Vay be uzun zamandır bakıp hesap yapmıyordum saat 14 ten beri EVDS bekliyorum bir bakayım dedim kendim. Vay anasını sayın seyirciler vay.
Printable View
Vay be uzun zamandır bakıp hesap yapmıyordum saat 14 ten beri EVDS bekliyorum bir bakayım dedim kendim. Vay anasını sayın seyirciler vay.
Sistemi bilen biri olarak şunu belirtmek istiyorum.
Dövizden TL’ye dönerek bu hesabı açanlar sadece bir defaya mahsus bu işlemi yapabilecekler.
Örnek:
20.12.2021 tarihi itibariyle bankada 10.000 dolarım var.
Kur : 11,6399 (23.12.2021 kuru bu)
Bu kurdan TL’ye geçtikten sonra 116.399 TL vadeli hesap açılıyor.
Vade sonu geldiğinde ama faizli, ama kur farklı bakiye (hangi nema oranı yüksekse)
mevduat sahibinin vadesiz TL hesabına otomatik olarak aktarılıyor.
Yani açılan TL vadeli hesap sistemsel olarak kapatılıyor ve para vadesiz TL hesaba aktarılıyor.
Yani ortada artık bir DTH olmadığı için bu işlem 1 defaya mahsustur.
İşin teknik kısmı bu şekilde.
Saygılarımla
Değerli hocam affınıza sığınarak, eksik olan nokta şu sanırım, bakan diyor ki, dövüzden dönene 1 kerelik MB garantili olarak bunu sağlıyoruz, ama TL getirene bu sistem ikinci bir emre kadar hep var, yani isterseniz 18.75 mevcut faizden bağlayın isterseniz de 14 faizden hazine garantili opsiyonlu olarak bağlayın.
Klasik bir opsiyon aslında. Zaten bu tarz ürünler bankacılıkta mevcut idi. Sanırım olay, hazinenin garanti vermesinden çıkıyor.
Dövizde, önce vatandaş türlü açıklamalar ile gerildi, korkutuldu, dövize hem firmalar hem vatandaş hücum etti.
Sonra çok sert satış eşliğinde böyle bir ürün ile tekrar çıkışın başladığı seviyelere indirildi.
3. çeyrek sonu dövize göre zaten şu anda da %30 civarı devalüasyon var!
O zaman soru şu, bu manipülasyon neden yapıldı?
Bakan Nureddin Nebati, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Döviz hesabı olma şartı yok. Bir defaya mahsus bir uygulama da yok. 3 ay kaldınız, sonra sisteme bir daha girmek istediniz, girersiniz. Bir kereye mahsus falan değil. Nerden ne uyduracaklarını şaşırdılar" dedi. :halay::halay:
Merkez bankası günlük analitik bilançoyu 1 saat 45 dakika gecikmeyle sitesine koymuş.Hesaplayınca tabloyu başlığa koyacağım.