Ford yok listede, her yerden silmişler ;)
Printable View
Ford yok listede, her yerden silmişler ;)
Eyvallah Gürsel abi,çok yaşa.
Gerçekten çok özel bir şirket,açıkçası beni en çok cezbeden tarafı değişen dünyaya çok hızlı refleks göstererek dönüşüm ve sürdürülebilirlik stratejisi belirleyip yatırım ve atılımlara hızlıca başlaması oldu.Yönetim bilindik klasik dev rafinaj rafinaj şirketini yeni ve değişen dünyaya hızlıca adapte ederek kabuk değiştirtiyor.Bunun önemi ilerde bugün varolan pek çok sektör ve şirketin varolmadığında çok iyi anlaşılacak.
Temettü desen şu an bistin 1 numarası,yönetim kalitesi desen şu dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusuna gösterdiği reaksiyonlar ile bistte pek çok firma uyurken atılım yapması ile öncü,mevcut operasyonlar desen iç dış piyasa dengelerinin hızlıca değiştiği durumlara göre içerisi daralacak olsa ihracata dışarısı daralacak olsa yeni pazarlara ihracata hızlıca aksiyon alabilme manevra kabiliyeti çok büyük bir konfor sunuyor biz yatırımcılarına.
Mümkün olan en yüksek hisse miktarına ulaşabilmemiz için önümüzde birkaç yıl zaman var, sonrasında şirketin kabuk değişimi yapılmakta olan dönüşüm yatırımlarıyla momentum kazanacağı için her geçen hafta ve ay değerde oluşacak pozitif ivme bugünlerde toplanabilinen maksimum hisse miktarının ne denli kıymetli olduğunu ortaya koyacak.Ondan sonra temettü veriminin yüksekliği ve şirketin dönüşüm ile döngüsel bir şirket olmaktan çıkışı karlarda ki oynaklığı bertaraf edeceğinden yüksek temettü veriminde istikrara kavuşturacak şirketi ve birde şirketin karlarının %80 gibi çok büyük kısmını dağıtacağını göz önüne aldığımızda bugünlerde toplanan her bir lotun toplayanı için muazzam bir refah sağlayacağını düşündüğümüzde cidden heyecan verici olduğunu ifade etmemiz önemli bir husus olacak.
Benim ilk uzun vade yatırımım olacak olan Tüpraş ı seçme ana sebeplerim bunlar.Zaman kısıtlı,ecnebiler malları ezerek milleti dökmek için çok ciddi takla atıyorlar,almak için vermek tabiri vardır borsada!Şu an ecnebilerin yaptığı şey tam olarak bu,hunharca vererek insanlara bildiklerini unutturmak,fiyata duyarlı olan Türk yatırımcısının oyundan düşeceğini bildiklerinden en acımasız oyunlarını oynuyorlar.Bu oyuna gelmemek,sıkı tutunmam ve heyecan verici dönüşüm süreçlerini faaliyet raporları ve sunumlardan takip ederek motivasyonu her daim diri tutmak ve toplayabilinen maksimum adete ulaşmak için daha çok çalışıp kazanıp biriktirmek Tüpraş yatırımında tek amacımız olmalı.Bu bir maraton koşusu,hızlı başlamak erken yorulmaya,erken yorulmada oyundan erkenden düşmeye sebep olabilir,bu tuzağa düşülmemeli.Zihinler uzun vade için kalibre edilmeli.
