Ben kisisel olarak oturacagim evin toplam varliklarim icinde %10 u gecmemesi ve alacagim arac icin de max 50K evro gibi bir sinir koydum.
Syg,
Printable View
Bu soru zaman zaman soruluyor bana. Kişisel finans danışmanı( gönüllü ve maddi fayda olmadan yapıyorum bu işi) olarak, şunu söylüyorum.
Önce şuna karar ver.. ev ya da araç senin için ne kadar önemli, senin için ne ifade ediyor...bekarsan farklı, evliysen farklı, evli ve çocukluysan farklı şeyler öneririm çünkü.
Neden...çünkü rasyonel insan fayda maliyet hesabı yapar... bekar biri isen, hiç araç alma bile derim..ya da, yıllık tasarruf ettiğin rakamın 2 katını geçmesin derim...ama iki küçük çocuğu Olan biriysen, aracın genişliği, konforu, güvenliği çok önemlidir...yıllık tasarrufun 4 katına da çıkabilirsin derim.
Aynı durum ev için de önemli.
Bir de mesela senin ve eşin için ev ne ifade ediyor., kari koca çalışıyor, evde zaman geçirmeyi çok sevmiyor, tatilleri hep ev dışında geçiren, evde doğru dürüst yemek bile yemeyen kişilerseniz...yıllık tasarrufun 5 katını geçmeyin derim..benim gibi home ofis çalışan biriyseniz, eşiniz yemek yapmayı, mutfakta zaman geçirmeyi seviyorsanız...iki de çocuğunuz varsa...ev konforu, genişliği çok önemli oluyor...yıllık tasarrufun 10 katına da çıkabilirsin derim.
Özetle, bu sorulara doğru cevap için kişisel analiz çok önemli
Bu konuda en önemli noktayı unuttum..bence tabi..önemli olan yıllık gelir değil, yıllık tasarruf edilen paradır...çünkü ev, araba gibi mal alımları tasarruf edilen para ile yapılır..bu nedenle her şeyden önce iyi tasarruf etmeliyiz...aylik 15 bin gelirle 5 bin tasarruf eden aile, aylık geliri 20 bin olup 3 bin tasarruf edilen aileye göre daha büyük bir alım gücüne sahip olur.
Ev araç konusu ile ilgili kendi durumumdan bahsetmek istiyorum.
Özel sektörde çalışıyorum. Evliyim 1,5 aylık bir oğlumuz var. Eşim şu anda çalışmıyor ancak uygun bir vakitte çalışacak. Evimiz yok, kiradayız. 60-70 bin TL arasında değeri olan bir arabamız var. Ev için yeterli peşinatımız olmadığı için ev konusunu beklemeye aldık ve aylık birikim yapmaya karar verdik.(Bundaki en büyük sebep ev piyasasının özellikle bizim şartlarımızda uygun olmaması, kişiye göre değişebilecek nedenler diyebiliriz)
Borsayı da ucuz görmem sebebi ile hisse ve döviz birikimine devam ediyorum. Hedefim ilk 5 yılda portföyümü oturabileceğimiz bir evin 2 katına çıkarabilmek. Bu 5 yıllık sürede eşimin çalışmasını da plana katmıyorum. Belki daha kısa sürede hedefe varabiliriz. Saygılar.
Selam,
Turkiye piyasasi icin bir suru parametre isin icine giriyor. Kendi araba ve ev alma tecrubelerim. Esimin de calistigini belirteyim.
* Arac icin borca girmedim. 2 senelik birikmisimiz ile 0 Toyota Auris alabildim (Nisan 2007 araba isi daha kolay tabi). Ayni arabayi bu seneki ziyaretimde ucreti mukabil tanidiga devrettim.
* Elimdeki birikimin hepsini evin pesinatina saymadim. Issiz kalma ihtimaline karsi yaklasik 6 aylik yedek akce biraktim. Ipotek baslangic tarihi Haziran 2009.
* Sabit faizli ipotek kullandim. Allah'a sukur odemede sorun cikmadi. Zaten 3 yada 4.seneden sonra maasa gelen zamlar yuzunden odemek daha da kolaylasiyor (10 yillik ipotek faiz %1).
* Oran vermek gerekirse ev icin yillik geri odemem net gelirimizin %35i ile baslamisiz. Sabit faizli oldugu icin bu oran ipotek sonunda iyice kusa donmus. Benim TR'deki son yilim olan 2015'te bu oran %20ymis.
Ama tabi 2007 yilinin kosullari ile simdiki kosullar cok farkli.
Allah odeme gucu versin demekten baska diyecek birsey gelmiyor elimden.
