TPP ort %12,83
TPP ort %12,83
Türk Lirası gecelik referans faiz oranı (TLREF) 12.4539 (Önceki 12.0741)
200 puan, 5 stopajla filan olmuyor demek ki.
Bu iş faizle ve diğer ekonomik emtialarla çözülemez duruma geldi. Sorun Güven. Kimse siyasetçilere ve kurumlara güvenmiyor MUHALEFETTE DAHİL merkez bankası dediğimiz kadar faiz artışı yaparsa sistem tıkanır ve sonu olur o yüzden yapmaz bu iktidar Ekonomik krizle geldi Ekonomik krizle gider başka gitme ihtimali yok hükümet bunu çok iyi biliyor.Herkes rantçı oldu memleketde geçen hafta covitden vefat eden bir yakınımı yıkayan imamlarla pazarlık edip helal etmeyiz tehtidiyle parayı vermek zorunda kaldık haberimiz olmadan 3 kişi yıkadık şu kadar para dediler bu işler ücretsiz dedik evet gönüllü yapıyoruz lakin bu kadar para diye diretdiler covitli yıkama tarifesi var normal var ülke bu durumda cılkı çıkmış acil iktidar değişikliği lazım lakin oy atacak parti yok ortada saygılar
Doların düşmesi için faizlerin 24-25 bandına çekilmesi lazım veyahut da IMF ile anlaşmaya gidilmesi lazım
mevduat faizi = reel enflasyon + %5 stopaj vergisi + ülke cds oranı
%25 faiz yeter mi ?
bence o bile yetersiz...
Bağımsiz bir grup ( Prof. Dr. Veysel Atasoy öncülüğünde ) enflasyon hesaplamaya başlamış. Bu da yıllıklandırılmışlarda Hanke Enstitü'nün 35-40 civarına yaklaşıyor. Yıllık usdtry değişimi de buna dair büyük bir ipucu veriyor.
https://t24.com.tr/haber/enflasyon-a...de-3-61,907534
Zaten eğer gerçekten enflasyon 35-40 civarında ise, reel getiri elde etmek hayale yakın olur.
Piyasa neden inansın.
Ülkenin gerçek enflasyon oranı sizce kaç?
en iyi ihtimalle bile %15 in altında enflasyon olduguna inanıyor musunuz?
en baba faiz veren banka 13 diyor 13x0.85=11.05
En iyi ihtimallerde bile bankada tl mevduatı olan %4 kaybediyor.
Bu durumda kim tl'ye güvenir ki.
Önce sorumlular tl nin değerini bilecekler sonra halktan bilmesini isteyecekler.
Ben 1990 yılından bu güne hep mevduat yaptım hep enflasyonun üzerinde mevduat faizi aldım bir tek bu dönemde çok büyük kazık yiyoruz emin olabilirsiniz inanmayanlar yaşı 50 nin üstünde tanıdıklarına sorabilir
Göz ardı edilmemesi gereken birşey var ki temmuz ağustos civarı dövizde atak gördük yani o %3 küsür aylık enflasyon anlık tepkidir. Ha ben enflasyon 11-12'de demiyorum ama 35-40 falanda değil. Benim enf hesabım 16-22 bandıdır. Araç veya altın %100 arttı diye sürekli bunlar üzerinden enflasyonda hesaplanmamalı. Şu durumda MB gecikmeli geliyor ekonomiyi soğutmamak için yoksa şu an politika faizini 16 yapsa glp ile 19'dan fonlasa herşey durur tabi dolarda ve faizin tepesi orası olur. Gecikirse bunlar artar tabi.. 25-30 faizi falan kimse kimseye vermez şu ortamda, gecikirse bilemeyiz.
Araç ve altına göre hesaplamıyorlar zaten. 670 farklı ürün, ve 17 değişik sektör üzerinden hesaplayan kendi içinde metodolojisi , sistemi olan bir çalışma yapmışlar. Nesnel/kişisel enflasyonun bir anlamı yok çok fazla. Ben de geçen seneki fişlerimdeki ürünlerin ortalamasını aldığımda %44 civarı çıkıyor. Ama ağırlık ortalamalar var , bir sürü sektöre dağılımı var. O yüzden benim şahsi enflasyonum bir şey ifade etmez. Elbette böyledir , bu kadar yüksektir demiyorum ama sonuçta bu bir çalışma.
Ayrıca resmi rakamın doğru olmadığı kabulü varsa ortada bir çok kişide, bu resmi rakamın gerçeğin ne kadar uzağında olduğunu da bilemeyiz. Yani rakamlar gerçeği yansıtmıyorsa, az mı yansıtmıyor, çok mu kısmı bence işin biraz detayı.
Mevduatta stopaj oranları %5. 6 ay bağlamaya gerek yok.
Detay linktedir.
enflasyonun gerçek oranı çıkmasın diye parakendecilik sektörü bile hilede
geçmiş dönemlerde 1 kğ olan ürünler günümüzde 900 gr olarak satılmakta.
aynı ürünün gramajı düşüldü ama gramajı kilo olarak hesaplandırılmadı.
Çok şey değişti ! En başta mantalite !
