Sabredip fedi bekleyeceğiz. Azar azar ilaveye devam
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
https://twitter.com/haskologlu/statu...73648881471492
"Pek çok Avrupa ülkesinde gelecek yıl gaz sorunları ortaya çıkabilir.
— Rusya Lideri Putin"
Bir sey olmaz. Soguk savas döneminin en kizgin zamanlarinda bile Sovyetler Birligi gaz kisitlamasi yapmamistir Avrupa'ya verdigi gazda. Polonya vs eski dogu blok ülkelerine karsi bazi kisitlamalarda bulunur ayri. Son 10-15 yilda bir cok kez yapildi da.
Putin'de bu sekilde gaz veriyor ortaya.
Zaten olanlar Almanya yüzünden oluyor su anda. Almanya Rusya'nin en büyük gaz alicisidir.
Polonya üzerinden gelen hatta bagli kalmamak icin, Polonya ve Ukrayna bazen bu hatlarda kisitlama yapmaya calisiyor, 2. bir hat daha yapildi baltik denizinden direk GER'e gelen (Nordstream). ABD GER'e baski yapiyor bu hatti acmayin diye. Rusya'da acin diye baski yapiyor.
GER arada kaldi su anda. Her iki taraf ile iyi gecinmeye calisiyor. AB icerisinde yaninda olanlar var, olmayanlar (Polonya, Macaristan vs.) var. Cünkü bu sekilde Polonya'nin da elinde koz kalmiyor GER'e karsi.
Geçen nerede okudum unuttum, Almanya Ukrayna'ya yardım olarak 1000 tane kasket midir nedir ondan göndermiş. Ukraynalılar deliye dönmüşler bunlarla mı savunacağız ülkeyi diye.
O geldi aklıma birden
https://i.imgur.com/WJ4nL4p.jpg
Parlamentoda bayrak açmışlar. Almanya tabii ki yok :kahkah:
1.000 degil 5.000 mis. Vitali Klitckko'da bu bir saka mi, yoksa bir dahaki sefere yastik mi göndereceksiniz diye demec vermis.:oleyo:
Kahrol düsman al sana bir bomba gibi olmus.:yahoo:
Ekşi sözlükte yazı vardı. Almanlar Türk droneları ile rusyayı bombalar kabak yine bize patlar.
Açıkçası ab’nin doğu sınırını tutan ülkeler destek istiyor. Hollanda , danimarka destek veriyor. Eski üye ingiltere geliyor. Bize uçak gemisi yollayan, sürekli ab ordusu diyen fransa ortada yok. Belkide pasifikte fransa yerine avustralya’nın abd ve ingiltereyi seçmesinin nedeni bu. Fransa afrika ve ortadoğu dışında bir yerle ilgilenmiyor.
Mrb, Bu iş için nerede hesap açtırmam lazım?
Aracı kurumlardan, midasa , yurtdışı alternatiflerine kadar hepsini inceleyin. Size en uygunu ve akşam rahat kafa ile yatacağınızı tercih edin. Eğer çok soru işaretiniz varsa, yurtiçindeki yabancı hisse içeren fonları inceleyin.
Ben istikrarlı komşu isterim ama benden güçlü komşu istemem onu daha fazla güçlendirmem. Rusyaya gereğinden fazla bağımlıyız (gaz, tahıl, nükleer, turist). Ben rusya ile mesafe koyar ukrayna ile yakınlaşırdım. Birbirimize katacağımız çok şey var. En basiti ciddi bir tahıl üretimi var. Bu bile bizim için stratejik bir değer.
Abdde 60.000 usd üzeri hisse /etf mal varlığının mirasından %40 vergi kesiliyormuş sanırım. Bununla ilgili kaçar bir yol var mıdır :) Ortaklar ne düşünür acaba?
https://www.interviewmagazine.com/cu...ng-89-year-old
Ölüm ve vergiden kacis hic bir ülkede yok.
Yalniz ABD'de vergiden muaf rakam sanirim 10 Mio civari (eyalet bazinda degisiyor). ABD vatandasi olmasaniz da, orada ikamet etmeniz yeterli bu muafiyet icin.
