Altın,gümüş onslar, dolar, euro, sterlin, bist, yabancı borsalar, bitcoin ne var ne yok düşüyor.Faiz zaten ölü,
Enflasyon tam gaz devam
Var bu işte bir oyun ama dur bakalım.
Printable View
Altın,gümüş onslar, dolar, euro, sterlin, bist, yabancı borsalar, bitcoin ne var ne yok düşüyor.Faiz zaten ölü,
Enflasyon tam gaz devam
Var bu işte bir oyun ama dur bakalım.
Fonlarda ısrarla beklediğimiz sürece daha da batıyoruz resmen, yükselen fonlardan bir miktar satayım diyorsun öğleden önce artı olan endeks öğleden sonra eksiye geçiyor, hiç satmayım desen bir ileri bir geri olduğu yerde sayıyorlar. Dolara beklenmedik anlarda müdahaleler geliyor, emtia ve yabancı fonlar diyoruz olmuyor, bir yerden döner diyoruz olmuyor, bıkkınlık artık hat safhada ama elimizden bir şey gelmiyor.
Fed kukredi mi ortalik toz duman oluyor. Gecen senelerde para bol iken , Fed piyasa dostuyken ne kolaymis para kazanmak. O zamanlar cesme akiyorken risk alip doldurmak gerekliymis.
Daha bir suru faiz arttirimi var piyasalardan cekilecek para var , fed in bilancosu daha da kuculecek. Borsalar yukselecek mi , yukselsede nereye kadar yukselecek bu sartlarda acaba.
En guzeli KKM ye yatmak gibi. Son donemlerde kotu gitsede tarim ve enerji emtia fonlari iyi secenekler olabilir.
Rusyadan ne gibi hamleler gelecek bakalim. Yarin bi gun dogalgazi komple kesebilir , Tarim urunlerini cikarmiyorum ulkeden diyebilir.
bu ne mk yer gök kırmızı
satış valörü uzun olan fonlar tehlikeli. Benim denediğim bazı yöntemler tuttu. Ama çok zamanımı alıyor elbette.
Misal ; HVS fonunun geriye doğru 6 aylık grafiğini BIST100 grafiği ile birlikte inceleyerek bazı şifrelerini çözdüm. Her akşam borsa kapanışında gün içi hareketleri ve HVS nin bir gün önceki durumuna bakarak Alım- satım kararını verdim. Son 48 günde % 14 alabildim.
YSU fonunda ise; en önemli gösterge tahvil faizleri olmasına rağmen ancak saat 14 den sonra faizler oturmaya başlıyor. Haliyle al- sat emir saati uymuyor. Bu fonu da faizlerin saat 16 daki durumuna bakarak ertesi gün artı yazacaksa sabah satış , eksi yazacaksa sabah alış giriyorum. Böylece düşerken alım, yükselirken satım yapmış oluyorum. Bu fon da fena değildi !! ömrünü tamamladı artık. Tahvil işi bitti.
Yani bazı şeyleri zamanla ezberliyoruz ama emek çok. Yatırım tavsiyesi değildir.
Yöntemler işe yarıyorsa ne güzel, ben o kadar uğraşamıyorum, az miktarda hvs bende de var, getirisi de iyi oluyor götürüsü de, aslında hisse fonları uzun vadeli ve düşüşlerde ekleme yaparım diye almıştım ama beklemekle olmuyor yerimizde sayıyoruz, arada bir kâr satışı yapmadan olmayacak bu iş, tabi kâr edebilirsek.
Altın, gümüş, emtia fonlarında da aynı şekilde, öğlene kadar %1 üzeri yükseliş olduğu günler bir miktar satıp düşüşlerde almaya çalışıyorum, tabi gün sonunda ters köşe olma ihtimali de yüksek ama başka çare yok.
