Sayfa 2'de; karşı taraf riski, ülke riski ve kredi riski olarak açıklanan üç madde...
Printable View
Merhaba. Eurobond Borçlanma araçları yatırım fonları hakkında düşüncesi olan var mı acaba ?
US900123BG46 30.5.2040 ve
US900123CG37 17.2.2045 kağıdından 100.000 USD altında alabilen oldu mu? 20-30.000$ civarı hangi bankanın stoğunda vardır?
Görüştüğüm bankaların tamamı BG46 için 100.000$ , CG37 için 200.000 alt limit veriyor.
Bu piyasada standart bir uygulama mı yoksa bu kağıtları daha düşük limitlerde satan banka bulunabilir mi? (özellikle stoğu yüksek olan garanti,iş,teb gibi bankalardan)
İhraç alt limiti BG46 100.000 Usd CG37 200.000 Usd görünüyor ancak 2019'da Vakıf'ta BG46'dan 5.000 nominal alabilmişim. CG37 yok elimde bilemiyorum. Saat 5'i geçtiğinde internet bankacılığından fiyat oluşmadığı için stok bakamadım. Yarın imkanım olursa stok sorgulayabilirim Sayın rxpu.
Çok teşekkürler. Bende garanti var bu saydıklarımdan orada göremedim stokta. Aslında BG46 büyük ihtimal ile 2030 sonrası gösterge kağıt olacak gibi duruyor. Daha yüksek bir piyasa derinliği oluşması için daha düşük limitlerde işleme açılabilmeli.
Aslında şunu da merak ediyorum. Eğer bankanın stoğunda bu kıymet varsa ve 4 kişi gelip 50'şer bin dolardan talepte bulunsa banka hayır bu kağıtta sistem 200.000 ben toplanıp alsanız da 200.000$ ı bölüp virmanlayamam der mi? Sanırım banka isterse bölüp farklı kişilere virmanlayabilir.
BG46 elimde yok, Garanti bankasından CG37'den 7 Ağustos tarihinde 2.000 nominal almışım. Sabah 10 da kontrol edin, stok varsa alabilirsiniz dediğiniz alt limitlere takılmadan. Ek 26002
Teşekkürler. Nedense bugüne kadar küçük bankalarda ısrarcı oldum sepette TL mevduat ta olduğu için ancak artık kademe kademe döviz ağırlığı sepette artıyor. O nedenle sadece eurobon işlemlerini büyük bankalardan yapmak ta bir seçenek olabilir.
Garanti saklama ücreti ve kupın tahsil ücreti alıyor mu İş bankası gibi?
Eurobonda alternatif olarak USD tabanlı TEFAS serbest fonlar ama getirisi acaba iyi mi? Eurobond mu tercih etmeli dövizle alınıp satılacak serbest fon mu?
Nitelikli yatırımcı sözleşmesi imzaladığınızda devlet ooo bunda para bol diyip, vergi araştırması yapıyor mu ?
Daha doğrusu hayali bir senaryo yazalım. Belli bir birikimin üstündekilere vergi salalım dediler direk nitelikli yatırımcıların kapısını çalarlar mı ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Benim gördüğüm kadarıyla devletin ilk refleksi likit olmayan varlıklara konsantre olmak oluyor.
Örneğin,
Evi olandan bir kerelik %3-5 alayım
Konutlardan yıllık %1 vergi alırım
Otomobillerden ek MTV,ÖTV alabilir miyim?
Gelir vergisi kademelerini yükseltsem mi?
Gelir vergisi kademe ve limitlerini düşürsem mi?
Kira gelirlerindeki istisnaları kaldırsam mı?
Emekli maaşlarına enflasyon altı zam mı yapsam?
Gümrük vergilerini arttırayım mı?
KDV alacaklarını şirketlere ödemeyip enflasyona ezdirip eritsem iyi olabilir mi?
Şirketlere aktif vergisi salsam nasıl olıur?
Kurumlar vergisini arttırabilirim.
BES tasarrufları ile daha fazla hazine tahvili almak zorunlu olsun.
Merkez bankası hazine tahvillerini dolaylı veya direk satın alsın
Enflasyon yaratarak halkın tasarruflerını devlete aktarabilirim.
Vakıfta bugün icin Cg37 ve Bg46 dahil 20 adet USD cinsinden ve 4 adet Euro cinsinden Eurobond alınabilir durumda.
Hazine 2025 vadeli dolar cinsinden tahvil ihracı için yetki vermiş. Şubat ayından beri yapmıyorlardı....
İsmini açıklamayan bir yetkiliye göre faiz oranı %6.7 olacakmış :)
Aman deyin !!!!!
Bu yazdıklarınızı bir görürlerse yandık valla...
