Frigo da hoşuma gitmeyen durum halka açıklık oranı. %75 gözüküyor. Bilonça verileri ise iyi. Soru işareti oluştuğu için size sormak istedim
Printable View
Frigo da hoşuma gitmeyen durum halka açıklık oranı. %75 gözüküyor. Bilonça verileri ise iyi. Soru işareti oluştuğu için size sormak istedim
Cevap tabii ki hayır.
Sadece değerleme rasyolarına bakarak bir şirketin ucuz olduğuna kanaat getirip almak ne kadar riskli ise, başka faktörleri göz önünde bulundurmadan kâr marjlarına bakarak almak da aynı derecede risk içerir.
Basit mantık kurgularıyla bile bu soruları cevaplamak mümkün aslında.
Önce ucuzluk konusuna bir değinelim:
-Bir şirketin fiyatı çok yüksek kârlar elde ettiği için rasyolarının değerleri düşmüş ve bu yüzden ucuzlamış olabileceği gibi, işler aslında kötü gittiği ve bu sebeple piyasada ağır satışlar yediği için de ucuzlamış olabilir. Yani her ucuz alınmaz derken aslında kastedilen bu olmalı işin mantığı gereği.
Kâr Marjları Konusuna gelince:
Diyelim 2 şirket var ve elimizde de onlara ait kâr marjları ve değerleme rasyoları verileri var. Varsayalım bu 2 şirketin değerleme rasyoları birbirine denk an itibariyle. Bu durumda kar marjları yüksek olanı almak doğru yöntem midir?
Cevabımız kesinlikle hayır olmalı. Bir şirketin kâr marjı yüksek olduğu halde oldukça kötü büyüme yüzdesine sahip olabilir mi? Olabilir. Ya da çok az satış yapmış olma ihtimali var mı? Kesinlikle var.
Mesela A şirketi 100 birimlik mal satmış olsun ve bundan 60 birimlik kâr elde etmiş olsun. Bu rakam o şirketin iyi olduğu anlamına gelir mi, eğer bir önceki sene 300 birimlik mal satmış ama 120 birimlik kar elde etmişse? Evet Kâr marjı % 40'tan % 60'a çıkmış. Sadece bu doneyi baz alsak etkileyici bir marj artışı görünüyor. Ancak satış rakamları bu iyi görüntünün tam tersini gösteriyor. Bir önceki sene satabildiğinin ancak 1/3'ü kadar mal satmış adam kar marjı yüksek olsa ne olacak ki, şirketin satışları 2/3 oranında küçüldü ise? Buradan bu sene satışları düşmüş ama seneye satışları artarsa bu kar marjı ile muhteşem bir büyüme gerçekleşir yorumu yapabilir miyiz? yapamayız. Satışlarını artırmanın yolu belki de marjları kısmaktan da geçiyor olabilir. Göründüğü üzere çok iyi kâr marjı ile faaliyette bulunuyor olmak tek başına yeterli bir veri sağlamıyor bize o firmaya iyi diyebilmek için.
Evet işin o kısmı can sıkıcı. Ama bazen halka açıklık kısmı çok düşük olanlarda da sorun oluşabiliyor. Şirket çok büyük değilse gitmesine mani olacak bir durum olmayabilir halka açıklık kısmının yüksek olması. Buna onlarca örnek verilebilir. Gerçek anlamda fiili dolaşımda ne kadar payın olduğu önemli halka açıklıktan ziyade.
Güzel konu olmuş, geriye dönük de taradım biraz, faydalı paylaşımlarınız için teşekkürler.
Yaklaşık iki aydır çimento sektöründe yatırımım var, sizin kadar detaylı bakmadan şirketleri incelediğimde Buçim mantıklı gelmişti bana tabii fiyat %40 civarı primlendi o günden bugüne. Bilançolar geldikten sonra sektöre tekrar bir bakmak lazım. Şu ana kadar gelen bilançolar fena değildi, Cimsa'dan da güçlü bilanço bekleniyor, orada da tek seferlik fabrika satışlarından gelen bir ekstra kar rakamı olacak.
