ya hadi tapuda 900bin göstermiş olsun. o ev şimdi belki 2-3 milyon, yani 900 geri alsa ne olacak?
yani takıla takıla buna takılmışsınız ama haberin tamamı absürt bence.
Printable View
ya hadi tapuda 900bin göstermiş olsun. o ev şimdi belki 2-3 milyon, yani 900 geri alsa ne olacak?
yani takıla takıla buna takılmışsınız ama haberin tamamı absürt bence.
İnsanlar evin değerini tapuda düşük göstermesin diye böyle haberler kastlı uyduruluyor olabilir.
Hükümetin "dövizini altınını boz" çağrısı yaptığı dönemlerde, yandaş TV kanallarında "eve hırsız girdi altınları çaldı" haberlerinin birdenbire patlama yapması gibi..
Medyada gördüğünüz şeylerin azımsanmayacak bir kısmı "maksatlı"dır.
ev almak keko tarzı bir yatırımdır. dünyanın en güzel şeyi parayı likit tutmaktır.
Emlak yatırımı için de başkalarının mantıklı gerekçeleri vardır.
Mesela benim gerekçelerimden biri, emlak "çalınamaz" bir varlıktır.
Veya devletler, dara düşünce insanların evlerine el koymazlar, en fazla vergi falan koyarlar.
Ama likit varlıklar öyle değil.
Özellikle döviz ve altın, sıkıntıya düşen devletlerin ilk el attığı şeyler.
Ben portföyümü dinamik yönettim. Dolar aldım sattım. Hisse aldım sattım. Kimi zaman faize geçtim. Ama hiç birşey yapmayıp 5 yıldır ilk pozisyonumu korusaydım daha çok kar edebilirdim.
Borsayla son 2-3 senede tanışan yeni yetmelerdensin sanırım...2000 li yıllarda bir nesli borsada bir güzel biçtiler...etrafında amcan, dayın, vs yaşıtlarıyla konuş, öğrenirsin o dönemi.
Son dönemlerde, borsada kumar kağıtlarında parasını katlayan çok oldu..bunların çoğu ya batacak, ya batmaktan beter olacak...kolay gelen para, kolay gider...kafası çalışan küçük bir azınlık ise, borsada kazandıklarıyla ev, arsa, tarla vs gibi reel varlıklar alır...gerisi, kazandığını kumar masasında kaybeder.
Balon hisse fiyatları abd, avrupa dahil, dünyanın her yerinde var..bu işin sonu bu yüzden iyi bitmeyecek diyorum...bir yerde fiyatlar, hisse, bitcon vs farketmez yılda 5-10 katına çıkıyorsa, orada büyük bir kumar oynanıyor demektir.
not: ev alanlara "keko" dediğin için, üslüp senin seviyene uygun olsun istedim...diğer arkadaşlar kusura bakmasın.
Bu arada bu başlıkta hisse yatırımını genel olarak çok riskli bulanlar olabilir...ben onlardan değilim..hatta beyaz yaka başlıklarında, genç arkadaşlara, gerçek reel portföy büyümesinin hisse yatırımlarıyla olabilecğini anlatıyorum.
Ancak son dönemde ne idüğü belirsiz, orta halli bakkal kadar cirosu olan batık firmaların hissesi 5-10 katına çıktı...bu nedenle özellikle bist50 dışında çok dikkatli olmak lazım..temel olarak bulunduğu fiyatı hiç de hak etmeyen şirketler var, bunlar saatli bomba misali, saati gelince birilerinin elinde patlayacaklar. gerçi artık bist50 de bile büyük speklerin saçma yerlere taşıdığı hisseler var...bu nedenle artık çok dikkatli olmak, temel olarak aşırı pahalı hisselrden uzak durmak lazım.
