imf mümkün değil imf demek popülist politikalar yok demektir
TL deki değersizleşmeyi birden yapamayacaklarını anladıkları için günlük değer kaybını hızlandırmış olabilirler.
En çok kendimi aptal hissettiğim nokta ise "ülkede serbest piyasa var, doların fiyatına karışmıyoruz, kendi kendine belirleniyor" demesi oldu.
Faiz sebep enflasyon sonuç söyleminden sonra Türk Bilim Tarihinde balataların yakıldığı 2. açıklama bu oldu herhalde. Yahu madem öyle de dolar TL grafiğinde 7-8 aydır ip gibi olan eğride hiç mi bir sapma olmuyor?
TÜİK, ENAG'ı geçti bu ay.
Arkadaşlar tl kkm tekrar yürürlüğe mi girdi ? biraz önce fibada deneme amaçlı kkm açtım hesap işlemi gerçekleşti . KKm kaldırıldıysa banka uygulaması nasıl hesabı onayladı ?
Bende bu durumu görünce Mehmet Şimşeğin söylemlerinin manasını çözdüm. Nkolay hep önden sinyaldir. Adamlar doların yükselmesinin tüm enflasyon algısını bitireceğini anladıklarından 33 - 35 lerde tutarak enflasyon geçirgenliğini önlemiş olacaklar. Seçimden sonra faiz düşer döviz fırlar söylemi de boşa çıkar. Faizi 47-50 bandında tutmaları bile dövizi durdurur.
Yaşayıp göreceğiz.
Bugün bir şey mi oldu da döviz kıpırdadı diye kafa yormaya gerek yok. Klasik TUİK ayarlaması için enflasyon açıklaması yapıldı ve bir sonraki açıklama seçimden sonra..... Yani atı alan TÜFE, seçimi geçmiş olacağından dövizin enflasyon etkisinin görülmesi seçimden sonraya kalacak.
Mehmet şimşeği dinleyince
1- ÖTV arttırılacak
2- kredi kartı limitleri düşecek
3- asgarî ödeme %50 ve üzeri olacak
4- nakit çekim oranı çok düşürülecek
5- emlak vergisi oranları yükselecek
Ben bunları anladım bakalım 1 ay kaldı göreceğiz.
Ama kesin olarak artık enflasyon yıllık %45 in altında çıkmayacağı belli oldu sanırım
Faiz artışı işi bitti ancak devalüasyon olursa bir miktar daha faiz artar
TR 2 YIlLIk 47,250
https://twitter.com/i/status/1764401705809027229
Seçim için Asgari ücret bu kadar artarsa sonuç bu olur.
50 kuruşa portakalı kimse toplayıp satmıyor.
Katılmıyorum, çünkü problemi yanlış yerde arıyorsunuz.
Asgari ücretin alım gücü yerlerde, asgari ücrete çalışanlar ölsün mü? Emekliler de sefalette birleşti. Şimdi orta sınıf (faburjuvazi) sefalete sürükleniyor. Ülkeden kaçan kaçana..
Bi' zahmet portakal üreticileri de kendi kooperatiflerini kursun, kendini tüccara kırdırmasın. Son günlerde Avrupa'daki çiftçiler her yeri yaktı, yıktı.
Dolar bir hamle yapacaksa bu son olacak.. Uzun bir süre için.. Bunlar küresel abilerine çok bağlı(e mecbur yoksa o koltukta oturtmazlar), her süreçten haberleri var.. Abd zayıf para politikasına geçtiğinde, biz de maximum faize geçeriz sonra ufak ufak çözülürüz.. Tıpkı 2001 deki gibi..
Bu iş basit olarak klasik işçi-işveren mücadelesi değil.
Ücretleri her daim artırabilirisiniz.
Ancak pandemide de yaşandığı gibi ABD de bile asgari ücret 4200 dolar olarak arttığında her şeyin fiyatı 2 katına çıktı.
Tüm Avrupa da aynı şekilde oldu. Artık 30 bin euroya aldığınız arça 70 bin Euro oldu. Ev fiyatları ikiye katlandı. Marketteki herşeyin fiyatı 2 katına çıktı.
