Bugünde mokoko mod açık olacak sanırım.
Printable View
Bugünde mokoko mod açık olacak sanırım.
.
Yeni fideler dikiliyormuş seralara... :bravo: :halay:
.
https://www.linkedin.com/posts/ugcPo...aign=copy_link
.
.
Bitti mi?
Göktaşı fırtınası
Kum fırtinası
Kar, bora, fırtına.
Hadi geçmiş olsun.
Mokoko modu bittiyse yol alma zamanı gelmiştir umarım.
7 ekim 2023 borsa sınai endeksin zirve yaptığı yer.
O günden beri düsüşteyiz.
Inşallah ortadoğudaki, kuzeyimizdeki stresler biter, deprem konutları dolayısıyla bütcede olusan açıklar kapanır.
Bu durumda en iyi değeri bilinecek hisselerden biri de alarko olabilir.
Gerci ben mezara kadar değil de pazara kadar hissedarım.
Fakat tûbekâr üstâdımı bu konu ilgilendirir.
Sadeleştirme her zaman iyidir.....Alıntı:
Bağlı ortaklıklarımızdan;
(i) Jedi Tarım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi,
(ii) Mekredi Tarım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi ve
(iii) Samdi Tarım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi
sermaye şirketlerinin kolaylaştırılmış şekilde birleştirilmesi yoluyla tüm aktif ve pasifleriyle bir kül halinde diğer bağlı ortaklığımız Nata Tarım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi'ne devredilmiş olup söz konusu birleşme işlemi 24.06.2025 tarihli ve 11357 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilmiştir.
Kamuoyuna duyurulur.
2028 yilina kadar kazakistan ve Türkiye toplam 10000 dönüm hedefleniyor ya..
Bende 10000 dönüme göre yuksek teknolijili domates uretiminden elde edilecek net kar i hesaplattim grok a..
YUZDE 80 IHRACAT YUZDE 20 İÇ PİYASA YA GÖRE
Dusuk ve yuksek fiyatli iki senaryo..
5. Net Kâr Hesaplama
Brüt gelir: 1.620.000.000 USD.
Toplam maliyet: 585.000.000 USD.
Net kâr: 1.620.000.000 - 585.000.000 = 1.035.000.000 USD (≈ 34.155.000.000 TL).
6. Alternatif Senaryolar
Düşük fiyat senaryosu:
İhracat: 1,0 USD/kg, iç piyasa: 0,5 USD/kg.
Brüt gelir: (1.200.000.000 × 1,0) + (300.000.000 × 0,5) = 1.350.000.000 USD.
Net kâr: 1.350.000.000 - 585.000.000 = 765.000.000 USD (≈ 25.245.000.000 TL).
Yüksek fiyat senaryosu:
İhracat: 1,5 USD/kg, iç piyasa: 0,75 USD/kg.
Brüt gelir: (1.200.000.000 × 1,5) + (300.000.000 × 0,75) = 2.025.000.000 USD.
Net kâr: 2.025.000.000 - 585.000.000 = 1.440.000.000 USD (≈ 47.520.000.000 TL).
25 milyar la 47 milyar tl arasi bir kar hesapladi..
Kur 39.6 tl den hesaplandi..
TARİHE NOT DÜŞELİM..
sn wuhanlı
eğer bu hesaplar doğru ise ( ben groku tanımam etmem :) ) neden sosyal medyada müptezellerin var olduğu anlaşılabilir ( mahluk sürekli karalamakta ve hiç bir tutarlılığı bulunmamakta. ona göre domates falan yok, hiç bir yatırım yok ve holding batmakta imiş). en düşük senaryonuzda bile hisse başı 2 dolar kar 0,50 cent temettü ortaya çıkar ( ben 1 dolar isterim ama yayınladıkları mevzuat 1/4 ünü dağıtmak şeklinde )... diğer işler de çekirdek parası olacaktır.. tam vazgeçiyorum her şey bitti diyorum yeni bir hesap çıkıyor ortaya ve benim yatırım hesabımı doğruluyor...
sn 101 in pazarı da mezara doğru gitmekte bence... bulduysa daha iyi hisse biz de alalım üçe beşe :)
Sn. Vuhanlı..