ABD hisse/temettü vergilendirmesinde bayagi iyi. Bir yerde okumustum evli bir ciftin 401K (BES'e benzer Hisse/ETF/Fon biriktirilebilen bir birikim hesabi) hesaplarindan gelen temettü ve hisse satislarindan elde ettikleri gelirde yillik vergiden muaf olan tutar 72K $ (60 yastan sonra).
Ekleme. Sadece 60K muafiyet kurali ABD'de yasamayanlar ve ikili veraset vergisi anlasmasi olmayan ülkeler icin gecerli.
O yüzden yüksek rakamlarda ABD hisselerine yatirim yapmak ve veraset vergisinden cekinenler icin IRL ETF'leri daha mantikli.
Bizdeki sistem farklı.
Herkes böyle yaptığı için 1 araba alan 2 tane de dövlete alıyor. Herkes böyle yaptığı için tepedekiler de bunların seçtiklerinden çıkıyor tabi :kahkah:
Aslında yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkıyor o belli değil.
Taban çaldığı için tepedikiler de mi çalıyor, yoksa tepedikler çaldığı için mi taban çalıyor anlayamadık bir türlü. Buradaki problemi çözemediğimiz için problem her gün daha da büyüyor. Taa ki daha da büyüyemeyeceği gün gelinceye kadar.
Uluslar, imparatorluklar böyle çöker genellikle :)
ytd
Mantık güzel ama ETF'lerin içindeki çürük yumurtaları almak içime sinmiyor bir türlü. O yüzden vazgeçtim ETF almaktan yine. Facebook'un, Netflix'in başına gelenler ortada. Paypal ile Spotify da yamulmuş galiba bu aralar. Bunların hiçbiri yok seçtiğim hisselerde. Portföyümde ağır yamulan da yok henüz :) İçime sinmeyen hisseleri zorla boğazımdan geçireceğime o 5%'i öderim daha iyi.
ytd
Hisse arastirip, secebilen, takip edebilen icin hisse alarak portföy kurmak mantikli.
Bu islerle ugrasmak istemeyenler (ugrasamayanlar) icin ise ETF mantikli. ETF'ler özellikle kücük meblaglar ile birikim yapmak isteyenler icin cok iyi.
Birde benim gibi hem hisse, hemde ETF alanlar var.:)
Araç işi bile adil değil, şirket araçları var şahıs araçları var.
Neyse rio iyi gidiyor bari. Ama maden sektörünün etik değerleri ile ilgili soru işaretleri var.
Yazılım şirketi gerekiyor bana, ama çok büyük olmayacak. Henüz bulamadım aramaya devam.
Bir blog da okumustum. Adam sadece 2 hisseye yatirim yapiyor.
Realiity Income ve Alphabet. Biri temettü icin digeri büyüme icin.
Kanimca IRL yerlesik alinacak 2 tane hisse var. Medtronic ve Procair. Ancak IRL temettüden cok vergi alir. Iade almasi da zordur.
Procair IRL yerlesik GB hissesi gibi bir sey. GB'mi, IRL'mi temettüde vergi almaya yetkili tam bilemiyorum.
Diger taraftan düsük vergi dediginizde fark sadece 5%. Büyüyen hisseler icin direk ABD hissesi alin daha iyi.
Teşekkürler anladım. Son bir merak ettiğim şey var. Başka forumdaşlar da konu hakkında bilgi sahibiyse onların da fikrini beklerim. Abd, Kanada, İngiltere, AB ülkeleri arasında görece vergi anlamında en iyi ülke hangisidir? Türkiye'de yaşayan ve al sat yapmayı planlayan bir birey için değerlendirmenizi rica ederim
UK merkezli şirketlerin temettü stopajı 0% ama alırken 0.5% damga vergisi var. ABD'de stopaj 20%, damga verg yok.
Şu an toplam borsa portföyüm: 10% bist, 30% UK, 60% USA
ytd
https://www.google.com.tr/amp/s/www....si-2287103-amp
Amazon'un satışları 2017'den bu yana ilk kez tek haneli büyüme gösterdi
https://www.foreks.com/haber/detay/6...uyume-gosterdi
Bu yasa stopaj ile alakalı değil ama başka bir olay benim anladığım.
https://www.sableinternational.com/b...-rate-increase
7.5% olan oranı arttırmışlar 8.75% olmuş. Temettü stopajı 7.5% olmadı ki hiç...