japon 10 yıllık devlet tahvilinin yıllık getirisi %0.1 dir yani binde 1, o da brüt. 1000 yenlik tahvil aldığında 1 yıl sonra 1 yen kazanıyorsun, onun %40 ını da vergi olarak ödüyorsun, geriye 0.6 yen kalıyor
Printable View
japon 10 yıllık devlet tahvilinin yıllık getirisi %0.1 dir yani binde 1, o da brüt. 1000 yenlik tahvil aldığında 1 yıl sonra 1 yen kazanıyorsun, onun %40 ını da vergi olarak ödüyorsun, geriye 0.6 yen kalıyor
yukarıda bahsettiğim 5 Eylül 2018 tarihli New York Times op-ed Trump yazısının linki aşağıdadır, İngilizcesi olanlar okuyabilir.
Opinion: I Am Part of the Resistance Inside the Trump Administration
https://www.nytimes.com/2018/09/05/o...esistance.html
yen le menle ilgisi yok.
halkı aşırı borçlu
negatif faiz vermelerine rağmen kimse kredi çekmiyor.
japonya gelecekte ancak yaşlılara arkadaş olsun diye robot vatandaşı üretir.
New York Times, Fake News havuz medyasi maalesef demokratlarin.
Parayi takip etmek gerekli. NYT'in sahibi Carlos Slim. Meksikali. Telcosundan ve bankasindan dunya kadar para kazaniyor ABD'ye gecen Meksikalilardan. Clinton Foundation'un bagiscilarindan. Trump ise ICE'yi yollayip onun Meksikalilarini def ediyor.
Ben liberal medyayi sevmiyorum, cok fazla fake news cikariyorlar manipule etmek icin insanlari. ABD ile ilgili en dogru haberleri zaten Ingiliz gazeteleri yapiyor. Orayi takip etmek daha mantikli.
ingilizleri severim.
nabza göre şerbet vermeyi iyi bilirler.
hele türkü çok seviyoruz lafları.
yeme de yanında yat
TH evet cevap istiyoruz yukarıda çok güzel bir soru var.. Cevabını bekliyorum ... seni seviyoruz tamam takip ediyorum ama bu soru benimde kafamı kurcaladı .. ne yani bu maliyetle ne bekliyorsun 40mı 30 mu...
bi şey bişey denk olunca verecektir..
ama sizin sorunuzun cevabı olmayacak..
1700'lü yıllardan itibaren İngilizler genellikle hemen her zaman Türk'lerin yanında olmuştur, 1. dünya savaşı hariç. O da bizim hatamız değil, sizin yanlış ülkelerle ittifak yapmanızdan kaynaklandı. Osmanlı'nın en büyük destekçisi İngilizlerdi ki öyle olmasaydı Osmanlı 1918'den çok daha önce çökerdi ve bugünkü Türkiye'nin sınırları çok daha farklı olurdu.
Mevcut konjonktürde ve şartlarda 30-40 tl ler hayal, ama şartlar değiştiğinde ve şu OFAC mevzusu karşılıklı uzlaşma ile makul bir sonuçla biterse hisse şu anki 6 tl lere oranla çok daha makul seviyelere gelecektir. Hissedeki nominal düşüş 7 Ağustos 2017'de başladı yani 13 ay önce ve hala da bu düşüş süreci bitmiş gözükmüyor. Trend bazında bakarsak, tam tamına 12 aydır düşüş trendindeyiz ve bu trend hala devam ediyor, hisse kendini 7 tl nin üzerine atana kadar da devam edecek. Bu düşüş süreci sonsuza kadar sürmeyecek, zaten olasılık teorisi kapsamında doğal ömrünü tamamlamış olması icap ediyor yani artık satış momentumu sönümlenmiş (enerjisini yitirmiş) olmalı. Kendi açımdan bakarsam beklemekten başka yapacak bir şeyim yok.
pul olmak...
