Ama paranın hepsiyle değil yüzde 30-40 arasında idi bu iki hisse
Halka arzlardan alfas astor ve gesan alsaydım şimdi çok param olurdu.Riske giremedim
Printable View
Ama paranın hepsiyle değil yüzde 30-40 arasında idi bu iki hisse
Halka arzlardan alfas astor ve gesan alsaydım şimdi çok param olurdu.Riske giremedim
Son 33 yılın en kurak ağustos ayı yaşandı |
Türkiyenin büyük bölümü için acil durum ilanı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2023 Yılı Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye genelinde yağışlar uzun yıllar normali (1991-2021) ortalamasına göre yüzde 57, geçen yıl ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 60 azaldı. Ağustos ayı meteorolojik kuraklığı gösteren Türkiye haritasında ise Marmara ve Karadenizin neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı şiddetli kurak (acil durum)olarak yer verildi.
betona devam....
inşaattt yapıyohhh...
Turkey House Price Index
https://i.hizliresim.com/fjk1plm.jpg
Nisan-Mayıs aylarında grafik tepe yapmış.
O günlerde uçacak kaçacak diyen kişiler belli. Hala tavsiye veriyorlar. Ama grafik ortada :)
Bir 6 ay sonra fiyatlar daha normalleşmiş olacak gibi duruyor.
Şuan 250bin deprem konutunun inşaatı devam ediyor, seçime kadar yarısı bitse ilk defa Batıdan Doğuya göç olacak.
Etkilerini göreceğiz. Mesela çok fazla kiralık daire boşa çıkacak.
Bu kaçak göçmenler azalmadan konut ihtiyacı azalmaz. Soylu döneminde Hudutlarımız kevgire dönmüş desek abartmış olmayız.
Yerlikaya bunun artıklarını ve pisliklerini temizliyor.
Edirne de, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkış yapmak isteyen 602 kaçak göçmen yakalandı, gözaltına alınan 44 organizatörden 19'u tutuklandı.
https://www.milliyet.com.tr/gundem/e...alandi-7005275
Verdiğin örnek olmamış. Yurtdışına çıkış yapan göçmeni yakalamayı başarı olarak kabul etmek eski kafanın devam ettiğini gösterir. Gireni engellemek lazım, çıkanı değil.
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O kadar çoklar ve şu sıra o kadar aktifler ki, ne zaman twittera girsem önüme bir tane düşüyor illa..
Bu arada borsa cidden 2 ayda %105 mi gitti?
Oha!
Evler 1 yılda %100 (enflasyon kadar) artınca "balon var, fiyat düşmek zorunda",
ama borsa 2 ayda 2'ye katlayınca "borsaya girmenin tam zamanı" :kahkah:
Üstelik arkadaş becerikliymiş. Borsaya yeni giren heveslileri beceriyor heralde. :kahkah:
Başka bir açıklaması olamaz.
2 ayda ne yaptın da %105 kazandın, kansere çare mi buldun?
Basbayağı enayi parası.
https://i.hizliresim.com/rfyrkf5.jpg
Fiyatların genel seyri açısından grafik bize bir görüş sağlıyor. En azından fiyatların dolar cinsinden pik yapıp aşa inmeye başladığını gösteriyor. yalnız veriler biraz hatalı görünüyor bana göre. Grafiğe göre konut fiyatları dolar cinsinden hemen hemen 8-10 yıl önceki fiyatlara gelmiş görünüyor. Benim hatırladığım, kaydettiğim fiyatlara göre şu anki ilan fiyatları çok daha yukarılarda. Yani aşağı inecek daha çok yolu var.
Zaten göstermek istediğim o. Eskiden dövizdeki artışı veya maliyet artışlarını ev fiyatlarına çok kolay yansıtıyorlardı.
Artık yansıtamıyorlar.
Evler ulaşılması zorlaşınca enflasyona yenilme trendine girdi.Bir yerde dengelenecektir tabi. Ama şuan için yeniliyor gözüküyor.
https://eksisozluk1923.com/entry/156647684?
Birde ekşide bir arkadaş devletin bütçe açığını kapatmak için mütahitlere bol bol hazine arazisi satılacağını yazmış.