Değişkenlere de hiç ellemiyorum kendi hallerinde gidiyorlar.
her değişken fonun kendine göre bir yapısı var. mesela neo portföyün NRC fonu da değişken fakat onlar bu fonu , hisse yoğun fondaki bazı kısıtlayıcı kurallardan sıyırmak için değişken fon olarak yapmışlar. Adı değişken kendi hisse fonu gibi. Fazla al -sta da girmezler. Bu fon niye dolar shortlasın mesela ?
Benim dediğim belli bariz durumlar için. Geçen cuma bariz dolar düştü pazartesi short salı istersen longa dön ya da flat ol. Mesela 21 aralıkta da hepsi gol yedi. Fon yöneticilerine sordum gün içinde saat 17:00 kadar işlem yaparak o günkü fon değerini değiştirebiliyoruz demişti. Belki de ben yanlış anladım.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Altın ons fiyatı perişan düzeylere gelmek üzere, 3000 dolar bekleyenler vardı bir ara ama bu gidişle 1600 falan olacak herhalde.
Hani bu enflasyona karşı güvenli limandı dünyada :)
Gümüş desen dibe doğru batıyor.40 dolar bekleyenler vardı bunda da. Mübarek serbest düşüşe geçti.
Euro sürünmeye devam ediyor.
Dünyada durumu kurtaran tek enstrüman dolar şu durumda, ama TL karşısında dayanamayıp eriyor o da.:)
Şu an yapılacak en mantıklı hareket ne olabilir diye düşünüyorum, hiçbir şey yapmadan beklemek mi? az da olsa kârda olan fonları satıp zararda olanlara ekleme yapmak mı? hepsini satıp nakite geçmek mi? yoksa kkm mi? ne yapsak olmuyor hem ana paradan zarar, hem enflasyona karşı zarar, milletin parasını eritiyorlar, bu durumun uzun süre düzeleceği yok herhalde.
İTOnun bugünkü verilerine göre haziranda enflasyon
tüketici %4
üretici%8
artış kaydetmiş
Mevcudu korumak, yani sıfır kazanç için portföy zararlarının üstüne bunu da koyun
Gerisini siz hesap edin artık
Kabaca baktım, benim portföyde haziran ayında % - 2.25 yapmış.
2022 6 aylık değerlendirme yapacaktım, şuan tatildeyim, bulunduğum yerde de bilgisayar yok, döndüğümde daha rahat degerlediririm ama, yılbaşından itibaren 6 ayda kabaca %25 bir getiri olmuş. (Portföy %35 Elz, %35 Ivf, %30 Kut).
Bu 6 aylık dönemde de enflasyona yenildim.
Ama en büyük belirleyici halen elimde, zaman(en az 10 yıllık bir yatırım ufkum var)/disiplin(düzenli tasarruf ve yatırım). Neticede 2022 2. 6 ayda da aynı şekilde devam ediyorum. Kısa vade değişiklik olarak, hisse senedi kısmını Hqq alıma açıldığında Elz, Ivf ve Hqq olarak planlıyorum.
Daha geniş değerlendirmeyi 15 gün sonra vakit bulduğumda yaparım.
Saygılar.
Benim portfoyde zarar yazdi tabi normal olarak , cogunluk IJT ve TGE fonlarinda idi. Yuzde 4 civari zarar var. Bi yerden yururuz herhalde Fed in olusturacagi ruzgara yelkeni actik bekliyoruz.
Bazi haberler https://www.bloomberght.com/dunyanin...-dusus-2310081
https://www.bloomberght.com/dunyanin...ikladi-2309830
Bu haberler isiginda bakarsak enflasyonu gecmeyi birak , bizler gibi kucuk yatirimcilarin portfoyu eksi yazmasi normal olsa gerek. Insan uzuluyor ama yapacakta bisey yok beklemekten baska. Bi yerden ruzgar esecektir. Yelkenimize ruzgar , portfoyumuze para dolacaktir umuyorum.