2023 için gözde sektörlerden birisi olabilir mi diye çimento sektörü ile ilgileniyorum. Dış tarafta savaş sonrası yeniden yapılanma sürecinde bizim şirketler pazardan pay alabilir gibi geliyor, iç tarafta da seçim sonrası kimin kazandığından bağımsız daha öngörülebilir bir politikaya dönülebilir, bu durum inşaat sektörünü canlandırabilir diye düşünüyorum. Daha kısa vadede fiyatlamayı yukarı çeken toplu konut projeleri gibi durumlar da var. Ben biraz önden pozisyon alıp beklemeyi seven taraftayım, beklentiler gerçekleşmeden fiyat afaki şekilde tüm beklentileri satın alıyorsa ve yüksek fiyattan da malımı almak için sıraya girenler varsa verip geçiyorum. Çimento için de 6-9 ay vadeli diye düşündüm en başında ama fiyatlama saçma yerlere giderse sektörden çıkmayı düşünüyorum.
Bunun dışında 2023 ilk yarısı için yine savaştan olumlu etkilenen enerji, gıda gibi sektörlerde karlar korunup geliştirilebilir. Tabii bunlar yaşanacak gelişmelere bağlı, bir fikre saplanıp kalmadan akışkan bir yatırımcı olmak gerekiyor, piyasa dinamik olmayanın parasını eritiyor acımadan.
Hocam öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Çimento sektörü ile aşağı yukarı paralel beklentilerimiz var. BUCIM ile ilgili bir rezervim var, o da BUCIM kârlarının 3/4'ü belki daha fazlası ÇEMTAŞ kaynaklı ve çimento tarafı an itibariyle çok da verimli olduğu söylenemez. Bedelliden gelen parayla yeniden kurulan üretim hatları ile başka bir hal alabilir, özellikle enerji tasarrufu konusunda ve verimliliği ve kârlılığı artabilir. Piyasa işin bu tarafını gördüğü için genelde çimento şirketi çarpanları ile fiyatlamıyor BUCIM'i. Bir de son 2 senede 2 kere bedelli sermaye artırımı yapmasının da fiyat üzerinde bir baskı oluşturduğu bir gerçek. Ama finansal yapısı çok sağlam bir hale geldi bu sermaye artırımları ile, orası da ayrı bir vakıa.
Diğer taraftan koyulaştırdığım kısımla birebir mutabığız. Ben çok uzun vadeli hisse tutmak yerine bilançodan bilançoya revizeleri tercih ederek daha verimli olunduğunu defalarca tecrübe ettim. Trader'lık da var serde ama artık işin o tarafını törpüledim, sadece temel ve finansal verilerle karar veriyorum öncelikle, sonradan alım ya da satım kararı aldığımda teknik hareketlerini incelemeyi tercih ediyorum. Sürekli aynı adreste kalmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcut. hangisinin ağır bastığı şirketten şirkete değişebiliyor. 2+2=4 kesinliğinde olmuyor maalesef. bazen sattığına bazen de satmadığına pişman olduğun durumlar sürekli çıkıyor. Ben satışlarda, efk'da ve net kâr'da reel büyüme sağlayamayanları (istisnaları olsa da) portföyüme dahil etmiyorum. Bunun yanı sıra değerleme rasyolarının pahalı olmaması, sermaye getiri oranlarının yüksek olması ve dengeli borçlanma yapısının olması da önemli. Bu şartları sağlayamayan şirketleri hikayesi ne olursa olsun kolay kolay portföye almıyorum. Arada bu yüzden kaçırdığım fırsatlar da oluyor, ama pişmanlık duymadım bundan. Bu mantığı da koruyacağım.
Başlığa katkınızı beklerim.
NTGAZ ve AKCNS için bugün giriş fırsatı maalesef bulamadım. İkisi de tavan. Önümüzdeki günlerde duruma göre pozisyon açıp açmamaya karar vereceğim.
https://i.hizliresim.com/4rc406o.jpg
ARDYZ
Bu sene kanal içindeki hareketinin benzerini mi yoksa büyük mavi daire içerisindeki geçen yıl aynı bilanço dönemindeki hareketin benzerini mi yapacak?
Bilanço bugün gelebilir gibi hissediyorum. Geçen yıl 28'inde göndermişler.
