Yazının altındaki iliştirme CHP Kapsamındamı ?
Printable View
Duzeltme haftasi olabilir emtialarda fazla cosku var ..
Bin kişiye sorsak kimsenin aklına bir partiye bağlamak gelmezdi, seninkine gelmiş!
Akıl sağlığın yerinde mi?
Dünyanın en büyüklerinden birisi, bakır madeninde (%2) maden faciası geçirdi ve bu madenden 2028 e kadar ürün çıkmaz. Gümüş yan ürün. Bakır madeni çıkarırken Gümüş üretiliyor. Yani önemli bir Gümüş kaynağı devre dışı kaldı. (%2 eksildi üretim).
https://www.mining-technology.com/ne...grasberg-mine/
https://youtu.be/Y6PoRd22G6s?feature=shared
Bazı sosyal platformlarda kendine ekonomist diyen veya uzman teknik analist diyen zırcahiller görüyorum.
İddiaları şöyle; Altın 2011 de 1900$ zirvesine gitti ve 11 sene boyunca bu zirveye ulaşamadı. Doğru bilgi. Eksik olan kıyas mukayese modeli.
Altın ın 2011 yılındaki herşey dahil üretim bedeli 200$ - 250$ idi. Spot Altın fiyatı 1900$ dan zirvesinden geri döndü. 2023 te bu zirve ancak geçildi. Yani altın herşey dahil üretim maliyeti x 8 de yaklaşık zirve yaptı.
Şimdi bu modele göre bugüne gelelim.
Altın ın 2025 yılına gelelim. Altın ın herşey dahil üretim bedeli 2000$ - 2500$ .
2000 x 8 = 16000$ yapar.
2500 x 8 = 20000$ yapar.
Zırcahillere bunu anlatın. Yani Altın fiyatları henüz spekülasyon aşamasına gelmedi.
Altın dan yola çıkarak Gümüş fiyatlarının varması muhtemelen spekülatif zirveler ne olabilir? Altın Gümüş paritesi iyimser 1:50, kötümser 1:90 olarak hesaplayın. Yani bu zirveleri 50 ye ye 90 a bölün yukarıdaki rakamları elinize varılacak tahmini hedefler çıkabilir spekülasyon aşamalarında.
Böyle ani üretim maliyeti x 5 veya üstü bir rakamlara gelirsek o zaman satışlara başlanabilir. Çünkü zirve artık yakındır denilebilir. Şu anda öyle bir durum yok. Henüz x 2 lere gelmek üzereyiz. Daha gelmedik bile. O yüzden Altın ve Gümüş te şişlik veya balon yok arkadaşlar.
Konuyu köşeli jeton aptallara ahmaklara isterseniz Öklid matematiği ile birimsiz cetvelle gönyeyle iple neyle uygunsa onlarla anlatın.
Türkiye'de kalitesiz niteliksiz eğitimin sonucu olarak okumuş cahilden geçilmiyor. Hele ki başında ünvan da falan varsa durum iş daha ironik oluyor.
Yani işin görselini de koyalım. Müptezeller gibi boş niteliksiz amaçsız düşecek yükselecek mesajlar atmayalım. Bir farkımız olsun. Arkasını dolduralım dayanak verilerle. Bir matematiksel modelimiz olsun. Okumuş cahillerden olmayalım.
Henüz daha herşey dahil üretim maliyeti x 2 hedefine bile gelemedik. x 5 olunca o zaman spekülasyon var, balon var, şişlik var diyebiliriz.
Bu fiyatlarda düzeltme geri çekilme olmaz anlamına gelmiyor. Ama boğa piyasasında her düzeltme ek alım fırsatıdır.
Riskinizi yönetin. Stoplarınızı belirleyin. Ayağınızı dipsiz derinliklere daldırmayın. Ben dahil kimsenin sözü ile hareket etmeyin. Kulaktan dolma bilgilerle işlem yapmayın. Alım satım makası yüksekse asla almayın satmayın, işlem yapmayın. Kaldıraçlı işlem yapmayın. Batarsınız.
Karşınızda milyarlarca Dolarlık değeri olan çok kuvvetli kapasiteli Quantum Bilgisayarların Robotların Algoritmaların size karşı işlem yaptığını hiç unutmayın.
https://pbs.twimg.com/media/G1EpE9YXAAAimqj.jpg