önce kötü olandan başlayalım.banka bilançoları hala sahte cennet.
hasar raporu dürüst olarak açıklanmadan sabah yok bu gruba.
demir çelik çok yakında başkanın dikkatini çekip "eyyyy bu kadar kar olur mu ulen " haykırışıyla sarsılacaktır.
abd halkbank olayı sonuç açıklanana kadar aklı selim kimse topa girmeyecektir.
döviz ve enflasyonun zirve yaptığı sinyalini almadan yerli-yabancı hiçbir fon kalıcı alış yapmayacaktır.
başkan putin ve merkel karşınında nasıl eğilip rüzgardan kırılmaktan kurtulduysa bir noktadan sonra aynı hareketi abd'ye karşı yapana kadar eller tetiğe gitmeyecektir oyuncularda...
evet bunlar kötüler...
şimdi gelelim yeni beyaz sayfaya...
paramız pul olduğundan hisseler de ciklet fiyatına geldiler.çok değil üç sene önce 7-8 milyar dolar değer biçilen bankalar bir milyar sınırına kadar yuvarlandılar.
enflasyon 20 civarına(gerçeği 40-45 civarına) sıçradığından artık fonlar için yıllık kazanç hedefi bu rakamların üzeri.bu da bizim gibi kaldıraçlı piyasa oyuncuları için mini bir servet kapısı demek.
abd borsaları çok yakında tünelin ucundaki ışığın aslında üzerine gelen tren olduğunu anladıklarında sert bir savrulma yaşayacaklar ve ekonomi fren yapınca fed tekrar gevşeme kararı alacak.işte bu da ilk harekette müthiş bir alım fırsatı devamında ise bir kaç yıl sürecek bir gop boğa piyasası getirecektir(dikkat ederseniz gop piyasaları birkaç haftadır sert düşüşler yapmakta bu bir hazırlık alçalması kesinlikle)
bunlar şu demek oluyor.acele etmeyen,zamanlamasını iyi ayarlayan,sermayesini eritmeyen oyuncular bir süre sonra bu düşüşlerin acısını hem de bir kaç misliyle çıkaracaklar.bu sebeple sakin olun ve gündemi boş verip büyük resme konsantre olun.
bol kazançlar...iyi şanslar...
Sayın TH açıklamanız tatmin edici değil..
Maliyetinizin bu olduğuna hatta elinizde senet olduğuna inanmıyorum..
İngilizler konusundaki görüşlerinize katılmamakla birlikte konu uzamasın diye argümanlarımı yazmıyorum..
Mantikli @acm.
Tamam da baskasinin cebindeki hisseden, maliyet yapip yapmamasindan sana ne fayda var ya da bizim ne ilgimiz var? Borsanin dili para, para olan yerde hersey var. Boyle ortamda dogruyu tutturmak zor. En mantiklisi kendi ekonomik durumumuza gore verdigimiz kendi kararlarimiz.
Bu hisse 60-100 olsa kime ne faydasi olacak? Bir senedir pestili cikarilan yatirimci 10'dan cikacak arkasina bakmamak uzere.
Iyice trollemeye basladin bizi yildiz.
https://resmim.net/f/Rl1pO2.png
-------------------------
Daha once WV ornegini vermistim yildiz.
---
Wolkswagen'in Emisyon skandali ortaya ciktiginda butun Amerikali ve Ingiliz fonlar shortladikca shortladilar hisseyi.
Olaylardan 2 hafta sonra Porsche, VW'in %75'ini diger sirketleri araciligiyla borsadan topladigini acikladi. Sirketin buyuk ortagi Almanya Hukumeti de %20'lik payimi satmam demisti. Piyasada hisse kalmadi aciklari kapayacak. Olmayan hisseyi satip tekrar yerine koyamamak "kriminal" suca giriyor Amerikada ve Avrupada.
Panikleyen shortcular WV hisse fiyati bir gunde 200 eurodan 1,000 euroya cikardi. 1 gunde!
Porsche 30 milyar euro kazandi shortculardan. 1 gunde! 24 tane fon batti.
---
Bunlar para piyasalari. Para olan yerde hersey vardir. Yukarda isleri "para" olan fonlarin bile uzerine oynamislar. Yani senden benden ondan daha buyuk bir ortamin icindeyiz, ne oyunlar dondugunu, ve bu oyunlarin hangi zaman dilimleri icerisinde oynandigini bilemeyiz. Bu yuzden kendi kararlarimizi kendi durumumuza gore kendimiz vermeliyiz. Bu baglamda baska birinin ne yaptiginin hicbir onemi yok ve olmamali. Bunu yapamiyorsak bu borsada da yerimiz yok.
