Dolar burda kalırsa 2.90 olur bugün,dolar 12 olursa 3 falan,bu böyle gider arkadaşlar,karşımızda sanırım bir robot var.
Printable View
Dolar burda kalırsa 2.90 olur bugün,dolar 12 olursa 3 falan,bu böyle gider arkadaşlar,karşımızda sanırım bir robot var.
Geçen sene yıllık kar 50 milyon TL iken bu sene kur kapanışına bağlı olarak muhtemelen 500-700 milyon TL arası olacak, tam bir anomali. 1) Dolar düştü (3. çeyrek bilançosu öncesi 2.88’e geldiğimizde dolar çok daha düşüktü ve son çeyrekte 3. çeyreği kar olarak katlayacağız), 2) navlun düştü (hala dolar bazlı olarak 2. çeyrek seviyesinin hafif üstündeyiz ve TL bazlı olarak çok daha iyi durumdayız), 3) bu kar sürdürülebilir değil (bu seviyede sürdürülebilir olsa 4-5 milyar TL ile fiyatlanması lazım zaten) falan ile bu durumu açıklamak bence imkansız.
Beyler Turgut u sevmeyen , şikayetçi olan varsa hemen satsın çıksın. Yeter artık adamı eleştirmeyelim. Adam daha napsin yatirimcisi için.
Ya sanane bilader isteyen istediğini yapar , istediğini der . Şirket temsilcisi misin? Forum yoneticisi misin? Sen kimsin? 0.30 cent den . 0,40 cent den maliyetlenen insanlar var burada ... 3 liradan Sonra alanlar var , bu durumdan memnuniyetsizliğini dile getiremez mi? Biz de biliyoruz buraya yazsan da bir halt olmayacağıni ama öncesinde de defalarca yazdım. Buradaki arkadaşlar gereksiz tartışma dedi. Yok faydalı veriler daha önceden paylasiliyormusda ben karamsarim diye adamlar yazmıyor Muş? Hani noldu kambiyo karı , navlun fiyatları? Bekleyin bakalım 60 centleri , iki basamaklı rakamları.... Burada hisse uçacak kaçacak demek serbest ama. Şirketin sicili bozuk inanmıyorsanız geçmiş 20 yıldaki hareketlerine bakın demek karamsarlık yada suç öyle mi?
Sayın chevron patronu eleştirmem sizi niye sikintiya sokuyor bilmiyorum. Hisseyi nikahimiza almadık. Kar görünce satacağız. Size de önerim Turgut bey ile olan duygusal bağınizi biraz azaltmanız yönünde olabilir.
1-EKİMDEN BUGÜNE...
BOLU GÖYNÜK TES: Toplam Üretim: 493.808,00 MWh... kurulu gücü:270 MWe
SİLOPİ ELKTRK TES: Toplam Üretim: 383.850,00 MWh ...kurulu gücü: 405 MWe
bolu göynük silopinin 2/3 ü kadar....üretimi daha fazla...
Bu üretim ile ciddi para kazanma ihtimali, borsaya açılma ihtimali zayıf (açılsa da fiyasko olabilir)...
silopi elektrik, çok sık boru yırtılma arızası yapıyor; bu kronik sorun olsa gerek... bir türlü kesin çözüm bulamamışlar sanırım...
üç ünite ayni anda çalıştıklarında bile 300-330 arasında ancak üretim yapabiliyor...kapasitesi düşük...muhtemelen yakıtın kalitesizliğinden olsa gerek...
-şirketin gerçek değerini bulamamasının sıkıntısı bence bu...piyasa 30 milyon dolara göre fiyatlıyor, sanırım...
9 lari gostercekler sanırım... Kapalı piyasada bastıkça basiyor insafsizlar. Pazartesi mükemmel bir gün bizi bekliyor
Bence de Silopi Elektrik 30 milyon dolar denebilir ama fiyatlamada olduğunu hiç sanmıyorum.
Son çeyrekte faaliyetlerden 9-10 milyon dolar net kar gelse, 91+9=100 milyon dolar kambiyo karına etki eden döviz pozisyonu, çeyreklik 5-6 milyon dolar civarı denizcilik karı, yıllık 5-6 milyon dolar civarı diğer iş kolarından faaliyet karı ile bile en az 100+4*25=200 milyon dolarlık bir değer bulabiliriz. (Faaliyet karını 4 sene için hesapladım.) Dolar 10 olsa mevcut fiyatla 125 milyon dolar seviyesindeyiz. Keşke Silopi’yi 30 milyon dolardan fiyatlasa.