Böyle birşey olursa evlerdeki en büyük maaliyet olan arsa maliyeti ciddi anlamda düşecektir.
Olur mu bilemiyorum.
Hay siz çok yaşayın. Ben de onu diyecektim.
İnsanlar dolar bazlı grafikleri değerlendirirken, doların değerinin hiç değişmediğini varsayıyorlar.
Şu dolar arzı grafiğini insanlara sık sık hatırlatmakta fayda var.
İddia sahipleri ikna olmaz da, en azından burayı okuyan vatandaş yanılmasın.
https://i.hizliresim.com/iwd19l0.jpg
Hangi lokasyondaki hazine arazilerini kaça satacak da arsa maliyeti düşecek?
Merkezde arazi yok zaten. Olanı da fakire ev yapmak için kullanmazlar. Merkeze uzak yeri de fakir beğenmez. (Çünkü hepsi saraylara layık)
Somut bir örnek vereyim. Sene heralde 2010 civarları falan, tam bilmiyorum. Hadımköyde tarlalara TOKİ evleri yapılmış. Ama Levent yine pahalı, Mecidiyeköy yine pahalı, Kadıköy yine pahalı.
Hadımköye istanbul nüfusunun yarısının sığacağı kadar konut yapıp maliyetine satsanız, kadıköy yine pahalı olacak. Çünkü en fakiri de dahil olmak üzere herkes kadıköyde oturmak istiyor, hadımköyde değil.
Avrupa yakasında 7 ilçenin sığınmacı kotası dolduğu için sıra Anadolu yakasına geldi. Burada da %20 kotası dolmaya yaklaşan mahalleleri farklı mahallelerle birleştirerek sığınmacı kotasını arttırıyorlar!
Ümraniye'de sığınmacı nüfusunun artırılmasına yönelik bir uygulama daha yapıldı!
Finanskent ve Saray büyük sitelerin olduğu 2 mahalle. Burada %20 kotasına takılan göçmen problemi var. Mahalle birleşmeleri ile kota yukarı çekiliyor ve buralara daha fazla yabancı gelmesinin önü açılıyor!
Saray kaldırılıp, ikiye bölünerek Yamanevler ve İnkılap mahallelerine bağlanıyor!
Yenişehir mahallesi de Finanskent mahallesine bağlanıyor. Finanskent de inşaat imar yoğunlukların arttırılması için daha önceden Ataşehir ilçesinden alınıp Ümraniye'ye bağlanmıştı. Şeytan bunların yanında Evliya kalır!
https://twitter.com/Saka_larr/status...91681221992605
Bakan Özhaseki: TOKİ'den konut ve iş yeri alan vatandaşlarımız, kalan borçlarını peşin ödemek isterlerse %25 oranında indirimden faydalanabilecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla alınan ve geri ödemeleri devam eden konut ve iş yerleri için yüzde 25 indirim kampanyası başlatacaklarını belirterek, "Peşin para ödeyen vatandaş yüzde 25 eksik ödeyerek borcundan kurtulmuş olacak." dedi.
Özhaseki, TRT Haber canlı yayınında gündemle ilgili soruları yanıtladı.
Yarın İstanbul'da başlayacak "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın kapsamına ilişkin soru üzerine Özhaseki, şehirlerin depreme karşı dirençli hale getirilmesi gündemiyle toplanacaklarını söyledi.
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesinde yapılaşma çalışmalarıyla ilgili soruya da Özhaseki, "Şu anda ihalesini yapıp işe başladığımız konut sayısı 200 bin. TOKİ çok güçlü bir kuruluş. Bununla iftihar ediyoruz, bu son depremde de sınıfı geçti TOKİ." karşılığını verdi.
Özhaseki, güvenilir konut yapımının önemini vurgulayarak, "Biz konutlarımızı, iş bölgelerimizi buradaki depremlere hazır şekilde yaptığımız takdirde hiçbir korku yaşamadan evimizde oturabiliriz." diye konuştu.
