Merhaba,
Eurobond faiz gelirinden, eurobond alım satım zararı düşülebiliyor mu?
Bilen varsa yazarsa sevinirim.
Printable View
Merhaba,
Eurobond faiz gelirinden, eurobond alım satım zararı düşülebiliyor mu?
Bilen varsa yazarsa sevinirim.
Bu değerli bilgiler için tüm arkadaşlara sonsuz saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Vergimizi vermek istiyoruz ancak o kadar karmaşık ki bazı konular. 8.09.2021 tarihinde ilk eurobondumu primli olarak almıştım. yani 1765 dolarlık bir fark vardı nominal ile ödediğim arasında. 2021 senesinde 1 kupon , 2022 de ise 2 kupon yattı. Şimdi bu beyan döneminde bu aradaki 1765 dolarlık farkı toplam kupon adedine böldükten sonra gelir vergisinden düşme şansım var mı yoksa ilk kupon 2021 de yattığı için bu şansı kullanamıyor muyum? Bir de eyt için askerlik borçlanması yapmıştım , bunu da düşebilir miyim gelir vergisinden? Saygılar sevgiler
Aldığınız eurobond'un temiz fiyatını bulup, temiz fiyat ile nominal arasındaki farkı kupon adedine böldükten sonra vergiden düşebilirsiniz.
Burada detaylı şekilde nasıl yapılacağı anlatılmış;
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Merhaba aynı durum bende de oldu. Bildiğim kadarıyla sadece Eurobond geliriniz 70 bini geçti ise veya diğer gelirler + Eurobond gelirleri 70 bini geçti ise beyanname ve vergi vermeniz gerekiyor. Kural giderleri hesaplamadan sadece gelirlere göre şekillendiğinden, giderler düşüldüğünde bu limitleri geçmesenizde beyanname veriliyor.
Benimde gelirlerim, giderler düştükten sonra 70 binin altında kalmasına rağmen beyanname ve vergi verdim. vergi sistemi tamamen saçmalık. 69.999 tl Eurobond geliri elde eden vergi vermezken, 70.001 tl gelir elde eden 2 kuruş yüzünden %20ye yakın vergi veriyor. En azından sadece 70 bini geçen kısım için vergi verilmesi lazım.
Hocam Selamlar,
Doğru anladım diye teyit etmek istedim. Diyelim ki;
Eurobond geliri 75.000 TL (net safi İrat)
Eğitim ve sağlık harcamaları : 7.500 TL
Bu durumda vergiye tabii gelir : 67.500 TL (matrah)
67.500 TL , 70.000 TL limitin altında olmasına rağmen gelir vergisi mi öderiz? Ben hiç bu şekilde düşünmemiştim.
Teşekkürler
Yukarıda verdiğim örneği Mehmet Bingöl'e de sordum. Aşağıdaki şekilde dönüş yaptı.
-İlginç bir örnek.-Beyan yapılmalı ve eğitim&sağlık bu beyandan düşülmeli şeklnde değerlendirilebilir.-(GVK madde 86 ve madde 89 )-GİB'e sorabilirsiniz.
Beyanname süresi bitmeden netleştirebilirsem buraya da yazarım.
Teşekkürler