Günahı vebali sizin [emoji23][emoji23]SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bademli..pardon vadeli TL varken eurobond'a sıra gelmez......SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Risk iştahına göre değişir ama eurobondları risk seviyesi en üstte olması vade likidite ve karşı taraf durumları nedeniyle en üstte olması normal değil midir?
Bildiğim kadarıyla tefas çeşitlendirmeme nedeniyle altın fonlarını da yüksek riskli olarak sınıflıyor.
Ben de bugün Garantiden baktım.
500 adet (stok :500.000 yazıyordu ) BG46
123 adet (stok : 123.000 yazıyordu) CG37 vardı.
Bu da anladığım kadarıyla 500.000 ve 123.000 nominal olmalı.
Fiyatları Ziraat internetten biraz daha uygun iş yatırımınkinden oldukça pahalıydı. Sanırım iş bankasının fiyatından da biraz daha pahalıydı.
Gerçekten çok ilginç, gerekçesi de yok doğru düzgün yazılmamış.
Yani eurobondu viopla varantla aynı kefeye koymuşlar risk bakımından. Böyle saçma şey olmaz, vade sonunu bekleyecekler için eurobondu en az vadeli mevduat kadar risksiz görüyorum. Vadesinden önce bozacaksanız kayıp yaşama riski var ama göze alınmayacak bir şey değil, tersine kazanç da mümkün. Hisse senedinden daha risksiz görürüm. Bir de TL cinsinden değerini hesaplıyorsanız ve dolar kuru düşerse kayıp mümkün artık onu da siz takdir edin.
Ek 26025
Taze tahvil 6.40'tan ihraç edildi.
Size katılıyorum ancak genelde toplum olarak kısa vade eğilimli, sürekli atım satım yapmayı seven ve bir çırpıda köşeyi dönmek isteyen bir yatırımcı profilimiz olduğu için öyle yazmış olabilirler diye düşünüyorum. Zira açıklamalar biraz bunu işaret ediyor gibi geldi. Genel profile baktığımızda orta-uzun vade yatırımcı yok denecek kadar az gibi geliyor.
Var aslında, gayrimenkul alıp kiraya vermek bu ülkedeki en büyük yatırım şeklidir, evladiyeliktir. Ben eurobondu da öyle görüyorum, yatır anaparayı yirmi otuz yıl vadeli, kuponunu kira gibi kullan. Böyle kabul edilirse kafaya yatar, yoksa gerçekten sabredemez bizim insanımız ortalama mevduat vadesi bile üç ayı geçmiyor.
İlk açıklanan IPT öncü fiyattır, talep geldikçe düşer.
Önce bankalar alır; sonra müşterilere satarlar. Yurt dışı tescil olduğu için yerel doğrudan satış yok.
Hazine özellikle bu kağıdın yurt içi yerleşiklerin eline hızlı geçmesini istemeyebilir.
Hatta yurt içi yatırımcının eline hiç geçmemesi için de bazı düzenlemeler veya telkinlerde bulunabilir.
Zira eğer bu kıymet yurt içi yatırımcıya virmanlanırsa hazinenin ve tcmb nin hiç işine yaramayabilir. Bu olduğunda yurt dışı borçlanma ile rahatlatılmaya çalışılan yurt içi döviz likiditesi yine olumsuz etkilenir.
Sonuçta yurt içi yatırımcı eurobond aldığında yurt içi döviz likiditesine hiçbir faydası olmaz.
Farzedelim A kişisinin 80.000, B kişisinin 100.000 doları var. Tüm paraları ile eurobond alacaklar.
100 bin dolar nominali olan 2040 yılı itfalı X eurobondunun satış fiyatı ise 80.000 dolar. 6 aylık kupon faizi %3. Her iki kişi de bu X eurobondunu kupon faizini dağıttığı günün ertesinde alıyor.
1-)Şimdi bu X eurobondundan 80 bin dolarlık alan A kişisinin hesabına ilk kupon faizi ödemesinde ne kadar yatar?
2-) 100 bin dolarlık alan B kişisinin hesabına ilk kupon faizi ödemesinde ne kadar yatar?
Burada sormak istediğim faizler nominal değere göre mi yatıyor yoksa satış fiyatı nominalin altında ya da üstünde ne olursa olsun yatırılan paraya göre mi yatırılıyor. Somutlaştırmak adına yukarıdaki soruya cevap veren olursa sevinirim.
merhabalar. yapı kredinin fonunu aldım. bir deneyim diye. 10 bin tl ye 40 tl kazanç sağlamış ilk günden. diğer fonlar bunun 1/10 u nu veriyor. veriyor. bu mevzu hep böyle mi kazandırıyor.