KARTN son 3 alımımda da beni mutlu etti. Son 2 bilanço gibi parlak bilançolar devam ederse çanak tamamlama ve sonrasında bir sonraki bilanço dönemine kadar katlama olayına da gireceğini umuyorum. Marjlar oldukça iyi, büyüme iyi ve ROIC, ROE ve ROA değerleri hayli yüksekti. Bugünkü hareket de gayet iyi duruyor.
Turşucu'yu dededen kalma analiz yöntemleri uyguluyor diye küçümseyenleri görmüştüm. Ama adam geçen sene, hem de TKNSA hala zararlar açıklarken, 'görüntü Teknosa'nın işlerinin düzeldiği yönünde işaretler veriyor, önümüzdeki sene Teknosa yılı olabilir' dediği zaman burun kıvıranların bu sene Teknosa bilançolarını ve fiyat hareketini bir incelemelerini önermek lazım. Beğeniriz beğenmeyiz, ayrı konu, ama adama TKNSA konusunda hakkını teslim edelim. HEKTS bağımlılığına hiç girmeyeceğim, orada da haklı çıktı:)
KONKA ÇEYREKLİK NET SATIŞLAR
https://i.hizliresim.com/ful2uip.jpg
KONKA ÇEYREKLİK NET ESAS FAALİYET KÂRI
https://i.hizliresim.com/2t99w7w.jpg
KONKA ÇEYREKLİK NET KÂR
https://i.hizliresim.com/iho0nrp.jpg
KONKA'da büyüme Satışlar ve Net Kar bazında devam ederken, EFK bazında geçen yılın aynı çeyreğine görece iyi bir büyüme gerçekleşse de bu senenin bir önceki çeyreğine göre EFK marjlarının biraz daralmasından ötürü kısmi azalma olmuş.
Totalde büyüme devam etmiş. Ancak bu çeyrek ürünlerdeki sert enflasyon zamlamasının olduğu çeyreklerin 4.cüsünü ve sonuncusunu temsil ediyor. Bu, bir sonraki çeyrekteki büyüme yüzdelerinde fahiş enflasyon fiyatlamasının satışlara ve kârlara yansımasının baz etkisini azaltacağı, büyüme devam etse de aynı ivmede olmayacağı ve bir sonraki çeyrekte büyüme yüzdelerinin nispeten daha küçük geleceği anlamına geliyor. Değerleme rasyoları da buna paralel olarak sonraki çeyreklerde tek bir hamlede çok ucuzlamayacak demektir.
KONKA
Firma Değeri / FAVÖK 7,77
Firma Değeri / Net Satış 2,65
Fiyat / Nakit Akış 5,80
Fiyat / Kazanç 5,87
Hisse Başına Kar 7,40
Piyasa Değeri / Aktifler 2,57
Piyasa Değeri / Esas Faaliyet Karı 8,17
Piyasa Değeri / Defter Değeri 2,98
Piyasa Değeri / FAVÖK 8,04
Piyasa Değeri / Net Satış 2,74
KONKA
Aktif Büyüme (%) 114,49
Özsermaye Büyümesi (%) 132,21
Net Satışlar Büyüme (%) 281,27
Esas Faaliyet Karı Büyüme (%) 857,21
FAVÖK Büyüme (%) 775,86
Net Kar Büyüme (%) 762,63
KONKA
Aktif Karlılık (ROA) (%) 59,80
Özsermaye Karlılığı (ROE) Yıllık (%) 70,90
ROIC % 43,30
Toplam Borçlar / Toplam Varlıklar (%) 13,56
Toplam Finansal Borç / Toplam Varlıklar (%) 2,64
Net Borç / FAVÖK (Yıllık) (%) -0,27
Sermaye Getiri oranları yükselmeye devam etmiş. Borçluluk çok düşük, olanın da çok az kısmı finansal borç. Net Borç ise negatifte, yani Net Nakit pozisyonundalar.