Dönüşümümüzün ilerleyişi ve son çeyrekte atılanl adımlar ile sürecin neresindeyiz analist sunumundan bakalım şimdi.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3a5474471b.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Abi burada bizim Tüpraş hakkında yazdıklarımız çok kıymetli çok değerli şeyler ve buradaki pek çok arkadaşıda heyecanlandıran bir hikaye Tüpraş’ın dönüşümü ancak arkadaşların ekserisinde benim gözlemim Ford Ttrak Tofaş vs de var ve Tüpraş’ın aksine o cephede yaşanan kırılıma yakalandıkları için feci demoralize oldular.Bakma sen kuyruğu dik tutmak için uzun vade biriktiriyoruz vs masallarına.Sene olmuş 2024!! Elin çinlisi teknolojide çağı değiştirecek teknolojiyi geliştirmiş dünyayı kasıp kavuracakken tüm bunları izleyen 1900 lü yılların başında varolmuş geleneksel markaların bundan 10 sene sonra en iyi şartlarda bugün ki büyüklüklerini koruyabileceklerini ferihtahı dahi bilmediğini söylüyorken bu arkadaşların iki önceki yazımda ele aldığım değişen dünyaya adapte olamayıp geçmişin kalıplarıyla geleceğe yatırım yapmaları gerçekten ölümcül hata olma ihtimali masada olan bir konu.Aslında malda yakalanmamış olsalar açık dimağ ve çakra ile gelmekte olanı daha temiz görecekler ama malda olup birde şartlandırılmışlıkla hareket edince geleni görmek bir yana insanın henüz bilimin dahi çözemediği psikolojisi devreye girip hatada ısrarın fanatik birer temsilcisi yapabiliyor insanları.Atalarımız bu durun içinde bir kaç kelime basit ancak 10 sayfa yazmakla eşdeğer bir deyim sunmuşlar bize;Keskin sirke küpüne zarar.
Hayırlısı olsun diyelim ve Tüpraş’ın heyecan verici dönüşümüne ve nerede ne kazanırsak tüpraşa vakfetme olayına konsantre olmaya devam edelim diyor küçüklerin gözlerinden büyüklerin ellerinden öpüyorum.[emoji18]
Değerli Tüpraş yatırımcısı ortaklarım.
Tüpraş konusunda siyasi bir risk görmüyor musunuz?
Hükümet ve Koçlar arasında.
Ağız sulandıran bir şirket ve vergi tahsilatıyla direkt ilişkili.
Aydın Doğan'a korkunç bir ceza yazıldı ve medya elinden alındı.
2008'de akaryakıt'a katılan markör meselesi yüzünden Tüpraş'ın başı belada idi..
Sn Value burası Türkiye,bilhassa son 15 senede ülkede yaşadıklarımızdan sonra burada hiç bir şey için olmaz dememiz söz konusu dahi olamaz. Burası simsiyah kuğuların ülkesi. Ancak ekonominin içinde bulunduğu durumdan mütevellit tek cent dahi olsa reel dış kaynak, yabancı yatırım ve dövize hararetle ihtiyaç duyduğu bir dönemde siz Tüpraş gibi girenin çıkanın marker sistemi ile devlet tarafında online kayıt altında tutulduğu bir sektörde böyle bir şey yapmaya kalkarsanız emin olun ülkeye delikli kuruş sermaye girmez ve uygulamaya çalıştığınız ekonomik programın infilak etmesine, kontrolden büsbütün çıkacak ekonomi ve Arjantinden beter yaşanacak ekonomik krizin siyaset sahnesinden sizden öncekilerin silindiği gibi silinmenize sebebiyet verecek bir tercihte bulunmuş olursunuz ki bunun bedelini illa ki çoktan düşünmüşlerdir. Bu hangi firma olursa olsun bu saatten sonra şayet ortada bir yolsuzluk olmadan siyasi saiklerle bahsini ettiğiniz türden bir şey yapılırsa aynı sonuçları doğurur. Ekonomide kalıcı çözümlerin oluştuğu refaha artık ulaşmak istiyorsak herkesin başına gelebileceğini konuştuğumuz bu tür konuların artık bu ülkede tamamen gündemden çıkması gerekir. Bunun haricinde yolsuzluk yapanında en ağır şekilde yandaş olan olmayan aynı şiddetle cezalandırılması yine bahsini ettiğim gerekçelerle şarttır. Tarafgirlik, yandaşlık, böyle olunca silinen vergiler, verilen imtiyazlar sürdükçede bizden af buyurun hiç bir …. olmaz.