Bu @grok'a ben guvenmiyom.
İşine gelene cevap veriyor.
İşine gelmeyince pili bitmiş gibi davranıyor. :he:
Üretim kaç ton hesapladı acaba?
Ayrıca wiking leyla abılam biber üretiminden bahsetti
Bir de tohum araştırmaları var ...
Meyve kurutma (malüm tûbekaÅ• abemin kiraz bahçesinin yakınına fabrika kuruyorlar)
Cankırı gübre fab. da devrede
Bunların muhtemel gelirlerini senin @grok biliyor mu? :he:
Bilmez
bilmez :notr:
Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor.
Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor..
1 dönüm =40 ton..
100000 dönüm =4 milyon ton..
4 milyon ton =4 milyar kg
4 milyar kg × 1 usd satis...4 milyar dolar..
%50 maliyet deniyor..
2 milyar dolar yapar yilda..
2028 yilinda gercekten 100.000 donum seraya ulaşır, ve full kapasite uretim baslarsa rakamlar böyle cikiyor..
Bu isten anlayan,topraksiz tarim i bilen birileri bizi aydinlatirsa daha iyi olur..
Ve ya sirkete sorulabilir mail yoluyla..
Internetten arastirdigim kadari ile ,domatesin in de kilosunu 1 usd den ihrac i oldugundan,en azindan şu anki piyasa degerimiz kadar domates den kazanırız gorunuyor..
Sadece domates fk yi 1 in altına getirebilir bugun ki fiyatlarla..
Ucuk rakamlar gibi görünüyor ama 100.000 dönüm de az buz bir yatirim degil..
1 milyar usd yatirim i 1senede amorti edebilme potansiyeli var 2028 itibari ile..
5.000 dönüm türkiye
5.000 dönüm Kazakistan nihai hedef
Reis Leyla abılaya devletin elinde olan jeotermsl kaynaklı araziler varsa ve tahsis ederse rakamlar daha da büyüyebilir.
Alpaslan bey 330.000 ton gibi bir rakam söylemişti bana.
Bu rakam türkiye mi? Kazakistan da dahil mi?
Sormadım ..
Gübre
Kiraz kurutma
Tohum üretip satma
Ne olacak?
Bunlar da tarım grubunun içinde.
Sirket en baslarda zaten tarim icin bir FAVOK beklentisi vermisti diye hatirliyorum ilk fizibilite raporlarina gore.
Yanilmiyorsam 115m$ gibi birseydi 5000 donum icin(5000 donumun hepsi topraksiz teknolojik sera olmayacak, bir kismi klasik seraydi sanki). O zaman Kazakistan yoktu. 10000 donum icin 200m$ Favok denebilir.
250-300 m$ Favok de enerjiden gelir.
Turizm, batarya, GYO, havacilik, BAKAD, Alarko menkul yatirim ve fon, gubre, kurutulmus meyve vs 250m$ desek 750m$ Favok diyebiliriz.
Ancak enerji icin iyi senelerde, domateste iyi senelerde 2029 ve sonrasinda 900-1b $ Favok cikarabilirler.
Ortalamada 1.6$ net kar, 70-80 cent temettu beklerim(%25 kurali yukari dogru esner bence o yillarda). Bana da fazlasiyla yeter.
Ama bunlar 2028 gibi Afrikaya sera yatirimi, Dubaiye havacilik donusum hangari vs diyip yeni yatirimlara baslarlar kesin.
.
Ne demek istiyorlar?
.
Organomineral gübre fiyatları tavan mı?
(Borsacı zam, kirazcı indirim peşinde mi?)
https://x.com/BloombergHT/status/193...tbfquxQKA&s=19
Almanya da Domates in kilosu 20 eur olmuş..
Anlaşılan paraya para demeyecez..