KONKA bugünkü bilanço öncesi değerleme rasyolarına tekrar gelebilmesi durumunda % 30 civarı primlenme potansiyeli taşıyor.. (Piyasa tarafından aynı şekilde fiyatlanabilirse tabii)
KONKA beni heyecanlandırdı tekrar. Ama geçen seferki kadar ucuz değil. Asıl KARTN'un bilançosunu bekliyorum. ALKA bilançosunu detaylı inceleyeyim onu da burada paylaşacağım. An itibariyle ALKA-KONKA arası tercih yapmak istesem bir süreliğine yine KONKA seçerdim. Ağustos'ta da benzer bir seçim yapmak zorunda kaldım KONKA-ALKA-KARTN arasında ve başta KONKA ile yürümeyi tercih ettim, sonra teknik yapı bana göre satış potasına girdiği için çıkıp KARTN'a girdim o gün bugundür de KARTN al, KARTN tut, KARTN sat, tekrar KARTN al moduyla devam ediyorum. Muhtemelen KONKA'da kalsam durum çok da farklı olmaz, hatta belki daha kârlı olurdum. Ama marjlar ve sermaye getiri yüzdeleri KARTN'dan yana olmasına rağmen büyük büyüme oranları ve daha ucuz değerleme rasyoları sebebiyle başta KONKA tercihi yapmıştım. KONKA KARTN'dan bana göre değerce daha pahalı hale geldiği için de kağıt değiştirdim. Ama bu işler böyledir, momentumunu alan yürümeye devam eder. KARTN'daki momentum daha yeni hızlanırken KONKA'da yorulmalar başlamıştı. Bakalım bu bilanço yeni bir nefes olabilecek mi? ALKA seçimi yapmamam ise tamamen görece ikisine göre de pahalı bulmamdı. Ama maalesef ALKA hepsinden daha çok prim yaptı. Yüksek ROIC etkisi küçük şirketlerde bir şekilde pahalı da olsa yürütüyor kağıdı, tekrar ucuzlayacak ne de olsa bu sermaye getirisiyle diye beklentiler hakim olunca.
Ama şu ayrıntıyı gözden kaçırmamakta fayda var.. Üçü arasında ALKA en yüksek ROIC'e sahipti başta, KONKA da en düşük. Son çeyreklerde her çeyrek KONKA'nın ROIC yükselirken ALKA'nın ki düşmeye başladı. Ama ALKA'nın piyasadaki algısı daha çok bilinir olduğu için daha etkili. KONKA 30 yıllık firma olsa da borsada yeni olduğu için millet ürkerek alıyor, hele böyle 1 yılda 6 kattan fazla büyüdüyse fiyatı.
Bu sıralar farkına varmadan 'ki'leri yanlış yazıyorum. Ayrık yazılması gerekenler bitişik, bitişik olması gerekenler ayrık yazılmış oluyor. Ellerim zihnimi takip etmiyor belli ki.
ALKA'da bölünme olduğu ve bazı mali analiz programları bunu hemen yansıtmadığı için değerleme rasyoları olduğunun nerdeyse çeyreği gibi görünüyor, bu kimseyi yanıltmasın. An itibariyle yeni bilanço ile ALKA F/K 12.64, PD/FAVÖK 10.28, PD/EFK 10.35 ve PD/DD ise 10.45 civarında.
Kendimce kullandığım (PD/DD)/ROE rasyom ise 8.22... KONKA'ya göre pahalı elbette. Ama dediğim hikaye tekrar gerçekleşir mi bilemem. Ben şahsen ALKA'yı yine almayacağım, belki yine pişman edecek.
Vakko ve Mavi.. birer parça, iyi zamanlama ile tutulabilir.. İkisinde de işler oldukça iyi gidiyor. Borrçluluk yapıları da makul seviyelere indi. Vakko’nun bilanço oldukça iyi, büyüme devam, sermaye getiri oranları artmaya devam, marjlar iyi, net borç iyi, kaldıraç oranı makul denebilecek seviyelere geldi. Mavi’nin bilanço dönemi normal bilanço dönemlerinden 1 ay sonra bitiyor, o sebeple bilançosu 1 ay sonra gelir. Uygun yerden ön alınabilir. Fiyatlar çok yükselmiş görünüyor ama her bilanço o fiyatları ucuzlatıyor. Bileşik getiri kavramının sadece temettü şirketlerinde olduğunu düşünenlerin kafalarını kumdan çıkarmaları gerekiyor. Ytd.
