Tesekkur ederim.
Aslinda daha fazla detay verebilirim fakat soru cok kisisellesmis olur. Ana fikrinizi anladigimi dusunuyorum. :)
Printable View
Sn. Serkan74,
3 yılda %60 ila %80 arası enflasyon oluşursa tüm değerlemeler farklı hale gelir.
Diğer yandan okuduğum kadarıyla tüketim amaçlı 250 kira çarpanlı konut satın almışsınız. Dolayısıyla benim analizim tamamen yatırım amaçlı idi. Diğer bir ifade ile bir yatırım yaparız ve ardından belli bir bir süre sonra o yatırımdan çıkarız şeklindedir. Maalesef Türkiye'de konut yatırımı sonsuz süreli yapılıyor ve çıkış yapılmadığından dolayı tam olarak kâr ya da zarar hesaplanamıyor.
Tekrar hayırlı olsun.
Sn diproyal,
Sanırım siz konutu yatırım aracı olarak görmüyorsunuz?
Sebebi nedir? Yada hangi şartlarda konut için yatırım şartları oluşmuş olur sizin için ?
cauti hocam siz bir ara yükselen çelik listeme aldım demiştiniz.
hatta şirketin bir açıklaması vardı malımızın arkasındayız gibisinden onun üstüne söylemiştiniz.
Güncel görüşünüz var mı tavandan esnemiyor
Sn. Tasarrufcu,
Menkul kıymet piyasaları ile ilgilendiğim kadar gayrimenkul kıymet piyasaları ile ilgileniyor ve yatırım olarak görüyorum. Sonuçta hanehalkları belli bir gelir elde eder. Bu gelirden bir miktar tasarruf eder. Hanehalkı bu tasarufu da reel kazanç elde edebileceği para ve sermaye piyasalarına yönlendirir. Bu yönlendirmede amaç sürdürülebilir düşük oynaklıkta reel kazanç elde edebilmek çoğu hanehalkının yatırım tercihi arasında yer alır.
Bu çerçevede geniş anlamda gayrimenkul, daha dar anlamda konutu da yatırım olarak görürüm. Ancak likidite eksikliği, çıkış problemi ve karşı taraf riskleri bir miktar bu konuda çekimser yaklaşmama neden oluyor. Özellikle borçlar hukuku olarak gayrimenkul yatırımında mülk sahibine kiracı ile eşit davranmıyor. Bunlar fiyatlamadan bağımsız olarak bu konuyla ilgili ilk görüşlerim.
Likidite eksikliği ve çıkış problemi ile ilgili olarak Gayrimenkul Sertifikası iyi bir çözümdü ve piyasa fiyatlaması dışında olduğunu düşündüğüm bir dönemde de sabit getirili bir menkul kıymet gibi düşünerek Park Mavera III Gayrimenkul Sertifikasına yatırım yapmıştım. Ancak piyasa henüz gelişmedi.
Buna ek olarak bankalardaki problemli taşınmazları almayan gayrimenkul yatırım fonları ile kasasında piyasa değerinin üzerinde nakit bulunduran gayrimenkul yatırım ortaklıkları "gayrimenkul" için iyi yatırım şartlarına örnek olabilir. Ancak bunların likidite durumları yatırım için dikkate alınmalı eğer illikit ise nispeten daha yüksek bir iskonto ile değerlendirilmelidir.
Hangi şartlarda konut için yatırım şartları oluşmuş olur sorusuna ise Türkiye'nin 10 yıl ve üzeri yabancı para borçlanmalarının dönüş süresinden daha iyi şartlar oluştuğunda diye cevap verebilirim. Arsa, tarla ve arazi ve benzeri sermaye kazancı sağlayan yatırım araçlarının ise bilgi kadar şansta gerektirdiğini düşünüyorum. Bu nedenle iyi bir arazi Gayrimenkul Yatırım Fonu fena olmaz ama iyi incelemek şart.
endeks den 2 sıfır atılması beklenmiş, daha önceki gibi yukarı bekleyenleri avlamak istemişler. 3-5 kat çıkmış hisseler , yukarı giderken % 10, aşağı giderken % 5. bu borsanın dengesini bozuyor, düşüş de % 10 olmalı ki, ak koyun kara koyun belli olsun.
Sanırım artık zopa zamanı