Temettü hisselerinde uzun vadeli trade yapan algo trading stratejisi kurma planım var
. Örnek veriyorum. Temel analize dayalı seçtiğim 10 hisse belirleyip bu hiseleri 60,120 dk grafik periyoduna göre sistem kurup robotlar alıp satacaklar. Sistemin sat verdiği hisseler dinlenecek, boşta kalan portföye başka hisse girecek. Sürekli bir döngü içinde alıp satacak.
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aylık düzenli temettü emekliliği için portföy oluşturan birisi blok alımları nasıl yapmalı?
Aylık 1000 TL düzenli alıyorum diyelim 1 yıldır portföyüm 12 bin TL değerinde oldu. Elime 12 bin tl nakit geçti, bu parayı hemen portföye eklemeli miyim? Yoksa mesela 12’ye bölüp aylık yedirmeli miyim?
Gönlüm bir yandan kademeli alım yap diyor, ama bir yandan da bir an önce lot miktarını artır, vakit kaybetme, parayı bir an önce sisteme sok diyor. Ne yapmalıyım?
Parayı sisteme bir an önce girmesi, exposure olarak adlandırılır. Genellikle şirketin veya piyasanın düzelme sinyali al noktasıdır. Genellikle öncü göstergeler, satışların azalmasının durması işsizlik oranında yavaşlama, gibi öncü göstergelerdir. Bunları yakalayabilirsen ve sektörü takip ediyorsan iyi. Eğer bunlar ile uğraşmıyorsan, TL ortalama maliyet ile XU100 un dolar dipleri kovalanabilir. 15-20 cent ortalama al 40 - 50 cent aralığı sat vb. GDP iki katına çıkarsa dolar bazlı, durum değişir ancak, türk ekonomisi için gerçek bir atılım demek olur.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Yeni bşr bilanço sezonuna giriyoruz...yok mu derin analizler sonucu sürpriz iyi bilanço beklentisi olan? Benim favorim yine Pegasus...hem sert çıkışın sert düzeltmesini de yaptı sayılır..artık hedef yeni bilanço ile yeni zirveler.
Bu arada u-100 sene sonuna kadar 120 bini görürse Pegasus da 1xx lü fiyatları görür iddiam devam ediyor.
Ayrıca deva ve uluun dan da güzel bilanço sürprizleri görebiliriz sanki.
Pkart ve kordsa hisseleri son dönemde radarıma girdi. Bunlar hakkında araştırması olan var mı peki ?
Sabah Pegasus ve uluun dedik..düşen borsada iyi çıktılar...yazdıklarıma bakıp yüklü alım yapan yoktur inş:(.yorumlarım kısa vade için değil, orta ve uzun vadelidir.
Üçüncü çeyrek bilanço dönemine girmeden 2. çeyrek verilerinden derlediğim basit çalışmayı paylaşayım:
Geçen yılki aynı çeyreğe göre efk ve satış gelirleri artışı %15'ten fazla olan firmalar:
AKSUE, ALKIM, ANACM, ARENA, ARMDA, ARSAN, ATEKS, AVOD, BANVT, BIMAS, BIZIM, BNTAS, BRISA, BRKSN, BRSAN, BURVA, CCOLA, CLEBI, COSMO, DAGI, DARDL, DENCM, DESA, DEVA, EGEEN, EGGUB, ERBOS, FMIZP, FRIGO, GEDZA, HEKTS, JANTS, KAREL, KLMSN, KNFRT, KORDS, LOGO, MGROS, ODAS, PGSUS, RYSAS, SAMAT, SANKO, SEKUR, SELEC, SODA, TAVHL, TKFEN, TTKOM, TUKAS, TUPRS, ULKER, VAKKO, VESBE, YATAS, ZOREN
Aleyküm selam;
Basit bir tarama çalışması, maalesef döviz bazlı çalışmam yok...
PRA-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arac almadaki hedef su olmali;
Yillik temettu gelirin hedefindeki araci aliyorsa, al.