Twin deficit (bütçe açığı ile cari açık) ABD ekonomisi için büyük sorun ancak doların hala dünya rezerv para birimi olması yüzünden durumu şimdilik kurtarıyorlar, öte yandan finansal bir kriz çıkması durumunda dolar ile ABD tahvilleri güvenli güvenli liman fonksiyonu görüyor ve tüm dünyadaki nakit buraya akıyor. Yakın vadede twin deficit bir sorun yaratmaz ancak her şeyin bir limiti var. ABD her sene 1.5 trilyon dolar gibi bütçe açığı (yıllık GSMH'nin %7 si kadar) ile 600 milyar dolarlık (GSMH'nin %3 ü) bir cari açık veriyor. Bu oranlar çok yüksektir. FED piyasadan düzenli aralıklarla piyasadan para çekmeye başladı artık, böylece likidite azalıyor, ancak bu işlemlerin hızı çok düşük. Yıllık bazda %5 gibi bir azalış söz konusu. Piyasaya pompaladığı 4.5 trilyon doların tümünün geri çekilmesi bu hızla 20 yıl alır. Yani FED'in bu aksiyonu göstermelik, dostlar işbaşında görsün türünden. Buradan çıkan sonuç şudur: Piyasalar 2008 den bu yana hala düzelmiş değildir, hala riskler mevcuttur, eğer aksi olsaydı yılda %5 geri çekme yerine %25 geri çekme yapardı. Maalesef FED piyasaların serbestçe işlemesine engel oluyor. Buradan da şuraya geliyoruz: Madem piyasalar son 10 yılda toparlanamadı ve hala yoğun bakımda tutuluyor, o zaman çok ciddi bir hastalık söz konusu demektir. Sonuç olarak da FED'in tekrar QE operasyonlarına başlaması ve likidite enjeksiyonlarına devam etmesi (bilanço genişlemesi) kaçınılmazdır.
Asimetrik durumlarla lineer olmayan gelişmeler para piyasalarında çok sık ortaya çıkar. Nedir bunlar? Örnek vereyim: 400'er bin kişilik 2 ordu karşı karşıya geldi ve bir savaş başladı diyelim. Bu ordulardan birinin ilk taarruzda 1000 asker (1 alay) kaybettiğini varsayalım. Sonra da bu 1 alay kaybeden 400.000 kişilik ordu bu minnacık kayıp yüzünden tarümar oluyorsa ve sırf bu kayıp yüzünden savaşı kaybedecek duruma geliyorsa ortada asimetrik bir durum var demektir. 1000 askerlik bir kayıp 400.000 askerlik bir ordunun savaşı kaybetmesine neden olabilir mi? Olmaması gerekir çünkü geride hala 399.000 askeriniz var. Piyasanın bir köşesindeki göreceli olarak çok ufak bir kayıp tüm finansal piyasaları zangır zangır titretebiliyor. Buna en son 2008'de şahit olduk. 500 milyar dolarlık büyüklüğe sahip ABD subprime (düşük reytingli) ev kredileri piyasası bozguna uğradı 2008'de ve bu bozgunluk o zamanki değeri 200 trilyon dolar olan küresel finansal piyasayı alt üst ediverdi. Bunun etkileri halen de geçmiş değil, aradan 10 yıl geçmiş olmasına rağmen. İşte asimetrik durum böyle bir şey.