Bakan Özhaseki, "8-9 büyüklüğünde bir deprem olsa bile evimizden hiç çıkmadan ufak korumalarla, depremi rahatlıkla atlatabiliriz ancak biz standartlara uymadıysak, o bizim inşaatlar için getirdiğimiz birtakım kuralları ihlal edip inşaatları yapmışsak, 'Boşver, bir şey olmaz' diyerek devam ettiysek o zaman işimiz zorlaşıyor." ifadelerini kullandı.
- "Yerinde dönüşüme 210 bin kişi müracaat etti"
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelerde imar yetkisini Bakanlık olarak aldıklarını belirten Özhaseki, bu alandaki tedbirlere yönelik şunları söyledi:
"Birincisi asla fay hatlarının, fay kırıklarının olduğu yerlere imar yok. Yaptırmayacağız çünkü fay hattının geçtiği yerler üzerinde ne olursa olsun, çelik hatlar bile olsa onu bükecek kadar büyük bir enerji patlaması oluyor orada. İkincisi dere yataklarının olduğu yere ev yaparsanız bunun çaresi yok zaten. Sonra sıvılaşma olan yerler var. Göllere yakın olan yerlerde alt taraftan sıvılaşmış olan binaların göle doğru yattığını gördük. Bir de yapılaşmanın kuralları var, birinci kural zemin etüdünü yapmak. Zemindeki sertliğe göre statik hesaplarının çıkartılması gerekiyor."
Yerinde dönüşüme ilişkin bir soru üzerine Bakan Özhaseki, "Bu alanlara bir kısım vatandaşımız gitmek istemiyor. Çarşı 7 kilometre ötede ev yaptık hadi oraya git, hadi oradan çık da oraya git. Vatandaşlar hatıralarından ayrılmak istemiyor." dedi.
Özhaseki, "Yerinde dönüşüm için 210 bin kişi müracaat etmiş." bilgisini paylaştı.
- "Yeni konutlar yapmamız birinci vazifemiz"
Kira fiyatlarına yönelik bir soruya karşılık Özhaseki, "Kentsel dönüşümü hızlandırıp yeni konutlar yapmamız birinci vazifemiz olarak duruyor. İkincisi şu an yeni bir genel müdürlük oluşturuyoruz. O genel müdürlük bünyesinde de biz bütün Hazine arazilerini taratıp, planlayıp arz etmeyi düşünüyoruz. Elbette ki açık rekabetçi ortamda, bunların arzı yapılacak ama fazlaca arz ettiğimizde fiyatlar düşecektir." diye konuştu.
İklim değişikliğine ilişkin de değerlendirmesi sorulan Özhaseki, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hayata geçen Sıfır Atık Projesi'nin önemine vurgu yaptı.
- "Yüzde 25 eksik ödeyerek borcundan kurtulmuş olacak"
TOKİ'den iş yeri ve konut alan vatandaşlara yönelik soru üzerine de Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:
"Vatandaşımızın elinde bir birikim varsa onu ödeyip evinin sahibi olmak istiyor. 2022 Haziran'ından önce yapılanlar için yani 1 yıl öncesini kabul edelim, o tarihten evvel yapılan evlerle ilgili yakında kampanya başlatacak arkadaşlarımız. Önümüzdeki hafta büyük ihtimalle başlatırlar. Yüzde 25 indirim var. Peşin para ödeyen vatandaş yüzde 25 eksik ödeyerek borcundan kurtulmuş olacak. Eğer vatandaş diyorsa ki benim burada 1 milyon lira borcum var ama elimdeki para 250 bin lira. O 250 bini verip o indirimden yine istifade edebilir. Dörtte birini ödeyerek yine indiriminin o miktarına denk gelen kısımda indirimden istifade edebilir."
- Kampanya 21 Eylül'de başlayacak
Öte yandan, Bakanlıktan yapılan açıklamada, yüzde 25 indirim kampanyasının 21 Eylül'de başlayacağı ve 19 Ekim'de sona ereceği duyuruldu.
Konut ve iş yeri alıcılarının, borç kapatma tarihi itibarıyla hesaplanacak borç bakiyelerini 21 Eylül-19 Ekim 2023 tarihleri arasında satış işlemlerini gerçekleştirdikleri bankadan öğrenebileceği bildirildi.