İnşaat sektöründe iflas oranı ürkütücü seviyede.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...iyede-6316239/
2 masa 1 sandalye olan şirketelere yatırım yaparsan her daim batmaya mahkumsun. Finansal piyasalarda risk ve getiri en yüksek olan araç borsadır. Gençken borsada takılırım. Yaşlanınca faiz alırım. Hiç bir hisseye nikah kıymıyorum. Yeterli karı görünce reel varlıklara yatırdım. Fakat türkiyede bu ekonomi bu faiz oranları ve kur riski varken ev alarak kazanamazsın. Suan evi satmak istesen %20 aşağıdan versen satamazsın. Ama likit varlıklar her zman daha iyidir.
Konut fiyatlarında hızlı artış!
https://www.finansgundem.com/haber/k...-artis/1556441
Son 2 yılda konut artış %40 iline göre %70 in üzerinde. Krediyle alanlar çoktan faizi çıkarıp şimdiden kara bile geçti. Risksiz bu kadar getirisi olan ne var söyleyinde bilelim. Para oldukça konut alacaksın bu ülkede.
F5121 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çürük binalarin 600 700bin ettigi ulkede batık şirketletlerin kagitlarinin primlenmesi neden riskli olsun.
Cok olsa para sifirlanir, can yerinde kalir.
Öbürunde paranla aldigin mezarin icinde geberip gidiyorsun....
Bknz : Son izmir depremi
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
muhtemelen dediğiniz rakam görülecek.
Ev satışları Ocak ayında düşmüş ama fiyatlar yıllık olarak artmış.
Muhtemelen Haziran tablosu şuna yakın çıkacak.
ev fiyatları artış 70%
ev satışları düşüş 70%
yani sürekli satışlar düşecek fakat fiyatlar artacak :)
şu an az da olsa mantık çerçevesinde ilerleyen bir piyasa yok, emlakta böyle takılsın ne diyelim....
https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/...dustu-6276704/
Yakında çoğu kiracı, anadan babadan bir ev kalmazsa ne yazık ki ömür boyu kiracı olarak kalacak..
Zamanını tam olarak kestirmek zor ancak gelecek 3-5 yıl ülke ve dünya ekonomisi ve siyaseti açısından oldukça sıkıntılı bir süreç bizi bekliyor . Sizlere özellikle tavsiyem lüks ve israftan uzak durun. Lükse para harcamak yerine finansal özgürlüğünüze yatırım yapın . Mütevazi ve sade yaşamak hayat felsefeniz olmalı ! Saçma sapan egolarınızdan kurtulmasınız . Yatırım yapacağım diye evinizi satmaya çalışmayın . Rahat geçinmek için öncelik şart ev sahibi olmaktan geçiyor . Öyle bir duruma geldik ki 4 şey lüks haline geldi artık !
* Ev sahibi olmak
* Araba sahibi olmak
* Evlenmek
* Sevdikleriniz ile dışarıda yemek yemek
Belki ilgilenen çıkar, fiyatı neredeyse yarıya inmiş:)
Tom Cruise dağ evini bir türlü satamıyor… Fiyatı neredeyse yarısına indirdi
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yas...gn=ilgilihaber
600-700 Bine çok güzel depreme dayanıklı evler bulunur. Benim semtimde 450'ye de var. Başka semtlerde daha ucuza da var.
Kira desek, bende depreme dayanıklı 1+1 var kiası 1500, 2+1 var kirası 1900,
ama aynı semtte çürük binalada geniş 3+1 var kiası 2300.
Bütçesi aşırı düşük olan (600-700 kira veren) en alt kesim hariç, çürük evde oturmak mecburiyet değil "tercih"tir.
"Bir odası eksik olsun ama depeme dayanıklı olsun" demek yerine,
sırf daha büyük, lüks, zart.zurt diye gidip dünyanın parasını çürük daireye veren adama niye acıyayım?
Bu devirde depeme dayanıklı evle dayanıksız evi ayırt edemeyecek kadar cahil insan kaldı mı?
evet piyasada mantık olmadığına göre son faiz artışı ile ev fiyatlarında yeni bir yükseliş dalgası başlar.
işte efendim faize koysam ayda 5000 alacam o zaman evimin fiyatı 1300k olmalı diye hesaplamalar yapılır zamlar yapıştırılır.