Çok geniş kitleleri etkileyen asgari ücret, memur-emekli maaşlarını siz yüzde 50 artırdığınızda sizin yerel paranız da EN AZ BU DÜZEYDE DEĞER KAYBEDER.
Bu olgu parası rezerv para olan ABD de bile aynı gerçekleşiyor.
Yani karşılıksız para basmak EN ÇOK DÜŞÜK GELİRLİLERİ VURUR.
Zengin ile yoksulun gelirinde uçurum yapar.
Karşılıksız para basım işinde kazığa sadece emekliler otırdu...Memuruna %100 üzeri artış yaptığı geçen temmuzda piyasa bunu hemen fiyatlarken emekliye %25 vererek onlara resmen çift dikiş attı..a.q...
Neyse bizim morcuklar Reis sevici olarak yola devam ediyorlar...
Örnek Berber fiyatları ; Temmuzda 50 kağıda traş oldum , şimdi 250 kağıt a.q...
Vakıfbank 3 aylık 49,5 yapmış , 50 yi geçirmemek için aylardır direnmeye devam ediyolar...
Para gelecekti a.q...İçeridekiler kaçma derdine düşmüş...:kahkah:
Suudi şirket Türkiyeden çıkma kararı aldı
Merkezi Suudî Arabistanın Cidde şehrinde bulunan ve dünyanın orta ve yüksek gerilim kablo imalatçılarından biri olan Saudi Cable Grup, Elimsanın hisselerini 2008 yılında devralmıştı.
https://www.msn.com/tr-tr/haber/othe...4f568157&ei=13
dolar faizleri ne durumda bugünlerde
haftaya pazartesi dolar vadem doluyor
Aktif 46 yapmış N kolay ı..
çarşıda makas açıldı gene.. perşembe 31.24 den almıştım.. mb kuruyla aynıydı.. şimdi 25 krş yukarıda..
3 hafta önce 2050 den alınan gram altın % 9 yukarıda..
Fibabank günlük kiraz hesaba usd %5 veriyordu kampanya devam ediyor mu bilmiyorum geçen ay günlükten çıkıp ddkkm yaptım.
Kredi taksitlerinde ödeme güçlüğü yaşamayacaklar için 12 ay vadeli ihtiyaç kredisi çekip usd,euro alınacak günler.Geçen hafta 3.50 ile ihtiyaç kredisi kullandıran bankalar vardı 200 bin tl çekilip 33.80 den euro alındı.
Koskoca maliye bakanı yalan mı söylüyor.
Biz emekliyi enflasyona ezdirmedik diyor.
Mantık dersine göre emekli ezilmemişse o vakit asgariye ve memurlara enflasyon üstü zamlar yapmış oluyorlar.
2002 yılında bir emekli maaş= 1,5 asgari ücret iken
şimdi bu bir emekli maaş= 0,6 asgari ücret olmuş.
Bloomberg sunucusu bunu soramadı.
Adam bir ara sözünü kesmeye kalktı. Şimşek epey bir fırça attı. O da sustu oturdu.
Güzel bir propaganda söyleşisi oldu.
Ancak RTÜK ten ceza almamaları için bu yapımda ticari reklam içeren bölümler var deselerdi keşke...
Euro bazlı yatırım fonu önerecek arkadaşlar varmı?Getiri ve risk durumu?
TR nin sanayi üretimi 2022 ye göre yüzde 1,33 düşmüş.
TR nin ithalatı ise 2022 de yüzde 22 iken şimdi yüzde 56 ya yükselmiş.
Şimşek cari açık düşüyor diyor.
Cari açığı azaltacak parayı nereden buluyor?
https://www.gzt.com/gazeteler/nasilb...esi-05-03-2024
Manşet: TÜKETİM İŞTAHI İTHALATA YARADI...
DEMEK Kİ TL nin değerli olması sadece ihracatla ilgili değilmiş.
Kamu genel müdür emeklisi yaklaşık 36000 tl maaş alıyor cumhuriyet tarihinde emekli memur maaşı bu kadar komik duruma düşmedi sürekli kapıcı örneğini vermem boşuna değil emekli çalışan bir kapıcı 27000 tl maaş alıyor nerdeyse genel müdür emeklisi maaşı başka söze gerek yok