Açıklamaya göre, alıcıların, başvuru tarihi itibarıyla öncelikle borç kapatmanın yapıldığı aya ait taksit ödemelerini yapmış olması, geriye dönük taksit ve emlak vergisi borcunun olmaması gerekiyor.
Kampanyaya dahil olan konut ve iş yeri alıcıları, borç bakiyelerini kapatarak söz konusu indirimden faydalanmak isterse de Gayrimenkul Satış Sözleşmesi'ni imzalamış oldukları aracı bankalardan konut kredisi kullanabilecek.
Kampanya tarihinden sonra yapılacak borç kapatma ve kısmi ödemelerde ise söz konusu indirim oranından yararlanılması mümkün olmayacak. Kalan taksit sayısı 12 ve daha az olan konut ve iş yeri alıcıları indirim kampanyasından faydalanamayacak.
Turkiyenin bütün problemlerinin çözümü bu 6 dakikalık videoda. İddia ediyorum bütün problemlerinin çözümü.
https://youtu.be/qdxjXI6Bl-0?feature=shared
İlk grafiğin neyi gösterdiğini çözemedim.
İkinci grafik ev sahipliği oranı. Emlakta arz fazlası olup ev kiralarının beleş seviyelere düştüğü dönemde ucuza ev almak yerine ucuza kirada oturan "çok zeki" kesimin ev alAmayışının değil, bilerek ev almayışının belgesi.
Üçüncü grafik de artan nüfusa ve artan ihtiyaca rağmen yeni ev başlangıçlarının öyle ahım şahım miktarda olmadığının kanıtı.
Bu bilgiler ışığında, şu ana kadar ev almamış birinin bundan sonra ev alabileceği bir ortam gelecek gibi mi görünüyor? Bence hayır.
Ev sahipliği oranı düşmeye devam edecek.
benimde izlediğim istanbulda bir daire vardı...
seçimden öncede 11,500,000 idi şimdide aynı fiyat...
yani dolar %40 gitti fiyatı arttırmamışlar...
600,000 dolardı şimdi 425,000 dolar reel örnek size...
araştırmak isteyen araştırabilir...
ilannda buydu...
eski ilanlarıda bulursam atarım...
https://i.hizliresim.com/bx4dqu7.png
hem konut, hem hisse, hem de eurobond yatırımı yapan birisi olarak konutun karlı bir yatırım olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.
konutta kar etmek için; ya 2019-2020 gibi reel olarak çok dipten alacaksınız, yada ucuz faizli yüksek miktarda kredi çekip alacaksınız. aksi durumda konutu kiraya vermek için almak kiracılara hayır yapmaktan farksız.
Yabancılara yapılan konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %42,0 azalarak 3 bin 58 oldu.
niye almadıki yabancılar acaba?
https://www.bloomberght.com/konut-sa...gustos-2338404
Alıntı:
Konut satışlarında yılın en yüksek satışı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azalarak 122 bin 91 oldu. Veri yılın en yüksek satışı olarak kaydedildi.
Okuduklarımdan kendi adıma çıkardığım sonuçlar:
Soylu ve eski ekibine operasyon çekildiği için Türkiye de dönen kirli kara para ve kapalıçarşı nakit döviz talebi azaldı. Soylu döneminde Uyuşturucu, Kaçak mülteci, Organ mafyası, Çocuk ticareti, Kadın ticareti gibi konularda adeta zirve yaşandı. Yerlikaya bu yapılanmayı adım adım tasfiye ediyor. Tasfiye edince de sistemde dönen kirli para azaldı. Kirli para azalınca da yabancı talebi azaldı.
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddiasıyla gündeme gelen suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan ve ekibi 7 Eylül’de yurtdışına kaçmak üzereyken gözaltına alındı. Resmi gözaltı süresi dolan Kaplan’ın bugün (11 Eylül) adliyeye çıkarılması bekleniyor. Peki “Kaplan çetesi” olarak bilinen suç örgütü neydi, ne oldu, Soylu döneminde Kaplan ve ekibi nasıl büyüdü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu dönemindeki dosyalarla ilgili soruşturmaları ne kadar ileriye taşıyacak? Gökçe Çiçek Kösedağı sordu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık yanıtladı.