Öyle bir övdünüz ki portföydeki ağırlığını artırıp yüzde 50-60 yapasım geldi
Sizde öyle mi yoksa .Yüzde kaç iyidir @Serkalgo @Gürselbb ?
Koç firmaları arasında bence en büyük risk tüpraş'da..elimde ciddi oranda tüpraş var... Ama dünya resesyona girecekse bundan bence ilk rafineriler etkilenir. Siyasi riskten ziyade buna odaklanmalı... Tüpraş bir dev, on görede riskleri var...Resesyon olursa tüpraş çok sert etkilenir..
Diğer bir durumda brent petrol, ...tüpraş yapısı gereği stokları daima çok olan bir firmadır.. Olmak zorunda zaten.. brent sert düşerse (resesyon olursa, ya petrol arzı artarsa) stok zararı yzabilir. Bu durum geçmişte yaşandı... Makro ekonomiden en çok etkilenen şirket bence tüpraş, sonrasında ise havayolu şirketleri... Ama yakıt fiyatlarının düşmesi havayolu şirketlerinde olumlu ters etki yapar..
Burda üfüren adamlara bakmayın , kısa ve orta vade için bunlara bakmalısınız... Uv de zaten sorun yok..
Böyle şirketleri alırlen %10-20 arası zarara zarar demiyeceksiniz ve orta -uzun vade yatırım için alacaksınız... Günlük olanlara takılan panik olur ve kaybeder.
Makro ekonomiden alamayan adamlar bir yerlerinden bir şeyler uyduruyor... Şirketiniz bir dev ve iyi tanımanız lazım... Şurda forumda üç beş adamı okuyacağınıza şirketin faaliyet raporlarını okumanızı öneririm....
sen de güzel üfürüyorsun Adana lı kardeşim...
üfürmekten kasıt boş konuşup milleti yanıltmaksa sen de iyisin..
bu üfüren dediğin adamlar ki bizi kastediyorsun,size froto da da üfürmüştü...dedikleri çıktımı?
nasıl durumlar froto da..zarar baya üfürmüştür size....
kimin dedikleri çıktı?
ne gerek var bu saldırılara,kıskançlıklara,çekememişliklere?
çok mu canınız yandı froto da?
ama üfürmüştü size bu fakir...çok biliyordunuz ya...serkalgo belgelerle üfürdü...yine çok biliyordunuz....
faydalanacağına , ders çıkaracağına acıdan saldır millete....
forum kimin ne olduğunu iyi bilir..
aklı başında yaz seni de takdir etsinler...geliştir kendini...
gölge etme...
https://youtu.be/LHHPcrLzyLo?si=AaJHM1wbuPxKI84l
Sn. Berk Dinçtürk, oldukça net öngörüler yapmış. Hatta kendisini riske de sokmuş. Kesin ve net konuşarak. Ama İran'ın savaşa dahil edilmeye çalışıldığı açık. Eğer İran bu hatayı yaparsa petrol arz açığı oluşacağı kesin. Berk Dinçtürk'ün dediğine göre Petrol fiyatları 100 doları aşarsa (ben bu tarafı anlayamam) enerji ve gıda açığı olan Japonya MB ardı ardına faiz artışına gitmek zorunda kalacağını ve bu durum oldukça büyük bir krize yol açacağını ifade ediyor.
Ayrıca ABD'in enflasyonu düşürme hedefini görüntüde olacağını ve resesyona düşme riski gösterilerek faizin düşürüleceğini ve büyük borçluluk durumunu bu şekilde yönetebileceğini vb. yorumlar yapmış.