Ev icinse.. Ev bence hisse senedi/temettu yatirimina baslamadan once alinmali. Cunku kendinize yapabileceginiz ilk yatirim evdir. Artik evi olmayan insanlara yatirim yontemleri anlatmiyorum. Birkac defasinda emek verdigim birkac dostum, hisse senedine yatirim yaptigi birikimi belli bir seviyeye gelince satip araba aldi. 100 lira civarindan Tuprs, 7-8 liralardan kordsa satti mesela. Dedim, ben o tavsiyeleri fanatik gazetesinden okuyup vermiyorum sana, onca yilin emegi var. Beklentisiz, iyi niyetle cok degerli bir bilgiyi sunuyorum ki yararlan. Sen o bilgiyi copmus gibi kenara atiyorsun. O zamandan bu yana tavsiye verecegim kisileri dikkatli secerim. Benden tavsiye isteyen adam once gelecek, gosterecek; ben parayi bulunca arabaya, telefona basan bir tip degilim; buyur, bu aldigim evim, bu altinim, bu dolarim. Ben de tamam diyecegim. Neyse, yatirima baslamadan once ilk kistas ev sahibi olmaktir. İnsan barinma ihtiyaci icin her ay 1500-3000 tl arasi parayi cope atmamali. Eger durumunuz boyleyse, hisse senedine hic bulasmayin. Ve imkaniniz varsa, ideal ev sayisi 2'dir. Birinde oturur, digerinden kira alirsiniz. En kotu sartlarda bile, hisse senetleri dibi boylasa, issiz kalsaniz dahi bir kiraniz olur. Corbanizi kaynatirsiniz.
Evet, ne demistik? Cok acil degilse, bir yillik temettu araba almaya yetiyorsa alin.
Ve bir baska altin kural.. Sisteminizi oyle bir ayarlayin ki, bir sure sonra sadece yatirimlarinizdan gelen tutarlar ile gecinin. Calisarak kazandiginizin %100'unu yatirima ayirin. Neden? Cunku calisarak kazandiginiz para sizin paraniz degildir. Koku sizde degildir. Gecicidir. Yarin hastalansaniz, yarin yok o para. Geri kalan tek sey yatirim gelirleri olacak.
Bir diger detay.. Bu temettu yatirimi konusunu diger sosyal mecralarda cok dillendirmemek lazim. Bu konular yayilirsa, bizim milletimiz herkesi geri cekmeyi sever, bilirsiniz. Bu hem elestiri konusu olur, yarin obur gun devlet de cikar temettuye alt limit olmadan %40 vergisini koyar. Net temettu uzerinden koyar bunu. O nedenle, sessiz. Biraz esnaf mantigi gudun. En iyi piyasada bile "abi corbamda et yok, makarnamda sos yok, ekmegim iki gunluk ama cok sukur doyuyorum" ifadeleri on planda olmali. Temettuyu her yerde ovmeyin. Dile dusmesin. Dile dusen her iyi seyi budarlar buralarda.
Çok güzel tavsiyeler...yılların deneyimi, bedava Bilgi:)
Gerçekten tavsiye, görüş, öneri, tecrübe...ülkenizde kıymeti bilinmeyen en değerli şeyler...bu nedenle herkesle paylaşmamak lazım..yoksa çöp Bilgi muamelesi görüyor...ben filtrelemeyi şöyle yapıyorum...tasarruf bilinci var mı, bir de aç gözlü olmaması lazım..kumarbaz ruhlu adamı anlarım, piyasalar söz konusuysa selam bile vermem böylelerine.
Bu arada bana da soruluyor,,,kazanç nasıl diye...standart cevap “ teker dönüyor, çorba kaynıyor†:)
Her ay eve verdiğiniz kira, kredinin faizinden daha düşük olmayacak. Kirada otururken bedavaya oturmayacaksınız. Her ay, eviniz olmadığı için bir başka evi olan kişiye 2000-3000 tl faiz ödeyeceksiniz. O nedenle, koşullar ne olursa olsun, oturulan evin kendinize ait olmamasını ben kabul etmiyorum.
benim maksimum vereceğim tutar 130k ama türkiye şartlarında böyle ev yok :)) o da evi beğenirsem veririm faizler düştüğü için.
benim ev almam imkansız gibi bir şey :))
Eyvah, ev mevzusuna girdik:) arkadaşlar yaşayacağınız ev, yuvadır...eğer evli ve çocuklu iseniz, birinci öncelik evi almaktır...kira çarpanı vs yatırım yapacaksan bakarsın.
Ama şu düşünceye de saygım var...karı koca 10 yıl çalışmışsın, tüm tasarrufla ancak evin çeyreğini alabiliyorsun...o zaman kiraya ve tasarrufa devam derim.
Kira x, aynı eve verilecek aylık kredi 3x.
Özel sektör çalışanıyım yarın işsiz kalmayacağımın garantisi yok.
Alınacak evin yarı fiyatından fazlası kadar birikimi hali hazırda yoksa, bu devirde krediyle ev işi finansal rus ruletinden başka bir şey değil. Sözüm genç çalışanlar için.
Ha, ben kredi eksi kiradan ortaya çıkan 2x parayı harcıyorum, tutamıyorum diyen biri için bence de mantıklı. kredi zoruyla birikim yapmak demek oluyor bu bir nevi.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
25 fk’ya satılan evler var kira geliri yüzde 5 bile degil. Size şunu soruyorum; 25fkya yüzde 5 temettu veren ekgyo hissesini alır misiniz ?