Adamlar koyma konusunda uzmanlar. O konuda sıkıntı çekeceklerini sanmıyorum.
MB başkanı döviz çok düştü ihracatçıyı korumak için doviz alabiliriz diyor. Ona bile tepki vermiyor düşüyor. Adamlar spekulasyonun dibini yapıyorlar...hiçbir açıklamasına guvenmiyorum
--kambiyo karını ciddiye almamak gerekir.
--kambiyo karı nereden geliyor,,slopi elketrikikteki yatırımdan...
--sliopi elektriğin yüzde 9.6 si gsdho in yani ortak...normalde bildiğimiz ortaklık şeklinde olsa burayı özkaynaklardan alınan pay şeklinde konsolide edecek, yani buradan kambiyo karı yazacağına belki de ciddi zarar yazacak...ben bu şekilde değerlendiriyorum.
--ama gsdho holding tekstilbankın satışından gelen parayı GSD bankasına (sermaye artırımı ile) aktarıp gsd bankasından silopi elektriğe borç vermek yerine, dandik bir ortaklık yaparak buradan adı temettü ama aslı faiz geliri alarak suni bir ortaklık şeklinde gösteriyor...böylece bir yandan kasasında nakit para varmış gözüküyor, diğer taraftan bir şirketin yüzde 15 ine ortakmış oluyor...bu kandırmaca bir durum...
--direkt ortak olsa, kur farkı karı yerine silopiden özsermayeden pay aldığı için zarar yazacak...
--kısaca buradaki kur farkı göz boyamaca, bir nevi tuzak..
Bilanço detaylarına hakim değilim ama ben kambiyo karını dikkate alıyorum bence piyasa da dikkate alıyor. Bu nedenle kur riski tablosundaki 91 milyon dolarlık kambiyo karına etki eden kısım, faaliyetlerden gelen net kar ile 100 milyon dolara seviyesine çıkarsa benim açımdan olumlu olur. Sonuçta dolar istediği kadar düzeltme yapsın, 2013’ten bu yana kurdaki ana yön hep yukarı. Piyasanın bence dikkate almadığı ise 30 milyon dolarlık satış hakkı ve bu rakamın, şirket piyasa değerinin %26’sı olması. Bence holdinglerde en önemli iki gösterge F/K ve net aktif değer iskontosu. F/K konusu hep konuşuldu ama keşke bir araştırma raporu olsa da gemileri, bankası, Silopi Elektriği, döviz pozisyonu falan dahil kapsamlı bir değerleme yapılsa.
Kambiyo karı, Silopi elektrikteki paylarından gelmiyor. Bu yanlış.
Doğrusu Ticari alacaklardan geliyor olacak. Bu ticari alacağı ise 2020'de Park Holding'e 45 milyon dolar karşılığı sattığı Silopi Elektrik paylarından kaynaklanıyor. Bunlar bilonçoda Ticari alacak olarak görünüyor.
Dipnot 7 Alıcılar Kalemi. 1000 TL olarak gösteriliyor.
Görüldüğü üzere bu alacak kalemi Park Holding'ten alacağımız 45 milyon dolara karşılık geliyor. Küçük bir kısmı ödenmiş. Ödenmeyen kısımdan haliyle Kambiyo karı oluşacak ancak buradan vergi kesileceğini düşünmüyorum.Alıntı:
) Alıcılar tutarının 353.732 TLâ€â•lik bölümü, satışı yapılan Silopi Elektrik Üretim A.Ş. paylarına ilişkin alacak tutarından oluşmaktadır. Söz konusu tutarın
44.216 TLâ€â•si bilançoda kısa vadeli ticari alacaklar içerisinde, 309.516 TL ise uzun vadeli ticari alacaklar içerisinde gösterilmiştir.
Silopi elektrikteki paylarımızın ise Kambiyo karı ile alakası yok. Orası da bağımsız şirketlerin yaptığı değerlemeler ölçüsünde bilonçoda yer alıyor.