Eğer tutarlı bir öngörü olursa ( Ki bence bu yönde takipte olunmalı) küresel resesyon ihtimali pek olası gibi görünmüyor. Ülkemizde enflasyon mücadelesi yumuşak inişle olacağı, asla hedeflere ulaşılamayacağı da söylenebilir.Aslında görünüyor. Bu durumda hisse senetleri önceliğini korumaya devam eder. Ama küresel açıdan bakıldığında önümüzdeki dönemin en rahat koruma enstrümanı altın ve gümüş olacağa benziyor. Hareketli ve riskli bir dönem. Çok dikkatli hareket etmek lazım. Bist'te bir çıkış trendi olursa başımızı iki elimizin arasına koyup düşünerek ''Allah Bereket versin''deyip kanaat etmek gerekir. Bu dönemde 10 yıllık beklenti süreçleri çok uzun olur. Dünya'nın nereye doğru gittiği ortada. Belki krizler bazı sektörleri baş tacı da edebilir. Ama onu da görebilmek bizim gibi amatörler için çok zor.
Tüpraş ne uçar ne kaçar.
(Yeğenin hisselerinin bekçisiyiz.)
Bana bak benim sabrımı taşırma insanın edep çizgisini bozma.
Senin gibiler yokken biz bu hisseleri tutuyorduk elimizde.
Çok eski forum üyeleri bilir entek ten tut yenilenen enerji yatırımlarına kadar her türlü bilgi akışını şirketten önce burada yazdık paylaştık.
Aynı şey ford otosan için de geçerli.
Senin gibilerin 40 fırın ekmek yemesi lazım.
Palavraymış.
Ağır konuşucam olmucak.
İhracat yapmayan ağır sanayi ekonomiyle paralel büyür.
Bu dandik şirket demek değil benim de senin ömründe göremeyeceğin lotum vardı sattım pandemi çıkışında sadece yegen için koydugum hisseler var.
Her başlığa musallat oluyorsunuz.
Salça tipler sizi.
Haydi çizgi çek para kazanmaya çalış.
Kimi gazlıyoruz.
Ford baslıgında koçlar siyasete giriyor grup bitiyor diye ağlayıp tüpraş ğozisyonu açan senin ekürin…
Basın gidin ya kaç yaşına gelmişsiniz parayı bulamamışsınız sağa sola salça oluyorsunuz.
Dua et efendi adamlarız.
Pandemide aklınız neredeydi tüpraş a girmediniz?
Sizin gibilere laf da anlatılmaz ya…
Neyse zirveden sat dipten al siz iyi bilirsiniz o işleri….
😀
Senin ekürin millete diyordu pandemide aldınız korkuyorsunuz diye megerse adamın kendi pandemide almış😀
İlk piyasa düzeltmesinde korktu kaçtı.
İşine gelmedi dimi çizgici seni…
Yıllarca milleti arsa emlak altın üçgenine sıkıştıranlarla aynı kafadasınız siz…
Ya millete mal yıkarlar sosyal medyayı tv leri kullanarak ya da fırsat kaçırtırlar.
Sen daha human ın dediği yalan mı?
Dönüşüm bugünden yarına nakit akışı mı sağlıcak?
Ağır sanayide lap diye para akışı olmuyor.
Bak sen anla diye yazıyorum.
Yurt dısına entek aracılıgıyla giriştiği işler bile çok düşük.
Elektrikli araç kullanmamışındır wat mobilite ile entek opet işbirliği var o bile yolun başında.
Daha cok biyük montanda yatırım yapması gerekiyor.
Millete sallama temel analizci ile çizgici arasındaki bakış acısı farklıdır.
Bu dönüşümün altından basarılı şekilde cıkacak tüpraş ama daha çok var.
Her şirketin riskleri oldugu gibi stok zararı vs gibi etkiler bu şirketin en büyük riski.
Bu alım fırsatı olur o ayrı mesele…
Hasta olan sensin…
Işık Ökte de bu haftaki yayının 16-20. dk ları arasında bunlara iyi saplamış [emoji1787]
https://youtu.be/gFWdJroKzME?si=6vA9o8pbSHRiLncz
Şimdi tabi anlayışlı olmak lazım 1200 den 800 lere kadar benimde elime verseler bende ciyaklardım[emoji1787]
...... benim canım niye yansın, benim en büyük posizyonalrından biri zaten tüpraş.. Şurda millet ne aldığını ve sattığını bilsin diye yazıyorum. Ben hiç bir şeyi kademe yapmadan almam... Frotodan bahsetmişsin %5-10 zarar zarar diyorsan sen bırak bu illeride git evinde otur, yada mevduat yap...