Yatırım amaçlı ev almak pişmanlıktır uzun vadede bırakın bisti doları faize bile yenilir.
Ev konusunu uzatmak istemiyorum. Ancak bu konu ile ilgili en kanlı canlı örnek benim sanırım. Evliyim, yeni babayım. Eşim çalışmıyor. Ben de özel sektörde çalışıyorum. Ev almak ilk hedefim ancak mevcut nakit ile peşinat oranı yeterli olmuyor. Ayrıca istediğim bir eve de gücüm yetmiyor. Evlendiğimizden bu yana ortalama 1100 TL aylık kira ödedik. 4 yılda 52.800 TL kira ödemişim. Krediyi ile ev almak şu aşamada istemiyorum. Özel sektörde işsiz kalırsam eşim de çalışmadığı için sıkıntıya girerim. Bu riski azaltmak için ve hali hazırda tasarruf yapabiliyorken, borsa da ucuzken hisse ve döviz biriktirmeyi tercih ettim.
Aylık 2500 TLye kadar birikim yapabiliyorum. nakit zorlasam 80bin TL çıkar, Arabayı satsam 60bin TL. Almak istediğim ev 300-350bin TL arasında. 1250 TL kira ödüyorum. Siz olsanız ne yapardınız? syg
Tasarrufa devam.
Burada kritik soru şu. Konut piyasası ne durumda...hızlı bir dönemdir, ev fiyatları enflasyon üzeri artıyordur. O zaman belki denebilir, acele edilebilir.
Ancak, son 2-3 yılda ortalama fiyatlar enflasyon altı arttı, önümüzdeki 2-3 yıl da ancak enflasyon kadar artar gözüküyor...bu durumda faizler de bu kadar yükselen, evin yarı fiyatını borçlanıp ev almak rasyonel gözükmüyor.
Warren Buffett "yaptığım en iyi yatırım aldığım evdir" der, orada biriktirdiği anıları kastederek. Ama aldığı ev de Buffett için ve birçok
Amerikalı için mütevazidir. Ev sizin fabrikanızdır kalenizdir. Bence önce oturulacak bir ev sonra ne isterseniz.
Almak istediğim ev şudur demektense ufak veya eski de olsa bir eve geçip kiradan kurtulmakta fayda var. Ayrıca alacağınız evin 3 yıllık gelirinizi geçmemesine özen gösteriniz. Cautionary nin önerisi de makul piyasa hızlandığında denenebilir. Veya piyasanın kötü olmasından faydalanıp oldukça ucuza denk getirebilirsen alınabilir.
Al evini kiradan da bu piyasadan da kurtul kardeşim, ömür biter yüzün gülmez, hep daha fazlasını istersin, olabilir tabi iyi bir seçim yaparsanızda, gülmeyi unutup bir ömür somurtuk yaşamanın da hayatı ertelemenin de anlamı yok, geçmişi satın alamazsın, kazansan bile, bu piyayasaya kaptırdığında kendini hayallerin çok büyük olur kazancını önemsemez tasarruf da edemezsin nasıl olsa bıstten gelecek diye, Her hafta birikimin aylık kazancından fazla oynar, değirmen taşı gibi döner durursun. Bir bakmışsın ömür geçmiş, ertelemişsin hayatı YAŞAMAYI. erteleme.
Ben neden mi devam ediyorum? kaçırdım o treni hayatı yaşamayı yani. Hobi gibi zaman geçiriyorum, bomboş bir şey.
Yaşın kaç, kaç yıldır maaşlı çalışıyorsun bilmiyorum..bu kadar net konuşabilmeyi isterdim ben de...ama hayat bana şunu öğretti, bu kadar net konuşan kişi, ya hayatı yalayıp yutmuştur, binde bir denk gelir böylesi...ya da çok az şey biliyordur.
Bu konuya yaşı 40 altında olanlar, bir de biraz finansal piyasa bilgisi varsa, üstüne tutumlu da biriyse...çok dar bir açıdan bakıyor...ev demek, yuva demek...belki 50 tane parametre var dikkate alınması gereken...o nedenle kişiye özel analizler yapılmalı.
Sn Cautionary,
Yaşım küçük olduğu için net konuştum :) Sadece tek bir parametre (kira çarpanı) ile yorum yapmıştım.
Bir daha dikkatli olurum :) Hayatı yalayıp yutmadım sanırım az şey biliyorum :)
Katkınız için teşekkür ederim.
Değerli yorumlarınız için teşekkürler.