Yukarıdaki 432 bin olarak hesaplanan silopi elektrik payları değeri 2020 31 Aralık'ta 475 bin olarak hesaplanmıştı. Aralık ayından Eylül sonuna kadar kur arttığı halde Silopi Elektriğin değerinin artmaması aksine değer kaybetmiş olması zaten olayın kambiyo karı ile alakalı olmadığını göstermekte.Alıntı:
Şirketâ€â•in Silopi Elektrik Üretim A.Ş.â€â•de sahip olduğu %9,60â€â•lık payların 30 Eylül 2021 tarihi itibarıyla
gerçeğe uygun değeri, daha önce bağımsız değerleme şirketince kullanılan model üzerinde mevcut piyasa
koşulları ve uygun değerleme metotları kullanılarak güncellenmiştir. Gelir ve Piyasa Yaklaşımları 30
Eylül 2021 tarihi itibarıyla gözden geçirilerek ABD Dolarının kur etkisi ile Silopi Elektrik Üretim
A.Ş.â€â•nin risksiz faiz getirisi güncellenmiş ve serbest nakit akımları iki farklı Ağırlıklı Ortalama Sermaye
Maliyeti kullanılarak bugüne indirgenmiştir. Bu şekilde güncellenen değerleme sonuçlarına göre
%9,60â€ËÅ“lık payların gerçeğe uygun değeri 30 Eylül 2021 tarihli finansal durum tablosunda 432.388 Bin
TL olarak gösterilmiştir.
Netice itibariyle özetleyecek olursak, Kambiyo gelirini oluşturacak kalemler şunlar:
*51 milyon dolar kasada nakit
*Kabaca 40 milyon dolar Park Holding alacağı
*119 milyon dolar diğer kalemi... (Bunun açıklamasını bulamadım)
Silopi elektrik mevzusunda ise durum şudur. Fazla rakamlara boğmadan yazacağım.
125 milyon dolar verilerek Park Holding'in elindeki paylar alınmış. Sene 2015.
2020 yılında bunların bir kısmı 45 milyon dolara Park Holding'e geri satılmış.
Elde kalan %9,6'lık miktar ise 2024'te Silopi Elk. halka arz edilmediği takdirde 30 milyon USD'ye Park Holding'e verilebilecek.
Bu durumda 2015 yılında 125 milyon USD yatırdığı elektrik işinden 2024 yılında kabaca 50 milyon dolar zararla ayrılmış gibi görünecek (aldığı temettüleri hesaba katmadım). Fakat bu zararlar (Buna zarar demek de ne kadar doğru tartışılır.) zaten bilançoda çoktan yerini aldı. 2024 yılında zarar edilecek gibi düşünmeyin.
Şu an son bilançoda Silopi elektrik paylarına biçilen değer 432 milyon TL. Bu değer 2024'te ne olur bilinmez. Artabilir de azalabilir de, o kısmı Silopi Elektriğin faaliyetlerine göre oluşacak bir sonuç. Ancak GSD 2024'te bu şirketin değeri artsa da azalsa da 30 milyon dolar tahsil edecek Park Holding'ten eğer istenirse. Örneğin şu an bu alışveriş gerçekleşmiş olsa 30 milyon dolar 330 milyon TL yapmakta, bu rakam bilançoda gösterilen 432 milyondan az olduğu için 100 milyon TL dönem zararı oluşacaktı.
Umarım çok karışık olmamıştır.
Sayın Shiva gayet net tşk. Elinize sağlık. Gsdho'nun Silopi elektrikten 50 milyon USD kazık yediği doğrudur.
51 milyon dolar kasada nakit mi?....emin misiniz?...
Nakit ve Nakit Benzerleri 221.042 TL ....30 eylül 2021 de USD ABD DOLARI 8,87858
119.210 milyon dolar gemiler (duran varlık değerleri) olması gerek...
geçen sene 102 milyon dolarmış.....bu sene iki gemi ve bir bedelli ye gidildi bunun paraları da uzun vadeli borçlanma ile ödenmiş.
Açıkçası hızlı yazdığım için eksik ifade oluyor. Finansal varlıklar + nakit daha doğru ifade olurdu ancak neticede değişmiyor. Bu finansal varlığa 30 milyon dolar karşılık ile opsiyonlanan Silopi + Nakit diyebiliriz. Bu durumda hesap tutuyor gibi.
https://i.hizliresim.com/lt1iggs.JPG
--sonuçta bir taş ile iki kuş vuruyor mu?...ayni para ile hem silopinin hissedarı, hem de finansal varlık şeklinde gösterme...