Not: Burada seçtiklerim ve hakkında yorumlar yaptıklarım bir nevi şirketlere kendi penceremden bakışım ve kendi kendime konuşmalardır. Neyi niçin yorumlama gereği hissettiğim zaten yazılardan anlaşılacak netliktedir. Her birini kendim de aynı anda almadığım, ya da bana alım fırsatı vermediği için bunlar başkalarına tavsiye niteliğinde algılanmamalıdır. Veriler herkese açıktır ve benzer metodoloji ile ya da belki daha iyi bir sistemle pekala herkes kendi analizini yapabilir ve yapmalıdır da. Herkesin konuştuğu ya da başına üşüştüğü hisseler genelde yapacağı primin sonlarına gelmiş olanlardır. Sayıları malum olan balinaları avlamak yerine çoklu sayıda daha ufak balıkların sürekliliğini sunan okyanusun fırsatları değerlendirilmelidir.
Vakko’da bu bilançoya tavan yakışırdı ve oldu da. Geç kalmadan uygun yerden Mavi’de belki pozisyon almak gerek.
Şu ana kadar gelen bilançoların içinde en çok beğendiklerim Ntgaz ve Vakko oldu, piyasa da haklarını teslim ediyor. Vakko'yu referans alıp Mavi'yi almak mantıklı duruyor, sadece biraz sabır lazım çünkü bildiğim kadarıyla Mavi'nin bilanço dönemleri farklı. 1-2 ay gecikmeli geliyor bilançoları piyasadaki diğer şirketlere göre.
Bu arada gelen çoğu bilançoda ciddi bozulmalar var, marjlarda ciddi geri çekilmeler var. 2-3 çeyrek daha böyle giderse şirketlerin çoğu pahalı hale gelecek çarpan açısından, borsadaki yılların ucuzluk hikayesi de ortadan kalkabilir. Çok seçici olmak gerekiyor artık, tabii piyasa genel bir satışa geçerse iyi kötü demiyor ne varsa veriyor, o da ayrı konu.
Marjları artan çok nadir.. Onlar da zaten güzel primler yapıyorlar.. Gelen bilançoları didikliyorum.. 'Şu şirket kesin alınır' dediğim birkaç tane çıktı o kadar bilançodan.. Rasyoları görece ucuz olanlar var, ama çoğunda hem marjlar daralmış hem çeyreklik kârlar.
Bugün gelen bilançolardan BLCYT bilançosu genel hatları ile iyi. Ama fiyatı ucuzlatacak kadar büyüme olmamış. Geçen bilanço etkisi kadar etki eder en fazla gibi duruyor. Elinde olanlar için belki 'tut' denebilir, ama yeni alacaklar için fazla çekici tarafı yok. Geçen sefer portföyüme koymuştum, beni çok mutlu edecek bir hareketi olmadı, sıkılıp çıktım.
ENJSA defansif yatırımcılar için iyi bir bilanço.. Çok büyük uçma olmaz bu bilanço ile ama mutsuz etmeyecek kadar kazandırır. (Tekrar bir enerji furyası başlamayacağını varsayarak bu yorumu yaptım)
Son 4-5 bilançodur her bilanço fd/favök ve f/k çarpanları 6-7 aralığına düşen KORDS bu sefer 9'larda kaldı.. Son 3 çeyrektir çeyreklik bazda her bilanço bir öncekinden daha düşük EFK ve Net Kâr ile geldi.. Brüt Kar marjı, EFK Marjı, Favök Marjı ve Net Kâr marjı daralmaya devam etmiş. Toplam Borçlar/Toplam Varlıklar ve Toplam Finansal Borçlar/Toplam Varlıklar rasyoları da artmış. Benim penceremde pozitif görünen tek olay geçen senenin aynı çeyreği ile bu senenin aynı çeyreği karşılaştırıldığında Net Satışlarda ve Net Kârda bir reel büyüme var, ama ivme aşağı yönlü son bilanço itibariyle.
THYAO yine her şeyi 4'e, 5'e katlamış DÖNEMSEL bazda.. Tombul kuş hız kesmiyor.
PD/EFK 3,28
FD/FAVÖK 4,37
F/K 3,44
F/NA 2,06
PD/DD 0,77
(PD/DD)/ROE 2,28
Net Satış Büyümesi % 269
EFK Büyümesi % 480
FAVÖK Büyümesi % 248
Net Kâr Büyümesi % 518
Kaldıraç oranı % 73'lerden % 68'lere düşmüş..
Net Borç/FAVÖK 3,52'den 2,36'ya düşmüş..