https://medyascope.tv/2023/09/11/ahm...-icin-yapildi/
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Hayatta_kalma_yanılgısı
Satılmayan değil satılan evlerin fiyatlarına bakmak daha doğru ama veri yok sanırım
Hayatta kalma önyargısı, aşırı iyimser inançlara yol açabilen bir seçim yanlılığı biçimidir, zira artık var olmayan şirketlerin finansal performans analizlerinin dışında bırakılması gibi, çok sayıda başarısızlık göz ardı edilir. Korelasyonun nedensellikle karıştırılması gibi, bir gruptaki başarıların sadece tesadüften ziyade bazı özel niteliklere sahip olduğuna dair yanlış inanca da yol açabilir.
Tapatalk kullanarak iPhone 20 aracılığıyla gönderildi
Haber farklı bakışlar altında veriliyor.
Türkiye'de konut satışları yılın en yüksek seviyesine çıktı
https://tr.investing.com/news/econom...ne-ckt-2551068
Üst komşum bekar.
Tek başına yaşıyordu.
Bizim apartmanda kiralar 3.000 TL civarındaydı.
Geçen sene, kiralar bir anda 7.000 TL'ye çıkınca, kiraya verip, annesine taşındı.
Çok mutluydu.
Dün karşılaştım.
Pişman olmuş.
Hiper enflasyon ortamında, her şey geçici ve sanaldır.
Şu anki ortam, 80'li, 90'lı yılların enflasyon ortamından çok farklı.
Eşi benzeri olmayan bir tecrübe yaşıyoruz.
Bizim insanımız da ev konusunda "hayatta kalma yanılgısı" yaşıyor.
-"Ev sahipleri suçlu, devlet sopayı bir vursun da bak nasıl piyasa düzelecek"
-"Yok abi AKP enflasyonu uçurdu, kredi alamıyoruz. Ucuz kredi olsa tüm kiracılar ev alır. (Sanki daha önce ucuz kredi varken hepsi ev almış da)
-"Hep mülteciler yüzünden. Özdağ başa geçip onları göndersin ev piyasası çivileme düşer"
-"Yok abi hep ruslar uçurdu burayı"
-"Kara paradan oluyor, kara paradan. Yoksa haramsız ev alındığı nerede görülmüş? Birden fazla evi olanların hepsi hırsız."
İşte bu tür saçma sapan yorumlar dönüyor ortalıkta.
Problemi lokal sanıyoruz, yerel günah keçileri belirliyoruz kafamızda, ve o günah keçisine sopa vurulunca her şey düzelecek sanıyoruz. İyimserlik zirvede maşallah.
Hayır. Bir el tüm dünyada yapay bir barınma krizi yaratarak sizi "devletin veya büyük şirketlerin" kiracısı yapmaya çalışıyor.
Sonrası kiracılar için tam komünalka hayatı.
Ev değil, oda değil, ranza kiralayacaksınız ranza..
Aşağıdaki videoda konuşan adam irlandalı.
Sanki Türkiyeyi anlatıyormuş gibi, değil mi?
https://youtu.be/R3EItyRPQbc?si=TAm7k9_YwZMCcvwL
Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Uzun'dan Sarallar ve Soylu iddiaları
https://www.birgun.net/haber/eski-em...dialari-410655
İstanbuldaki barajlarda son yılların en düşük seviyesi görüldü |
Ciddi sonuçlar doğurabilecek bir yöne gidiyor
İstanbulun su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranları, son yılların en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 26,32 ye düştü. Marmara Bölgesinde yağışların yüzde 91 oranında azaldığını söyleyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, durumun ciddi sonuçlar doğurabilecek bir yöne doğru gittiğine dikkat çekti.
Türkiye de 40 milyon konut olduğu söyleniyor. Hane halkı sayısı ise 25 milyon. 8 milyon kiracı var. 12-13 milyon ev sahibi 2-4 milyonda lojmanda yada akraba evinde oturan ne kiracı nede ev sahibi olan grup var. Hane halkı tek kişide olabilir çekirdek ailede olabilir büyük aile de olabilir içinde hepsi var. Hane halkına göre konut sayısı fazla olmasına rağmen insanların yazlıkları yada köy evleri çok fazla olduğu için burada arz fazlası var diyemeyiz.
