Originally Posted by
tradestop
Tca Fon'da stopaj avantajından faydalanmak için 23 aralık öncesi aldıklarımı kademeli olarak bu hafta al sat yapıyorum. Bunun için bankamın valörsüz fonunda tuttuğum parayı kullanıyorum.
Benim için valörsüz fon, en önemlisi işgünü dışında, haftasonu dahil anında paraya dönüşmeli. Buna uygun olanlarda bankamın kendi valörsüz fonu. Acil beklenmedik harcamalar için, fon alım satımından gelen miktarın günlük değerlenmesi için vs. valörsüz fonu kullanıyorum. Uzun vade yatırım yaptığım için, TL kısmı yatırımlar için Hisse yoğun fon kullanıyorum. Acil durumlar için ayırdığım kısmı, erimesin diye valörsüzde tutuyorum ama yakında bunun da büyük kısmını biraz daha riskli olan t+1 fona geçirmeyi planlıyorum.
Valörsüz fonları Mevduatla kıyas edilirse, anında paraya dönüşebilmeleri avantaj, getirisi mevduat altı kalabilir ama 31/03/2021'e kadar PPF ve Kısa borçlanma araçları fonlarında stopaj 0'lanması, bu alanda rekabet getirdi. Fonlara tabiki daha uzun bakmak lazım, ama kısa vade mevduat ve kısa vade fonlara uzun vade yatırım aracı olarak ben bakmıyorum. Tabiki faizlerin tepe yaptığı noktadan sonra yapısı gereği, kısa vade fonlardan mevduatı geçenler olacaktır.
Genel kanının aksine, Kısa vade araçlar, kısa vadede risksiz, uzun vadede risklidir.(Enflasyon nedeniyle).
Tersine, Kısa vadede riskli olan hisse yoğun fonlar vs, uzun vade yatırım yapıldığında riski düşmektedir.