IJT , TGE biraz FJB. HVS , IPB , KRF gibi fonlardayim. %40 ppf de bekliyorum. Bu miktari KKM mi yapsam yoksa IJT veya TGE ilave yapsam. Bu konuda kafam karisik.
farklı ülke borsalarıyla ilgili yatırım düşünüyorlar mıymış bu konu geçti mi ?
fed' in faiz arttırımı ve bilanço küçültmesinde bıçağın iki yüzü var. tek taraflı düşününce borsalara olumsuz yansıması beklenir. diğer yüzünde ise senaryo farklı.
fed'i dünyadaki diğer bütün merkez bankalarından ayıran bir özellik var ? Fed de dahil merkez bankalarının birinci önceliği fiyat istikrarını sağlamak iken bunun yanında FED in bir görevi de işsizlikle mücadeledir. Bu bağlamda enflasyona kalkan olacak birinci savunma hattı ( kızıl kalkan Roth Schild ) faiz oranlarını arttırmaktır. Bu da dolaylı olarak USA borsasına yarar.
FED çok kompleks bir yapıdır. Dünyaya olan etkisini anlamak için geçmişine gitmek gerekir. 1743 Frankfurt'undaki dükkandan başlar
hikaye...
http://www.ekonomikyorumlar.com.tr/f...20005999_4.pdf
son 1 ayda %5 üzeri getiri sağlayan fonlar (serbest fonlar hariç )
DZT , ZJL , TLH , ZJV VE GOH ( burada sadece DZT uzun vadeli borçlanma , diğerleri hisse senedi fonları)
Burada bir arkadaşla GOH mu ZJL mi muhabbeti yapmıştık . Ben tercihimi ZJL den yana kullanmıştım o GOH demişti
kendisini tebrik ederim % 10 getiri sağlamış .
en çok kaybettirenler kıymetli madenler , karma ve fon sepeti şemşiye fonu
fon olarak bende sadece ZJL VE IPV var
yabancı hisse senedi ve fonların alımına daha vakit olduğunu düşünüyorum
YTD
Öyle görünüyor, aslında aylardır aklımda ama galerici ve sahibinden satanlar çok fark koyuyor diye bayilerden alayım dedim tabi bulmak mümkün olmadı, ne alacağıma da karar veremedim bir türlü, bu arada favorilere eklediğim ne varsa satıldı gitti.
Şimdi diyorum ki paramın tamamı fonlarda durmasaydı günlükte veya ppf de olsaydı çok daha rahat karar verebilirdim, fonlar insanı bağlıyor, yavaş yavaş günlüğe geçip araba mı olur, ev mi olur, arsa mı olur artık büyük kısmını nakit hariç bir yerlere yatıracağım.
Portföyün tamamı ppf de veya kkm de olmayan herkes bu ay zararda anlaşılan, gerçi aylardır zarardayız da aslında, bu durum yakın zamanda düzelecek gibi de görünmüyor, bir ay +2 yapsak öbür ay -3 yapıyoruz, gerçek enflasyon aylık %8-10 olsa durumun vahimliği ortada. Aynı şekilde ben de zararda olan fonlara ilave mi yapsam, kkm mi yapsam karar veremedim. Veya başka şekilde değerlendiririm diye nakite geçenleri nkolay ve ppf yapıyorum.
sn ersunan aynı durumdayım.
Şu an %50 kkm deyim. Bu hafta içinde %75 kkm olacağım.
Hiç bir yatırım aracı paramızın değerini korumuyor.
Yakın zamanda da değişecek bir şey olacağını düşünmüyorum artık.
Ticaret yapıp ürün stoklayanlar şu an bu değeri koruyabiliyor.
Onun haricinde bu saatten sora ne ev, nede araba...
hepimizin durumu hemen hemen aynı zaten, aylardır eksideyiz artıda olan fonlar bile aslında ekside. 20 aralık öncesi ev araba alanlar veya bazı hisse senetlerini alıp bekleyebilenler durumu kurtardılar.
ppf de duranları kkm yapayım diyorum zarardaki fonlarda daha da düşüş olursa nakit para kalmıyor, nkolay bonoları bozdurayım diyorum arada %5-6 puan fark var, doların durumu belirsiz, inse bir dert çıksa bir dert, iki arada kaldık, zaten istenen de bu herhalde milleti bıktırıp hata yapmaya zorlamak.