Haftada bir gün foruma girmeye karar verdim.
Grldim okuyorum baktıgım eski şirketler falan var.
Işık ökte yi paylaşmış.
Ulan ısık denen zat eregli şişe altında beklemiş adam.
Çok biliyorsa fon kursun da fonunu alın.
Olup bitmiş olay üstüne bu gitti bu geldi telekomlar gitti biz kaldık seyrettik eee yıllarca ezilen telekomları kim tutar?
Kim alır kim satar.aman kime ne anlatcaz.
Pandemide borsaya girmiş maliyet sıfır demiyoruz maliyetin sıfır olduguna inanmıyorum ben ona ragmen laf anlatıyor.
He bugün yeni borsaya baslasam farklı oranda koç hisselerini alırım uzun vade teemttüleri de eklerim o ayrı mesele…
Tl bazlı grafik çekiyor biri de grafiği dolar bazlı çekiceksin dolar da böyle baskı olmucak ki cektiğin grafik saglam olsun.
Tutarsız bunlar tutarsız…
5 yıl sonra görüşürüz.
İlk rüzgarda yelken değiştirenler gemisini tanıyamamış demektir.
Bir de romadan döndün mü diyor.
İtalya da mühendis olumuş Türkleri görünce içim kan ağlıyor.
Avrupa’ya gelmek matah bir şey sanıyor.
Yaşları büyük bunların çevrelerinden bihaber.
Neyse Türkiye ye selam.
Tüpraş ın dönüşüm ve iş büyütmede başarılı olacagına kaniyim.
Hissem yok yeğenin hisseleri için takibe devam.
Elin gavuru parayı yiyeceğine bizim insanımız parayı yesin.
Yüzde 20 yüzde 30 düşüş düşüş değildir borsada;)
Borsanın doğasında bu var.
Bol kazanç.
Neyse dediğin gibi yazmamak lazım.... %3-5 karın peşinden koşan. %5-10 zarardan korkan adamdan yatırımcı olmaz... Sağlam şirketi buldunmu yapışacan...Gerisi hikaye
Şu kısır tartışmaları anlamıyorum. Herkesin hesabı farklıdır. Ben 10 yıl sonraya bakıyorum. kendim için. Arada değişebileceğim kendimi emin hissettiğim yerde satıp, pozisyon değişiyorum. Ama bu durum herkes için farklı. Mesela tüpraşta pandemide zorunda kaldığım içşin pozisyon kapattım. İmkanım olsa o zararı taşımaya devam ederdim. Veya frotoda bu düşüşün kısmen olacağını biliyordum bunu konuştuk da. Yönetimin bir şekilde buna hazırlıklı olacağını düşündüğüm için satmadım. Bence bilanço da süper kötü gelmedi.
Ama şu da var bazı arkadaşlar manipülatif davranıyorlar. Onlar kendilerini biliyorlar. YTD.
Erken satma... Acil paraya ihtiyacın yoksa tabi....Çünkü enflasyon tam gaz devam ediyor ve dövizin buralarda kalması imkansız... Seni az çok tanıyorum geçmiştende konuşmuştuk... Tüpraşdan da hatırlıyorum...Galiba bir arada demirlerde de vardın... Nakit kalmak bence en büyük risk.. Şurdaki adamlara bakıp bir iş yapma.
Bu agresif cehalet ülkenin şu an en büyük problemi.Buna birde palavra/hakaret/hadsizlik eklenince sonuç yukardaki ikili örneğinde olduğu gibi cehaletin pençesine teslim olmuş ortamlar,rezillik ve kalitesizliğin hegemonyası altında inim inim inleyen teslim alınmış sütunlar,cemiyetler…..Bilgi ve analizlerin yer alması gereken sütunlar sayfalarca boş şeylerle işgal oluyor.Böyle ortamlara da aklı başında kimse gelmiyor.
