teşekkürler. bu başlığı okuduktan sonra deneyeyim dedim. hep diğer fonları alıyordum. fakat çok iyi kazanç sağladı.
paylaşımınız için teşekkürler. kuru takip edeceğim.
Printable View
Herkes kaç nominal aldıysa o oranda yatar. Bu 2 kişiden biri 8 birimlik diğeri 10 birimlik nominal aldıysa; faiz ödemelerinin oranı da 8/10 olur (aynı gün alsalar bile alım fiyatları aynı değilse; nominallerin orantısı tam tamına 8/10 olmayacağı için kupon ödeme oranı da biraz kayar). Ödenecek kuponlar, nominal değer ile çarpılarak hesaplanır. Kirli-temiz fiyat, alınan tarih/fiyat vb parametreler bunu değiştirmez.
Çok kafa karıştıracak bir durum yok aslında. Hisselere alışkın olanlar için her bir hissenin ödediği temettü gibi düşünün. Hisse adedi kadar temettü yatacak. Hissedarların hisseyi ne zaman aldığı, kaçtan aldığı önemsiz. Tek belirleyici: herkesin hisse adedi.
1 lot hisse = $1.000 nominal eurobond
Dolar cinsinden 5 yıl vadeli bir tahvil ihracında miktarı toplam 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden 5 yıl vadeli bir tahvil ihracı için 6 Ekim 2020 tarihinde Bank of America Merrill Lynch, Citi ve JP Morgan'a yetki verilmişti. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı toplam 2,5 milyar ABD
Doları olarak gerçekleşmiştir. İhraç tutarı 14 Ekim 2020 tarihinde hesaplarımıza girecektir.
Tahvilin kupon oranı %6,375, yatırımcıya getirisi %6,40 olmuştur. Tahvile toplamda 300'den fazla yatırımcı, ihraç tutarının yaklaşık 3 katı kadar talep göstermiştir.
Tahvilin %38'i İngiltere,
%21'i ABD,
%18'i diğer Avrupa ülkeleri,
%10'u Türkiye,
%10'u Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ve %3'ü diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır.
Bu tahvil ihracıyla birlikte 2020 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 6,5 milyar ABD Doları tutarında finansman sağlanmıştır
https://www.matriksdata.com/website/...ak-gerceklesti
Daha uzun vadeli şu aşamada geleceğini sanmıyorum. Maksimum 5 yıl ile sınırlı tutabilirler.
Zira borç verenler aynı hesaplama ile talep gösterirlerse (mevcut 2.el eurobond +%0.40-0.50)
20 ve 25 yıl vadeli kıymetlerin faizlerinin 2.elde %7.55-%7.60 civarında olduğunu düşünürsek borç verenlerin talep edeceği faiz %7.5+0.40-0.50 civarı olabilir. Bu durumda borçlanma faizinin %8'in üzerinde kalma ihtimali epey yüksek.
O nedenle bence hazine CDS kalıcı olarak düşene kadar 5 yılın üzerinde borçlanmaya gitmeyecek. (Sadece şahsi görüşüm)
Şu konjonktürde %8 ile ihrac herhalde zamanında mevcut hukumet tarafından cok eleştirilmiş AL40'dan daha kötü bir borçlanma olur sanırım.
2004 yılında yapılan 30 yıllık AT75 kıymetine yakın bir borçlanma olabilir.
AL40 ayrı bir nedenle öyle olmuştu, AL40'ın faizini arttıran etkenler arasında sanırım o dönem Amerika'nın borçlanma faizlerinin %5-6'lara kadar çıkması da rol oynuyordu. Yani AL40'ın yüksek faizini oluşturan etkenler sadece Türkiye kaynaklı değildi diye düşünüyorum.
Şu an gelecek para sadece dış ödemelerde kullanılırsa; Hazine'nin Mart'a kadar dövize ihtiyacı olmaz. Muhtemelen Ocaktan önce yeni ihraç olmayacaktır
Ek 26034
1. Halihazırdaki döviz mevduatlarından
2. TL kredi kullanıp döviz alarak
3. Swap vb türev ürünlerle
4. TL mevduatları ile döviz alarak
TCMB son 20 ayda 120 milyar dolar sattı. Bunun çoğunu yabancılar değil; yerliler aldı...
----------
Neyse, konuya dönecek olursak; eski Eurobond ihraçlarının spread'leri paylaşılmış şurada dursun:
https://twitter.com/58fatihsezer/sta...035235841?s=20
Amerika'nın nispi yüksek faizli aralığa geçmesi (%2 üzeri) epey uzun bir zaman alabilir.
Öngöremediğim 1-2 sene sonra yapılan bu devasa parasal genişleme sonucunda enflasyon gelirse ne yapacakları.
Sanırım %4 enflasyona kadar faizi yine şu anki seviyelere yakın tutmayı deneyecekler.