Bazenleri aklima cilginca bir fikir geliyor. Sonra kendimi frenliyorum.
Diyorum ki kendi kendime sepeti filan bosver. Yok tarim yok enerji yok doviz hicbiriyle ugrasma. Dogru anda girmek bir dert , dogru anda cikmak bi dert. Piyasa rasyonel olarak hareket etmezse ne olacak diyorum IJT ve TGE kac ay , kac sene beklerim kim bilir. Kisa dogru gida krizi cikmazsa , fed sayesinde enerji ve emtia fiyatlari daha da duserse IJT ve TGE de ne zamana kadar bekleyecegim kim bilir. Gida ve enerji krizi cikacak diye yatirim yapmistim. Beklentim hala bu yonde. Ama iste bekledigim kriz cikmazsa Bu fonlarin zarari telafi edecek imkanida yok. Belki onumuzdeki 2 sene boyunca eksi yazabilirler.
Ama diyorum bacasi tuten sirket oylemi fon aldigimizda 10-30-50 sirkete yatirim yapiyoruz. Bu sirketlerden bazilari yukselmese bile bazilari iyi yukselecektir. Fon yoneticileri donemsel olarak bu sirketleri tahmin edip analiz edebilirler. Aklimdan bazen cilgin su fikir geciyor 3 hisse yogun fon al , 3 hisse yogun serbest fon al ve 6 ay - 1 yil boyunca hic bakma.
Borsalar dogasi geregi long olmak zorundalar ama tarim , enerji ve sanayi emtialari boyle degil diye dusunuyorum.
Yatirim tavsiyesi olarak algilanmasin lutfen. Zaman zaman aklima gelen dusunceler, yaniliyor olma ihtimalim cok yuksek.
olabilir tabi, bir kısmını dolar bir kısmını sterlin şeklinde de yapabilirim aslında dünya borsalarından bu sene hiç umudum yok belki yıl sonunda bir hareket olabilir deniliyor, az miktarda ytd hariç elimdeki yabancı ve tematik fonların hepsini sattım, yine de çeşit yapmakta fayda var.
borçlanma araçları neden bu kadar az hatta eksi getirmeye başladı ne kadar daha bu sürer fikri olan var mı? ppfler bile daha iyi getiriyor şu an.
kkm dışında kullanım için ayırdığım parayı GOH yaptım bakalım. normalde nefret ettiğim banka ama fondaki başarı muazzam. yatırım fonunda da biz ötekilerden farklı bankayız sizden şunu şunu da kestik sözleşmeyi okumamışsınız falan diyemezler heralde..yada derlermiki garanti bu wallah: )
üstadım o arkadaş bendim, teşekkür ederim. ziraat fonları enteresan. bazan ciddi ataklar yapıyor, tamam diyorsun artık toparlıyor, sonra yeniden performans düşüşü oluyor. bir de garantinin agrasif değişken fonu dahi hsa'ya yakın getirmeye başladı. bizim en büyük sıkıntımız, ülkemizdeki fonların güzel yönetilememesi. bunu özellikle de değişken fonlarda hissediyorsunuz. agrasif değişkenlerde hisse pozisyonları en düşük yüzde 30'a çekilip yüzde 90'a da çıkabiliyor. lafa gelince piyasalardaki fırsatlara göre pozisyonlanıyoruz deniyor ama uygulamada hiç te öyle olmuyor. aslında piyasa şartlarına göre hisse altın demeden her fırsatı aktif değerlendiren değişken bir fona yatırım yapmayı çok isterdim ama maalesef böyle bir fon, sadece hayallerimde kalıyor. bol kazançlar dileğiyle.