Merkez bankalarının uyguladığı genişlemeci politikalar sonucunda asimetrik etki şimdilik (geçici olarak) bertaraf edildi. 2008'de 200 trilyon dolar olan küresel piyasaların toplam değeri şu anda 250 trilyon dolara çıkmış durumda. Bu rakamın içinde ne var? Borsalar var, tahviller var ki bu piyasa borsaların 2 katı büyüklüğündedir, özel ve kurumsal borçlar var. 2008'de yatağa düşen hastamız (küresel ekonomi) hala yatakta yatmaya devam ediyor. Neden böyle diyorum? Çünkü FED piyasaya verdiği parayı gıdım gıdım göstermelik bir şekilde geri çekmeye başladı, diğer büyük merkez bankaları ise hala bu cihete gitmediler. Demek ki son 10 yıldır "genişlemeci makro strateji" aynen sürüyor. Eğer bir hasta 10 yıldır hasta ise ve hala iyileşme belirtisi göstermiyorsa onun hastalığı çok ciddi bir hastalıktır. Eğer hasta (küresel ekonomi) iyileşme sürecine girmiş olsaydı tüm merkez bankaları piyasaya verdikleri onlarca trilyon doları çoktan geri çekmeye başlamış olurdu. Demek ki hastamız iyileşemeyecek. O zaman merkez bankalarının piyasaya likidite verme operasyonları devam edecek demektir yani yeni QE'ler göreceğiz. Bunun anlamı, dolar bolluğu yeniden devreye girecek oluyor. Böyle bir gelişme TR gibi gelişmekte olan ülkeler için son derece olumludur.
Drexty Hocam selam. Yukarıda "eğer bir hasta 10 yıldır hasta ise hatta yoğun bakımda tutuluyorsa ve aradan 10 yıl geçmesine rağmen hala bir iyileşme belirtisi göstermiyorsa onun hastalığı çok ciddi bir hastalıktır" diye bir yorumda bulundum. Ne dersin bu yorumum ile ilgili, sallamış mıyım? Bu konu senin ilgi alanına giriyor.
Geçenlerde adından bahsettiğim eski Goldman Sachs managing director'lerinden Nomi Prins bacının piyasalarla ilgili beklentileri benimkilerle örtüşüyor. Nomi abla Dark Pool veya Dark Money diyor (kara para) ama neyi kastettiği belli, merkez bankalarının elindeki müthiş parasal güçten bahsediyor ve "bu güçler piyasada aktif olmaya devam edecekler" diyor. Bunun tercümesi ayni kapıya çıkar yani "yeni QE'ler olacak ve dolar/Euro/yen/yuan/sterlin bolluğu tekrar devreye girecek" demektir.
bazen beni çok şaşırtıyorsunuz.
fed muslukları birden kezse bizim gibi ülkeler şok geçirip iflas eder.
global sistem adı üstünde
eğer fed faiz atışında acele etmişse ve devamında büyüme tersine dönecekse bu dünya için tam felaket olur.
faiz düşüşü de ekonomiye can vermez.
Trendhound Bey,
öncelikle herkese değer verip cevap verdiğiniz için hem tebrik hem de takdir ediyorum sizi, bunu söylemek isterim.
HALKB benim de portföyümde -maalesef- önemli bir oranda bulunuyor. Arsa aldım diye düşünüyorum ve aslında umudumu da yitirdiğim için 2-3 yıl unuttum ama başka hisseler de var portföyümde 20-25 adet.
Benim merak ettiğim neden HALKB dışında hisse almadınız? Diplerde gezinen birçok sanayi vb. hissesi varken neden sadece HALKB?
çok güzel dedin, bizim gibi diye bahsettiğin ülke TC, yıllık GSMH'sı 700 milyar dolar civarında yani küresel GSMH'nın %1'i, eğer TC şok geçirip iflas ederse hiç kuşkun olmasın tüm dünya ekonomisi çok derin bir krize girer hatta finansal çöküşün eşiğine gelir, yukarıda bahsettiğim asimetrik risk işte böyle bir şey, dediğim gibi 2008'de 500 milyar dolarlık dar bir piyasanın bozguna uğraması bunun 400 katı büyüklüğünde olan 200 trilyon dolarlık küresel piyasaları çöküşün eşiğine getirdi, aynen 1 alay (1000 asker) kaybeden 400.000 kişilik bir ordunun bu minnacık kayıp yüzünden dağılıp savaşı kaybetmesi gibi. Sen TC ekonomisini ve ülkenizin gücünü çok hafife alıyorsun ve büyük bir hata yapıyorsun. 2 Temmuz 1997 tarihinde sen neredeydin? Seni bilmem ama ben trading ekibimle beraber Tayland'daki gelişmeleri naklen izliyordum. Ufacık bir ekonomi olan Tayland'daki krizinin nelere mal olduğuna 1. elden şahit oldum. Bu kriz yüzünden İMKB 2 ayda %70 düşmüştü.