Elinde olana hayırlı olsun.. İhtişamlı bir gelişme bir yılda.
AKSA istikrarlı gelişimine devam ediyor.. Başaltı şirketlerden en iyi bilanço gönderenlerden birisi. Rasyoları benim limitlerimin üstünde olsa da tutana kazandırmaya devam eder.
PD/EFK 6,60
FD/FAVÖK 6,70
F/K 9,86
F/NA 9,12
PD/DD 5,39
(PD/DD)/ROE 7,58
ROIC % 59,32
ROA % 27,47
ROE % 71,14
KALDIRAÇ ORANI'nı % 66,89'dan % 60,45'e düşürmeyi başarmış
NET BORÇ/FAVÖK'ünü 0,51'den 0,44'e düşürmeyi başarmış.
Yıllık Dönemsel Büyüme
Net Satış Büyümesi % 148
EFK Büyümesi % 239
FAVÖK Büyümesi % 221
Net Kâr Büyümesi % 165
**Kendi sektöründe Stok Devir Hızı düşmesine rağmen AKSA'da artmış. ++
**Geçen sene aynı dönemde ortalama Ticari Alacak Süresi 56.6 gün iken bunu da 43.73 güne düşürmeyi başarmış. ++
** Cari Oranını 1.08'den 1.22'ye çıkarmış. Likit Oranını 0,58'den 0,73'e çıkarmış. ++
Cari Oran ve Likit Oran benim ideal yükseklik limitimde değil, ama artış göstermesi olumlu.
KORDSA mı AKSA mı deseler 2 kere AKSA derim son bilançolarına göre.
https://i.hizliresim.com/g00px9y.jpg
ARDYZ
Yarın 3 Kasım. Hesapladığım döngüselliğe göre beklediğim bölgeyi tavan olsa bile yarın göremeyecek. Orayı görüp görmeyeceğinden de emin değilim, ama gecikmeli olsa da kabulümdür :)
https://i.hizliresim.com/d7cdd75.jpg
KARTN
Kartonsan logaritmik kanal içinde kağnı gibi de olsa yükselmeye devam ediyor. Önemli yatay direnç bölgelerinden birine geldi. Bugün yarın bilanço gelir dedikçe de geciktikçe gecikti bilanço. Sanki haftaya bıraktılar olayı. ALKA, KONKA açıkladı. Sen neyi bekliyorsun? Grafikte onaylı flama yapmışsın bir de.
Bugünlerde neyi gözüme kestirsem ertesi gün alamadan kaçıyor. Dün MIATK rasyoları yüksek ama alınır, enteresan işler yapıyorlar, yeni bir KONTR olabilir mi diye 2 arkadaş üzerine çalışıyorduk. KAP atacağı ve tavan yapacağı tuttu. Tavan yapana girmeye cesaret edemiyorum. Ama VAKKO, NTGAZ son 3 gündür tavan. Kaçırdık ki ne kaçırdık, sırf tavan olmuş hisseye girmeyeceğiz diye. Yokmuş nasibimizde bunlardan kazanmak demek ki. Ama inat ettim bu AKCNS'yi 36-37 aralığından alacağım.
Filtrelerime girmesin diye ne yaptıysam bu BLCYT bir şekilde oraya bitiyor. Almayacağım arkadaşım, almayacağım. Başkası kazansın senden de.
Yeni bilanço gönderenlerden makul fiyatlardan portföyüme eklemeyi düşündüklerim:
AKCNS, NTGAZ, VAKKO, BNTAS, ACSEL, (KONKA?)
Yetmez ama evet diyebileceklerim:
AKSA, CEMTS, BLCYT, PNSUT,
Sırf tombul olma kusurundan dolayı almadığım THYAO..
Kıl kaptığım için uzaktan seyredeceğim EGSER...
Tuttuğum ve/veya almayı düşündüklerimden iyi bilanço beklediklerim :
KARTN, MAVI, YATAS, ORGE (?), TUKAS, ULUUN...
Ucuz bulup da çeyreksel bazda çok da iyi sayılacak bilanço beklemediklerim GSDDE, USAK
TUK'AŞK'ta 2Ç bilançosundan çok daha iyi bilanço bekliyorum. Ama patron kardeşi Cengiz Okullu'nun 'borsada satılabilir tipe döndürdüğü hisselerini' ne zaman satışa geçeceği endişesi beni frenliyor.