Şaka maka ulkede domates ureticileri perisan halde,kimle konuşsam Muğla da pazarcilarla ,tukenmis adamlar..
10 tl ye şahane domates aliyorum ortaca pazardan..
10 tl inanilmaz ve rezalet rakamlar ciftci için..
Tarim arazileri yuzde 30 la imara açıldi cogu yerde..
Bu amcalar,teyzeler uretimi birakmiyor ama bunlarin z kuşağı coluk cocugu,torunu gözünün yasina bakmaz o tarlalari satar aninda müteahhit lere .
5 -10 sene sonra domates muzla yarışır ulkede..
Alarko güzel bir alanda ilerliyor bence..
Beton kemirecek bu ulke nasilsa,cimento inşaattan başka bir şey yok..
Salep ve Safran da üretirse tarımda golü rövaşata ile 90 a çakarız :)
EKİM e kadar yada KASIM a kadar bu fiyatlardan sebepleniriz !..
50 tane kaynak arastirdim yuzde 10-15 kar cikmadi hic karşıma..
Yuzde 50 kar görüyorum hep..yuksek teknoliji seralarda..
Buyuk gruplar neden girmiyor peki,boyle bir kar varsa..
Tarım kolay bir sektör degil,jeotermal işi daha da zor,araziyi bulmak,işletmek zor geliyor olabilir..
Daha once de yazdım, Muğlada seraci arkadaşımlar var ,bu topraksiz tarim ve jeotermal işinin ne kadar karli oldugunu,onlar yilda 2 hasat yaparken,yuksek teknoljili seralardan en az 5 veya 6 hasat yapildigini ,urunlerin cillop gibi,tertemiz ve pahali satildigini anlatiyorlar..
2028 e bir şey kalmadi,Allah ömür verirse görürüz ne olacağını
Dönüm başına da 10 bin usd diger giderler işte..
Yapar 25 bin usd..
25 bin de kar..
Gübre kendi imalatimiz ..
Elektrik ,kazakistan da bedava..5 bin dönüm cepte kaldi..
Başka teşvikler de olacak orada..
Nakliye işi, tanıdık kamyoncular,tırcılar var..
Su,sigorta,genel giderler 10 bin usd y e bağladım hepsini..
55 -60 kg ama kadar üretim çıkabiliyormuş metrekarede... dönümde 55-60 ton biz 40 ton demiştik sanırım...
ürünün ihracat fiyatı 1 euro üretimin % 80 i ihraç ediliyormuş 2028 yılına kadar üretimin kalıtımsızlığı belgelenerek fiyatı 2 euroya kadar çıkarmak hedefi var...
https://www.youtube.com/watch?v=89bxRdqOFko&t=11s
12. dakikadan itibaren özellikle: 5 milyon metrekarede ulaşılacak satış miktarı 300 000 ton civarı
serada EBİSTA marjı % 32- 35 arasında değişiyor . alınan seralarda bu marjlar görülmüş
300 milyon EURO ve % 35 kar bu ülke içinde normal şartlarda ( yani fiyatı 2 EUROya çıkarmadan)
yani 100 milyon EURO Türkiye+ 100 milyon ;EURO Kazakistan
Tohum, gübre kurutma ilaç hariç
yıllık 3,2 milyon ton kömür kullanılıyor
MEDAŞ 4 milyarlık yatırım yapıyor sanırım 125- 150 milyon dolar o günkü değerlerle
alarko yatırım 3 milyar değerin % 20 si hedefleniyor 2028 sonunda ( sanki burada beklentiler daha azalmış olmalı)...
meşhur % 40 halka açıklık saçmalığı sanırım burada yer almakta...
Kadirhan Öztürkün - ki kendisini beğenirim ve benim beğenime ihtiyacı olmadığını biliyorum- verdiği bu hedeflerin yarısı bile yapılsa 10 Euro fiyat öngörüsü ya burada yok ya ben atladım...
sn bridger zaman içinde bazı rakamlar yuvarlansa da benim hesap makinesi ile yaptığım hesapların bir temeli vardı... bazılarını ben de unuttum ama yukarıdaki video aslında bir çok soruya cevap niteliğinde. Çanak da değil sorular ve analisti beğendiğimi hatırlattım...