Kalite sahneden çekilince hakimiyet cehalete büsbütün teslim oluyor.Ülke şu an bu halde,dahada kötüsü arkadan gelenler bin beter.Allah güzel ülkemize acısın.
adam üfürükçü diyor ..ne tanırım ne ederim..hayırdır?
ne üfürdük senin tabirinle , ne dediğimiz yanlış çıktı...ha beğenmiyorsun yazdıklarımızı blok la gitsin...
diğerini iyi çözmüşsün sen:)
ağır ruh hastası..şizofren mahiyetinde..zaten millet çözmüş dalgasını geçiyor..
ulan diyorsun herifin hayatı ne kadar kötüyse teselliyi burda arıyor..bişe demiyorsun..hayal dünyasında...
ne bir takdir edeni var ,ne bir paylaşımından faydal***** var,ne biri alıntı yapıyor..e bunun içinde bilgi lazım birikim lazım..
seni beğeniyorlar,kuduruyor..
dediğin gibi kadrajı kaldır fabrikada vardiya işçisi..burda 22 şirketi var..resim at diyorsun roma dan yok...kombinenin yerini göster diyor Osman,ismini kapatıp ...yok...şaşırdık mı ...yok..
Allah şifa versin.....blokla gitsin.
burayı da froto ya çevirdiler...faydalanan iyi insanlar var halbuki...
gerçi herkes kimin ne olduğunu biliyor...
Sonucu ne olursa olsun farklı düşünceleri burada okumak ve takip etmek biz yatırımcılar için çok kıymetli. Hele seviyeli olursa tadından yenmez. Kıymetli ortaklar SELAMETLE KALIN..
Koç grubu hisseler arasında sanırım şu sıralar ümit vadeden koca oğlan umarım beklentileri boşa çıkarmaz. 10 yıl kadar önce ilk borsaya adım atmamla başladım TUPRS'a. Uzun vade yatırım, bileşik getiri vs nedir tabi çok bilmiyoruz o dönem ama şimdi bakıyorum da geçmişte yaptığı her işlemin kaydını tutan bir adam olarak, keşke 2013-2015 civarı daha fazla almış olabilseydim diyorum. TUPRS'ta maliyetimi aşağı çeken yegane alımlarım o dönemkiler çünkü. TRY olarak maliyeti çoktan karşılamış temettülerle ama USD olarak değil. Biriktirmeyi ve gelecek için bir teminatım olmasını arzu ediyorum.
Yukarılarda bir arkadaşımız TTRAK için bir yorum yapmış sanırım. Teknoloji ve dönüşüm ile ilgili bir husustan bahsetmiş ve yanlış anlamadıysam düşüşü yorumlamış. Rica etsem açabilir miyiz biraz ?
Sen üç beş çizik atmaya devam et..Bizim için sorun yok da baş ağrısı yapma .git ötede kıpraş....Senin gibileri çok gördük...Valla sıktınız artık... engelleyeyim diyorum ama engellesemde alıntı yapılıyor görüyorum..Adam size üfürükçü dediyse vardır bir nedeni !
Bir kere sizde anlayış,saygı denen bir şey yok....Sektörden anlamıyorsunuz, sanayiden anlamıyorsunuz, makro ekonomiden hiç anlamıyorsunuz. Sonra burda iki çizik atarak aslan kesiliyorsunuz.... Mesele karşıt görüşte olmanız yada teknik analiz yapmanız değil, söylediklerinizin içinin boş olması... Yoksa sağlam tutarlı bilgilerle gelin tartışalım derim ...Ama siz tartışmayıda bilmiyorsunuz?.....
Herşeyi geçtim, üslüpta sıfır.....
Bence kendinize öz eleştiri yapın. Kazanan siz olursunuz.