesapları ile altına rahatlıkla yatırım yapabilen insanlar böyle bir farkı yaratacak bir aşırı alım yapmaya gerek duymuyorlar bu fona.
Yani gümüş için piyasada başka ürünlerle likit bir piyasa olmuş olsa, bu makas oluşmayacak.
%4 eksi....fon devreye girerse bugün dengeye oturur gibi....
%2 kadar fark kaldı. gümüş ons düşmeye devam ederse muhtemelen fon fiyatı aktif fiyatın da altına düşer.
%7 oldu bir ara....yarın fon 300 ile 400 bin daha mal alacak....bakalım robotun diğer ucu kaçta olacak....buralardadengelenmeli
Gösterge 42 den 41 e düştü....43 tehlikeli....10 yilliklar brent parite hertaraf anormal hareket....ons ve gumusde geri basarlarsa panisle yarın 37 lerbile gorunur
Valla ben bu fonda net aktif değer altı alım satım çok gördüm.Olay psikoloji,gümüş artık yönü aşağı çevirdi diye bir düşünce oluşursa herkes satıyor.Fon aldığının 12 kuruş üstüne satıyordu,ama artık zaten net aktifin yüzde 3 yüzde 4 üstü buluyor,son satacaklarından zarar bile yazabilir.Ama kaç gündür millete baya yukardan mal verdi,çok kar etti az bişi de zarar yazsın bir şey olmaz.