--belki mevzuat cevaz veriyordur; ama yapılan etik-ahlaki değil...
--ayrıca 2019 ve önceki yıllarda bu 125 milyon doların kambiyo karı kaymağını da yemiş mi? baktınız mı?
Fakat kambiyo karı göstermek durumunda isek, elimizdeki bu opsiyonu da kambiyo gelirleri arasında göstermek mecburiyetimiz yok mudur sizce?
Etikten ziyade mecburiyet gibi algılıyorum ben bunu. Yani elimde 30 milyon dolarlık bir opsiyon var ve bu kullanılırsa şu kadar miktar kambiyo karı oluşacaktır demenin yanlış bir tarafını göremiyorum pek.
Tıpkı 40 milyon dolarlık ticari alacağımın henüz tahsil edilmemiş olmasına rağmen tahsil edilmişçesine kambiyo karı oluşturuyor olması gibi.
Bu arada bunlardan vergi oluşacağını düşünmüyorum. Ne zamanki tahsil edilirler o zaman vergi yükümlülüğü oluşur.
Daha önce finansal durum tablosunda “Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar/Zarara Yansıtılan Olarak
Sınıflandırılan Finansal Varlıklarâ€da gösterilen Silopi Elektrik Üretim A.Ş. payları, 30 Haziran 2020
tarihi itibarıyla sözleşmeye bağlı nakit akışlarının tahsil edilmesini ve yatırımı amaçlayan iş modeli
kapsamında değerlendirilmesi neticesinde “Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire
Yansıtılan Finansal Varlıklar†altında sınıflanmış olup bundan sonraki dönemlerde değerleme farkları
diğer kapsamlı gelirde ve özkaynaklarda takip edilmeye başlanacaktır. İş modeli değişikliği 8 Haziran
2020 tarihinde imzalanan ek sözleşme koşullarına uygun olarak gerçekleşmiştir.
--buhlarlaştırmanın alt yapısı hazırlığı mı?...
--50 milyon buharlaşacak...sonra duran varlık satışından 50 milyon zarar yazacak mı??... yazar ise 2024 karından 50 milyon dolar karşılığı matrahtan düşecek... görünür gelecekte o kadar kar olamayacağına göre ciddi zarar açıklma ihtimali epey yüksek demektir...
Yok bu noktada sizinle çok ayrışıyorum.
125 milyon doları verdi şirket. 45 ini geri aldı. Elindekini de 30 milyona opsiyonladı. Yani o 125 milyon dolar kasasından çıktı zaten 2015 yılında. Yani şey gibi bu, 125 milyon doları 2015 yılında TL'ye çevirsin o günkü kurdan ve TL olarak tutsun. Bugün de O TL ile dolar alsın. Bu zarar mıdır? Zarar ise ne zaman oluşmuştur? Dövizi Tl'ye çevirdiği anda mı yoksa TL ile tekrardan döviz aldığı anda mı? Aynı şey Silopi hisseleri için de geçerli. 125 milyon doları verdiği anda kasadan o para çıktı geçmiş olsun. Şu an için oluşacak bir zarar yok. (var da minik bir miktar olduğu için bahsetmiyorum. Bilmem ifade edebilidim mi kendimi?
Şey olmuş olabilir mi, beyin fırtınası yapmak adına, GSDHO baktı ki bu Silopi işi cacık. Hiç de umulduğu gibi gitmiyor. Olabilir ticarette böyle saçma yatırımlar.
2020 yılında da Silopi'de bedelli sermaye artırımına katılmak zaten kötü giden bu yatırımda daha da fazla zarar etmeye yol açacak diye öngörüp Bari zararın neresinden dönersek kardır deyip Bedelliye katılmadan ancak 50 milyon dolar zararı da göze alarak sözleşmeyi yeniden tadil etmiş olabilirler mi?
GSD Holding A.Ş., Silopi
Elektrik Üretim A.Ş.’nde sahip olduğu payların tümünü ya da bir kısmını, istediği herhangi bir zaman,
Park Holding A.Ş.’ne, sözleşmede belirlenenler arasından her bir tarafça seçilecek birer bağımsız
denetim firmasına hesaplatılacak opsiyon fiyatlarının aritmetik ortalaması olan nihai opsiyon fiyatı
üzerinden, bu fiyat her halükarda 125 milyon Amerikan Doları tutarındaki pay satış bedelinden düşük
olmamak üzere, satma hakkına sahiptir;
2015 haziran bilançosu dip notlarında var...
