Alıntı:
ayşenur 🦍
@aysenur
Alzheimer'ın amiloid plak oluşumu sonucu olduğu teorisini yaygınlaştıran ve neredeyse kabule dönüştüren 2006 tarihli bir makalede kullanılan imajlar, manipüle imajlarmış. Teoriyi imajlarla "kanıtlayan" bilimadamı, photoshop yapmış kısaca. Son 16 yıldır neredeyse tüm Alzheimer +
Alıntı:
araştırması amiloid plak üzerine, türlü ilaç şirketi amiloid plağı eritmek için ilaç çıkarıyor (ve hiçbiri çalışmıyor, aa acaba neden?) Milyar dolarlık kamu ve özel fon neredeyse çöpe gidiyor yani. Ama asıl manyaklığı anlattım mı daha? Hayır.
Bütün bu mesele nasıl ortaya çıkıyor biliyor musunuz? Bir ilaç şirketi, amiloid plak ilacını FDA onayına sunuyor. 2 nörobilimci diyorlar ki bu ilaç çalışmaz. ve napıyorlar biliyor musunuz? ilaç şirketinin hisselerini short ediyorlar. yani şirket zarar ederse para kazanacaklar
Ve sonra bir an önce şirketi batırmak ve para kazanmak için bir avukat ile bir dedektif tutuyorlar. Hadi bu ilacın çalışmadığını bize kanıtlayacak birilerini bulun diye. Avukat ile dedektif birini buluyor.
18000 dolar karşılığı bir üniversitede araştırmacı olan bir adam ilacın dayandığı literatürü incelemeye başlıyor ve voila: Photoshoplanmış deney sonucu.
Alıntı:
Araştırmayı yapan adam NIH, FDA ne varsa bulgularını gönderiyor kaale alan olmuyor pek, hatta o photoshop'u yapan adama NIH hibe veriyor daha adam bu bulguları gönderdikten sonra.
Adam da medyaya gidiyor işte, ben de makalesini okudum. Diyecek söz yok yani, ama nedense deneyini photoshoplayan ilaç şirketini short'layanlardan daha insani geldi. ki shortlamamış olsalar hala bilemicektik ama... Şifasızlıktan para kazanmak. cidden iliğimle kemiğimle tiksindim.
https://www.science.org/content/arti...eimers-disease
Alıntı:
Ben hep yazıyorum, fonlama türk twitterının leksikonuna medyayla girdi ama akademi, hele insan sağlığını direkt etkileyen pozitif bilimin fonlamayla dönmesi kadar dehşet verici bir şey yok.
Dehşet verici yani net. lobotomisinden, oxycontin'ına dehşet verici. bu en azından ilaçlar daha onaylanmadığı için direkt etkisi yaşanmadan ortaya çıkmış.
bilime güve/güvenme meselesi de değil güvenmeyip napıcaksın yani. annen baban alzheimer olmuş ilaç var diyor tabi ki vericem. birileri o sırada şirket short'luyor olacak. daha büyük bir barbarlık olamaz yani. ne diyeyim ciddi asabım bozuldu. herifler shortlamış ya
Alıntı:
HAYIR. bütün ilaçlara çöp falan demedim, amiloid plak ilacı şu an YOK ZATEN ONAY AŞAMASINDA DENEY YAPILAN İLAÇLAR.
https://twitter.com/ilbasamayan/stat...54416481804288
*Nedense* shortlayan daha tiksinç geldi yazdım. NEDENSE. ben de farkındayım daha muteber olduğunun arkadaşlar allah aşkına ya, nedense öyle geldi işte bir an. shortlamamış olsalar bilemicektik diye de yazdım.