Mevduat sahibini artık tikleyen yok :oleyo:
Hatırlarsa bi enpara hatırlıyordu o da dandirikten ufak bi not kağıdıyla kalem falan veriyordu bi de şanslıysan flash bellek.
Diğer bankaların zaten umrunda bile değilsin :evil:
90 lar her bakımdan mevduatçının kral olduğu yıllardı.
mt önünde ceketini iliklerdi para dolu torbayla bankaya girdiğinde.
Ben 2003 yılı sonuna kadar mevduatın kral olduğunu bilerek yaşadım o günden sonra her şey terse döndü. Betoncular çıktı sahaya aynı zamanda tarikatlar, liyakatsizlik ve biat baş tacı oldu kimse üretmedi ithal etti
bunun adına da çoğulcu demokrasi dendi. Okumuş insanlara değer verilmedi sonuç şimdi ülke bu hale geldi.
Yeni gelen yönetim ülkeyi 5 yılda düzeltebilir mi sizce ben hiç sanmıyorum. Acı olan genç neslin bir kısmını kaybettik.
dolar yeni Türkiye rekoru yaptı.
7.8865
TÜİK eski başkanın işsizlik verisi icin söylediklerini duydunuz mu ...kimse ise gidemiyor gencler evde is aramıyor işsizlik düşük çıkıyor şaka gibi demiş. her türlü veriyle oynadıkları çok acık. .. Yunanistan da böyle veriler ile oynayıp ab ye girmişti sonuc iflas.
Yarın ya damattan ya da MB dan bir açıklama gelir. Özel bankalar bakalım ne yapacak
Damat ekrana bile bakmıyormus investinge alistiralim onu müptelası olur çıkamaz ordan timarhane yeminle ne ararsan var.
Hocam faizleri 25 bandına çekse bile bunlar geçici çözüm bunlar bir süreliğine idare edecek şeyler A'dan Z'ye her şeyin dolara bağlı çalışanlar maaşını TL ile alacak köprüden geçmek bile dolar ile olacak mantık bunun neresinde borcun dolarla yaptığın anlaşmaların hepsi dolarla e bunların vadesi geldiğinde yine dolar lazım olacak Sen dolar üreten fabrikalar kurmadık ça sonuç yine hüsran olacak önce kafanın değişmesi lazım ama bunlarla olacak bir iş değil şöyle düşünelim yarın dolar 5 TL olsa bu ne anlama gelir azıcık okuyan birisi için alım fırsatı olarak değerlendirir Niye Çünkü biliyor ki dolar yine çıkacak Çünkü Güven kalmamış güvenin olmadığı bir yerde başarı sağlamak çok zor
teknoloji üreten bir üretimimiz yok. ihracatımız tarım,konfeksiyon,otomotiv kısaca hammaliyet iş nerede varsa bizde.
silah teknojilerinde bir nebze montaj ile bir yerdeyiz ancak ana parça ve motor üreten yurtdışı ortaklar ihracata izin vermiyor.
ancak ve ancak şu konjektürel durumdan doğalgaz ve petrol ile kurtuluruz umuduna sarıldılar.
karadenizde ki gaz buluşu bu yüzden çok heyecan yaptı bunlarda ama piyasa yinede yemedi.
dolar üretecek bir mekanizma yaratamadıkları sürece bu kriz başımızdan eksik olmayacak
başımızda bir kılıç gibi sallanacak
Geçen yıl dolar 5.79 lerde iken 5.40 olacak 5.20 olacak 4.95 olacak diye ahkam kesiyorlardı. Ekim ayının ortalarında bir ev sattım. 4 kasımda 5.7235 den dolara yatırdım binde 1 de vergisini verdim o günden bu yana dokunmadım şu anda 11 ayı tamamladım. Yaklaşık artış %35 ne faizde ne borsada bu getiriyi elde edemezdim hatta borsada ya garan ya ısctr ya ykbnk gibi banka hisselerini alıp zarar bile ederdim. O zamanda dolar zirvw diyorlardı şu ortamda zirve neresi diyebilecek kimse yok düşşe düşsse 7.50 ye düşer onuda hiç kimse diyemiyor
Merkez Bankası Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti %11.47 (Önceki %11.45)
10.69 - 24 Eylül
10.88 - 25 Eylül
10.99 - 28 Eylül
11.08 - 29 Eylül
11.12 - 30 Eylül
11.20 - 1 Ekim
11.32 - 2 Ekim
11.38 - 5 Ekim
11.45 - 6 Ekim
11.47 - 7 Ekim
Su durumu da atlamayalim nacizane 90 li yillarda para yastik altindaydi ve finansal sisteme bu girisler yeni yeni oluyordu hediyeler vs. cekici kilma araciydi. Simdiki durumdan sartlar cok farkliydi azman bir faiz vardi offshore lar vardi
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aylık % 7.5 net getirdiğini hatırlarım mevduatın, daha öncesinde Tansu bonosu vardı 90 gün net % 50 bileşik faiz % 406 net kemiksiz
3 ayda net %50 bende almıştım
Türkiye’yi çok kötü hükümetler yönetti ama bana sorarsanız Cumhuriyet tarihinin en kötü hükümeti bu hükümet. Türkiye yönetilmiyor; savruluyor.