Hayır yok. o yüzden bu zarar mıdır tartışılır diye parantez içinde yazmıştım. Zarar zaten hali hazırda bilançolara her dönem yansıdı. 2024'te yansıyacak değil. 125 milyon dolar kasasından para çıkardı ama şu anda bilançolarda görünen 75 milyon doları (30 milyon opsiyon) geri aldı. bitti.. Yani çoktan mahsuplaşıldı. Gelecekte yazılacak bir zarar yok o yüzden. kafa karıştırıcı farkındayım ama durum bundan ibaret. Belki yukarıda verdiğim TL örneğini düşünürsek daha anlaşılır olabilir. Ama çok da iyi bir anlatıcı olmadığımı biliyorum. Anlatamadıysam da sizden değil benden kaynaklanıyor. Belki yatırımcı ilişkileri daha doyurucu bilgi verebilir.
125 milyon dolarını alıp ayrılmak var iken...bu opsiyonu kullanmayıp 3 sene sonra biz 50 milyon zarar ederek bu işten ayrıldık mı diyecekler??
Bunu şimdi gördüm. Şu haliyle 125 milyon doları 2020'de bedelli açıklandığı anda dahi alabilirmiş gibi düşünebiliriz. Yine de detayları sormak lazım şirkete.
Aslında bu noktada şu soru ortaya çıkabilir borsa yatırımcısı açısından.
Bu hareket şirketin 50 milyon dolarını Park Holding'e aktarmak için yapılan kanunlara uygun fakat etik olmayan bir hareket midir? Öyle ya 125 milyon dolar alabilecekken bedelli çıktığı anda vazgeçip verin 125 milyon dolarımı demek daha mantıklıyken hisseler bende kalsın ama 50 milyon zararı da sineye çekeyim demek pek bir ticari zeka ürünü gibi durmuyor.
Açıkçası o zamanlar hissem olsaydı bu konuyu dava konusu edebilirdim. Şu an ise benim bir hak kaybım yok.
Fakat yine de bir sorun var, patron usulsüzlük yapan biri midir? Bu bir sabıka kaydı mıdır? Bunun da yanıtının yatırım yapan kişiler tarafından verilmesi gerekir.
İlk anlaşmada bence asıl olarak Silopi Elektirik’in halka arz taahhütü var. Gsd Holding kendi hisselerini Silopi Elektrik’e 125 milyon dolara satmak için süreci başlatsa aynı anda böyle bir zararın altına girmek istemeyecek Silopi Elektirik de halka arz için süreci başlatsa acaba nasıl bir durum olurdu. Bu arada temettüler hariç 50 milyon dolarlık yatırım tutarından kayıp aslında kayıp için üst limit. Türkiye’de ortam değişir, borsa 500 dolara gider o zaman Silopi Elektrik’ten kazanç da elde edilebilir. Mevcut şartlarda Silopi Elektrik’e 125 milyon dolar yatırım yapılıp 75 milyon dolarla ayrılacağız gibi görünüyor ama endeksin de tarihi diplerde olduğunu unutmamak lazım.
Navlunlarda son durum. Dolar bazlı olarak 2. çeyrek ortalamasının ve TL bazlı olarak 3. çeyrek ortalamasının üstündeyiz.
https://twitter.com/brs_ylmz/status/...151795719?s=21
Çok spekülatif bir senet. KY ye gore bir kağıt değil. Artacağını tahmin etmiyorum. Bugun gördüğü en iyi de deger 2.89. 2.88 den verenler şanslı. O muhtesem düşüşten sonra toparlaması zor. Teknik olarak çok iyi bir kağıt ama sahibi ne derse o olur. Bu nedenle sahip KY ye verdi mi alttan almak ister. Sonuç olarak hüsran kağıdı olmaya devam ediyor. Uzak durulacak kağıt. Perişan eder. Alan bir iki kademe kar etti mi elinden atıyor. Bende Aldım mı bana bir kademe yetiyor. 2.79 gelirse alir 2.80 satarim.