GYO'dan hisse alırsam bilançoyu görmeden bile tercihim OZKGY olacak.
Portföyüme, son çeyrek verilerini çok beğenmesem de, Gıda-İçecek sektörüne göre oldukça ucuz bulduğum PNSUT'ü eklemiş bulunuyorum. Giriş fiyat ortalamam 45,92.
Aldığım an itibariyle
PD/EFK 6,98
PD/VFÖK 4,44
PD/FAVÖK 5,33
F/NA 5,30
F/K 6,90
(PD/DD)/ROE 5,08
(PD/A)/ROA 4,98
ile içinde bulunduğu sektöre göre oldukça ucuz.
Dönemsel bazda (2021-9 aylıktan 2022-9 'a 9 aylık gelir tablosu değerleri büyümesi:
Net Satışlar : % 119,96
EFK : % 499,11
FAVÖK: % 290,38
Net Kar: % 632,01
Kaldıraç Oranı: % 54,81 (İdare Eder)
Finansal Borç Oranı: % 21,50 (İdare Eder)
Net Borç/FAVÖK: 2,89 (Bu yüksek)
Cari Oran 1,12 (İdare Eder)
ROIC, ROA, ROE kale alınmayacak kadar düşük ve iyi değil bence.
Sadece büyüme ve ucuzluk kriterlerine göre portföye girdi. Çok mutlu etmeyebilir de.
-Kaldıraç Oranı önceki çeyreklere göre artmış. -
Hali hazırda hisse senedi portföyü 5 parçalı. Diğer kısmı nakitte bekliyor. Bunu yine 10-12 parçalı hale getirip daha önceki gibi risk ve büyüme yönetimi uygulayacağım.
yeni gördüm buraları faydalı bir başlık gibi, tebrik ederim, takipteyim. hazır gelmişken bir soru ile veda ediyim. tuclk incelediniz mi geçer not aldı mı ve tuprs hakkında ne düşünüyorsunuz? iyi akşamlar.
Teşekkür ederim. TUPRS için şunu söyleyeyim: Çok kötü oldu bu...Tüpraş gönderilebilecek en iyi bilanço hakkını şimdi kullanmayı tercih etmiş. Ben çok uzun zamandır üstüste iyi TUPRS bilançoları görmemiştim. Bundan sonra gelecek her bilanço bunun yanında sönük kalabilir, o sebeple o zaman hayal kırıklığı yaşatabilir. Şimdi herkes keyfini sürmeli. 1Ç bilançolar açıklandığında birisi ile atışmıştım 'TUPRS bilançosu PETKIM'den iyi' diye, adam bana 'bir TUPRS'ın bir de PETKIM'in F/K'sına bak, sen bu işten anlamıyorsun' demişti. O zaman TUPRS'ın F/K'sı 12-13 civarıydı, PETKIM'inki 4 civarı iken. Tüm olayı F/K ve Net Kar üzerinden okuyup, satışlardaki ve faaliyet karlarındaki değişimi ve ivmeyi görememekten kaynaklı bu durum. Kendisine '5-6 ay sonra görüşürüz' dediğimi hatırlıyorum en son. Piyasanın neden PETKIM yerine TUPRS aldığına akıl sır erdirememişti. Ona göre TUPRS PETKIM'den 3 kat pahalı idi..
Neyse çok uzatmayayım ben büyük şirketleri almamaya çalışıyorum son bir kaç aydır, küçüklerde daha iyi performans yakaladığım için. Portföyü çok parçalı büyüme hisseleri ile doldurmayı tercih ediyorum. Onlardan hızlı büyüyenlerinin fiyatlarının katlama süresi büyüklere göre çok daha kısa sürüyor. Başkaca bir sebebi yok.
TUCLK henüz incelemedim. Ama Ana Metal Sanayi üzerine yapışmış olan resesyon baskısı ve reaksiyonu yüzünden metalcilerle bir süre mesafeli durmayı tercih edeceğim. Bir ara bakar onun hakkında da bir yorum yazarım elbette.
OZKGY girdiği ihaleyi kazanamadığını bildirmiş KAP'a.. Kısa süreliğine baskı unsuru olabilir fiyat üzerinde.