2010 yılında krediyle bir ev almıştım. Ekonominin e sinden anlamadığım dönemler. Herkes ev alıyordu krediyle bende aldım. 2018 rahip krizinden sonra yavaş yavaş ekonomiyle ilgilenmeye başladım 2021 e kadar baya bişeyler öğrendim. Borsa nedir tahvil bono nedir emtia nedir ons altın nedir aylık faiz yıllık faiz bileşik getiri vs. O dönem yaptığım modellemelerde gayrimenkul uzun vadede dolar bazında bişey kazandırmıyordu. Oysa eurobond, borsadaki sanayi hisseleri vs çok daha fazla getiriyordu. Tabi biz her zaman devleti yönetenlerin ekonomiyi düzeltmek için doları düşürmek için enflasyonu indirmek için çaba sarfettiğini sanıyorduk. Aslında bu yönde çalışmaları gerekiyordu. Tüm planlamalarımı bende buna göre yapıyordum. Maalesef şuan anlıyorum ki enflasyonu patlatarak ucuz kredi dağıtarak yandaşları zengin etmek gibi bir yöntem daha varmış. Akılla bağdaşmayan bir yöntemle faizi düşür enflasyonu patlat borcu olanlar ihya olsun. En çok kimin borcu var en çok kimler kredi kullanmış az çok bellidir. Üstelik enflasyonla devletin borcuda törpüleniyor. Olan ücretli çalışanlara oluyor. Ev fiyatlarının bu şekilde patlamasının tek sebebi bu akıl dışı ekonomi modelidir. Damat ekonominin başına getirilmeseydi eski sistemle devam edilseydi mevcut sorunların %90 ı yaşanmayacaktı. Borçlananlar kredi kullananlar ihya oldular. Tabi bu ahmaklığın bir faturası olacak seçim öncesi bunu yapamadılar şuan kuyruk sıkıştı ve mecburen yapmaya başladı. Artık kaçarı yok yapacak. %19 faizi hazmedemeyen %25 faize yetmez 30da olacak 40da olacak demeye başladı. Dolar bitti şimdi hesap ödeme zamanı. Hesabı kim ödeyecek tabiki bizler çalışanlar. Şu son 2 yılda enflasyon ve borçlanmanın da önemli şeyler olduğunu öğrendik. Ayrıca eskiden çok savunduğum olmazsa olmaz gördüğüm demokrasinin de zırvalık olduğunu anladım.
Şuanki düşüncem gayrimenkul yatırım aracı değildir ancak bizim gibi neyin ne olacağının belli olmadığı bir ülkede herkes kendine bir ev mutlaka almalıdır. Hele hele bunu borçlanarak yaparsa tadından yenmez. Mutlaka ama mutlaka bir ev alın. Rte nin artık eli kolu bağlandı ağbal gibi şimşeğide görevden alamaz. Alır diyenleri görüyorum ama benim tahmini almayacak daha doğrusu alamayacak. Zor oyunu bozar.
Ankara, mafya operasyonlarıyla ne amaçlıyor?
https://medyascope.tv/2023/09/14/ank...-ne-amacliyor/
kira için konut almak bence de çok mantıklı değil. kiracı oldu mu çıkartmak zor, evi satmak zor, iyisi kötüsü var vs uğraşmak sıkıntı.
pederin çok kiracısı var, uğraşmamak için kiraları çok düşük tuttu zamanında, piyasa fiyatının en az yarısına oturuyorlar şimdi.
ha ev fiyatları arttı seneler içinde ama evi satmaya kalksan ederine; uğraşırsın, hele içinde kiracı olan evin.
5 milyonluk bir ev kirası ankarada ortalama 15-20 bin desen, aynı parayı faize koysan aylık en kötü 150 bin getirir.
Ha evin değeri de belki artar bu sürede ama 150 binin hepsini yemezsen çoğunu biriktirirsen bileşik faiz etkisi olur. :)
Bu dediğim sadece garanti getiri, riskli getirilerde, faize hassas olanlarda elbette kazanç çok daha fazla olacaktır, tıpkı zarar gibi.