Tşk ederim. Portföyümün %50 si hala nakittedir, TRY bazında ve günlük faizde tutuyorum. Zamanı gelince bu parayı da BİST'teki hisselere koyacağım elbet ama daha zamanı gelmedi. HALKB'ye gelince, bu hisse tamamen OFAC tehditi altında ve kendi iç dinamikleriyle hareket eden spesiyal bir durumdur, kendine özgü bir hissedir ve diğerleriyle karıştırılmaması icap eder. HALKB'yi sadece kendine özgü olan kriterleri baz alarak değerlemeye tabi tutabiliriz.
Ticaret savaşları ilk bizi vurdu. Bizi buran rahip değil. Ama görünmeyen bir silah bu vurgunda kabul edilemezdi, o yüzden sucu rahip gibi konulara getirdiler . Para piyasalarında gelişmeler önceden satın alınır gerçekliğinde satılır denilmeye devam ediyorsa, ülkemizin yaşadığı yaşatıldığı şey ticaret savaşlarının etkisinden başka bir şey değil. Borusan fabrika kurmasına rağmen abd de talepleri kabul edilmedi . Nice gemiler başka limanlara döndü. Yılda 3-4 kez Ukrayna’dan sac alırım. İlk kez sözleşmeden 21 gün sonra teslimat yapıldı. Demek ki mal bir yerden döndü. Demir Çelik 2014 sen bugüne zirve yaptı şimdi ise dibe gidiyor. ABD Avrupa yasaklarından önce Barzani yüzünden Arac başına 90 Euro vergi getiren Irak hükümeti abd den daha öngörüldüydü . Komşularımızı doğru kullanamadık. Ticaret savaşları tramp ın sanayici arkadaşlarını zengin etti, belki işsizliği de düşürecek ama bunlar seçim yatırımı , orta vade de bu kararlar azalan rekabet nedeni ile abd ye fayda sağlamaz. Bilanço düzelteceğine bilanço bozacaktır. Rakamlar yükseldi aktif büyüdü pasif büyüdü ama kar büyümedi. 700 dolara mal ettikleri boruya şimdi 950 dolar ödüyorlar . Bu sadece bizim bildiğimiz . Daha bilmediklerimiz var. Bizi başlayan ticaret savaşı nedeni ile sattılar , bozulan yapı bundan değil rahip yüzünden bozuldu diye uyuttular. Ticaret savaşının bitmesi eski hale dönülmesi hemen olmayacak.
1997 yılında gençliğimin baharındaydım.dünya şeyimde olmadığı yıllardı.
dolar mark biriktiriyordum.
borsayla tanışmamıştım.
hep öyle kalsaydım
Mesela 4 ay sonra yıl sonu geldiğinde özkaynaklar 30 milyar tl olacak ki hisse başına 24 tl eder, hisse başına güncel defter değerimiz işte budur. Hisse şu anda 6 tl olduğuna göre şu anda defter değerimizin %25 inden işlem görüyoruz demektir. Komik bir rasyo bu. Ancak banka batık ise böylesine düşük bir rasyodan işlem görür. Demek ki piyasa HALKB'ye batık muamelesi çekiyor. Ben şahsen buna inanmıyorum ve inanmadığım için de elimdeki hisseleri aynen tutuyorum. Mesela Deutsche Bank pratik anlamda batıktır (Merkel dahi bunu kabullenmiş durumda), özkaynakları 67 milyar Euro'dur (öte yandan bilanço dışında tutulan 50 trilyon euro'luk türev pozisyonu mevcut ki pratik anlamda batık olmasının esas nedeni işte budur), toplam hisse senedi adedi 2.06 milyar adet olduğuna göre hisse başına defter değeri 33 Euro eder, demek ki şu anda Alman Xetra borsasında 9.62 eurodan işlem göre deutsche bank hissesi defter değerinin %30 undan işlem görüyor. Piyasanın yaptığı değerlemelerin ne kadar çarpık olduğunu görüyor musunuz?