Ve Alarko sermaye piyasalarinda en sevdigim ve sanirim basima su ana kadar hic gelmeyen bir seyi yapti ve alinan paylari serkayeden azaltti. Bu hareket bence temettunun stopaj kaybi olnayan versiyonu ve uzun vadecilerin en cok isine yarayan durum. 435m pay artik 417m. Ortakligimiz da yaklasik %4 artti. Hayirli olsun, super oldu.
Çok doğru bir hareket sermaye azaltımı.
:bravo: :bravo::bravo:
Sermayenin düz hesap 400 milyona düşeceği günleri de görürüz inşallah...
Burada dursun....Alıntı:
Alarko Holding Anonim Şirketi ("Şirket") Yönetim Kurulu tarafından;
1. Şirket'in Sermaye Piyasası Kurulu'nun Geri Alınan Paylar Tebliği (II-22.1) kapsamında pay geri alım programları vasıtasıyla iktisap ettiği toplam 23.000.000 TL nominal değerli 2.300.000.000 adet paydan 18.000.000 TL nominal değerli 1.800.000.000 adedinin Geri Alınan Paylar Tebliği'nin (II-22.1) 19'uncu maddesinin 9'uncu fıkrası uyarınca, fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımı usullerine göre itfa edilmesi suretiyle Şirket'in 435.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 18.000.000 TL azaltılarak 417.000.000 TL'ye indirilmesine,
2. Türk Ticaret Kanunu'nun 473'üncü maddesinin 1'inci fıkrası, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Geri Alınan Paylar Tebliği'nin (II-22.1) "Geri alınan payların elden çıkarılması ve itfası" başlıklı 19'uncu maddesinin 9'uncu fıkrası ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun Pay Tebliği'nin (VII-128.1) "Fon Çıkışı Gerektirmeyen Sermaye Azaltımı" başlıklı 19'uncu maddesi çerçevesinde hazırlanan Sermaye Azaltımına İlişkin Yönetim Kurulu Raporu'nun kabulüne ve Genel Kurul'un onayına sunulmasına,
3. Şirket Esas Sözleşmesi'nin "Sermaye" başlıklı 8'inci maddesinin Tadil Metni uyarınca tadil edilmesine, Esas Sözleşme tadiline ilişkin olarak uygunluk görüşü almak üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmasına, Sermaye Piyasası Kurulu'nun uygunluk görüşünün alınması akabinde T.C. Ticaret Bakanlığı'na müracaat edilmesine ve Esas Sözleşme tadilinin ilk Genel Kurulun onayına sunulmasına,
4. İşbu kararın gereklerinin yerine getirilebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde gerekli tüm işlemlerin gerçekleştirilmesine,
karar verilmiştir.
Biz sanki Turkmenistan'dan Hazar denizinden Azerbaycana, oradan da Zengezur koridoru, Nahcivan yoluyla?Türkiye'ye ulaşım tasarlamaktayız diye hatırlıyorum.
Belki yanlis hatirlıyorum
Almaty'den de geçiyormuş ipek yolu.
Lojistik masrafı cok olur deniyordu domateslerin..
Ver trene gitsin Almaata dan..oradan haydarpasa,oradan da marmaray la ,yenikapi,zeytinburnu ,halkali sonra Avrupa ya..
Biraz daha düştü masraflar işte..
Yuzde 50 karı koyacaz cebe,kacari yok..
yuzde 15-20 kar la domates işi mi yapilir ya..aracı komisyoncular bile en az yüzde 50 indiriyor..
Kazakistan ,Kırgızistan, ozbekistan Türk cumhuriyetlerinden gecen tren hatları yenileme ,taahhüt işini de bakarsin Alarko alir..bi de o işten kazaniriz..