Ancak enflasyon bir süpriz yapıp %4 üzerine atarsa ve Volcker dönemine benzer motiflere bürünmeye başlarsa nasıl davranırlar bunu kestirmek zor. Volcker kadar cesur olmaları sanırım artık mümkün değil.
Bloomberg yangından önce mal kaçırmayı ima edercesine bir haber hazırlamış.
https://www.bloomberg.com/news/artic...-eurobond-sale
eğer gerçekten de CAATSA yaptırımları önündeki en önemli direniş noktası trump'ın kendisi ise (pek sanmıyorum), biden'in kazanma riskine göre hareket etmemiz benim gözümde büyük bir artı (ne yazık ki)...hatta bu durumda sanırım mart 2021'de çok ciddi bir dış borç ödemesi olacak, o tutar da garantiye alınsa daha iyi bile olabilirdi...evet geçmişe bakarsak çok yüksek faizler ödüyoruz, fakat gelecekte daha da yükselme riskini görüyorsak ona göre pozisyon almamızı görmek isterdim...
Yeni ihraç edilen 2025'in faizi dün tezgahüstü piyasada 6.66'ya çıkmış. Tahvilin ilk takası ve nakit hareketi 14 Ekim'de olduğu için kotasyonu Luksemburg borsasında henüz gözükmüyor. Ancak bankalar broker aracılığı ile öncesinde bile işlem yapabiliyorlar. Kote edildiğinde, borsa sitesinden izahnamesini indirip ilginç detay var mı bakabileceğiz. Eurobond'un riskleri nelerdir diye soran arkadaşlar vardı; bu prospektuslarda devlet hem son dönem piyasa gelişmelerini hem de olası risklerini kendi eliyle detaylı şekilde yazıyor.
ekleme: İş Yatırım ekibine mail attım hemen dönüş yaptılar: Haftaya bu tahvili rapora ekleyecekler.
Sayın JonDowes,
İş, Garanti, Deniz sizce ne zaman işlem yapmaya başlarlar bu yeni ihraç edilen 2025 tahvilde ?
14 Ekimde borsaya ve hesaplara girecek. Eğer ihraçtan direkt almışlarsa ertesi günü başlaması lazım.
Yeni 2025 İşbank raporuna girdi. Bugün nakitler TCMB'ye, tahviller banka hesaplarına virmanlanıyor. Yarından itibaren de müşteri satışları başlayabilir ilgilisi varsa.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...81343759_1.pdf
US900123CZ18 TURKEY 14/10/2025
yıllık kupon 6.375
alış/satış $ 99.824 / $ 100.285
syg.
İlgilisine, TEB' in fiyat listesi.
Ek 26105
https://www.dropbox.com/s/fsp38bo1pi...29.12.jpg?dl=0
işbankası stokta yok gözüküyor.
Forumdaşlar US900123CG37 17.2.2045 vadeden 88.50 temiz fiyat ile 15.000 nominal aldım 5 dakika önce , sizce fiyat nasıl bir karşılaştırabilir misiniz?
Teşekkürler. Fiyatlar duruma göre çok dalgalanabiliyor. Bazen garantinin fiyatı yüksek kalıyor bazen de öne geçiyor.
Çok dinamik bir piyasa. Her an her fiyatı kontrol etmek çok zor ben iş yatırımın dünkü raporuna baktım, o fiyata göre iyiydi ancak büyük ihtimal ile iş yatırımın bugünkü temiz fiyatı da 88.50'nin hafif altındadır.
Garanti bankası gelen para için ne kadar SWIFT ücreti alıyor?
Mesela Burganbanktan Garantiye 8000$ göndersek kabaca ne kadar keserler?
Burganbank ücret almayacağını söylemişti. Karşı tarafın aldığını bilemeyiz dediler.
Garantiyi aradım hiçkimse birşey söyleyemiyor. Max oran dahi belirli değil. Bunu bilmeden büyük bir kazık yemek istemem doğrusu (Mesela 8000$ için 50-100$ arası geçirirler mi?)
Türk eurobondu cin gibi çarpar.!!
Ava giderken, avlanma.!!!
Hiç bir zaman unutma.!!
Kar ve zarar yumurta ikizidir.!!!
Tarihe not düşelim.!!!!:kahkah:
Ben bu hatayı bir Eurobond alımında yapmıştım, Garanti'de fiyat daha ucuz diye $11000'ı düşünmeden göndermiştim. $67 kesti Garanti. Web'de sonra araştırdığımda çok küçük miktarlar için bile $30 aldıklarını okudum, dolayısıyla sizinki de $50-$60 civarı tutar tahminen.
Daha once kullanmadim ama Euro içinde SWIFT benzeri bir mekanizma var mı? Varsa benzer maliyetleri mi var?
USD Eurobond'ları bankadan bankaya virmanlayabiliyor muyuz?