Hocam ağzına sağlık, benim yorumum çok hafif kalmış ama gerçekte durum böyle. Bu arada beni güldürdün, eyvallah diyorum. Dünya ekonomisi 2008'den bu yana gerçekten de yoğun bakımda tutuluyor, aradan 10 sene geçmiş, FED sadece göstermelik geri çekmeler yapıyor (4.5 trilyon dolarlık bilanço için zaman zaman yapılan bir kaç milyar dolarlık geri çekmeler nedir yahu?) ama ne AMB ne BoJ ne Çin MB ne de BoE ayni cihete gidemiyor. Demek ki 10 yıldır yoğun bakımda olan küresel ekonominin hala helvası yenmemiş, zaten yemeye de müsaade edemezler yani hasta yoğun bakımda kalmaya devam edecek ama iyileşemeyecek de. Hastanın yoğun bakımda kalması için de yeni QE'ler gerekiyor, bunun tercümesi de para bolluğu oluyor.
Piyasadaki gelişmeleri 1. elden çok güzel özetlemişsiniz, elinize sağlık. Demir çelik piyasasındaki dolar bazlı fiyat artışlarını ben anlayamıyorum. Sadece Çin'in yıllık demir çelik üretim kapasitesi yıllık dünya tüketiminden fazladır. Çin demir çelik tesisleri %60 kapasite ile çalışıyor. Diğer ülkelerin demir çelik tesisleri de ortalama %70 kapasite ile çalışıyor. Bu şartlar altında demir çelik ürünlerinin dolar bazında fiyatının düşmesi gerekirdi.
şimdi avrupa hem genişleme hemde faiz sıfır
büyümede istenilen rakamda değil.
ticaret savaşıyla büyümede tehlikeye girerse hangi araçlar devreye girecek.
bir el borçları mı silecek.
Bütün dünya , ABD bankacılarının bilhassa WALL STREET ve derencelendirme sirketlerinin esiri oldu. Bu güç ne yazıkki 10 yıldır daha da büyüdü. Çünkü, FED 2008 de bankalara yardım edeceğim derken daha da büyük bır canavar yarattı. Türev piyasalarda ki toksik varlıklar halı altına süpürüldü. Bugunse dünyada hiçbir hükümet de gücünü ortaya koyamıyor artık. Para ve güç artık 2 ABD bankasının ellınde (GOLDMAN ve JPMORGAN)...
Diğer yandan dünya bankacılık sektorü, hedge fonların elinde artık ve herkes hissedarlaın diktası altında. Tek oyun hızlı para yapma ve müzik çalıyor. Nazdac borsasında tekno hisseler rekor kırıyor. 10 yıldır GOLDMAN beyefendi daha da hızlı para kazanmak için denizlerde durmadan daha da cok kablo döşüyor müzik biraz daha çalsın diye. Maalesef bu hırs butun dunyayı bu sefer daha da çıkmaz yola sokacaktır. Çünkü kimse bu oyundan vazgeçemiyor. Dünya ekonomisi artık buyuk bir gazıno . Tek felsefe zenginleri daha da zengin ettırmek , fakırleri daha da fakir. Trumpı iktidar yapan güçlerde bilhassa cumhuriyetçilerde yoğunlaşmış katı evanjelik, kibirli global sermaye. Gazinonun ışıklarının sönmesi, DOW JONES dakı balonun tekrar patlamasıyla beraber olacaktır.
Bunu patlatana kadar gelişmekte olan piyasalar ezilecektir. Bu piyasaların alım gücü düştükçe ABD borsları ve büyümesi kesinlikle duracaktır ve durumun farkındalar.
Ne yazıkki dunya fınans eliti hala ekonomik edebıyat yapmaya devam edıyor ve 2008 cok hızlı unutuldu.....
Borusan basvurmus, 75 milyon dolarlik fabrika kurup 170 is verelim demis, ama Amerikali rakipleri ayni urunleri biz saglayabiliriz demisler. O yuzden reddedilmis. Alternatifi yok degil, yapmaya calistiklari da kendi sirketlerine kazandirmak zaten. Yani amacina ulasiyor.